FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 december 2016

Van Tongeren toch op lijst GroenLinks

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren houdt toch een kans na de komende verkiezingen terug te keren in de Kamer. Ze kreeg aanvankelijk geen plaats op de kandidatenlijst, maar heeft die met een stevige campagne alsnog veroverd. De leden hebben haar op plaats zes gezet, maakte de partij donderdag bekend.

Van Tongeren noemt het 'geweldig dat ik door mag als kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks'. "Ik heb zeven fantastische jaren GroenLinks-leden en kiezers mogen vertegenwoordigen en richt me nu met alle energie op onze campagne voor een groen en rechtvaardig Nederland." Met de zesde positie lijkt ze, gezien de voor GroenLinks rooskleurige peilingen, gerede kans te maken haar zetel te behouden.

Van Tongeren, voormalig directeur van Greenpeace Nederland en in de Kamer het groene gezicht van GroenLinks, stond bij de vorige verkiezingen nog op de derde plaats van de lijst. Ze gold als een succesvol Kamerlid en wist vaak de aandacht van de pers op zich te vestigen. Volgens de selectiecommissie die de kandidaten voor de verkiezingen van 15 maart voordroeg, had er echter nog meer ingezeten. De commissie vond het bovendien tijd voor nieuwe gezichten.

Geen probleem
Van een tik op de vingers van de selectiecommissie wil Van Tongeren niet spreken, zei ze donderdagmiddag. Ze voelt zich ook niet in de steek gelaten door haar fractiegenoten. "Dit is de afgelopen periode geen enkel probleem geweest in de fractie, we zijn gewoon professioneel samen opgetrokken." Van Tongeren verwacht 'ook met de nieuwe fractie weer een sterk team' te vormen.

Door Van Tongerens succes moeten alle kandidaten, de eerste vijf uitgezonderd, ieder een plaats inleveren. De ook van Greenpeace afkomstige Suzanne Kröger, die Van Tongeren leek te moeten gaan vervangen, zakt er zelfs twee.

Van Tongeren berustte aanvankelijk in het besluit van de partij niet met haar door te gaan, maar bedacht zich. Ze besloot de leden, die in een referendum over de lijst mochten stemmen, te mobiliseren om haar alsnog een plekje te gunnen. Dat leek een schier onmogelijke opgave, omdat meer dan de helft van de stemmers haar dan uitdrukkelijk een plaats moest geven.

Van Tongeren toch op lijst GroenLinks
Van Tongeren toch op lijst GroenLinks (Foto: ANP)

Alle Ubi30-games nog een keer gratis dit weekend

De afgelopen zeven maanden heeft Ubisoft iedere maand een pc-game gratis aangeboden om het dertigjarig jubileum van het Franse bedrijf te vieren. Komend weekend krijg je de kans om alle zeven games nog eens gratis te downloaden. Om de games te downloaden is wel een Uplay/Ubisoft Club-account benodigd.

Enkele oude en minder oude titels passeerden de afgelopen zeven maanden de revue bij Ubisoft, die ze gratis ter download aanbood via hun website. Nu het jubileumjaar zijn einde nadert komt Ubi met de laatste 'Ubi30-actie' door onderstaande titels nog één keer allemaal gratis aan te bieden. De actie loopt tot en met 18 december. Zijdelings nog leuk te vermelden is het feit dat Ubisofts The Division momenteel ook gratis te spelen is, tot en met zondag.

Loting KNVB beker kwartfinales

In het Polman stadion zal de de loting plaatsvinden voor de kwartfinales van het KNVB bekertoernooi. Heracles Almelo zelf zit er echter niet meer bij na de uitschakeling tegen Sparta Rotterdam. 

Naast Sparta voegde SC Cambuur zich vandaag ook aan toe. Ajax werd verrassend met 2-1 verslagen in Leeuwarden. 

De overige ploegen die nog in de koker zitten, zijn: Feyenoord, AZ, Vitesse, FC Utrecht, Heerenveen, FC Voldendam. 

Loting kwartfinale:

FC Volendam - Sparta Rotterdam 

FC Utrecht - SC Cambuur

AZ - Heerenveen

Vitesse - Feyenoord

Miljoenen extra voor innovatie

Investeerders hebben, geruggensteund door leningen van het kabinet, dit jaar 41 miljoen euro extra voor innovatieve ondernemers uitgetrokken. Voor het eerst ging er ook geld van deze zogeheten Seed Capital-regeling naar vernieuwende initiatieven in de gezondheidszorg die gebruik maken van ict.

De samenwerking tussen het ministerie van Economische Zaken en investeerders bestaat al tien jaar, maar groeit nog flink. Ze hebben afgelopen jaar samen nog eens zeven nieuwe investeringsfondsen in het leven geroepen. Daaronder zijn onder meer een fonds voor vernieuwende landbouwondernemingen en dus eentje voor e-health.

Minister Henk Kamp is verguld met de vlucht die de regeling neemt. Hij wijst erop dat Nederland in sommige ranglijstjes voor het eerst 'Europees innovatieleider' is.

Het is voor innovatieve ondernemers vaak moeilijk om gewone investeerders te vinden.

Miljoenen extra voor innovatie
Miljoenen extra voor innovatie (Foto: ANP)

The Division nu gratis te spelen

Tot zondag 22:00 uur kun je Tom Clancy's The Division gratis spelen. Alle vooruitgang die je dit weekend behaalt, neem je mee als je de game later koopt. Je kan alleen de standaard game spelen, de uitbreidingen Underground en Survival horen hier dus niet bij.

Mocht je dit weekend nog besluiten dat je The Division wilt kopen, Ubisoft geeft tot zondagnacht 50% korting op de game, losse uitbreidingen en de season pass. The Division heeft een maand geleden een uitgebreide patch gehad om de gameplay verder op te krikken. Een toelichting daarop kun je hieronder zien.

Tom Clancy's The Division is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows).

Kerkschutter VS schuldig aan 'haatmisdrijf'

Een Amerikaanse jury heeft Dylann Roof (22) donderdag schuldig bevonden aan "door haat gedreven misdaden". Roof heeft bekend dat hij in juni vorig jaar negen kerkgangers heeft doodgeschoten in Charleston (Zuid-Carolina). Hij moet twee keer terechtstaan.

Deze eerste zaak, voor een federale rechtbank, draaide vooral om zijn racistische motieven. De negenvoudige moord zelf wordt volgend jaar in een afzonderlijke rechtszaak op staatsniveau behandeld.

Roof stormde op de avond van 17 juni het kerkje binnen en schoot alle aanwezigen neer. Slechts een van de slachtoffers overleefde. Een dag later werd hij opgepakt. De 22-jarige schutter, die overtuigd is van de superioriteit van blanken, heeft verklaard dat hij zijn Afro-Amerikaanse slachtoffers doodschoot omdat hij een 'rassenoorlog' wilde ontketenen. Hij riskeert de doodstraf.

Kerkschutter VS schuldig aan 'haatmisdrijf'
Kerkschutter VS schuldig aan 'haatmisdrijf' (Foto: ANP)

Vier de feestdagen met Planet Coaster

'Tis the Season to be Jolly, en dat geldt zeker ook voor Planet Coaster. Vandaag heeft Frontier een update gelanceerd voor de geprezen pretparksimulator die je in staat stelt een stukje decemberpret aan je park toe te voegen.

En je krijgt nogal wat tijdens deze update. Zo zijn er twee nieuwe attracties toegevoegd: de Collider (van het attractietype Enterprise) en de Bumpin' Derby (botsautootjes!) en zijn er ook twee nieuwe wagentjes toegevoegd voor track rides in de vorm van een arreslee en een ijzeren paard. Ook kunnen je gasten nieuwe versnaperingen halen bij Cosmic Cow Ice Cream, Gulpee Soda, Missy Good Donuts, Pipshot Water, Juice and Smoothie Bar en de Pizza Pen.

Voor de mensen die hun landschappen in hun parken vervormen is er ook wat wils: er is een sneeuwbiome toegevoegd inclusief scenery die daar bij past zoals sneeuwpoppen en kerstbomen, en is er een nieuwe bouwset waarbij je peperkoekhuisjes kan maken. De managers kunnen tenslotte hun hart ophalen met een gloednieuw scenario genaamd Festive King Coaster’s Crackers en mascotte King Coaster heeft een feestelijk jasje gekregen voor de feestdagen.

En het mooiste van dit alles? De hele update is gratis. Planet Coaster is exclusief voor de pc. Meer Planet Coaster? Op het forum vind je de Planet Coaster reeks.

Uitslagen KNVB beker 15/12/2016

SC Cambuur, de huidige nummer acht van de Jupiler League, heeft voor een bekerstunt gezorgd. Ajax werd met 2-1 verslagen door de doelpunten van de spits Martijn Barto. Na een uur spelen wisselde Ajax-trainer Peter Bosz maar liefst drie spelers om minimaal twee doelpunten te forceren. Echter bleef het bij één doelpunt. SC Cambuur plaatst zich voor de kwartfinale van het KNVB bekertoernooi. 

sc Cambuur Leeuwarden

2 - 1

AFC Ajax

 20' Martijn Barto
 39' Martijn Barto
   67' Pelle Clement
 
 Gele kaart: Blackson, El Baad, (sc Cambuur Leeuwarden), Nouri, Van de Beek, (AFC Ajax)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9203
Arbiter: Kevin Blom
Bijzonderheden: Cambuur won voor het laatst van Ajax in 1996 (2-0)
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Anderson
El Baad
Schilder (Houtkoop 28')
Peersman
Blackson
Monteiro
Bakker
Van de Streek
Hoefdraad
Barto
  Boer
Tete
De Ligt
Viergever
Dijks (Schöne 63')
De Jong (Younes 63')
Van de Beek
Nouri
Clement
Cassiera
Cerny (Dolberg 63')

Sparta Rotterdam mag zich een cupfighter noemen. Nadat het eerder al PSV wist uit te schakelen, moest ook Heracles Almelo het afleggen tegen de Rotterdammers. Na de vroege rode kaart van Heraclied Duarte, walste Sparta over Heracles heen. Door drie doelpunten van El Azzouzi plaatste Sparta zich voor de kwartfinale. 

Heracles Almelo

0 - 3

Sparta Rotterdam

     48' El Azzouzi
 60' El Azzouzi
 87' El Azzouzi
 
 Gele kaart: Bruns, (Heracles Almelo), Brogno, Dijkstra, Floranus, (Sparta Rotterdam)
 Rode kaart: Duarte (29) (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 6112
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Hoogma
te Wierik
Droste
Pelupessy
Duarte
Gosens
Bruns
Darri (van Mieghem 71')
Kuwas (Navratil 66')
Armenteros
  Kortsmit
Vriends
Dumfries
Dijkstra
Breuer
Floranus (van Drongelen 82')
Dougall
van Moorsel
(Goodwin 67')
Brogno
Verhaar
El Azzouzi (Chevreuil 90')

Facebook bouwt waarschuwing in voor nepnieuws

Facebook heeft diverse maatregelen bedacht om de verspreiding van 'nepnieuws' tegen te gaan. Het sociale netwerk wil gebruikers de mogelijkheid geven om verzonnen berichten die als nieuws worden gepresenteerd te rapporteren, zoals dat nu bijvoorbeeld al kan met spam. Zulke meldingen stuurt Facebook door naar 'onafhankelijke factcheckers'.

Als zij oordelen dat een verhaal nep is, krijgt het op Facebook een waarschuwingsicoontje. Daarbij staat een link naar een artikel waarin de organisatie die heeft vastgesteld dat het verzonnen onzin is uitlegt hoe het zit. Het blijft wel mogelijk om deze verhalen te delen met de waarschuwing erbij. Betwiste verhalen kunnen op Facebook niet meer worden ingezet als advertentie of betaald promotiestukje.

De maatregelen zitten nog in de testfase. Facebook richt zich eerst op 'het ergste van het ergste, de duidelijke hoaxes die door spammers worden verspreid voor eigen gewin'.

Facebook bouwt waarschuwing in voor nepnieuws
Facebook bouwt waarschuwing in voor nepnieuws (Foto: BuzzT)

Oostenrijk onteigent Hitlers geboortehuis

Het Oostenrijkse parlement heeft donderdag ingestemd met het voorstel van de regering om het geboortehuis van Adolf Hitler te onteigenen. Het pand in het stadje Braunau am Inn op de grens met Duitsland is eigendom van een vrouw die het weigerde te verkopen.

De eigenaresse, Gerlinde Pommer, heeft in het verleden telkens weer geweigerd het huis te verkopen of te laten renoveren. Het huis was onder meer een bedevaartsoord voor neonazi's, iets waar de overheid van af wil. Na onteigening krijgt Pommer een vergoeding. Hoe hoog is niet bekend.

Wat met het pand gaat gebeuren, staat nog niet vast. Afbreken en vervangen door nieuwbouw is de meest voor de hand liggende optie. Minister Sobotka van Binnenlandse Zaken is daar voorstander van. Maar ook de ander optie, laten staan en renoveren, staat nog open. Sommige historici zijn daarvoor, maar ook gemeenteraadsleden die vinden dat het huis helemaal in de oude stadskern past en daarmee cultureel erfgoed is.

Hitler werd op 20 april 1889 geboren in het gebouw van drie verdiepingen aan de Salzburger Vorstadt 15. Twee jaar later verhuisde de familie naar Linz.

Oostenrijk onteigent Hitlers geboortehuis
Oostenrijk onteigent Hitlers geboortehuis (Foto: ANP)

Man overlijdt bij steekpartij in Vlaardingen

Bij een steekpartij donderdag in Vlaardingen is een 28-jarige man om het leven gekomen. De politie heeft een 18-jarige verdachte zonder vaste verblijfplaats aangehouden. Dat heeft de politie donderdagavond bekendgemaakt.

Het incident gebeurde op de Schiedamseweg in een kapsalon. Het slachtoffer en de opgepakte verdachte kregen ruzie, waarbij een steekpartij plaatsvond. Het slachtoffer was volgens omstanders een medewerker van de kapperszaak. Het slachtoffer wist nog een nabijgelegen koffiehuis te bereiken maar bezweek daar aan zijn verwondingen. De politie hoort getuigen. 

Over de aanleiding van de onenigheid tussen de mannen is nog niets bekend.

Man overlijdt bij steekpartij in Vlaardingen
Man overlijdt bij steekpartij in Vlaardingen (Foto: ANP)

Kwart miljoen voor gitaar Jimi Hendrix

Een akoestische gitaar waar ooit muzikant Jimi Hendrix nog met zijn tong op speelde heeft op een veiling donderdag in Londen omgerekend bijna 250.000 euro opgebracht. Het was een van de instrumenten van beroemde artiesten die te koop aan werden geboden.

Een zwart-gouden gitaar die speciaal voor de dit jaar overleden popmuzikant Prince werd gemaakt veranderde voor 104.500 euro van eigenaar. De opbrengst was volgens veilinghuis Bonhams driemaal zo veel als verwacht.

Kwart miljoen voor gitaar Jimi Hendrix
Kwart miljoen voor gitaar Jimi Hendrix (Foto: ANP)

Meter kapsalon is megahit

Sinds er op Facebook over het gerecht is gepost, is de meter kapsalon van cafetaria Bisschopshoeve in Breda een ware hit. Vanuit heel Brabant komen liefhebbers ervan smullen, meldt Omroep Brabant.

Op maandagmiddag kwamen twee jongens nietsvermoedend een meter kapsalon naar binnen schuiven in de cafetaria van Eddy Couwenberg. Die vond dat een post op Facebook waard, met als commentaar: "Je kan de week natuurlijk ook beginnen met een meter kapsalon." Dat bericht ging viral en sindsdien is het gerecht van 10,95 euro niet aan te slepen.

"Vooral uit de regio Geldrop, Eindhoven en Helmond komen ze. Heel apart. Maar die mensen dagen elkaar allemaal uit op Facebook. Ze maken er een 'challenge' van", aldus Couwenberg. Voor de zekerheid sloeg hij 14 kilo extra vlees in. "Dat gaat bij ons toch wel op."

