FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 oktober 2016

Obama: Trump haalt mensen neer

President Obama stoort zich enorm aan de "ongelooflijke retoriek" van Donald Trump. Hij zei dat de Republikeinse presidentskandidaat uit onzekerheid andere mensen - "vrouwen, minderheden, immigranten, mensen met een ander geloof, gehandicapten, militairen en veteranen" - neerhaalt om zelf groter te lijken.

"Dat is niet een karaktertrek die ik wil aanraden" voor iemand die president van de Verenigde Staten wil worden, zei Obama volgens CNN op een campagnebijeenkomst voor een kandidaat-senator van zijn partij in Chicago.

Obama wilde de uitlatingen van Trump "niet herhalen, omdat er kinderen bij zijn"'. Maar ze geven aan dat Trump "weinig geeft om fundamentele waarden". "Het vertelt je dat hij erg onzorgvuldig om zal springen met de beleefdheid en het respect die een levendige democratie vereist."

Obama: Trump haalt mensen neer
Obama: Trump haalt mensen neer (Foto: ANP)

Uitslagen WK Kwalificatie UEFA 09/10/2016

De derde speelronde in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal voor de Europese is aangebroken. Op zondag is het de beurt aan de groepen D, G en I. In dit bericht de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele bijzonderheden. Bij de update na de wedstrijden van 20.45 uur volgen ook de standen in de groep. 

Groep D
Wales 1-1 Georgië
 10' Bale 1-0
 57' Okriashvili 1-1

Moldavië 1-3 Ierland 
 2' Long 0-1
 45+1' Bugaev 1-1
 69' McClean 1-2
 76' McClean 1-3
 
Servië 3-2 Oostenrijk 
 5' A. Mitrovic 1-0
 14' Sabitzer 1-1
 22' A. Mitrovic 2-1
 62' Janko 2-2
 74' Tadic 3-2 

# Land Gs W G V P Ds
1 Servië 3 2 1 0 7 8-4
2 Ierland 3 2 1 0 7 6-3
3 Wales 3 1 2 0 5 7-3
4 Oostenrijk 3 1 1 1 4 6-6
5 Georgië 3 0 1 2 1 2-4
6 Moldavië 3 0 0 3 0 1-10

Groep G
Israël 2-1 Liechtenstein
 4' Hemed 1-0
 16' Hemed 2-0
 49' Göppel 2-1

Albanië 0-2 Spanje
 55' Diego Costa 0-1
 63' Nolito 0-2
Bijzonderheid: Deze wedstrijd stond onder leiding van Bas Nijhuis.

Macedonië 2-3 Italië 
 24' Belott 0-1
 57' Nestorvski 1-1
 59' Hasani 2-1
 75' Immobile 2-2
 90+2' Immobile 2-3 

# Club Gs W G V P Ds
1 Spanje 3 2 1 0 7 11-1
2 Italië 3 2 1 0 7 7-4
3 Albanië 3 2 0 1 6 4-3
4 Israël 3 2 0 1 6 5-5
5 Macedonië 3 0 0 3 0 4-7
6 Liechtenstein 3 0 0 3 0 1-12

Groep I
Finland 0-1 Kroatië
 18' Mandzukic 0-1

Oekraïne 3-0 Kosovo 
 31' Kravets 1-0
 81' Yarmolenko 2-0
 87' Rotan 3-0 
Bijzonderheid: Dit duel werd gespeeld in Krakau (Polen) omdat Oekraïne Kosovo niet erkent als land. Derhalve werd dit duel niet binnen de Oekraïense landsgrenzen gespeeld. Kevin Blom was de arbiter van dienst. 

IJsland 2-0 Turkije 
 42' O. Toprak (e.d.) 1-0
 44' Finnbogason 2-0

# Club Gs W G V P Ds
1 Kroatië 3 2 1 0 7 8-1
2 Ijsland 3 2 1 0 7 6-3
3 Oekraïne 3 1 2 0 5 6-3
4 Turkije 3 0 2 1 2 3-5
5 Finland 3 0 1 2 1 3-5
6 Kosovo 3 0 1 2 1 1-10

FOK! sportfoto-onderschrift week 40

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is bitchknoop met het volgende onderschrift: "Hey Muller, kom eens ruiken, volgens mij heeft Löw hier gezeten"

De opgave van deze week:

Daniel Ricciardo en Nico Rosberg hebben dit opmerkelijke onderonsje op het podium van de Grand Prix van Maleisië. Wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
Daniel Ricciardo en Nico Rosberg hebben dit opmerkelijke onderonsje op het podium van de Grand Prix van Maleisië. Wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Kaartjes Glastonbury binnen een uur weg

Glastonbury 2017 is uitverkocht. De 135.000 kaarten voor het populaire Engelse muziekfestival gingen zondag in de verkoop en waren binnen vijftig minuten weg.

"We staan wederom versteld van het ongelooflijke aantal mensen van over de hele wereld dat naar ons festival wil komen", liet de organisatie zondag weten. De site van Glastonbury kon de enorme vraag naar tickets niet aan en ging korte tijd onderuit. "De vraag was vele malen groter dan het aanbod."

Wie achter het net heeft gevist, heeft misschien komend voorjaar nog geluk. Iedereen die nu kaartjes heeft kunnen bestellen, moet voor begin april betalen. Tickets die dan niet betaald zijn, gaan opnieuw de verkoop in. Voor die kaarten is een wachtlijst geopend.

De festivalorganisatie, die de afgelopen jaren grote namen als Adele, Beyoncé en The Rolling Stones wist te strikken, bood zijn verontschuldigingen aan aan iedereen die het zondag niet is gelukt kaarten te bemachtigen. "Het liefst laten we iedereen naar binnen."

Kaartjes Glastonbury binnen een uur weg
Kaartjes Glastonbury binnen een uur weg (Foto: BuzzE)

Blind haalt Toornstra bij Oranje

Jens Toornstra is door bondscoach Danny Blind opgeroepen als vervanger van de geblesseerde Luciano Narsingh. De PSV'er heeft een bovenbeenblessure.

Narsingh is al de derde speler die afhaakt bij het Nederlands elftal. Eerder viel Wesley Sneijder af met fysieke klachten en hij werd vervangen door Tonny Vilhena. Ook doelman Jasper Cillessen moet de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk aan zich voorbij laten gaan, hij is vervangen door Michel Vorm.

Toornsta kwam in 2013 twee keer uit voor Oranje. De middenvelder mocht mee op een trip naar Azië en kwam, destijds nog als speler van FC Utrecht, in actie tegen Indonesië en China. De 27-jarige is bezig aan een goed seizoen bij Feyenoord. Voor de koploper van de Eredivisie scoorde hij deze jaargang al drie keer en gaf daarbij ook vier assists.

Belgische pompoenenteler vestigt wereldrecord

Bij de Europese kampioenschappen pompoenen telen in het Duitse Ludwigsburg heeft een Belgische teler een wereldrecord gevestigd. Mathias Willemijns presenteerde zondag een pompoen die 1190 kilo woog.

Daarmee verbeterde de pompoenboer het wereldrecord met bijna 150 kilo. De organisator van het toernooi was in zijn nopjes met de winnaar. "Het is waanzinnig, ik ben positief verrast met deze pompoen."

Op het EK namen achttien verschillende pompoentelers uit zeven verschillende landen deel. Willemijns verdient met zijn winst 1500 euro en nog eens 10.000 euro voor het wereldrecord.

Historisch: AFC Wimbledon passeert MK Dons

In League One, het derde Engelse niveau, won AFC Wimbledon vandaag met 1-3 Oxford United en steeg daardoor naar de tiende plaats en  passeerde het MK Dons op de ranglijst. Op het eerste gezicht niks bijzonders, maar dit feit betekent dat het 'nieuwe' Wimbledon na veertien jaar het 'oude' Wimbledon eindelijk gepasseerd is.

Het verhaal begint rond de eeuwwisseling, als het toenmalige Wimbledon FC wordt overgenomen en de nieuwe eigenaren grote ambities hebben. Zij besluiten de club in 2002 te verhuizen naar Milton Keynes, ongeveer honderd kilometer verderop, en de naam van de club te veranderen in MK Dons. Boze supporters besluiten niet mee te gaan en richten een nieuwe club op, AFC Wimbledon, die helemaal onderin de krochten van het Engels voetbal moet beginnen.

AFC Wimbledon maakte echter een mooie groei door en vorig seizoen promoveerde het uit de League two. Door de degradatie van MK Dons uit de Championship kwamen beide ploegen dit seizoen bij elkaar terecht, waarmee na vandaag de club die ontstaan is uit clubliefde de club van het geld passeerde.

'Hooligans treffen elkaar in bos en weiland'

Hooligans van onder meer Feyenoord, Fortuna Sittard en het Belgische Standard Luik ontmoeten elkaar geregeld op het platteland of in bossen voor knokpartijen. In het geheim hebben de laatste jaren tientallen van deze freefights plaatsgevonden. Daarbij kiezen de vechtersbazen er nadrukkelijk voor weg te blijven van de camera's in en rond voetbalstadions. Dat meldt Nieuwsuur zondagavond.

Onder het motto 'minimale pakkans, maximale confrontatie' kiest de harde kern voor plekken in de natuur. Voetbalhooligans willen weinig kwijt over de freefights, maar ontkennen niet dat ze plaatsvinden.

Frank Paauw, die in de Raad van Korpschefs de portefeuille voetbal voor zijn rekening neemt, is op de hoogte van de matpartijen: "Onder de radar vindt dit nog steeds veelvuldig plaats". De Rotterdamse politiebaas vindt dat hoogst onwenselijk. De Nationale Politie tolereert ze niet, ook al wordt doorgaans met blote handen gevochten, zonder wapens en op plaatsen waar niemand het merkt. Begin dit jaar kondigde Paauw aan dossiers te gaan aanleggen van de leiders van de harde kern, om ze harder aan te kunnen aanpakken.

Maar de voetbalhooligans kunnen ook wat leren van dit soort gevechten, vindt hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen. "Zo'n weiland waar ze niemand lastigvallen en niks kapot kunnen maken is eigenlijk een heel goede oplossing", zegt hij op de website van Nieuwsuur. Derksen noemt de freefights een goede uitlaatklep.

'Hooligans treffen elkaar in bos en weiland'
'Hooligans treffen elkaar in bos en weiland' (Foto: ANP)

Drie vervangende toestellen Samsung in vlam

Niet één maar drie vervangende toestellen van Samsung hebben vlam gevat. Naar nu blijkt is afgelopen dinsdag een toestel van Samsung ontbrand in Nicholasville, in de Amerikaanse staat Kentucky. De eigenaar van het toestel werd wakker in een kamer vol met rook. Dat meldt het lokale nieuwsbedrijf WKYT.

Donderdag vatte een vervangende Galaxy Note 7 vlam aan boord van een vliegtuig van Southwest Airlines. Vrijdag begon eenzelfde type toestel te smeulen in de handen van een 13-jarig meisje in Minnesota, meldde KSTP-TV. Met de onthulling van het incident in Kentucky zijn er drie vervangende Samsung-toestellen bekend die net als het origineel defecten vertonen.

Bij het eerdere defect met de batterij van de smartphone raakten wereldwijd meerdere mensen gewond. De vervanging van de eerdere versie van de toestellen leverde Samsung al flinke kosten en imagoschade op.

