Ook André Hazes en Jan Smit in race Edison

Jan Smit kan volgend jaar zijn tweede Edison in de wacht slepen. De Volendammer is genomineerd in de categorie volksmuziek. Jan neemt het op tegen André Hazes jr. en Stef Ekkel.

Jan, die in 2006 zijn eerste Edison won, sloeg volgens de jury met zijn jubileumalbum 20 'een verrassende brug naar het heden'. Dreetje werd dit jaar André, oordeelde de jury over André Hazes jr. "Met hits als Leef, Hé ouwe en Ik leef mijn eigen leven heeft hij zijn eigen plek veroverd in de wereld van de volksmuziek." Stef Ekkel maakte 'een echte feestklassieker' met Liever te dik in de kist.

Ook de genomineerden in de categorie hiphop zijn donderdagochtend bekendgemaakt. De mannen van Broederliefde sleepten hun tweede nominatie in de wacht. Volgens de jury waren zij verantwoordelijk voor 'dé popsound van 2016'. De Rotterdammers nemen het op tegen stadsgenoten Rotterdam Airlines en Josylvio.

Positieve uitzondering
In de categorie dance gaat de strijd om de Edison tussen Martin Garrix, Sam Feldt en Weval. Garrix, onlangs uitgeroepen tot 's werelds beste dj, heeft zich volgens de jury ontwikkeld tot 'een zelfverzekerde volwassen muzikant met een eigen geluid die zichzelf vernieuwt en nieuwsgierig blijft en een voorbeeld is voor jonge producers'.

Zijn concurrent Feldt is 'de snelst rijzende ster uit de rijke Spinnin'-stal'. "Dance in combinatie met goede songwriting is schaars en Sam Feldt is daar een positieve uitzondering op." Weval wordt geroemd om zijn 'sterke en veelzijdige elektronisch debuut'.

Indian Askin, Jeangu Macrooy en Klyne strijden op 13 februari om de Edison voor beste nieuwkomer. Van Indian Askin krijgt de jury geen genoeg, terwijl Jeangu Macrooy volgens de kenners in 2017 definitief door gaat breken met zijn naderende debuutalbum. Klyne is volgens de jury 'een jongensboek en prachtvoorbeeld van hoe dingen anno 2016 kunnen gaan in de muziekscene'. "Na een eerste, voorzichtige release moesten halsoverkop studies afgebroken worden en baantjes opgezegd om aan alle vraag te voldoen."

Ook André Hazes en Jan Smit in race Edison
Ook André Hazes en Jan Smit in race Edison (Foto: BuzzE)