FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 oktober 2016

Politie registreert 100.000 bewakingscamera's

De politie heeft tot dusver 100.000 bewakingscamera's verzameld in een databank die gebruikt wordt voor het oplossen van misdrijven. In het systeem staat geregistreerd wat de locatie is van een camera, hoe de eigenaar bereikbaar is, hoe lang de beelden bewaard worden en wat er wordt gefilmd.

De politie kan niet live meekijken en beelden mogen pas worden opgevraagd na toestemming van een officier van justitie. Toch levert de databank de politie veel tijdwinst op, zei projectleider Karel van Engelenhoven maandag. "Als er een misdrijf is gepleegd kunnen we in één oogopslag zien of er in de buurt camera's hangen die mogelijk beelden hebben van de dader."

Ondernemers en particulieren kunnen hun camera zelf aanmelden voor het systeem via de internetsite van de politie.

Het project begon in 2014 als proef. Inmiddels maken alle eenheden van de politie gebruik van het systeem en is er landelijke dekking. Volgens schattingen hangen in Nederland 1,5 miljoen particuliere beveiligingscamera's.

Politie registreert 100.000 bewakingscamera's
Politie registreert 100.000 bewakingscamera's (Foto: ANP)

'Prestaties universiteiten anders vastleggen'

Ondanks succesvolle prestatieafspraken tussen de overheid en universiteiten wil de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) andere voorwaarden bij het maken van nieuwe afspraken. Volgens de koepelorganisatie werden de vorige afspraken, in 2012, gemaakt onder hoge tijdsdruk. Mede daardoor zou het moeilijk zijn geweest een breed draagvlak te krijgen bij de universiteiten.

"Universiteiten hebben zich de afgelopen jaren met succes ingezet voor de verbetering van onderwijskwaliteit en studiesucces. In de eerste plaats omdat instellingen zelf de ambitie hadden om dit te verbeteren", aldus VSNU-voorzitter Karl Dittrich maandag. Hij noemt het sowieso een hele prestatie dat de prestatieafspraken met de overheid zijn gehaald.

Universiteiten zijn ze volgens Dittrich 'over de volle breedte' nagekomen. De uitval van studenten is verminderd, het studiesucces toegenomen en veel meer docenten hebben een onderwijskwalificatie (BKO) gehaald. Ook volgen steeds meer studenten een zogenoemd excellentietraject, memoreert de voorzitter.

Prestatieafspraken moeten volgens de VSNU ook op een andere manier worden vastgelegd omdat de overheid op onderdelen in gebreke is gebleven bij het nakomen ervan. "Wij hebben veel van dit proces geleerd. Toekomstige afspraken zullen vooral binnen de universiteiten gemaakt moeten worden in samenspraak met docenten, studenten en de medezeggenschap", aldus Dittrich.

'Prestaties universiteiten anders vastleggen'
'Prestaties universiteiten anders vastleggen' (Foto: ANP)

Postzegel wordt 5 cent duurder

PostNL verhoogt de prijs van postzegels voor binnenlandse post vanaf 1 januari met 5 cent. Het basistarief stijgt daardoor naar 78 cent. Ook de andere tarieven voor post gaan omhoog, zo maakte het postbedrijf maandag bekend.

De prijs van frankeren van binnenlandse post met een frankeermachine stijgt met 7 cent naar 72 cent. Het basistarief voor post naar het buitenland stijgt met 8 cent naar 1,33 euro. Daarnaast gaan ook de tarieven voor de zakelijke markt omhoog.

De prijsverhogingen zijn nodig omdat jaarlijks minder post wordt verstuurd. PostNL is wettelijk verplicht om een functionerend postnetwerk in stand te houden en zou zonder de duurdere postzegels niet uit de kosten komen. Overigens wordt door het bedrijf ook gesneden in de uitgaven.

Begin dit jaar steeg de prijs van een basispostzegel al met 4 cent. In 2012 kostte deze nog 50 cent.

Postzegel wordt 5 cent duurder
Postzegel wordt 5 cent duurder (Foto: ANP)

Brit en Fin winnen Nobelprijs voor Economie

De Brit Oliver Hart en zijn Finse collega Bengt Holmström krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de Economie. Dat maakte de Zweedse Koninklijke Academie voor de Wetenschappen maandag in Stockholm bekend.

Hart en Holmström (67) krijgen de prestigieuze onderscheiding voor hun onderzoek naar contracttheorie. Dat vakgebied binnen de economie bestudeert hoe risico en beloning zich tot elkaar verhouden. Het wordt onder meer toegepast bij de vaststelling van arbeidscontracten en beloningsstructuren in het bedrijfsleven, maar ook bijvoorbeeld verzekeringspolissen.

Beide laureaten zijn verbonden aan Amerikaanse onderzoeksinstituten. Hart werkt aan de Harvard University, Holmström aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Vorig jaar ging de prijs, waarmee een bedrag van 8 miljoen Zweedse kroon (827.000 euro) gemoeid is, naar de Schotse wetenschapper Angus Deaton.

De Nobelprijs voor de Economie behoort niet tot de 'klassieke' prijzen die grondlegger Alfred Nobel (1833-1896) had voorzien. De onderscheiding is een initiatief van de Zweedse centrale bank en wordt sinds 1969 uitgereikt. In dat jaar deelde Jan Tinbergen de prijs met zijn Noorse collega Ragnar Frisch. Hij is tot op heden de enige Nederlandse laureaat.

Brit en Fin winnen Nobelprijs voor Economie
Brit en Fin winnen Nobelprijs voor Economie (Foto: ANP)

'Deutsche Bank genoot speciale behandeling'

Deutsche Bank genoot een speciale behandeling bij de Europese stresstest afgelopen zomer. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times maandag. Volgens de krant mocht de grootste bank van Duitsland met goedkeuring van de Europese Centrale Bank (ECB) een nog niet verkocht onderdeel als verkocht in de test opvoeren.

Deutsche Bank verwacht 4 miljard dollar op te halen met de verkoop van zijn belang in de Chinese geldschieter Hua Xia. De deal is evenwel nog niet rond, maar wordt volgens Deutsche Bank tegen het einde van dit jaar verwacht. Toch kreeg de bank toestemming om het resultaat van de verkoop in de test op te voeren.

Deutsche Bank zou de enige bank zijn met een dergelijke voetnoot bij de beoordeling. Het is een van de belangrijkste financiële concerns ter wereld, maar staat zwaar onder druk door dreigende miljardenboetes en een reeks onopgeloste problemen uit het verleden. Zorgen over de kapitaalpositie zetten het aandeel Deutsche Bank de afgelopen weken stevig onder druk.

'Deutsche Bank genoot speciale behandeling'
'Deutsche Bank genoot speciale behandeling' (Foto: ANP)

Veel minder kijkers 2e debat Clinton-Trump

Het tweede televisiedebat tussen Hillary Clinton en Donald Trump heeft veel minder kijkers getrokken dan het eerste. Ruim 66 miljoen mensen zagen zondag de beide presidentskandidaten vragen vanuit het publiek beantwoorden, melden Fox en CNN.

Het eerste debat op 26 september trok ruim 84 miljoen kijkers, een record. Sommige zenders waaronder NBC gaven zondagavond de voorkeur aan een American footballwedstrijd.

Veel minder kijkers 2e debat Clinton-Trump
Veel minder kijkers 2e debat Clinton-Trump (Foto: ANP)

'Syriër had luchthaven Berlijn op het oog'

De in Leipzig aangehouden terreurverdachte uit Syrië had volgens de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst vermoedelijk een luchthaven in Berlijn op het oog. Dat heeft het hoofd van de Verfassungsschutz, Hans-Georg Maa?en, maandag gezegd tegen de publieke zender ARD.

Zijn dienst kwam begin september ter ore dat de terreurorganisatie Islamitische Staat een aanslag op infrastructuur beraamde. Tot afgelopen donderdag was de dienst doende te achterhalen wie die zou kunnen plegen. De in een flat in Chemnitz verblijvende man werd meteen in observatie genomen. Toen hij de volgende dag in een 1 eurowinkel een lijmpistool met patronen kocht, gingen de alarmbellen af. "Dit zou het laatste bestanddeel voor een bom kunnen zijn."

Zaterdag deed de politie een inval in de flat, maar de Syriër, Jabr al-Bakr, wist te ontkomen. In de woning werd 1,5 kilo springstof gevonden. De gevluchte Syriër vond onderdak bij landgenoten in Leipzig, die hem vastbonden en overdroegen aan de politie.

'Syriër had luchthaven Berlijn op het oog'
'Syriër had luchthaven Berlijn op het oog' (Foto: ANP)

Marnix Kappers (73) overleden

In zijn woonplaats Amsterdam is maandagochtend acteur Marnix Kappers overleden. Kappers werd vooral bekend door zijn rol als Neef Herbert in het NCRV-televisieprogramma De Familie Knots en als presentator van Knoop in je Zakdoek. Marnix Kappers is 73 jaar oud geworden.

In 2009 stopte hij met optreden. "Geschokt door de dood van zijn partner in 2013 en getroffen door ernstige en toenemende gezondheidsproblemen besloot hij nieuwe slagen van het noodlot niet langer lijdzaam af te wachten", laat zijn familie weten in een korte verklaring.

Marnix Kappers begon zijn carrière in het studentencabaret, maar maakt er al snel zijn beroep van. Hij werkte onder meer bij Wim Kan en de cabaretgezelschappen Lurelei en van Ivo de Wijs, maar ook Nooy's Volkstheater (De Jantjes).

Verslagen
Grote bekendheid kreeg Kappers met zijn optredens voor de televisie, in programma's als Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen mijnheer?, De familie Knots, Zonder Ernst en Knoop in je zakdoek. Zijn laatste grote rollen speelde hij (naast Jasperina de Jong en Jenny Arean) in de Harry Bannink/Annie Schmidt-musical Heerlijk duurt het langst en in de hommage aan Friso Wiegersma: Telkens weer het dorp.

Ivo de Wijs, die veel met Marnix Kappers werkte, reageerde verslagen. "Hij was een onverslaanbare gangmaker, met zoals elke acteur licht-egocentrische trekjes. Zijn carrière was buitengewoon gevarieerd, van regisseur tot panellid, hij deed reclames, zong, acteerde. Marnix heeft altijd heel hard gewerkt en hij zocht altijd naar de lol. Met hem vlogen de dagen om."


Acteur Marnix Kappers (73) overleden
Acteur Marnix Kappers (73) overleden (Foto: BuzzE)

Lichaam student gevonden in Groningen

In het water van het Lopende Diep aan de Noorderhaven in Groningen is maandag een lichaam gevonden. Volgens de politie is dat vlakbij de plek waar de vermiste achttienjarige student Wytze Pennink vrijdag voor het laatst is gezien. Onderzoek moet uitwijzen om wie het gaat.

De afgelopen dagen zijn er diverse zoekacties naar Pennink geweest.

Update 22.16 uur

De politie heeft ondertussen bevestigd dat het het lichaam van Wytze Pennink betreft.

Lichaam gevonden in Groningen
Lichaam gevonden in Groningen (Foto: ANP)

Thalys-treinen krijgen facelift

De hogesnelheidstreinen van Thalys krijgen een opknapbeurt. De 26 roodkleurige treinstellen met ieder acht rijtuigen worden tot 2021 allemaal onder handen genomen. Het eerste gerenoveerde treinstel heeft inmiddels een rit gemaakt, liet het bedrijf maandag weten.

Elk treinstel wordt in Noord-Frankrijk volledig gedemonteerd voor reparaties en schoonmaak, goed voor 45.000 manuren per stuk. Thalys maakt van de 'louter technische midliferenovatie' gebruik om de vloerbedekking en zetelhoezen te vervangen. Aan de buitenkant krijgen de treinen een nieuwe laklaag, waarbij iets andere accenten worden gelegd.

Thalys International verzorgt ritten tussen Amsterdam en Parijs, maar bijvoorbeeld ook van Brussel naar Keulen. Het bedrijf bestaat twintig jaar en is eigendom van de Franse, Belgische en Duitse spoorwegen. NS is een 'strategische partner'.

Thalys-treinen krijgen facelift
Thalys-treinen krijgen facelift (Foto: ANP)

Erdogan zet actie tegen Böhmermann voort

De Turks president Recep Tayyip Erdogan legt zich niet neer bij het besluit van het Openbaar Ministerie in Duitsland de komiek Jan Böhmermann niet te vervolgen wegens belediging van een buitenlands staatshoofd. Böhmermann declameerde in maart in zijn tv-programma Neo Magazin Royale een gedicht waarin hij zich onder meer afvroeg of je Erdogan een geitenneuker en pedofiel mocht noemen.

