FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 31 januari 2016

Van Gerwen heerst op de Masters en prolongeert titel

Michael van Gerwen heeft zich op miraculeuze wijze zich weten te plaatsen voor de finale van de Masters. In de halve finale won hij met 10-9 van Phil Taylor. Mighty Mike keek de hele wedstrijd tegen een achterstand aan en zag Taylor maar liefst zeven pijlen voor de wedstrijd missen. 

Taylor kwam 1-3 voor, waarna Van Gerwen met een 161-finish in het spoor kon blijven. Het werd 4-4 en daarna had Taylor steeds weer de voorsprong. Uiteindelijk werd het 6-9 en Van Gerwen kwam terug tot 8-9. Taylor wilde vervolgens 121 goed wegzetten omdat Van Gerwen op 144 stond, maar Mighty Mike maakte er knap 9-9 van door deze score ook uit te gooien. 

Taylor kwam opnieuw voor en op 9-10 kreeg Taylor in zeven matchdarts om zestien uit te gooien, maar de beslissende dubbel werd niet gevonden. Van Gerwen profiteerde en maakte het later met een 87-finish af. In de finale later vanavond treft hij Dave Chisnall die met 11-6 te sterk was voor James Wade. 

Update 23.23 uur

Michael van Gerwen heeft zijn Masters-titel weten te behouden. In de finale was hij met 11-6 te sterk voor Dave Chisnall. Mighty Mike pakte direct de eerste vijf legs van de partij. Deze voorsprong gaf hij niet meer weg. In de finale noteerde Van Gerwen een gemiddelde van bijna 99, waar Chisnall maar twee punten onder zat. 

Briljant staaltje langlaufen brengt Frenzel eindzege Seefeld Triple

Eric Frenzel heeft op geniale wijze de Seefeld Triple gewonnen, een driedaagse wedstrijd in de World Cup in de noordse combinatie. Na twee zeges was hij bij het ingaan van de slotdag de leider, maar bij het schansspringen ging het 's ochtends fout. De Duitser ging in de Oostenrijkse sneeuw onderuit doordat hij zich vergiste in het remvermogen van de nieuwgevallen sneeuw. Zijn afstand was groot genoeg om toch als tweede geklasseerd te worden, maar bij de 10 kilometer langlaufen moest hij wel bijna een minuut goedmaken op Akito Watabe.

De Japanner staat bepaald niet bekend als een langzame langlaufer - net als Frenzel - en dus ging de Duitser gelijk vol in de aanval. In de eerste ronde maakte hij ongeveer een kwart goed, met het oog op het totaal van vier rondes lag hij dus precies op schema. In de volgende kilometers kwam hij echter nauwelijks dichter bij de Japanner, die wel wat seconden verloor door een valpartij.

In de slotkilometers kwam Frenzel echter goed in zijn ritme en met name de laatste minuten waren van onwerkelijk niveau. Een achterstand van nog altijd bijna twintig seconden slonk zienderogen en vlak voor de laatste serieuze bocht vond hij de aansluiting bij Watabe. Die kon er geen duel van maken, want Frenzel sprintte gelijk met volle kracht weg bij de Japanner. Watabe gaf het op en werd op achttien seconden tweede, terwijl Frenzel voor de derde keer op rij de Triple won, zwaarder bevochten dan ooit. 

De briljante laatste kilometer van Frenzel (Bron: YouTube)

AC Milan ook in stadsderby onverslaanbaar

AC Milan heeft in 2016 na zeven wedstrijden pas één keer verloren. Ook titelpretendent Internazionale moest er aan geloven in een als altijd zwaar beladen stadsderby. Het werd in San Siro 3-0. 

De indrukwekkende opmars van AC Milan in de Serie A blijft maar voortduren. Hoewel de club nog lang niet staat waar het hoort te staan, komt Champions League-voetbal steeds dichterbij. Daarvoor moet Internazionale, dat zich in het onderlinge duel makkelijk gewonnen gaf, dan wijken.

Het verschil tussen beide Milanese ploegen is na zondagavond nog vijf punten. Internazionale begon het seizoen veelbelovend, maar bewandelt een tegenovergestelde weg van Milan. De ploeg van trainer Roberto Mancini won deze jaargang pas twee keer.

Tegen Milan wees zich al snel uit dat er ook dit keer geen drie punten in zouden zitten. In de 35ste minuut zette Alex zijn hoofd tegen een vrije trap van Keisuke Honda en dat leverde een zeldzame goal van de Braziliaanse verdediger op (1-0).

