Verstappen en Wevers sporters van het jaar

Max Verstappen Sanne Wevers zijn bij het NOS NOC*NSF Sportgala in Amsterdam gekozen tot Sportman en Sportvrouw van het jaar. Verstappen was zelf niet in Amsterdam maar bedankte iedereen via een videoboodschap. De Jaap Eden werd in ontvangst genomen door Jan Lammers.

Verstappen schreef dit jaar geschiedenis door als eerste Nederlander en jongste coureur ooit een Formule 1 race te winnen, namelijk de GP van Spanje. Daarnaast eindigde hij dit jaar nog zes keer op het podium. Hij kreeg de voorkeur boven Dorian van Rijsselberghe, Ferry Weertman, Sven Kramer en Tom Dumoulin. "Ik ben zeer vereerd met deze prijs", aldus Verstappen. "Het was een heel mooi seizoen, de overwinning in Barcelona zal me altijd bijblijven. Ook omdat ik een paar weken daarvoor Johan Cruijff nog mocht ontmoeten. Ik ben heel blij dat ik hem heb leren kennen."

Wevers won in Rio de Janeiro als eerste Nederlandse turnster ooit een individuele medaile. Ze deed dat op het onderdeel balk. "Wauw! Dit is echt fantastisch", vertelde Wevers in haar bedankwoordje. "In Rio de Janeiro heb ik mijn droom waar kunnen maken. Ik wil vooral mijn trainer en vader Vincent bedanken, ik ben heel blij dat ik met jou de mooiste route uit mijn leven heb kunnen bewandelen." Andere genomineerden waren Wielrenster Anna van der Breggen, zwemster Sharon van Rouwendaal, zeilster Marit Bouwmeester, baanwielrenster Elis Ligtlee en atlete Dafne Schippers.

Er viel nog meer te vieren voor de familie Wevers want haar vader kreeg de prijs voor coach van het jaar. Het roeiduo Ilse Paulis en Maaike Head, goud in Rio in de lichte dubbel twee, werd gekozen tot sportploeg van jaar. Zwemster Liesette Bruinsma werd gekozen tot gehandicapte sporter van het jaar.. Ze won op de Paraympische Spelen in Rio de Janeiro vijf medailles: twee keer goud, een keer zilver en twee bronzen.

Daarnaast was er de Young Talent Award. Deze ging naar de 18-jarige turnster Eythora Thorsdottir, die in Rio negende werd op de meerkamp, de hoogste klassering van een Nederlandse turnster ooit. Tot slot was er Fanny Blankers Koen Carrièreprijs, deze ging naar voormalig rolstoeltennister Esther Vergeer.


De winnaars van het Sportgala 2016 (Pro Shots / Erwin Spek)