De officier van justitie in Mainz oordeelde vorige week dat de grens tussen satire en smaad niet bewust is overschreden en zag ervan af de presentator voor de rechter te dagen. Erdogan is het met die zienswijze niet eens en gaf zijn Duitse advocaat opdracht bezwaar aan te tekenen. De brief is maandag bij het OM binnengekomen. De procureur-generaal in Koblenz moet nu uitsluitsel geven.

Los van deze procedure in Rijnland-Palts, waar de zender ZDF is gevestigd, loopt er ook nog een juridische zaak die Erdogan als privépersoon aanspande tegen Böhmermann. De civiele kamer in Hamburg buigt zich daar begin november over. De arrondissementsrechter verbood Böhmermann indertijd grote delen van het gewraakte gedicht te herhalen op straffe van een dwangsom.

Erdogan zet actie tegen Böhmermann voort
Erdogan zet actie tegen Böhmermann voort (Foto: ANP)

Dick Maas is best tevreden over zijn Prooi

Regisseur Dick Maas is een tevreden man. De eerste kritieken op zijn nieuwe komische thriller Prooi zijn enthousiast en de film is nu af - maandagavond beleeft zijn eerste titel in vijf jaar de wereldpremiere in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski.

Prooi vertelt over een bloeddorstige leeuw die huishoudt in Amsterdam. "Ik probeer elke film een leuke combinatie van actie en humor te maken", vertelt hij vlak voor de vertoning. "En de ene keer lukt dat beter dan de andere. Maar ik geloof dat ik er dit maal wel het gewenste resultaat heb bereikt." Dat betekent overigens niet dat de succesvolle regisseur, die eerder genrefilms als De Lift en Amsterdamned maakte, tijdens de eerste publieke viewing rustig in zijn stoel zit. "Ik ben een enorme perfectionist, dus ik blijf tot weken na de première nog fouten zien, of dingen die beter hadden gekund. Pas na maanden kan ik enigszins objectief kijken naar wat ik gemaakt heb."

Prooi was een bevalling, erkent Maas. "Dat kwam vooral door de vijfhonderd special effects-shots", rekent hij voor. In eerste instantie had de regisseur gedacht meer gebruik te maken van opnames van een echte leeuw. Maar dat bleek lastiger dan gedacht. "In Groot-Brittannië zit een bedrijf dat gespecialiseerd is in filmdieren. Maar die leeuw mochten we niet naar Nederland halen." Bovendien bleken zowel de 3D-shots als de beelden met de 'animatronic' - het bovenlijf van een nepleeuw die op de set werd gebruikt - er veel beter uit te zien dan verwacht.

Nieuwe projecten
Maas heeft diverse nieuwe projecten op de plank liggen, waaronder een vervolg op zijn film Sint. Maar eerst is hij nog druk met de promotie van Prooi en de verkoop aan het buitenland. "Ik heb deze film niet alleen voor Nederland gemaakt", zegt hij stellig. "Sint is ook aan veertig landen verkocht. En ik denk dat dit verhaal universeler is. Bij Sint moest je altijd nog even de achtergrond van dat rare Hollandse feest uitleggen; een leeuw die los rondrent in een grote stad is een uitgangspunt dat iedereen metéén snapt."

Prooi is vanaf donderdag in 100 zalen te zien.

Dick Maas is best tevreden over zijn Prooi
Dick Maas is best tevreden over zijn Prooi (Foto: BuzzE)

RTL: koning krijgt compensatie voor belasting

Koning Willem-Alexander en zijn voorgangers worden al sinds de jaren zeventig gecompenseerd voor de belasting die ze sindsdien betalen over het rendement van hun vermogen. Volgens RTL Nieuws zijn daarover destijds in het diepste geheim afspraken gemaakt. De compensatie is verwerkt in de uitkering die het staatshoofd ontvangt.

RTL Nieuws kreeg inzage in documenten in het Nationaal Archief en stelt dat koningin Juliana destijds een extra bedrag van 150.000 tot 200.000 gulden per jaar kreeg. Het was in die tijd prins Bernhard die druk uitoefende om te worden gecompenseerd voor de belastingheffing.

Willem-Alexander profiteert nu nog steeds van de compensatie. RTL Nieuws schat dat de Oranjes in de afgelopen 42 jaar in totaal 7 miljoen euro compensatie hebben ontvangen.

RTL: koning krijgt compensatie voor belasting
RTL: koning krijgt compensatie voor belasting (Foto: ANP)

Benteke scoort 7 seconden na aftrap tegen Gibraltar

België speelt maandagavond in de kwalificatie voor het WK voetbal van 2018 in en tegen Gibraltar. Om 20.45 uur trapte de thuisploeg af, maar dat ging niet helemaal soepel: de Belgen onderschepten de bal en binnen zeven tellen had Christian Benteke de 0-1 op zijn naam geschreven.

Het is de snelste goal ooit in de WK-kwalificatie en de op één na snelste interlandgoal ooit. Lukas Podolski heeft dat record op zijn naam staan: in 2013 had hij een krappe zes seconden nodig om Duitsland in een vriendschappelijk duel met Ecuador op voorsprong te zetten. 

Paul Ryan wil Trump niet langer verdedigen

De invloedrijke Republikein Paul Ryan heeft de kandidatuur van Donald Trump voor het presidentschap verder gefrustreerd. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zei maandag in een telefonische vergadering met fractiegenoten dat hij niet van plan is de luidruchtige vastgoedmagnaat nog langer te verdedigen.

Ryan gaat zich in plaats van campagne te voeren voor Trump richten op het behoud van de Republikeinse meerderheid in het Congres. Dat heeft onder andere de New York Times bekendgemaakt, zich beroepend op twee bronnen binnen de partij die anoniem wilden blijven.

Hoewel Ryan niet openlijk afstand nam van Trump vatten enkele afgevaardigden dat wel zo op. Dana Rohrabacher, een conservatieve veteraan uit Californië, kwam er daarom later in het overleg op terug. Ryan maakte toen duidelijk dat hij zijn steun aan Trump niet formeel intrekt.

Trump zelf reageerde zoals zo vaak onmiddellijk via Twitter op dit nieuws. "Paul Ryan zou meer tijd moeten besteden aan het op orde krijgen van de begroting, aan banen en illegale immigratie en niet zijn tijd verdoen met het bestrijden van de Republikeinse genomineerde."

Paul Ryan wil Trump niet langer verdedigen
Paul Ryan wil Trump niet langer verdedigen (Foto: ANP)

Rutte: brexit vergt flinke Britse inspanningen

De Britse ruimte voor onderhandelingen over een uittreding uit de Europese Unie is niet onbeperkt. Dat liet premier Mark Rutte maandag weten na een gesprek met zijn Britse ambtgenoot Theresa May. "De onderhandelingen zullen flinke Britse inspanningen vergen."

May was voor een kennismakingsbezoek in Den Haag. Zij kwam in juli aan de macht nadat premier David Cameron was afgetreden omdat een meerderheid van de bevolking tijdens een referendum voor uittreding uit de EU had gestemd. May wil uiterlijk eind maart duidelijk zal maken wanneer haar land de EU gaat verlaten.

"Europese verdragen en kaders zijn niet vrijblijvend. Bij de interne markt hoort vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Dat is geen keuzemenu, het is onlosmakelijk met elkaar verbonden", aldus een verklaring van Rutte na afloop van het bezoek.

Nederland en Groot-Brittannië zijn nauwe bondgenoten. Het land is na Duitsland de grootste handelspartner van Nederland. "Het is evident dat we in de toekomst ook gedeelde belangen zullen houden, maar dat laat onverlet dat er hele ingewikkelde onderhandelingen voor ons liggen", aldus Rutte.

Rutte: brexit vergt flinke Britse inspanningen
Rutte: brexit vergt flinke Britse inspanningen (Foto: ANP)

FOK! Serie Top 100 is terug!

Nu de winnaar van de FOK! Film Top 100 bekend is (voor degenen die het niet wisten; Pulp Fiction is volgens ons de beste film ooit), is het tijd om weer op zoek te gaan naar de beste serie die volgens ons FOK!kers ooit is gemaakt. Ook jij kunt hieraan meehelpen! 

De zoektocht naar de beste serie vond voor het laatst plaats in 2013. Toen won Breaking Bad, wellicht nog steeds een van de meest populaire series in de uiteindelijke lijst, hoewel de toenmalige nummer 2 (Game of Thrones) inmiddels misschien nóg populairder is geworden. Nu is het nog allemaal koffiedik kijken, maar over een maandje weten we welke serie dit jaar als beste wordt uitgeroepen. 

Deelnemen is heel eenvoudig: rangschik jouw beste series, giet die in één van de toegestane formaten en post je lijst op het forum. Dat kun je doen in dit topic tot en met zaterdag 12 november 23.59u. Check voordat je post wel even de regels die in de OP van het topic staan, zodat je het de organisator zo gemakkelijk mogelijk maakt. 

Hopelijk tot snel op het forum!

O'Sullivan: "Van Gerwen is de beste sporter ter wereld"

Darter Michael van Gerwen krijgt vaak complimenten maar afgelopen weekend ontving hij misschien wel de mooiste ooit. Vermaard snookerspeler Ronnie O'Sullivan noemde de Nederlandse darter namelijk de beste sporter ter wereld.

Na de overwinning van Van Gerwen gisteren bij de World Grand Prix kwam O'Sullivan superlatieven te kort. "Ik heb nog nooit zoiets moois gezien", aldus The Rocket. "MVG is God."

O'Sullivan is een groot dartsfan en was al meerdere malen toeschouwer bij de toernooien van de PDC. Hij volgt Van Gerwen zo niet alleen via TV maar ook vanuit de zaal en daar is hij diep van onder de indruk. "Er is maar één sporter die kan wedijveren met Van Gerwen", zo liet de voormalig wereldkampioen snooker weten op de site van de Nederlandse darter. "Dat is Usain Bolt. Het verschil tussen hen is miniem. Michael en Usain zijn wereldwijd de topboys in welke sport dan ook. Van Gerwen is te gek. Hij is ongelooflijk, eigenlijk. Ik denk dat hij de bester sporter van de planeet is, in welke sport ook. Ik denk zelfs dat-ie sneller is dan Bolt."

Onze landgenoot was een beetje beduusd van de complimenten van O'Sullivan. "Ik heb zoveel respect voor hem. Dit is ongelooflijk leuk om te horen, en zeker van hem", zo liet Van Gerwen weten.

O'Sullivan: "Van Gerwen is de beste sporter ter wereld" (Pro Shots / Action Images)
O'Sullivan: "Van Gerwen is de beste sporter ter wereld" (Pro Shots / Action Images)

Facebook-oproep Lubach al 30.000 keer gedeeld

De oproep van Arjen Lubach aan Facebook om een aantal vragen over het beleid van het internetbedrijf te beantwoorden, is binnen 24 uur 30.000 keer gedeeld. Het bericht heeft binnen een etmaal bijna twee miljoen mensen bereikt. Dat heeft eindredacteur Janine Abbring maandag gemeld.

Lubach besteedde zondagavond in zijn programma Zondag met Lubach aandacht aan Facebook. Hij verbaast zich erover dat het bedrijf door speciale algoritmes bepaalt wat gebruikers aan nieuws en informatie te zien krijgen en wilde daar graag een aantal vragen over stellen. Maar het bleek onmogelijk om een woordvoerder van het bedrijf te pakken te krijgen.

Daarom riep de presentator van het satirische programma zijn kijkers op de vragen op Facebook te delen of te liken. Volgens Abbring heeft Facebook nog niet gereageerd op het initiatief.

Napalmfoto

Facebook kwam de afgelopen weken meerdere malen negatief in het nieuws doordat het bedrijf filmpjes en foto's van accounts verwijderde. Zo censureerde het bedrijf de iconische nieuwsfoto van een Vietnamees meisje dat net met napalm is overgoten omdat er naakt op te zien is. Ook werd de Facebook-account van PvdA-parlementariër Keklik Yücel offline gehaald omdat zij kritiek had geuit op Turkije.

Zondag met Lubach, dat elke zondag bij de VPRO te zien is, is momenteel bezig aan zijn vijfde seizoen. De zesde reeks is in 2017 te zien, maakte producent Human Factor onlangs bekend.