Inter kreeg na zeventig minuten spelen de ultieme kans om gelijk te maken, maar Mauro Icardi raakte vanaf de stip het houtwerk. Toen in de 73ste minuut Carlos Bacca het net vond, was duidelijk dat de punten bij AC Milan zouden blijven. De 'thuisspelende' ploeg kwam via Mbaye Niang zelfs ook nog op een 3-0 voorsprong. Daarmee werd Inter volledig in rouw gedompeld.

Nieuw-Zeelandse rugbyers winnen Wellington Sevens

De Nieuw-Zeelandse rugby sevensploeg heeft het derde toernooi van het seizoen in de Sevens World Series gewonnen. Voor eigen publiek werd in Wellington in de finale afgerekend met Zuid-Afrika, dankzij een try in de slotseconden van Joe Webber.

De Blitzboks namen in de eerste helft een 14-0 voorsprong en hielden die in de tweede zeven minuten aanvankelijk vast. Rieko Ioane scoorde twee tries achter elkaar en bracht zijn team met 21-19 tot op twee punten van de Zuid-Afrikanen. In de slotfase kreeg Webber de bal aan de zijkant van het veld, waarna hij over de lijn sprintte en de try scoorde: 24-21 en de winst voor Nieuw-Zeeland.

Zuid-Afrika won in december al het toernooi in Kaapstad, terwijl Fiji het openingstoernooi in Dubai won. Na drie van de tien toernooien in de World Series gaat Zuid-Afrika aan de leiding, vlak voor Fiji. Nieuw-Zeeland staat derde, voor Argentinië en Engeland.

Geïnteresseerde lezers kunnen overigens hun vragen stellen aan de coach van Fiji, Ben Ryan. Reageer daarvoor onder dit artikel.

Carlsen wint Tata Steel-Schaaktoernooi

Magnus Carlsen heeft voor de vijfde keer het Tata Steel-Schaaktoernooi in Wijk aan Zee gewonnen. De Noor bleef het hele toernooi ongeslagen en speelde vandaag in de negende en laatste ronde remise tegen de Chinees Ding Liren.

Carlsens zijn enige concurrent, De Amerikaan Fabiano Caruana, had voorafgaand aan de slotronde slechts een half punt achterstand en kon dus nog gedeeld winnaar worden. Hij verloor vandaag echter van de Rus Jevgeni Tomasjevski.

De pas 25-jarige Carlsen won het toernooi eerder in 2008, 2010, 2013 en 2015. Met vijf eindzeges evenaarde hij het record van de Indiër Viswanathan Anand. Beste Nederlander was Anish Giri op een gedeelde vierde plaats. Loek van Wely eindigde op een gedeelde twaalfde en laatste plaats.

Büttner op weg naar Anderlecht

De kans is groot dat Anderlecht maandag de komst van Alexander Büttner bekend maakt. Hij wordt tot het eind van het seizoen gehuurd van Dinamo Moskou. Zaakwaarnemer Alexander Bursac laat aan Voetbal International weten dat de transfer van Büttner op een aantal details na is afgerond. Het kamp van de Nederlandse verdediger zou een optie tot koop in het huurcontract hebben afgedwongen.

"De clubs zijn er nog niet helemaal uit, maar het gaat nog om details en het ziet er allemaal goed uit", aldus de agent. "Büttner vertrekt op huurbasis naar Anderlecht en er is ook een optie tot koop in het contract opgenomen."

Anderlecht heeft Büttner nodig in de strijd om het landskampioenschap. De club staat momenteel op de derde plek in de Belgische competitie, op twee punten van gedeeld koplopers Club Brugge en AA Gent.

"Alexander vindt het fantastisch dat hij nu ook in België kampioen kan worden, wat hem eerder al is gelukt in Engeland bij Manchester United", zegt Bursac. "Anderlecht heeft zich al heel lang geleden gemeld, maar het duurde even voordat ze echt concreet werden. Januari blijft een moeilijke maand voor dit soort transfers. Ik verwacht dat het maandag helemaal zal worden afgerond, vanavond gebeurt dat waarschijnlijk niet meer.'"

Terry na 18 jaar weg bij Chelsea

John Terry gaat komende zomer op zoek naar een nieuw avontuur. De verdediger krijgt geen nieuw contract bij zijn huidige werkgever Chelsea. De wegen van Terry en Chelsea scheiden na achttien jaar. De verdediger groeide in Londen uit tot aanvoerder en international van het Engelse nationale elftal. Hij won onder meer de Champions League en de Europa League met de club.

Na afloop van de bekerwedstrijd tegen MK Dons laat Terry doorschemeren dat hij komend seizoen niet langer onder contract staat bij Chelsea. De 35-jarige centrale verdediger krijgt geen nieuw contract bij de ploeg van interim-coach Guus Hiddink.