De cafetaria serveert overigens altijd op grote borden, want bij Couwenberg mag niemand met honger van tafel gaan. "Bij benadering is het een meter, maar echt niet precies. Wij zetten het ook niet als 'een meter kapsalon' op de kaart, maar zeggen het voor de grap bij het uitserveren. Tot nu toe heeft niemand er met een rolmaat naast gestaan," vertelt Couwenberg over de borden. "Bijna niemand krijgt hem op en wie wel is niet te voorspellen. Bijvoorbeeld een klant van mij is 1,74 meter en eet eerst een kipkorn en pakt er een milkshake bij en eet vervolgens zijn bord met een meter kapsalon helemaal leeg."

Staat leent in 2017 fors minder dan gedacht

De Nederlandse staat hoeft in 2017 fors minder geld te lenen dan eerder werd gedacht. Het agentschap van de generale thesaurie van het ministerie van Financiën schat de financieringsbehoefte op dit moment op 59,4 miljard euro, waar het in september nog uitging van 80,7 miljard euro.

Daarbij tekent het agentschap wel aan dat aan de raming van de financieringsbehoefte veel onzekerheden kleven. Zo is het bedrag dat geleend moet worden sterk afhankelijk van de belastinginkomsten en de uitgaven. Ook eventuele verkopen van aandelen in de staatsdeelnemingen ABN AMRO en ASR kunnen van invloed zijn.

Het agentschap is van plan tussen de 30 en 35 miljard euro op te halen op de kapitaalmarkt, ofwel met langlopende leningen. Om in de rest van de financieringsbehoefte te voorzien wordt schuldpapier met een kortere looptijd uitgegeven.

Staat leent in 2017 fors minder dan gedacht
Staat leent in 2017 fors minder dan gedacht (Foto: ANP)

'Arsenal-talent op weg naar Go Ahead'

Go Ahead Eagles lijkt zich vanaf januari te versterken met Dan Crowley. Het 19-jarige talent van Arsenal komt dan op huurbasis naar Deventer.

Crowley is op zoek naar een nieuwe tijdelijke club, omdat zijn huurperiode bij Oxford United deze maand werd beëindigd. De manager van die ploeg twijfelde aan het professionalisme van het jonge talent. Bij Go Ahead Eagles speelde de Engelsman eerder deze week mee in een oefenwedstrijd.

Technisch manager Dennis Bekking is positief. "Crowley heeft behoorlijk indruk gemaakt. Hij behoort qua technische vaardigheden tot de betere talenten van Arsenal, maar in Engeland worden ook andere dingen gevraagd", zegt hij tegen Voetbal International. "Hij is sterk aan de bal en kan goed tussen de linies spelen. We zien in hem een nummer 10, maar Crowley kan ook hangend op links uit de voeten."

Go Ahead Eagles zoekt extra middenvelders, omdat Chris David een nieuwe kruisbandblessure heeft opgelopen en er bij Manchester City-huurling Sinan Bytyqi een hartprobleem is geconstateerd. Dan Crowley speelt sinds 2013 in de jeugd van Arsenal, dat hem toen weghaalde bij Aston Villa.

Voedselbank maakt overuren voor kerst

Voor de harde kern vrijwilligers van de Nationale Voedselbank is het de dagen voor kerst flink aanpoten. Ze maken overuren om alle extra giften te verwerken. Die komen onder meer van particulieren en bedrijven in de vorm van kerstpakketten.

Maar de voedselbanken ontvangen ook extra grote donaties van diverse acties door het hele land. Zo heeft supermarktketen Lidl het hele jaar door statiegeld van klanten verzameld, wat een totaalbedrag van een half miljoen euro heeft opgeleverd. Deze donatie is donderdagmiddag in ontvangst genomen in Huizen. Unilever pakt maandag op het hoofdkantoor de hele dag kerstpakketten in voor voedselbanken. Daarnaast zijn de regionale omroepen momenteel bezig met een grote inzamelingsactie. Vorig jaar leverde dat voor een bedrag van 2,8 miljoen euro aan goederen op. Het is nog de vraag of dit bedrag weer wordt gehaald, aangezien dit jaar zeven omroepen meedoen aan de actie.

"Rond de kerstdagen ervaren wij veel activiteit", zegt woordvoerder Pien de Ruig namens Voedselbanken Nederland. "Alle extra giften worden uiteraard zeer gewaardeerd." Er wordt amper met extra vrijwilligers gewerkt om de drukte op te vangen. Het zijn vooral de vaste krachten, die gemiddeld een à twee dagen per week werken, die hun handen wat langer uit de mouwen steken.

"Bij een actie zoals die van de regionale omroepen worden vooral houdbare levensmiddelen verzameld. Producten die kunnen worden bewaard voor later gebruik", legt De Ruig uit. De opslag van deze producten zorgt voor extra werk.

Voedselbank maakt overuren voor kerst
Voedselbank maakt overuren voor kerst (Foto: ANP)

Ratelband wil geld zien van Peter Jan Rens

Peter Jan Rens is Emile Ratelband ruim 6000 euro schuldig. En dat geld wil de boze positiviteitsgoeroe nu eindelijk eens een keer terug, zegt hij tegen Shownieuws.

"Peter Jan Rens is of was een goede vriend van mij", begint Ratelband. Anderhalf jaar geleden besloot Emile zijn vriend uit de brand te helpen door hem geld te geven zodat hij achterstallige huur kon betalen.

Na een jaar had Peter Jan hem nog steeds niet terugbetaald, terwijl hij toen wel voor een realityshow tekende bij RTL. "Daar kreeg hij 2,5 ton voor, dus ik zei: je moet me nu betalen." Maar Peter Jan zei wederom geen geld te hebben.

Later kwam Ratelband erachter dat het geleende geld nooit bij Peter Jans huisbaas terecht is gekomen. Emile wil zijn oude vriend geen oplichter noemen. Hij denkt dat Peter Jans 23-jarige vriendin Virginia de kwade genius achter alles is. "Virginia is de baas." Emile zegt ook dat de 66-jarige Peter Jan fysiek wordt mishandeld door Virginia.

Ratelband wil geld zien van Peter Jan Rens
Ratelband wil geld zien van Peter Jan Rens (Foto: BuzzE)

Eerste trailer voor Christopher Nolans Dunkirk

Na een Batman-trilogie en een aantal slimme films over illusies, dromen en ruimtereizen zoekt Chistopher Nolan het dichter bij de realiteit: zijn komende film Dunkirk is een historisch drama over de Slag om Duinkerke.

Nolan en zijn crew waren afgelopen zomer enkele weken in het Nederlandse Urk om opnamen te maken voor de film, die verder ook is opgenomen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, en natuurlijk in Dunkirk zelf: Dunkerque in Frankriijk.

Dunkirk, met Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Harry Styles en Mark Rylance, is te zien vanaf 20 juni. Natuurlijk heeft Nolan weer zijn favoriete IMAX-camera's voor het project gebruikt en is de film dus in groot formaat, in 2D, te zien.

Elia: "Ik kan alles doen wat ik wil"

Eljero Elia heeft zijn zelfvertrouwen volledig terug nadat hij twee maanden aan de zijlijn stond met een schouderblessure. Sinds zijn rentree scoorde hij één keer.

"Ik was twee maanden geblesseerd. Daarna moest ik er weer voor zorgen dat ik zo snel mogelijk topfit zou worden. Dat had natuurlijk tijd nodig", vertelde Elia in gesprek met NUsport. "Ik had twee maanden stil gestaan."

"Mijn schouder moest honderd procent worden en dat is hij nu. Nu kan ik weer de duels aangaan en kan ik er weer invliegen. Ik kan alles doen wat ik wil. Dan komt het zelfvertouwen vanzelf weer terug."

Elia geniet in het huidige elftal van Feyenoord. "We staan met zelfvertrouwen op het veld en dat stralen we ook uit. De tegenstander staat als ze naar De Kuip moeten van tevoren al met 1-0 achter. Dat is gewoon een heel lekker gevoel."

De vleugelspeler is ook onder de indruk van Nicolai Jörgensen, die momenteel met twaalf treffers topscorer is van de Eredivisie. "Nicolai is een hele goede speler voor ons. Hij laat anderen beter spelen. Hij is een goed aanspeelpunt, een afmaker, belangrijk in de lucht en over de grond en hij kan elk moment scoren. Of hij door de buitenwacht onderschat wordt? Ach, laat Nicolai maar lekker in de schaduw staan. Als wij maar weten hoe belangrijk hij voor ons is."

Trailer: Gru jaagt op schurken in Despicable Me 3

Twee Despicable Me-films en een Minions-spinoff is niet genoeg voor de Franse filmmakers van Illumination. De studio die dit jaar The Secret Life of Pets en Sing aan hun portfolio toevoegde heeft doodleuk nóg een film over Gru, zijn meiden en zijn Minions op het program. En daarvoor is ook al een trailer verschenen.

Weinig Minions in deze trailer, want die hebben hun spotlight al gehad, maar Gru (Steve Carell) is weer typisch Gru en Kristen Wiig is ook weer van de partij als Lucy. Ze nemen het op tegen superschurk Balthazar Bratt (South Park-maker Trey Parker).

Wie nu al niet kan wachten heeft pech: Despicable Me 3 verschijnt pas op 28 juni.

Biatleet Fourcade zet bizarre seizoensstart door

Biatleet Martin Fourcade weet van geen ophouden. De Fransman is bezig met een ronduit bizarre seizoensstart en ook in de derde World Cup-week lijkt hij niet te stoppen. Donderdag gingen de heren los met de sprint in het Tsjechische Nove Mesto, waar de tribunes zoals gewoonlijk stampvol zaten: zo'n 25.000 man waren aanwezig op de openingsdag. 

Fourcade was weer razendsnel onderweg op de langlaufski's en voor de Fransman was dat maar goed ook. Bij het staand schieten trof hij vier keer doel en dus moest hij de strafronde in. Fourcade moest daardoor vol de achtervolging inzetten op de tijd van de Rus Anton Shipulin, die foutloos bleef bij het schieten. Fourcade moest alles uit de kast halen, maar in de laatste meters lukte het hem op de tijd van Shipulin te pakken: op de finish was hij 1,6 seconden sneller dan de Rus. 

Achter Shipulin werd het wederom een strijd tussen twee landgenoten, net als een week eerder. Ook dit keer ging het om de derde plek tussen de Noren Emil Hegle Svendsen en Johannes Thingnes Bø. Beiden lieten één misser noteren, maar Svendsen was de snellere op de ski's en pakte zo plek drie. Overigens was Fourcade niet de snelste op de sneeuw: de Oostenrijker Julian Eberhard was zeven tellen rapper, maar hij is nogal instabiel als het om schieten gaat. Dat bleek ook dit keer, want hij moest maar liefst drie keer de strafronde in. Toch sleepte Eberhard een mooie negende plek uit het vuur, op een kleine halve minuut van de winnaar.

Voor Fourcade is het al de zoveelste zege in het nog jonge seizoen. Van de zes individuele wedstrijden won hij er vijf - op de achtervolging in Östersund werd de Fransman 'slechts' derde. Daarnaast maakte hij in twee estafettes deel uit van het winnende team. 

Afscheidsrace topskiester Maze in gevaar door onenigheid over sponsoren

De afscheidswedstrijd van skigrootheid Tina Maze staat op losse schroeven. De tweevoudig olympisch kampioene is in principe gestopt, maar zou op 7 januari nog meedoen aan de World Cup in Maribor. Daar zou ze voor haar eigen Sloveense fans dan afscheid kunnen nemen.

Een ruzie met de Sloveense skifederatie lijkt nu echter roet in het eten te gooien. Volgens de bond mag Maze alleen meedoen aan de World Cup-wedstrijd in de gewone, nationale kleding, met sponsoren van de nationale bond. Maze wil echter starten in een speciaal pak, met daarop haar persoonlijke sponsoren, om die zo nog één keer te bedanken.

"Het gebruik van andere sponsoren op het pak gaat tegen de regels in die wij, in samenspraak met onze sponsoren, hebben opgesteld", laat de bond weten. "Het zou de samenwerking met onze sponsoren serieus in gevaar kunnen brengen, wat financiële instabiliteit voor ons hele team tot gevolg kan hebben. Als de deelneemster zich aan de regels houdt zullen we haar inschrijven voor de wedstrijd." 

Maze wil dolgraag in Maribor afscheid nemen van haar vele fans. In 1999 maakte ze daar op 15-jarige leeftijd haar debuut in de World Cup. Sindsdien won ze 26 World Cup-wedstrijden, pakte ze vier wereldtitels en won ze twee keer olympisch goud. In 2013 kende ze een legendarisch seizoen, waarin ze op drie van de vijf onderdelen het eindklassement won - in de andere twee klassementen werd ze tweede - en waar ook de algemene World Cup een prooi voor haar was. 

Real naar finale WK voor clubteams

Real Madrid heeft donderdag de finale van het WK voor clubteams bereikt. De winnaar van de Champions League rekende af met Club América uit Mexico.

Real had in de eerste helft het overwicht, maar de grote kansen bleven aanvankelijk uit. Na 26 minuten viel toch de eerste grote kans te noteren voor de Spanjaarden. Op een voorzet van Lucas Vázquez kon Cristiano Ronaldo inkoppen, maar zijn inzet verdween tegen de paal.

Bij de tweede grote kans voor Real Madrid was het wel raak. Toni Kroos zette Karim Benzema met een mooie steekpass vrij voor doelman Moisés Muñoz en in de blessuretijd van de eerste helft verschalkte de Franse aanvaller de Mexicaanse doelman: 0-1.

Ook na rust was de ploeg van Zinédine Zidane de bovenliggende partij en kreeg het via Ronaldo twee mogelijkheden om de score uit te breiden. Eerst zag de Portugees een schot geblokt worden en vervolgens raakte hij een kopbal volledig verkeerd, waardoor de bal niet tussen de palen kwam.

Toch zou de Portugees zijn naam nog op het scoreformulier krijgen. In blessuretijd mocht hij alleen op de doelman van Club América af en hij faalde niet. Hij bepaalde daarmee de eindstand op 0-2.

Real treft komende zondag in de finale van het WK voor clubteams Kashima Antlers. De Japanners waren woensdag al met 3-0 te sterk voor Atlético Nacional uit Colombia.

Nieuwe variant vogelgriep bij wilde vogels

Bij een in Werkendam gevonden dode kuifeend is een nieuwe variant van vogelgriep ontdekt. Bij een tweede eend is een combinatie van virussen aangetroffen, meldde staatssecretaris Martijn van Dam aan de Tweede Kamer donderdag.

Bij het eerste dier gaat het om het H5N5 hoogpathogeen AI virus, de tweede had een combinatie van H5N8/H5N5. Volgens Van Dam blijft de kans op besmetting 'onverminderd hoog'. Voor de genomen maatregelen hebben de nieuwe vondsten geen gevolg.

Tot dusver zijn drie eenden- en een leghennenbedrijf in ons land besmet met vogelgriep. Dat deze week ook een legbedrijf is getroffen is volgens de bewindsman niet uitzonderlijk, maar wel 'zorgelijk'. In acht Europese landen is inmiddels bij commerciële pluimveebedrijven de ziekte geconstateerd.

Nieuwe variant vogelgriep bij wilde vogels
Nieuwe variant vogelgriep bij wilde vogels (Foto: ANP)

Wielrenner wil starten met 'werelduurrecord bergop rijden'

Het werelduurrecord is een bekend begrip in het wielrennen. Na jarenlange stagnatie werd in de afgelopen jaren meerdere malen een poging gedaan om het record te breken, met succes. Jens Voigt was de eerste die het record weer eens verbrak, maar hij werd al snel gevolgd door Mathias Brändle, Rohan Dennis, Alex Dowsett en de huidige recordhouder Bradley Wiggins.

De records worden doorgaans op de wielerbaan neergezet: daar is het makkelijker om de afstanden te meten en de omstandigheden zijn bijvoorbeeld niet van de wind afhankelijk. Dit alles zit de Amerikaan Joe Dombrowski niet helemaal lekker. Klimspecialisten krijgen zo immers geen kans op een record en de renner van Cannondale wil daar wat aan veranderen.