Drie vervangende toestellen Samsung in vlam
Drie vervangende toestellen Samsung in vlam (Foto: BuzzT)

Anti-Pegida-activisten Den Haag aangehouden

De politie heeft zondag vier anti-Pegida-activisten aangehouden in Den Haag. Het viertal verstoorde vanuit twee kano's op de Prinsessegracht een betoging van de anti-islamitische organisatie met lawaai en vuurwerk. De activisten hadden in tegenstelling tot Pegida geen vergunning om te demonstreren.

Om de betogers op het water in te kunnen rekenen, vorderden agenten een rondvaartboot. Tijdens de actie kantelde een van de kano's waardoor twee demonstranten in het water belandden. Op de kant werden ze aangehouden. De vier werden aangehouden onder meer wegens ordeverstoring en het feit dat zij Romeinse kaarsen afstaken.

Anti-Pegida-activisten Den Haag aangehouden
Anti-Pegida-activisten Den Haag aangehouden (Foto: ANP)

Snoop Dogg schikt met bierbrouwer

Snoop Dogg en bierbrouwer Pabst Brewing Company kunnen weer door één deur. De rapper meende nog geld te krijgen van de brouwer en stapte daarom vorig jaar naar de rechter. Afgelopen week, drie weken voordat de partijen elkaar zouden treffen in de rechtbank, troffen ze een schikking. Dat meldt The Hollywood Reporter.

Snoop Dogg promootte Pabst Brewing drie jaar lang. Het merk werd doorverkocht, maar de rapper zag daar tot zijn ongenoegen geen cent van. Snoop sloot een contract waarin stond dat hij naast een vergoeding voor de promotie zelf mee zou delen in de opbrengst van een eventuele verkoop van Pabst Brewing.

Details van de schikking zijn niet bekendgemaakt. Snoops advocaat liet weten 'blij te zijn dat alle partijen overeenstemming hebben bereikt en de zaak op vriendschappelijke wijze is opgelost'.

Snoop Dogg schikt met bierbrouwer
Snoop Dogg schikt met bierbrouwer (Foto: BuzzE)

Rusland ziet beleid VS als bedreiging

Rusland ziet het beleid van de Verenigde Staten als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zondag in een interview op de staatstelevisie. Hij beschuldigt de VS van een vijandige houding ten opzichte van Rusland.

"We zijn getuige van een fundamentele verandering van de omstandigheden in het beleid van de VS richting Rusland", zei Lavrov. Moskou heeft lange tijd strategisch geduld gehad met Washington. Volgens de minister is er sprake van "agressieve Russofobie" in de kern van het Amerikaanse beleid jegens Rusland.

Lavrov zei dat Rusland bereid is de eigen belangen te verdedigen, als de VS overgaan tot het bombarderen van luchtbases van Syrië. Volgens hem onderzoekt Washington deze optie. "Dat is een erg gevaarlijk spel, omdat Rusland daar op uitnodiging van de legitieme Syrische regering is. We hebben daar twee bases met luchtafweergeschut om onze nationale veiligheid te verdedigen", aldus Lavrov.

Rusland ziet beleid VS als bedreiging
Rusland ziet beleid VS als bedreiging (Foto: ANP)

Kiezers aan het woord bij tweede debat VS

Hillary Clinton en Donald Trump gaan zondag voor de tweede keer met elkaar in debat, maar in een ander format dan de vorige keer. Dit keer staan de presidentskandidaten niet achter een katheder, maar beantwoorden ze vragen van kiezers in het publiek.

Bill Clinton, George H.W. Bush en Ross Perot waren in 1992 de eerste presidentskandidaten die deelnamen aan een zogenoemd townhalldebat. Deze debatten zijn een stuk informeler, maar tegelijkertijd speelt het fysieke optreden van de kandidaten een veel belangrijkere rol.

De kandidaten lopen rond tijdens het debat, waardoor aspecten als hun positie op het podium, hun lichaamstaal en hun gezichtsuitdrukking tijdens de dialoog met de kiezers ook van belang zijn. Bush senior maakte een blunder door, terwijl iemand in het publiek hem een vraag stelde, op zijn horloge te kijken. Veel kijkers lazen hierin een gebrek aan interesse in de zorgen van kiezers.

Een van de grote vragen is hoe Trump het er zondag van afbrengt. Hij heeft tijdens de campagne maar weinig ervaring opgedaan met het townhallformat.

Kiezers aan het woord bij tweede debat VS
Kiezers aan het woord bij tweede debat VS (Foto: ANP)

Titelhouder Kampong na grote zege op Poznan door in Euro Hockey League

Na een eenvoudige zege op KS AZS AWF Poznan heeft hockeyclub Kampong zich geplaatst voor de volgende ronde van de Euro Hockey League. De basis voor de zege in groep A werd een dag eerder gelegd, toen de Utrechters van het sterke Holcombe wonnen. Ook het Spaanse Atlétic Terrassa en het Duitse Hamburg plaatsten zich voor de volgende ronde van het Europese clubtoernooi.

Voor rust had het er alle schijn van dat Kampong, de regerend Europees clubkampioen, de wedstrijd tegen Poznan met dubbele cijfers ging winnen. Martijn Havenga had er reeds een hattrick in liggen en ook Constantijn Jonker (2x) en Robbert Kemperman hadden gescoord. De echte monsterscore bleef uit, na rust deed Oskar Bator wat terug voor de Polen. Jasper Luijkx bepaalde de eindstand op 7-1.

De Euro Hockey League gaat volgend jaar met Pasen verder. Amsterdam en Oranje Rood hebben zich al geplaatst voor de knockoutfase van het belangrijkste Europese toernooi voor clubteams. 

Felle kritiek Knetemann op wielerbond UCI na zware val Koster

Al voor het WK Wielrennen begon hadden diverse wielrenners kritiek op de keus van de internationale wielerbond UCI om het toernooi in het bloedhete Qatar te houden. Tijdens de vrouwen ploegentijdrit bleek deze kritiek gegrond: de Nederlandse Anouska Koster ging hard onderuit nadat de hitte haar te veel werd. Ook de beelden van uitgeputte renners na afloop spraken boekdelen.

Kosters ploeggenoot Roxane Knetemann haalde nogmaals hard uit richting de organisatie: "De UCI heeft hier echt niet over nagedacht. Het slaat nergens op! De hitte, het is gewoon niet te doen en zeker niet in een tijdrit. Het is net een sauna," foetert ze na afloop van de tijdrit. 

Etixx-Quick Step wint WK ploegentijdrit, vijfde tijd Lotto NL

Het Belgische Etixx-Quick Step heeft de ploegentijdrit bij de mannen op het WK Wielrennen gewonnen. De ploeg bestaande uit Rob Jungels (Luxemburg), Marcel Kittel (Duitsland), Yves Lampaert (België), Tony Martin (Duitsland), Niki Terpstra (Nederland) en Julien Vermote (België) was met een tijd van 42:32.39 11.69s sneller dan de voormalig wereldkampioenen van het Amerikaanse BMC Racing Team. Team Lotto NL-Jumbo slaagde er niet in om op het podium te komen en eindigde als vijfde, achttien seconden achter Orica-Bikeexchange op de derde plek.

De Belgische ploeg bleef de hele rit voor hun Amerikaanse concurrenten, maar de verschillen waren allerminst groot te noemen. Op het eerste meetpunt bedroeg het verschil nog ruim drie seconden, maar op het tweede meetpunt was het teruggebracht tot een schamele zeven hondersten van een seconde. Alles kwam aan op een beslissende eindfase, waarin Etixx overduidelijk nog de meeste energie over had.

Voor Lotto NL was het vooral een strijd met Orica en Team Sky om de derde plek. Op het tweede meetpunt zaten er tussen Orica op plek drie en Lotto NL op plek vijf slechts zeven seconden, wat betekende dat het ook hier aan zou komen op de laatste kilometers. Sky dook uiteindelijk slechts een halve seconde onder de eindtijd van de Nederlandse ploeg, wat de kansen op een podium al flink verkleinde. De Australiërs waren echter veruit de betere van de drie en finishten vijftien seconden eerder.

Uitslag

Plaats Ploeg Verschil
1 Etixx - Quick Step 42:32
2 BMC Racing Team 0:12
3 ORICA-BikeExchange 0:37
4 Team Sky 0:54
5 Team LottoNL - Jumbo 0:55
6 Movistar Team 1:11
7 Team Giant - Alpecin 1:26
8 Team Katusha 2:01
9 Astana Pro Team 2:21
10 Verandas Willems Cycling Team 3:39

Geschoffeerde vrouw teleurgesteld in Trump

De vrouw die geschoffeerd werd door Donald Trump is zeer teleurgesteld in de bewoordingen van de presidentskandidaat. In een video, in handen van de Washington Post, bespreekt Trump zijn agressieve versiertechnieken en onthult hij hoe hij tevergeefs een getrouwde vrouw in bed probeerde te krijgen.

De betreffende vrouw is Nancy O'Dell, presentatrice van Entertainment Tonight. Zij reageerde in een verklaring gepubliceerd op de website van het programma. "Het is triest dat deze objectivering nog steeds in onze maatschappij bestaat. Ik ben erg teleurgesteld in de uitspraken en deze gedachtegang moet veranderen. Niemand mag het lijdend voorwerp zijn van zulke woorden of de camera nu draait of niet. Iedereen verdient respect ongeacht de omgeving of geslacht."

De opnames waar O'Dell het over heeft zijn gemaakt terwijl Trump in 2005 in een bus zat te kletsen met een televisiepresentator. De Republikein bood vrijdag in een verklaring excuses aan, maar benadrukte ook dat Bill Clinton "veel ergere dingen tegen me heeft gezegd op de golfbaan".

Trump laat zich in het opgenomen gesprek plat uit over vrouwen. "Ik kus ze gewoon. Ik wacht niet eens. Als je een ster bent, laten ze je het doen", pocht hij. "Je kan alles doen. Grijp ze in hun kruis. Je kan alles doen."

Geschoffeerde vrouw teleurgesteld in Trump
Geschoffeerde vrouw teleurgesteld in Trump (Foto: ANP)

'Grote fusie van gokbedrijven nabij'

Het Britse gokbedrijf William Hill is in vergevorderde onderhandelingen met de Canadese branchegenoot Amaya over een fusie ter waarde van circa 5 miljard pond (ruim 5,5 miljard euro). Volgens Britse media is een deal tussen beide bedrijven bijna rond en kan spoedig een overeenkomst naar buiten worden gebracht.

Als de fusie doorgaat, ontstaat een van 's werelds grootste spelers op het gebied van onlinegokken. Amaya is eigenaar van de populaire pokerwebsites PokerStars en Full Tilt. William Hill houdt zich veel bezig met wedden op sporten zoals bijvoorbeeld paardenraces en voetbalwedstrijden.

William Hill was eerder dit jaar nog overnameprooi voor de branchegenoten 888 en Rank Holdings, maar in augustus werd bekend dat die deal van 3,6 miljard pond niet doorging. In de gokwereld vindt momenteel een consolidatieslag plaats. Eerder gingen Ladbrokes en Gala Coral en Paddy Power en Betfair al samen.

'Grote fusie van gokbedrijven nabij'
'Grote fusie van gokbedrijven nabij' (Foto: ANP)

Dode echtgenoot bezoekt Céline dagelijks

Céline Dion werd in januari weduwe, maar haar man René Angelil is nog elke dag bij haar. De zangeres krijgt geregeld bezoek van Renés geest, zei ze zaterdagavond tijdens een van haar concerten in Las Vegas.