Facebook-oproep Lubach al 30.000 keer gedeeld
Facebook-oproep Lubach al 30.000 keer gedeeld (Foto: BuzzE)

Inge Dekker zet punt achter zwemcarrière

Inge Dekker heeft bekend gemaakt dat ze per direct stopt met zwemmen. De 31-jarige sportster heeft aangegeven haar maatschappelijke loopbaan voorrang te geven. Voor Dekker was de knoop al voor de Spelen in Rio doorgehakt. Ze twijfelde tijdens de Spelen wel even, maar blijft achter haar beslissing. "Het is echter mooi geweest," was haar reactie.

"Na de Spelen van Londen had ik al besloten dat Rio mijn laatste kunstje zou zijn." Haar weg richting Rio verliep echter niet volgens plan. Bij de zwemster werd begin dit jaar baarmoederhalskanker geconstateerd. Dekker werd succesvol geopereerd en begon weer met trainen. Uiteindelijk wist ze zich toch te kwalificeren voor Rio. "Mijn ziekte heeft het proces dus niet versneld. Juist het tegenovergestelde. Ik heb heel hard moeten knokken om terug te komen. Ik dacht dat mijn zwemcarrière voortijdig afgelopen was."

Op de Spelen ging Dekker met lege handen naar huis, maar desondanks sprak ze door de grote tegenslag eerder dit jaar van haar beste spelen ooit. "Nu kan ik zeggen dat het halen van Rio een van mijn grootste sportprestaties is geweest. Het was ook een moeilijke beslissing om te stoppen. De vierde plaats in Rio was heel zuur, toch ben ik er trots op dat ik heb kunnen strijden om de medailles. Het plezier in zwemmen ben ik nooit verloren, maar ik ben nu vooral aan iets anders toe."

Dekkers was jarenlang een vaste kracht in het Nederlandse estafetteteam, waarmee ze op de Olympische Spelen in totaal drie medailles op de 4x100 vrije slag heeft gewonnen: brons in Athene (2004), goud in Peking (2008) en zilver in Londen (2012). Maar ook op de persoonlijke nummers heeft ze verscheidene successen geboekt, waaronder goud op de 50m vlinder tijdens het WK langebaan in 2011.

Inge Dekker zet punt achter zwemcarrière (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Inge Dekker zet punt achter zwemcarrière (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Ramselaar traint weer met PSV mee

Bart Ramselaar staat weer op het trainingsveld. De middenvelder van PSV is op de weg terug na een blessure aan zijn bovenbeen en maakte op de groene mat een gretige indru.

Ramselaar liep zijn blessure op in het Champions League-duel met FK Rostov. Inmiddels is hij vrijwel hersteld en mogelijk komend weekend alweer inzetbaar. PSV neemt het in de competitie dan op tegen Heracles Almelo.

Andrés Guardado en Jorrit Hendrix zijn nog bezig met hun herstel. Beide middenvelders zullen nog een tijdje vanaf de zijlijn toe moeten kijken.

Ramselaar traint weer met PSV mee (Pro Shots / Erwin Spek)
Ramselaar traint weer met PSV mee (Pro Shots / Erwin Spek)

Cillessen drie weken uitgeschakeld

FC Barcelona kan de komende drie weken geen beroep doen op Jasper Cillessen. De keeper heeft een blessure aan zijn enkel opgelopen, zo meldt de NOS vandaag.

Cillessen liep de kwetsuur afgelopen weekend op. Dat gebeurde tijdens de training van het Nederlands elftal, dat in voorbereiding was op het treffen met Frankrijk. Bondscoach Danny Blind riep na het wegvallen Michel Vorm op als vervanger.

Afgelopen zomer verruilde Cillessen Ajax voor de Catalaanse voetbalgrootmacht. Tot dusver kwam onze landgenoot tot één officieel duel voor zijn nieuwe werkgever.

Cillessen drie weken uitgeschakeld (Pro Shots / Erwin Spek)
Cillessen drie weken uitgeschakeld (Pro Shots / Erwin Spek)

Battlefield 1 krijgt Rent-A-Server

Na de release van Battlefield 1 komt Electronic Arts met het Rent-A-Server-programma, waarmee spelers hun eigen private en openbare servers kunnen opzetten. Hierdoor krijgen spelers controle over allerlei spelopties en map-rotaties, maar het zal wel allemaal via EA zelf moeten lopen.

De servers zijn te huur via de in-game store in Battlefield 1. Dit principe is niet nieuw, alleen werd het in het verleden gedaan via externe partijen die geautoriseerd waren door EA. Nu verloopt het programma rechtstreeks via EA, volgens eigen zeggen omdat ze dan beter in staat zijn om de kwaliteit van hardware te bewaken en de beste in-game performance kunnen garanderen.

EA geeft aan dat in het begin niet alle spelopties en -modi meteen kiesbaar zijn, maar belooft dat het op basis van feedback de functies en aanpassingsmogelijkheden zal blijven uitbreiden. Battlefield 1 komt op 21 oktober uit; Rent-A-Server zal vanaf 1 november beschikbaar zijn. Tevens het vermelden waard is de eerdere toegang die EA Access- en Origin Access-abonneehouders krijgen: zij mogen al met de game aan de slag vanaf 13 oktober.

Systeemeisen Skyrim Special Edition stellen weinig voor

De minimale en aanbevolen systeemeisen voor Skyrim Special Edition zijn bekendgemaakt. Bethesda kondigde eerder vandaag aan dat de game goud is gegaan en maakte daarbij meteen de (vrij bescheiden) systeemeisen bekend voor de opgepoetste heruitgave van Skyrim.

Minimale systeemeisen

  • Windows 7/8.1/10 (64-bit versie)
  • Intel i5-750/AMD Phenom II X4-945
  • 8GB aan RAM
  • 12GB vrije schijfruimte
  • NVIDIA GTX 470 1GB / AMD HD 7870 2GB

Aanbevolen systeemeisen

  • Windows 7/8.1/10 (64-bit versie)
  • Intel i5-2400/AMD FX-8320
  • 8GB aan RAM
  • 12GB vrije schijfruimte
  • NVIDIA GTX 780 3GB / AMD R9 290 4GB

Hoewel ze vanzelfsprekend een stuk hoger liggen dan toen de originele Skyrim uitkwam, zijn ze voor hedendaagse standaarden vrij bescheiden. Voor de consoles geldt dat de PlayStation 4-versie in de Europese uitgave 33GB aan schijfruimte vereist, waar de Xbox One-versie 25GB vrije ruimte nodig heeft. Ook niet onbelangrijk om te vermelden is dat wanneer je de Legendary Edition van de originele Skyrim bezit op Steam, of je Skyrim plus alle uitbreidingen ooit hebt aangeschaft, je de Special Edition voor niets krijgt. 

Vorige week konden we al even een blik werpen op enkele omgevingen uit de Skyrim Special Edition op hoge resolutie. Skyrim Special Edition komt op 28 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Facebook weigert advertentie om brandwonden'

Volgens de Brandwondenstichting heeft Facebook een advertentie afgekeurd die was bedoeld om de komende collecteweek te promoten. De advertentie bevat een foto van een jonge vrouw met brandwonden in het gezicht.

In een open brief aan Facebook-baas Mark Zuckerberg schrijft de stichting dat tot haar verbazing de aanvraag niet was goedgekeurd. "De reden: de advertentie bevat afbeeldingen die een lichaamstype als perfect of ongewenst weergeven. Ja echt, dat stond er echt." Dat meldt de stichting op haar site.

De stichting heeft Facebook daarop gevraagd of de vrouw op de foto soms een 'ongewenst lichaamstype' heeft, maar naar eigen zeggen nog geen antwoord gehad.

Facebook laat weten meteen te gaan onderzoeken wat er precies aan de hand is met de advertentie van de Brandwondenstichting om daarna uitgebreid te reageren.

'Facebook weigert advertentie om brandwonden'
'Facebook weigert advertentie om brandwonden' (Foto: ANP)

Wasteland 3 haalt crowdfundingdoel in drie dagen

Twee week geleden werden we al getrakteerd op het heuglijke nieuws dat Wasteland 3 in de pijplijn zit, en vorige week kregen we al een voorproefje van de in-game dialogen en een fractie gameplay. Inmiddels blijkt het crowdfundingdoel van 2,75 miljoen dollar te zijn behaald in iets meer dan drie dagen.

Wasteland 3 wordt in tegenstelling tot zijn voorganger gefinancierd via Fig, een tegenhanger van Kickstarter. Dit stuitte her en der op ophef, omdat Brian Fargo van ontwikkelaar InXile zelf in de adviesraad zit van Fig. De heren van InXile zijn zelf echter begonnen met een flink eigen startkapitaal alvorens het project op het crowdfundingplatform te starten. Het project op Fig kun je hier vinden.

Vanaf nu gaat het dus alleen nog om stretch-goals. De eerste stretch-goal, die wordt gehaald zodra de teller de 3 miljoen dollar aantikt, is wel een bijzondere: een in-game companion in de vorm van een pratende auto genaamd Morningstar die is ontwikkeld om president Reagan te dienen en een hekel heeft aan communisten. De teller staat ten tijde van schrijven op 2.852.483 dollar.

Helaas voor de fans duurt het nog enorm lang voordat Wasteland 3 daadwerkelijk het levenslicht zal zien: de prognose van InXile staat momenteel op Q4 2019.

SP wil minimumloon met 10% verhogen

Aanstaande donderdag presenteert de Socialistische Partij het verkiezingsprogramma. Op de partijwebsite kijkt Emile Roemer vast vooruit. De kern van het programma: Nederlanders moeten meer te besteden krijgen. Hij wil daarom het wettelijke minimumloon verhogen met 10 procent.

Volgens Roemer zijn alle Nederlanders, behalve de rijksten, er sinds 2005 op achteruit gegaan. De maatregelen van beide kabinetten Rutte hebben dat volgens de SP versterkt, omdat ook de huur en de zorgkosten hoger zijn geworden. De partij wil dat tij keren.

Met het verhogen van het minimumloon gaan ook sociale uitkeringen omhoog: de hoogte van de AOW, de wajong en de bijstand is gekoppeld aan het minimumloon. Niet geheel verrassend wil de SP zorgen dat deze groep het ruimer krijgt in de portemonnee. 

Emile Roemer opnieuw lijsttrekker SP (Foto: ANP)
SP-leider Emile Roemer: minimumloon moet omhoog (Foto: ANP)

Mafia III glitch-compilatie

Mafia III is inmiddels een paar dagen uit en de reviews zijn vooralsnog niet denderend. Veel mensen klagen over saaie side-quests, matige personages en de vele bugs en glitches.

De bugs in Mafia III zijn niet game-breaking, maar kunnen wel als irritant ervaren worden. Het leuke aan bugs en glitches in dit soort sandbox-games is dat het vaak grappige in-game momenten oplevert. Iemand was zo vrij om een compilatie te maken van een aantal opvallende glitches die hoofdpersoon Lincoln Clay tijdens zijn avonturen tegenkomt. Bekijk de compilatie hieronder.

Show boyband Bros in 7 seconden uitverkocht

De comeback van de Britse boyband Bros zorgt voor verkooprecords in Groot-Brittannië. De show die Bros op 19 augustus volgend jaar geeft in de O2 in Londen is sneller uitverkocht dan elk ander concert in deze arena. Na zeven seconden had Live Nation U.K. de toegangskaartjes verkocht, meldt BBC.

De concertorganisator heeft prompt nieuwe data aangekondigd. Naast een tweede concert in O2 volgen optredens in Manchester, Nottingham, Birmingham, Newcastle en Glasgow. In totaal geeft Bros zeven concerten.

Bros kondigde de comeback vorige week aan. Na 24 jaar gaan tweelingbroer Matt en Luke Goss weer met elkaar optreden. Bros werd gevormd in 1987 en was al snel succesvol in de Britse charts. In Nederland scoorde de groep eind jaren tachtig twee top 10-hits met When Will I Be Famous? en I Owe You Nothing.

Show boyband Bros in 7 seconden uitverkocht
Show boyband Bros in 7 seconden uitverkocht (Foto: BuzzE)

'Rommeltje' bij openbaar maken WOZ-waarden

Veel gemeenten maken "een rommeltje" van de wettelijke verplichting om kosteloos WOZ-waarden van woonhuizen openbaar te maken. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Volgens de belangbehartiger van huizenbezitters is het merendeel van de gemeenten niet terug te vinden op de officiële website.

"Onacceptabel", zegt VEH-directeur Rob Mulder. "Hier is geen excuus voor. Ook gemeenten moeten zich aan de wet houden." Mulder roept het kabinet op werk te maken van de kwestie.

