Ajax sluit miljoenendeal met Chinese club

Ajax heeft een vijfjarige samenwerkingsovereenkomst getekend met Guangzhou R&F FC, zo maken de Amsterdammers dat maandagmorgen bekend.

De Chinese club wil met de hulp van Ajax de jeugdopleiding ontwikkelen tot de beste van China. Ajax laat weten dat er met de samenwerking een totaalbedrag van tien miljoen euro gemoeid is. Als de samenwerking goed bevat, willen beide partijen met nogs eens vijf jaar met elkaar verder.


Ajax wil de kennis van de jeugdopleiding mondiaal delen en daarvoor heeft de club de Ajax Coaching Academy (ACA) opgericht. Ajax streeft ernaar om in meerdere werelddelen vergelijkbare samenwerkingen aan te gaan. Alle facetten van een jeugdopleiding, zoals scouting, talentontwikkeling en de daaraan ondersteunende afdelingen, komen hierbij aan bod.


Algemeen directeur Edwin van der Sar is blij met de samenwerking. "We waren de afgelopen jaren al actief op de Aziatische markt, maar voornamelijk op commercieel gebied. Deze samenwerking draait vooral om voetbal. De jeugdopleiding is voor Ajax al decennia lang ontzettend belangrijk in alles wat wij doen. Dat we nu onze kennis kunnen delen in deze samenwerking met R&F is goed voor beide clubs."

Guangzhou R&F werd in 2011 opgericht en behaalde onder leiding van de Servische trainer Dragan Stojkovic dit jaar de vijfde plaats in de Chinese Super League. Vice President Nicky Wong reageert verheugd: "Ajax is een club met een rijke historie, nationaal en internationaal. Zij hebben de beste jeugdopleiding van de wereld. Wij zijn een jonge club, maar met dezelfde filosofie als Ajax heeft waar het gaat om de manier van spelen, maar ook met betrekking tot opleiden van jeugd."