FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 maart 2017

Van der Mark 'echt heel blij' met vijfde plaats

Michael van der Mark voelt zich goed op zijn Yamaha. Zaterdagochtend wist hij de vijfde plaats te behalen tijdens de eerste race op het Thaise circuit van dit seizoen.

"Ik ben zeer tevreden met de vijfde plaats", liet Magic Michael na afloop van de race weten. Vanochtend heeft de Nederlander de afstelling van zijn motor laten veranderen en dit bleek cruciaal te zijn geweest. "Gisteren deed ik wat lange runs en die waren niet geweldig. We hebben vanochtend echter een paar dingen veranderd aan de afstelling en daarmee gingen we veel beter. Het ging vanmorgen dus heel erg goed. De snelheid was veel beter dan gisteren."

De Yamaha-rijder kwalificeerde als zesde en gaf aan iedereen goed te kunnen volgen. Enkel de Kawasaki's zijn moeilijker bij te houden, vervolgde de racer. "Ik ben gewoon erg tevreden met een zesde plaats. Ik denk dat de Kawasaki's wel ver weg zijn, maar verder zat het van de derde tot en met de zesde plaats zeer dicht bij elkaar."

Er kan volgens de 24-jarige coureur nog veel gewonnen worden met een snellere start van de Yamaha. "De start was niet perfect maar best prima", vertelde hij. "Ik kon mijn positie behouden, maar we verloren veel tijd in de eerste twee sectoren en hierdoor verloren we de aansluiting met de kopgroep. Toen de grip minder werd, gingen wij juist wat beter en kon ik Alex [Lowes] voorbij gaan. Vervolgens konden we iedereen, op Rea na, goed volgen, maar kon ik het gat helaas niet meer dichten."

Al met al is Van der Mark zeer tevreden met de start van het raceweekend. Morgenochtend start hij vanaf de tweede plek en zal hij proberen voor een podiumplek te gaan. "Ik denk dat we een hele grote stap hebben gemaakt ten opzichte van [de vorige race] Phillip Island. Ik ben dus erg blij met mijn tweede raceweekend bij dit team. (...) Hopelijk kunnen we vanaf die tweede plek direct mee in het tempo", besloot hij.

Zondagochtend kan je het WorldSBK-kampioenschap vanaf 10.00 uur volgen op Eurosport 1.

Biatlete Dahlmeier grijpt eindzege World Cup en heeft het niet door

Biatlete Laura Dahlmeier heeft zich zaterdag tijdens de voorlaatste World Cup-week laten kronen tot de winnares van het eindklassement. In het Finse Kontiolahti was de 23-jarige Duitse op de achtervolging weer eens de beste en daardoor is ze in het klassement niet meer in te halen.

De wedstrijd werd aanvankelijk gemaakt door de Noorse Tiril Eckhoff, die na haar zege in de sprint van vrijdag als eerste mocht starten. Ze maakte bij de eerste twee schietbeurten een fout en hield dankzij haar goede snelheid de leiding, maar daarna ging het toch de mist in. In schietbeurten drie en vier, in staande positie, schoot ze er twee keer naast en daardoor was Eckhoff kansloos voor de podiumplekken.

Dahlmeier maakte alleen in de tweede schietbeurt een foutje en nam na drie keer schieten de leiding over. Na de laatste serie van vijf schoten was het helemaal gedaan: met meer dan twintig seconden voorsprong op de Française Marie Dorin Habert dook Dahlmeier de slotronde in, op weg naar weer een zege. Dorin Habert werd tweede, vlak voor Lisa Vittozzi. Voor de Italiaanse was het feest, want het was haar eerste podiumplek ooit.

Voor Dahlmeier was het ook feest, want doordat Gabriela Koukalova het podium niet haalde was ze zeker van de eindzege. Vooraf had ze gezegd niet te gaan rekenen en dat bleek ze dan ook niet gedaan te hebben: een reporter van het Duitse ZDF interviewde haar en bracht Dahlmeier het nieuws dat ze zich voor het eerst in haar loopbaan World Cup-kampioene mocht noemen, wat een kreet van geluk tot gevolg had.

Dahlmeier krijgt - vanaf ongeveer 0:40 - te horen dat ze de World Cup gewonnen heeft (Bron: YouTube)

Het is overigens pas vier jaar geleden dat Dahlmeier debuteerde op het hoogste niveau: zonder zelfs maar een wedstrijd op het niveau onder de World Cup achter de kiezen te hebben, werd ze op het WK van 2013 in de estafette gezet. Daar maakte ze gelijk een onuitwisbare indruk, want ze bracht Duitsland van de achtste plek naar de leiding en was zo vanaf haar debuut een gevestigde naam. Inmiddels domineert ze de sport - zo won ze vorige maand vijf wereldtitels in zes wedstrijden - en is ze nu ook kampioene over een heel seizoen.

De achtervolging bij de mannen werd in Kontiolahti eveneens een Duits feestje. Arnd Peiffer schoot als enige van de toppers foutloos en greep zo de overwinning door de Oostenrijker Simon Eder in de sprint te kloppen. De Noor Emil Hegle Svendsen kon de sprint niet meer aangaan en nam genoegen met plek drie.

Jonge Shiffrin verovert vierde slalom-World Cup

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft zaterdag voor de vierde keer in haar carrière het World Cup-klassement op de slalom gewonnen. De nog altijd maar 21-jarige Amerikaanse heeft inmiddels een erelijst waar bijna alle andere skiërs alleen maar van kunnen dromen: drie wereldtitels, één keer olympisch goud, vier World Cup-eindzeges op de slalom en de algemene World Cup zit er ook aan te komen.

In het Amerikaanse Squaw Valley, waar voor het eerst in bijna vijftig jaar weer op topniveau geskied werd, was Shiffrin in de eerste run dit keer eens niet de snelste. Die eer was voor de Zwitserse Wendy Holdener, die 0,02 seconden sneller was. De Slowaakse Petra Vlhova volgde op ruim vier tienden, met de ervaren Tsjechische Sarka Strachova en de Oostenrijkse Bernadette Schild daar weer achter.

De show werd in de tweede run gestolen door de Duitse Marina Wallner, die van de 22e plek naar de zevende plaats wist te klimmen, bijna tien plekken beter dan haar beste resultaat ooit. Vlhova haalde de finish niet en met alleen Holdener en Shiffrin nog in het starthokje stond Strachova aan de leiding, voor Schild.

Shiffrin maakte bovenin een grote fout en verloor de nodige tijd, maar een prachtige run bracht haar toch ruim aan de leiding. Holdener begon vervolgens juist goed, maar met de finish in zicht strandde ze: de Zwitserse miste een poortje en in plaats van een podiumplek kreeg ze 'DNF' achter haar naam - Did Not Finish.

Uitslagen Eredivisie 11/03/2017

Naast ADO Den Haag tegen N.E.C werden er vanavond nog drie wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. PSV won met 1-3 van de Go Ahead Eagles terwijl Heracles Almelo door een doelpunt in de blessuretijd met 2-1 won van FC Utrecht. Excelsior won verrassend met liefst 4-1 van sc Heerenveen.

Go Ahead Eagles

1 - 3

PSV

 48' Manu    40' S.de Jong (pen)
 61' L.de Jong
 85' Guardado
 
 Gele kaart: Duits, Crowley, Manu, (Go Ahead Eagles), L.de Jong, (PSV)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.752
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Groenbast
Fischer
Schenk
Ritzmaier (Achenteh/30)
Chirivella
Crowley
Duits (De Kogel/82)
Antonia (Maatsen/75)
Hendriks
Manu
  Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Moreno
Willems
Pröpper
Guardado
S.de Jong (Hendrix/87)
Pereiro (Schwaab/83)
L.de Jong
Ramselaar (Bergwijn/82)

Heracles Almelo

2 - 1

FC Utrecht

 46' Kuwas
 90' Bruns
   26' Ayoub
 
 Gele kaart: , v.d.Maarel, Brama, Conboy, (FC Utrecht)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.829
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Te Wierik
Pröpper
Hoogma
Breukers
Pelupessy
Bruns
Gosens
Kuwas (Navrátil/90 2)
Armenteros
Peterson (Darri/63)
  Jensen
Troupée
v.d.Maarel (Leeuwin/46)
Janssen
Conboy
Amrabat
Brama
Barazite (Zivkovic/81)
Ayoub
Kerk (Labyad/68)
Haller

Excelsior

4 - 1

sc Heerenveen

 15' Elbers
 42' Mattheij
 48' Massop
 90+2' Hasselbaink
   77' Slagveer
 
 Gele kaart: Bruins, Massop, v.Duinen, (Excelsior), Marzo, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.225
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop
Faik
Fredy
Koolwijk (Fortes/82)
Elbers (Hasselbaink/78)
v.Duinen (Hadouir/87)
Bruins
  Mulder
Bijker
St.Juste
v.Aken
Marzo
v.Amersfoort
Kobayashi
ödegaard (Thorsby/55)
Zeneli (Veerman/ 52)
Ghoochannejhad
Larsson (Slagveer/ 66)

'Kanté moet speler van het jaar worden'

N'golo Kanté heeft volgens Gary Cahill een onuitwisbare indruk achtergelaten bij Chelsea. De speler verdient een gepaste beloning.

Chelsea nam Kanté voor veertig miljoen euro over van Leicester City. De middenvelder groeide binnen de kortste keren uit tot een vaste waarde. Door veel voetballiefhebbers wordt hij gewaardeerd om zijn kwaliteiten.

"Ik zou zeker overwegen om hem te verkiezen tot speler van het jaar", zegt Cahill tegen talkSPORT. "Iedereen heeft afgelopen seizoen gezien hoe goed hij is. Hij kwam bij een nieuwe club en heeft zich geweldig aangepast."

Cahill speelt al jaren bij Chelsea. Hij hoopt dit seizoen kampioen te worden met The Blues. "We zijn met nagenoeg dezelfde groep spelers, maar kunnen elkaar beter vinden. Ik denk dat we een ingewikkeld seizoen achter de rug hebben. Dat kunnen we nu vergeten door kampioen te worden."

DENK denkt nog even na over reactie Turkije

De Nederlandse tak van de Erdoganpartij, DENK, denkt nog even na over welke reactie zij gaan geven op het conflict dat zaterdag is ontstaan tussen Nederland en Turkije. Blijkbaar weten ze nog niet goed hoe ze dit het best kunnen spinnen.

"Wij zijn nog aan het overleggen over het geven van een reactie", zegt Farid Azarkan van DENK. De partij was uiteraard de hele dag onbereikbaar voor commentaar. "Die gaan wij op enig moment ook geven", aldus Azarkan zaterdagavond.

"Wij zitten volop in de campagne. Ook daar schreeuwen mensen om reacties. Dus daar zijn wij nu vooral mee bezig. De situatie verandert continu. Dus wij komen op een gegeven moment met een reactie", aldus Azarkan die blijkbaar nog geen mening heeft.

Nederland besloot zaterdag de landingsrechten van de Turkse minister Mevlüt Çavusoglu van Buitenlandse Zaken in te trekken nadat de Turken duidelijk hadden gemaakt volledig schijt te hebben aan Nederland. Na de actie noemde Erdogan Nederlanders als geheel Fascisten en Nazi´s. Of DENK die mening deelt en ziet als ´verbindend´ zal dus later blijken.

Denk beraadt zich op reactie situatie Turkije
Denk beraadt zich op reactie situatie Turkije (Foto: ANP)

Turkije treft direct diplomatieke maatregelen

De Turkse regering heeft zaterdag onmiddellijk diplomatieke maatregelen tegen Nederland genomen. De Nederlandse ambassadeur C. van Rij, die volgens Turkije momenteel niet in dit land verblijft, 'moet voorlopig wegblijven', zo deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara mee.

De Nederlandse ambassade en het consulaat moeten voor onbepaalde tijd gesloten blijven. Dat gebeurt 'om veiligheidsredenen', zo is door bronnen bij Buitenlandse Zaken in Ankara meegedeeld.

Turkije treft direct diplomatieke maatregelen
Turkije treft direct diplomatieke maatregelen (Foto: ANP)

De Mol is bekend...

Thomas Cammaert was dit jaar de mol in het populaire tv-programma Wie is de Mol?. Cammaert bleef met Jochem van Gelder en Sanne Wallis de Vries over in de finale van het tv-programma. Wallis de Vries won het programma. Zij neemt een prijzenpot van 24.320 euro mee naar huis.

Naast Cammaert, Van Gelder en Wallis de Vries deden ook wetenschapsjournalist Diederik Jekel, Imanuelle Grives, Jeroen Kijk in de Vegte, Sigrid ten Napel, Roos Schlikker, Yvonne Coldeweijer en Vincent Vianen mee.

Net als vorig jaar werd de finale vanuit Amsterdam uitgezonden. Vorig jaar won Tim Hofman Wie is de Mol?. Toen versloeg de BNN-presentator 3FM-dj Annemieke Schollaardt. Dat jaar werd het AVROTROS-programma in de Dominicaanse Republiek opgenomen. KRO-NCRV-presentator Klaas van Kruistum was die editie de mol.