Per 1 oktober is het de bedoeling dat alle WOZ-waarden van woningen terug te vinden zijn op WOZ-waardeloket.nl. Dit is al sinds 2013 bekend. Maar slechts 94 van de 390 gemeenten doen dat, aldus VEH. In plaats daarvan gebruiken veel gemeenten nu alternatieve platforms zoals Wozview.nl, Watisdewozwaarde.nl, Mijnwozwaarde.nl en Knoop-woz.nl. Ook zijn er gemeenten die de vereiste informatie nog helemaal niet leveren.

De WOZ-waarde van een huis wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Deze is van invloed op de hoogte van een aantal belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting en de inkomstenbelasting.

'Rommeltje' bij openbaar maken WOZ-waarden
'Rommeltje' bij openbaar maken WOZ-waarden (Foto: ANP)

Van Bommel: "Oranje zit echt in een crisis"

Mark van Bommel wordt niet vrolijk van de staat van het Nederlands voetbal. Volgens de oud-international zijn de problemen rond de nationale ploeg al begonnen in maart 2014.

"Frankrijk - Nederland was toen echt een keerpunt", zegt hij in L'Equipe in de aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijd tussen beide landen. "Eerder koos Van Gaal altijd voor 4-3-3, maar voor die wedstrijd stapte hij ineens over naar een 5-3-2-systeem." Oranje verloor dat oefenduel met 2-0.

Mede dankzij het nieuwe systeem haalde Nederland dat jaar op het WK in Brazilië wel de halve finales. "Maar toch denk ik dat daar sommige problemen misschien wel zijn begonnen. Nederland heeft altijd succes gehad in een 4-3-3-opstelling", aldus Van Bommel. "Op dit moment zijn we te afhankelijk van Arjen Robben. Hij stuurde ons in Brazilië naar de halve finales, omdat hij in de vorm van zijn leven verkeerde. Maar het is altijd een slecht teken als je van één man afhankelijk bent."

De oud-speler van PSV, AC Milan en FC Barcelona is over de toekomst dan ook niet heel positief. "Het is allemaal te romantisch, ik zie geen winnaarsmentaliteit. Wesley Sneijder en Arjen Robben zitten dichter bij het einde van hun loopbaan dan bij het begin. Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar en Nigel de Jong worden niet meer opgeroepen en de toekomstige leiders zijn Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum. Maar tussen die twee en de jongere spelers zit een gapend gat en onze talenten zijn minder goed dan tien jaar terug. We maken echt een crisis door."

Mengpaneel van Bo Saris onder de hamer

Een mengtafel van zanger Boris Titulaer wordt geveild. Het mengpaneel, een complete Avid Venue SC 48, is afkomstig uit de failliete boedel van zijn bedrijf Bo-Rush Productions. De onlineveiling sluit op 20 oktober. Maandag 17 oktober is er voor belangstellenden een kijkdag in Vianen, meldt veilinghuis Troostwijk.

Naast de mengtafel is er veel meer apparatuur van andere audiovisuele bedrijven te koop. Veilingmeester Rob Sand zegt: ''Bedrijven en particulieren hebben een unieke kans om via deze veiling zeer professionele apparatuur te kopen. Er zijn veel interessante items voor koopjesjagers en starters. We rekenen zeker op veel belangstelling vanuit het buitenland."

Het bedrijf Bo-Rush Productions werd afgelopen voorjaar failliet verklaard. De voormalige Idols-winnaar Boris Titulaer, de laatste jaren vooral bekend onder de pseudoniemen Bo-Rush en Bo Saris, gaat volgend jaar verder onder de artiestennaam I Am Boris.

Mengpaneel van Boris onder de hamer
Mengpaneel van Boris onder de hamer (Foto: BuzzE)

Halfbroer Sylvester Stallone gewond na aanval

De 19-jarige halfbroer van Sylvester Stallone is slachtoffer van een brute aanval. TMZ meldt dat Dante Stallone op een campus in Tallahassee, de hoofdstad van Florida, zaterdag is aangevallen door twee mannen. Hij liep daarbij een gebroken kaak en een gespleten gehemelte op. Ook tanden van Dante zijn uit zijn mond geslagen.

Dante is de zoon van de in 2011 overleden Frank Stallone sr. en zijn vierde vrouw Kathleen. Frank is de vader van Sylvester Stallone. De Amerikaanse acteur vertelt TMZ dat zijn halfbroer geen vlieg kwaad doet en nooit problemen veroorzaakt. "Het is heel tragisch en schandelijk", zegt Sylvester Stallone.

De politie is op zoek naar de daders.

Halfbroer Sylvester Stallone gewond na aanval
Halfbroer Sylvester Stallone gewond na aanval (Foto: BuzzE)

Geen verlenging noodverordening Maassluis

De noodverordening in de wijk Burgemeestersplantsoen in Maassluis, die dinsdagavond afloopt, wordt niet verlengd. Burgemeester Edo Haan ziet daar geen aanleiding toe, omdat de rust grotendeels is weergekeerd, liet een woordvoerder van de gemeente maandag weten. Andere maatregelen in de wijk, zoals mobiele camera's en extra toezicht, blijven wel van kracht.

De noodverordening was twee weken geleden afgekondigd voor de onrustige wijk en een aantal straten eromheen. Jongeren zorgden daar voor overlast. Er werden gemeente-eigendommen vernield, auto's van bewoners stukgemaakt, ramen van huizen ingegooid en er zou sprake zijn van intimidatie en uitlokken van ruzie.

De afgelopen tijd zijn een aantal mensen, vooral jongeren, opgepakt voor onder meer vernielingen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Noodbevel
In de noodverordening staat onder meer dat mensen zich niet in groepen groter dan vier personen mogen ophouden en dat mensen die niet in de wijk wonen en daar "geen redelijk doel hebben", zich er niet mogen ophouden. Ook mag geen gelaatsbedekkende kleding gedragen worden "die de identificatie door ambtenaren van politie bemoeilijkt of kan bemoeilijken", zoals capuchons en bivakmutsen.

Voor de noodverordening was een noodbevel van drie dagen van kracht. Een noodbevel is een zwaarder middel dan een noodverordening.

Geen verlenging noodverordening Maassluis
Geen verlenging noodverordening Maassluis (Foto: ANP)

Rusland is bereid tot verlaging olieproductie

Rusland is bereid tot een bevriezing of zelfs verlaging van zijn olieproductie. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag gezegd op een energieconferentie in Istanbul.

Vorige maand bereikte oliekartel OPEC een voorlopig akkoord over productiebeperkende maatregelen. Rusland is geen lid van de OPEC, maar is dus volgens Poetin wel bereid mee te doen aan een deal met het oliekartel om de olieprijzen te stutten. Hij gaf aan te hopen dat bij het formele overleg van de OPEC in november een definitieve overeenkomst over een productiebeperking zal worden gesloten. Rusland produceert momenteel ongeveer 11,2 miljoen vaten olie per dag.

Poetin verklaarde verder dat Rusland een betrouwbare energieleverancier zal blijven.

De olieprijzen gingen maandagmiddag omhoog door de hoop op een productiedeal. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,4 procent tot 50,48 dollar en Brentolie won 1,4 procent tot 52,66 dollar per vat.

Rusland is bereid tot verlaging olieproductie
Rusland is bereid tot verlaging olieproductie (Foto: ANP)

Mensenrechtenprijs voor jezidi-activiste

De Vaclav Havelprijs voor de mensenrechten gaat dit jaar naar de Iraakse activiste Nadia Murad. Zij behoort tot de jezidi's en werd in 2014 op 21-jarige leeftijd ontvoerd door Islamitische Staat.

Murad werd drie maanden misbruikt voordat ze naar Duitsland wist te vluchten. De afgelopen jaren heeft ze zich ingezet voor de jezidi's, vooral voor de vrouwen die als seksslaaf zijn misbruikt door IS. Zij was dit jaar ook kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Murad nam de prijs, waaraan 60.000 euro is verbonden, maandag in ontvangst in Straatsburg. De door de Raad van Europa ingestelde prijs is vernoemd naar de Tsjechische toneelschrijver en strijder voor de mensenrechten en later president Vaclav Havel (1936-2011).

De prijs werd voor de vierde keer uitgereikt. De eerdere winnaars kwamen uit Wit-Rusland, Azerbeidzjan en Rusland.

Mensenrechtenprijs voor jezidi-activiste
Mensenrechtenprijs voor jezidi-activiste (Foto: ANP)

Justitiegebouwen Brussel ontruimd om bomalarm

In Brussel zijn maandag twee gebouwen ontruimd na een bomalarm. Het gaat om panden van het Openbaar Ministerie en de rechtbank, beide vlak bij het Justitiepaleis aan het Poelaertplein. De politie heeft een veiligheidszone rond het plein ingesteld. Het openbaar vervoer wordt omgeleid.

Het gebouw van het Brusselse parket werd vorige week ook al ontruimd na een bomalarm, maar al snel bleek toen dat dat vals was.

Justitiegebouwen Brussel ontruimd om bomalarm
Justitiegebouwen Brussel ontruimd om bomalarm (Foto: ANP)

Verkennend onderzoek naar Al-Raza moskee

Het Openbaar Ministerie doet een "oriënterend onderzoek" naar de Al-Raza moskee in Almere. Dat gebeurt volgens een woordvoerster na de uitzending van het SBS6-programma Undercover in Nederland. Daarin was te zien dat de moskee zou meewerken aan illegale, religieuze huwelijken.

"We kijken eerst of er sprake is van strafbare feiten", vertelt de woordvoerster in reactie op een bericht van Omroep Flevoland. Van vervolging is nog geen sprake.

In het programma was zondagavond met behulp van een verborgen camera te zien dat een vrouw deed alsof ze wilde trouwen met een moslim. Zij zou zijn derde vrouw worden. Er wordt vastgelegd dat de voorzitter van de moskee wil meewerken aan het huwelijk, ook al is hem duidelijk dat er niet volgens de Nederlandse wet wordt getrouwd.

Volgens islamitisch gebruik mag een man in totaal met vier vrouwen trouwen. In Nederland mag alleen een religieus huwelijk worden gesloten, als daarvoor een burgerlijk huwelijk is voltrokken.

Verkennend onderzoek naar Al-Raza moskee
Verkennend onderzoek naar Al-Raza moskee (Foto: ANP)

'Geen psychologische hulp door geldgebrek'

Steeds meer kinderpsychologen nemen geen nieuwe patiënten aan omdat er geen geld meer is om die te behandelen. Tegelijkertijd neemt de administratieve rompslomp toe, waardoor de wachttijden bij psychologen flink oplopen, waarschuwt het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) maandag.

Kinderen die hulp nodig hebben komen bij de helft van de psychologen op een wachtlijst terecht. Bij 62 procent van de psychologen met zo'n lijst is de wachttijd onredelijk lang. "In mijn praktijk is een forse toename van kinderen en jeugd, omdat een aantal instellingen in de omgeving al een paar maanden geen budget meer heeft", zegt een van de psychologen die meewerkten aan het onderzoek.

Ook voor volwassenen met psychische klachten lopen de wachttijden op.

Aan het NIP-onderzoek deden 271 zelfstandige psychologen mee die werken met kinderen en/of volwassenen.

'Geen psychologische hulp door geldgebrek'
'Geen psychologische hulp door geldgebrek' (Foto: ANP)

Uitstekende trailer voor Star Wars Old Republic-uitbreiding

BioWares MMORPG Star Wars: The Old Republic krijgt in december van dit jaar een nieuwe uitbreiding, Knights of the Eternal Throne. Om alvast een idee te krijgen van wat er in de uitbreiding te verwachten valt, is er nu een zes minuten durende trailer uitgebracht van sublieme kwaliteit.

Knights of the Eternal Throne is de vijfde uitbreiding voor The Old Republic. In de trailer kunnen we vast kennismaken met enkele sleutelfiguren die centraal staan in de expansion, maar het filmpje focust vooral op hoe The Force individuen kan beïnvloeden en, vooral, corrumperen. 

De trailer wordt flink geprezen in de vele reacties, waarbij sommigen van mening zijn dat de beelden in schril contast staan met de daadwerkelijke game, of zelfs met recente Star Wars-films. Bekijk de beelden en oordeel zelf. Knights of the Eternal Throne komt op 2 december uit, exclusief voor pc.

T-Mobile maakt muziek streamen 'gratis'

Een groot deel van de klanten van T-Mobile kan vanaf dinsdag onbeperkt muziek streamen. Dat betekent dat muziek luisteren via Spotify, Deezer, Nederland.FM, Hits NL, Tidal en Napster niet ten koste gaat van de internetbundel.