"Mijn geweldige echtgenoot is vanavond bij ons. Dat weet ik zeker", zei Céline volgens The Mirror bij aanvang van haar concert tegen het publiek. Vervolgens vertelde de zangeres over de afgelopen zomer, waarin ze de draad met haar kinderen weer langzaamaan oppikte. "Het was geweldig. En we waren allemaal toe aan een beetje lol", zei ze over haar tijd in thuisland Canada.

"Nu zijn we weer hier in Las Vegas en voelt het nog steeds alsof we thuis zijn", sprak Céline, die al jaren optreedt in de Amerikaanse gokstad. "En ook dat is geweldig."

Dode echtgenoot bezoekt Céline dagelijks
Dode echtgenoot bezoekt Céline dagelijks (Foto: BuzzE)

Nederlandse overwinning WK ploegentijdrit vrouwen

Het Nederlandse Boels Dolmans Cylcing team heeft op het WK wielrennen een groot succes geboekt bij de ploegentijdrit voor de vrouwen. Het team - bestaande uit de Nederlandse rensters Chantal Blaak en Ellen van Dijk, Karol-Ann Canuel (Canada), Elizabeth Deignan (Groot-Brittannië), Christine Majerus (Luxemburg) en Evelyn Stevens (VS)- finishte het 40 kilometer lange parkoers rond de Qatarese hoofdstad Doha met een tijd van 48:41.62 minute. Dat was 48 seconden sneller dan de tot vandaag regerend wereldkampioenen van het Duitse Canyon SRAM Racing.

Aanvankelijk ging de Duitse ploeg nog aan de leiding, maar bij de tweede tijdsmeting werd de leiding afgestaan aan de Nederlandse ploeg. Het verschil was echter nog klein, dus gestreden was het zeker niet. Tegen het einde van de rit bleken de Duitsers toch net te hard van start te zijn gegaan, want hun achterstand was al behoorlijk toegenomen.

De tweede Nederlandse ploeg - Rabobank-Liv Woman Cycling, bestaande uit onder andere olympisch kampioene Anna van der Breggen - leek ook een reeële kans op een podiumplek te hebben. Vlak voor het einde sloeg echter het noodlot toe: Anouska Koster leek te zijn bevangen door de hitte en ging hard onderuit tegen de stoeprand. Ze kon uiteindelijk haar weg vervolgen, maar de ploeg was inmiddels kansloos voor een goede finishpositie.

'Ruzie aanleiding schietpartij Amsterdam'

Aan de dodelijke schietpartij zaterdagochtend in de Jan Evertsenstraat in Amsterdam ging vermoedelijk een ruzie vooraf. Dat concludeerde de politie zondag na het horen van ooggetuigen.

De schietpartij kostte een 44-jarige man het leven. Twee vrienden van hem van 44 en 50 jaar raakten lichtgewond. De slachtoffers zijn geen bekenden van de politie.

Volgens ooggetuigen kregen de drie mannen ruzie met een groepje van drie of vier mannen. Hierbij zou een van hen een vuurwapen hebben getrokken en op de vrienden hebben geschoten. Een van hen overleed later in het ziekenhuis.

Zaterdagmiddag werd in een parkeergarage op het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam een man in zijn auto doodgeschoten in bijzijn van een vrouw en kind. De vrouw raakte gewond. De aanleiding voor deze schietpartij is nog onduidelijk. De politie kan nog niet zeggen of het om een liquidatie gaat. Wel onderzoekt de politie of er een verband is met een uitgebrande auto die in de nabijgelegen Heemstedestraat werd gevonden en mogelijk diende als vluchtauto. Volgens lokale media was het slachtoffer geen bekende in de onderwereld.

'Ruzie aanleiding schietpartij Amsterdam'
'Ruzie aanleiding schietpartij Amsterdam' (Foto: ANP)

Ethiopië kondigt noodtoestand af

De Ethiopische minister-president Hailemariam Desalegn heeft de noodtoestand in het land uitgeroepen. Hij nam dat besluit zondag na weken van protesten en aanvallen op overheidsbedrijven in Ethiopië. "Dit is nodig omdat de huidige situatie een grote dreiging is voor de bevolking", aldus de premier op de staatstelevisie.

Het is al een tijd onrustig in Ethiopië. Bevolkingsgroepen voelen zich achtergesteld. Demonstranten bestormen overheidsbedrijven. Ook een aantal Nederlandse bedrijven is aangevallen door de actiegroepen. Volgens het ministerie zijn de aanvallen niet specifiek gericht tegen de Nederlandse bedrijven, maar worden die gezien als verlengstuk van de Ethiopische overheid.

Op de Nederlandse ambassade is een crisisteam gevormd. Dat staat in voortdurend contact met Nederlandse ondernemingen en de Ethiopische overheid. Het ministerie raadt Nederlanders die naar Ethiopië afreizen aan het reisadvies voor het land goed in de gaten te houden.

Ethiopië kondigt noodtoestand af
Ethiopië kondigt noodtoestand af (Foto: ANP)

Einde seizoen Milik dreigt door kruisbandblessure

Napoli is Arek Milik waarschijnlijk maanden kwijt vanwege een ernstige blessure. De Italianen vrezen dat de Poolse spits een kruisband in zijn linkerknie heeft gescheurd. Mogelijk is hij dit hele seizoen uitgeschakeld. 

Milik bleef zaterdag halverwege de WK-kwalificatiewedstrijd van Polen tegen Denemarken (3-2 winst) in de kleedkamer achter. Via de officiële kanalen liet Napoli al weten dat er zo snel mogelijk een MRI-scan wordt gemaakt van de knie van Milik. Mocht de schade inderdaad groot zijn, dan staat de oud-Ajacied maanden buitenspel.

Jakub Kwiatkowski, de perschef van het Poolse nationale team, bevestigde dat Milik waarschijnlijk met een zware blessure te maken heeft. Op Twitter schrijft hij dat het om de voorste kruisband gaat. Volgens Kwiatkowski is de kans groot dat de aanvaller bij terugkomst in Italië geopereerd moet worden.

Arek Milik was dit seizoen al zeven keer trefzeker in negen officiële duels van Napoli. De nummer twee van de Serie A nam hem afgelopen zomer voor zo'n 32 miljoen euro over van Ajax.

Kans is groot dat Milik dit seizoen niet meer in het shirt van Napoli te zien is. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Kans is groot dat Milik dit seizoen niet meer in het shirt van Napoli te zien is. (PRO SHOTS/Insidefoto)

VS zet alles in om Noord-Korea te isoleren

De Verenigde Staten zullen alle middelen gebruiken om Noord-Korea te isoleren. Dat zei VS-afgezant voor de Verenigde Naties Samantha Power zondag. "De VS zal ook het leger gebruiken als een afschrikking voor de dreiging vanuit Noord-Korea, vanwege het nucleaire programma."

De ambassadrice zei tijdens een persconferentie in Seoul dat Noord-Korea een groeiende bedreiging is van de wereldorde. "De VN-resoluties zijn één stuk gereedschap in onze kist. We zijn bereid om alle gereedschappen te gebruiken voor deze serieuze dreiging. Zoals diplomatieke druk om de wereld te overtuigen dit regime te isoleren", aldus Power.

Power deed deze uitspraken nadat ze de sterk beveiligde gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen Noord- en Zuid-Korea had bezocht. Het bezoek aan de regio kwam nadat de VS en Zuid-Korea hadden aangedrongen op strengere VN-sancties. Noord-Korea hield vorige maand een vijfde nucleaire proef en schond daarmee meerdere VN-resoluties.

VS zet alles in om Noord-Korea te isoleren
VS zet alles in om Noord-Korea te isoleren (Foto: ANP)

Matthew afgezwakt tot post-tropische storm

De orkaan Matthew is door het Nationaal Hurricane Centrum (NHC) in Miami afgezwakt tot een post-tropische storm. De storm raasde zondag over de staten North Carolina en Virginia en zorgde voor overstromingen en stroomuitval.

Nadat hij eerder honderden doden veroorzaakte in Haïti zorgde Matthew sinds donderdag voor extreme regenval en krachtige windstoten aan de zuidoost kust van de Verenigde Staten. Op de route van de storm langs de kust kwamen meer dan twee miljoen huishoudens en kantoren zonder elektriciteit te zitten. In de staten Florida, Georgia en North Carolina kwamen elf mensen om het leven.

Het totale dodental van Matthew staat nu op 892. Naast de elf doden in de VS waren er vier doden te betreuren in de Dominicaanse Republiek en zeker 877 in Haïti.

Matthew afgezwakt tot post-tropische storm
Matthew afgezwakt tot post-tropische storm (Foto: ANP)

Paus kiest nieuwe kardinalen

Paus Franciscus heeft zondag bekendgemaakt dat hij volgende maand zeventien nieuwe kardinalen gaat benoemen. Dertien van deze geestelijken zijn jonger dan 80 jaar, wat betekent dat zij op termijn deel kunnen nemen aan een conclaaf. Tijdens zo'n besloten vergadering wordt de volgende leider van de katholieke kerk gekozen.

De paus deed de verrassende aankondiging zondag tijdens zijn wekelijkse toespraak. Hij vertelde dat de prelaten die op 19 november tijdens een ceremonie kardinaal worden afkomstig zijn van vijf continenten.

Paus kiest nieuwe kardinalen
Paus kiest nieuwe kardinalen (Foto: ANP)

Hamilton neemt schuld op zich na slechte start

Lewis Hamilton heeft zijn slechte start volledig aan zichzelf te wijten, zo verklaarde hij na afloop van de race. Met een derde plek ziet de Brit zijn teamgenoot Nico Rosberg opnieuw uitlopen in de strijd om het kampioenschap. 

Hamilton kwam met moeite weg bij de start. Na het vertrekken van een tweede positie lag de Mercedes-coureur bij het ingaan van de eerste bocht op een achtste plek. Volgens Hamilton maakte hij zelf een fout en had het niks te maken met het ietwat vochtige asfalt aan zijn kant van de baan.

"Die natte plek had er denk ik niet iets mee te maken, ik maakte een fout. Ik had wielspin." verklaarde Hamilton. Na een slechte start begon de Brit aan een inhaalrace: "Na mijn start moest ik mij weer naar voren knokken. Het was lastig maar ik heb mijn best gedaan."

De Brit wist zich met een aantal inhaalacties en een goede strategie terug te vechten naar een podiumplek. De derde positie bleek uiteindelijk het maximaal haalbare. "De wagen voelde de hele race fantastisch. Ik vocht hard maar kwam uiteindelijk niet meer voorbij Verstappen."

Hamilton finishte uiteindelijk als derde.Teamgenoot Nico Rosberg won de race, waarmee de Duitser zijn voorsprong in de strijd om het kampioenschap vergrootte. Het gat bedraagt nu 33 punten met nog vier races te gaan.

Hamilton viel terug tot de achtste plaats (PROSHOTS/Action Images)
Hamilton viel terug tot de achtste plek (PROSHOTS/Action Images)

Dr. Dre dreigt Sony aan te klagen om tv-film

Dr. Dre is niet blij met een tv-film over hem die volgende week in première moet gaan. De rapper heeft gedreigd filmstudio Sony aan te klagen, meldt TMZ.

