Vijf redenen waarom het supergevecht tussen Mayweather en McGregor doorgaat

Sportief gezien lijken de dagen van het oude MMA al lang verloren gegaan te zijn. De sport evolueert steeds verder en waar je vroeger een karateka in een karatepak tegen een sumoworstelaar in de octagon zag vechten, zie je nu twee strakgetrainde all-round vechters het tegen elkaar opnemen. De één is misschien wat beter ontwikkeld in het staande gevecht terwijl de ander gevaarlijker is in het grondwerk, maar over het algemeen is de stijl MMA precies dat waar de naam voor staat: Mixed Martial Arts, een synergie van verschillende vechtsporten.

Twee vechters willen weer terug naar die oude tijden van twee totaal verschillende disciplines in de ring of octagon. Meervoudig UFC-kampioen Conor McGregor en ongeslagen bokslegende Floyd Mayweather lopen elkaar al geruime tijd uit te dagen. Maar tóch lijkt het gevecht er maar niet van te komen. Aan de ene kant ook logisch, aangezien zelfs een leek zou kunnen voorspellen wat de uitkomst zou kunnen zijn. In geval van een gevecht op boksregels zal Mayweather winnen, met MMA-regels zou McGregor het voordeel hebben. Sportief gezien zou dit gevecht dus weinig zin hebben, maar financieel des te meer. En laat dat nou nét datgene zijn waar beide personen graag mee pronken: hun rijkdom.

Conor McGregor (Foto: Getty)

Hieronder vijf redenen waarom dit supergevecht misschien toch nog zou kunnen doorgaan.

Dana White
De directeur van de UFC heeft dit gevecht altijd als onzin bestempeld. UFC-vechters zijn namelijk exclusief in dienst bij de UFC en de contracten zijn zelfs dusdanig opgesteld dat alleen de UFC deze kan ontbinden. Neem je zelf ontslag, dan blijf je nog steeds exclusief eigendom van de UFC en mag je dus voor geen andere organisatie vechten zonder toestemming van, jawel, de UFC. Aangezien McGregor het paradepaardje en geldkoe is van de UFC, zou een verlies het aanzien van de vechter kunnen schaden en daarmee indirect het aanzien van de UFC. Nog maar niet denkend aan een mogelijke langdurige blessure van McGregor. Het schijnt echter zo te zijn dat Mayweather al een onderhoud met White heeft gehad en ook White zelf is in interviews niet meer zo uitgesproken negatief over dit gevecht. Wat ongetwijfeld ook te maken zou kunnen hebben met reden nummer twee.

Geld
Zowel McGregor als Mayweather zijn de onbetwiste grootverdieners in hun respectievelijk sporten en beiden hebben het record aan (betalende) kijkers naar hun gevechten al meerdere malen verbroken. Een duel tussen beide topvechters zal dus waarschijnlijk een enorme aantrekkingskracht hebben op mensen die deze partij op een betaalzender zouden willen zien. Mayweather alleen al heeft laten zien dat je zo honderden miljoenen dollars per gevecht kan verdienen, terwijl Conor ‘The Notorious’ McGregor wat dat betreft al jaren de toppositie binnen het MMA bekleedt.

Rustperiode?
Conor McGregor en z’n vrouw verwachten dit jaar een kind te krijgen en White heeft al meerdere malen gezegd dat McGregor hierdoor een rustpauze zou ingelasten. Op zich niet vreemd, want McGregor heeft de afgelopen maanden al vier zware gevechten gestreden, waaronder twee titelgevechten in twee verschillende gewichtsklassen. De Iers sportman van het jaar 2016 liet weten niet de mening van White te delen: “Rustperiode? Welke rustperiode? Ik begrijp dat Dana White iets heeft gezegd over een periode van tien maanden. Waarom tien maanden? Ik ben op elk moment klaar voor alles. Ik zei inderdaad dat ik een periode vrij zou nemen van vechten, de Kerstperiode.”