Het is voor het eerst dat een provider alle aanbieders van muziekstreaming die zich aanmelden ondersteunt. Eerder bood KPN wel al een dienst aan waarbij alleen Spotify niet uit de bundel ging. KPN stopte daarmee omdat het in Nederland in strijd is met de wet. T-Mobile wijst er echter op dat het sinds augustus volgens Europese regels wél mag.

Het onbeperkt streamen wordt toegevoegd aan bestaande en nieuwe abonnementen met minimaal 6 gigabyte data. Volgens een woordvoerder heeft ongeveer de helft van de huidige klanten zo'n abonnement. Zakelijke abonnementen worden uitgesloten.

T-Mobile biedt ook een abonnement aan waarin alle data onbeperkt is. Eerder kreeg het bedrijf kritiek op dat Oneindig Online-abonnement, omdat het gebruik door allerlei voorwaarden niet écht onbeperkt is. De provider paste daarop zijn voorwaarden aan, waardoor gebruikers maximaal 5 gigabyte per dag mogen gebruiken, maar wel onbeperkt gratis data mogen bijbestellen.

T-Mobile maakt muziek streamen 'gratis'
T-Mobile maakt muziek streamen 'gratis' (Foto: BuzzT)

Opmerkelijk bezoek van Poetin aan Turkije

De Russische president Poetin is maandag in Istanbul aangekomen. Zijn bezoek geldt officieel aan het wereldenergiecongres, waar hij een toespraak zal houden. Het gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Erdogan is echter veel belangrijker.

Elf maanden geleden haalden de Turken een Russisch gevechtsvliegtuig neer dat hun luchtruim zou hebben geschonden, waarna de relatie tot het vriespunt verkilde. De beschuldigingen vlogen over en weer. Poetin stelde allerlei sancties in.

Twee maanden geleden werd de strijdbijl definitief begraven en bezocht Erdogan Sint-Petersburg. Wat zeker heeft geholpen, waren Poetins bemoedigende woorden via de telefoon na de staatsgreep in juli in Turkije. De Turkse televisie pakte maandag dan ook uit door zelfs de aankomst van Poetin op de luchthaven van Istanbul live uit te zenden.

In hun bilaterale gesprek zullen gastheer Erdogan en Poetin het zeker over Syrië hebben. De bemoeienis van beide landen is een teer punt in de relatie. Moskou steunt immers actief het regiem van president Assad, terwijl Ankara diens aftreden voor ogen heeft.

Opmerkelijk bezoek van Poetin aan Turkije
Opmerkelijk bezoek van Poetin aan Turkije (Foto: ANP)

Tot zes jaar geëist tegen Brabantse drugsbende

Tegen Miloud B., verdacht van het leiden van een grote wietbende, is maandag voor de rechtbank in Breda zes jaar cel geëist. Zijn rechterhand Mehmet C. moet wat het Openbaar Ministerie betreft vier jaar de cel in.

De twee zouden een groep van in totaal twaalf verdachten hebben geleid die zich bezighield met internationale handel in wiet en hasj. De bende liep na 22 februari 2014 in de gaten door een liquidatie in het West-Brabantse Huijbergen.

B. zou opdracht hebben gegeven tot die moord vanwege een conflict met de omgebrachte kweker. Het Openbaar Ministerie heeft het bewijs daarvoor echter nooit rond gekregen.

Gepensioneerden
Andere verdachten hoorden eisen variërend van werkstraffen tot tweeënhalf jaar cel. De politie heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar de bende. Agenten keken mee tijdens drugsdeals, tapten telefoons af en volgden de verdachten. Daardoor zagen ze onder meer tassen met wiet van de ene naar de andere kofferbak gaan in Bergen op Zoom, Hoogerheide, Steenbergen en Antwerpen. Soms zat er meer dan 20 kilo wiet in de tassen.

Volgens de officier van justitie werd de bende geleid als een familiebedrijf. Familie en vrienden van B. verrichten hand- en spandiensten, zonder vragen te stellen. "Gepensioneerden reden met drugs rond. Vrouwen knipten de wiet."

Verdachten hebben tijdens het proces zelf veelal niets gezegd. Hun advocaten pleiten woensdag en donderdag.

Tot zes jaar geëist tegen Brabantse drugsbende
Tot zes jaar geëist tegen Brabantse drugsbende (Foto: ANP)

Tbs met dwang voor 'gevangenismoord'

Johannes (Jan) R. heeft van de rechtbank in Den Haag tbs met dwangverpleging voor onbeperkte tijd opgelegd gekregen voor het op gruwelijke wijze doden van de 82-jarige Elbert Geveke in de gevangenis in Zoetermeer. De 26-jarige R. was maandag aanwezig bij de uitspraak. Hij had handboeien om en hoorde de uitspraak uiterlijk onbewogen aan. Na afloop zei hij dat hij het grotendeels had begrepen.

R. is volledig ontoerekeningsvatbaar, schizofreen en moet lang en intensief behandeld worden, bleek uit de rapportages van twee gedragskundigen die hem onderzochten. Het Openbaar Ministerie (OM) had daarom geen gevangenisstraf geëist. Ook R.'s advocaat Martijn van Wijk had tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak twee weken geleden ingezet op een behandeling in plaats van een gevangenisstraf. De rechter ging daar volledig in mee.

R. zat vorig jaar in de gevangenis in Zoetermeer in voorlopige hechtenis voor onder meer een gewelddadige scooterdiefstal. Kort daarvoor was hij vrijgesproken van het stalken van musicalster Chantal Janzen.

Optimistisch
Op de bewuste zondagmiddag 20 september vorig jaar forceerde hij het slot van de celdeur van Geveke door een ringetje van een drinkflesje te gebruiken. Hij sloeg en schopte de bejaarde man, stak hem met een mes en bond hem vast.

De vader en moeder van R. waren bij de uitspraak aanwezig, net als de zoon van het slachtoffer. Hij had tijdens de behandeling van de zaak een emotioneel statement voorgelezen. Geveke zat in voorlopige hechtenis op verdenking van poging tot moord op een makelaar. Die zaak zou een week na zijn dood dienen. "Mijn vader was geen crimineel. Hij zag samen met zijn advocate dat proces optimistisch tegemoet", vertelde zijn zoon.

Onderzoek
Volgens advocaat Van Wijk zijn er cruciale fouten gemaakt. "R. had gezien zijn gesteldheid nooit in Zoetermeer terecht mogen komen." Ook was er volgens hem onterecht gestopt met dwangmedicatie en waren meerdere medewerkers niet op de hoogte van R.'s geschiedenis en eerdere gewelddadigheden.

Er loopt, naast deze strafzaak, ook nog een onderzoek van het OM en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) naar wat er in de gevangenis gebeurde.

Tbs met dwang voor 'gevangenismoord'
Tbs met dwang voor 'gevangenismoord' (Foto: ANP)

De ALV van 50Plus: ja knikken en geen vragen stellen

De politiek verslaggever van The Post Online bezoekt in de aanloop naar de verkiezingen de partijcongressen en ledenvergaderingen van de meeste politieke partijen. Afgelopen zaterdag was hij aanwezig in een ietwat troosteloze conferentiezaal om zich te verbazen over het democratische gehalte van de ouderenpartij 50Plus.

In de vergaderzaal van Grand Hotel Gooiland te Hilversum wordt het achterste gedeelte afgezet en aan de ongeveer 200 aanwezige ouderen gevraagd om vooral vooraan te komen zitten, dan lijkt het nog een beetje vol. Wat volgt is een aaneenschakeling van voordrachten van partijprominenten die met regelmaat de goede stand in de peilingen benoemen, maar het nalaten om enige samenhang in het verkiezingsprogramma aan te brengen. Er wordt gemeld gemeld dat kandidaten voor de lijst aan een 'bijzonder zware procedure' worden onderworpen. Op de volgende ALV mogen de leden de lijst goedkeuren - en dat is te laat om er nog wijzigingen in aan te brengen.

In het verleden vielen nieuwe partijen nog wel eens negatief op doordat diverse takken binnen de partij er afwijkende standpunten op nahielden, en ook ouderenpartijen zijn daarop geen uitzondering. Partijvoorzitter Jan Nagel en fractievoorzitter Henk Krol doen hun best dat te voorkomen door eigen meningen tot een minimum te beperken.

Volgens de verslaggever komen er diverse wijzigingen en het huishoudelijk reglement voorbij, waaronder een 'richtlijn integriteit'. Een van de aanwezigen vraagt wat die dan inhoudt, maar dat moet het bestuur nog gaan bepalen. De leden wordt toch gevraagd om er maar vast mee in te stemmen. Op een soortgelijke manier worden wijzigingen in de partijbegroting aangenomen: de getallen verschijnen zo kort in beeld dat niemand ze goed genoeg heeft kunnen lezen om er een mening over te hebben.

De ochtend besluit met het kiezen van een nieuwe lijsttrekker. Henk Krol wordt met 100 procent van de stemmen verkozen. Hij is de enige kandidaat. 

Jan Nagel treedt af als voorzitter 50Plus (Novum)Jan Nagel is bezig met zijn vijfde politieke partij (Novum)

Nieuw paspoort kan voortaan thuisbezorgd

Wie een nieuw paspoort heeft aangevraagd, hoeft dat in het vervolg niet per se meer op het gemeentehuis op te halen. Gemeenten mogen reisdocumenten voortaan ook thuis of op het werk bezorgen als ze dat willen. De kosten mogen ze doorberekenen aan de ontvanger van paspoort of identiteitskaart.

De maatregel van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, die volgende maand ingaat, moet het de burger gemakkelijker maken. Inwoners van gemeenten die de bezorgservice aanbieden dienen alleen voor de aanvraag nog aan het loket te verschijnen.

Gemeenten mogen ook mensen die hun reisdocument zijn verloren de gang naar het gemeentehuis besparen. Deze burgers kunnen de vermissing voortaan via internet melden. De gemeente kan het document zo sneller ongeldig verklaren, zodat het niet door kwaadwillenden kan worden gebruikt.

Nieuw paspoort kan voortaan thuisbezorgd
Nieuw paspoort kan voortaan thuisbezorgd (Foto: ANP)

Kamelen op het zebrapad

Automobilisten moeten maandag in Stolberg, vlak over de Nederlandse grens bij Aken, even aan een fata morgana hebben gedacht. Ze zagen tot hun stomme verbazing drie kamelen doodgemoedereerd een drukke verkeersweg oversteken. Twee deden dat overigens keurig via het zebrapad, de derde kende de regels niet.

De plaatselijke politie kreeg in luttele seconden tijd een tiental telefoontjes binnen van opgewonden burgers die het 'visioen' ook hadden gehad. Gealarmeerde agenten troffen de rustige dieren in de buurt van de beschreven plek aan. Ze bleken ontsnapt uit een circus dat zijn tenten had opgeslagen in de stad. Hoe ze konden uitbreken, is nog onduidelijk. De eigenaar heeft zijn karavaan inmiddels teruggeleid.

Kamelen op het zebrapad
Kamelen op het zebrapad (Foto: BuzzO)

Cel voor politicus na geintje over Vietnam

Een parlementslid in Cambodja betaalt een flinke prijs voor een geintje over het afstaan van grondgebied aan Vietnam. Op Facebook schreef het lid van de oppositie dat de regering wat land had afgestaan aan buurman Vietnam. Hij had er een kaart bijgedaan. Een rechter gaf de veertigjarige Um Sam An een celstraf van 2,5 jaar.

Als je iets niet moet doen in Cambodja, dan is het grappen maken over de relatie met de veel grotere buren Vietnam en Thailand. Veel Cambodjanen zijn buitengewoon achterdochtig jegens deze twee landen. De rechter veroordeelde de politicus wegens het veroorzaken van discriminatie en instabiliteit. Hij kreeg er een boete van omgerekend 890 euro bij.

Cel voor politicus na geintje over Vietnam
Cel voor politicus na geintje over Vietnam (Foto: ANP)

Verscherpt toezicht UMC Utrecht opgeheven

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het verscherpt toezicht op het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) beëindigd. Volgens de inspectie boekt het ziekenhuis "concrete vooruitgang" met verbeteringen die zijn aangebracht. Ook heeft het bestuur de IGZ in de afgelopen maanden adequaat geïnformeerd over zaken rond de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg.

Het Utrechtse ziekenhuis werd in april van dit jaar onder verscherpt toezicht gesteld. Daarvoor hield de IGZ het UMC al nauwlettend in de gaten, naar aanleiding van een aantal ernstige medische missers op de afdelingen keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) en hoofd-hals chirurgische oncologie (HHCO).