In de film 'Surviving Compton: Dre, Suge & Michel'le' wordt Dr. Dre zeer agressief neergezet. Zo slaat hij Michel'le, met wie de rapper jaren geleden een romance had. Dre ontkent dat hij de r&b-zangeres heeft mishandeld en wijst er onder meer op dat ze nooit in een ziekenhuis is geweest of naar de politie is gestapt.

Sony is niet de enige die een waarschuwing kreeg van Dre. Ook Michel'le heeft volgens TMZ een brief ontvangen.

Dr. Dre dreigt Sony aan te klagen om tv-film
Dr. Dre dreigt Sony aan te klagen om tv-film (Foto: BuzzE)

Megatransport over de A2 ging goed

Ook het tweede deel van een gigantisch transformatortransport naar Breukelen is succesvol verlopen. In de nacht van zaterdag op zondag legde een transformator, bestemd voor het in aanbouw zijnde hoogspanningsstation, zijn laatste stuk af over de A2. Dat heeft energiebedrijf TenneT laten weten.

Vanwege de enorme afmeting en de daarbij behorende draaicirkel van het transport, is het verkeer op de A2 regelmatig stilgelegd om de transformator de ruimte te geven. Ook moest een aantal portalen tijdelijk aan de kant vanwege de hoogte van het transport.

TenneT bouwt bij Breukelen een nieuw hoogspanningsstation. Een transformator is daarvan een belangrijk onderdeel, dat zorgt dat de elektriciteit wordt omgezet van 380 naar 150 kV. Het gevaarte is eerst vanuit bouwplaats Nijmegen per schip gekomen. Twee weken geleden begon de transformator zijn reis vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal naar de A2. Zaterdagavond laat vertrok het bouwwerk richting de snelweg en stak de middenberm over naar de rijbaan richting Utrecht.

Zondagochtend vroeg kwam de transformator aan bij een speciaal aangelegde hellingbaan waarna het laatste stukje naar het in aanbouw zijnde station kon worden afgelegd.

'Geen akkoord Deutsche Bank met justitie VS'

De topman van Deutsche Bank, John Cryan, heeft bij een ontmoeting met het Amerikaanse ministerie van Justitie geen akkoord kunnen sluiten over een schikking rond misstanden bij de verkoop van hypotheekgerelateerde producten. Dat meldde de Duitse krant Bild.

Cryan had volgens Bild vrijdag in Washington een ontmoeting met justitie. De Amerikaanse autoriteiten hebben Deutsche Bank een schikkingsvoorstel gedaan van 14 miljard dollar, maar dat werd afgewezen door de grootste bank van Duitsland. De laatste tijd hebben zorgen over miljardenboetes en een reeks andere problemen bij Deutsche Bank geleid tot zware koersverliezen voor de bank op de beurs en veel onrust op de financiële markten.

'Geen akkoord Deutsche Bank met justitie VS'
'Geen akkoord Deutsche Bank met justitie VS' (Foto: ANP)

Sara Ramirez uit de kast als biseksueel

Actrice Sara Ramirez, vooral bekend van ziekenhuisserie Grey's Anatomy, is biseksueel. Tijdens een speech die ze zaterdag gaf in Los Angeles kwam Sara uit de kast.

"Vele jongeren die met dakloosheid geconfronteerd worden, worstelen met genderidentiteit, genderexpressie, ras, klasse, seksuele geaardheid, religie en burgerstatus", sprak de 41-jarige actrice tijdens de True Colors: 40 to None Summit, een tweedaagse conferentie over dakloze jongeren in de LGBTIQ-gemeenschap.

Sara liet blijken zich in de jongeren te herkennen en omschreef zichzelf als 'vrouw, multiraciale vrouw, queer, biseksueel, Mexicaans-Iers-Amerikaans, immigrant en opgevoed door een familie met sterke katholieke wortels'.

De actrice, die een deel van haar toespraak deelde via Instagram, speelde in Grey's Anatomy jarenlang de biseksuele orthopeed Callie Torres. Na tien jaar in de serie besloot Sara eerder dit jaar te stoppen als televisiearts. De actrice trouwde in 2012 met bedrijfsanalist Ryan Debolt.

Sara Ramirez uit de kast als biseksueel
Sara Ramirez uit de kast als biseksueel (Foto: BuzzE)

Politie Chemnitz laat twee verdachten vrij

De Duitse politie heeft zondag twee van de drie personen vrijgelaten die een dag eerder in Chemnitz waren gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid bij de voorbereiding van een bomaanslag. De man die nog vastzit, een Syriër, blijft verdacht van medeplichtigheid. Het onderzoek voor de verlenging van zijn voorlopige hechtenis is gaande.

De 22-jarige hoofdverdachte, eveneens geboren in Syrië, is nog altijd spoorloos. In zijn woning werden zaterdag, na een tip van de nationale inlichtingendienst, explosieven gevonden die vermoedelijk bestemd waren voor een terroristische gewelddaad.

Politie Chemnitz laat twee verdachten vrij
Politie Chemnitz laat twee verdachten vrij (Foto: ANP)

Weer een storing bij een brug in de snelweg

De brug in de A8 (Amsterdam naar Zaandam) kampt zondagochtend met een storing. De slagbomen gaan niet meer omhoog. In beide richtingen staat er al een file voor de Coenbrug.

Volgens Rijkswaterstaat is een monteur onderweg. Het verkeer wordt weggeleid via een toerit. Op Twitter melden mensen al een uur stil te staan.

Zaterdag was er een urenlange storing aan de brug in de A9, over het Zijkanaal C tussen Amstelveen en Alkmaar. Automobilisten die vaststonden, maakten rechtsomkeert en gingen spookrijden. Dat leidde tot chaotische taferelen

Weer een storing bij een brug in de snelweg
Weer een storing bij een brug in de snelweg (Foto: ANP)

Marko bejubelt Verstappen: "Die manoevre was perfect!"

Wederom kreeg Max Verstappen veel kritiek over zich heen na een verdedigende actie tegen zijn achtervolger. Ditmaal was Lewis Hamilton de pineut: bij een laatste wanhoopspoging om binnendoor in te halen in de laatste chicane werd de deur door Verstappen keihard dichtgegooid, waarna de Mercedes-coureur moest uitwijken. Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko is al die kritiek onterecht. Hij noemde de actie van zijn pupil zelfs perfect.

Vol lof was de Red Bull-baas over Verstappen: "Ongelooflijk dat je Hamilton zo lang achter je kunt houden. Die manoeuvre van Max in de voorlaatste ronde was perfect," zei de Red Bull-adviseur na afloop van de race. Toch was de Oostenrijker niet geheel tevreden over het gehele verloop van de race. De reden dat Hamilton zo rap dichterbij kwam, had volgens Marko alles te maken met achterblijvers die niet aan de kant gingen. "Er waren coureurs, die nooit in de buurt van het podium komen, die waarschijnlijk geen benul hebben dat er een spiegel op de auto zit."

Protest tegen Verstappen ingetrokken: "Dit doen we niet"

Het Formule 1-team van Mercedes heeft na afloop van de Grand Prix van Japan een protest ingediend tegen Max Verstappen. De Nederlander verdedigde in de voorlaatste ronde van de race zijn tweede plek ten opzichte van Lewis Hamilton en de manier waarop zorgde voor wat verongelijkte reacties bij Mercedes.

Volgens het protest zou Verstappen gevaarlijk en onregelmatig gereden hebben tijdens het verdedigen van zijn plek. Daarmee zou hij de regels gebroken hebben. Verstappen remde voor de chicane aan terwijl Hamilton een aanval in probeerde te zetten, maar de Brit maakte een fout en verremde zich, waardoor hij buiten de baan terecht kwam. "De stewards zijn bezig met het praten met betrokkenen, de resultaten zijn nog niet officieel", viel te lezen.

Het lijkt erop dat de stewards inderdaad met Verstappen gesproken hebben, maar vooralsnog is niet bekend of hij gestraft wordt voor het verdedigen van zijn plek. Hamilton liet in de persconferentie na de race weten dat het weinig zin meer had om er nog verder over te praten. Verstappen zelf was zich van geen kwaad bewust en Red Bull-baas Helmut Marko vond het zelfs een perfecte actie. 

Update 12.30 uur

De betrokkenen zullen vermoedelijk pas over twee weken rond de Grand Prix in Austin gehoord worden. Zowel Verstappen als Hamilton waren ten tijde van het protest al niet meer aanwezig op het circuit van Suzuka. 

Update 13.08 uur

Mercedes heeft het protest tegen Verstappen weer ingetrokken. Het lijkt erop dat Lewis Hamilton zelf hier een grote rol in heeft gehad. Op Twitter zette hij uren na de race het volgende bericht online: "Er is geen protest van mij. Ik heb net gehoord dat het team wel een protest heeft ingediend, maar ik heb ze verteld dat we dit zo niet doen. We zijn kampioenen en we gaan verder. Punt uit!"

Manchester United waakt voor Feyenoorders in thuisvakken

Op 24 november treffen Manchester United en Feyenoord elkaar op Old Trafford voor een Europa League duel. De Engelse grootmacht heeft een blokkade ingevoerd voor Feyenoord-supporters die een kaartje willen kopen voor de thuisvakken. De vraag is nog maar of dit vanuit Manchester United zelf komt, die de Feyenoord-supporters als hooligans zouden zien, of dat dit uit de koker van het Feyenoord bestuur zelf zou komen.

Willem II

In de eredivisie komt het vaker voor dat supporters van de uitspelende ploeg plaats nemen in het thuisvak. Zo heeft dat recent nog bij de wedstrijd Willem II - Feyenoord tot de nodige opstootjes gezorgd. Er zijn echter meerdere clubs die hierover klagen. Zo heeft NEC zich in het verleden al eens uitgesproken over Feyenoord-supporters die de Nijmegenaren zouden pesten. 

Rome

Feyenoord staat onder een groot vergrootglas bij de UEFA. Na de rellen die plaatsvonden in Rome bij de wedstrijd AS Roma - Feyenoord, hingen er al flinke straffen boven het hoofd. Feyenoord speelt dit Europa League seizoen bij al haar thuiswedstrijden met netten rond het veld om ongeregeldheden te voorkomen. 

Teleurgestelde supporters

De Feyenoord-supporters die eerst van Manchester United goedkeuring hebben gekregen om kaarten te kopen voor het thuisvak, hebben te horen gekregen dat de kaarten toch niet te koop zijn. Hierbij stelt Manchester zo'n 2500 supporters teleur die al een reis en hotel zouden hebben geboekt. De teleurstelling is groot bij de Rotterdammers. Zo laten zij via social media weten dat zij het vermoeden hebben dat de Feyenoord directie hier zelf een stokje voor hebben gestoken. De Feyenoord directie laat openlijk weten dat zij geen invloed hebben gehad in deze beslissing, maar wel op de hoogte zijn gesteld. 

Mirror's Edge Catalyst en SW: Battlefront binnenkort naar EA Access

Parkour-game Mirror's Edge Catalyst en multiplayer shooter Star Wars Battlefront komen later dit jaar naar zowel EA Access voor Xbox One als Origin Access voor pc. EA Access krijgt daarnaast ook UFC 2 nog als speelbare titel.

Verder kunnen abonnees van Access en Origin volgende week vast Early Access krijgen tot Battlefield 1, die officieel op 21 oktober uitkomt. Via de EA-platformen op pc en Xbox One kunnen gamers acht dagen eerder aan de slag met de nieuwste Battlefield-game, vanaf 13 oktober. Eergister werden er nog zes klassiekers toegevoegd aan de Vault.