"Het zou leuk zijn om een werelduurrecord bergop rijden te hebben, waar het er dan om gaat hoeveel hoogtemeters je in een uur af kunt leggen", vertelt hij. "Je bent dan natuurlijk wel afhankelijk van de omstandigheden, maar dat is ook wel een beetje de charme ervan. Je moet op zoek gaan naar de klim die het best bij jou past, met het ideale stijgingspercentage om snel veel hoogtemeters te maken."

Dombrowski gokt dat hij zelf tot zo'n 1850 à 1900 hoogtemeters zou komen. Zijn poging zou hij op Tenerife willen wagen, of anders op de beruchte Stelvio in Italië. "Je moet in elk geval een hele lange klim hebben." Of andere klimmers er ook zin in hebben weet hij niet, maar dat maakt de Amerikaan ook niet heel veel uit: "Als ik het als eerste doe, heb ik het record in elk geval in handen." 

'Meer dan de helft wil bindende referenda'

Iets meer dan de helft (54 procent) van de deelnemers in een peiling van EenVandaag ziet graag dat er bindende referenda komen. Ze willen dit vooral om te voorkomen dat de regering hun stem naast zich neerlegt. Het actualiteitenprogramma meldde dat donderdagavond.

Mochten er bindende referenda mogelijk worden, dan vinden de meeste deelnemers wel dat er strengere criteria (bijvoorbeeld meer dan 300.000 handtekeningen) moeten komen om een raadpleging te kunnen afdwingen. Ook ziet de helft graag dat er een opkomstdrempel komt van 50 procent of meer.

De grootste groep (47 procent) vindt dat een bindend referendum over alle onderwerpen moet kunnen gaan die de burger belangrijk vindt. Het recente referendum over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne was raadgevend, en niet bindend.

21% wil helemaal geen referenda en ziet ze het liefst worden afgeschaft.

Peiling EenVandaag: bindende referenda gewenst
Peiling EenVandaag: bindende referenda gewenst (Foto: ANP)

Achmea schrapt nog eens 2000 banen

Achmea gaat tot en met 2019 circa 2000 banen extra schrappen in Nederland. Dat heeft de verzekeraar donderdag bevestigd, nadat vakbond De Unie het nieuws al op basis van een interne mededeling van het bedrijf naar buiten had gebracht.

De ingreep hangt volgens het bedrijf samen met de verdere digitalisering en veranderende wensen van de klant. "Een verdere daling van onze kosten en het aantal arbeidsplaatsen is onvermijdelijk", aldus Achmea. De kosten moeten komende jaren met ten minste 200 miljoen euro omlaag.

De banenreductie komt bovenop een eerdere reorganisatie uit 2013, waarbij Achmea een streep haalde door zo'n 4000 arbeidsplaatsen. Het financiële concern telt in Nederland momenteel nog ruim 15.000 voltijdsbanen.

Het precieze aantal mensen dat er nu uit moet, is nog niet zeker. Ook is nog niet bekend welke afdelingen precies getroffen worden. De plannen moeten nog verder worden uitgewerkt.

Achmea schrapt nog eens 2000 banen
Achmea schrapt nog eens 2000 banen (Foto: ANP)

Rutte bereikt akkoord over Oekraïneverdrag

De 28 EU-leiders hebben donderdag in Brussel ingestemd met een juridisch bindende verklaring over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Dat melden bronnen aan het ANP. Met het akkoord kan premier Mark Rutte een volgende stap zetten naar goedkeuring van het verdrag door Nederland.

De tekst legt een aantal zaken in het verdrag 'feitelijk' uit, bedoeld om zorgen bij Nederlandse nee-stemmers in het referendum van april weg te nemen. Een belangrijk element is dat het verdrag Oekraïne geen recht geeft op (kandidaat-)lidmaatschap van de EU.

Rutte heeft eerder gezegd dat het kabinet vrijdag over het indienen van een goedkeuringswet beslist. Als de Tweede, en daarna de Eerste Kamer, het Europese besluit aanvaardbaar vinden en het verdrag goedkeuren, kan Nederland het ratificeren.

Europees akkoord over Oekraïneverdrag
Europees akkoord over Oekraïneverdrag (Foto: ANP)

Dijsselbloem geen getuige in ov-zaak Limburg

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hoeft niet te getuigen in de zaak rond het gesjoemel bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg.

De rechtbank in Den Bosch heeft dat donderdag besloten. De raadsman van voormalig NS-topman en verdachte Timo Huges had daarom verzocht omdat Dijsselbloem volgens hem vorig jaar en dit jaar criminaliserende uitlatingen over Huges had gedaan.

Volgens de rechtbank is niet gebleken dat Dijsselbloem een bepalende rol zou hebben gespeeld bij de start of het verloop van het strafrechtelijk onderzoek naar de fraude. Evenmin is er volgens de rechters sprake van dat de bewindsman druk uitoefende op de top van de NS om het vervoerscontract in Limburg binnen te halen. Daarom zijn er geen goede gronden om de minister als getuige te laten horen.

De zaak draait om fraude bij het verwerven van een vervoerscontract in Limburg in de periode tussen 2017 en 2031. Daarin zou NS hebben samengespannen met dochterbedrijven Abellio en Qbuzz om andere concurrenten buitenspel te zetten.

Dijsselbloem geen getuige in ov-zaak Limburg
Dijsselbloem geen getuige in ov-zaak Limburg (Foto: ANP)

'3D-televisie op zijn retour'

Nederlanders lijken uitgekeken op 3D-televisies en tv's met een gebogen scherm. Dat concludeert Kieskeurig.nl op basis van de zoektermen op de vergelijkingssite in het afgelopen jaar. De 4K Ultra HD-schermen worden juist populairder.

"Ondanks dat de techniek in 3D-televisies steeds geavanceerder is geworden, heeft de consument minder interesse ontwikkeld voor deze belevingstelevisie. Dat komt mede doordat de consument niet bereid was om de bijgeleverde brillen te gebruiken", zegt Janneke ten Dam, manager Content & Marketing bij Kieskeurig.nl.

Op telefoongebied is er meer interesse in iPhones. Er ontstond vooral een stijgende lijn na de problemen bij concurrent Samsung met de Galaxy Note 7. Verder zochten bezoekers van de site vaker naar gadgets die te maken hebben met bewust en gezond leven.

'3D-televisie op zijn retour'
'3D-televisie op zijn retour' (Foto: BuzzT)

ADO en aandeelhouder Wang zoeken bruggenbouwer

ADO Den Haag en aandeelhouder United Vansen (UVS) van Wang Hui moeten voor komende maandag een bruggenbouwer benoemen om nader tot elkaar te komen. Lukt dit niet, dan doet de Ondernemingskamer maandag uitspraak in de zaak die de club tegen Wang aangespannen heeft.

ADO-advocaat Paul Olden en de advocaten van de raa van commissarissen, de gemeente Den Haag en de vereniging HFC ADO Den Haag stelden tegenover de Ondernemingskamer dat Wang wanbeleid heeft gevoerd en dat de aandelen van de club daarom over moeten gaan naar een derde partij.

Dit was tegen het zere been van UVS en haar advocaat Mijke Sinninghe Damsté. "Ik las dat de gemeente de aandelen van UVS wil terugkopen voor één euro. Dat is tekenend voor de opstelling van de gemeente, die de UVS eruit wil hebben."

Volgens Olden vallen de inkomsten tegen en staan deze in de nabije toekomst nog meer onder druk door het in februari wegvallen van Kyocera dat ook naamgever van het stadion is. Ook Basic-Fit, een andere belangrijke sponsor, overweegt om het contract niet te verlengen.

De gemeente Den Haag voegde hier aan toe dat de toekomst van de club in gevaar is geraakt door de financiële geschillen. De KNVB heeft vanwege het ontbreken van een goedgekeurde jaarrekening de club in de zorgelijke Categorie 1 geplaatst, iets dat Wang volgens advocaat Sinninghe Damsté niet wist. Als er voor 1 februari geen sluitende begroting ligt komt de licentie in gevaar.

Volgens de gemeente was er daarnaast sprake van 'ontoelaatbare belangenverstrengeling' bij United Vansen. Daarom pleitte de advocaat van de rvc voor het schorsen van Wang als commissaris en het aanstellen van een onafhankelijke commissaris.

United Vansen stelde op haar beurt dat het aanstellen van Li Zheng, een 33-jarige in China geboren Hagenaar, noodzakelijk was voor het doen van verdere betalingen. "UVS mag betalen, maar mag niets bepalen." Hierop wilde ADO-advocaat Olden een bankgarantie zien.

Ook snapte Sinninghe Damsté niet waar de claim van ADO dat de club 300.000 euro kosten van Wang op moest hoesten op sloeg. ADO-directeur Mattijs Manders zei dat Wang hotelkosten en rekeningen voor auto's onbetaald liet en dat die bij de club terecht zijn gekomen.

United Vansen wil dat er een tijdelijk bestuurder voor de club aangesteld wordt, zonder dat het bedrijf de zeggenschap over de aandelen verliest. Ook zouden commissarissen Kees Jansma en Martin Toet geschorst moeten worden. Hiermee zou de rust binnen de club hersteld moeten worden.

De Ondernemingskamer gaf beide partijen hierop tot maandag de tijd om voor maandag een onafhankelijke commissaris te vinden. Lukt dit niet dan is de verwachting dat de Ondernemingskamer er zelf een zal benoemen.

Douwe, Broederliefde grootste kans op Edisons

Douwe Bob en Broederliefde maken volgend jaar de meeste kans op een Edison Pop. De singer-songwriter sleepte net als het hiphopcollectief drie nominaties in de wacht. De namen van de genomineerden werden woensdag en donderdag bekendgemaakt.

Douwe is genomineerd in de categorieën pop, videoclip en album. In die laatste categorie neemt de Amsterdamse zanger, die Nederland dit jaar vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival, het op tegen de mannen van Broederliefde. Zij maken bovendien kans op de Edison in de categorieën hiphop en song.

Ook Martin Garrix, Kensington en Indian Askin sleepten meerdere nominaties in de wacht. Garrix, die in oktober werd uitgeroepen tot 's wereld beste dj, is in de race in de categorieën dance en song. Kensington maakt met het meest recente album Control kans op de Edisons voor album en rock. Indian Askin is genomineerd als nieuwkomer, maar dingt ook mee in de categorie rock.

Onder meer Jan Smit, B-Brave, Diggy Dex, Typhoon en Chef'Special werden één keer genomineerd. De winnaars van de Edison Pop 2017 worden op maandagavond 13 februari bekendgemaakt tijdens een awardshow in Amsterdam.

Douwe, Broederliefde grootste kans op Edisons
Douwe, Broederliefde grootste kans op Edisons (Foto: BuzzE)

Zaak Lagarde gaat richting vrijspraak

De aanklager in de zaak tegen Christine Lagarde, voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds, stuurt aan op vrijspraak. Jean-Claude Marin zei donderdag dat de verhoren geen bewijs hebben opgeleverd voor de aanklacht en dat hij tegen een veroordeling is.

Lagarde wordt ervan verdacht in 2008 als Frans minister van Financiën en Economische Zaken niet te hebben ingegrepen bij een compensatieregeling voor Bernard Tapie. Deze zakenman kreeg indertijd 400 miljoen euro van de staatsbank Crédit Lyonnais na een geschil over de verkoop van zijn meerderheidsaandeel in de Duitse sportfirma Adidas.

Maandag begon in Parijs het proces tegen Lagarde.

Zaak Lagarde gaat richting vrijspraak
Zaak Lagarde gaat richting vrijspraak (Foto: ANP)

KNVB adviseerde clubs over omzeilen transferregels

Voetbalbond KNVB heeft via een brief clubs geadviseerd hoe de transferregels van wereldvoetbalbond FIFA omzeild kunnen worden. Volgens die regels mogen spelersmakelaars geen percentage bedingen voor toekomstige transfers, maar volgens het NRC doen ze dit via een omweg wel. Ook het toezicht op de contracten faalde.

Sinds 2009 heeft de FIFA clubs verboden om spelersmakelaars een percentage van een transfer te beloven. Hiermee wil de wereldvoetbalbond voorkomen dat er een prikkel voor makelaars ontstaat om spelers vaak van club te laten wisselen omdat hij er belang bij heeft. Dit zorgt voor instabiliteit in de markt en doet het contract tussen speler en club geweld aan.

Uit de documenten van Football Leaks blijkt dat voormalig KNVB-directeur Henk Kesler op 30 juni 2009 middels een brief benadrukte dat het verbod bestond, maar ook vier legale opties gaf om het verbod te omzeilen. Opvallend genoeg was deze brief mede ondertekend door de belangenorganisaties van profclubs en die van voetbalmakelaars.

Het NRC weet te melden dat in Nederland in ieder geval Ajax, PSV en FC Twente gebruik hebben gemaakt van de sluiproute. Zo krijgt makelaar Søren Lerby 6,25 procent van de transfersom als Ajacied Davy Klaassen verkocht wordt. Bij diezelfde club krijgt Zoran Lemic zelfs vijftien procent als Robert Muric van de hand wordt gedaan.

De KNVB had van deze doorverkooppercentages kunnen weten, omdat de bond in bezit is van een kopie van elk contract. Toetsing geschiedt slechts op enkele voorwaarden zoals de minimumleeftijd van 16 jaar. Volgens de bond is het lastig om alles na te pluizen vanwege 'de grote hoeveelheid contracten en de complexiteit' van de contracten.

Gemeente bood één euro voor aandelen ADO

Voorafgaand aan de rechtszaak tussen ADO Den Haag en aandeelhouder United Vansen heeft er dinsdag in Brussel overleg tussen beide partijen plaatsgevonden. De meeting heeft slechts vijf minuten geduurd, want Wang Hui liep kwaad weg toen hij van het bod op zijn aandelen hoorde.

Eigenaar Wang Hui en zoon Wang Terry zaten met directeur Mattijs Manders, wethouder Tom de Bruijn en advocaat Paul Olden van ADO om tafel. Het voorstel van de zijde van ADO was dat de gemeente de aandelen van Wang over zou nemen om verder gezichtsverlies te voorkomen. De gemeente bood slechts één euro, waarna Wang meteen is weggestormd.

Geen herinnering van inrijden op pompstation

Daniel C. kan zich niets meer herinneren van die fatale avond 3 september toen hij met hoge snelheid met zijn auto het tankstation De Andel bij Gouda binnenreed. Ook kan hij zich niet meer herinneren dat hij dat deed omdat hij zelfmoord wilde plegen. Dat vertelde zijn advocaat donderdag tijdens een zogenoemde pro forma zitting in de rechtbank in Den Haag.

De in Brazilië geboren C. wordt verdacht van brandstichting, poging tot doodslag, vernieling en rijden onder invloed. Hij botste met zijn auto op een pomp, die direct vlam vatte. Dat zorgde voor een gigantische brand, die het hele tankstation verwoestte. De Andel is nu nog steeds gesloten. Behalve hijzelf, raakte niemand gewond.

C. zit vast sinds de aanrijding. Zijn advocaat wil dat hij vrijkomt. De rechtbank doet daar later donderdag uitspraak over. Er wordt ook nog bepaald wanneer de zaak inhoudelijk behandeld wordt.

Geen herinnering van inrijden op pompstation
Geen herinnering van inrijden op pompstation (Foto: ANP)

Gezondheidsraad: plastic eerder bestrijden

Al bij het uitdenken van producten moet rekening worden gehouden met de onzichtbaar kleine plasticdeeltjes die erdoor in het milieu kunnen komen. De Gezondheidsraad wil dat overheid en bedrijfsleven zich daar samen voor inspannen, zo liet de instantie donderdag weten aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu).