Hoge kijkcijfers
Wie is de Mol? is al jaren goed voor hoge kijkcijfers. Vorig jaar keken net geen drie miljoen mensen naar de live uitgezonden finale van het programma dat zich toen afspeelde in de VS, in Oregon.

Vorige week keken 2.631.000 mensen naar de voorlaatste aflevering en dat was een record in deze laatste fase van het populaire programma. Die negende aflevering, de opmaat naar de finale, was volgens een woordvoerster van AVROTROS de meest bekeken voorlaatste aflevering ooit in de geschiedenis van Wie is de Mol?.

Thomas Cammaert is de Mol
Thomas Cammaert is de Mol (Foto: BuzzE)

Klopp: "Liverpool kan de CL mislopen"

Liverpool heeft dusdanig veel punten laten liggen, dat het seizoen kan uitlopen op een teleurstelling. Dat weet Jurgen Klopp maar al te goed.

Een uitermate teleurstellend begin van 2017 heeft ervoor gezorgd dat Liverpool flink achterop ligt in de strijd om Champions League-voetbal. Trainer Klopp hoopt het tij in de komende weken te keren.

De oefenmeester weet maar al te goed dat het niet vanzelf zal gaan. "Het lot ligt in onze eigen handen. Het enige waar we nu mee bezig moeten zijn is hoe we ons doel gaan bereiken", zegt hij tegen de pers.

"Zou het een teleurstelling zijn als we ons niet kwalificeren? Ja, natuurlijk, want het was onze doelstelling. Als het ons niet lukt, moeten we in eigen buidel tasten. We horen thuis in de Champions League, maar moeten dat nu laten zien."

Volgens Klopp zitten meer clubs in hetzelfde schuitje als Liverpool. "Want er zijn zes of zeven clubs die zichzelf ten doel stellen om de Champions League te bereiken. De ene week staan ze in de topvier, de andere week niet. Dat maakt het spannend."

Arsenal maakt einde aan FA Cup-sprookje Lincoln City

Arsenal heeft zich met een ruime overwinning geplaatst voor de halve finales van de FA Cup. De geplaagde ploeg uit Noord-Londen won van Lincoln City, de club uit de Conference, het vijfde Engelse niveau. Het werd 5-0. 

In de eerste helft was het spel van The Gunners nog niet om over naar huis te schrijven. Lincoln City hield goed stand en leek zonder tegendoelpunten de rust te halen. In de slotminuten ging het toch mis. Na een slimme pass van Kieran Gibbs schoot Theo Walcott de bal laag in de hoek.

Arsène Wenger nam vooraf overigens geen risico's en Arsenal verscheen op volle oorlogssterkte aan de aftrap. Mesut Özil, die wegens ziekte dinsdag niet het hele duel met Bayern München kon meedoen, begon weer op de bank. Na bijna een halfuur mocht de Duitser al invallen voor de geblesseerde Alex Oxlade-Chamberlain.

Na de pauze wist de thuisploeg de wedstrijd snel te beslissen. Alexis Sánchez vond Héctor Bellerín, die de scorende Olivier Giroud bediende. Vijf minuten later was het al 3-0 toen Luke Waterfall een voorzet van Gibbs in eigen doel werkte.

In de laatste twintig minuten pikten Sánchez en Aaron Ramsey ook nog een doelpunt mee, waardoor het 5-0 werd. Arsenal is na Manchester City de tweede halve finalist in de FA Cup. De andere twee teams komen uit de kwartfinales tussen Tottenham Hotspur en Millwall (zondag) en de kraker tussen Chelsea en Manchester United (maandag).

Uitslag ADO Den Haag - N.E.C. Nijmegen

ADO Den Haag heeft in de Eredivisie eindelijk weer eens een overwinning geboekt. Dankzij een goal van Mike Havenaar werd in eigen huis met 1-0 gewonnen van N.E.C. Nijmegen. Door de zege verlaat de Haagse ploeg de onderste plaats en staat nu met 22 punten uit 26 duels vijftiende. N.E.C. is met zes punten meer de nummer twaalf.

ADO Den Haag

1 - 0

N.E.C. Nijmegen

72' Havenaar    
 
Gele kaart: Bakker, Malone, Ebuehi, Zwinkels (ADO Den Haag), Breinburg, Kadioglu, Rayhi (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.256
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Bakker
Meijers
Malone
Gorter
Trybull (Meissner/58)
Schaken (Wolters/81)
Fernandez (Havenaar/66)
Duplan
  Delle
Heinloth
Buwalda (Kadioglu/75)
Dumic
Golla
Burnet
Von Haacke (Mayi/85)
Messaoud
Breinburg
Grot (Groeneveld/67)
Rayhi

Vibraties hinderen Formule 1-motor Honda

Het Formule 1-team McLaren lijkt wederom een lastig seizoen tegemoet te gaan. De reden hiervoor is dat de Honda-motor zowel paardenkrachten als betrouwbaarheid tekort komt. Een van de problemen die speelt is vibraties, waardoor de motor er tijdens het rijden vanzelf mee stopt, zo weet Sky Sports te melden..

McLaren had in de tweede en laatste testweek veel kilometers willen maken, maar kwam regelmatig op de baan stil te staan. De reden hiervoor waren elektronische problemen, veroorzaakt door vibraties in de motor. Honda weet niet waar de problemen vandaan komen omdat op de testbank hier niets van gebleken is.

Om te onderzoeken waar de problemen vandaan komen hebben McLaren en Honda meermalen motoren en delen van motoren vervangen, maar de exacte oorzaak van de problemen is nog niet achterhaald. Mede hierdoor mag de motor niet op vol vermogen lopen en komt het team op de rechte stukken 30 kilometer per uur tekort op de toppers. Dit zorgt er weer voor dat het MCL32-chassis nog niet volledig op de proef gesteld kon worden tijdens de testdagen.

Over twee weken wordt de Grand Prix van Australië verreden en het is de vraag of McLaren en Honda voor die tijd oplossingen paraat hebben. Er wordt verwacht dat door de problemen met de motor McLaren per coureur waarschijnlijk meer dan de maximale vier motoren zal gaan verbruiken, wat ze later in het jaar zal komen te staan op gridstraffen.

Nieuw lied voor de koning

Koning Willem-Alexander krijgt een nieuw lied ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. Het 'Lied voor de Koning' is zaterdag gepresenteerd op de ledenvergadering van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen.

Op verzoek van die bond componeerde Edwin Schimscheimer de muziek en schreef Coot van Doesburgh de tekst. De bedoeling is dat het lied wordt gespeeld en gezongen door verschillende orkesten en koren, meldt Schimscheimer op zijn website.

De tekst luidt: "Lang zal hij leven, gelukkig en goed. Dan doen wij ook mee met wat durf en wat moed. Hoe we ook onderling allen verschillen, ieder kan helpen bij wat wij graag willen. Dan is er niemand meer werkelijk alleen. Eén voor ons allen en allen voor één. Als we na kijken ook werkelijk zien. Als we naast horen ook luisteren misschien. En dan begrijpen en stoppen met haten. Als we dan lachen en eindelijk praten, dan komt het goed. Dus geef me je hand en loop met me mee door dit prachtige land. Een plaats om te leven voor ons allemaal. Wij spreken tenslotte dezelfde taal."

De vorige keer dat de koning een lied aangeboden kreeg was ter gelegenheid van zijn inhuldiging in 2013. Dat Koningslied van componist John Ewbank kreeg veel kritiek op de - in de ogen van velen - kromme tekst. Columniste Sylvia Witteman organiseerde zelfs een petitie tegen het lied.

Nieuw lied voor de koning
Nieuw lied voor de koning (Foto: ANP)

Darter Cross beloont opmars met eerste PDC-titel

Darter Rob Cross heeft zijn opmars bij de PDC beloond met zijn eerste toernooizege. Hij won zaterdag in Barnsley de derde Players Championship door in de finale Mervyn King met 6-5 te verslaan. 

Het verhaal van Cross begon vorig jaar door via een regionale qualifier zich te plaatsen voor de UK Open. In de vierde ronde verloor hij echter van Michael van Gerwen. Cross ging vervolgens gooien op de Challenge Tour en deed dat zo goed dat hij een tourkaart in de wacht sleepte. Cross mocht nu met de grote mannen mee doen en en haalde dit jaar op een UK Open Qualifier al een halve finale en haalde de laatste zestien op de UK Open. Hij verloor toen van de latere winnaar Peter Wright. 

Op het derde Players Championship Cross nu echt los. Hij won van Alan Norris (6-2), Max Hopp (6-3), Richie Burnett (6-2) en Jamie Caven (6-4). In de kwartfinale stuurde hij Raymond van Barneveld met 6-4 naar huis. In de halve finale werd het een spannende wedstrijd tegen Gerwyn Price. Hij won met 6-5 en vervolgens won hij ook van King met 6-5 om het toernooi te winnen. 

Cross mag nu 10.000 Britse pond bijschrijven en zet direct een goede stap om de top-64 van de Order of Merit binnen te komen. King moet genoegen nemen met 6.000 pond. Van Barneveld was met zijn plek bij de laatste acht de beste Nederlander. Michael van Gerwen, Benito van de Pas en Jermaine Wattimena verloren in de derde ronde. Kim Huybrechts gooide in de eerste ronde tegen Sven Groen een negendarter. Hij won die partij ook, maar ging er in de volgende ronde uit tegen Jamie Caven (6-3). 

Zondag is er opnieuw een Players Championship. 128 darters zullen opnieuw 75.000 pond gaan verdelen. 

Uitslagen Players Championship 3 - vanaf derde ronde 

Derde ronde
William O'Connor 6-4 Michael van Gerwen
Ritchie Edhouse 6-3 John Michael
Martin Schindler 6-5 Ronny Huybrechts
Mervyn King 6-4 James Wade
Dave Chisnall 6-2 John Henderson
Steve West 6-5 Mark Webster
Jamie Lewis 6-1 Benito van de Pas
Michael Smith 6-5 Simon Preston
Paul Nicholson 6-3 Warrick Scheffer
Raymond van Barneveld 6-4 Kyle Anderson
Rob Cross 6-2 Richie Burnett
Jamie Caven 6-0 James Wilson
Justin Pipe 6-4 Steve Hine
Gerwyn Price 6-4 Chris Dobey
Mensur Suljovic 6-5 Jermaine Wattimena
Daryl Gurney 6-4 Gary Anderson

Achtste finales
Ritchie Edhouse 6-5 William O'Connor
Mervyn King 6-1 Martin Schindler
Steve West 6-4 Dave Chisnall
Michael Smith 6-4 Jamie Lewis
Raymond van Barneveld 6-5 Paul Nicholson
Rob Cross 6-4 Jamie Caven
Gerwyn Price 6-1 Justin Pipe
Daryl Gurney 6-2 Mensur Suljovic

Kwartfinales
Mervyn King 6-2 Ritchie Edhouse
Steve West 6-1 Michael Smith
Rob Cross 6-4 Raymond van Barneveld
Gerwyn Price 6-4 Daryl Gurney

Halve finales
Mervyn King 6-5 Steve West
Rob Cross 6-5 Gerwyn Price

Finale
Rob Cross 6-5 Mervyn King

Lijsttrekkers in Limburg: we kopen jullie om

De lijsttrekkers van zes van de grootste politieke partijen in de peilingen hebben de kiezers in Noord-Brabant en Limburg zaterdag tal van investeringen beloofd. Ze kozen tijdens het lijsttrekkersdebat van de Limburgse en Noord-Brabantse omroepen wel heel uiteenlopende 'cadeaus'.

VVD-voorman Mark Rutte wil vooral geld steken in snelwegen in Zuid-Nederland. Dat kwam hem op kritiek te staan van GroenLinks-leider Jesse Klaver, die meer heil ziet in het verbeteren van het openbaar vervoer. Ook PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher en SP-voorman Emile Roemer beloofden Limburg onder andere een spoorverbinding naar Born, waar autofabrikant Nedcar is gevestigd. Sybrand Buma (CDA) schamperde dat de spoorlijn, waarvoor het kabinet vlak voor het debat de helft van het benodigde geld vrijmaakte, wel 'een Rutte-cadeautje' zou zijn. "Je krijgt maar één rail."

D66-leider Alexander Pechtold wees erop dat zijn partij een miljard euro uittrekt voor innovatie. Dat zou ook het zuiden ten goede komen, al vindt Pechtold dat gegadigden wel de concurrentie moeten aangaan met rivalen uit de rest van Nederland. Klaver beloofde meer geld voor cultuur in de zuidelijke provincies en Roemer vroeg aandacht voor het mkb en de zorg.

Rutte en de boze provincialen
Mark Rutte heeft weinig vrienden in de verre provincies van het land, zo lijkt het. Kwam hij bij Pauw&Jinek in conflict met teleurgestelde Groningers in verband met de gaswinning aldaar, in het zuiden kwam hem de aanpak van de Q-koorts op veel kritiek te staan. Toen hem werd gevraagd of hij 'sorry' wilde zeggen tegen de slachtoffers en nabestaanden, beweerde hij in eerste instantie dat het kabinet 'niet harteloos' met hen is omgesprongen, wat hem op verontwaardigde reacties uit het publiek kwam te staan. Daarna maakte hij alsnog duidelijk dat het kabinet excuses zou moeten maken.