Verstappen zeer tevreden met tweede plek

Max Verstappen kijkt met een tevreden gevoel terug naar de Grand Prix van Japan. De Nederlander kon dankzij de gridpenalties voor Sebastian Vettel en Kimi Raïkkönen vanaf de derde plek starten en kon mede dankzij een sterke start Nico Rosberg volgen op een tweede plek. Met Sergio Perez op plek drie had de Nederlander in de openingsronden weinig te vrezen van achteren en kon hij rustig een gat slaan. Vettel wist meerdere malen in de buurt te komen, maar ook niet verder dan dat. Nadat de Duitser dankzij een strategische fout achter een snel oprukkende Lewis Hamilton terecht kwam, volgde er in de slotfase een stevig duel tussen Verstappen en Hamilton, die de Nederlander uiteindelijk wist te winnen.

"Lewis drong heel hard aan in die laatste ronde en we hadden samen een momentje in de laatste chicane, maar ik ben heel erg blij met deze tweede plaats," zei Verstappen over de slotfase. "Tijdens de race hadden we veel last van verkeer, maar het was vooral belangrijk om de banden te sparen. We hadden een geweldige racestrategie en om tussen de twee Mercedessen te eindigen is heel positief. Daar moet ik het team heel erg voor bedanken."

"De start ging al heel erg goed", voegt Verstappen er later aan toe. "Tijdens de race hebben het team en ik heel goed gecommuniceerd hoeveel we moesten pushen en waar we onze banden moesten sparen. En om dan op het einde met Mercedes te kunnen racen, voelt heel goed. In het begin van de race probeer je nog naar voren te kijken, maar als je ziet dat Rosberg bij je wegrijdt, weet je al dat het heel lastig wordt. Dan ga je meer achteruit kijken, maar dat kon ik goed balanceren: we moesten uitkijken dat we niet undercut werden, maar we kwamen steeds vroeg naar binnen dus dat voelde goed aan."

In de eindfase verloor Verstappen door achterblijvers in een rap tempo terrein op de vechtende Hamilton en Vettel. Vettel leek dankzij de zachte band een gevaarlijke tegenstander, maar rookte zijn banden achter Hamilton snel op en moest afhaken. Hamilton had nog snelheid over en verkleinde het gat verder tot minder dan een seconde.

"Eigenlijk hielden we Vettel meer in de gaten, maar die kwam achter Hamilton terecht, dus die verloor daar zijn race. Toen hadden we wat last van verkeer, waardoor ze snel dichterbij kwamen. Ik had heel weinig voorbanden meer over op het einde, waardoor Lewis zijn actie kon inzetten. Ik wist dat ik een goede exit uit de laatste chicane nodig had om hem van het lijf te houden, zodat ik het extra vermogen uit de electrische systemen kon bewaren voor het andere rechte stuk, waar ik het het meest nodig had.

Op de vraag of zijn verdedigende actie in de laatste chicane niet een beetje dubieus was antwoordde hij: "Nee, zeker niet. Ik zag Lewis naar binnen sturen, maar dat was van best wel ver, dus dan laat ik de deur niet openstaan." Er werd geen onderzoek gestart naar de actie, maar desondanks moest Verstappen zich toch melden bij Charlie Whiting en de stewards om het één en ander te verhelderen. Zijn actie is vergelijkbaar met het incident met Raïkkönen bij het aanremmen van Les Combes tijdens de race in België, waar de Nederlander veel kritiek voor kreeg.

Verstappen zeer tevreden met tweede plek (Pro Shots / Action Images)
Verstappen zeer tevreden met tweede plek (Pro Shots / Action Images)

Koenders opent ambassade in Myanmar

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) reist deze week naar Myanmar en Thailand. De bewindsman gaat in Myanmar de Nederlandse ambassade officieel openen. Daarmee wil hij namens ons land laten zien dat hij vertrouwen heeft in de democratische veranderingen in het land.

Nederland wil de handel met het Aziatische land bevorderen, maar ook investeren in het democratiseringsproces en de verbetering van de mensenrechtensituatie. In 2013 is er een Nederlands handelskantoor geopend in Myanmar. Sindsdien zijn de handelsbetrekkingen met het land flink gegroeid. Het handelskantoor is nu omgevormd tot een ambassade. De ambassadeur in Myanmar is Wouter Jurgens.

Tijdens zijn bezoek praat Koenders met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven, en met mensen van de Myanmarese regering. Ook een gesprek met zijn collega Aung San Suu Kyi staat op het programma.

Na Myanmar reist de minister door naar Thailand, waar hij deelneemt aan een bijeenkomst van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) en de Europese Unie. Daar liggen onder meer maritieme veiligheid, terrorismebestrijding en migratie en mensensmokkel op tafel.

Koenders opent ambassade in Myanmar
Koenders opent ambassade in Myanmar (Foto: ANP)

Vettel over mislukte strategie: "Het leek het juiste"

Vettel had weinig reden tot juichen na de Formule 1 Grand Prix van Japan. De Duitser mocht de race als zesde beginnen, maar wist dankzij een slecht gestartte Hamilton en een goede pace in de openingsfase al snel op te klimmen naar een derde plek, vlak achter Max Verstappen. Vettel kon aanvankelijk in de buurt van de Nederlander te blijven, maar verloor ruim tien seconden na zijn tweede pitstop en belandde zelfs achter Lewis Hamilton. "Het leek het juiste," zei de Ferrari-coureur na afloop over de mislukte strategie.

"Er was genoeg snelheid om voor de tweede plek te gaan. Helaas stonden we aan het einde iets verder naar achteren dan we gehoopt en verdiend hadden, maar zo gaat het nou eenmaal. Achteraf gezien is het ook makkelijk om te zeggen wat we anders hadden moeten doen, maar op dat moment was het de juiste beslissing. Zowel ik als het team was aan het pushen en op dat moment moesten we het gewoon proberen. Het was onze kans om voor P2 te gaan. Helaas kwam het niet onze kant op, wat vrij jammer is. De snelheid was er namelijk. Als we met beide auto's vanaf de tweede startrij mochten vertrekken, dan was de race beter verlopen."

Vettel probeerde op zijn verse softs Hamilton nog in te halen, maar slaagde hier niet in en kon door zijn inmiddels versleten banden ook niet meer meekomen in de laatste ronden, terwijl Hamilton het gat naar Verstappen wel wist dicht te rijden. Omdat Verstappen zijn tweede plek wist te behouden, verliest Vettel ook zijn vijfde plek in het kampioenschap aan de Red Bull-coureur.

Vettel: "Het kwam niet onze kant op" (Pro Shots / Action Images )
Vettel: "Het kwam niet onze kant op" (Pro Shots / Action Images )

De verkeerde manier om een touchdown te vieren

Als teamsporter heb je ongetwijfeld wel eens momenten waarop een teamgenoot iets doet en jij weinig anders kunt denken dan "Gast...". Dat overkwam american footballer Byron Pringle zaterdag tijdens de wedstrijd van zijn Kansas State Wildcats tegen de Texas Tech Red Raiders in het Amerikaanse collegefootball.

Pringle ving een bal en sprintte het hele veld over om zo een prachtige touchdown te scoren. Dat werd natuurlijk gevierd, maar de manier waarop teamgenoot Dominique Heath dat deed was toch wel opvallend: hij liep naar Pringle toe en stompte zijn teamgenoot vol in diens maag. "Goed gedaan", wordt doorgaans toch op een andere manier overgebracht, zou je denken...Pringle viel naar de grond en leek flink wat pijn te hebben, maar kon gelukkig wel verder. De Wildcats wonnen het duel met 44-38, maar hoe dat in de kleedkamer gevierd werd is niet bekend.

Thuisrace om snel te vergeten voor McLaren

McLaren ging na sterke races in Singapore en Maleisië met veel vertrouwen richting hun thuisrace op het Japanse Suzuka. Het weekend verliep echter anders dan verwacht werd: in de kwalificatie had het McLaren-duo moeite om mee te komen en ook in de race reden zowel Fernando Alonso als Jenson Button anoniem in de rondte. He tweetal kwam voor 'eigen' publiek als zestiende en achtiende over de streep.

"Het heeft geen zin om te ontkennen dat we enorm teleurgesteld zijn, want dat zijn we", geeft teambaas Eric Boullier toe. "Na de dubbele puntenfinish in Maleisië, vorige week, is het moeilijk om te accepteren dat we hier zestiende en achttiende geworden zijn. Maar McLaren en Honda zullen dit weekend, dat we het liefst willen vergeten, snel achter zich laten en zich richten op de volgende race."

Vooral Button kan niet met een tevreden gevoel terugkijken naar de race. De Brit had een slechte start en kwam vervolgens vast te zitten achter beide Manors. "Ik had gigantische wielspin en werd gewoon achtergelaten door de rest. Het was vervolgens heel lastig om de Manors voorbij te komen. Zij reden op de soft en ik reed op de harde band. Dat was erg lastig maar uiteindelijk lukte het," aldus Button. "Ik ben als achttiende geëindigd, dat is vreselijk maar we hebben nog een beetje plezier gehaald uit wat kleine duels. We waren hier niet snel maar dat zullen we in de volgende race wel zijn. Het kan niet altijd feest zijn."

Button kwam slechts als achttiende over de finish (Pro Shots / Action Images)
Button kwam slechts als achttiende over de finish (Pro Shots / Action Images)

Duits-Nederlands protest tegen windmolens aan grens

In de gemeente Kranenburg was gisteren een grote protestwandeling tegen het plaatsen van windturbines in het nabij gelegen Reichswald. De groep verzamelde zich op een parkeerplaats bij het Reichswald en liep vanaf daar naar het centrum van Kranenburg.

Kranenburg is een gemeente net over de grens bij de Nederlandse plaats Groesbeek. Het is tegenwoordig een soort Nederlandse enclave, een aanzienlijk deel van de bevolking heeft de Nederlandse nationaliteit en de plaats is ook geliefd bij Nederlanders om boodschappen te doen en meteen ook goedkoop te tanken.

Aan de zuidkant van Kranenburg is een bosgebied dat het Reichswald heet. Het Reichswald grenst aan het Nederlandse natuurgebied Sint-Jansberg. Beiden zijn onderdeel van Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.

De gemeente Kranenburg heeft enige tijd geleden besloten om in dit Reichswald windturbines te gaan plaatsen. En geen kleintjes, ze hebben een tophoogte van 200 meter en worden geplaatst in een gebied van 500 meter bij 5 kilometer. En uiteraard komen ze niet aan de kant van Kranenburg, maar zo ver mogelijk ervandaan, tegen de Nederlandse grens en de gemeentegrens met buurstad Goch aan. Waarom wil de gemeente Kranenburg dit? Omdat het een forse subsidie oplevert.

Verontruste burgers uit plaatsen in de omtrek zijn naar aanleiding hiervan het burgeriniatief Tegenwind in het Reichswald gestart. Een groep mensen die niet tegen windturbines op zich zijn, maar zich wel zorgen maken over de enorme schade die hier aangericht zal gaan worden. Het gaat om het grootste aaneengesloten bosgebied in het noorden van Nordrhein-Westfalen, centraal gelegen tussen diverse beschermde Natura2000 gebieden. Daarnaast vormt het Reichswald een belangrijke schakel met Nederlandse bosgebieden in het (Nederlands-Duitse) Ketelwald.