"Onzichtbaar kleine plasticdeeltjes vervuilen zeeën en rivieren. Ze hopen zich op in mosselen en ander seafood. Ook komen ze voor in de lucht en kunnen we ze inademen. Hoe ongezond dat is, weet op dit moment niemand", aldus de raad. Daarom zijn voorzorgsmaatregelen nodig, net als nader onderzoek. "Daarvoor is het ontwikkelen van betrouwbare meetmethoden een eerste vereiste."

Microplastics uit bijvoorbeeld toiletartikelen en verf belanden rechtstreeks of via het rioolwater in het oppervlaktewater. Ook kunnen ze in het milieu belanden door slijtage van grotere stukken plastic, of in de lucht komen door slijtage van synthetische kleding en autobanden.

Ook consumenten moeten zich bewuster worden van de verspreiding van plasticdeeltjes door allerlei producten, vindt de raad.

Gezondheidsraad: plastic eerder bestrijden
Gezondheidsraad: plastic eerder bestrijden (Foto: ANP)

Illegale puppyhandelaar blijft vastzitten

De twintigjarige man uit Drachten die afgelopen maandag werd opgepakt wegens illegale puppyhandel, blijft nog veertien dagen vastzitten. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting met puppy's, laat het Openbaar Ministerie donderdag weten.

Bij de man werden in de vriezer in een loods in Holwerd (Friesland) 23 dode honden en vier dode konijnen gevonden. De politie trof ook negen nog levende pups en zestien volwassen honden aan. Ze zijn overgebracht naar een opvangadres.

De verdachte bood pups via Marktplaats te koop aan. Maar de veelal uit Oost-Europa afkomstige dieren hadden valse eigendomspapieren, waren vaak niet ingeënt en meerdere stierven na aankoop al snel aan de hondenziekte parvo.

In deze zaak zijn tien aangiften gedaan. Ook kwamen er meerdere meldingen via het landelijke nummer 144.

Illegale puppyhandelaar blijft vastzitten
Illegale puppyhandelaar blijft vastzitten (Foto: ANP)

Stompé: "Als Van Gerwen faalt, is dat omdat hij te graag wil"

Als Van Gerwen het aankomend WK darts faalt dan zal de oorzaak daarvan bij hemzelf liggen zo voorspelt Co Stompé op de site van AD Sportwereld. De valkuil voor de nummer één van de wereld is dat hij te graag wil zo vermoed Stompé.

De krant vroeg Stompé vooruit te blikken naar het WK darts, dat op punt van beginnen staat. Hij kreeg daarbij de stelling 'Michael van Gerwen bezwijkt wederom onder de grote druk van het favoriet zijn' van de redactie. "Mocht hij verliezen dan is het zeker niet omdat hij te veel druk voelt. Hij weet zelf ook dat hij favoriet is, dat zegt hij ook. Daar kan hij goed mee omgaan, dat heeft hij dit jaar meer dan bewezen. Mocht hij geen wereldkampioen worden, dan zal het eerder zijn omdat Van Gerwen te graag deze titel wil. Dat kan hem opbreken", aldus de analist van RTL Darts als reactie op de stelling.

Voor de overige Nederlandse deelnemers ziet hij enkele goede mogelijkheden: "Voor Vincent van der Voort zal het moeilijk worden omdat hij kampt met een rugblessure. En ook Benito van de Pas krijgt het lastiger. Maar ik zie Jelle Klaasen en Raymond van Barneveld best wel weer ver komen. Jelle heeft de vorm nu en Van Barneveld speelt vaak prima op toernooien als deze."

Tenslotte doet Stompé nog een voorspelling over de uitkomst van het WK: "Phil Taylor en Adrian Lewis halen de halve finale niet. Ik zie Gary Anderson, Michael van Gerwen en Peter Wright wel de laatste vier bereiken. Daar zal nog wel een verrassing bijkomen. Anderson en Van Gerwen gaan de finale spelen en Van Gerwen zal die gaan winnen."

Stompé: "Als Van Gerwen faalt, is dat omdat hij te graag wil" (Pro Shots / Action Images)
Stompé: "Als Van Gerwen faalt, is dat omdat hij te graag wil" (Pro Shots / Action Images)

Opvolger Rosberg pas in 2017 bekend

Het Formule 1-team Mercedes neemt alle tijd om een opvolger te vinden voor de gestopte wereldkampioen Nico Rosberg. De renstal uit Brackley heeft laten weten dat pas na de jaarwisseling een teamgenoot van Lewis Hamilton aangesteld zal worden.

Grootste probleem van Mercedes is dat alle topcoureurs al vastliggen voor het komende seizoen. Rosberg kondigde op 2 december plosteling aan te gaan stoppen, ondanks dat hij nog twee jaar onder contract stond. Dit heeft voor veel problemen gezorgd, waardoor volgens niet-uitvoerend directeur Niki Lauda het besluit over de jaarwisseling heen getild moet worden.

In het geruchtencircuit duiken de namen van Williams-coureur Valtteri Bottas en de nog teamloze Pascal Wehrlein het vaakst op.

Rosberg zelf zal niet meer in de Formule 1 terugkeren, zo heeft hij aan de BBC laten weten. "Ik weet het zeker, dit is definitief. Het is geen gemakkelijke stap. Het is een grote verandering, maar het voelt goed." Beseffen dat hij, net als zijn vader Keke in 1982 deed, de wereldtitel behaald heeft doet Rosberg nog niet. "Om 1 uur ’s nachts kon ik nog steeds niet slapen. In gedachten ging ik terug in de tijd en opeens balde ik mijn vuist in de lucht omdat het gebeurd was. Het is ongelofelijk speciaal."

KNVB stelt ADO onder verscherpt toezicht

Voetbalbond KNVB heeft ADO Den Haag teruggezet naar de zorgelijke Categorie 1. Door het geruzie tussen de clubleiding en aandeelhouder United Vansen is er nog altijd geen goedgekeurde jaarrekening overlegd. Mocht die er over zes weken niet liggen dan kan de KNVB besluiten om de licentie in te nemen van de club uit de residentiestad.

ADO had van de KNVB uitstel gekregen om de jaarrekening te overleggen, maar gisteren verliep de deadline zonder dat er een goedgekeurd document verscheen. Daarom heeft ADO een boete ontvangen van 10.000 euro en is teruggeplaatst naar Categorie 1. Over zes weken is de volgende deadline van de licentiecommissie, maar de vraag is of deze gehaald wordt. Tenzij ADO en aandeelhouder United Vansen uit hun geschillen komen.

Ander slecht nieuws voor ADO is dat de naamgever van het stadion Kyocera over twee maanden stopt als sponsor.

'Limburgse mijnen niet gevaarlijk'

De oude kolenmijnen in Limburg vormen momenteel geen direct gevaar voor de bewoners van de provincie. Wel wordt de toestand van de oude schachten en het grondwater voortaan in de gaten gehouden om eventuele problemen voor te zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken liet uitvoeren.

Volgens minister Henk Kamp is er nu geen gevaar, maar zijn er wel risico's voor de toekomst, "bijvoorbeeld door stijgend mijnwater of vanwege het bestaan van oude schachten". Het Rijk gaat samen met het provinciebestuur en de gemeenten het toezicht uitvoeren. "Zo richt de provincie met steun van het rijk een regionaal expertisecentrum op waar deskundigen precies volgen wat in de ondergrond gebeurt en welke effecten dat bovengronds kan hebben."

Als huizen door schade onveilig worden, kunnen mensen een beroep doen op het zogenoemde Calamiteitenfonds. De regels daarvoor worden versoepeld.

'Limburgse mijnen niet gevaarlijk'
'Limburgse mijnen niet gevaarlijk' (Foto: ANP)

Doden door schietpartij Duitse artsenpraktijk

Door een schietpartij in een artsenpraktijk in het Duitse Marburg zijn donderdag twee mensen om het leven gekomen. Het gaat volgens de Duitse justitie om twee artsen, van wie een eerst de ander doodschoot en vervolgens de hand aan zichzelf sloeg.

Het incident was in een artsenpraktijk nabij het station van de stad in de deelstaat Hessen. Getuigen hoorden diverse schoten in de praktijk. De politie zette de omgeving af en liet het station ontruimen.

De politie trof twee lijken van mannen van 53 en 67 jaar aan in de praktijk. Zij hadden beiden meerdere schotwonden. De politie sloot na eerste onderzoek al uit dat meer mensen bij het incident betrokken waren.

In de praktijk voor radiologie is een wapen aangetroffen. Justitie sluit een politiek gemotiveerde daad uit. Tijdens de schietpartij waren ook andere personeelsleden binnen.

Doden door schietpartij Duitse artsenpraktijk
Doden door schietpartij Duitse artsenpraktijk (Foto: ANP)

Instagram wint aan populariteit

Facebook's app Instagram heeft de 600 miljoen gebruikers aangetikt. Dat is ruim het dubbele aantal dat het twee jaar geleden rond deze tijd had. Vooral in het afgelopen halfjaar won de foto-app aan populariteit en steeg het aantal gebruikers met 100 miljoen, zo laat het sociale netwerk in een blog weten.

De groei is waarschijnlijk vooral te danken aan de nieuwe functies binnen Instagram. Zo werd afgelopen zomer Stories geïntroduceerd waarin je een soort diashow kunt maken van foto's en video's. De app gaat daarmee de concurrentie aan met Snapchat. Ook kunnen gebruikers nu live video's maken en foto's delen die verdwijnen.

In de blog bedanken de makers alle Instagram-gebruikers. "We kunnen niet wachten om jullie onze volgende update te laten zien."

Instagram wint aan populariteit
Instagram wint aan populariteit (Foto: BuzzT)

Lachen belangrijker dan goede koffie

Werknemers vinden het belangrijker om tijdens het werk te lachen dan om goede koffie of thee te hebben op het werk. Dat blijkt volgens nieuwssite 1Limburg uit een onderzoek van zorgverzekeraar Aevitae.

Maar liefst 87 procent van de ondervraagde werknemers vint het belangrijk om tijdens het werk te lachen met collega's. Goede koffie wordt door 77 procent van de respondenten '(zeer) belangrijk' genoemd.

Van de deelnemers aan het onderzoek vindt 28 procent dat werkgevers zich actief moeten inzetten om ervoor te zorgen dat er voldoende gelachen wordt op het werk. Een kwart zou zelfs overwegen om van baan te wisselen als er niks meer te lachen valt.

Lachen belangrijker dan goede koffie (Foto: ANP)
Lachen belangrijker dan goede koffie (Foto: ANP)

'Aftapwet in strijd met mensenrechten'

De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat de nieuwe 'aftapwet' niet strookt met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat staat in een reactie van de privacywaakhond op het wetsvoorstel die naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten maakt het mogelijk om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen. Ook wordt het mogelijk om apparatuur van mensen te hacken om zo toegang te krijgen tot apparatuur van concrete doelwitten. Volgens het kabinet is de wet nodig om de geheime diensten AIVD en MIVD hun taken goed te kunnen laten uitvoeren.

"Als de bevoegdheden van de diensten inderdaad worden versterkt, moeten de waarborgen tegen disproportionele inbreuken op de persoonlijke levenssfeer en het toezicht op de diensten evenzeer worden versterkt. Dat is met dit wetsvoorstel nog niet het geval", aldus vicevoorzitter Wilbert Tomesen van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ook is de noodzaak van de extra bevoegdheden niet voldoende onderbouwd en is niet duidelijk wat deze gaan betekenen voor mensen. Op het voorstel is veel kritiek. Een groep van 29 privacy- en terrorisme-experts uitte eerder deze week in een open brief grote zorgen. De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, heeft ook twijfels uitgesproken over de effectiviteit van het toezicht. In de Tweede Kamer wordt deze week over het wetsvoorstel gesproken.

'Aftapwet in strijd met mensenrechten'
'Aftapwet in strijd met mensenrechten' (Foto: ANP)

Hacker opgepakt na uitlevering aan VS

De Amerikaanse hacker die verantwoordelijk wordt gehouden voor de grootste cyberaanval op financiële instellingen in de VS is woensdag gearresteerd op vliegveld JFK in New York. De 32-jarige Amerikaan is voorgeleid aan een rechter in New York. Hij pleitte onschuldig te zijn aan zestien aanklachten tegen hem.

De hacker is in juli 2015 samen met twee Israëlische mannen beschuldigd van het stelen van persoonlijke informatie van meer dan 83 miljoen accounts bij twaalf grote bedrijven waaronder de bank JPMorgan. Volgens de openbaar aanklager gaat het om 'een hack die leidde tot de grootste diefstal ooit van persoonlijke gegevens bij Amerikaanse financiële instellingen'.

De verdachte was in mei 2015 naar Rusland gereisd waar hij was aangehouden. Na maanden onderhandelen over zijn uitlevering arriveerde hij woensdag in de VS. Hij riskeert een gevangenisstraf die kan oplopen tot 20 jaar.

Hacker opgepakt na uitlevering aan VS
Hacker opgepakt na uitlevering aan VS (Foto: ANP)

Europese gps-tegenhanger Galileo in werking

Het Europese navigatiesysteem Galileo is live, een alternatief voor het Amerikaanse gps-systeem. Dat schrijven meerdere media waaronder Telecompaper. Vanaf 15 december zendt het netwerk van navigatiesatellieten zijn signalen uit naar geschikte ontvangers.

Met 18 satellieten is het netwerk weliswaar kleiner dan het 40 jaar oude gps-netwerk van de Amerikaanse luchtmacht, maar de combinatie en de extra signalen zorgen voor een betrouwbaardere plaatsbepaling, volgens de Europese Commissie zelfs een factor tien nauwkeuriger.

Het gaat voor de consument nog wel even duren voordat hij of zij er gebruik van kan maken. De chips in smartphones zijn nog niet in staat om de signalen van Galileo te ontvangen.

Europese gps-tegenhanger Galileo in werking
Europese gps-tegenhanger Galileo in werking (Foto: BuzzT)

Minder ongevallen in metaalsector

Sinds 2009 is het aantal ongevallen in de metaalsector met bijna een kwart afgenomen. Bedrijven leven de wetgeving steeds beter na, meldt de Inspectie SZW donderdag. Het aantal ongevallen in de metaalsector is wel nog steeds drie keer zo groot als het gemiddelde bij andere bedrijven.

De dienst heeft ruim 4600 van de bijna 32.000 bedrijven geïnspecteerd. Werken met machines en gevaarlijke stoffen zijn er belangrijke risico's, net als fysieke overbelasting en werken in een lawaaierige omgeving.

Bijna 5 procent van de werknemers in Nederland verdient zijn of haar geld in de metaalsector.

Minder ongevallen in metaalsector
Minder ongevallen in metaalsector (Foto: ANP)

Boomstra nieuwe wereldkampioen dammen

Roel Boomstra heeft zich donderdag verzekerd van de wereldtitel dammen. De 23-jarige Boomstra besliste de tweekamp met landgenoot Jan Groenendijk door winst in de tiende ronde, die werd gespeeld in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. Boomstra, die al genoeg had gehad aan een remise, is daardoor niet meer in te halen door Groenendijk.

De Groninger volgt de Rus Alexander Georgiev op als wereldkampioen dammen. Boomstra treedt in de voetsporen van Harm Wiersma, in 1984 de laatste Nederlandse wereldkampioen.

Boomstra nieuwe wereldkampioen dammen
Boomstra nieuwe wereldkampioen dammen (Foto: ANP)

Europese voetbalclubs tegen WK met 48 landen

Het plan van FIFA-voorzitter Gianni Infantino om het WK-voetbal in 2026 uit te breiden naar 48 landen kan op weinig steun rekenen bij de Europese voetbalclubs. "Het aantal wedstrijden dat jaarlijks wordt gespeeld, is al onacceptabel hoog", zo schrijven de in de ECA verzamelde Europese voetbalclubs in een verklaring.

"We moeten ons weer op de sport gaan focussen, politiek en commercie mogen niet langer de boventoon voeren", zo laat ECA-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge weten. "In het belang van de fans en de spelers roepen we de FIFA op om het aantal deelnemers aan het WK niet uit te breiden."