Bij de uitbraak van de Q-koorts op een geitenboerderij in het oosten van Noord-Brabant tussen 2007 en 2011 lieten ongeveer 75 mensen het leven, en kampen honderden patiënten nog dagelijks met de gevolgen van de ziekte.

Lijsttrekkers bieden op om gunst zuiden
Lijsttrekkers bieden op om gunst zuiden (Foto: ANP)

Porte wint koninginnenrit Parijs-Nice, Henao nieuwe leider

Richie Porte heeft de zevende etappe gewonnen in Parijs-Nice. De renner van BMC was de beste op de Col de la Couillole. Alberto Contador werd tweede voor Daniel Martin en Sergio Henao. Henao neemt wel de leiderstrui over van Julian Alaphilippe. De Fransman moest al vroeg passen op de slotklim.

In de koninginnenrit van deze Parijs-Nice kregen de renners de hoogste aankomst uit de geschiedenis van de Koers naar de zon voorgeschoteld, de Col de la Couillole op 1.678 meter.

Na vijf kilometer ontstond er al een kopgroep van vijf renners: Axel Domont (AG2R La Mondiale), Jan Polanc (UAE Emirates), Omar Fraile (Dimension Data), Lilian Calmejane (Direct Energie) en Delio Fernandez (Delko Marseille Provence KTM). De vijf zouden na achttien kilometer nog aansluiting krijgen van Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Vital Concept). Het zestal zou een maximale voorsprong krijgen van vijf minuten.

Met nog zeventig kilometer te gaan ging Calmejane er alleen vandoor. De Fransman van Direct Energie begon met vijftig seconden voorsprong aan de slotklim naar Col de la Couillole. Aan de voet van de klim gingen Diego Ulissi (UAE Emirates) en Quentin Pacher (Delko Marseille Provence KTM) in de aanval. De twee zouden snel bij Calmejane komen en hem achter laten. Niet veel later moest ook Pacher passen bij Ulissi.

Met nog tien kilometer werd ook Ulissi bijgehaald door het werk van Team Sky en Jarlinson Pantano van Trek-Segafredo. Door het hoge tempo moesten Alaphilippe, Simon Yates, Tony Gallopin de rol lossen in het peloton.

Met een tweede tempo versnelling van Pantano bleven er nog maar zeven renners over. Porte, Contador, Henao, Jakob Fuglsang, Daniel Martin en Ion Izagirre hem volgen. Met nog vijf kilometer te gaan was het werk van Pantano gedaan.

Fuglsang was de eerste die het probeerde, maar de Deen van Astana kreeg geen ruimte van het groepje. Daarna volgde er ook nog pogingen van Izagirre, Contador en twee keer Porte, maar deze aanvallen waren geen succes. De derde poging van Porte was wel de goede.

De Australiër van BMC reed vervolgens steeds verder weg bij de concurrentie en kwam uiteindelijk met 21 seconden voorsprong over de streep. Contador en Henao bleven in eerste instantie bij elkaar en waren de dichtste achtervolgers, maar met nog zevenhonderd meter te gaan kraakte Henao en ging de Spanjaard er alleen vandoor. Martin zou in de laatste meters ook nog over Henao gaan, waardoor Contador zeventien seconden goed maakt op Henao in het algemeen klassement.

Henao heeft in het algemeen klassement nog een halve minuut op Martin. Contador volgt op 31 seconden van Henao.

Erdogan: Nederlanders zijn nazi-overblijfselen en fascisten

Turkije dreigt met zware politieke en economische sancties als Nederland verhindert dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu, zaterdag een bezoek kan brengen aan Rotterdam. Çavusoglu herhaalde zaterdag dat hij daar een Turkse campagnebijeenkomst wil bezoeken.

De minister is van plan om zaterdag om 18.00 uur genodigden toe te spreken in de ambtswoning van de Turkse consul in de wijk Hillegersberg. Maar zijn bezoek is tegen het zere been van de Nederlandse regering. Çavusoglu pleit voor een 'ja' voor meer macht voor president Erdogan in het Turkse referendum van 16 april.

Update 19:17
Het weren van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu blijft volgens Turkije niet zonder gevolgen. Çavusoglu waarschuwde Nederland zaterdag opnieuw dat er consequenties zullen zijn.

De minister deed die uitspraak tegen verslaggevers in Istanbul. Hij noemde het Nederlandse besluit een "schandaal". Turkije dreigde eerder al met zware politieke en economische sancties als Nederland het bezoek van de minister zou verhinderen, zoals uiteindelijk gebeurde. Nederland trok zaterdag de landingsrechten van zijn toestel in.

Het is nog onduidelijk wat de aangekondigde strafmaatregelen om het lijf zullen hebben. President Recep Tayyip Erdogan zinspeelde zaterdag op maatregelen tegen het Nederlands vliegverkeer. "Nederland moet gaan nadenken over hoe zijn vliegtuigen gaan landen in Turkije", stelde hij. Volgens de krant Daily Sabah verwees de president naar diplomatieke vluchten.

Update 12:59
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag hard uitgehaald naar Nederland. Hij sprak over "nazi-overblijfselen en fascisten". 

Update 12:27
PVV-leider Geert Wilders is tevreden met het Nederlandse besluit om de landingsrechten van de Turkse minister Çavusoglu in te trekken. Hij zegt op Twitter dat dat te danken is aan de PVV.

"Mooi. Zonder de PVV was dit besluit nooit genomen! Rutte heeft alleen ballen als de PVV dat eist en de verkiezingen voor de deur staan", aldus Wilders.

Update 12:01
Nederland heeft de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu ingetrokken. Dat heeft het kabinet zaterdag gemeld. Dat betekent dat het bezoek dat Çavusoglu wilde brengen aan Rotterdam, niet doorgaat.

Het kabinet neemt de maatregel naar eigen zeggen omdat de openbare orde en veiligheid in het geding zijn gekomen, na een oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met Çavusoglu.

"Nederland was met de Turkse autoriteiten in gesprek over het bezoek, waarbij gezocht werd naar een acceptabele oplossing. Er was overleg gaande of de Turkse autoriteiten de bijeenkomst konden verplaatsen en een besloten, kleinschaliger karakter konden geven in een Turks consulaat of ambassade. Nog voordat deze gesprekken waren afgerond, dreigden de Turkse autoriteiten publiekelijk met sancties. Dat maakt de zoektocht naar een redelijke oplossing onmogelijk", luidt de verklaring van het kabinet.

"We wilden tot een oplossing komen. We hebben een lang en moeilijk gesprek gevoerd met de Turken om tot een acceptabele oplossing te komen. We staan voor de openbare orde en willen niet dat de veiligheid in het geding komt", aldus een woordvoerster van minister Koenders (Buitenlandse Zaken). 

Turkse minister dreigt Nederland met sancties
Turkse minister dreigt Nederland met sancties (Foto: ANP)

Aflossingploegen naar finale op WK shorttrack Rotterdam

Op het wereldkampioenschap shorttrack in Rotterdam hebben de Nederlandse aflossingsploegen zich allebei geplaatst voor de finale.

In een bomvol Ahoy keerde Jorien ter Mors weer eens terug op de shorttrackbaan en dat ging uitstekend. Samen met Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting kwam Ter Mors nauwelijks in de problemen. Canada gaf in het eerste deel van de wedstrijd het tempo aan, maar zakte plotseling terug en greep naast de finale. Nederland nam een flinke voorsprong en won de halve eindstrijd voor Hongarije.

De andere halve finale werd gewonnen door Japan, dat samen met China naar de eindstrijd gaat. Het individuele vrouwentoernooi begon niet best voor Zuid-Korea en op de aflossing ging het niet beter: de torenhoog favoriet werd gediskwalificeerd.

Itzhak de Laat, Daan Breeuwsma, Dennis Visser en Sjinkie Knegt namen de halve finale bij de mannen voor hun rekening en ook dat ging prima. De ploeg duelleerde vooral met Zuid-Korea en Rusland, waarbij een prachtige actie van Breeuwsma Nederland naar plek twee katapulteerde. Knegt kon aan het einde standhouden tegen de Koreanen en pakte de tweede plek voor Nederland, vlak achter de Rus Viktor An.

De finales op de aflossing worden zondagmiddag rond een uur of vijf geschaatst in Ahoy.

Quintana wint op Monte Terminillo, Dumoulin zesde

Nairo Quintana heeft de vierde etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen met aankomst op de Monte Terminillo. De Colombiaan van Movistar neemt van de leiderstrui over van Rohan Dennis. Tom Dumoulin eindigde als zesde.

Al vroeg in de wedstrijd reden zes renners weg uit het peloton: Davide Ballerini (Androni Giocattoli-Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Alan Marangoni (Nippo-Vini Fantini), Matvey Mamykin (Katusha-Alpecin), Romain Gioux (Novo Nordisk) en Marko Kump (UAE Emirates). Het zestal kreeg een maximale voorsprong van iets minder dan elf minuten. In het peloton bepaalde BMC samen met FDJ het tempo.

Ballerini bleef als laatste over van de vroege vluchters, nadat Mamykin op gevallen. Met zijn hoofd kan hij maar net de vangrail ontwijken. De Italiaan werd vlak na de voet van de slotbeklimming ingerekend door de voorwacht van het peloton.

Met nog dertien kilometer te gaan koos Michal Kwiatkowski voor de aanval. De Pool van Team Sky kreeg vier renners met zich mee: de Nederlander Maurits Lammertink, zijn ploegmaat Simon Spilak, Roman Kreuziger, en Jonathan Castroviejo. Het viertal had snel een halve minuut bij elkaar gefietst. Met nog elf kilometer moest Lammertink lossen. Spilak nam daarna meteen het initiatief, waarna Kreuziger ook moest passen.

Met nog tien kilometer te gaan ging Robert Gesink in de aanval, maar de Nederlander kreeg geen ruimte van het peloton, onder aanvoering van Bahrain Merida. Tom Dumoulin ging met met iets meer dan zes kilometer in de aanval. De renner van Sunweb kreeg ook geen ruimte van het peloton, waar FDJ het het tempo had overgenomen van Bahrain Merida.

Op vijf kilometer van de streep moest Castroviejo vooraan afhaken na een versnelling van Spilak. Niet veel later zou ook Kwiatkowski de rol moeten lossen bij de renner van Katusha-Alpecin-renner. Op drie kilometer van de meet plaatste Quintana zijn eerste aanval, maar Adam Yates, Geraint Thomas en Rigoberto Uran reageerde direct.

Niet veel later ging Quintana nog eens aan, dit maal met succes. De renner van Movistar kwam tot bij Spilak en reed hem voorbij. De Colombiaan breidde zijn voorsprong vervolgens steeds verder uit en kwam solo over de meet. Thomas werd op achttiende seconde tweede. Beste Nederlander was Dumoulin met een zesde plaats op 41 seconden van de winnaar.

Quintana neemt de leiderstrui over van Dennis. De Colombiaan heeft nu een voorsprong van 33 seconden op Yates en 56 seconden op Thibaut Pinot.

Ziyech legt uit: "Intensiteit is wennen voor mij"

Hakim Ziyech besloot eerder deze week voor het Europa League-duel met FC Kopenhagen niet zomaar bij trainer Peter Bosz aan te geven dat hij moeite heeft om het tempo bij Ajax bij te benen.

Ajax nam Ziyech in de zomer over van FC Twente. De middenvelder veroverde direct een basisplaats en speelde week in week uit bij de Amsterdammers. Dat heeft hem nu opgebroken. Tegen Kopenhagen zat hij op de bank.

"Ik ben fit, train altijd volledig mee. Maar de intensiteit van de duels is wennen voor mij", legt Ziyech uit aan De Telegraaf. "Het is ook de belangrijkste reden geweest om de transfer van FC Twente naar Ajax te maken. Dit is een ideale tussenstap."

"In de seizoenen die ik voor Ajax speel, wil ik me verder ontwikkelen en dus ook sterker worden. Mijn lichaam moet wennen aan de combinatie van de hoeveelheid wedstrijden en mijn rol op het middenveld, die veel van me vraagt. Daardoor miste ik nu de scherpte en daarover sprak ik met de trainer."

Bosz toonde begrip voor de situatie van Ziyech, net als aanvoerder Davy Klaassen, die zijn respect uitsprak. Klaassen gaf aan dat hij niet verwacht dat Ziyech zomaar zal opgeven.

'Weer indringer op terrein Witte Huis'

Een man met een rugzak heeft vrijdagavond laat (lokale tijd) de beveiliging bij het Witte Huis kunnen omzeilen. Een medewerker van de geheime dienst ontdekte de indringer bij een van de ingangen van de presidentiële residentie, berichtte CNN op basis van anonieme bronnen.

President Donald Trump was in het Witte Huis toen de man kort voor middernacht werd opgepakt. Het is nog onduidelijk wat de indringer van plan was.

Het is niet de eerste keer dat iemand op het terrein van het Witte Huis weet te komen. Het meest opvallende voorval deed zich voor in 2014. Toen slaagde een man met een mes erin de ambtswoning binnen te dringen. De toenmalige president Barack Obama en zijn familie waren op dat moment niet aanwezig.

