Van Tongeren toch op lijst GroenLinks

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren houdt toch een kans na de komende verkiezingen terug te keren in de Kamer. Ze kreeg aanvankelijk geen plaats op de kandidatenlijst, maar heeft die met een stevige campagne alsnog veroverd. De leden hebben haar op plaats zes gezet, maakte de partij donderdag bekend.

Van Tongeren noemt het 'geweldig dat ik door mag als kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks'. "Ik heb zeven fantastische jaren GroenLinks-leden en kiezers mogen vertegenwoordigen en richt me nu met alle energie op onze campagne voor een groen en rechtvaardig Nederland." Met de zesde positie lijkt ze, gezien de voor GroenLinks rooskleurige peilingen, gerede kans te maken haar zetel te behouden.

Van Tongeren, voormalig directeur van Greenpeace Nederland en in de Kamer het groene gezicht van GroenLinks, stond bij de vorige verkiezingen nog op de derde plaats van de lijst. Ze gold als een succesvol Kamerlid en wist vaak de aandacht van de pers op zich te vestigen. Volgens de selectiecommissie die de kandidaten voor de verkiezingen van 15 maart voordroeg, had er echter nog meer ingezeten. De commissie vond het bovendien tijd voor nieuwe gezichten.

Geen probleem
Van een tik op de vingers van de selectiecommissie wil Van Tongeren niet spreken, zei ze donderdagmiddag. Ze voelt zich ook niet in de steek gelaten door haar fractiegenoten. "Dit is de afgelopen periode geen enkel probleem geweest in de fractie, we zijn gewoon professioneel samen opgetrokken." Van Tongeren verwacht 'ook met de nieuwe fractie weer een sterk team' te vormen.

Door Van Tongerens succes moeten alle kandidaten, de eerste vijf uitgezonderd, ieder een plaats inleveren. De ook van Greenpeace afkomstige Suzanne Kröger, die Van Tongeren leek te moeten gaan vervangen, zakt er zelfs twee.

Van Tongeren berustte aanvankelijk in het besluit van de partij niet met haar door te gaan, maar bedacht zich. Ze besloot de leden, die in een referendum over de lijst mochten stemmen, te mobiliseren om haar alsnog een plekje te gunnen. Dat leek een schier onmogelijke opgave, omdat meer dan de helft van de stemmers haar dan uitdrukkelijk een plaats moest geven.

Van Tongeren toch op lijst GroenLinks
Van Tongeren toch op lijst GroenLinks (Foto: ANP)