Het plan van Infantino wordt komende maand besproken in de FIFA-council waar onder andere gekeken zal worden naar de haalbaarheid. Aan de komende twee WK's zullen nog 32 landen deelnemen.

Eekhoorns dol op kerstboomverlichting

Eekhoorns in de Amerikaanse stad Boston blijken verzot op de sfeervolle verlichting die op straat de grote kerstbomen siert. Ze knagen voortdurend de kabels door waardoor de ene na de andere boom in het donker komt te staan.

De stadsbestuurders spreken van een ware plaag. In het centrum van Boston en met name bij een historisch park staan ongeveer zestig forse, opgetuigde kerstbomen. Van de ene na de andere gaat 's avonds plotseling het licht uit. De beheerder van de bomen had een middel bedacht op basis van scherpe rode pepers, maar de eekhoorns trekken zich er weinig van aan en knagen vrolijk verder.

De kenners zeggen dat de knaagdiertjes dol zijn op de smaak van koper.

Eekhoorns dol op kerstboomverlichting
Eekhoorns dol op kerstboomverlichting (Foto: BuzzO)

Vakbondsleden verwerpen bod Shell

Het nieuwe cao-voorstel voor 1800 medewerkers van Shell in Pernis en Moerdijk is afgewezen door de leden van vakbonden FNV en CNV. Dat maakten de bonden donderdag bekend na een ledenraadpleging.

De bonden lieten eerder al weten dat het nieuwe eindbod niet overeenkwam met hun eisen, maar dat het woord aan hun leden was. Later op de dag wordt nog overlegd met de leden over de voortzetting van acties. Vrijdag werd de productie bij de raffinaderij in Pernis verlaagd. Daarvoor waren er ook al enkele kleinere acties.

Naast een loonsverhoging willen de bonden toezeggingen over loopbaanperspectief. Shell is van mening dat een goede kostenbeheersing noodzakelijk is voor Nederlandse bedrijven om te kunnen blijven concurreren en bij te dragen aan behoud en groei van de werkgelegenheid.

Vakbondsleden verwerpen bod Shell
Vakbondsleden verwerpen bod Shell (Foto: ANP)

Wiebes: continuïteit fiscus niet in gevaar

De angst van de Vereniging van Hogere Ambtenaren bij het ministerie van Financiën (VHMF) dat de continuïteit bij de Belastingdienst in gevaar dreigt te komen door vergaande personeelskrimp is volgens staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) ongegrond.

In een brandbrief schrijft de vereniging te vrezen dat het personeelsbestand bij de Belastingdienst zal terugvallen van ongeveer 30.000 naar 23.000 man. "Ik herken dat getal van 23.000 niet", zei Wiebes donderdag in een debat in de Kamer. "Continuïteit (bij de Belastingdienst) is en zal mijn eerste prioriteit zijn."

Er komt minder personeel bij de Belastingdienst. De dienst moest de afgelopen jaren bezuinigen. Een reorganisatie liep volledig uit de hand en de Belastingdienst is onder verscherpt financieel toezicht gesteld. De VHMF vreest dat hierdoor onder meer geen geld is om vertrekkend personeel te vervangen.

Wiebes: continuïteit fiscus niet in gevaar
Wiebes: continuïteit fiscus niet in gevaar (Foto: ANP)

VVD botst over verruiming vrijheid van meningsuiting

Regeringspartij VVD is donderdag in botsing gekomen met de oppositie in de Tweede Kamer over de verruiming van de vrijheid van meningsuiting. De VVD vindt dat er te praten is over het aanpassen of schrappen van het wetsartikel over groepsbelediging, maar de tegenstanders vinden dat hiermee bijvoorbeeld holocaustontkenning makkelijker wordt gemaakt.

Sybrand Buma van het CDA was fel. "Groepsbelediging kwam in de jaren 30 in de wet. Om Joden te beschermen. De wetgever begreep dat beledigen de eerste stap was naar onrust en mogelijk geweld." Volgens de religieuze Buma heeft Nederland sowieso behoefte aan minder belediging en niet aan meer.

Volgens Joost Taverne van de VVD zijn andere artikelen in de wet ook effectief om holocaustontkenning te bestrijden.

Tweede Kamerlid Joram van Klaveren van VoorNederland (VNL) heeft het wetsvoorstel ingediend om de vrijheid van meningsuiting te verruimen en verdere inperking van onze vrijheden tegen te gaan.

VVD botst over holocaustontkenning
VVD botst over holocaustontkenning (Foto: ANP)

Doe Maar op Bospop

Doe Maar is toegevoegd aan de line-up van Bospop 2017, zo maakte Mojo donderdag bekend.

Naast de Nederpopband werd al eerder bekend dat Beth Hart, Anastacia, Anouk en Airbourne op het podium van het festival staan.

Bospop vindt plaats op zaterdag 8 en zondag 9 juli 2017 op Evenemententerrein A2 Weert-Noord. In totaal treden 26 bands op, verdeeld over twee podia. De kaartverkoop start 18 februari 2017.

Doe Maar op Bospop
Doe Maar op Bospop (Foto: BuzzE)

Videoscheids Blom kreeg bescherming ME na PEC - Utrecht

Het KNVB Beker-duel tussen PEC Zwolle en FC Utrecht (1-2) kende woensdag een zeer grimmige afsluiting. Videoscheidsrechter Kevin Blom moest onder begeleiding van ME vertrekken.

Richairo Zivkovic ging na een duel met Dirk Marcellis naar de grond. Vervolgens blies scheidsrechter Björn Kuipers op zijn fluit, om Utrecht een penalty toe te kennen. Kuipers kende een strafschop toe, nadat hij advies vroeg aan Kevin Blom die als video-arbiter actief was.

"Ik had geen twijfel. Maar ik checkte het wel nog even met Blom. Die zei dat het een correcte penalty was", liet scheidsrechter Björn Kuipers weten na afloop van de confrontatie.

De aanhang van PEC Zwolle vond dat de strafschop onterecht was geweest, en was woedend na afloop. De frustraties liepen zo hoog op dat de Mobiele Eenheid eraan te pas moest komen om videoscheidsrechter Blom te beschermen.

KNVB verwacht dat Super League voor rijke clubs er komt

KNVB-directeur Gijs de Jong denkt dat er op termijn een Super League komt, voor de allerrijkste clubs op de wereld. Daarbij is geen plek voor Nederlandse teams. Het huidige format van de Champions League stond onder druk en op verzoek van de Europese grootmachten wordt dit aangepast. Dit betekent echter niet dat zij inmiddels tevreden zijn.

"Ik denk dat zo'n Super League er wel gaat komen", vertelde De Jong tegen Voetbal International. "Maar dan alleen met de clubs die begrotingen hebben van driehonderd miljoen-plus. Als ze verstandig zijn, gaan ze zo'n nieuwe league nooit helemaal loskoppelen van de nationale competities. Voor ons is het niet realistisch om bij zo'n Super League aan te haken."

Er zijn achter de schermen meerdere tegenbewegingen ontstaan. Zo zouden Nederlandse topclubs met een commerciële partij praten over een Atlantic League en zijn er ook gesprekken met de UEFA over nieuwe grensoverschrijdende competities.

"Momenteel wordt met een aantal bonden en de UEFA gesproken over nieuwe internationale toernooien, bijvoorbeeld voor uitgeschakelde clubs die zo na de winterstop nog een aantal wedstrijden op topniveau kunnen spelen. We vinden de nieuwe ideeën interessant."

"Heel eerlijk gezegd: die Champions League interesseert mij als voetballiefhebber niet meer zoveel. Real, City. Wie wint, zal mij een zorg zijn. Wij winnen die cup toch niet. Het is van belang voor alle clubs en voetballers dat er iets te dromen blijft. Een competitie net onder de Super League kan een droom zijn. Cruciaal is wel dat er sportieve prijzen aan verbonden zijn. Maar de basis blijft de nationale competitie."

'Tunahan Kuzu achter 9/11 en coup Turkije'

Tunahan Kuzu is mad. In het RTL5-programma Lekker Slim, een 'humoristische quiz', werd namelijk een vraag over hem gesteld met twee mogelijke antwoorden die de DENK-politicus totaal niet kan waarderen. Hij vindt dat het programma hem criminaliseert.

De vraag die gesteld werd is 'Wie is dit?', met daarbij een foto van Tunahan Kuzu. De opties waren dat hij de leider van de 9/11-kapers zou zijn, dat hij de aanstichter van de coup in Turkije zou zijn en (het goede antwoord) dat hij de oprichter van DENK zou zijn.

Kuzu laat in een boze huiliehuilie-post op Facebook weten dat 'hij niet snapt wat het oprichten van DENK met de andere twee opties te maken heeft'. Ook vindt de lange arm van Erdogan dat 'hij gecriminaliseerd wordt doordat hij in hetzelfde rijtje geplaatst wordt als de leider van 9/11 en de aanstichter van de coup in Turkije'. "Als we het over beeldvorming hebben", voegt hij er nog aan toe. Nee inderdaad Kuzu, zou toch wat zijn als je grote baas erachter komt dat je in een quizprogramma als mogelijke aanstichter van de coup genoemd wordt.

De aflevering van Lekker Slim is hier te bekijken, de kandidaten antwoordden overigens dat ze dachten dat Kuzu achter de coup in Turkije zat.

Euro op laagste stand sinds begin 2003

De waarde van de euro tegenover de dollar is donderdag gezakt naar het laagste niveau in bijna veertien jaar. De Europese eenheidsmunt was kort na het middaguur 1,0430 dollar waard. Dat is de laagste koers sinds begin januari 2003.

De afzwakking van de euro hangt samen met de opmars van de dollar, als gevolg van de vooruitzichten van snellere renteverhogingen door de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank verhoogde woensdag de rente en voorspelde drie nieuwe rentestappen in 2017. Eerder wezen de prognoses van de Fed nog op twee renteverhogingen volgend jaar.

De euro was woensdag aan het slot van de Europese beurshandel nog 1,0655 dollar waard.

Euro op laagste stand sinds begin 2003
Euro op laagste stand sinds begin 2003 (Foto: ANP)

'Veel dierproeven in toekomst niet nodig'

Dierproeven kunnen voor veel soorten onderzoek tussen nu en 2025 worden vervangen door andere onderzoeksmethodes. Voor onderzoek naar nieuwe medicijnen zullen dierproeven wel langer nodig blijven. Dat stelt het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad) in een rapport dat donderdag is aangeboden aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Dieren worden nu nog gebruikt om de veiligheid te onderzoeken van onder meer chemische stoffen, voedselingrediënten en bestrijdingsmiddelen, aldus Herman Koëter, voorzitter van het NCad. Die proeven kunnen voor 2025 worden afgebouwd. Vanzelf zal deze verandering niet ontstaan en de overheid zal zich dan ook actief moeten inzetten, stellen de onderzoekers.

Voor de eerste onderzoeksfase voor nieuwe medicijnen, kunnen dierproeven niet zo snel worden vervangen door andere soorten onderzoek.

'Veel dierproeven in toekomst niet nodig'
'Veel dierproeven in toekomst niet nodig' (Foto: ANP)

Klachten veteranen voortaan beter behandeld

Het ministerie van Defensie gaat klachten van veteranen beter behandelen. Die toezegging komt na een rapport van de Veteranenombudsman, Reinier van Zutphen. Hij constateert dat Defensie in het verleden niet goed omging met klachten van veteranen. Zij moesten te lang wachten op een reactie, hun klachten werden vaak niet als zodanig herkend en klachten werden niet goed geregistreerd.

Defensie erkent dat de klachtenafhandeling in het verleden niet genoeg prioriteit heeft gehad en meldt dat sinds 1 juli van dit jaar een nieuwe klachtenregeling voor veteranen in gebruik is, die duidelijker en makkelijker is. De Veteranenombudsman houdt daarbij een oogje in het zeil.

Bij de Veteranenombudsman, die sinds drie jaar bestaat, kwamen vorig jaar 179 klachten binnen. Daarvan gingen er 118 over het ministerie van Defensie.

Klachten veteranen voortaan beter behandeld
Klachten veteranen voortaan beter behandeld (Foto: ANP)

Ook André Hazes en Jan Smit in race Edison

Jan Smit kan volgend jaar zijn tweede Edison in de wacht slepen. De Volendammer is genomineerd in de categorie volksmuziek. Jan neemt het op tegen André Hazes jr. en Stef Ekkel.

Jan, die in 2006 zijn eerste Edison won, sloeg volgens de jury met zijn jubileumalbum 20 'een verrassende brug naar het heden'. Dreetje werd dit jaar André, oordeelde de jury over André Hazes jr. "Met hits als Leef, Hé ouwe en Ik leef mijn eigen leven heeft hij zijn eigen plek veroverd in de wereld van de volksmuziek." Stef Ekkel maakte 'een echte feestklassieker' met Liever te dik in de kist.

Ook de genomineerden in de categorie hiphop zijn donderdagochtend bekendgemaakt. De mannen van Broederliefde sleepten hun tweede nominatie in de wacht. Volgens de jury waren zij verantwoordelijk voor 'dé popsound van 2016'. De Rotterdammers nemen het op tegen stadsgenoten Rotterdam Airlines en Josylvio.

Positieve uitzondering
In de categorie dance gaat de strijd om de Edison tussen Martin Garrix, Sam Feldt en Weval. Garrix, onlangs uitgeroepen tot 's werelds beste dj, heeft zich volgens de jury ontwikkeld tot 'een zelfverzekerde volwassen muzikant met een eigen geluid die zichzelf vernieuwt en nieuwsgierig blijft en een voorbeeld is voor jonge producers'.

Zijn concurrent Feldt is 'de snelst rijzende ster uit de rijke Spinnin'-stal'. "Dance in combinatie met goede songwriting is schaars en Sam Feldt is daar een positieve uitzondering op." Weval wordt geroemd om zijn 'sterke en veelzijdige elektronisch debuut'.

Indian Askin, Jeangu Macrooy en Klyne strijden op 13 februari om de Edison voor beste nieuwkomer. Van Indian Askin krijgt de jury geen genoeg, terwijl Jeangu Macrooy volgens de kenners in 2017 definitief door gaat breken met zijn naderende debuutalbum. Klyne is volgens de jury 'een jongensboek en prachtvoorbeeld van hoe dingen anno 2016 kunnen gaan in de muziekscene'. "Na een eerste, voorzichtige release moesten halsoverkop studies afgebroken worden en baantjes opgezegd om aan alle vraag te voldoen."

Ook André Hazes en Jan Smit in race Edison
Ook André Hazes en Jan Smit in race Edison (Foto: BuzzE)

'Noodmaatregel burgemeester deugt vaak niet'

Noodmaatregelen van burgemeesters, zoals gebiedsverboden en evacuatiebevelen, zijn regelmatig in strijd met de wet. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid (COOV) van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

"Burgemeesters hebben moeite met het opstellen van juridisch houdbare noodvoorschriften. Zo worden daarin nieuwe bevoegdheden aan de politie toegekend, hetgeen in strijd is met de wet", stelt de universiteit.

Vrijwel elke week is er ergens in Nederland een noodmaatregel van kracht. Dat is een tijdelijke maatregel van de burgemeester om een noodsituatie te voorkomen of te bestrijden. Jaarlijks zijn honderden politieagenten betrokken bij de handhaving hiervan.

'Noodmaatregel burgemeester deugt vaak niet'
'Noodmaatregel burgemeester deugt vaak niet' (Foto: ANP)

Woningbrand door vuurwerk in brievenbus

In een woning aan de Rijksweg-Noord in Geleen heeft woensdagavond een brandje gewoed in de gang. Volgens nieuwssite 1Limburg kon het vuur ontstaan doordat onverlaten zwaar vuurwerk in de brievenbus van het pand hadden gegooid.

Het incident vond plaats rond 23.30 uur. De brand kon snel geblust worden. Er zijn geen gewonden gevallen.

In de buurt zijn al langer vandalen actief, volgens een bewoonster. Eerder waren er bijvoorbeeld al eens eieren tegen ramen gegooid.