Uiteraard moet er voor deze windturbines een hoop bos gekapt worden (10 hectare), maar er zal ook enorme geluidsoverlast optreden. Trillingen in de bodem, vervuiling van het grondwater, brandgevaar en olielekkage vormen nog andere gevaren voor de natuur, het wild en de rust in dit bijzondere natuurgebied. Vogels en vleermuizen zullen uit de lucht gemaaid worden. De turbines krijgen knipperlichten, waardoor de duisternis wordt verstoord, wat weer gevolgen heeft voor het nachtleven van allerlei dieren. En uiteraard zal het ook negatieve gevolgen hebben voor de toeristische aantrekkingskracht van de streek. En aangezien deze turbines pal op de grens komen heeft dat ook gevolgen voor de Nederlandse kant van de grens.

Afgelopen zaterdag was er daarom deze protestwandeling. Aangekomen in het centrum van Kranenburg waren er diverse sprekers. Onder andere een Nederlandse man die half in het Nederlands en half in het Duits vertelde over een onderzoek dat een Nederlandse bioloog de afgelopen jaren in dit bosgebied heeft gedaan. Zo komen er niet alleen allerlei soorten (roof)vogels voor, maar ook honderden verschillende vlindersoorten waarvan er zelfs 1 uitgestorven werd geacht, tientallen bijensoorten, heel veel vleermuizen en uiteraard allerlei groot en klein wild. Ook sprak Bart van der Aa, boswachter bij Natuurmonumenten in de bossen aan de Nederlandse kant van de grens over het belang van het Reichswald.

Nog wat aanwijzingen voor vertrek (Foto: qltel)
Nog wat aanwijzingen voor vertrek (Foto: qltel)

En ze zijn onderweg (Foto: qltel)
En ze zijn onderweg (Foto: qltel)

In het centrum van Kranenburg (Foto: qltel)
In het centrum van Kranenburg (Foto: qltel)

In het centrum van Kranenburg (Foto: Tegenwind Reichswald)
In het centrum van Kranenburg (Foto: qltel)

Boswachter Bart van Natuurmonumenten (foto: qltel)
Boswachter Bart van Natuurmonumenten (foto: qltel)

Gewonden door schietpartij Jeruzalem

Ten minste zes mensen zijn zondag in Jeruzalem gewond geraakt door een schietpartij. Zeker twee van de slachtoffers zijn er slecht aan toe. Een politiewoordvoerster bevestigde dat het om een terroristische aanval ging. Een Palestijnse opstandeling opende in de buurt van het hoofdbureau van politie vanuit een auto het vuur op een groep mensen die stond te wachten bij een bushalte.

De 39-jarige dader ging ervandoor maar werd na een achtervolging door motoragenten doodgeschoten. In het vuurgevecht dat eraan vooraf ging werd ook een vrouwelijke politiefunctionaris geraakt.

Gewonden door schietpartij Jeruzalem
Gewonden door schietpartij Jeruzalem (Foto: ANP)

Zes Turkse militairen gedood door bomaanslag

Door een bomaanslag in de buurt van een politiebureau in Semdinli, in het zuidoosten van Turkije, zijn zondag zes Turkse militairen gedood. Zeven anderen, onder wie een aantal burgers, raakten gewond. Volgens het persbureau Dogan werd een auto tot ontploffing gebracht bij een controlepost waar passerende voertuigen werden aangehouden en doorzocht.

In het gebied bij de grens met Irak en Iran zijn gewapende milities van de verboden Koerdische partij PKK actief sinds er ruim een jaar geleden een einde kwam aan de met de regering-Erdogan afgesproken wapenstilstand. In de regio Ankara werd zaterdag een mogelijke zelfmoordaanslag met een bomauto door de politie voorkomen. De verdachten kwamen om.

Zes Turkse militairen gedood door bomaanslag
Zes Turkse militairen gedood door bomaanslag (Foto: ANP)

Rutte wil hooguit drie verkiezingsdebatten

Premier Mark Rutte wil voor de verkiezingen van 15 maart hooguit drie debatten met andere lijsttrekkers. Dat zei hij in het tv-programma WNL op Zondag. "Wat mij betreft beperken we het."

Volgens hem geven kiezers ook de voorkeur aan twee of drie debatten "dan er iedere avond een debat is". Hoeveel verkiezingsdebatten er komen, is nog onduidelijk. Daarover worden nog afspraken gemaakt tussen zenders en politieke partijen.

Rutte herhaalde opnieuw in de Kamer te gaan zitten, als hij geen premier wordt na de volgende verkiezingen.

Rutte wil hooguit drie verkiezingsdebatten
Rutte wil hooguit drie verkiezingsdebatten (Foto: ANP)

Frijns na toprace naar zesde plek in ePrix Hong Kong

Robin Frijns heeft het nieuwe seizoen in de Formule E geopend met een bijzonder knappe zesde plek tijdens de ePrix van Hong Kong. De Nederlander vertrok vanaf de allerlaatste plaats na een crash in de kwalificatie, maar wist zich gestaag naar voren te werken.

Polesitter Nelson Piquet hield de eerste plek bij de start vast, met teamgenoot Oliver Turvey achter zich aan. De slechtste start was voor wereldkampioen toerwagens José Maria Lopez: vanaf plek drie zakte hij terug naar de vijfde plaats, waarna hij ronde na ronde verder terugviel. Voor Ma Qing Hua was de race al snel gedaan. De Chinees kwam in een van de eerste bochten in aanvaring met Antonio Felix da Costa en Lucas di Grassi, waar naast Ma vooral Di Grassi schade opliep. Ook diens teamgenoot Daniel Abt was erbij betrokken en was gelijk vrijwel kansloos voor een goede klassering.

Na enkele ronden moest Turvey zich gewonnen geven tegen Bird en Buemi, waarna de Brit ronde na ronde tijd verloor. De Mahindra's van Nick Heidfeld en Felix Rosenqvist deden het daarachter prima, terwijl Frijns na een tumultueus begin de vijftiende plek in handen had. Richting de helft van de race kon de safety car voor het eerst de baan op: Lopez klapte de muur in en moest weggehaald worden. Die crash gebeurde overigens recht voor de neus van leider Piquet, die er dusdanig van schrok dat hij ook in de muur terecht kwam. De Braziliaan kon echter wel zijn weg weer vervolgen, achter Bird en Buemi. 

Tijdens de safety car-periode besloten onder meer Buemi en Heidfeld naar binnen te gaan voor de autowissel, ook al hadden ze nog zo'n 20% over op de accu. Na de eerste reeks pitstops was Di Grassi op de negende plek de eerste man met een vrijwel volle accu en dat voordeel werd al snel duidelijk. Zodra de groene vlag gezwaaid werd dook leider Piquet naar binnen voor de autowissel: een dure fout, want hij viel terug en kwam geen moment meer in beeld voor een topklassering. Bird dook vervolgens vanaf de leiding naar binnen, maar zijn tweede auto deed het in eerste instantie niet en ook hij was kansloos.

De laatste man die naar binnen kwam was Frijns, op dat moment de leider, waarna hij terugviel naar de elfde plek. Hij had echter zoveel extra stroom in zijn auto dat hij snel in kon lopen op de mannen voor hem. Maro Engel moest er snel aan geloven, net als Loïc Duval. Ook Piquet zag de Nederlander voorbij komen. Drie ronden voor het einde sloot hij aan bij Turvey en Jerome d'Ambrosio, rijdend op de zesde en zevende plek. Met speels gemak haalde Frijns ze allebei in, waarmee hij op de zesde plek - zijn eindklassering - aan was gekomen. 

De zege was uiteindelijk voor Buemi, die dik twee seconden overhield op Di Grassi. De Braziliaan was daar uiteraard dolgelukkig mee, want hij vertrok slechts als negentiende. Heidfeld completeerde het podium en ook Nicolas Prost mocht met zijn vierde plek zeer tevreden zijn. Da Costa, de teamgenoot van Frijns, eindigde kort voor de Nederlander als vijfde.

Fun met Funda#30: Walhalla in Rotterdam

In Rotterdam kun je je voor net geen half miljoen in het Walhalla wanen eeeh in de Walhallalaan wonen, bedoel ik. Het huis ziet er... tja... apart uit. Je moet niet bang zijn voor trappen zonder leuningen, slaapwandelen wordt ook afgeraden vanwege een vide zonder leuning. Er is in elk geval een gezellige slaapkamer annex fietsenberging in de kelder en in de buurt is een bus die het water in rijdt of zoiets. Dat laatste is zeker nuttige informatie van een makelaar die gezien zijn omschrijving waarschijnlijk het liefst romanschrijver had willen worden.

Marokko niet langs Gabon in kwalificatie WK, Traoré speelt gelijk met Burkina Faso

In Afrika is begonnen met de finaleronde voor het wereldkampioenschap voetbal. Twintig landen zijn verdeeld in vijf groepen met vier, waarvan alleen de groepswinnaar naar het WK gaat. 

In groep C is Marokko begonnen met een gelijkspel op bezoek in Gabon. Het duel in Franceville eindigde in 0-0. Bij Marokko stonden de in Nederland geboren Karim El Ahmadi (Feyenoord), Mbark Boussoufa (Al Jazira) en Nordin Amrabat (Watford) en voormalig Heracles-speler Oussama Tannane (Saint-Etienne) en oud-PSV'er Manuel da Costa (Olympiakos) in de basis. Ajacied Hakim Ziyech moest de hele wedstrijd op de bank plaatsnemen. 

Ivoorkust won in dezelfde poule met 3-1 van Mali. Mali kwam via Sambou Yatabare nog wel op voorsprong, maar Jonathan Kodjia en Gervinho zorgden er mede voor dat Ivoorkust toch nog voor kwamen. De Malinees Salif Coulibaly schoot verder in eigen doel. ADO Den Haag-verdediger Wilfried Kanon mocht in de basis beginnen van De Oranje Olifanten

In groep D speelde Burkina Faso op de valreep gelijk tegen Zuid-Afrika. Banou Diawara wist in blessuretijd de gelijkmaker te maken. De Zuid-Afrikanen kwamen al vroeg op voorsprong door een doelpunt van Dean Furman. De Ajacieden Bertrand Traoré (Burkina Faso) en Thulani Serero (Zuid-Afrika) stonden in de basis, maar werden beiden gewisseld. Senegal nam de leiding in de groep door met 2-0 te winnen van Kaapverdië. 

Congo begon in groep A met een 4-0 zege op Libië. Dieumerci Mbokani was met twee treffers van grote waarde voor zijn land. De andere ploegen in de groep, Tunesië en Guinea, komen zondag in actie. 

Verder vandaag in groep B de wedstrijden Zambia - Nigeria en Algerije - Kameroen op het programma. In groep E is nog Congo - Egypte. Ghana en Uganda, de andere groepsgenoten in groep E, kwamen zaterdag niet tot scoren.  

Trump-fan Jon Voight boos op Robert de Niro

Jon Voight heeft kritiek op collega-acteur Robert de Niro, die vrijdag ongenadig hard uithaalde naar Donald Trump.

"Ik schaam me voor mijn collega-acteur Bobby DeNiro's tirade tegen Donald Trump. Wat een gemene woorden gebruikte hij tegen een presidentskandidaat, die harder heeft gewerkt dan wie dan ook het afgelopen jaar voor een goede boodschap voor het Amerikaanse volk", schrijft de Oscar-winnaar en vader van Angelina Jolie op Twitter.