'Weer indringer op terrein Witte Huis'
'Weer indringer op terrein Witte Huis' (Foto: ANP)

Voorverkoop Pinkpop volgens verwachting

Pinkpop verwacht dat de eerste 100.000 kaarten voor het driedaagse popfestival op de eerste dag van de verkoop de deur uit zijn. Dat heeft Jan Smeets, de baas van het festival, gezegd tegen L1. De voorverkoop startte zaterdagochtend om 10.00 uur.

Her en der in Limburg stonden mensen in de rij voor kaartjes. Binnen een uur waren er al 30.000 van verkocht. Volgens Smeets was dat volgens verwachting.

Pinkpop is dit jaar op 4, 5 en 6 juni in Landgraaf. Justin Bieber is een van de blikvangers van het festival. De keuze voor de Canadese popster zorgde voor veel ophef. Ook Guus Meeuwis treedt op. Verder zijn acts als Kensington, Sean Paul, Seasick Steve en Kings of Leon te zien.

Voorverkoop Pinkpop volgens verwachting
Voorverkoop Pinkpop volgens verwachting (Foto: BuzzE)

Ruim tienduizend mensen de straat op voor Women's March Amsterdam

Zaterdagmiddag liepen ruim 10.000 mensen in Amsterdam mee in de Women's March Netherlands, een mars voor verdraagzaamheid en tegen haat.

De betoging ging om 13.00 uur van start op de Dam. Bekend feministe Marjan Sax riep voor aanvang van de mars de demonstranten toe: "We staan hier voor gelijken rechten, niet alleen voor vrouwen, maar voor alle kwetsbare groepen in de samenleving. Er is helemaal niets ouderwets aan solidariteit." Sax is Dolle Mina van het eerste uur en tevens medeoprichter van verschillende feministische stichtingen. Ook waren er korte speeches van onder anderen transrechtenactivist Vreer Verkerke en fotograaf des Vaderlands van 2015 Ahmet Polat.

De stoet, van volgens een schatting van de politie zo'n 15.000 man, liep van de Dam richting het Museumplein, het eindpunt van de mars. De betogers droegen spandoeken en borden met teksten als 'her body, her choice', 'oranje is liefde' en 'stem hoop, geen haat'. Er werden daarnaast tweeduizend oranje paraplu's uitgedeeld, waardoor het Amsterdamse centrum oranje kleurde. Op het Museumplein waren ook diverse poëzie- en muziekoptredens. Lijsttrekker van de Piratenpartij Ancilla van de Leest liep ook mee in de protestbijeenkomst.

De organisatie wil Nederlanders aanzetten om 15 maart vooral te gaan stemmen.

'Rutte moet duidelijk zijn over legaliseren wietteelt'

VVD-lijsttrekker Mark Rutte moet kiezen of hij voor of tegen het legaliseren van wietteelt is. Dat vinden de lijsttrekkers van CDA, D66, SP en PvdA, die zaterdag 'duidelijkheid' eisten van Rutte tijdens het lijsttrekkersdebat dat door Limburgse en Brabantse regionale omroepen is georganiseerd.

CDA-voorman Sybrand Buma, die fel tegen legalisering is, is duidelijk, zei D66-voorman Alexander Pechtold. Datzelfde geldt voor voorstanders Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Emile Roemer (SP). Het wordt tijd dat Rutte ook "eindelijk kiest", aldus Pechtold.

Rutte zei "naar legalisering te neigen", maar wil zich nog niet uitspreken. Eerst moet duidelijk zijn of de verbouwde wiet dan niet naar het buitenland verdwijnt en de criminaliteit door legalisatie wel echt afneemt, vindt hij.

Slim reguleren
De VVD was lang tegen legalisatie, maar de achterban van de partij dringt er op aan de wietteelt "slim te reguleren". Volgens Buma en Pechtold "weet niemand wat dat is".

Ook de voorstanders van legalisatie van wietteelt vlogen elkaar even in de haren. Asscher verweet Pechtold dat die ook harddrugs niet langer wil verbieden. Pechtold is kennelijk "diep van binnen een flowerpowerhippie", zei de PvdA-voorman. Hij wees erop dat zware verdovende middelen "ongelooflijk veel levens kapotmaken".

CDA-leider Buma "mag dan duidelijk zijn", hij oogstte hoon met zijn waarschuwing dat Nederland is uitgegroeid tot het "Colombia van Europa". GroenLinks-lijsttrekker Klaver wees erop dat veel CDA- en VVD-burgemeesters in het zuiden er al jaren op aandringen het verbouwen van wiet niet langer te verbieden.

Rivalen eisen klare wijn Rutte over wietteelt
Rivalen eisen duidelijkheid Rutte over wietteelt (Foto: ANP)

Charlize Theron beukt erop los in trailer Atomic Blonde

Stijl en actie; het was een kenmerk van John Wick, waarvan we nu een tweede deel in de bioscoop kunnen zien, maar het lijkt ook een belangrijk aspect voor Atomic Blonde, als we de trailer mogen geloven.

In Atomic Blonde speelt Charlize Theron een dodelijke agent van MI6. In de film volgen we haar in Berlijn, een stad vol verraderlijke dubbelspionnen, waar bovendien een gespannen sfeer hangt vanwege een dreigende revolutie.

Agent Lorraine Broughton is het kroonjuweel onder de Britse geheim agenten in dienst van Hare Majesteit. Zij is een sensuele superspion en ze is bereid om al haar skills te gebruiken om een onmogelijke missie te overleven. Ze wordt in haar eentje het instabiele en onrustige Berlijn in gestuurd om een zeer belangrijk dossier af te leveren. Ze gaat een samenwerking aan met de lokale bureauchef David Percival (James McAvoy) om te ontsnappen aan een uiterst dodelijk spionnenspel.

Atomic Blonde, gebaseerd op de comics The Coldest City, is geregisseerd door David Leitch, die ook betrokken was bij John Wick en de regie van de tweede Deadpool zal doen. Naast Theron en McAvoy zien we ook Sofia Boutella (Kingsman: The Secret Service), John Goodman en Toby Jones.

Wereldtitels shorttrackers Christie en Fan in Ahoy

Shorttrackster Elise Christie heeft zich in Rotterdam gekroond tot wereldkampioene op de 1500 meter. De Britse is daarmee de eerste ooit uit haar land die een individuele wereldtitel pakt.

In de finale was Christie een fractie van een seconde sneller dan de Canadese Marianne St Gelais, terwijl de Zuid-Koreaanse Shim Suk-hee genoegen moest nemen met het brons. Choi Min-jeong, de wereldkampioene van de afgelopen twee jaar, ging knullig onderuit en eindigde slechts als vijfde.

Voor Choi was het drama nog niet voorbij in Rotterdam, want in de halve finales van de 500 meter ging ze weer onderuit na een lompe actie tegen de Poolse Natalia Maliszewska. Christie schopte het wederom tot de finale, maar dit keer kwam ze er niet aan te pas en werd ze vierde en laatste. Het goud was voor specialiste Fan Kexin uit China, die voor de derde keer op rij de wereldtitel op de 500 meter won. Net als op de 1500 meter werd St Gelais tweede.

De leiding in het algemeen klassement is in handen van St Gelais, die met haar twee tweede plekken op evenveel punten staat als Christie. Suzanne Schulting, de Nederlandse hoop, staat na een teleurstellende dag 'slechts' op de tiende plek. 

Sjinkie Knegt schrijft geschiedenis met wereldtitel in Rotterdam

Sjinkie Knegt heeft zich op het wereldkampioenschap shorttrack geplaatst voor de halve finales van de 500 meter. In het Rotterdamse Ahoy was Knegt in de kwartfinales ijzersterk, kort nadat hij in de finale van de 1500 meter tekort kwam voor de medailles.

Knegt begon de wedstrijd rond de vierde plek, maar schoof op tijd naar voren. In de laatste ronde passeerde hij de Amerikaan John-Henry Krueger en schoof zo op naar de tweede plek, voldoende voor een halvefinaleplek. Toch wilde hij zijn Hongaarse rivaal Shaolin Sandor Liu nog even passeren en dat deed Knegt met een strakke actie binnendoor in de laatste bocht, tot zichtbaar ongenoegen van Liu.

Dylan Hoogerwerf ging in zijn kwartfinale al snel onderuit en was kansloos voor de halve finales. Die halve finales zijn vanaf grofweg 16.20 uur live te zien op NPO1.

Update 16.41 uur
Net als op de 1500 meter heeft Knegt zich ook op de 500 meter overtuigend geplaatst voor de finale. In de halve eindstrijd rekende hij overtuigend af met onder meer de Hongaarse Liu-broertjes. Om even na 16.45 uur neemt Knegt het in de finale op tegen de Canadees Samuel Girard, de Chinees Wu Dajing en Seo Yi-ra uit Zuid-Korea.  

Update 17.08 uur
Knegt heeft zich in Ahoy laten kronen tot wereldkampioen op de 500 meter. De Nederlander was oppermachtig in de finale, die voor Girard dramatisch begon: de Canadees ging bij de start al onderuit. Knegt nam de leiding, maar werd gepasseerd door Seo. In de slotronde vocht Knegt zich echter langs de Koreaan, die achter Wu genoegen moest nemen met de derde plek.

Knegt is de eerste Nederlander in de geschiedenis die wereldkampioen wordt op een individuele afstand. Hij werd in 2015 al wel wereldkampioen in het allroundklassement.  

'Turkse minister komt over land naar Rotterdam'

De Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) komt over land naar Rotterdam. Dat berichtte het Turkse staatspersbureau Anadolu zaterdag.

De bewindsvrouw zou eigenlijk vrijdag al spreken in Nederland in het kader van een promotietour van Turkse ministers in Europa om hun landgenoten warm te maken voor het referendum over de grondwet. Sayan Kaya kreeg te horen dat ze niet welkom was in Hengelo en Wehl. Zalenverhuurders in beide plaatsen besloten hun ruimtes niet beschikbaar te stellen voor politieke bijeenkomsten.

Ook een bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu ging niet door. Nederland trok zaterdag de landingsrechten in voor zijn vliegtuig omdat de openbare orde in het geding zou zijn. Dat leidde tot een woedende reactie van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die foeterde over Nederlandse "nazi-overblijfselen en fascisten".

'Turkse minister over land naar Rotterdam'
'Turkse minister over land naar Rotterdam' (Foto: ANP)

Sundby zegeviert in langlaufklassieker in Oslo

Langlaufer Martin Johnsrud Sundby heeft een van de mooiste wedstrijden op de jaarlijkse World Cup-kalender gewonnen. In Oslo was het tijd voor de 50 kilometer in klassieke stijl op de legendarische Holmenkollen.

Al vroeg in de wedstrijd brak een groepje van zeven man los na een stevige versnelling van Sundby en de Fin Iivo Niskanen, specialist pur sang op de klassieke stijl. Het was dan ook Niskanen die na zo'n vijftien kilometer het hazenpad koos en zijn medekoplopers achter zich liet.

Sundby was de enige die min of meer in staat was te reageren op de aanval van Niskanen en langzaam maar zeker kwam de Noor weer dichterbij. Na een dikke twintig kilometer sloot Sundby aan bij de Fin en de twee bleven vervolgens kilometer na kilometer bij elkaar.

Na ruim 45 kilometer opende Sundby de aanval en Niskanen kon het tempo niet meer bijbenen. Hij stortte zeker niet in, maar moest zijn opponent langzaam maar zeker laten gaan. Sundby kon zo naar een prachtige overwinning soleren, tien seconden voor Niskanen. Op grote afstand won de Rus Alexander Bessmertnykh een spannende sprint om de derde plek. 

Beer uitgebroken in dierentuin

In een dierentuin in het Duitse Osnabrück is zaterdag een beer uitgebroken. Dat melden Duitse media.

De beer kon ontsnappen door een gat in de omheining. Bezoekers zochten een veilig heenkomen in het apenhuis. Toen de politie arriveerde, werd de hele dierentuin geëvacueerd. Medewerkers van de dierentuin hebben het dier doodgeschoten. Het was een zogeheten hybride beer, een kruising tussen een bruine beer en een ijsbeer.

Het gat in de omheining is inmiddels gedicht en de dierentuin is weer geopend voor het publiek.

Beer uitgebroken in dierentuin
Beer uitgebroken in dierentuin (Foto: BuzzO)

Bewaren

Uitbreidingsschema van Sniper Elite 4

Ontwikkelaar Rebellion heeft de komende uitbreidingen voor Sniper Elite 4 aangekondigd. Het zijn de nieuwe multiplayer-map Night Woods, een nieuwe gratis multiplayer-modus genaamd Elimination en twee betaalde uitbreidingen.

Sniper Elite 4 - Night Woods

Gratis
Hierboven een kijkje op Night Woods, de multiplayer-map die binnenkort aan Sniper Elite 4 wordt toegevoegd. De Elimination-modus is een tikkeltje anders dan je op basis van de naam verwacht. Als je wordt uitgeschakeld door het vijandelijke team, dan moet je wachten. Zodra een teamlid van jou een vijand heeft afgeknald, dan mag deze kiezen welk afgeschoten teammaatje weer mee mag doen. Eind april krijgen we de multiplayer-map Urban (hieronder te zien), een extra multiplayer-modus en een verse Survival-missie.