Hoewel het verscherpt toezicht is opgeheven, loopt er nog steeds een onderzoek naar de kwaliteit en veiligheid bij het UMC. "De inspectie zal het UMC Utrecht nauwgezet blijven monitoren, zo nodig in combinatie met de inzet van bestuurlijke maatregelen", aldus de IGZ.

Het ziekenhuis laat in een reactie weten onverkort door te gaan met het doorvoeren van veranderingen. "Het afgelopen halfjaar is ons een spiegel voorgehouden. Zorg is pas goed als die door onze patiënten en hun naasten als goed wordt ervaren, en daar hadden wij werk te doen", zegt Margriet Schneider, bestuursvoorzitter van het UMC Utrecht.

Verscherpt toezicht UMC Utrecht opgeheven
Verscherpt toezicht UMC Utrecht opgeheven (Foto: ANP)

Roy Donders zet realitysoap voort bij SBS6

Roy Donders keert terug op televisie met een nieuwe realityserie bij SBS6. Roy Donders: stylist uit het zuiden is vanaf vrijdagavond 21 oktober bij de zender te zien.

De soap gaat in op een roerige periode in zijn leven. Zijn winkel ging bijna over de kop aan mislukte investeringen in zijn kledinglijn en zijn relatie met Marvin stond onder druk, maar de glitterondernemer en volkszanger heeft de ellende achter zich gelaten. En na een korte afkoelingsperiode is zijn relatie met Marvin hechter dan ooit.

Roy wil zijn zangcarrière als volkszanger nieuw leven inblazen en doorbreken als schlagerzanger in Duitsland. En hij gaat zijn stulpje in Broekhoven grondig verbouwen.

Roy Donders zet realitysoap voort bij SBS6
Roy Donders zet realitysoap voort bij SBS6 (Foto: BuzzE)

Kunduz loopt gestaag leeg

De bevolking van Kunduz ontvlucht de Afghaanse stad in hoog tempo. Een week nadat de Taliban de stad van verschillende kanten aanviel en binnendrongen, zijn al 24.000 bewoners op de vlucht geslagen.

De Verenigde Naties lieten maandag weten dat de meeste burgers naar de naburige provincie Tachar gaan. Ook trekken de vluchtelingen naar de steden Balkh, Sar-e-Pul en de hoofdstad Kabul. De autoriteiten houden rekening met 100.000 vluchtelingen. Kunduz telt normaal gesproken ongeveer 270.000 inwoners.

De regering in Kabul deelde mee dat de Taliban inmiddels uit het centrum van Kunduz zijn verdreven. De gevechtshandelingen vinden momenteel plaats aan de randen van de stad. Ondanks de inzet van speciale eenheden heeft het leger de stad echter nog niet geheel onder controle.

De Verenigde Staten hebben gevechtsvliegtuigen ingezet en meer dan twintig aanvallen uitgevoerd.

Kunduz loopt gestaag leeg
Kunduz loopt gestaag leeg (Foto: ANP)

Russen willen vaste marinebasis in Syrië

Rusland wil van de Syrische havenstad Tartus zijn permanente marinebasis maken. Die mededeling komt van de Russische minister van Defensie Pankov, zo meldt het nieuwsagentschap Interfax maandag.

Russische marinevaartuigen komen al jaren in Tartus, een plaats op ongeveer 50 kilometer ten westen van Homs. Het gaat veelal om schepen die zijn voorzien van installaties voor raketlanceringen. Onlangs liet het ministerie weten dat Rusland zijn enige vliegdekschip naar Syrië zal sturen. De Admiraal Koeznetsov patrouilleert voorlopig vanaf deze maand tot januari in de Middellandse Zee voor Syrië. Vanaf het 306 meter lange schip kunnen vliegtuigen aanvallen op doelen in Syrië uitvoeren.

Russen willen vaste marinebasis in Syrië
Russen willen vaste marinebasis in Syrië (Foto: ANP)

Rutte overlegt met oppositie over referendum

Premier Mark Rutte praat maandagmorgen met de een deel van de oppositie over de uitslag van het referendum over het verdrag tussen de EU en Oekraïne. Hij wil weten met welke oplossing de fractievoorzitters van CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP kunnen leven.

In april stemde een meerderheid tijdens een raadgevend referendum tegen het verdrag. Rutte liet daarop weten in Brussel te gaan zoeken naar een uitweg waarmee recht wordt gedaan aan de nee-stem. De Kamer wil dat Rutte voor volgende maand met een reactie op de uitslag komt.

De oppositie heeft eerder aangegeven dat recht moet worden gedaan aan de uitslag van het referendum. Voor een mogelijk compromis met de andere EU-lidstaten heeft Rutte de steun van oppositiepartijen nodig. Het kabinet heeft namelijk geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Rutte heeft steeds gezegd dat de kans groot is dat zijn missie niet slaagt. Dan zal Nederland het verdrag niet ratificeren.

Rutte overlegt met oppositie over referendum
Rutte overlegt met oppositie over referendum (Foto: ANP)

Van der Dussen eist 6 miljoen van Spanje

Romano van der Dussen eist 6 miljoen euro schadevergoeding van de Spaanse staat. Dat meldden Spaanse media. De Nederlander zat twaalf jaar onschuldig vast na een onterechte veroordeling voor verkrachting.

Mocht hij de schadevergoeding krijgen, betekent dat 77,50 euro voor elke dag dat hij achter tralies doorbracht. De Nederlander zat 4400 dagen lang in zeven verschillende gevangenissen. Hij werd in februari vrijgesproken na een lange juridische strijd.

Van der Dussen eist 6 miljoen van Spanje
Van der Dussen eist 6 miljoen van Spanje (Foto: ANP)

Saudiërs claimen vernietiging van raketten

Saudi-Arabië zegt twee raketten van de opstandige sjiitische Houthi-rebellen in Jemen te hebben onderschept. Eén projectiel was gericht op de Saudische stad Taif, niet ver van Mekka, aldus het bewind in de hoofdstad Ryad.

De claim volgt twee dagen nadat in Jemen door een luchtaanval op een trouwerij in de hoofdstad Sanaa 140 mensen omkwamen en minstens 525 anderen gewond raakten. Na die aanval wees de beschuldigende vinger vrijwel direct naar Saudi-Arabië. Dit land leidt een militaire, soennitische coalitie die de Houthi's bestrijdt.

De tweede raket die onschadelijk werd gemaakt, was gericht op de Jemenitische stad Marib, ten oosten Sanaa.

Saudiërs claimen vernietiging van raketten
Saudiërs claimen vernietiging van raketten (Foto: ANP)

Fajah Lourens extra gevoelig na dood neefje

Fajah Lourens (35) is voor het eerst sinds haar zestiende al zeven maanden vrijgezel. "Ik geloof nog wel in de liefde, maar wel met een gewone man", vertelt de dj en schrijfster van het boek Killerbody in het AD.

Fajah verloor afgelopen zomer haar elf maanden oude neefje Elfin tijdens een familiedrama. "Ik ben extra gevoelig geworden sinds Elfin", zegt Fajah, die het verlies nog niet heeft verwerkt. "Het gaat met ups en downs." Dagelijks bekijkt ze een foto van hem op haar telefoon. ''Ik mis hem zo. Het knuffelen. Mijn zus is zó sterk. Ik weet niet of ik dat zou zijn als één van mijn kinderen zou overlijden."

Fajah vertelt de krant binnenkort een vitaminelijn te willen opzetten. Ze krijgt daarbij hulp van sprinter Churandy Martina.

Fajah Lourens extra gevoelig na dood neefje
Fajah Lourens extra gevoelig na dood neefje (Foto: BuzzE)

Kamer om tafel met Turkse organisaties

De Tweede Kamer voelt maandag een aantal Turks-Nederlandse organisaties aan de tand over de ruzies die de mislukte coup in Turkije van afgelopen zomer in de Turks-Nederlandse gemeenschap teweeg heeft gebracht. De Kamer wil weten hoe Turkse Nederlanders naar Turkije en Nederland kijken.

De jacht op veronderstelde coupplegers en hun medestanders dreigde afgelopen zomer over te slaan naar Nederland. Aanhangers van moslimgeestelijke Fethullah Gülen, de grote rivaal van de Turkse president Erdogan, werden ook in Nederland voor landverraders uitgemaakt omdat hij de hand zou hebben gehad in de staatsgreep. Ouders haalden hun kinderen van veronderstelde Gülenscholen. Dat zinde de regering en het leeuwendeel van de Kamer niet.

Voor de hoorzittingen schuiven Turkse Nederlanders van allerlei pluimage aan. De Kamer heeft zowel aanhangers van Erdogan als van Gülen uitgenodigd. Vertegenwoordigers van conservatief-islamitische, nationalistische en linkse organisaties maken hun opwachting, maar ook van de Koerden, Armeniërs en alevieten. Zelfs de Islamitische Universiteit is welkom, ook al is deze in ongenade van de Kamer gevallen en zijn vergunning kwijt.

Kamer om tafel met Turkse organisaties
Kamer om tafel met Turkse organisaties (Foto: ANP)

Media VS zien barst in relatie Trump en Pence

Diverse media in de Verenigde Staten maken melding van een breuk in de verhouding van Donald Trump en zijn beoogde vice-president Mike Pence. De relatie tussen de Republikeinse kandidaat voor het Witte Huis en zijn 'running mate' staat al onder druk sinds een geluidsopname over Trumps seksisme de ronde doet.

Pence distantieerde zich van opmerkingen van Trump dat hij vrouwen kon krijgen omdat hij beroemd is. Op zijn beurt viel Trump zijn running mate publiekelijk af over de aanpak van het Syrische probleem tijdens het debat met Hillary Clinton zondag.

Er verschijnen barsten in de relatie Trump-Pence, kopt website Politico. The Washington Times komt met een verzoek van de Libertarian Party aan Pence om het Republikeinse kamp te verlaten en zich aan te sluiten bij zijn eigen presidentskandidaat Gary Johnson.

Duikvlucht
De relatie Donald Trump met Mike Pence heeft zojuist een duikvlucht genomen, noteert The Washington Post. Het wordt snel erger, aldus de invloedrijke krant. Gouverneur Bill Haslam van de staat Tennessee riep volgens de krant The Atlantic Trump op plaats te maken voor Mike Pence.

De man die de Republikeinse vice-president moet worden, schreef zelf voorlopig nog deze optimistische tweet na het debat: felicitaties aan mijn running mate Donald Trump vanwege een grootse debatoverwinning. Trots om aan je zijde te staan.

De presidentsverkiezingen zijn op 8 november.

Media VS zien barst in relatie Trump en Pence
Media VS zien barst in relatie Trump en Pence (Foto: ANP)

Tesla kondigt 'onverwacht' product aan

Tesla heeft op Twitter een mysterieuze aankondiging gedaan. Op 17 oktober komt de producent van elektrische auto's met een 'onverwacht' product, aldus directeur Elon Musk.

De tweet zorgt op internet voor veel speculatie. Volgens Amerikaanse media zou de aankondiging kunnen wijzen op de komst van een nieuw voertuig of verbeteringen in de systemen van Tesla's zelfrijdende auto's. Het bedrijf lanceerde recent nog zijn Autopilot 8.0-update, maar Musk stelde eerder dit jaar dat Tesla verrassend snel vooruitgang boekt.

In dezelfde tweet herhaalt Musk de datum van tweede productonthulling. Dan wordt waarschijnlijk een nieuw zonnedak gepresenteerd.

Tesla kondigt 'onverwacht' product aan
Tesla kondigt 'onverwacht' product aan (Foto: BuzzT)

Verpleeghuizen wijzen inspectiedienst af

Verpleeghuizen leveren voorlopig geen gegevens meer aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Eerst moet duidelijk zijn wat ze precies wil weten, waarvoor ze het gaat gebruiken en hoe de informatie gepubliceerd gaat worden, zegt een woordvoerster van brancheorganisatie ActiZ.

De publicatie door de IGZ van een zwarte lijst van de elf slechtst presterende zorginstellingen zorgde voor veel ophef afgelopen zomer. "Dat heeft alleen maar negatief nieuws opgeleverd. De onzorgvuldige openbaarmaking en categorisering van de uitkomsten van de IGZ-lijsten in juli van dit jaar hebben diepe sporen achtergelaten bij medewerkers, bewoners en hun familie over de vermeende onveiligheid in verpleeghuizen. Hierdoor zijn wij huiverig geworden, er moet nu eerst duidelijkheid komen", aldus de zegsvrouw van ActiZ.