Eerder was het plan om per seizoen te kijken of Terry nog van waarde zou kunnen zijn voor Chelsea. Na de zomer wil de clubleiding een nieuwe weg in slaan, waardoor er geen plek meer is voor de 76-voudig international van Engeland.

Chelsea pikte Terry in het seizoen 1999/00 op bij West Ham United. Na een seizoen op huurbasis bij Nottingham Forrest was hij niet meer weg te slaan uit de hoofdmacht van Chelsea. Op 23 september 2012 nam hij afscheid als international. Naar verwachting gaat hij in de nadagen van zijn carrière nog een nieuw avontuur aan.

Tuig bedreigt politie, politiehond bijt

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Maastricht vijf mensen gearresteerd, nadat een groep van twintig mensen zich tegen de politie had gekeerd. Een van de bedreigers werd gebeten door een politiehond. Dat gebeurde op de Leliestraat in de Limburgse hoofdstad waar de groep probeerde de aanhouding van een voortvluchtige te verhinderen.

Daarbij werd de politie naar eigen zeggen behoorlijk bedreigd. Andere patrouilles schoten te hulp, en ook zette de politie twee honden in. Een van de omstanders viel een hondenbegeleider en diens hond aan. Hij werd daarbij gebeten door de hond, en onder hevig verzet aangehouden.

Twee verdachten worden binnenkort voorgeleid aan de rechter-commissaris. Drie anderen kregen al taakstraffen opgelegd van 50 tot 100 uur.

Grote groep belaagt politie, politiehond bijt
Grote groep belaagt politie, politiehond bijt (Foto: ANP)

A1 dicht bij Markelo na ongeluk met auto's

De snelweg A1 tussen Hengelo en Apeldoorn is zondagavond vanaf Markelo meer dan een uur dicht geweest. De reden was een ongeluk met meerdere auto's tussen Markelo en Lochem, zo meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Naast de A1 gingen ook de A58 en de A73 tijdelijk dicht. Op de A58 gebeurde zondagavond een ongeluk bij knooppunt De Baars bij Tilburg. Op de A73 ging het mis richting Roermond. Door een pechgeval werd de Swalmentunnel tijdelijk afgesloten.

Ook zaterdag gebeurden veel ongelukken. Toen werden vier snelwegen door ongelukken tijdelijk afgesloten.

A1 dicht bij Markelo na ongeluk met auto's
A1 dicht bij Markelo na ongeluk met auto's (Foto: ANP)

Aangifte om schieten bij arrestatiepoging

De voortvluchtige jeugd-tbs'er die onlangs in Amsterdam werd geraakt door een politiekogel toen hij er in een auto vandoor ging, heeft aangifte gedaan. Zijn advocaat Chrissy Stroobach zegt tegen de Amsterdamse zender AT5 dat de agent die schoot niet proportioneel heeft gehandeld.

De achttienjarige Luciano D. kreeg vorig jaar jeugd-tbs opgelegd en verbleef in een jeugdinrichting in Lelystad. Tijdens een begeleid verlof voor een begrafenis op 31 december ging hij ervandoor. Hij was aangemerkt als vuurwapengevaarlijk.

Een filmpje van de poging om hem weer in te rekenen kreeg veel aandacht. Te zien was hoe de politie de auto staande hield en drie mannen na enkele schoten door een agent uit het voertuig kwamen. Maar Luciano D. stapte niet uit en ging er plankgas vandoor, waarop een agent nog enkele schoten loste, onder meer op het zijraam.

Op de banden
Advocaat Stroobach vraagt zich voor de camera van AT5 af of de agent überhaupt had mogen schieten, maar vindt in ieder geval dat het geweld niet proportioneel was. "Hij had op de banden kunnen schieten. Hij had een waarschuwingsschot kunnen lossen", aldus Stroobach. Ook had de agent volgens haar niet kenbaar gemaakt dat hij ging schieten.

Luciano D. schrok volgens Stroobach van het geweld, waarop hij er in paniek vandoor ging. Een arrestatieteam wist D. later alsnog in de kraag te grijpen toen hij zich schuilplaats verliet in Amsterdam-West.

Aangifte om schieten bij arrestatiepoging
Aangifte om schieten bij arrestatiepoging (Foto: ANP)

Française die gewelddadige man doodde vrij

Française Jacqueline Sauvage, die in 2012 haar gewelddadige echtgenoot doodschoot, komt vervroegd vrij. Na pleidooien van vrouwenorganisaties, politici, 380.000 burgers die een petitie ondertekenden en haar drie dochters, kwam president François Hollande zondag met het verlossende woord. Sauvage (66) hoeft de rest van haar gevangenisstraf van tien jaar niet uit te zitten.

