Meeste grote kookbranders onveilig

Er is veel mis met de veiligheid van grote kookbranders, ook wel wokbranders genoemd. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De branders worden vaak gebruikt wanneer voor grote groepen moet worden gekookt, bijvoorbeeld bij braderieën, vrijmarkten, Scouting of zeilkampen.

De NVWA onderzocht vijftien kookbranders en bij dertien ervan kan een gevaarlijke situatie ontstaan doordat een vlambeveiliging ontbreekt. Zo'n beveiliging zorgt ervoor dat als de vlam uitgaat, automatisch de gastoevoer stopt. Ook kan het gebeuren dat bij onvolledige verbranding koolmonoxide ontstaat. Dat is vooral gevaarlijk als de branders in gesloten ruimtes worden gebruikt, zoals keukens of tenten.

Geen enkele onderzochte kookbrander kwam goed door de test en daarom heeft de NVWA de verkoop ervan verboden. Op de website van de warenautoriteit staat een overzicht van de branders op merknaam. Mensen die een onveilige brander in huis hebben, krijgen het advies die niet meer te gebruiken.

Meeste grote kookbranders onveilig
Meeste grote kookbranders onveilig (Foto: ANP)