Marokko niet langs Gabon in kwalificatie WK, Traoré speelt gelijk met Burkina Faso

In Afrika is begonnen met de finaleronde voor het wereldkampioenschap voetbal. Twintig landen zijn verdeeld in vijf groepen met vier, waarvan alleen de groepswinnaar naar het WK gaat. 

In groep C is Marokko begonnen met een gelijkspel op bezoek in Gabon. Het duel in Franceville eindigde in 0-0. Bij Marokko stonden de in Nederland geboren Karim El Ahmadi (Feyenoord), Mbark Boussoufa (Al Jazira) en Nordin Amrabat (Watford) en voormalig Heracles-speler Oussama Tannane (Saint-Etienne) en oud-PSV'er Manuel da Costa (Olympiakos) in de basis. Ajacied Hakim Ziyech moest de hele wedstrijd op de bank plaatsnemen. 

Ivoorkust won in dezelfde poule met 3-1 van Mali. Mali kwam via Sambou Yatabare nog wel op voorsprong, maar Jonathan Kodjia en Gervinho zorgden er mede voor dat Ivoorkust toch nog voor kwamen. De Malinees Salif Coulibaly schoot verder in eigen doel. ADO Den Haag-verdediger Wilfried Kanon mocht in de basis beginnen van De Oranje Olifanten

In groep D speelde Burkina Faso op de valreep gelijk tegen Zuid-Afrika. Banou Diawara wist in blessuretijd de gelijkmaker te maken. De Zuid-Afrikanen kwamen al vroeg op voorsprong door een doelpunt van Dean Furman. De Ajacieden Bertrand Traoré (Burkina Faso) en Thulani Serero (Zuid-Afrika) stonden in de basis, maar werden beiden gewisseld. Senegal nam de leiding in de groep door met 2-0 te winnen van Kaapverdië. 

Congo begon in groep A met een 4-0 zege op Libië. Dieumerci Mbokani was met twee treffers van grote waarde voor zijn land. De andere ploegen in de groep, Tunesië en Guinea, komen zondag in actie. 

Verder vandaag in groep B de wedstrijden Zambia - Nigeria en Algerije - Kameroen op het programma. In groep E is nog Congo - Egypte. Ghana en Uganda, de andere groepsgenoten in groep E, kwamen zaterdag niet tot scoren.