Sniper Elite 4 - Urban

Betaald
De uitbreiding ‘Deathstorm Part 1: Inception’ komt eind deze maand en is de eerste van drie delen. Het is een compleet nieuw verhaal voor één of twee scherpschutters. Eind april staat deel twee op de planning en in mei of juni komt deel drie uit. ‘Night Fighter Expansion Pack’ geeft je drie nieuwe wapens, camouflage skins voor acht geweren en twee nieuwe personages. Eind april staat de ‘Urban Assault Expansion Pack’ klaar met een vergelijkbare inhoud.

Ten slotte
Nieuwe Survival-missies, multiplayer maps en modi zijn en blijven gratis voor alle spelers. Indien mogelijk wordt alle content op alle drie de platformen tegelijk uitgebracht. Lees hier onze review van Sniper Elite 4.

Bergsma klopt Bloemen op 5000 meter in Stavanger

De laatste 5000 meter van het internationale schaatsseizoen is gewonnen door Jorrit Bergsma. Tijdens de World Cup-finale in het Noorse Stavanger was de Nederlander nipt de snelste.

De revelatie van het seizoen, Patrick Roest, was de eerste kanshebber die aan de beurt was en liet met 6:20,25 minuten een prima tijd noteren. Erik Jan Kooiman dook daar vervolgens een dikke seconde onder, waarna Ted-Jan Bloemen namens Canada die tijd weer verbeterde.

Jorrit Bergsma reed in de slotrit tegen de Nieuw-Zeelander Peter Michael, die zwaar teleurstelde. Dat deed Bergsma niet en met een keurige 6:17,74 pakte hij de overwinning en de eindzege in het klassement.

World Cup-finale Stavanger - Uitslag 5000 meter mannen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Jorrit Bergsma NED 6:17.74  
2 Ted-Jan Bloemen CAN 6:18.46 0.72
3 Erik Jan Kooiman NED 6:19.07 1.33
4 Patrick Roest NED 6:20.25 2.51
5 Bart Swings BEL 6:21.81 4.07
6 Patrick Beckert GER 6:23.01 5.27
7 Nicola Tumolero ITA 6:24.03 6.29
8 Douwe de Vries NED 6:26.17 8.43
9 Ryosuke Tsuchiya JPN 6:26.94 9.20
10 Peter Michael NZL 6:37.62 19.88
11 Andrea Giovannini ITA 6:39.67 21.93
12 Sverre Lunde Pedersen NOR DQ  

Opnieuw hectiek bij flyeracties Wilders

Opnieuw is PVV-leider Geert Wilders omringd door tientallen journalisten, beveiligers, politiemensen en belangstellenden bij het uitdelen van flyers. Hij ging zaterdag eerst de straat op in het Limburgse Valkenburg en daarna in Heerlen. Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om een seflie met Wilders te maken.

Tijdens deze verkiezingscampagne is de PVV-leider nog niet veel 'de boer op' geweest. Hij schrapte een deel van zijn campagneactiviteiten nadat de dienst die hem beveiligt in opspraak was gekomen. Vorige week vrijdag hervatte hij zijn campagne en dook hij ineens onaangekondigd op in Volendam, waar een eerdere flyeractie was geschrapt.

Afgelopen woensdag demonstreerde Wilders bij de Turkse ambassade in Den Haag, tegen de politieke campagne die de Turkse regering in Nederland wil voeren.

Opnieuw drukte bij flyeracties Wilders
Opnieuw drukte bij flyeracties Wilders (Foto: ANP)

Rotterdam biedt Turken drie protestlokaties

De autoriteiten in Rotterdam hebben drie locaties aangewezen waar zaterdag gedemonstreerd mag worden. Het besluit komt na de openbare oproep van Turkije aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een manifestatie bij de ambtswoning van de Turkse consul aan de Straatweg.

De Rotterdamse driehoek van politie, justitie en burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zaterdagmiddag een verklaring verspreid. Daarin staat dat het Willemsplein, de Lloydpier en Plein 1940 de locaties zijn. "Op het Willemsplein kunnen mensen demonstreren die graag de minister hadden zien spreken in Rotterdam, op de Lloydpier kunnen tegendemonstranten terecht en op Plein 1940 alle overige demonstranten."

Zaterdagochtend trok het Nederlandse kabinet de landingsrechten in van het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu. Die was van plan zaterdag om 18.00 uur genodigden toe te spreken in de ambtswoning in de wijk Hillegersberg. Çavusoglu pleit voor meer macht voor president Recep Tayyip Erdogan en wil Turkse Nederlanders aansporen 'ja' te zeggen in het Turkse referendum in april. Het kabinet is bang dat de openbare orde en veiligheid in het geding komen. Aboutaleb roept alle Rotterdammers op "in bijzondere omstandigheden kalmte en rust te bewaren".

"De Rotterdamse driehoek heeft uit oogpunt van veiligheid en ter bescherming van de bewoners en de ambtswoning van de Turkse consul besloten de Straatweg en de directe omgeving van het consulaat aan de Westblaak af te sluiten", zo staat in de verklaring. Op de Straatweg en omgeving geldt een noodbevel voor zolang dat nodig is. Het gebied is tijdelijk alleen toegankelijk voor bewoners en bestemmingsverkeer.

De Turkse consul in Rotterdam is op de hoogte gebracht van de maatregelen. Bewoners van de Straatweg worden zaterdag via een huis aan huis verspreide brief geïnformeerd.

Rotterdam biedt demonstranten drie platforms
Rotterdam biedt demonstranten drie platforms (Foto: ANP)

Rutte:nazi-opmerkingen Erdogan zeer ongepast

Premier Mark Rutte trekt fel van leer en laat in niet mis te verstane woorden blijken hoe hij denkt over Erdogan's uiting dat Nederlanders 'nazi-overblijfselen en fascisten' zijn. Hij noemde de opmerking namelijk 'bizar en zeer ongepast'. Hij zei dat zaterdagmiddag in Breda op een VVD-campagne-activiteit op de Grote Markt.

Rutte herhaalde wat vicepremier Asscher eerder zaterdag ook al zei, dat Nederland zich niet laat chanteren.

Rutte:nazi-opmerkingen Erdogan zeer ongepast
Rutte over Erdogan's nazi-uitspraak: tsk. Dat is niet zo netjes! (vrij vertaald) (Foto: ANP)

Knegt komt tekort in WK-finale in Ahoy

Sjinkie Knegt heeft zich op het wereldkampioenschap shorttrack in Rotterdam met grote overtuiging geplaatst voor de finale van de 1500 meter. 

In de halve finales in Ahoy stond Knegt tegenover onder meer grootheden Victor An uit Rusland en Charles Hamelin uit Canada. Hamelin en zijn landgenoot Charle Cournoyer bepaalden lang het tempo, met Knegt die zich gedeisd hield in het middenveld.

Twee ronden voor het einde begon Knegt zich in de strijd te mengen. Hij gleed soepel buitenom langs Cournoyer en in de slotronde had ook Hamelin geen schijn van kans tegen Knegt, die ogenschijnlijk met speels gemak naar de winst reed.

Daan Breeuwsma ging er in de tweede halve finale kansloos uit, nadat hij een paar ronden voor het einde in de problemen kwam. De finale in Ahoy wordt even na drie uur zaterdagmiddag geschaatst en is live te zien op NPO1. 

Update 15.27 uur
Knegt is er niet in geslaagd voor eigen publiek een medaille te veroveren. De Nederlander kwam met een ronde of vijf te gaan langzaam vanuit het middenveld naar voren en bij het ingaan van de slotronde passeerde hij de Amerikaan JR Celski.

Zo lag hij op de derde plek en in de laatste bocht viel hij Samuel Girard aan. De Canadees sloeg dat echter af, Knegt kwam als derde de bocht uit en werd zelfs nog door twee man gepasseerd. Sin Da-woon uit Zuid-Korea pakte na 2013 opnieuw de wereldtitel op de 1500 meter. 

'Onderhandelingen EU en Turkije liggen stil'

De onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU zijn "de facto tot stilstand gekomen". De EU steekt nu alleen nog geld in programma's die specifiek zijn gericht op de ontwikkeling van de democratie en maatschappij, onderwijs en wetenschap, zei EU-commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding) zaterdag tegen het Duitse persbureau dpa.

Van de 4,45 miljard euro die de EU voor Turkije beschikbaar heeft voor de periode 2014 - 2020 is nog maar 167,3 miljoen uitbetaald, aldus Hahn. Alle landen waarmee wordt onderhandeld over toetreding krijgen steun om zich aan te passen aan de EU-eisen. De Turken boeken nauwelijks vooruitgang.

Het geld kan alleen worden bevroren als de onderhandelingen officieel worden gestaakt, maar de EU wil de deur niet helemaal dichtslaan. "We hebben besloten ons te heroriënteren en het geld voornamelijk nog te besteden aan het oplossen van constitutionele tekortkomingen", zegt Hahn.

Sinds de mislukte staatsgreep in 2016 maakt de EU zich grote zorgen over de koers die president Recep Tayyip Erdogan vaart.

'Onderhandelingen EU en Turkije liggen stil'
'Onderhandelingen EU en Turkije liggen stil' (Foto: ANP)

Sablikova verslaat De Jong en Wijfje op 3000 meter

Schaatster Martina Sablikova heeft in het Noorse Stavanger de laatste 3000 meter van het seizoen gewonnen. Tijdens de World Cup-finale zegevierde de Tsjechische, maar het verschil was niet al te groot.

In de vierde van zes ritten schaatste Melissa Wijfje naar een prima tijd van 4:05,59 minuten in een duel met Marije Joling. In een rit tegen Claudia Pechstein dook Antoinette de Jong daar vervolgens nipt onder, waarna het de beurt was aan Sablikova. Ze begon langzamer dan De Jong, maar in tegenstelling tot de Nederlandse hield Sablikova de rondetijden wel keurig binnen de perken, wat haar in 4:04,21 naar de overwinning bracht.

World Cup-finale Stavanger - Uitslag 3000 meter vrouwen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Martina Sáblíková CZE 4:04.21  
2 Antoinette de Jong NED 4:05.35 1.14
3 Melissa Wijfje NED 4:05.59 1.38
4 Anna Yurakova RUS 4:06.80 2.59
5 Marije Joling NED 4:07.36 3.15
6 Ivanie Blondin CAN 4:07.85 3.64
7 Bente Kraus GER 4:07.92 3.71
8 Olga Graf RUS 4:08.71 4.50
9 Claudia Pechstein GER 4:09.47 5.26
10 Natalia Voronina RUS 4:11.06 6.85
11 Francesca Lollobrigida ITA 4:13.89 9.68
12 Marina Zueva BLR 4:14.89 10.68

NBA: Wankelende Warriors weer winloos

De Golden State Warriors, tot twee weken geleden ongenaakbaar in de NBA, blijken zonder de geblesseerde Kevin Durant een bijzonder kwetsbaar team. Tegen de laag geklasseerde Minnesota Timberwolves liep de koploper tegen de vijfde nederlaag in zeven wedstrijden aan. De nederlaag vond een dag voor de topper tegen de San Antonio Spurs plaats en dreef coach Steve Kerr tot het nemen van een bijzondere maatregel. Tegen de Spurs mogen Stephen Curry, Klay Thompson, Draymond Green en Andre Iguodala allemaal op de bank blijven zitten en hun zonden overdenken.

Blessures van sterspelers kunnen nog weleens een geluk bij een ongeluk blijken te zijn. Als de blessure in het reguliere seizoen plaatsvindt kan het ertoe leiden dat de speler uitgerust aan de play-offs begint. Dit is een beetje de hoop die de Golden State Warriors hebben voor Kevin Durant.

Een missende sterspeler betekent ook dat je als coach informatie krijgt over je andere spelers. Wie neemt er verantwoordelijkheid in de slotfase van een belangrijke wedstrijd? Welke bankspeler grijpt zijn kans om zichzelf in de kijker te spelen? De New York Knicks hebben warme herinneringen aan de twee weken dat al hun point guards geblesseerd waren en ze de volslagen onbekende Jeremy Lin lieten starten. Wat volgde was Linsanity, de twee beste weken voor Knicks-fans in de laatste vijftien jaar.

Helaas voor de Warriors; van Kevon Looney hoeven geen wonderen te worden verwacht. Ian Clark zorgt niet voor Iansinity aan de San Francisco Bay.

Tegen de Minnesota Timberwolves waren het weer Klay Thompson en Stephen Curry die voor de punten moesten zorgen. De heren maakte een achterstand van achttien punten bijna ongedaan, maar konden niet voorkomen dat de Timberwolves een 103-102 overwinning uit het vuur sleepten.

Gevraagd naar zijn mening over het feit dat Steve Kerr vier veteranen niet laat spelen tegen de Spurs antwoordde Andre Iguodala “We will do what master says”. Iedereen met een beetje kennis van het Amerikaanse slavernijverleden snapt hoe beladen deze reactie is. Het is óf een slechte grap, óf tekenend voor een behoorlijk verziekte sfeer binnen de Warriors. Hoe dan ook, het creëert onrust die de ploeg nu echt niet kan gebruiken.