"Gezien de uitzonderlijke situatie, wenste de president van de republiek mevrouw Sauvage zo snel mogelijk met haar familie te herenigen", meldde het Elysée in een verklaring. Het is nog maar de tweede keer dat Hollande gebruikmaakt van zijn bevoegdheid om een veroordeelde vervroegd vrij te laten. Van gratie is geen sprake, want de veroordeling blijft officieel staan.

De vrouw groeide de afgelopen jaren uit tot symbool van de slachtoffers van huiselijk geweld. Ze schoot haar echtgenoot dood, nadat die haar en haar kinderen tientallen jaren had mishandeld en misbruikt.

Française die gewelddadige man doodde vrij
Française die gewelddadige man doodde vrij (Foto: ANP)

Ziyech niet naar Sampdoria of Hoffenheim

Hakim Ziyech ziet het niet zitten om op de laatste dag van de transferdeadline over te stappen naar Sampdoria of Hoffenheim. Die twee clubs worden aan hem gelinkt. FC Twente was zondagmiddag met 3-1 te sterk voor FC Utrecht, mede door twee assists van Ziyech. De club is er nog niet zeker van of de middenvelder ook komende week nog in de Eredivisie speelt. Sampdoria en Hoffenheim vallen in ieder geval af.

Het tweetal clubs hoopt Ziyech te strikken in hun strijd tegen degradatie uit respectievelijk de Italiaanse en Duitse competitie. "Het zijn natuurlijk twee mooie clubs", geeft Ziyech toe voor de camera's van FOX Sports. "Maar het is niet de club waar ik naartoe wil. "

"Ik weet niet of ik blijf, ik kan niet in de toekomst kijken. Als ik niet vertrek zal ik er alles aan doen om het team te helpen en te zorgen dat FC Twente ook in de Eredivisie blijft. Dat doen we met zijn allen, ik wil daar gewoon mijn steentje aan bijdragen."

Twente staat door de zege op Utrecht voor het eerst dit seizoen boven de degradatiezone in de Eredivisie. De tukkers houden Excelsior, SC Cambuur en De Graafschap onder zich. Volgende week staat er een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen op het programma.

Maan wilde Marco Borsato mooi afscheid geven

Maan de Steenwinkel is ontzettend blij dat ze de zesde editie van The Voice of Holland heeft gewonnen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar coach Marco Borsato, die zijn rode stoel afstaat aan Guus Meeuwis. De zangeres gunde hem een mooi afscheid.

In Carlo's TV Café blikte Maan terug op de finale van de muzikale talentenjacht, waarin ze de drie andere overgebleven kandidaten Dave, Jennie Lena en Brace aftroefde. "Ik was zo gelukkig", zei ze. "Maar ik was ook zo blij voor Marco, want hij had zo zijn best gedaan en hij is zo'n goeie coach. Ik gunde het hem om zijn laatste jaar met zo'n knaller af te sluiten."

Wat Maan de komende tijd gaat doen, weet ze nog niet precies. Dat heeft ook te maken met de reacties op haar single Perfect World, die geproduceerd is door dj Hardwell. "Het hangt een beetje af van de respons die je krijgt", vertelde ze. "Of de single aanslaat en of mensen jou voor optredens willen boeken. Maar we hebben wel plannen inderdaad en er liggen ook nog singles klaar."

De pas achttienjarige Maan kreeg, naast de felbegeerde titel, een auto en een platencontract. Het was de vierde overwinning van een talent uit Marco's team in de vijf seizoenen dat hij coach was. Eerder won hij het programma met Iris Kroes, Julia van der Toorn en O'G3NE. De zanger besloot uit The Voice te stappen vanwege zijn overvolle agenda.

Maan wilde Marco Borsato mooi afscheid geven
Maan wilde Marco Borsato mooi afscheid geven (Foto: BuzzE)

Politie probeert roofvogels tegen drones

Criminelen en terroristen die drones gebruiken voor hun snode plannen. Het is iets waar de Nederlandse veiligheidsdiensten terdege rekening mee houden. Een van de tegenmaatregelen die de politie serieus onderzoekt is de inzet van roofvogels tegen drones.

De training van arenden door een gespecialiseerd bedrijf is in volle gang. Hoewel het project nog in de testfase zit is de toekomstige inzet van de roofvogels een zeer reële mogelijkheid, aldus een woordvoerder. De arenden worden zo getraind dat ze de drones zien als prooi, beetpakken en op een rustige plek naar de grond brengen.