Beide mannen lijken het toch echt te willen
Nadat Conor McGregor de lichtgewichttitel wist te winnen, was Mayweather nog totaal niet geinteresseerd in een gevecht met McGregor. Sterker nog, Mayweather vond het een belediging om in eenzelfde zin genoemd te worden als de UFC-ster. Maar inmiddels lijkt het tij toch te keren en op social media probeert Mayweather het vuurtje danig op te stoken: “McGregor sla ik ook zo de ring door, geen probleem. Wie is die McGregor nou eenmaal? Ik sla hem suf zodra ik ‘m tegenkom. Je moet mij eigenlijk zien als een olifant. En een olifant bemoeit zich niet met mieren.”
Maar ook ‘The Notorious’ houdt het vuurtje levendig, onder andere tijdens een event in Belfast waar hij het over niets anders leek te hebben dan boksen en dan voornamelijk over zijn uiteidelijke doel Mayweather. “Het zou me nu kunnen lukken om ook in het boksen te overheersen. Dit is echt serieus. Natuurlijk wil iedereen me dan tegenover Floyd zien, dat is hét gevecht waar iedereen naar wil kijken. Dat is het gevecht waar we het allemaal over eens zijn dat het moet gebeuren. Maar zoals altijd kosten deze dingen nou eenmaal tijd."

De nog ongeslagen Mayweather (Foto: Getty)
 
Hoofdcoach Kavanagh zou erop wedden
Eigenlijk nam niemand deze vermakelijke ruzie echt serieus. Velen dachten dat beide vechters met deze woordenwisseling alleen maar hun naam wilden vestigen en vooral volgers op social media wilden trekken. Iets wat ook financieel voordelig kan zijn. Maar MMA-hoofdcoach John Kavanagh is er de man niet naar om zich te mengen in dit soort onzin. En na het winnen van de lichtgewichttitel sprak Kavanagh kort over deze partij. “Als de odds goed zijn, zou ik absoluut op het doorgaan van deze partij wedden. Ik wil nu niets zeggen over of het wel of niet doorgaat, of dat er al gesprekken gaande zijn, maar het zou me eerlijk gezegd niet verbazen als we dit jaar er nog over zouden horen. Mayweather staat nu ongeslagen op 49 winstpartijen. Bij winst op McGregor staat hij op 50-0, dat is toch een mooi getal? Vraag de gemiddelde man op straat tegen wie Mayweather nu nog moet vechten en iedereen zal McGregor zeggen. Er gebeuren vreemdere dingen in vechtsport, dus dit zou me niet verbazen. Maar wie weet. Er staan nog vele opties open voor Conor, dus laten we gewoon de komende weken even afwachten.”

Kortom, dit gevecht zou ongetwijfeld een enorm mediaspektakel worden. Voor Mayweather zou een gevecht op boksregels een vrij makkelijke manier zijn om veel geld binnen te slepen. 50-0, geld op de bank en z’n nalatenschap veiliggesteld. Voor McGregor zou een gevecht tegen Mayweather meer opleveren dan vijf zware partijen in de octagon. En hoewel een verlies voor de hand ligt, zou dit gevecht zijn status tot ongekende hoogtes kunnen laten stijgen.

Om af te sluiten met McGregor: “Als ik blijf werken zoals ik nu gewend ben, maar dan puur focus op boksen, dan is er geen rem op mij. Je weet niet wat ik dan zou kunnen bereiken. Natuurlijk kom ik niet alleen om m’n gezicht te laten zien, maar ik kom die ring in om hem knock-out te slaan. Da’s alles. Ik kan hem raken, hij kan geraakt worden. En ouderdom wacht op niemand. Mijn lengte is in mijn voordeel, mijn reikwijdte is in mijn voordeel en mijn leeftijd is in mijn voordeel.”

Wie weet wat 2017 zal brengen.