De Timberwolves verdienen echter alle lof voor de zege. De ploeg heeft een jonge selectie, waarvan NBA-kenners al een tijdje roepen dat ze klaar zijn om de stap naar de play-offs te maken. Het lukt dit jaar alleen weer niet echt. De ploeg heeft te maken met tegenslag. Zach LaVine, één van de starters, viel halverwege het seizoen uit met een gescheurde kruisband. Kris Dunn, deze zomer gedraft als point guard voor de toekomst en vervanger van Ricky Rubio, lijkt de overstap van college naar NBA niet aan te kunnen en speelt nog maar nauwelijks.

Desalniettemin hebben de Timberwolves voldoende talent in huis. Tweedejaars Karl-Anthony Towns is één van de grootste beloften in de NBA. Tegen de Warriors was hij goed voor 23 punten en 9 rebounds. Andrew Wiggins, nog maar net 22 geworden, kwam tot 24 punten. Ricky Rubio speelde een prima wedstrijd met 17 punten en 13 assists. De Timberwolves blijven in de race voor de achtste plaats in het westen, de laatste plek die recht geeft op deelname aan de play-offs.

Timberwolves - Warriors. Bron: YouTube.

De Atlanta Hawks wonnen een oostelijke subtopper van de Toronto Raptors. De Duitse Togolees Dennis Schröder leidde zijn ploeg naar een 105-99 overwinning.

Schröder was bijzonder gebrand op een goed resultaat. De laatste weken was de Duitser een aantal keer negatief in het nieuws gekomen. Na het All Star weekend keerde hij een dag te laat terug bij zijn ploeg. Naar eigen zeggen was zijn visum verlopen en moest hij terug naar Duitsland om deze te verlengen. Na een wedstrijd door het team geschorst te zijn haalde hij weer het nieuws door onenigheid met Dwight Howard. Tijdens een wedstrijd tegen de Warriors had Schröder op het veld een woordenwisseling met zijn ploeggenoot. Hierdoor miste hij dat Steph Curry vrij kon aanleggen voor een schot. Voor coach Budenholzer was dit reden om zijn guard de hele tweede helft op bank te laten.

Tegen de Raptors leek Schröder de boodschap van zijn coach te hebben begrepen. Met 26 punten, de helft in het beslissende derde kwart, voerde de Duitser zijn ploeg aan.

De Milwaukee Bucks doen na een zwakke paar maanden weer mee om een plaatsje bij de play-offs in het oosten. De ploeg won met 99-85 van de Indiana Pacers, waardoor het opklom naar de achtste plaats. Het was de vijfde overwinning op rij voor de Bucks die wennen aan spelen zonder de geblesseerde Jabari Parker, maar met de teruggekeerde Khris Middleton.

Bij rust stonden de Bucks nog met 45-50 achter, maar in de tweede helft werden de Pacers weggespeeld. Middleton en Giannis Antetokounmpo maakten beide 21 punten.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Orlando Magic 121-81
Chicago Bulls – Houston Rockets 94-115
Milwaukee Bucks – Indiana Pacers 99-85
Minnesota Timberwolves – Golden State Warriors 103-102
Atlanta Hawks – Toronto Raptors 105-99
Denver Nuggets – Boston Celtics 119-99
Dallas Mavericks – Brooklyn Nets 105-96
Sacramento Kings – Washington Wizards 122-130 (OT)

Eastern Conference

  1. Cleveland Cavaliers 42-21
  2. Washington Wizards 40-24
  3. Boston Celtics 41-25
  4. Toronto Raptors 38-27
  5. Atlanta Hawks 36-29
  6. Indiana Pacers 33-32
  7. Detroit Pistons 32-33
  8. Milwaukee Bucks 31-33
  9. Chicago Bulls 31-34
  10. Miami Heat 31-34
  11. Charlotte Hornets 29-36
  12. New York Knicks 26-39
  13. Orlando Magic 24-42
  14. Philadelphia 76ers 23-41
  15. Brooklyn Nets 11-53


Western Conference

  1. Golden State Warriors 52-13
  2. San Antonio Spurs 50-14
  3. Houston Rockets 45-21
  4. Utah Jazz 41-24
  5. Los Angeles Clippers 39-26
  6. Memphis Grizzlies 36-29
  7. Oklahoma City Thunder 36-29
  8. Denver Nuggets 30-35
  9. Portland Trail Blazers 28-35
  10. Dallas Mavericks 28-36
  11. Minnesota Timberwolves 27-37
  12. Sacramento Kings 25-40
  13. New Orleans Pelicans 25-40
  14. Phoenix Suns 21-44
  15. Los Angeles Lakers 20-45

Adele-fan krijgt hartstilstand tijdens show

Adele heeft vrijdagavond een optreden in Sydney onderbroken omdat iemand in het publiek een hartstilstand kreeg. Ooggetuigen melden aan Mail Online dat Adele duidelijk aangeslagen was door het incident.

Een 47-jarige vrouw stortte in tijdens het concert in het ANZ-stadion in de Australische stad. Hulpverleners moesten zich een weg banen door de menigte om het slachtoffer te bereiken. De vrouw is naar verluidt met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Adele stopte direct met zingen toen ze doorhad dat er reuring ontstond. Nadat hulp was ingeschakeld voor de fan kon de zangeres de show hervatten.

Het optreden was die avond al ruim drie kwartier later begonnen dan gepland, omdat de ruim 95.000 bezoekers in een ellenlange file waren beland op weg naar het stadion. Tegen de tijd dat het concert zou beginnen, was de hal pas voor een derde gevuld.

Adele-fan krijgt hartstilstand tijdens show
Adele-fan krijgt hartstilstand tijdens show (Foto: BuzzE)

Guardiola: "Alonso kan overal terecht"

Pep Guardiola is ervan overtuigd dat Xabi Alonso na zijn actieve voetbalcarrière snel weer aan de bak komt in de voetballerij. Alonso kondigde donderdag aan dat hij aan het einde van het seizoen stopt als profvoetballer. De middenvelder van Bayern München wordt door allerlei prominente figuren uit de voetbalwereld bestempeld als een van de beste middenvelders aller tijden.

Guardiola sluit zich aan bij dat rijtje. De huidige oefenmeester van Manchester City werkte met Alonso samen bij Bayern München. "We waren rivalen, grote rivalen toen ik bij Barcelona werkte en hij bij Real Madrid", weet de coach nog.

"Daarna had ik het geluk dat ik met hem mocht samenwerken bij Bayern", zegt Guardiola tegen de pers. "Hoe mensen over hem spreken, alle trainers die met hem hebben gewerkt, dat is indrukwekkend. Hij is een van de beste middenvelders die ik in mijn leven heb gezien."

De Spanjaard verwacht dat Alonso zijn carrière voortzet als coach. "En ik weet zeker dat hij overal aan de bak kan komen. Hij begrijpt het spelletje. In aanloop naar de volgende wedstrijden wist hij al wat er nodig was om te winnen."

Nuis wint ook laatste 1000 meter

Schaatser Kjeld Nuis heeft ook de laatste wedstrijd over 1000 meter van dit seizoen gewonnen. De Nederlander was in het Noorse Stavanger veruit de sterkste tijdens de World Cup-finale, nadat hij eerder al vier zeges boekte en wereldkampioen werd.

Nuis streed in de laatste rit tegen landgenoot Kai Verbij om de eindzege in het World Cup-klassement, maar Verbij viel flink tegen. De wereldkampioen sprint kon geen moment indruk maken en eindigde als voorlaatste. Nuis snelde daarentegen naar 1:08,76, veruit de snelste tijd van allemaal. Vincent de Haitre en Nico Ihle maakten het podium compleet, Thomas Krol kwam nipt tekort.

World Cup-finale Stavanger - Uitslag 1000 meter mannen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Kjeld Nuis NED 1:08.76  
2 Vincent De Haitre CAN 1:09.28 0.52
3 Nico Ihle GER 1:09.42 0.66
4 Thomas Krol NED 1:09.47 0.71
5 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 1:09.50 0.74
6 Mika Poutala FIN 1:09.61 0.85
7 Alexey Yesin RUS 1:09.66 0.90
8 Joel Dufter GER 1:09.77 1.01
9 Laurent Dubreuil CAN 1:09.81 1.05
10 Takuro Oda JPN 1:10.05 (4) 1.29
11 Kai Verbij NED 1:10.05 (8) 1.29
12 Joey Mantia USA 1:11.25 2.49

Bergsma nipt te sterk voor Kodaira op 1000 meter

Schaatster Heather Bergsma heeft de laatste 1000 meter van het seizoen op haar naam geschreven. De Amerikaanse was in de World Cup-finale nipt te sterk voor Nao Kodaira, eerder nog veruit de beste op de 500 meter.

Net als op de 500 meter maakte de Tsjechische Karolina Erbanova al vroeg weer indruk door met 1:15,22 een serieuze tijd neer te zetten. In de voorlaatste rit was Kodaira de eerste die daar met 1:14,90 onderdook dook, waarna het de beurt aan Bergsma was om voor de winst te gaan.

In een rechtstreeks duel met Marrit Leenstra was de Amerikaanse ruim de sterkste, maar tegen de tijd van Kodaira was het nipt: op de finish hield ze 0,05 seconden over. Bergsma verzekerde zich zo van de eindzege in het klassement op de 1000 meter, terwijl de Japanse Miho Takagi nog voorbij Leenstra stak.

World Cup-finale Stavanger - Uitslag 1000 meter vrouwen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Heather Bergsma USA 1:14.85  
2 Nao Kodaira JPN 1:14.90 0.05
3 Karolina Erbanova CZE 1:15.22 0.37
4 Miho Takagi JPN 1:15.31 0.46
5 Hege Bøkko NOR 1:16.09 1.24
6 Marrit Leenstra NED 1:16.11 1.26
7 Yekaterina Shikhova RUS 1:16.41 1.56
8 Natalia Czerwonka POL 1:16.98 2.13
9 Arisa Go JPN 1:17.53 2.68
10 Olga Fatkulina RUS 1:17.74 2.89
11 Sanneke de Neeling NED 1:18.24 3.39
12 Gabriele Hirschbichler GER 1:18.45 3.60

Nederlandse schaatsers verslaan Noren na prachtig duel

De Nederlandse schaatsers hebben tijdens de World Cup-finale in Stavanger de ploegenachtervolging gewonnen. Dat kwam niet vanzelf, want de rijders uit het thuisland gaven bijzonder goed partij.

Jorrit Bergsma, Douwe de Vries en Evert Hoolwerf stonden in de slotrit tegenover Sindre Henriksen, Simen Spieler Nielsen en Sverre Lunde Pedersen en die maakten het Nederland bijzonder moeilijk. Tot in de laatste ronde ging het volledig gelijk op, maar doordat de Noorse ploeg in de laatste bocht wat uit elkaar leek te vallen zegevierde Nederland: 3:43,02 om 3:43,35. Door de zege pakt Nederland ook de eindoverwinning in het klassement.

World Cup-finale Stavanger - Uitslag ploegenachtervolging mannen:

# Land Tijd Verschil
1 Nederland 3:43.02  
2 Noorwegen 3:43.35 0.33
3 Japan 3:44.09 1.07
4 Italië 3:46.57 3.55
5 Canada 3:48.51 5.49

GroenLinks-kandidaat trekt zich terug om Panama Papers

De nummer 24 van de kandidatenlijst voor GroenLinks, Maya van der Steenhoven, trekt zich terug omdat ze directeur is van een brievenbusfirma op de Seychellen. Dat gaat slecht samen met de standpunten van de partij die belastingontwijking wil aanpakken.

Van der Steenhoven is sinds december 2011 aangesteld als directeur van Sky Wing International Commercial Co ltd., een bedrijf dat in 2006 op de eilandengroep is opgericht door Mossack Fonseca. Dat bedrijf is de spil van de zogenaamde Panama Papers, een groot aantal gelekte stukken waar in ons land Trouw en Het Financieele Dagblad onderzoek naar doen. 

Een woordvoerder van GroenLinks laat weten dat Van der Steenhoven de functie niet heeft gemeld bij de integriteitstoets van de partij. "Dat had zij moeten doen. Was deze functie bekend geweest tijdens de procedure, dan was zij niet voorgedragen voor een plaats op de lijst. In overleg met het partijbestuur van GroenLinks heeft zij besloten haar zetel niet in te nemen, mocht zij verkozen worden." Die kans is overigens volgens de huidige peilingen niet al te groot, GroenLinks komt tot ongeveer 17 zetels. 

Maya van der Steenhoven zegt zelf in een reactie dat ze nooit financieel voordeel van het bedrijf heeft gehad. Het is opgericht door haar vader Ari, die in China woont en Sky Wing heeft opgericht op de Seychellen omdat het handelen 'met China in 2006 nog steeds zeer lastig was'. Als bestuurder tekende ze bovendien voor de overdracht van aandelen van haar stiefmoeder naar haar twee halfbroers. Het is dus een echt familiebedrijfje.

Panama Papers zijn online gezet (Foto: ANP)
Mossack Fonseca, hoofdkantoor van de Panama Papers (Foto: ANP)

Japanse achtervolgsters zijn Nederland de baas en pakken eindzege

Tijdens de World Cup-finale van de schaatsers in Stavanger hebben de Japanse dames de overwinning gepakt op de ploegenachtervolging. Ze troefden Nederland af en veroverden daarmee ook de eindwinst in het klassement.