De politie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en Defensie werken al langer samen bij de ontwikkeling van tegenmaatregelen tegen drones. Die kunnen door kwaadwillenden bijvoorbeeld worden gebruikt om de openbare orde te verstoren, verboden goederen ergens binnen te smokkelen of in het ergste geval zelfs een aanslag.

"Er zijn situaties waarin drones niet mogen vliegen. Dat heeft bijna altijd met veiligheid te maken", aldus Mark Wiebes van de Landelijke Eenheid van de politie. "Er is een geval bekend waarbij een traumahelikopter wilde landen maar dat niet kon omdat iemand daar met een drone vloog".

De roofvogels zijn daarbij maar één van de mogelijke tegenmaatregelen. Andere methodes die worden onderzocht zijn meer hightech. Het gaat om onder meer geavanceerde detectiemiddelen en apparatuur om de besturing van drones op afstand over te nemen. Eén van de opties is zelfs een eigen drone die een net kan afschieten om een vijandelijke drone te vangen.

Politie probeert roofvogels tegen drones
Politie probeert roofvogels tegen drones (Foto: ANP)

Van Gerwen walst over Smith heen, Van der Voort klaar

Michael van Gerwen gooide zondagmiddag de frustraties van het mislukte wereldkampioenschap voorlopig op indrukwekkende wijze van zich af. Zaterdag deklasseerde Mighty Mike al Stephen Bunting, zondagmiddag ging Michael Smith eraan. Het werd 10-3. 

Van Gerwen stormde naar een 5-0 voorsprong met een gemiddelde van 115.62 per beurt. In het tweede gedeelte nam de Brabander wat gast terug, maar echt terugkomen kon Smith niet. Het werd 10-3. Mighty Mike had uiteindelijk een gemiddelde van 105.86 en treft zondagvond in de halve finale Phil Taylor. De beste darter aller tijden won in een hoogstaand duel met 10-9 van Peter Wright.

Vincent van der Voort had vanmiddag weinig in te brengen tegen Dave Chisnall. Het werd 10-4. Zaterdag won Van der Voort nog van Gary Anderson. Van der Voort noteerde vanmiddag slechts een gemiddelde van 93. Chisnall had met 104 gemiddeld het betere van het spel. Bovendien gooide hij 58 procent van zijn dubbels raak. In de halve eindstrijd mag Chizzy het opnemen tegen James Wade. De Engelsman bleek met 10-5 in legs te goed voor de Belg Kim Huybrechts.

Olympisch hordenkampioene nog langer uit de roulatie

Atlete Sally Pearson moet nog langer wachten op haar rentree. De regerend olympisch kampioene op de 100 meter horden is al sinds juni vorig jaar uitgeschakeld. Tijdens de Diamond League in Rome kwam de Australische verkeerd terecht na een val, waarbij ze haar pols brak. Nu moet ze echter nog vier maanden langs kant blijven vanwege een achillespeesblessure, zo melden Australische media. 

Het nationale outdoorseizoen, in Australië altijd in het begin van het kalenderjaar, zal ze daardoor aan zich voorbij moeten laten gaan. Dat geldt ook voor het WK indoor in maart, waar ze mogelijk mee wilde doen aan de 60 meter horden. "Als ik in deze tijd van het jaar mee wil doen om de zege moet ik mijn lichaam onder zo'n grote druk zetten, dat lukt me geen twee keer in een jaar", waarmee ze doelt op de Spelen in Rio van komende zomer. Ze is nog wel van plan om haar olympische titel te gaan verdedigen, ook al zal de voorbereidingstijd inmiddels flink ingekort worden. 

Bayern met Robben langs Hoffenheim dankzij Lewandowski

Arjen Robben is terug. De aanvaller stond tegen Hoffenheim voor het eerst sinds 22 november 2015 in de basisopstelling van Bayern München. Het resulteerde in een 2-0 een zege dankzij twee treffers van Robert Lewandowski.

Bayern München-trainer Pep Guardiola deed dit jaar pas negen minuten een beroep op Robben. Geruchten over het verlies van zijn vaste stek deden al snel de ronde. Tegen Hoffenheim kreeg de 32-jarige Nederlander echter weer de kans om zich te laten zien.

Dat deed hij in een uiterst soepel draaiend Bayern tegen het Hoffenheim van coach Huub Stevens. Voor de rust bezat de ploeg van Guardiola 75 procent balbezit. Logischerwijs leverde dat al in de 32ste minuut een voorsprong op via Lewandowski.

De Poolse aanvaller stond op scherp bij een voorzet van Douglas Costa, die hij in een leeg doel kon binnentikken. Na de rust zou hij zijn kunstje herhalen, dit maal op aangeven van Philipp Lahm. Lewandowski wipte de bal over doelman Baumann.