Code rood voor luchtvervuiling in Peking

Peking wordt getroffen door een buitengewoon ernstige luchtvervuiling. De autoriteiten hebben code rood afgegeven voor de komende vijf dagen. Het is een jaar geleden dat de overlast door smog zo groot in de Chinese hoofdstad was.

Een almaar groeiende industrie en het voortdurend uitdijend aantal auto's in Peking vormen de belangrijkste oorzaak. Oudere auto's mogen helemaal niet meer door de straten van Peking rijden, nieuwe modellen mogen zich de komenden dagen om de andere dag op weg begeven. Scholen kunnen naar eigen goeddunken hun deuren sluiten. Bedrijven mogen werknemers eerder laten gaan.

Niet alleen Peking wordt door de vervuilde lucht getroffen. De nabij gelegen stad Tianjin en drie noordelijke provincies zuchten eveneens letterlijk onder de last van de smog, die als een deken over het landschap ligt.

Code rood voor luchtvervuiling in Peking
Code rood voor luchtvervuiling in Peking (Foto: ANP)

Marietje Schaake (D66) liegt over PVV

Marietje Schaake, europarlementariër voor D66, slingert een aantoonbare leugen over de PVV de wereld in, en beweert met droge ogen - net als Sylvana bij Trump - de bewegende beelden te hebben gezien. 

Toen de door IS gevangen genomen en verkrachte Yezidi meisjes de Sakharov prijs wonnen zou iedereen een staande ovatie hebben gegeven, maar de PVV zou zijn blijven zitten. Videobeelden bewijzen echter het tegendeel. 'Niks mis met mijn ogen', luidt de reactie op het videobewijs.

Staande PVV-er die bleef zitten...
Staande PVV-er die bleef zitten...

Marietje Schaaken weigert intussen haar woorden terug te nemen en houdt de leugen gewoon vol. Zo rolt D66.

'Openbaar vervoer moet sneller en slimmer'

Wie met het openbaar vervoer reist tussen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht moet in 2040 binnen een uur van deur tot deur komen. Een groot netwerk met directe verbindingen naar drukbezochte plekken in steden is de oplossing.

Dat melden het ministerie van Infrastructuur en Milieu, provincies, spoorbeheerder ProRail, NS, andere openbaarvervoerbedrijven en de zogenoemde metropoolregio's in een gezamenlijke toekomstvisie. De wachttijden moeten korter worden, doordat metro's, lightrails en bussen frequenter gaan rijden. Het ov moet volgens de initiatiefnemers door de maatregelen over dik twintig jaar een stuk sneller en slimmer zijn.

Dat de reistijd tussen de vier grote steden flink omlaag moet, is omdat hier steeds meer mensen wonen en werken en de reisbehoefte dus groot is, zo staat in het rapport.

'Openbaar vervoer moet sneller en slimmer'
'Openbaar vervoer moet sneller en slimmer' (Foto: ANP)

Sms'en en bellen beleven revival

Het aantal verstuurde sms'jes is in het tweede kwartaal voor het eerst sinds een jaar toegenomen. Ook bellen kende een opleving. Dat blijkt donderdag uit telecomcijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Telecomaanbieders hebben eerder dit jaar vol ingezet op mobiele bundels met onbeperkt bellen en sms'en en dat is terug te zien in de cijfers. Het aantal verstuurde sms'jes steeg van 780 miljoen naar 824 miljoen en mobiele bellers hingen gezamenlijk 7,8 miljard minuten aan de telefoon. Dat zijn 9 procent meer belminuten dan een kwartaal eerder.

Ook het mobiele datagebruik zit nog altijd fors in de lift. Het gebruik van het snelle 4G-netwerk steeg met 29 procent en de hoeveelheid gebruikte data steeg van 22,5 miljard tot bijna 29 miljard MB.

Sms'en en bellen beleven revival
Sms'en en bellen beleven revival (Foto: BuzzT)

Europese autoverkopen weer in de lift

De autoverkopen in de Europese Unie zijn in november met 5,8 procent aangetrokken ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Volgens autobrancheorganisatie ACEA zijn er alles bij elkaar dik 1,1 miljoen nieuwe personenauto's geregistreerd.

In oktober liet de Europese automarkt nog een minieme daling zien. Maar in november was in alle belangrijke markten weer sprake van een verkoopplus, met als uitschieter Spanje waar 13,5 procent meer wagens de showrooms uitrolden.

In Nederland werden vorige maand 20 procent minder wagens verkocht, zo werd al eerder bekend. Dat komt vooral door de nieuwe bijtellingsregels die begin dit jaar ingingen. Autobedrijven en leasemaatschappijen hebben eind vorig jaar juist extreem veel nieuwe diesels en stekkerwagens op kenteken laten zetten, om nog te profiteren van de oude belastingtarieven.

In de eerste elf maanden van dit jaar zijn in de EU in totaal bijna 13,5 miljoen auto's aan de man gebracht. Daarmee lopen de verkopen 7,1 procent voor op vorig jaar. Bijna een kwart van al die wagens was van autoconcern Volkswagen. De door een dieselschandaal geplaagde autobouwer zag zijn Europese marktaandeel bezien over elf maanden wel licht teruglopen, van 24,9 naar 23,9 procent. Afgelopen maand wisten de Duitsers toch weer wat terrein op de markt terug te winnen.

Europese autoverkopen weer in de lift
Europese autoverkopen weer in de lift (Foto: ANP)

Voorwaardelijk strafontslag in zaak-Henriquez

Twee agenten die betrokken waren bij de dood van de agressieve Mitch Henriquez, kunnen weer aan het werk na het doorlopen van een re-integratietraject. Ze moeten opnieuw worden getraind en gecertificeerd. Dat heeft de Haagse politiecommissaris Paul van Musscher donderdag gezegd. De twee krijgen een schriftelijke berisping.

Twee andere agenten gebruikten disproportioneel geweld en verleenden onvoldoende hulp en/of zorg. Zij krijgen voorwaardelijk strafontslag voor de periode van een jaar en mogen voorlopig niet werken met geweldsmiddelen. Deze twee agenten staan ook terecht in een strafzaak die in april dient. Het interne politieonderzoek en de disciplinaire straffen staan daar los van, aldus Van Musscher.

Voorwaardelijk strafontslag in zaak-Henriquez
Voorwaardelijk strafontslag in zaak-Henriquez (Foto: ANP)

Nieuwe burgemeester vaak van VVD en CDA

De nieuwe burgemeesters die dit jaar aantraden, zijn vooral afkomstig uit de VVD en het CDA. De liberalen haalden negen benoemingen binnen, het CDA acht en drie keer werd een PvdA'er de nieuwe eerste burger.

Dat blijkt donderdag uit onderzoek van Binnenlands Bestuur naar alle opengestelde burgemeestersvacatures. Volgens deze naspeuringen deden tweehonderd VVD'ers, 138 CDA'ers en 98 PvdA'ers een gooi naar een burgemeesterspost.

Dat de VVD de meeste nieuwe burgemeesters leverde heeft volgens Niels Karsten, universitair docent bestuurskunde aan de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur, niet direct te maken met de politieke voorkeur van gemeenteraden. Hoewel partijpolitieke lijntjes naar landelijke bestuurders wel een pre zijn, moeten kandidaten ook stevige bestuurlijke ervaring hebben. Bijvoorbeeld als wethouder. Als een partij na verkiezingen minder wethouders levert, zie je dat later terug in de benoemingen van burgemeesters, stelt Karsten in Binnenlands Bestuur.

Hij verwacht dat vertegenwoordigers van lokale partijen zich vaker zullen melden als kandidaatburgemeester. "Lokale partijen doen ook steeds meer bestuurservaring op. Je zou mogen verwachten dat we de komende jaren meer burgemeesters van lokale partijen gaan zien."

Nieuwe burgemeester vaak van VVD en CDA
Nieuwe burgemeester vaak van VVD en CDA (Foto: ANP)

Forse omzetgroei detailhandel

De detailhandel heeft in oktober 5,4 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Dat is de hoogste groei in dit jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De verkopen (volume) waren 4,7 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online weer meer omgezet.

Bij de winkels in non-food groeide de omzet met 6,9 procent, aldus het statistiekbureau. Vooral de omzet van kledingwinkels groeide in oktober fors. Die hadden in september nog last van het relatief warme weer, met een duidelijke omzetdaling. In oktober echter groeide de omzet van kledingwinkels met 14,4 procent.

Forse omzetgroei detailhandel
Forse omzetgroei detailhandel (Foto: ANP)

'Johnny Depp traineert afhandeling scheiding'

Johnny Depp en Amber Heard werden het in augustus eens over hun scheiding, maar nog steeds is niet alles geregeld. De acteur vertraagt het afronden van de breuk, meldt E! News op basis van rechtbankdocumenten.

Johnny en Amber, die in mei aankondigden uit elkaar te gaan, kwamen in augustus een schikking overeen. Afgesproken werd dat de acteur zijn ex zeven miljoen dollar (bijna 6,7 miljoen euro) betaalt. Amber besloot dat geld door te sluizen naar liefdadigheidsinstellingen, in het bijzonder organisaties die opkomen voor mishandelde vrouwen. Uit de papieren die E! News in handen heeft, blijkt dat Johnny het merendeel van het bedrag nog niet heeft overgemaakt.

Ook een aantal andere zaken heeft de 53-jarige acteur nog niet geregeld. Zo zouden de gezamenlijke eigendommen al verdeeld moeten zijn en zou Amber haar spullen die op Johnny's privé-eiland liggen al terug moeten hebben. Amber vraagt de rechtbank om haar ex aan te sporen de afwikkeling van de scheiding te regelen.

Johnny zou zich bovendien niet aan de gemaakte afspraken gehouden hebben door 200.000 dollar (191.000 euro) direct over te maken aan een goed doel. Hij had dat geld over moeten maken aan Amber, die het vervolgens door zou storten.

'Johnny Depp traineert afhandeling scheiding'
'Johnny Depp traineert afhandeling scheiding' (Foto: BuzzE)

Nieuwe screenshots Shenmue III, pc pre-orders mogelijk

De Kickstarter-pagina van Shenmue III werd vandaag voorzien van een update met informatie over de voortgang van de game. Ontwikkelaar Ys Net (Yu Suzuki) laat bij de update ook meteen een aantal nieuwe screenshots zien en maakt bekend dat vanaf heden ook de pc-versie als pre-order te bestellen is.

Over de voortgang van Shenmue III wordt het volgende gemeld in de update: "De belangrijkste game-scenarios naderen hun voltooiing en de motion capture voor in-game personages is al een eind onderweg. Ook zijn we sinds kort begonnen met de voice-acting. Het team achter Shenmue III werkt nog altijd met veel plezier aan deze game terwijl ze gestaag progressie maken met de mini-games, evenementen en gevechten in het spel". Pre-orders kunnen geplaatst worden via shenmue.link, al is die pagina erg traag.

Shenmue III is het langverwachte vervolg op de megasuccesvolle voorgangers uit de Sega Dreamcast-generatie. Het Kickstarter-project werd tijdens de E3 van vorig jaar aangekondigd voor PlayStation 4 en pc. Het beloofde bedrag op Kickstarter staat momenteel op ruim zes miljoen dollar.

'Alleen Verstappen kan Hamilton uitdagen'

Alleen Max Verstappen is komend seizoen in staat om het Lewis Hamilton lastig te maken in de Formule 1. Dat stelt Formule 1-baas Bernie Ecclestone volgens nieuwssite 1Limburg.

De flamboyante Formule 1-baas vreest dat Hamilton vrij baan heeft nu regerend wereldkampioen Nico Rosberg gestopt is. "Ik ben bang dat niemand naar het circuit komt of de televisie aanzet om Lewis aan de horizon te zien verdwijnen zodra de lichten uitgaan," aldus Ecclestone, die alleen Max Verstappen goed genoeg acht om Hamilton uit te dagen. "Verstappen doet het super. Misschien als Max in dezelfde auto zou zitten, kan hij het Lewis wel lastig maken."

Verstappen heeft volgens Ecclestone de potentie om wereldkampioen te worden. "Als hij in de juiste auto terechtkomt, dan heeft hij dat zeker. Zelfs waar hij nu zit, zijn er mogelijkheden. Het probleem is alleen: Mercedes heeft alles perfect voor elkaar en ze beschikken over de beste coureur ter wereld."

Bernie Ecclestone (Foto: ANP)
Bernie Ecclestone (Foto: ANP)

TomTom in zee met techreus Microsoft

Navigatiedienstverlener TomTom slaat de handen ineen met techreus Microsoft. De kaarten en verkeers- en navigatiesoftware van TomTom worden door de samenwerking beschikbaar op het Windows Azure-platform van Microsoft.

Volgens topman Harold Goddijn is 'location' een essentieel onderdeel van steeds meer toepassingen en diensten. "Door samen te werken met Microsoft zal onze technologie voor een bredere groep gebruikers en ontwikkelaars beschikbaar worden", zegt hij.

TomTom in zee met techreus Microsoft
TomTom in zee met techreus Microsoft (Foto: BuzzT)

Philips verliest beroep tegen kartelboete

De boete van ruim 20 miljoen euro die Philips moet betalen wegens verboden prijsafspraken wordt niet teruggedraaid. Het technologieconcern verloor donderdag het hoger beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie. Ook branchegenoot Infineon kreeg nul op het rekest van een Europese rechter in Luxemburg.

Vier bedrijven kregen in 2014 in totaal boetes van 138 miljoen euro opgelegd wegens kartelvorming in de markt voor chips voor mobiele telefoons, bankpassen en paspoorten. Philips deed dat met zijn inmiddels afgestoten chipdivisie NXP.

Het Duitse Infineon kreeg de hoogste boete, van bijna 83 miljoen euro. Verder werden ook Samsung en het Japanse Renesas beboet.

Philips verliest beroep tegen kartelboete
Philips verliest beroep tegen kartelboete (Foto: ANP)

'GoT-actrice vangt miljoen per aflevering'

Game of Thrones-actrice Lena Headey krijgt een miljoen dollar (940.000 euro) per aflevering betaald. Dat meldt E! News op basis van de scheidingspapieren van de actrice.

Heady, die de rol van de sinistere koningin Cersei Lannister speelt in de populaire HBO-serie Game of Thrones, is momenteel verwikkeld in een scheiding met haar ex Peter Loughran. Die beweert dat Headey schulden bij hem heeft uitstaan en hij eist gedeelde voogdij over hun 6-jarige zoontje Wylie.

Volgens de scheidingspapieren die E! in handen heeft vraagt Loughran de rechtbank om de juridische kosten van 40.000 dollar (37.500 euro) te betalen. Als argument voert Loughran aan dat "Headey naar schatting 1 miljoen dollar per aflevering betaald krijgt" voor haar rol in Game of Thrones.

Headey en HBO wilden niet reageren op de rekensom van Loughran. The Hollywood Reporter meldde in november dat acteurs Peter Dinklage (Tyrion Lannister) en Kit Harington (Jon Snow) voor de laatste twee seizoenen van de serie 1,1 miljoen dollar per aflevering betaald krijgen.

'GoT-actrice vangt miljoen per aflevering'
'GoT-actrice vangt miljoen per aflevering' (Foto: BuzzE)

Man geeft een miljoen uit aan Game of War

Vele van ons hebben wel eens een paar euro aan een pakje voor FIFA Ultimate Team uitgegeven, of een pakje voor Sackboy (Little Big Planet). Sommige gaan echter iets verder in micro-transacties.

Een man uit het altijd zonnige Californië heeft namelijk één miljoen(!) uitgegeven aan de mobile freemium-game Game of War. Nu hoor ik je denken: "Ach, dat is vast een belachelijk rijke meneer die niets beters heeft te doen". Niets is echter minder waar, de beste man heeft namelijk een creditcard zonder limiet van zijn werk daarvoor gebruikt. Een beetje vreemde prioriteiten en dat dacht de man zelf ook, hij heeft namelijk voor een totaal van $4.894.551,61 (waar dus ook die ene miljoen in zit) verder nog een lidmaatschap voor een golf club, meubilair, auto's, plastische chirurgie, seizoenskaarten voor de Sacramento Kings (Basketbal) en de San Francisco 49'ers (American Football) gekocht.