De insteek van de IGZ zou volgens haar een betere zorg voor individuen moeten zijn, niet het publiceren van lijsten zonder duiding.

Zorgvuldigheid
De IGZ zegt verbaasd te zijn over de stap van ActiZ. "De gesprekken hierover lopen al maanden, in eerste instantie heeft ActiZ wel ingestemd. Wij kunnen ons niet voorstellen dat verpleeghuizen niet voor openheid en transparantie zijn", reageert een woordvoerder. Het opvragen van informatie bij de verpleeghuizen is volgens hem "niet vrijblijvend".

ActiZ benadrukt dat verpleeghuizen geen bezwaar hebben tegen openheid. "Maar bij openbaarheid hoort ook zorgvuldigheid."

Verpleeghuizen wijzen inspectiedienst af
Verpleeghuizen wijzen inspectiedienst af (Foto: ANP)

Vriendin doodgeschoten man buiten levensgevaar

De dertigjarige vriendin van de man die zaterdagmiddag werd doodgeschoten in een parkeergarage in Amsterdam, is bij kennis en buiten levensgevaar. Dat liet de politie maandagochtend weten. De vrouw raakte zwaargewond toen de auto waarin ze samen met hun tweejarige dochtertje zaten, onder vuur werd genomen.

Het kind bleef ongedeerd. De aanleiding voor het schietincident in de parkeergarage op het Koningin Wilhelminaplein in West is nog onduidelijk. De 31-jarige man, een bekend gezicht in het Amsterdamse uitgaansleven, stierf ter plekke. Het gezin is niet bekend bij de politie.

De recherche onderzoekt of er een verband is tussen de aanslag en een uitgebrande auto die op de nabijgelegen Wittgensteinlaan is gevonden en mogelijk diende als vluchtauto. In Hoofddorp werd later nog een lege auto gevonden die mogelijk bij de vlucht is gebruikt.

Vriendin doodgeschoten man buiten levensgevaar
Vriendin doodgeschoten man buiten levensgevaar (Foto: ANP)

Nederlands goud op WK wielrennen

Het eerste individuele Nederlandse goud op het WK wielrennen in Qatar is binnen. Maandag veroverde Karlijn Swinkels enigszins verrassend de wereldtitel tijdrijden bij de juniores. De 17-jarige Nederlandse legde het 13,7 kilometer lange parcours af in 18:21 minuten.

De tijd van Swinkels was acht seconden sneller dan die van de Italiaanse Lisa Morzenti, die nog geen maand geleden goed was voor de Europese titel - Swinkels werd daar 'slechts' zesde. Brons was er op 22 seconden voor de Française Juliette Labous, die voor de komende twee jaar al een contract op zak heeft bij het Nederlandse topteam Liv-Plantur. Maaike Boogaard was de tweede Nederlandse vertegenwoordigster, maar de nationaal juniorenkampioene kwam op 51 seconden niet verder dan de twaalfde plaats. 

USB-lader Pure2 XL-1210 van de markt

De fabrikant van de USB-lader Pure2 XL-1210 raadt consumenten aan het apparaat niet langer te gebruiken. Volgens onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in juli 2016 is het apparaat van G2T onveilig. De lader is verkocht in de periode februari 2013 tot en met september 2016.

Gebruikers van deze lader kunnen contact opnemen met de leverancier:
G2T GmbH
Katharinenfriedhofstr. 37
92224 Amberg
Duitsland
Telefoonnummer: 00-49-9621 9600 460
of het contactformulier invullen op de website.

Tot op heden zijn er nog geen gevallen bekend waarin schade of letsel is ontstaan, aldus de NVWA op haar website.

Marine gaat helpen op Haïti

De Nederlandse marine is vanaf Curaçao op weg naar Haïti om daar noodhulp te verlenen. De Nederlanders richten zich vooral op hulpverlening in het zuidwesten van het eiland, dat afgelopen week zwaar werd getroffen door orkaan Matthew. Dat heeft het ministerie van Defensie maandag bekendgemaakt.

Zr.Ms. Holland is met menskracht en de eerste lading goederen met onder meer water en voeding onderweg naar Haïti. Aan boord van het eerste marineschip zijn extra mariniers, medisch personeel en mensen van het Rode Kruis. Ook zijn er specialisten die schade aan vaarwegen en de bodem van de havens in kaart kunnen brengen om te bepalen waar hulpschepen kunnen afmeren. Het tweede schip, Zr.Ms. Pelikaan, volgt zo snel mogelijk met nog meer goederen en mensen.

Volgens de Verenigde Naties hebben zo'n 1,4 miljoen Haïtianen hulp nodig. Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) is snelle hulp nodig omdat Haïti nauwelijks is bekomen van de zware aardbeving van 2010. Ook toen bood Nederland hulp. "Tienduizenden mensen leefden nog in tenten en tijdelijke woningen en waren extra kwetsbaar voor de verwoestende kracht van deze orkaan. En nu zijn weer enorm veel mensen dakloos geworden of gewond geraakt. Door nu snel aanwezig te zijn kunnen we verdere verslechtering van hun situatie tegengaan", aldus Ploumen.

Marine gaat helpen op Haïti
Marine gaat helpen op Haïti (Foto: ANP)

Nederlandse levering Samsung Note 7 gaat door

Samsung zet zijn lancering van de mogelijk brandgevaarlijke Samsung Galaxy Note 7 in Nederland maandag door. Dat liet een woordvoerster van Samsung Nederland maandagochtend weten.

De Zuid-Koreaanse elektronicagigant maakte eerder bekend de productieplanning van zijn duurste smartphone 'aan te passen' wegens het lopende onderzoek naar nieuwe problemen met het toestel. Zondag doken al berichten op dat Samsung de gehele productie van het model tijdelijk zou stilleggen.

Kort na de lancering van de Note 7 in verschillende landen doken verhalen op van spontaan ontbrandende of exploderende exemplaren. Samsung besloot miljoenen toestellen - die nog niet in Nederland werden geleverd - om te ruilen. Inmiddels wordt in verschillende media melding gemaakt van zeven omgeruilde toestellen die ook in brand vlogen.

Nederlandse levering Samsung Note 7 gaat door
Nederlandse levering Samsung Note 7 gaat door (Foto: BuzzT)

Frankrijk wil onderzoek naar misdaden Aleppo

Frankrijk schakelt het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag in om een onderzoek naar eventuele oorlogsmisdaden in Aleppo in te stellen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault zei maandag in één adem dat de bombardementen van de Syrische stad door Russische vliegtuigen op afkeuring van Frankrijk kunnen rekenen.

Ayraults opmerkingen komen op een opmerkelijk moment, iets meer dan een week voor het bezoek van de Russische president Poetin aan Frankrijk. Diens ambtgenoot Hollande van Frankrijk heeft laten weten dat zijn beslissing Poetin persoonlijk te ontvangen, afhangt van de situatie in Aleppo.

Wij zijn tegen het bombarderen van Aleppo, verklaarde de minister, "wij willen de bevolking van de stad redden." "Als de president besluit Poetin te spreken, dan zal dat geen ontmoeting worden met louter het uitwisselen van beleefdheden", aldus Ayrault.

Frankrijk wil onderzoek naar misdaden Aleppo
Frankrijk wil onderzoek naar misdaden Aleppo (Foto: ANP)

Gascentrale Essent Moerdijk wordt stilgelegd

Energiebedrijf Essent gaat zijn gasgestookte energiecentrale in Moerdijk per 1 februari 2018 stilleggen. Dat maakte het Duitse moederbedrijf RWE maandag bekend. Daarnaast worden vier gasgestookte warmtekrachtcentrales, die al sinds 2012 stilliggen, per 1 december van dit jaar volledig van het net gehaald.

Volgens een woordvoerder van RWE zijn er geen gevolgen voor de werkgelegenheid door Moerdijk "in de mottenballen te leggen". Voor de veertig betrokken werknemers zal binnen RWE nieuw werk worden gezocht.

De centrale is niet rendabel meer, aldus het energieconcern. Moerdijk heeft een vermogen van 339 megawatt. De centrale voorziet de industrie in Moerdijk van energie en levert deels ook aan het net.

Gascentrale Essent Moerdijk wordt stilgelegd
Gascentrale Essent Moerdijk wordt stilgelegd (Foto: ANP)

Werkgevers willen banenplan laagopgeleiden

Het kabinet moet stevig ingrijpen om laag- en ongeschoolde mensen aan het werk te krijgen of te houden. Daarvoor pleit directeur Harry van de Kraats van werkgeverskoepel AWVN-maandag. Volgens hem is het onder meer door fiscale maatregelen op korte termijn mogelijk honderdduizenden banen te scheppen.

Door automatisering en globalisering dreigen honderdduizenden van deze werknemers aan de zijlijn van de arbeidsmarkt te belanden. "Door belastingmaatregelen kunnen vele tienduizenden banen ontstaan in markten die nu door hoge kosten van arbeid nauwelijks rendabel te bewerken zijn door ondernemingen", aldus Van de Kraats.

Als voorbeelden noemt de AWVN-directeur banen als computerhulp aan huis, betaalde ouderenzorg in plaats van mantelzorg, een buurtwacht, of de terugkeer van de conciërge en de piccolo. Ook zou productiewerk weer vaker in Nederland moeten gebeuren.

Nieuwe coalitie
Volgens Van de Kraats kan door betere voorwaarden voor banengroei een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het oplossen van problemen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Daar verdient volgens hem een groep flexwerkers met kleine contracten nu lage inkomens. Maar ook de problemen bij een groeiende groep middelhoog opgeleiden, bijvoorbeeld de vele mensen die bij financiële instellingen overbodig zijn geworden, zouden daarmee enigszins worden verminderd.

De AWVN-topman spreekt van een "nieuwe coalitie" die de sociaal-economische problemen te lijf moet gaan. "Daarvan moeten natuurlijk kabinet, vakbonden en werkgeversverenigingen deel uitmaken, maar zo mogelijk ook vertegenwoordigers van de nieuwe maatschappelijke initiatieven die nu overal op regionaal en lokaal niveau ontstaan", aldus Van de Kraats.

Werkgevers willen banenplan laagopgeleiden
Werkgevers willen banenplan laagopgeleiden (Foto: ANP)

Samsung stopt productie Note 7 tijdelijk

Samsung heeft de productie van de Galaxy Note 7 tijdelijk stilgelegd. Dat meldt het Koreaanse persbureau Yonhap maandag. Het besluit zou zijn genomen naar aanleiding van meerdere mediaberichten over vervangmodellen die in brand zijn gevlogen.

Het gaat om productie in een fabriek in Vietnam. Eerder deze maand riep Samsung al 2,5 miljoen stuks van over heel de wereld terug nadat er een aantal tijdens het opladen in brand waren gevlogen. Eigenaren mochten hun apparaat vervangen door een nieuw exemplaar, maar inmiddels zijn een aantal van deze smartphones in zowel de Verenigde Staten als Taiwan ook in brand gevlogen.

In de Verenigde Staten lieten zowel T-Mobile als zondag al weten te stoppen met het aanbieden van de vervangmodellen. In plaats daarvan mogen klanten hun Galaxy Note 7 voor een compleet andere smartphone inruilen.

Samsung stopt productie Note 7 tijdelijk
Samsung stopt productie Note 7 tijdelijk (Foto: BuzzT)

Haïti neemt toevlucht tot massagraven

De autoriteiten in de Haïtiaanse stad Jérémie hebben in de nasleep van de orkaan Matthew noodgedwongen massagraven aangelegd. Volgens een regeringsfunctionaris begonnen lichamen te ontbinden.

De orkaan bereikte Haïti op donderdag en veroorzaakte een enorme ravage. Zo werd eerder gemeld dat alleen al in Jérémie zo'n 80 procent van de huizen zou zijn verwoest. Zo'n 1,4 miljoen Haïtianen hebben volgens de Verenigde Naties humanitaire hulp nodig.

Het is nog altijd onduidelijk hoeveel mensen de storm niet overleefden. Het officiële dodental in het land is 336. Persbureau Reuters becijferde op basis van informatie van lokale functionarissen dat zeker duizend dodelijke slachtoffers zijn te betreuren.

Haïti neemt toevlucht tot massagraven
Haïti neemt toevlucht tot massagraven (Foto: ANP)

Marineschip VS bestookt vanuit Jemen

Een Amerikaans marineschip was zondag het doelwit van een mislukte raketaanval vanuit Jemen. Twee projectielen werden volgens een legerwoordvoerder afgeschoten vanuit Houthi-gebied, maar kwamen vroegtijdig terecht in het water.