Het verschil tussen Bayern München en nummer twee Borussia Dortmund bedraagt nu weer acht punten in de Bundesliga. De Duitse grootmacht is hard op weg naar een nieuwe landstitel. Komende week staat er een wedstrijd tegen Bayer Leverkusen op het programma.

'Matchfixing in worstelwereld'

Matchfixing is inmiddels een bekend woord in de sportwereld, maar in het worstelen kwam dit vooralsnog niet naar voren. Tot nu, zo blijkt uit de woorden van de Bulgaarse inmiddels ex-worstelaarster Stanka Zlateva. Ze kondigde onlangs haar afscheid aan, omdat ze niet op tijd van een rugblessure zou herstellen om in Rio op de Spelen te verschijnen. Bij de vorige twee Olympische Spelen won Zlateva zilver.

Zlateva vertelde tegenover de Bulgaarse tv dat haar wel eens geld geboden is om de finale van een WK opzettelijk te verliezen. "Het maakt me niet uit hoeveel geld ze zouden bieden, winnen was belangrijker en ik heb er zelfs geen moment over gedacht om het te accepteren." Of dat laatste zo is valt natuurlijk niet te controleren, wel kunnen we met enige zekerheid zeggen dat ze een dergelijk aanbod in elk geval op WK's nooit heeft geaccepteerd. Zlateva stond van 2006 tot en met 2011 op één jaar na altijd in de WK-finale, maar die won ze ook alle vijf keer. "Ze noemden geen concreet bedrag, maar kwamen naar me toe en vroegen of ik tegen betaling de finale wilde verliezen."

Overigens moet het hierbij welhaast om een obscure groep mensen gaan. Bij geen enkele reguliere online bookmaker is buiten de Spelen om namelijk op worstelen in te zetten en zelfs tijdens de Spelen zijn de inzetlimieten niet hoger dan enkele honderden euro's. Het lijkt dan ook waarschijnlijk dat het aanbod uit de hoek van bijvoorbeeld de Oost-Europese of Aziatische onderwereld kwam.

Chelsea simpel verder in FA Cup

Guus Hiddink is nog altijd op koers om met Chelsea opnieuw de FA Cup te winnen. De Londenaren wonnen eenvoudig bij Milton Keynes Dons. Het werd 1-5. 

Chelsea heeft in de Premier League een enorme achterstand op de topploegen opgelopen en in de Champions League wacht een zware confrontatie met Paris Saint-Germain. Derhalve lijkt de FA Cup de beste route naar een prijs en Chelsea verloor daarnaast nog niet sinds de komst van Guus Hiddink.

In het uitduel met Milton Keynes Dons hoopte The Blues de vijfde ronde van het oudste bekertoernooi ter wereld te bereiken. Aanvankelijk boden The Dons nog wel aardig partij, maar uiteindelijk bleek de Premier League-club een paar maten te groot. Óscar opende na een kwartier spelen de score toen hij door Diego Costa werd aangespeeld in de zestien.

Daarna kwam de ploeg uit de Championship op gelijke hoogte. Darren Potter had geluk dat zijn schot werd aangeraakt door Nemanja Matic, maar Thibaut Courtois was in elk geval verslagen. Echter stelde Óscar met zijn tweede en derde van de middag orde op zaken. Nog voor rust maakte de Braziliaan er 1-3 van.

Na rust kon Eden Hazard eindelijk afrekenen met zijn doepluntendroogte. De Belg scoorde dit seizoen nog niet, maar mocht vanaf elf meter aanleggen nadat hij zelf slachtoffer was van een overtreding in de zestien. Oude voetbalwet of niet; Hazard ging achter de bal staan en schoot zuiver raak.

Tot slot kwam ook voormalig Vitesse-speler Bertrand Traoré nog tot scoren, toen hij vlak na zijn invalbeurt op aangeven van Hazard de 1-5 maakte. Hiermee was de wedstrijd natuurlijk over en uit, zodat Chelsea op koers blijft om net als in 2008/09 onder Hiddink de FA Cup te winnen.

Vluchteling interessant voor geheime dienst

Duitse inlichtingendiensten vragen regelmatig asielzoekers om informatie. Tussen het jaar 2000 en 2013 hebben de binnenlandse dienst BfV en de buitenlandse dienst BND in totaal 850 asielzoekers benaderd. Dat schrijft de regering in Berlijn in antwoord op kritische vragen van Die Linke.