De Niro maakt in een video op social media Trump met de grond gelijk. "Hij is zo ongelooflijk stom. Hij is waardeloos, hij is een hond, hij is een varken, hij is een oplichter, een straathond die niet weet waar hij over praat, iemand die zijn huiswerk niet doet, het ook niet boeit, denkt dat hij heel wat is, zijn belasting niet betaalt. Hij is een idioot", somt De Niro op.

Met "een oproep aan alle Trump-supporters om hun verontwaardiging en woede richting De Niro en alle Republikeinse overlopers te uiten. Laat Donald Trump weten dat we volledig achter hem staan, en moge God hem de kracht geven om zijn roeping voort te zetten", sluit Voight zijn tweet af.

Trump-fan Jon Voight boos op Robert de Niro
Trump-fan Jon Voight boos op Robert de Niro (Foto: BuzzE)

Frijns crasht in kwalificatie ePrix Hong Kong en start achteraan

Robin Frijns is het nieuwe seizoen in de Formule E niet bepaald lekker begonnen. De Nederlander, rijdend voor Andretti, knalde zondagochtend in de kwalificatie voor de ePrix van Hong Kong hard in de muur in zijn snelle ronde. Daardoor kwam hij niet verder dan de 1:10,407 die hij in zijn eerste getimede ronde neer had gezet en dat betekent dat hij van de laatste plek moet vertrekken.

De kwalificatie werd gedomineerd door de rijders van NEXTEV, dat vorig jaar nog laatste werd in het teamkampioenschap. Met 1:03,099 pakte Nelson Piquet Jr de poleposition, voor zijn Britse teamgenoot Oliver Turvey (1:03,321). De mannen van Virgin Racing starten in Hong Kong vanaf de tweede rij: wereldkampioen toerwagens José Maria Lopez en de Brit Sam Bird gaven anderhalve tiende toe op Piquet. Regerend kampioen Sebastien Buemi start in de Renault e.Dams vanaf plek vijf. De vicekampioen van vorig jaar, Lucas di Grassi, crashte in de kwalificatie en start naast Frijns op de laatste rij.

De ePrix van Hong Kong start om 10.00 uur Nederlandse tijd en is live te zien op Eurosport en Ziggo Sport. 

Eerste vorst een feit

De eerste vorst van het najaar is een feit. In het oosten van het land, op weerstation Heino (Overijssel), koelde het rond 06.00 uur af tot min 0,3 graden. Het was op 4 mei dat het voor het laatst heeft gevroren in ons land, meldt WeerOnline.

Ook elders in Overijssel en Gelderland daalde de temperatuur lokaal onder het vriespunt.

Vorig jaar vroor het voor het eerst op 13 oktober. De vroegste vorst na de zomer was op 15 september 1971. De laatste in het jaar op 16 december 2000, volgens Weerplaza.

Eerste nachtvorst een feit
Eerste nachtvorst een feit (Foto: ANP)

Enge clowns terroriseren nu ook Australiërs

Een Amerikaanse trend waarin mensen vermomd als enge clowns voorbijgangers de stuipen op het lijf jagen, lijkt te zijn overgeslagen naar Australië. De politie heeft de gewapende lolbroeken inmiddels gewaarschuwd dat ze mogelijk strafbaar bezig zijn.

In het land stromen dit weekend meldingen binnen over 'griezelclowns'. Een vrouw uit Brisbane vertelde aan lokale media hoe ze moest vluchten voor een clown met een mes. Dat overkwam ook een vrouw uit Redland Bay, die in haar auto werd belaagd. "Ik reed dat rotding bijna aan. Ik schreeuwde zo hard", zei ze tegen de Courier Mail.

De autoriteiten in West-Australië kunnen bepaald niet lachen om de hype. In de staat zijn volgens WAtoday al clowns gesignaleerd met machetes, knuppels en zelfs een kettingzaag. De politie kondigde aan in actie te komen als ze inwoners angst aanjagen.

Ook inwoners van Nieuw-Zeeland blijken niet veilig te zijn; een 22-jarige vrouw werd er aangevallen door mannen in clownspakken. "Het was een beangstigende ervaring voor de jonge vrouw", aldus de politie.

Enge clowns terroriseren nu ook Australiërs
Enge clowns terroriseren nu ook Australiërs (Foto: ANP)

Iron Fist slaat om zich heen in eerste teaser

Hoewel sommigen al verwachtten deze te krijgen op het moment dat de serie Luke Cage beschikbaar werd op Netflix, heeft de streamingdienst nu, een week later, een teaser trailer vrijgegeven van de volgende Marvel-serie: Iron Fist.

In Iron Fist speelt Finn Jones de rol van Danny Rand, die leert een meester te worden in de vechtkunst en de beheerser van de mystieke kracht met de naam 'iron fist'. De teaser toont een klein beetje van de toonzetting van de serie, en laat zien dat er voldoende geknokt gaat worden.

Marvel's Iron Fist is te zien op Netflix vanaf 17 maart.

Amsterdam CS even ontruimd na brand

Het Centraal Station in Amsterdam is zondagochtend vroeg helemaal ontruimd geweest wegens een brand in een horecagelegenheid. Het vuur was snel geblust, maar er was veel rook ontstaan. Ook het treinverkeer lag tijdelijk stil.

Niemand is gewond geraakt, volgens de brandweer. Rond 07.30 uur zijn enkele sporen weer vrijgegeven. Nog niet het hele station is weer bereikbaar omdat er veel wateroverlast is door de in werking getreden sprinklerinstallaties. Ook moet er nog worden geventileerd.

De brand ontstond in de keuken van een snackbar. Die was op dat moment gesloten.

Amsterdam CS even ontruimd na brand
Amsterdam CS even ontruimd na brand (Foto: ANP)

F1: Uitslag Grand Prix van Japan

Nico Rosberg heeft zijn leidende positie in het Formule 1-wereldkampioenschap verstevigd door de Grand Prix van Japan te winnen. Achter de Duitser behaalde Max Verstappen met de Red Bull een fraaie tweede plaats, vlak voor de Mercedes van Lewis Hamilton. Door dit resultaat heeft Mercedes de constructeurstitel gewonnen.

Rosberg mocht op Suzuka van poleposition starten en had een prima start, net als Verstappen die als derde mocht starten vanwege een gridstraf voor Kimi Räikkönen. De Nederlander profiteerde optimaal van dit cadeautje door achter Rosberg aan te sluiten, voor Sergio Perez die in de beginfase iedereen ophield. Hamilton kende juist een lastig vertrek door een nog iets natte baan en viel terug naar plek acht. Sebastian Vettel bewandelde omgekeerde weg en klom vanaf plek zes al snel door naar de derde stek.

Rosberg hield in de beginfase het gat met Verstappen op vier seconden, terwijl de Nederlander enkele seconden op Vettel had. Perez en teamgenoot Nico Hülkenberg zorgden ervoor dat de rijders hierachter opgehouden werden. Het was Red Bull dat na tien ronden het bal van de pitsstops opende, waarna de rest volgde. Hamilton was de laatste en dat legde hem geen windeieren, want hij wist Perez en Kimi Räikkönen zo in te halen en even later ook Daniel Ricciardo, waardoor de Brit zich terug vond op plek vier.

Met nog 25 ronden te gaan maakte Verstappen zijn tweede en laatste stop, terwijl Vettel en Hamilton juist enkele ronden langer door gingen om later in de race de Nederlander onder druk te kunnen zetten. Dit pakte voor Hamilton goed uit, want de Brit wist met zijn pitsstopstrategie Vettel te grazen te nemen. De Duitser probeerde op zachte banden snel terug te slaan, maar de Ferrari-coureur moest zich gewonnen geven.

Hamilton reed in de slotfase het gat van tien seconden naar Verstappen dicht, maar de Nederlander had genoeg tempo in zijn Red Bull zitten om de Brit ronde na ronde van zich af te houden. Op twee ronden van het einde probeerde Hamilton het bij de chicane voor start/finish, maar puik verdedigingswerk van Verstappen zorgde ervoor dat Hamilton even van de baan moest en genoegen moest nemen met plek drie, achter de ongenaakbare Rosberg en Verstappen.

Vettel moest genoegen nemen met plek vier, voor Ferrari-teamgenoot Räikkönen en Ricciardo die na zijn zege van vorige week vandaag een kleurloze race reed. Perez en Hülkenberg reden de Force India's naar de plekken zeven en acht, voor de Williamsen van Felipe Massa en Valtteri Bottas. Voor McLaren-Honda werd het een zware thuisrace, want de bolides kwamen niet verder dan de zestiende en achttiende plaats.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Nico Rosberg Mercedes 1:26:43.333
2 Max Verstappen Red Bull +4.978
3 Lewis Hamilton Mercedes +5.776
4 Sebastian Vettel Ferrari +20.269
5 Kimi Räikkönen Ferrari +28.370
6 Daniel Ricciardo Red Bull +33.941
7 Sergio Perez Force India +57.495
8 Nico Hülkenberg Force India +59.177
9 Felipe Massa Williams +1:37.763
10 Valtteri Bottas Williams +1:38.323
11 Romain Grosjean Haas +1:39.254
12 Joylon Palmer Renault +1 ronde
13 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
14 Kevin Magnussen Renault +1 ronde
15 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
16 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
17 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
18 Jenson Button McLaren +1 ronde
19 Felipe Nasr Sauber +1 ronde
20 Esteban Gutiérrez Haas +1 ronde
21 Esteban Ocon Manor +1 ronde
22 Pascal Wehrlein Manor +1 ronde


Coureursstand

# Rijder Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 313
2 Lewis Hamilton Mercedes 280
3 Daniel Ricciardo Red Bull 212
4 Kimi Räikkönen Ferrari 170
5 Max Verstappen Red Bull 165
6 Sebastian Vettel Ferrari 165
7 Valtteri Bottas Williams 81
8 Sergio Perez Force India 80
9 Nico Hülkenberg Force India 54
10 Felipe Massa Williams 43
11 Fernando Alonso McLaren 42
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 30
13 Romain Grosjean Haas 28
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 25
15 Jenson Button McLaren 19
16 Kevin Magnussen Renault 7
17 Jolyon Palmer Renault 1
18 Pascal Wehrlein Manor 1
19 Stoffel Vandoorne McLaren 1
20 Esteban Gutiérrez Haas 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0
24 Esteban Ocon Manor 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 593
2 Red Bull 385
3 Ferrari 335
4 Force India 134
5 Williams 124
6 McLaren 62
7 Toro Rosso 47
8 Haas 28
9 Renault 8
10 Manor 1
11 Sauber 0

'Overnamestrijd rond Twitter bloedt dood'

De verhitte overnamestrijd die op gang leek te komen rond Twitter dreigt te stranden op een gebrek aan concrete interesse. Dat meldde persbureau Bloomberg zaterdag op basis van ingewijden.

Volgens die bronnen heeft ook Salesforce mogelijke plannen rond Twitter laten varen, nadat belangrijke aandeelhouders zich kritisch over een overname hadden uitgelaten. Eerder zouden Google en Walt Disney al zijn afgehaakt als mogelijke kopers.

De beurskoers van Twitter liep afgelopen weken sterk op door alle speculatie over een mogelijke overname. Een groot deel van het enthousiasme verdampte vorige week echter, nadat bronnen meldden dat alleen Salesforce nog serieuze interesse zou hebben.