In Game Of War kan je jouw geld uitgeven aan het sneller rekruteren van soldaten of het uitbouwen van je basis. Deze dingen kunnen ook gemakkelijk weer vernietigd worden in een gevecht waarna de makers je het liefst zo snel mogelijk de poeplap weer zien trekken. Ik ben er vrij zeker van dat de makers in ieder geval nu een vrolijke kerst hebben. Aangezien de beste man gepakt is (anders zou dit nieuwsbericht hier ook niet zijn) en hij verrassend genoeg géén $4.894.551,61 op zijn bankrekening heeft staan hangt hem een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar boven het hoofd.

De grootste pluspunten van Game of War zijn de reclamespotjes met Kate Upton.

Financieel misbruik oudere uit taboesfeer

Financieel misbruik van ouderen moet uit de taboesfeer. Om dat te bereiken begint staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) donderdag samen met banken een campagne.

"Het gebeurt vaak dat ouderen slachtoffer worden van financieel misbruik in situaties waarin ze juist veel vertrouwen hebben in mensen die later de dader blijken te zijn. Daarom zien we veel schaamte en aarzeling bij ouderen om er melding van te maken", aldus Van Rijn.

Banken zien het probleem ook. Zij gaan onderzoeken hoe zij ouderen beter kunnen beschermen tegen dit soort praktijken. Sommige banken hebben al speciale seniorenadviseurs die ouderen thuis helpen bij bankzaken en ook tips geven om financieel misbruik te voorkomen.

Financieel misbruik oudere uit taboesfeer
Financieel misbruik oudere uit taboesfeer (Foto: ANP)

LB: Tony Bennett (90) voelt zich nog springlevend

Lekker Belangrijk nieuws dat je niet mag missen;

Tony Bennet is inmiddels 90 jaar oud maar hij voelt zich nog springlevend. Dat zegt de zanger en entertainer tegen People.

"Ik ben nog steeds wakker!", zegt Bennett. "Mijn arts wil me uit zijn praktijk weren. 'Er is niks mis met je, val me niet lastig' zegt hij tegen me", vervolgt Bennett. Hij beschouwt zich gelukkig met zijn gezondheid: "Ik heb het goed getroffen".

Tony Bennett (90) voelt zich nog springlevend

Tony Bennett (90) voelt zich nog springlevend (Foto: BuzzE)

Overspelsite Ashley Madison treft schikking

De site Ashley Madison voor overspelige mannen en vrouwen leek een geweldig succes, totdat hackers binnendrongen en de gegevens van miljoenen deelnemers te pakken kregen. In plaats van te kunnen vertrouwen op de geboden '100 procent discretie en zekerheid', kwamen de deelnemers binnen het bereik van chantage en openbaarmaking van hun geheime leven.

De openbaar aanklager in New York heeft woensdag een overeenkomst gesloten met eigenaar Ruby Corp van de site, die eigenlijk 17,5 miljoen dollar boete moest ophoesten. Hij komt er nu vanaf met een boete van 1,7 miljoen nadat is vastgesteld dat hij het geld niet heeft. De zaak zorgde voor enorme ophef in de Verenigde Staten.

Onderzoek wees namelijk uit dat Ashley Madison de boel flink had bedrogen. De gegevens van mensen die zich à 19 dollar lieten uitschrijven, werden stiekem bewaard. Verder werden op grote schaal verzonnen deelnemers in het systeem ingevoerd. Een keurmerk van veiligheid waarmee werd geschermd, bleek helemaal niet te bestaan. Alleen al in de staat New York lieten zich 652.000 overspeligen voor flink geld de databank van Ashley Madison in lokken.

Overspelsite Ashley Madison treft schikking
Overspelsite Ashley Madison treft schikking (Foto: ANP)

Werkloosheid daalt onder half miljoen

De werkloosheid in Nederland is in november licht verder gedaald, waardoor er nu voor het eerst sinds begin 2012 minder dan een half miljoen werklozen zijn. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het CBS telde vorige maand 499.000 werklozen, tegen 502.000 in oktober. Daarmee bleef het werkloosheidspercentage stabiel op 5,6 procent van de beroepsbevolking.

Werkloosheid daalt onder half miljoen
Werkloosheid daalt onder half miljoen (Foto: ANP)

Cleveland zonder sterren onderuit in Memphis

Voor de tweede avond op rij stonden de Cleveland Cavaliers en de Memphis Grizzlies tegenover elkaar. Waar op de eerste avond Grizzlies center Marc Gasol rust kreeg en Cleveland makkelijk won, waren vannacht de rollen omgedraaid. LeBron James, Kyrie Irving en Kevin Love mochten allen thuis blijven en Memphis had in eigen huis geen moeite om te winnen, 93-85.

De wedstrijd was minder spannend dan de eindstand doet vermoeden. Na drie kwarten was de stand 74-53 en pas tegen de tweede garnituur van de Grizzlies kon Cleveland de stand een iets draaglijker aanzien geven. Troy Daniels was bij Memphis vanaf de bank goed voor 20 punten. Hij is in korte tijd een belangrijke schakel geworden in de ploeg. Cleveland, tandeloos zonder de sterspelers, zag in James Jones een verrassende topscorer met 15 punten. Jones is geen hoogvlieger in de NBA, maar wel een goede vriend van LeBron James en hij kwam met hem over vanuit Miami. Hij is daarom één van de weinige spelers die in zes opeenvolgende NBA finales heeft gespeeld.

Zonder sterren kwamen de Cavaliers er niet aan te pas (Bron: YouTube)

De wedstrijd tussen de Cavaliers en de Grizzlies onderstreepte een probleem waar de NBA steeds vaker mee kampt. Meer en meer teams geven hun spelers op gezette tijden rust. Vanuit het perspectief van de teams is dit heel verstandig. Ze moeten allemaal een gruwelijk zwaar schema afwerken waarbij in een half jaar 82 wedstrijden worden gespeeld en men continu onderweg is. De NBA zelf is hier minder blij mee, die willen haar fans het beste basketbal bieden en vinden dat sterren horen te spelen. Verwachting is dat het seizoen zal worden verlengd zodat de 82 wedstrijden over een langere periode worden verdeeld.

Elders in de NBA wonnen de Rockets ruim van de Sacramento Kings. Bij de Kings ontbrak DeMarcus Cousins die ook een rustdag kreeg. Zonder hun all star was er geen houden aan voor de Kings. De Rockets wonnen met 132-98, hun achtste zege op rij. James Harden had maar 29 minuten nodig voor 15 punten, 11 rebounds en 14 assists. Het was zijn veertiende triple double voor de Rockets, gedeeld eerste met Hakeem Olajuwon.

Lichte problemen ontstaan er voor de Oklahoma City Thunder. De ploeg van Russell Westbrook was kansloos in en tegen Utah, 109-89. Voor OKC was het de derde nederlaag in vier wedstrijden. Utah neemt de zesde plaats in het westen over van de Thunder. Bij de Jazz kwam Rodney Hood terug van een hamstringblessure en hij noteerde direct 25 punten. Bij OKC kwam Westbrook tot 27 punten, 6 rebounds en 5 assistst.

De Miami Heat boekten een verrassende zege op de Indiana Heat, 95-89. Het was de tweede overwinnning op rij voor de ploeg die met het vertrek van Dwyane Wade en de blessure van Chris Bosh niet op succes hoeft te rekenen. Wel beschikt de Heat over Hassan Whiteside. De center werd in 2010 door de Sacramento Kings gedraft, maar kwam er niet aan spelen toe. Jaren van omzwervingen over de wereld volgden, Whiteside speelde zelfs in Libanon, tot de Miami Heat hem in 2014 een kans geven. Hij bleek er een regelrechte sensatie. Verguisd door een slechte houding, maar geliefd door spectaculaire acties.

Op dit moment is Hassan Whiteside de belangrijkste speler van de Heat. Tegen de Pacers was hij niet te stoppen en kwam hij tot 26 punten en 22 rebounds. De Pacers schoten slechts 37 procent van het veld, Paul George leidde zijn ploeg met 22 punten.

Uitslagen

Philadelphia 76ers – Toronto Raptors 114-123
Washington Wizards – Charlotte Hornets 109-106
Orlando Magic – Los Angeles Clippers 108-113
Miami Heat – Indiana Pacers 95-89
Brooklyn Nets – Los Angeles Lakers 107-97
Memphis Grizzlies – Cleveland Cavaliers 93-85
Houston Rockets – Sacramento Kings 132-98
Dallas Mavericks – Detroit Pistons 85-95
Utah Jazz – Oklahoma City Thunder 109-89
San Antonio Spurs – Boston Celtics 108-101

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 18-6
Toronto Raptors 18-7
New York Knicks 14-11
Charlotte Hornets 14-12
Chicago Bulls 13-11
Detroit Pistons 14-13
Boston Celtics 13-12
Indiana Pacers 13-13
Atlanta Hawks 12-13
Milwaukee Bucks 11-12
Washington Wizards 10-14
Orlando Magic 11-16
Miami Heat 9-17
Brooklyn Nets 6-18
Philadelphia 76ers 6-19

Western Conference

Golden State Warriors 22-4
San Antonio Spurs 20-5
Los Angeles Clippers 19-7
Houston Rockets 19-7
Memhis Grizzlies 18-9
Utah Jazz 16-10
Oklahoma City Thunder 15-11
Portland Trail Blazers 13-14
Sacramento Kings 9-16
Denver Nuggets 9-16
Los Angeles Lakers 10-18
Phoenix Suns 8-17
New Orleans Pelicans 8-18
Minnesota Timberwolves 7-18
Dallas Mavericks 6-19

Bazoer voor 12 miljoen naar Wolfsburg

Riechedly Bazoer verruilt in de winterstop Ajax voor VfL Wolfsburg. De Duitsers betalen 12 miljoen euro voor de 20-jarige middenvelder, die tekende tot medio 2021.

Op de clubwebsite van Die Wölfe valt te lezen dat de zesvoudig Oranje-international voor 4,5 jaar zal spelen bij de Duitse club. Onder Frank de Boer was Bazoer een vaste waarde in het eerste elftal van Ajax, maar sinds de komst van Peter Bosz maakt hij weinig minuten meer.

Bij Wolfsburg hoopt Bazoer vaker in actie te komen om zich in de kijker te kunnen spelen bij het Nederlands elftal. 

easyJet zet in op meer vrouwelijke piloten

Luchtvaartmaatschappij easyJet wil dat in 2020 één op de vijf van de nieuwe aspirant-piloten vrouw is. Daarmee verscherpt de prijsvechter zijn in oktober 2015 uitgesproken ambitie, waarbij werd gemikt op een aandeel van 12 procent vrouwelijke piloten in opleiding. Dat doel werd binnen een jaar gehaald.

Volgens easyJet zijn inmiddels 33 vrouwelijke aspirant-piloten begonnen met vliegen, of zijn onderdeel van het opleidingsprogramma dat in de komende weken weer van start gaat. Op basis van het verwachte aantal benodigde piloten zal easyJet naar verwachting ieder jaar rond de vijftig vrouwelijke piloten aannemen.

Wereldwijd is volgens de luchtvaartmaatschappij 3 procent van de piloten in de commerciële luchtvaart vrouw en slechts 450 dragen de rang van captain. Bij easyJet bestond het pilotenbestand vorig jaar voor 5 procent uit vrouwen.

Momenteel heeft easyJet 164 vrouwelijke piloten in dienst. Daarvan hebben er 62 de rang van captain, wat goed is voor circa 14 procent van het wereldwijde totaal.

easyJet zet in op meer vrouwelijke piloten
easyJet zet in op meer vrouwelijke piloten (Foto: ANP)

LB: Zestiger Piet Paulusma niet toe aan pensioen

Lekker Belangrijk nieuws dat je niet mag missen;

Piet Paulusma viert donderdag zijn zestigste verjaardag, maar hij is helemaal niet bezig met de naderende pensioengerechtigde leeftijd. "Er moet wel heel veel gebeuren, wil ik met pensioen gaan", zegt de weerman in De Telegraaf.

Piet is 'nog niet toe' aan stoppen met werken, maar blijft realistisch. "Je moet altijd maar afwachten wat er gebeurt en wat er op je pad komt. Wat er in de toekomst gaat gebeuren, is niet te voorspellen, zelfs niet door mij."

Dat hem ook geregeld op straat wordt gevraagd een weersverwachting te geven 'wil wel eens irritant worden'. "Maar ik blijf altijd vriendelijk. Het is mijn eigen schuld, dus daar zeur ik niet over."

Zestiger Piet Paulusma niet toe aan pensioen
Zestiger Piet Paulusma niet toe aan pensioen (Foto: BuzzE)

'Tévez kan bestbetaalde voetballer ter wereld worden'

Onlangs maakte klokkenluiderswebsite Football Leaks bekend dat Ezequiel Lavezzi de bestbetaalde voetballer is, maar Carlos Tévez kan zijn landgenoot voorbijstreven.

Volgens The Daily Mirror heeft Tévez een aanbod uit China gekregen waarmee hij in één klap de bestbetaalde voetballer ter wereld kan worden. In twee seizoenen kan hij bij Shanghai Shenhua tachtig miljoen dollar verdienen, wat neerkomt op 75 miljoen euro. Tévez speelt momenteel bij Boca Juniors in zijn vaderland Argentinië, maar liet onlangs weten dat hij nog niet wist waar zijn nabije toekomst ligt.

Momenteel is Lavezzi met ongeveer zestig miljoen euro in twee jaar de voetballer die het meest betaald krijgt, zo maakte Football Leaks onlangs bekend. Dit is een stuk meer dan bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo (22 miljoen euro per jaar) verdient.

'Emissietest Audi roept vraagtekens op'

Een emissietest van het populairste model van automaker Audi heeft vraagtekens opgeroepen of moederbedrijf Volkswagen al dan niet heeft gesjoemeld bij zijn luxe-divisie. Daarmee is mogelijk een volgend hoofdstuk in de maak van het schandaal waarin de Duitse automaker al tijden is verwikkeld.

Volkswagen gaf vorig jaar toe op grote schaal te hebben gesjoemeld om de uitstoot van dieselmotoren rooskleuriger voor te wenden. De nasleep daarvan kost vele miljarden euro's.

Uit de test door de Europese Commissie, die in augustus plaatsvond, blijkt dat een dieselvariant van de A3 van Audi twee keer meer stikstofdioxide uitstoot dan de wettelijke norm van 80 milligram per kilometer, zo meldde persbureau Reuters die de testuitslagen inzag. Daarnaast blijkt een Audi waarvan de motor warmgedraaid is veel meer stikstofdioxide uit te stoten dan bij een koude start. Volgens de onderzoekers is dat verschil moeilijk te verklaren.

'Emissietest Audi roept vraagtekens op'
'Emissietest Audi roept vraagtekens op' (Foto: ANP)

Eerste konvooi verlaat Aleppo

Het eerste konvooi met zieken en gewonden is donderdagochtend daadwerkelijk onderweg gegaan vanuit Oost-Aleppo richting het westen van de Syrische stad. Daarmee lijken de afspraken die in de nacht van woensdag op donderdag tussen het regime in Damascus en de rebellen zijn gemaakt, te werken.

Dit keer maakte de sjiitische Hezbollah, dat aan de kant van president Assad meevecht, bekend dat de uitvoering van de evacuatie goed verloopt. "De militanten uit het oosten van de stad worden vervoerd naar Khan Touman", zo luidde een mededeling. Het Kremlin bevestigde de aftocht en zei dat Syrië de veiligheid van de rebellen garandeert. Khan Touman is een dorp ten zuidwesten van Aleppo.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten bevestigde dat burgers die medische hulp nodig hebben, inderdaad uit oostelijk Aleppo worden afgevoerd.

De verwarring tussen de puinhopen van de grootste stad van het land blijft echter groot. Precies 24 uur geleden faalde eenzelfde afspraak over een staakt-het-vuren en de afvoer van burgers en rebellen op het laatste moment.