De linkse oppositiepartij verdenkt de veiligheidsdiensten ervan dat ze asielzoekers onder druk zetten. Ze zouden in ruil voor informatie een verblijfsvergunning krijgen. "Totaal onacceptabel in een democratische rechtsstaat", oordeelt parlementslid Martina Renner. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wijst haar lezing van de hand en stelt dat er geen enkel verband is tussen de informatieverzoeken en het goedkeuren van asielverzoeken.

Inhoudelijk zegt het ministerie niets over de informatie die de geheime diensten van vluchtelingen hebben gekregen.

Vluchteling interessant voor geheime dienst
Vluchteling interessant voor geheime dienst (Foto: ANP)

Martin 'Wolfie' Adams prolongeert titel Dutch Open Darts

Darter Martin Adams heeft voor de vierde keer de Dutch Open op zijn naam geschreven. De Engelsman versloeg in de finale Danny Noppert met 3-1. In Assen begonnen zaterdagmorgen 2832 darters aan het toernooi, waarvan 64 darters de zondag haalden. 

De eerste twee sets gingen heel snel naar Adams, maar in de derde set gaf Noppert zijn visitekaartje af door de derde set te winnen met een 170 en 161-finish. In de vierde set zakte het niveau van Noppert iets in, waardoor de zestigjarige Adams toe kon slaan en de partij kon winnen. 

Adams won eerder op de dag in de halve finale van Kevin McDine met 2-1. Noppert versloeg in de andere halve finale Mats Gies met 2-0. Drievoudig wereldkampioen Adams won driemaal eerder het Dutch Open. Dit was in 2010, 2011 en 2015. Alle resultaten van dit toernooi zijn terug te vinden op de site van de organisatie.

Ook bij de jeugd en dames werd er om de titels gestreden. Bij de meisjes versloeg Priscilla Steenbergen in de finale Kyana Frauenfelder met 3-­0. Gian van Veen versloeg Owen Roelofs met 3-­0 bij de aspiranten en Maikel Verberk versloeg Justin van Tergouw met 4­-3 bij de beloften. De finale bij de dames ging tussen Lisa Ashton en Lorraine Winstanley. Asthon trok de partij met 5-4 naar zich toe. 

Uitslag FC Twente - FC Utrecht

Om 16.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen FC Twente en FC Utrecht. De thuisclub won deze met 3-1. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

FC Twente

3 - 1

FC Utrecht

 4' Uvini
 8' El Azzouzi
 35' Gutiérrez
   85' Boymans
 
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.400
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Andersen
Uvini
Thesker (Schilder/60)
Gutiérrez
Mokotjo
Hölscher (v.d.Heyden/90)
Ziyech
El Azzouzi (Eghan/79)
Cabral
  Ruiter
v.d.Maarel
Letschert
Rosheuvel (Troupée/46)
Kum
Ramselaar
Strieder (Amrabat/54)
Ayoub
Ludwig
Haller (Boymans/71)
Barazite

Demonstratie tegen afscheiding in Barcelona

Met Spaanse en Europese vlaggen in de hand hebben zondag duizenden mensen tegen separatisme gedemonstreerd in Barcelona. Spanje moet één land blijven, luidde de boodschap van de betogers. Afscheiding van Catalonië, de rijke regio rond Barcelona, is voor hen een schrikbeeld.

Catalonië wordt sinds kort geregeerd door een coalitie die in 2017 de onafhankelijkheid hoopt uit te roepen. De separatisten hebben de meerderheid in het regioparlement, maar de kwestie verdeelt de bevolking. Volgens de organisatie van de betoging zet de regering de "sociale samenhang" in de regio op het spel door aan te sturen op afscheiding. De Spaanse regering in Madrid is daar ook mordicus tegen.

Twee landelijke politieke partijen, de Partido Popular en de Ciudadanos, spraken hun steun uit voor de demonstratie. Die vond plaats voor de Generaliteit van Catalonië, de regionale overheid.

Demonstratie tegen afscheiding in Barcelona
Demonstratie tegen afscheiding in Barcelona (Foto: ANP)

'Vrees voor recessie in VS neemt toe'

Het risico op een nieuwe recessie in de Amerikaanse economie is afgelopen tijd gegroeid. Dat stellen economen in een rondgang door zakenkrant Financial Times.

De 51 ondervraagde economen zien nu een kans van één op vijf dat de Amerikaanse economie in het komende jaar een aanhoudende periode van krimp zal meemaken. Eind december werd die kans nog op 15 procent geschat voor de komende twee jaar. Sindsdien zijn de zorgen over de internationale economie, en met name over China, echter duidelijk toegenomen. Daardoor lijkt ook 's werelds grootste economie nu kwetsbaarder dan eerder gedacht.