In een rechtstreeks duel namen zussen Miho en Nana Takagi het samen met Misaki Oshigiri op tegen Melissa Wijfje, Marije Joling en Annouk van der Weijden. Al vanaf de eerste meters waren de Japanse dames sneller en Nederland kon daar in het resterende deel van de wedstrijd niks meer tegen doen. Met 3:00,59 minuten bleef Japan Nederland bijna twee seconden voor. 

In het eindklassement van de World Cup staan de landen gelijk in punten, maar Japan won drie keer en verslaat zo Nederland, dat twee keer zegevierde.

World Cup-finale Stavanger - Uitslag ploegenachtervolging vrouwen:

# Land Tijd Verschil
1 Japan 3:00.60  
2 Nederland 3:02.42 1.82
3 Rusland 3:02.93 2.33
4 Duitsland 3:03.93 3.33

Coenen: 'In de kooi ben je kwetsbaar'

Marloes Coenen verloor op 3 maart het titelgevecht bij vechtsportorganisatie Bellator van de Amerikaanse Julia Budd. Direct na dat gevecht maakte Coenen bekend dat ze, na zeventien jaar in de top van het MMA gevochten te hebben, gaat stoppen.

Haar laatste gevecht bekijken lukt de Nederlandse nog niet. "Dat doe ik over een jaar of twee wel, denk ik. Dat doet nog te veel pijn en is te vers", aldus een nog steeds teleurgestelde Coenen tegen AT5.

Over wat te doen na haar succesvolle carrière als 'kooivechtster' zei Coenen het volgende: "Ik ga me bezig houden met het coachen van mensen en dan vooral vrouwen die wel wat kracht kunnen gebruiken. Empowerment." Coenen kan daarbij putten uit een schat aan ervaring, "In de kooi ben je zo kwetsbaar. Je bent heel zichtbaar en je gaat buiten je comfort zone. Op dat moment leer je jezelf heel erg kennen. Dat vind je nergens anders. MMA is zoveel meer dan alleen maar elkaar de grond in meppen."

Rumina blijft wel trainen bij de sportschool R-Grip, samen met haar partner Roemer Trompert. Een sportschool die in 2012 werd geopend door de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Samen met Van der Laan wist Coenen de vechtsportgala's weer terug te krijgen in de hoofdstad, na een jarenlang verbod vanwege vermeende criminele activiteiten tijdens deze gala's. "Ik heb burgemeester Van der Laan ooit geschreven toen die gala's nog verboden waren. Ik wilde hem de andere kant van de sport laten zien, want het zijn niet alleen maar idioten, criminelen en asocialen."

"Wat ik hoop is dat mensen mij blijven herinneren als een echte vechter. Maar dat kan ik niet eisen. Dat is iets wat de fans je moeten geven. Dat zou zoveel voor me betekenen." aldus een emotionele Coenen in een eerder interview met website Sherdog.com.


Coenen voor de camera's van AT5 (Bron: AT5.nl)

Rea oppermachtig en Van der Mark vijfde tijdens Thaise ronde Superbikes

Jonathan Rea heeft de eerste race van het Thaise weekeinde in het wereldkampioenschap Superbikes met overmacht gewonnen. Nederlander Michael van der Mark kwam als vijfde over de finish.

Polesitter Rea had een prima start en wist de eerste plek meteen vast te houden, op de hielen gevolgd door Tom Sykes en de Italiaan Marco Melandri. Lang kon Melandri echter niet genieten van de tweede plek, want hij werd vrijwel direct weer overmeesterd door de Brit Sykes. De top-5 werd gecompleteerd door Ducati-coureur Chaz Davies en Yamaha-man Alex Lowes.

Tijdens de eerste meting had regerend wereldkampioen Rea al een klein gaatje van drie tienden gecreëerd en reed Van der Mark nog steeds op de zesde positie, zoals hij zich ook had gekwalificeerd. Al aan het begin van de race werd duidelijk dat het moeilijk zou worden om de nummer één te verslaan en dat zou ook niet meer gebeuren. Zonder enige echte concurrentie te hebben gehad, wist de Noord-Ier zich met een voorsprong van ruim zes seconden te verzekeren van de eerste podiumplek.

Melandri bleef netjes op de tweede positie rijden, maar daarachter raakten Sykes en Davies al snel in een strijd om de derde plaats verwikkeld. Teamgenoten Lowes en Magic Michael vochten hun eigen oorlog uit om zich van de vijfde plek te kunnen verzekeren. Uiteindelijk haalde Davies Sykes in en enkele ronden later verloor Lowes de vijfde positie aan Van der Mark.

Halverwege de race en in het midden van het veld vond er ook een vierstrijd voor plek acht plaats. Zowel Jordi Torres, Xavi Forés, Lorenzo Savadori en Nicky Hayden hoopten als achtste uit de bus te komen. Zo af en toe vonden er wat kleine verschuivingen in dit gevecht plaats, maar het viertal eindigde als respectievelijk zevende, elfde, dertiende en negende.

De laatste helft van de strijd op het Thaise Chang International Circuit was niet heel zenuwslopend. Er kwam pas weer wat spanning in de race nadat Ducati-coureur Melandri met nog negen ronden te gaan een fout maakte die hem veel tijd kostte. Davies, die nog steeds als derde reed, wist hier direct van te profiteren en aan te sluiten. Het verschil tussen hem en de Italiaan was nog maar 0,294 seconden. Anderhalve ronde later had de Welshman de tweede plek veroverd en kon deze ook verzilveren. Melandri leek op de derde plek af te stevenen, maar liep in de slotfase toch tegen enkele problemen aan en werd in de allerlaatste bocht van het podium gestoten door Sykes.

Alex Lowes wist zijn Nederlandse teamgenoot niet meer in te halen en dus kwam het duo als respectievelijk vijfde en zesde over de streep.

De tweede Thaise race vindt zondagochtend plaats. Deze is vanaf 10.00 uur live te volgen op Eurosport 1.

Historisch 1-2-3-4'tje Nederlandse schaatsers op 500 meter

De World Cup-finale voor de schaatsers heeft in Stavanger een historisch resultaat opgeleverd op de 500 meter bij de mannen. De eerste, tweede, derde en vierde plek gingen allemaal naar Nederland en dat is nog nooit eerder gebeurd. Tijdens de World Cup-finale van 2014 in Thialf pakten Jan Smeekens en Ronald en Michel Mulder de drie podiumplekken, de enige keer dat de 500 meter een volledig Nederlands podium zag.

In Stavanger werd het een spannende strijd om de winst, met Smeekens die met 35,01 als eerste een rappe tijd neer wist te zetten. In een onderling duel doken Daidai Ntab en Kai Verbij onder de tijd. Ntab liet 34,93 noteren en Verbij kwam tot 35,01, maar was 0,006 seconden sneller dan Smeekens. Ronald Mulder wurmde zich nog het podium op door na 34,99 seconden de finish te passeren.

World Cup-finale Stavanger - Uitslag 500 meter mannen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Daidai Ntab NED 34.93  
2 Ronald Mulder NED 34.99 0.06
3 Kai Verbij NED 35.01 (3) 0.08
4 Jan Smeekens NED 35.01 (9) 0.08
5 Ruslan Murashov RUS 35.07 0.14
6 Nico Ihle GER 35.12 0.19
7 Artur Was POL 35.16 0.23
8 Tingyu Gao CHN 35.17 0.24
9 Mika Poutala FIN 35.18 0.25
10 Tsubasa Hasegawa JPN 35.21 (0) 0.28
11 Laurent Dubreuil CAN 35.21 (4) 0.28
12 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 35.26 0.33

Kodaira boekt wederom monsterzege op 500 meter

Schaatster Nao Kodaira heeft haar seizoen wat de 500 meter betreft op weergaloze wijze voortgezet. De Japanse won bij de World Cup-finale in het Noorse Stavanger wederom met groot verschil.

De Tsjechische Karolina Erbanova maakte met haar tijd van 37,87 seconden een sterke indruk, want ze kwam al in de buurt van het baanrecord. Haar tijd bleef even staan, maar in de slotrit liet Kodaira zien dat haar overmacht nog niet ten einde is. Met 37,14 verpulverde ze de tijd van Erbanova en boekte ze haar zevende World Cup-zege in evenzoveel wedstrijden dit seizoen.

Ook op het WK afstanden en het WK sprint won Kodaira alle 500 meters en dus blijft ze dit seizoen ongeslagen. De Amerikaanse Heather Bergsma werd met 38,13 derde, Floor van den Brandt en Anice Das kwamen er niet aan te pas.

World Cup-finale Stavanger - Uitslag 500 meter vrouwen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Nao Kodaira JPN 37.14  
2 Karolina Erbanova CZE 37.87 0.73
3 Heather Bergsma USA 38.13 0.99
4 Erina Kamiya JPN 38.24 1.10
5 Marsha Hudey CAN 38.39 1.25
6 Arisa Go JPN 38.40 1.26
7 Maki Tsuji JPN 38.46 1.32
8 Olga Fatkulina RUS 38.51 1.37
9 Hege Bøkko NOR 38.58 1.44
10 Floor van den Brandt NED 38.98 1.84
11 Nadezhda Aseeva RUS 39.06 1.92
12 Anice Das NED 39.13 1.99

Goggia skiet met één stok, Shiffrin wint in historisch Squaw Valley

Skiester Mikaela Shiffrin heeft in het Amerikaanse Squaw Valley voor eigen publiek de voorlaatste reuzenslalom van het World Cup-seizoen gewonnen. Voor het eerst in bijna een halve eeuw werd weer op het hoogste niveau geskied op de pistes rond de gaststad van de Olympische Winterspelen van 1960, waar in 1969 voor het laatst op dit niveau wedstrijden werden gehouden.

Op de Red Dog-piste was Shiffrin in de eerste run al de snelste, maar met 0,20 seconden was het verschil naar kersvers wereldkampioene Tessa Worley erg klein. De twee werden gevolgd door de Italiaanse reuzenslalomarmada: Marta Bassino (+0,55), Federica Brignone (+0,99) en Manuela Moelgg (+1,17). Ook de Sloveense Ana Drev stond op 1,17 seconden, terwijl Sofia Goggia op 1,18 tellen zelfs de vierde Italiaanse in de top-7 was.

Goggia ging weer vol aanvallend naar beneden in de tweede run, maar raakte daar al vroeg een van haar stokken kwijt. Waar veel skiesters hun balans dan erg snel kwijtraken liet Goggia een prachtig staaltje evenwicht zien: met één stok bleef ze gewoon verder gaan en verloor ze zelfs maar een halve seconde op leidster Viktoria Rebensburg, wat haar de zevende plek aan de finish bracht. Brignone schoof op naar de tweede plek, voor Worley, maar Shiffrin was niet te kloppen en hield 0,07 seconden over op Brignone. 

In de World Cup is Shiffrin nagenoeg zeker van de eindoverwinning in het algemeen klassement. Worley heeft volgende week aan een degelijk resultaat in de laatste reuzenslalom genoeg om de titel op dat onderdeel te veroveren.

'Veel mannen gek op minderjarige prostituees'

Elke dag zoeken tientallen Nederlandse mannen via internet naar seks met heel jonge prostituees. Dat bevestigt Gideon van Aartsen van Terre des Hommes na een bericht daarover in Trouw. Hij is projectleider van Watch Nederland, dat strijdt tegen handel in seks met minderjarigen.

Watch plaatst sinds begin dit jaar lokadvertenties op websites met seksadvertenties. Daarvoor worden zeven nepprofielen van minderjarige meisjes gebruikt. Intussen hebben al meer dan 1200 mannen daarop gereageerd. De helft van hen wilde een seksafspraak maken, ook al was in mailcontact duidelijk gemaakt dat het gaat om een minderjarig meisje.

Watch Nederland waarschuwt deze mannen dat ze zijn gezien, zegt Van Aartsen.

'Veel mannen tuk op minderjarige prostituees'
'Veel mannen tuk op minderjarige prostituees' (Foto: ANP)

Van der Mark 6e in kwalificatie World Superbikes Thailand

Motorcoureur Michael van der Mark heeft zich als zesde geplaatst voor de eerste race van het World Superbikes-weekeinde in Thailand. Op het Buriram International Circuit liet de Yamaharijder een tijd van 1:33.617 minuten noteren.

Van der Mark stond in Superpole 2, waarin de voorste posities vergeven worden, lang op de derde plek, maar zag aan het eind van de sessie nog een aantal mannen langszij komen. De poleposition was zoals min of meer verwacht voor Jonathan Rea, die zijn Kawasaki naar 1:32.957 stuurde. Zijn teamgenoot Tom Sykes start naast hem op de eerste rij, met Marco Melandri op zijn Ducati vanaf de derde plek.

De eerste race gaat zaterdag om 10.00 uur Nederlandse tijd van start en is live te zien op Eurosport. 

Eindelijk succesje voor tennisster Bertens

Tennisster Kiki Bertens heeft eindelijk weer eens een succesje in het enkelspel mogen vieren. De 25-jarige Nederlandse, dit jaar vooral uitgeschakeld in eerste rondes, won in de tweede ronde van het WTA Premier Mandatory-toernooi in Indian Wells van Belinda Bencic.