Geruchten over een overname van Twitter zijn niet nieuw. Het bedrijf worstelt met de concurrentie van onder meer Facebook en Snapchat en heeft moeite geld te verdienen met advertenties.

'Overnamestrijd rond Twitter bloedt dood'
'Overnamestrijd rond Twitter bloedt dood' (Foto: BuzzT)

Agenten neergeschoten in VS

Zeker drie agenten zijn zaterdag (lokale tijd) neergeschoten in het Amerikaanse Palm Springs (Californië). Volgens televisiezender KESQ-TV zijn twee van de neergeschoten politiemensen overleden.

Getuigen verklaarden tien tot twintig schoten te hebben gehoord. "Het klonk eerst als vuurwerk", zegt een omwonende tegen de lokale krant The Desert Sun. "Toen verliet ik mijn huis en zag ik dat de politie wegen begon af te zetten."

De dader was mogelijk een verwarde man. Volgens een buurtbewoner vroeg de vader van de vermeende schutter vlak voor de schietpartij om hulp. Zijn zoon had een wapen en was van plan om agenten neer te schieten.

Tientallen politiemensen zouden nog op zoek zijn naar de schutter. De politie heeft inwoners opgeroepen binnen te blijven.

Update 07:35 uur:
De neergeschoten agenten zijn de 63-jarige Jose Gilbert Vega en de 27-jarige Lesley Zerebny. Een derde agent is gewond en wordt behandeld in een ziekenhuis, meldt CNN.

De agenten werden opgeroepen voor een familieruzie. De moeder van het gezin belde de politie omdat haar zoon problemen maakte. Toen de agenten bij het huis aankwamen om met de zoon te praten weigerde hij de deur open te doen waarna hij de agenten doodschoot. De verdachte is nog niet gearresteerd. Wel is er een huis omsingeld omdat hij daar zou zijn.

FOK! Wat een weer.. Rustig met een enkele bui

Goeiemorgen! We hadden gisteren een afwisseling van zon en wolken en op de Wadden en in het noordwesten vielen zowaar een paar buien. Elders bleef het op de meeste plaatsen droog. Het was wel heel rustig weer en ondanks de niet zulke hoge temperaturen best aangenaam.

Na een frisse nacht met zeker in het oosten plaatselijk vorst, hebben we vandaag een vergelijkbare dag als gisteren. De zon schijnt geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden. De kans op een bui is vandaag iets groter. De meeste kans daarop maakt wederom de noordelijke helft van het land. In het zuiden lijkt het wel meest droog te blijven. De maxima liggen rond de 13 graden en er staat een zwakke tot matige noordelijke wind.

De komende dagen blijft dit rustige weer aanhouden. Er zijn nog geen grote wijzigingen op de weerkaarten.

Fijne zondag!

Zon op 07:52
Zon onder 19:02
Zonkracht

2 /1

Nederland
 

Wolkenvelden boven de polders van Haarlemmerliede (Foto: Stephan5)
Wolkenvelden en perioden met zon. Zo is het weekendweer samen te vatten. ( Foto: Stephan5)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1771 Vrouw Maria, een Nederlands zeilschip onderweg van Amsterdam naar Sint Petersburg vergaat in de Oostzee.
1854 Begin van de Belegering van Sebastopol.
1967 Het eerste bloot op de Nederlandse televisie. Phil Bloom posseert naakt voor het VPRO-programma Hoepla.
1999 De Lockheed SR-71 maakt zijn allerlaatste vlucht.
2006 De Britse snookerspeler Paul Hunter sterft op slechts 27-jarige leeftijd.

Tales of Berseria lanceert in januari

Fans van de Tales of-serie zijn ongetwijfeld blij met de lokalisering van Tales of Berseria. Beter nieuws is dat de game eindelijk een release date heeft meegekregen: 24 januari voor PlayStation 4, 27 januari voor pc.

Ook is er een special edition aangekondigd met een flink aantal goodies. Uiteraard een steelbook case, maar ook een cd, figuurtjes, sleutelhangers, ruilkaarten en meer. Bekijk deze editie hieronder.

Tales of Berseria Special Edition

'IS is kwart van grondgebied kwijt'

Islamitische Staat is meer dan een kwart van het grondgebied kwijtgeraakt dat het ooit controleerde. De terreurgroep moest volgens analisten van IHS sinds januari vorig jaar 28 procent van zijn gebied inleveren, berichtte de BBC.

Het IS-gebied kromp in de eerste negen maanden van 2016 van 78,000 vierkante kilometer naar 65,500 vierkante kilometer. De organisatie verloor sinds juli slechts 2800 vierkante kilometer. Dat valt volgens IHS samen met een afname van de Russische luchtaanvallen tegen IS.

"De verliezen aan grondgebied sinds juli zijn relatief klein van schaal, maar ongekend qua strategisch belang", aldus IHS-analist Columb Strack. De terreurgroep is onder meer verdreven uit het Turkse grensgebied. Daardoor is het een stuk lastiger geworden om via Turkije strijders naar Syrië te smokkelen.

'IS is kwart van grondgebied kwijt'
'IS is kwart van grondgebied kwijt' (Foto: ANP)

Onderzoekers kunstgrasvelden boos op Zembla

Onderzoeksbureau IndusTox is het niet eens met kritiek op een onderzoek dat het bedrijf uitvoerde naar kunstgrasvelden met rubberkorrels. De organisatie zegt niet te zijn gevraagd om een toelichting voorafgaand aan een kritische uitzending van onderzoeksprogramma Zembla eerder deze week.

"Zembla heeft bij IndusTox niet geïnformeerd, noch vragen gesteld of de kans gegeven om een toelichting te geven", aldus het bedrijf, dat urineonderzoek uitvoerde onder zeven voetballers. "Het ging om een eerste onderzoek dat qua omvang beperkt was door een gelimiteerd onderzoeksbudget."

IndusTox ontkent ook dat bij het onderzoek is gesjoemeld door urinemonsters weg te laten. "Wel waren enkele urinemonsters dusdanig verdund of geconcentreerd dat de uitscheiding niet meer normaal verliep; dergelijke monsters zijn daarom niet meegenomen."

In de uitzending van Zembla kwamen wetenschappers aan het woord die gaten schoten in het onderzoek. Zij sloten niet uit dat het zogeheten rubbergranulaat wel degelijk kankerverwekkende stoffen bevat, terwijl uit het door Zembla aangehaalde onderzoek bleek dat sporters op kunstgrasvelden niet aan dergelijke stoffen werden blootgesteld.

De uitzending leidde tot veel ophef. Minister Edith Schippers (Sport) heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) inmiddels opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden.

Onderzoekers kunstgrasvelden boos op Zembla
Onderzoekers kunstgrasvelden boos op Zembla (Foto: ANP)

Concert Bieber leidt tot verkeersoverlast

Een concert van zanger Justin Bieber heeft zaterdagavond geleid tot een forse file bij Arnhem. Ouders die hun kinderen ophaalden, kwamen volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) vast te staan rond de Gelredome.

"Door de grote verkeersstroom die tegelijk wil vertrekken staat het verkeer muurvast", meldde de VID, die een file van 9 kilometer telde rond het stadion. Doordat sommige ouders de chaos probeerden te vermijden door hun auto's te parkeren in de berm, ontstonden extra problemen.

Het optreden van Bieber leidde voorafgaande aan het concert nauwelijks tot verkeersopstoppingen. "Ouders die hun kinderen kwamen afzetten bij Gelredome kwamen toen meer gespreid aan", aldus de verkeersdienst.

Concert Bieber leidt tot verkeersoverlast
Concert Bieber leidt tot verkeersoverlast (Foto: ANP)

Sergio Herman is JFK's Greatest Man

Sergio Herman is zaterdagavond in de Amsterdamse Harbour Club uitgeroepen tot JFK's Greatest Man 2016. De topkok en man van Ellemieke Vermolen kreeg de prijs uit handen van Peter R. de Vries, die in 2008 met de titel naar huis ging.

Volgens de jury verdient Herman de prijs omdat hij stijlvol, ambitieus, succesvol, creatief en vernieuwend is. De succesvolle en perfectionistische topkok vraagt zich af of hij de titel wel verdient. "Het is sterker dan mezelf. Ik zou het echt heel graag willen, iets minder perfectionistisch zijn, maar ik kan het niet. Tegelijkertijd blijf ik tegenwoordig wel een week langer op Ibiza, waar we een huis hebben, als ik dat wil. Dat was vroeger absoluut not done. Maar ik voel aan m'n lichaam dat ik niet meer in staat ben om dingen te doen zoals ik ze vroeger deed. Vijf dagen full power gaan, dat breng ik niet meer op. Ik heb 26 jaar het haantje gespeeld, nu mag een ander het doen."

Max Verstappen eindigde op de tweede plaats, gevolgd door Freek Vonk, Michiel Huisman en Jan Versteegh. Het is de negende keer dat deze prijs door het mannenblad JFK wordt uitgereikt. De presentatie van de avond was in handen van Ruben Nicolai.

Herman treedt met zijn benoeming in de voetsporen van onder anderen Humberto Tan, Frank de Boer, André Kuipers, Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw, Edwin van der Sar en Armin van Buuren.

Sergio Herman is JFK's Greatest Man
Sergio Herman is JFK's Greatest Man (Foto: BuzzE)

Russisch sportministerie trekt zich terug van antidopingautoriteit

Het Russische sportministerie zegt zich vanaf zaterdag teruggetrokken te hebben uit de nationale antidopingautoriteit RUSADA. "Het ministerie trekt zich terug om de transparantie en onafhankelijkheid van RUSADA te waarborgen", liet het ministerie via een statement weten.

Er was al lang grote kritiek op de rol van het Russische sportministerie binnen RUSADA. Zo zou men via sportminister Vitaly Mutko een flinke vinger in de pap hebben gehad bij het opzetten van het grote staatsdopingprogramma. 

"Het Russische sportministerie staat volledig voor een schone sport. We hebben er het volste vertrouwen in dat RUSADA het vertrouwen weer op kan bouwen nu het ministerie op geen enkele manier meer invloed heeft binnen RUSADA." Volgens internationale antidopingbonden is het een eerste stap in de goede richting, hoewel het volledig vertrouwen van RUSADA na de schandalen van de afgelopen anderhalf jaar vermoedelijk nog wel even gaat duren. 

Verstappen naar plek drie door gridstraf Räikkönen

Max Verstappen zal de Grand Prix van Japan zondagochtend aanvangen vanaf de derde plek. De Nederlander eindigde in de kwalificatie van zaterdag als vijfde, maar schoof al gelijk één plek op doordat Sebastian Vettel na de vorige race een straf aan zijn broek kreeg.

Vettel's Ferrari-teamgenoot Kimi Räikkönen heeft nu ook een probleem: zijn versnellingsbak moest vervangen worden en dus moet de Fin vijf plekken inleveren op de startgrid. Van de derde plek gaat hij daardoor naar de achtste plek en dus schuift Verstappen nog een plaats op. Op de tweede rij heeft hij teamgenoot Daniel Ricciardo nu naast zich, terwijl Sergio Perez en Vettel de derde rij vormen. Romain Grosjean en Räikkönen vertrekken vanaf rij vier.

Ook Jenson Button moet plekken inleveren op de grid. McLaren besloot de motor van de Brit te vervangen, waardoor hij van de zeventiende startplek teruggezet wordt naar de laatste plaats. 

Om 07.00 uur Nederlandse tijd begint de Grand Prix van Japan in Suzuka. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.