Het schip, de USS Mason, bevond zich in de Rode Zee voor de kust van Jemen toen de aanvallen plaatsvonden. Het vaartuig liep geen schade op. Ook de opvarenden bleven ongedeerd. Het is nog onduidelijk of de Houthi-opstandelingen ook daadwerkelijk verantwoordelijk zijn voor de aanval.

Marineschip VS bestookt vanuit Jemen
Marineschip VS bestookt vanuit Jemen (Foto: ANP)

'Leugens' Trump overvielen Clinton

Hillary Clinton deed na haar tweede debat met Donald Trump haar beklag over de stijl van haar tegenstander. "Ik was verrast door de absolute lawine van onwaarheden", zei ze tegen verslaggevers.

Volgens de Democrate toonde Trump zich nog leugenachtiger dan op eerdere gelegenheden. "Ik kan me nauwelijks indenken dat iemand daar kan staan en onwaarheid na onwaarheid kan verkondigen", hield ze journalisten voor.

Clinton had haar kritiek overigens niet opgespaard. Ze beschuldigde Trump al tijdens het debat van het verspreiden van leugens. Ze stelde dat het maar goed is dat iemand met het temperament van Trump niet de baas is over de wet in de Verenigde Staten. "Dan zou jij in de gevangenis zitten", reageerde haar tegenstander toen.

Trump beklaagde zich tijdens de discussie ook over het waarheidsgehalte van sommige uitspraken van zijn opponent. "Nooit eerder zijn er zoveel leugens verspreid", zei hij over het e-mailschandaal waar Clinton in is verwikkeld.

'Leugens' Trump overvielen Clinton
'Leugens' Trump overvielen Clinton (Foto: ANP)

Vijandig town hall-debat Trump en Clinton

Het begin van het tweede debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump werd zoals verwacht overschaduwd door de recente onthulling van een opname waarin Trump lacherig praatte over het aanranden van vrouwen. Trump zei spijt te hebben van de uitspraken, maar benadrukte dat het alleen maar 'praatjes' waren en dat hij zich nooit daadwerkelijk zo heeft gedragen.

Van een duidelijke knock-out voor een van de twee kandidaten was geen sprake.

Het eerste opmerkelijke moment kwam in de eerste seconden: de twee kandidaten gaven elkaar geen hand en maakten amper oogcontact. Trump had in de uren voor het debat teruggeslagen met een persconferentie met drie vrouwen die ex-president Bill Clinton in het verleden hebben beschuldigd van seksuele intimidatie en in een geval van verkrachting.

Ook tijdens het debat draaide Trump in zijn antwoorden keer op keer naar de ex-president. "Kijk naar Bill Clinton. Bij mij hebben we het over uitspraken, Bill handelde ernaar. Nooit eerder in de geschiedenis misbruikte iemand vrouwen op die manier. En Hillary Clinton viel diezelfde vrouwen aan."

Clinton haalde de opname aan om een breder punt te bepleiten: dat Trump in haar ogen niet geschikt is als president. Hierbij haalde ze andere uitspraken van de Republikeinse kandidaat aan over onder andere immigranten, moslims en vrouwen.

Het format van het debat - een zogenoemde town hall - betekende dat een deel van de vragen werd gesteld door zwevende kiezers die op het podium zaten. Clinton leek zich meer op haar gemak te voelen dan Trump. Ze liep rond op het podium en sprak de mensen die de vragen stelden persoonlijk aan.

Toen de vragen over Clintons e-mailschandaal gingen, deelde Trump een aantal rake klappen uit. Ook toen het ging over recente speeches die door Wikileaks zijn onthuld, die Clinton zou hebben gehouden voor de financiële sector, werd de Democratische kandidaat in het nauw gedreven.

Trump ging een aantal keer in discussie met de debatleiders, Anderson Cooper van CNN en Martha Raddatz van ABC News. Hij klaagde dat Clinton meer tijd kreeg om vragen te beantwoorden dan hij. "Dit is drie tegen een", zei hij op een gegeven moment op sarcastische toon.

Vijandig town hall-debat Trump en Clinton
Vijandig town hall-debat Trump en Clinton (Foto: ANP)

'Zorgverzekeraars moeten PGB-chaos oplossen'

De brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) moet een nieuwe website gaan bouwen waarmee pgb-houders hun budget kunnen beheren. Dat zal staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn binnenkort aan de Tweede Kamer laten weten, melden bronnen in Den Haag.

De uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten is nu nog de taak van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), maar is al sinds het begin een chaos. Het computersysteem van de SVB voor het indienen van declaraties werkt niet goed, waardoor er niet of te laat wordt uitbetaald. Nog steeds gelden noodmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat zorgbehoevenden en zorgverleners tijdig hun geld krijgen. ZN meldde zichzelf kandidaat om een nieuw computersysteem op te zetten. Hierbij moeten wel de belanghebbenden, zoals gemeentes en belangenverenigingen, worden betrokken. De belangenorganisatie voor pgb-houders, Per Saldo, staat achter de keuze voor ZN.

Eerst was de bedoeling dat de SVB zelf een nieuw computersysteem zou ontwikkelen, maar diverse partijen in de Tweede Kamer waaronder de VVD hadden al eerder laten blijken daar weinig vertrouwen in te hebben. Nu kiest ook de PvdA voor een andere route. Het systeem zou in 2018 operationeel moeten zijn volgens de wens van de Kamer, maar kenners op het ministerie van VWS zeggen dat dat veel te ambitieus is.

Wie er in de toekomst de uitbetalingen van de pgb's gaat verzorgen is nog niet bekend. Dit kan de taak van de SVB blijven, maar het is dus ook mogelijk dat dit bij de zorgverzekeraars terecht komt.

Declaraties voor pgb's voldoen niet aan eisen (Foto: ANP)
Rol Sociale Verzekeringsbank bij pgb's deels uitgespeeld (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: nog meer van hetzelfde

Goedemorgen. De afgelopen nacht was het droog maar is er wel op diverse plaatsen in het midden en noord-oosten van het land mist ontstaan. In het oosten kan het ook licht gevroren hebben. Die mist trekt gelukkig snel op. Het blijft echter wel half tot zwaar bewolkt en in de kustgebieden kan er hier en daar een buitje vallen en in de middag is dat ook elders zeer lokaal mogelijk. De maximum-temperatuur is zo'n 13 graden en de wind is zwak. En voorlopig zal er ook weinig veranderen.. 

Zon op 07:52
Zon onder 19:02
Zonkracht

2 /1

Nederland
 

Wolken in Alkmaar
Wolk in Alkmaar

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1933 Het eerste synthetische wasmiddel (Dreft) komt op de markt.
1943 Enschede wordt gebombardeerd door Amerikaanse bommenwerpers die het op Vliegveld Twente hebben gemunt. Er vallen 151 doden en 104 zwaargewonden.
1985 Een F-14 gevechtsvliegtuig onderschept een Egyptisch vliegtuig met de kapers van de Achille Lauro aan boord. Het vliegtuig wordt gedwongen te landen op Sicilië, en de kapers worden gearresteerd.
1995 Operatie Decibel: Alle Nederlandse telefoonnummers worden tiencijferig.
2015 Twee zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op in het centrum van Ankara, er zijn 86 doden en 186 gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zijn veel deelnemers van een vredesmars die op het punt stond te beginnen.

Terreurverdachte Chemnitz opgepakt in Leipzig

De Duitse politie heeft na een massale klopjacht een Syriër opgepakt die wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag. De man is in de nacht van zondag op maandag aangehouden in Leipzig, meldde de politie.

De politie deed zaterdag na een tip al een inval in de woning van de man. Daar werden explosieven gevonden die vermoedelijk bestemd waren voor een terroristische gewelddaad. De Syriër kon toen nog ontkomen. Het is nog onduidelijk hoe de politie de verdachte uiteindelijk op het spoor is gekomen.

Terreurverdachte Chemnitz opgepakt in Leipzig
Terreurverdachte Chemnitz opgepakt in Leipzig (Foto: ANP)

Trajectcontrole A20 in beide richtingen aan

De trajectcontrole op de A20 bij Rotterdam, van het Terbregseplein naar het Kleinpolderplein, gaat maandag aan. In de andere rijrichting wordt al gecontroleerd sinds februari.

De trajectcontrole wordt uitgevoerd over een lengte van 3,5 kilometer. De snelheid wordt op dat weggedeelte op drie plaatsen gemeten. Automobilisten worden gewaarschuwd door borden aan het begin van de trajectcontrole.

Trajectcontrole A20 in beide richtingen aan
Trajectcontrole A20 in beide richtingen aan (Foto: ANP)

'Wereld moet meer doen voor slachtoffers IS'

De hulp aan jezidi-vrouwen die als seksslaven zijn gehouden door Islamitische Staat, schiet te kort. Volgens Amnesty International hebben de misbruikte vrouwen medische behandelingen, psychische ondersteuning en financiële hulp nodig.

IS voerde duizenden jezidi's weg na de val van de Iraakse plaats Sinjar in 2014. Vrouwen die zijn bevrijd uit handen van de terreurgroep zijn er vaak slecht aan toe. Onderzoekers van Amnesty spraken een vrouw die verklaarde dat haar 13-jarige dochter zichzelf in brand stak na haar vrijlating.

"Ze zei dat ze het niet meer aankon", vertelde de moeder. "Ze huilde de hele tijd." Ook andere jezidi's vertelden de mensenrechtenorganisatie dat ze gebukt gingen onder depressies of zelfmoordgedachten.

Volgens Amnesty moet een systeem worden opgezet dat kijkt naar de hulpbehoeften van vrijgekomen jezidi's. Ook zou meer geld moeten worden vrijgemaakt voor de behandeling van slachtoffers.

'Wereld moet meer doen voor slachtoffers IS'
'Wereld moet meer doen voor slachtoffers IS' (Foto: ANP)

Massale kritiek op Trump vanuit eigen partij

Republikeinse politici en bestuurders in de Verenigde Staten hebben de afgelopen dagen massaal uitgehaald naar presidentskandidaat Donald Trump. Zeker 160 van de 332 Republikeinse gouverneurs, senatoren en afgevaardigden spraken hun afschuw uit over diens omstreden uitspraken over vrouwen, becijferde persbureau Reuters.

Het bleef niet in alle gevallen bij een veroordeling van de vulgaire uitlatingen. Ten minste dertig prominente Republikeinen hebben Trump opgeroepen zich terug te trekken uit de strijd om het presidentschap.

Trump wil zelf van geen opgeven weten. Hij zei zaterdag op Twitter "enorm veel steun" te krijgen. "Behalve van sommige leden van het 'leiderschap' van de Republikeinen", voegde hij eraan toe.

De storm van kritiek stak op nadat een video uit 2005 uitlekte, waarin een presentator met Trump kletst over vrouwen."Ik kus ze gewoon. Ik wacht niet eens. Als je een ster bent, laten ze je het doen'', pocht hij in de gewraakte opname. "Je kan alles doen. Grijp ze in hun kruis. Je kan alles doen."

Massale kritiek op Trump vanuit eigen partij
Massale kritiek op Trump vanuit eigen partij (Foto: ANP)

Trump richt pijlen weer op Bill Clinton

Donald Trump is zondag (lokale tijd) vol in de aanval gegaan in de aanloop naar zijn tweede debat met Hillary Clinton. De Republikeinse presidentskandidaat gaf een persconferentie met vrouwen die Bill Clinton beschuldigen van seksueel wangedrag.

"Deze vier moedige vrouwen hebben gevraagd of ze hier mochten zijn", zei Trump, die tussen de vrouwen zat aan een lange tafel. "Het was een eer om ze te helpen."

Tijdens de bijeenkomst werd hard uitgehaald naar het echtpaar Clinton. "Donald Trump heeft misschien wat slechte dingen gezegd, maar Bill Clinton heeft me verkracht en Hillary Clinton heeft me bedreigd", zei Juanita Broaddrick, die al eerder claimde dat Clinton zich in 1978 aan haar vergreep.

Trump ligt zelf onder vuur vanwege zijn vulgaire uitspraken over vrouwen. Hij hamert er sindsdien doorlopend op dat ex-president Bill Clinton, de echtgenoot van Hillary, zich veel erger heeft misdragen. "Bill Clinton heeft echt vrouwen misbruikt", stelde Trump in de video waarin hij excuses aanbood voor zijn eigen uitlatingen.

Trump richt pijlen weer op Bill Clinton
Trump richt pijlen weer op Bill Clinton (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.