Het 20-jarige Zwitserse talent, inmiddels weer flink afgezakt op de wereldranglijst, had weinig in te brengen tegen de mondiale nummer twintig uit Nederland. Bertens domineerde de wedstrijd op de allereerste game na en stapte na ruim een uur al zegevierend de baan af: 6-2, 6-2.

Bertens staat in de derde ronde tegenover de als vijftiende geplaatste Timea Bacsinszky, wederom een Zwitserse. Als Bertens ook dat duel wint komt de top-15 van de wereld zowaar langzamerhand in zicht. 

Eerste tegenslag nieuw inreisverbod Trump

Een federale rechter in Wisconsin heeft Trumps aangepaste inreisverbod vrijdag de eerste slag toegebracht. William Conley, rechter in Madison, verbood toepassing van het inreisverbod voor de vrouw en het kind van een Syrische vluchteling. Aan hem is al asiel in de VS verleend.

Het tijdelijke gerechtelijke bevel geldt alleen voor het geval van de Syrische familie. De Syrische man bracht zijn zaak anoniem voor de rechter om de identiteit van zijn vrouw en kind te beschermen. Moeder en dochter wonen nog in het door de Syrische burgeroorlog verscheurde Aleppo.

De soennitische moslim ontvluchtte Syrië in 2014 om "te ontsnappen aan een bijna zekere dood"aan de hand van sektarische rebellengroepen die in Aleppo tegen Syrische regeringstroepen vechten, aldus de Syriër.

Eerste tegenslag nieuw inreisverbod Trump
Eerste tegenslag nieuw inreisverbod Trump (Foto: ANP)

Geen bewijs van chemische wapens in Mosul

De Iraakse VN-ambassadeur Mohamed Ali Alhakim heeft vrijdag gezegd dat er geen bewijzen zijn gevonden dat Islamitische Staat chemische wapens heeft ingezet ter verdediging van Mosul. De terreurorganisatie wordt in de stad belegerd door Iraakse troepen met Amerikaanse steun.

Alhakim vertelde dat hij had gesproken met regeringsfunctionarissen in Bagdad die de beschuldiging hebben onderzocht. "Er was werkelijk geen enkele aanwijzing te vinden dat IS chemische wapens heeft gebruikt." De Verenigde Naties zeiden vorige week zaterdag dat artsen van het Rode Kruis sinds 1 maart twaalf mensen, onder wie vrouwen en kinderen, hebben behandeld wegens mogelijke blootstelling aan chemische middelen.

Volgens de VS beschikken de jihadisten over mosterdgas.

Geen bewijs van chemische wapens in Mosul
Geen bewijs van chemische wapens in Mosul (Foto: ANP)

Man vast voor ontucht en kinderporno

De politie heeft eind februari een 29-jarige man uit de gemeente Lingewaard opgepakt op verdenking van vervaardiging, verspreiding en bezit van kinderporno. Ook had hij ontucht met een minderjarige. Dat meldde het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het OM zegt dat de man met kwetsbare kinderen werkte. Volgens de lokale Nijmeegse zender N1 was hij flexwerker bij Werkenrode, onderdeel van zorginstelling Floryn. Ook gaf hij les bij een judoclub in Arnhem waar kinderen in de leeftijd van vier tot achttien jaar les krijgen. Volgens een ouder heeft de man nooit "een-op-een contact met kinderen gehad." De ouders van de kinderen zijn op de hoogte gebracht over de situatie.

Het OM bevestigt dat de man zich bezig hield met "sociale activiteiten", maar wil niet in detail treden. Bij de arrestatie van de man zijn onder meer zijn computer en mobiele telefoon in beslag genomen.

Donderdag bepaalde de rechtbank dat de man nog zeker negentig dagen blijft vastzitten.

Man vast voor ontucht en kinderporno
Man vast voor ontucht en kinderporno (Foto: ANP)

Mega Jackpot van 27 miljoen in Zuid-Holland

De Mega Jackpot van de Staatsloterij heeft vrijdag iemand in Zuid-Holland 27 miljoen euro rijker gemaakt. Het bedrag wordt belastingvrij uitgekeerd.

Na vrijdag zijn ook Tilburg en Den Haag een miljonair rijker. In de Brabantse stad viel de hoofdprijs van 1 miljoen euro op een Staatslot. De winnaar van de zogenaamde XL-trekking komt uit Den Haag. Ook die persoon won 1 miljoen euro.

Mega Jackpot van 27 miljoen in Zuid-Holland
Mega Jackpot van 27 miljoen in Zuid-Holland (Foto: ANP)

Jörgensen: "Druk maakt je scherp"

Nicolai Jörgensen maakt zich geen zorgen over de vorm van Feyenoord na de verrassende nederlaag van vorige week tegen Sparta Rotterdam.

Feyenoord maakt zich op voor een competitiewedstrijd tegen AZ. Daarin moet de ploeg een zure smaak zien weg te spoelen na de nederlaag van vorig weekend tegen de stadgenoten.

"Druk is prima. Het maakt je scherp. Ik ben twee keer kampioen geworden in Denemarken. Het geheim? Je moet op elkaar vertrouwen. De enige druk is de druk die je jezelf oplegt", zegt Jörgensen in gesprek met NOS.

"Tegen Sparta was het een collectieve off-day van ons. Waarom en hoe weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat alle ploegen dit meemaken. Anders zou het beste team alles winnen. Zo gaat het nu eenmaal."

Jörgensen hoopt John Guidetti en Graziano Pelle te doen vergeten in Rotterdam. "Ik ken een hoop spitsen zoals ik, die niet als een dolle juichen na een doelpunt. Dat betekent niet dat ik niet blij ben. Ik ben gelukkig en trots als ik scoor. Maar ik wil wel normaal doen."

FOK! Wat een weer: zon maar ook wolken

Zoveel nevel in maart, zoveel onweer 's zomers.

Goedemorgen!

Gisteren was het fraai weer. De dag begon hier mistig, maar toen die mist wegtrok scheen de zon volop. Ook vannacht waren er maar weinig wolken en regen is er niet gevallen.

Vandaag krijgen we geen herhaling van dit weer. Het wordt mooi, maar er zal wel meer bewolking zijn. Vanmorgen krijgen we de zon te zien, maar in de loop van de dag wordt de bewolking zeker in het noorden en westen dikker. Regen zal er trouwens niet vallen. De temperatuur wordt prima voor de tijd van het jaar, op de Wadden wordt het 10 graden en in het zuiden loopt de thermometer op tot 14 graden.

De komende dagen houden we dit weerbeeld. We krijgen bewolking, maar de zon krijgen we ook zeker te zien. Half in de week zou het zelfs kunnen dat we minder bewolking en meer zon krijgen met temperaturen tot wellicht 16 graden. Maar daarover de komende dagen meer.

Een fijne zaterdag!

 Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:01
Zon onder: 18:38
Zonkracht: 2/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1753 Egbert Douwes opent in Joure een kruidenierswinkel, het begin van het huidige Douwe Egberts.
1938 Na chantage van Hitler en om een oorlog met nazi-Duitsland te vermijden treedt Oostenrijks kanselier Kurt von Schuschnigg af.
1990 Litouwen verklaart zich onafhankelijk.
2002 John R. gijzelt het personeel in de Rembrandttoren in Amsterdam. De man protesteert tegen breedbeeld-tv en denkt dat de zwarte balken in breedbeelduitzendingen verborgen codes bevatten. Hij dacht dat hij personeel van Philips gijzelde, maar hij vergiste zich in de toren. Later die dag pleegde hij zelfmoord.
2004 Aanslagen in Spanje: 191 doden en 1400 gewonden.
2009 Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM staken hun uitzendingen op de FM, dit vanwege een betalingsachterstand. De zenders worden uitgezet net na middernacht.

De stand van mijn regenmeter vandaag. 32 mm. Begin deze week had ik hem leeggegooid. (Foto: qltel)
De stand van mijn regenmeter vandaag. 32 mm. Begin deze week had ik hem leeggegooid. (Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

VN: grootste crisis sinds 1945 dreigt

De 'Verenigde naties' vrezen voor de grootste humanitaire crisis sinds hun oprichting in 1945. Dat zegt Stephen O'Brien vrijdag (lokale tijd) in een brief aan de Veiligheidsraad.

Volgens de coördinator noodhulp van de VN dreigen meer dan 20 miljoen mensen in vier landen te verhongeren. Met twee derde van de bevolking dat afhankelijk is van hulp, bijna 19 miljoen mensen, vormt Jemen de grootste humanitaire crisis ter wereld. Zeven miljoen inwoners van het land op de zuidpunt van het Arabisch schiereiland lijden honger. Ook in Zuid-Soedan, Somalië en het noordoosten van Nigeria verkeren miljoenen mensen in nood.

"Zonder gezamenlijke en gecoördineerde inspanningen wereldwijd, zullen mensen simpelweg van de honger sterven", aldus O'Brien.

Hij roept de internationale gemeenschap en de Veiligheidsraad op in actie te komen en de oorzaken van de hongersnood te bestrijden door in de getroffen landen onder meer te zorgen voor toegang tot voedsel. Ook moeten de betrokken partijen in de regio humanitaire hulporganisaties veilige en onbeperkte toegang verlenen tot de getroffen mensen. Ten slotte moet de internationale gemeenschap zorgen voor een einde aan de gevechten in de landen, schrijft O'Brien in zijn brief.

VN: grootste crisis sinds 1945 dreigt
VN: grootste crisis sinds 1945 dreigt (Foto: ANP)

Bitcoin zakt ineens flink in waarde

De virtuele munt bitcoin is vrijdagavond in een klap fors minder waard geworden. De koers zakte in korte tijd wel 18 procent nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC niet akkoord gaat met een voorstel voor het opzetten van een zogenoemde indextracker voor de bitcoin.

Zo'n tracker had het voor beleggers veel makkelijker gemaakt om te handelen met de munt. Direct na het "nee" van de toezichthouder daalde de waarde van het volatiele virtuele geld tot minder dan 979 dollar, om daarna wel weer een licht herstel te laten zien. Afgelopen week bereikte de bitcoin met ruim 1327 dollar nog zijn hoogste waarde ooit.

De laatste maanden was er sprake van een fikse opmars van de bitcoinkoers. De munt is onder meer populair onder Chinezen als middel om valutarestricties te omzeilen. Ook werd er door beleggers flink gespeculeerd op een versoepeling van de regels voor de bitcoin door de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

Het elektronische betaalmiddel bestaat sinds 2009 en is niet onomstreden. De bitcoin wordt ook veel gebruikt door criminelen, vooral vanwege de mogelijkheid om er volstrekt anoniem betalingen mee te verrichten.

Bitcoin zakt ineens flink in waarde
Bitcoin zakt ineens flink in waarde (Foto: ANP)

Gratis demo Call of Duty: IW voor consoles

Activision geeft PlayStation 4 en Xbox One-gamers de mogelijkheid om Call of Duty: Infinite Warfare uit te proberen. Je hebt voor het online gedeelte toegang nodig met PlayStation Plus of Xbox Gold, maar dat lijkt op zich logisch.

Er zijn wel een aantal beperkingen aan de demo. De verhaalmodus heeft slechts twee campagnes beschikbaar, je kan maximaal level 15 worden in multiplayer en level 3 in Zombies. Omdat je de complete game download moet je wel ermee rekening houden dat deze demo dus 65GB aan vrije ruimte opvreet. Mocht je besluiten Call of Duty: Infinite Warfare na het spelen van de demo aan te schaffen, dan gaat je vooruitgang meteen over naar de game. Tot en met 23 maart is er bij de PlayStation Store ook nog extra korting op Call of Duty: Infinite Warfare. Ga hierheen voor de PlayStation 4-demo en hier voor de Xbox One-demo. Of gebruik gewoon je console. Lees hier onze review en geniet van deze mogelijkheid.

Knegt en Schulting goed begonnen aan WK shorttrack

De Nederlandse toppers Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting zijn goed begonnen aan het WK shorttrack in Ahoy. In het sportpaleis schaatsten beide Friezen naar de kwartfinales op de 500 en 1000 meter en bereikten de halve eindstrijd op de 1500 meter.

Waar Schulting al haar wedstrijden won was het Knegt die op de 1500 meter een tweede plaats toe moest staan. Van de andere Nederlanders plaatsten zich bij de mannen Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf zich ook voor de kwartfinale van de kilometer. Op de 500 meter sneuvelde Breeuwsma voortijdig en ging Hoogerwerf naar de kwartfinale, terwijl het op de 1500 meter andersom was waar Breeuwsma wel de halve eindstrijd behaalde.

Bij de vrouwen behaalde Rianne de Vries net als Schulting de kwartfinales op de 500 en 1000 meter en de halve eindstrijd op de 1500 meter. Yara van Kerkhof lukte het alleen met de kwartfinale op de 500 meter.

Morgen staan voor de schaatsers de 1500 en 500 meter weer op het programma. Ook worden dan de halve finales van de aflossing verreden, waar het Nederlandse team zich hoopt te plaatsen voor de finale van zondag.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.