Eerste konvooi verlaat Aleppo
Eerste konvooi verlaat Aleppo (Foto: ANP)

Kind met beperking vaker naar gewone school

Om meer kinderen met een psychische of fysieke beperking toch naar een gewone school te laten gaan, wordt de Leerplichtwet aangepast. "Een deel van de kinderen met een vrijstelling zit nu ongelukkig thuis maar kan misschien best gedeeltelijk naar school", aldus staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs donderdag.

Voordat ze deze kinderen vrijstellen van de leerplicht, moeten gemeenten voortaan eerst overleggen met het samenwerkingsverband van scholen in de regio.

Dekker wil dat artsen beter op de hoogte zijn van de onderwijsmogelijkheden voor kinderen met lichamelijke of psychische problemen. Om dat te bereiken overlegt hij met zijn ambtgenoot minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn).

Kind met beperking vaker naar gewone school
Kind met beperking vaker naar gewone school (Foto: ANP)

Steep

Toen SSX een paar jaar geleden uitkwam was dat voor mij een geweldige game-ervaring die ik niet snel zal vergeten. De vrijheid die ik had om van die berg af te gaan en de meeste maffe truken ooit te doen waren geweldig. Daarna begon de neerwaartse spiraal met opvolgers die het niet meer waar konden maken. Echter, daar was Ubisoft ineens met een game die wintersport weer in je huiskamer kon brengen. Ik hoopte alleen dat de hype die om het speel heen hing niet zou uitmonden in een grote teleurstelling. Het spel kon de hype niet waarmaken, maar was ook geen teleurstelling en ik zal uitleggen waarom.

Ook leasemaatschappij voor rekeningrijden

Rekeningrijden is de enige manier om de groeiende filedruk tegen te gaan. Dat meldt leasemaatschappij LeasePlan donderdag in een rapport over de kilometerheffing. Bijkomend voordeel van rekeningrijden zou zijn dat het wagenpark wordt verjongd en vergroend, als het gebruik van de auto wordt belast en niet meer de aanschaf.

Na onder meer de ANWB, de Bovag en de RAI is LeasePlan de zoveelste grote partij die zich achter rekeningrijden schaart. Het bedrijf is de grootste leasemaatschappij van Nederland met 147.000 auto's op de weg.

Ook leasemaatschappij voor rekeningrijden
Ook leasemaatschappij voor rekeningrijden (Foto: ANP)

ING financiert alleen groene kantoren

ING gaat over een jaar alleen kantoorpanden financieren die voldoen aan de voorwaarden voor een groen energielabel. Dat maakte de bank donderdag bekend.

ING Real Estate Finance wil daarbij dat klanten binnen een jaar met concrete plannen komen om hun kantoorpanden te verduurzamen. Per 2023 wil het financiële concern geen "bruine panden" meer in zijn portefeuille hebben. Die komen na 2017 dus al niet meer in aanmerking voor financiering, tenzij er door de eigenaren een verduurzamingsplan is opgesteld.

De plannen van ING zijn in lijn met de nieuwe wetgeving die minister Stef Blok (Wonen) heeft aangekondigd, waarbij vanaf 2023 kantoorpanden verplicht ten minste energielabel C moeten hebben om nog langer als kantoorpand verhuurd te mogen worden. Omdat veel vastgoedleningen een looptijd van vijf jaar hebben, wordt deze eis al vanaf 2018 door ING in de leningsvoorwaarden meegenomen.

ING financiert alleen groene kantoren
ING financiert alleen groene kantoren (Foto: ANP)

Walking Dead-actrice pakt hoofdrol Star Trek

Sonequa Martin-Green krijgt de hoofdrol in de nieuwe Star Trek-serie. Dat meldt The Wrap.

Martin-Green blijft ook haar rol van Sasha Williams in de zombieserie The Walking Dead spelen. In Star Trek zal ze in de huid kruipen van luitenant-commandant Ranisford. Het is de eerste grote hoofdrol voor de 31-jarige actrice.

Producent van Star Trek: Discovery, Bryan Fuller, liet in augustus al weten dat de hoofdrol zal worden gespeeld door een vrouw. Martin-Green is niet de eerste vrouwelijke leidinggevende aan boord van een Star Trek ruimteschip. Kate Mulgrew nam in Star Trek: Voyager de rol van kapitein Kathryn Janeway op zich. Die serie telde 7 seizoenen en werd tussen 1995 en 2001 uitgezonden in Nederland door de AVRO.

Eerder werd bekend dat acteurs Doug Jones (Hellboy) en Anthony Rapp (Rent) meespelen in de show. De nieuwe Star Trek-serie wordt vanaf mei 2017 uitgezonden op de Amerikaanse zender CBS.

Walking Dead-actrice pakt hoofdrol Star Trek
Walking Dead-actrice pakt hoofdrol Star Trek (Foto: BuzzE)

Kim Kardashian lanceert nieuwe emoji

Kim Kardashian is terug op Instagram. Niet met haar eigen account maar met haar bedrijf Kimoji, waarmee ze haar eigen emoji's ontwikkelt en verkoopt.

Volgens Us Weekly komt Kimoji vrijdag 16 december met een nieuwe reeks merchandise en een eigen emoji. In aanloop naar de verkoop plaatste Kardashian op de Instagram van Kimoji een aantal pikante fotos van damesondergoed en beha's.

Kardashian zelf publiceert sinds oktober niets meer op sociale media nadat ze onder schot was overvallen in haar appartement in Parijs. Volgens ingewijden heeft de tv-ster een psychologisch trauma overgehouden aan het incident.

Nu ze met Kimoji actief lijkt te zijn hebben haar fans de hoop dat Kardashian weer terugkeert op de social media. Alleen al op Instagram heeft Kardashian 89 miljoen volgers.

 

DECEMBER 16

Een video die is geplaatst door KIMOJI (@kimoji) op14 Dec 2016 om 6:24 PST

Kim Kardashian lanceert nieuwe emoji
Kim Kardashian lanceert nieuwe emoji (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: Slaapverwekkend weer

Van harte welkom. Het huidige weerbeeld is uitermate slaapverwekkend. Er valt gewoon weinig tot niets te vertellen.

In het noorden bleef het gisteren bewolkt, nevelig en mistig, terwijl er meer naar het zuiden toe enkele opklaringen voorkwamen. Ook bij mij brak het wolkendek open. Afgelopen nacht ontstond er wederom nevel en mist. 

Vandaag hebben we exact hetzelfde weer als gisteren. Het noorden blijft waarschijnlijk somber en grijs en het zuiden heeft waarschijnlijk wat meer geluk. Daar breekt de zon af en toe door. Ook het midden kan een paar opklaringen krijgen. Het is wel zacht met 7 tot 9 graden. De zuidelijke wind neemt iets toe.

Komende dagen: GAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  

Kortom, het wordt voor het weerteam nog een hele klus om wat te vertellen zonder in herhaling te vallen. Misschien moeten we maar een polletje organiseren voor diegene die het saaiste weerbericht kan maken. 

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:25
Zon onder: 16:32
Zonkracht: 1 / 1
 
Reichswald qltel. (Foto: qltel)
Qltel was gisteren in het Reichswald en daar scheen de zon nog een paar minuten. Een mooie herfstfoto.  (Foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1711 In Kopenhagen breekt een pest-epidemie uit.
1917 Matrozen van de Z 8 organiseren uit ontevredenheid over de  slechte kwaliteit een eigen voedselactie. Hierbij wordt bij de aangeleverde bakkerij het bedorven brood onder druk omgeruild.
1944 Een vliegtuig met de Amerikaanse bandleider Glenn Miller aan boord verdwijnt spoorloos boven Het Kanaal.
2000 De kerncentrale bij Tsjernobyl wordt definitief gesloten.
2015 Licio Gelli, een Italiaans zakenman overlijdt.

Integratiewethouder luidt noodklok

Het gaat mis met de inburgering in Nederland. Dat zegt integratiewethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) van Den Haag donderdag in het AD. "Ik zie om me heen dat nieuwe Hagenaars de taal niet kennen. Dat ze geen idee hebben van hoe de samenleving in elkaar steekt, van wat onze normen en waarden zijn."

"Er moet ingegrepen worden. Het oude inburgeringsbeleid moet terugkomen, want het huidige is failliet", zegt Baldewsingh. De wethouder gaat met andere gemeenten bij het rijk lobbyen voor een terugkeer naar het beleid waarin de gemeenten de inburgering regelden.

Nieuwkomers moeten sinds 2013 zelf hun inburgering regelen en betalen. Dat werkt niet, zegt Baldewsingh. Zijn oproep komt daags voor de tiende landelijke Naturalisatiedag, waarbij koning Willem-Alexander ook aanwezig is. De wethouder verwelkomt dan tientallen nieuwe Nederlanders.

Integratiewethouder luidt noodklok
Integratiewethouder luidt noodklok (Foto: ANP)

Amerikanen openen wapenopslagplaats Limburg

In Limburg opent de topman van het Amerikaanse leger in Europa donderdag een grote wapenopslagplaats. Hier worden 1600 tanks, pantservoertuigen en zware artilleriestukken van een US Armored Brigade Combat Team opgeslagen en onderhouden.

Het stallen van het materieel hier is onderdeel van een serie maatregelen van de NAVO om de oostelijke bondgenoten gerust te stellen na de Russische inval van het Oekraïense schiereiland Krim. Ook in België en Duitsland zijn de Amerikanen bezig om dergelijke opslagplaatsen in te richten.

Het depot ligt op het terrein van het militair complex Eygelshoven nabij Kerkrade. In het verleden lagen hier ook al Amerikaanse wapens opgeslagen. Door de nieuwe wapenopslagplaats komen er banen voor ongeveer honderd mensen. Het gaat dan om functies in materieelonderhoud en beveiliging.

De Amerikaanse topmilitair in Europa, luitenant-generaal Ben Hodges, en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp openen het complex.

Amerikanen openen wapenopslagplaats Limburg
Amerikanen openen wapenopslagplaats Limburg (Foto: ANP)

Afscheid van Braakhekke in besloten kring

Familie en vrienden nemen donderdag tijdens een besloten plechtigheid in de Amsterdamse Vondelkerk afscheid van Joop Braakhekke. De restaurateur, tv-kok en kookboekenschrijver overleed een week geleden op 75-jarige leeftijd, na een lange periode van ziekte.

Na de plechtigheid volgt de begrafenis. Waar Braakhekke wordt begraven, is niet bekendgemaakt.

Bij de presentatie van de Nederlandse Michelingids, afgelopen maandag, werd een minuut stilte gehouden voor Braakhekke. Daarna werd hij geëerd met een staande ovatie. De restaurateur wordt door collega's vooral geroemd om zijn gastheerschap.

Braakhekke maakte met chef-kok Jon Sistermans furore in het sterrenrestaurant De Kersentuin, maar verwierf in de jaren negentig pas echte faam met zijn eigen restaurant Le Garage in Amsterdam, waar veel BN'ers aten. Ook maakte hij het populaire tv-programma Kookgek met Braakhekke. Voor dat programma maakte hij culinaire reizen over de hele wereld.

Afscheid van Braakhekke in besloten kring
Afscheid van Braakhekke in besloten kring (Foto: BuzzE)

Europeanen koken miljoen jaar op vuur

De eerste Europeanen hebben ongeveer een miljoen jaar geleden geleerd hun eten te koken op vuur. Dat blijkt uit een onderzoek van Spaanse en Britse wetenschappers.

De onderzoekers bestudeerden de resten van een 1,2 miljoen jaar oude mensachtige. Die resten waren in 2007 gevonden in het noorden van Spanje. Op de tanden vonden ze microscopisch kleine deeltjes vlees en zetmeel. Daar zaten geen koolresten op, ze waren rauw. Ook bleek dat de mensachtigen geen rook hadden ingeademd, wat wel zou zijn gebeurd als ze hun eten hadden bereid boven een vuur.

Sporen dat mensachtigen hun eten kookten, waren eerder wel gevonden op 800.000 jaar oude resten in Spanje en Israël. Dat betekent dat de vroegste Europeanen in de tussenliggende tijd moeten hebben geleerd om vuur te gebruiken. Ongeveer een miljoen jaar geleden dus.

Door eten te koken, bakken, braden, roosteren of grillen kan het menselijk lichaam er meer energie uit halen dan wanneer het rauw is. Ongeveer 800.000 jaar geleden begonnen de hersenen van de voorlopers van de mens snel te groeien, een belangrijke stap in de evolutie.

Europeanen koken miljoen jaar op vuur
Europeanen koken miljoen jaar op vuur (Foto: ANP)

Migranten integreren goed, maar het kan beter

Het gaat sinds begin deze eeuw beter met de integratie van allochtonen en hun kinderen, maar niet op elk gebied. Een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) laat zien dat de tweede generatie de motor is achter de stijgende lijn. Maar de verwachting dat met de wisseling van de generaties de integratie versnelt, komt maar ten dele uit. Ook zijn niet-westerse groepen negatiever geworden over het maatschappelijke klimaat in Nederland; ze hebben meer het gevoel gediscrimineerd te worden.

Jongeren van de tweede generatie zijn over het algemeen vaker hoger opgeleid en spreken beter Nederlands. Tegelijkertijd blijft het voor niet-westerse migranten lastig(er) een (goede) baan te vinden dan voor autochtone Nederlanders. Ook als zij even hoog zijn opgeleid of als zij beschikken over evenveel werkervaring. Wel doen Turks- en Marokkaans-Nederlandse vrouwen het beter op de werkvloer en is er inmiddels een grotere middenklasse onder migranten.

Uit het rapport blijkt verder dat ongeveer de helft van de jonge en tweede generatie Turkse en Marokkaanse Nederlanders zich (heel) sterk Nederlander voelen. Tegelijkertijd voelt ongeveer drie kwart van hen zich (heel) sterk respectievelijk Turks of Marokkaans. Ze hebben autochtone Nederlanders in hun sociale netwerk, maar gaan in hun vrije tijd toch vooral om met mensen met een zelfde achtergrond.

Op het gebied van criminaliteit blijkt het verschil met autochtone Nederlanders in aantallen kleiner geworden. Toch geldt dat allochtonen ongeveer vier keer zo vaak (2,7 procent) verdacht zijn van een misdrijf als autochtone Nederlanders (0,7 procent). Het gaat dan vooral om jonge Antilliaans- en Marokkaans-Nederlandse mannen.

Migranten integreren goed, maar het kan beter
Migranten integreren goed, maar het kan beter (Foto: ANP)

De grens

‘Mama, we komen echt wel bij je zitten als de film begint hoor.’

Twee meiden vlogen naar beneden en twee vlogen een aantal rijen omhoog in de haast lege bioscoopzaal, om naast ons in een stoel te belanden. Konden ze tenminste even lekker appen en facebooken zonder dat mama alles kon meelezen. Ze kon wel eens schrikken als ze zag dat je met die ene leuke jongen kletste.

Yahoo ontdekt opnieuw inbraak computersysteem

Yahoo heeft woensdag bekendgemaakt opnieuw een inbraak te hebben vastgesteld op zijn computersystemen. Deze cyberaanval dateert uit augustus 2013 en trof meer dan een miljard accounts. Gegevens van vrijwel iedereen die gebruik maakte van de diensten van het Amerikaanse bedrijf dat is overgenomen door Verizon konden zo worden bekeken.

Tot de informatie die de daders zich toe-eigenden behoorden namen, e-mailadressen, telefoonnummers, wachtwoorden en in sommige gevallen al dan niet versleutelde vragen en antwoorden inzake beveiliging en verzekering. Creditkaartgegevens en bankafschriften waren elders opgeslagen en zijn waarschijnlijk niet gekraakt.

Yahoo denkt dat het nu ontdekte voorval verschilt van de hack uit 2014 die in september naar buiten werd gebracht. Toen werden data gestolen van 500 miljoen gebruikers.

Yahoo ontdekt opnieuw inbraak computersysteem
Yahoo ontdekt opnieuw inbraak computersysteem (Foto: BuzzT)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.