Door de moeilijke economische omstandigheden zal de Federal Reserve (Fed) de rente dit jaar minder verhogen dan verwacht, voorspellen de economen. In doorsnee verwachten ze twee à drie stappen van 0,25 procentpunt. De Fed gaf eerder aan dat de rente aan het einde van het jaar 1 procentpunt hoger zou zijn dan een jaar eerder.

'Vrees voor recessie in VS neemt toe'
'Vrees voor recessie in VS neemt toe' (Foto: ANP)

Medaille voor Iraniërs die marine VS stopten

Vijf Iraanse marineofficieren hebben een hoge onderscheiding ontvangen omdat ze onlangs twee Amerikaanse patrouilleboten hadden tegengehouden. Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van het land, reikte de zogenoemde Overwinningsmedaille uit aan het hoofd van de marine van de Revolutionaire Garde en vier commandanten die bij de actie zelf betrokken waren.

De boten van de Amerikaanse marine werden half januari door de Iraniërs onderschept in Iraanse wateren. Tien opvarenden werden aan boord opgesloten. Het incident kwam op een precair moment: kort voordat de afspraken uit het nucleaire akkoord tussen Iran en diverse wereldmachten zouden ingaan. Na een dag werd de lucht geklaard: Iran verklaarde dat de Amerikanen per ongeluk de territoriale wateren van de Islamitische Republiek waren binnengevaren.

Iran en de Verenigde Staten hebben hun onderlinge relatie behoorlijk verbeterd, met het nucleaire akkoord en een einde aan de sancties tegen Iran als uitkomst. Maar het religieuze gezag in Teheran blijft zeer wantrouwig tegenover de Amerikanen.

Medaille voor Iraniërs die marine VS stopten
Medaille voor Iraniërs die marine VS stopten (Foto: ANP)

Boko Haram doodt tientallen dorpsbewoners

Zeker 65 inwoners van een Nigeriaans dorp zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een terreuraanval. Het geweld moet volgens het Nigeriaanse leger wel het werk zijn van Boko Haram. De daders kwamen in auto's en op motoren het dorpje Dalori binnengereden en begonnen om zich heen te schieten. Ze staken huizen in brand en zetten volgens het leger ook zelfmoordterroristen in.

"Terwijl mensen renden voor hun leven, worstelden drie vrouwelijke zelfmoordterroristen zich tussen de menigte en bliezen zichzelf op", vertelde een woordvoerder van het leger. Dalori ligt zo'n 5 kilometer van de stad Maiduguri. De aanval van zaterdag was niet de enige, maar wel de dodelijkste van afgelopen week in het gebied.

Boko Haram terroriseert de bevolking van het Afrikaanse land al jaren. De groepering streeft met grof geweld naar een zeer strenge islamitische staat waarin geen enkele ruimte is voor westerse of moderne invloeden. Zowel christenen als moslims die zich niet aan de leefregels van Boko Haram houden, worden slachtoffer.

Regeringstroepen dringen Boko Haram steeds verder terug, maar de keerzijde van dat succes is dat de groepering steeds vaker terugvalt op dit soort terreuraanvallen om zich te doen gelden. Het geweld heeft de afgelopen jaren duizenden mensen het leven gekost en ruim twee miljoen Nigerianen op de vlucht doen slaan.

Boko Haram doodt tientallen dorpsbewoners
Boko Haram doodt tientallen dorpsbewoners (Foto: ANP)

'Eigen auto is relatief duur in Nederland'

De kosten voor een eigen auto zijn in Nederland hoger dan in andere Europese landen. Dat stelde leasemaatschappij LeasePlan zondag op basis van eigen onderzoek.

LeasePlan onderzocht de kosten voor een auto uit het zogeheten C-segment, waarmee 20.000 kilometer per jaar wordt gereden. Zo'n auto kost in Nederland 660 euro per maand, als op benzine wordt gereden. Een dieselvariant komt volgens het onderzoek op gemiddeld 805 euro per maand. Daarmee zijn de kosten hoger dan in Italië en Spanje, de nummers twee en drie op de ranglijst.

Autokosten worden voor het grootste deel (36 procent) bepaald door afschrijving. Daarna volgen belastingen. Die zijn goed voor een vijfde van de kosten, terwijl brandstof 16 procent van de totale maandlasten beslaat.

'Eigen auto is relatief duur in Nederland'
'Eigen auto is relatief duur in Nederland' (Foto: ANP)

Duitsers domineren WK rodelen voor eigen publiek

De Duitse rodelaars hebben het WK in Königssee zoals verwacht volledig gedomineerd. Van de zeven beschikbare gouden medailles gingen er zes naar het thuisland. De ploeg won daarnaast in totaal twaalf van de negentien mogelijke medailles.

Vrijdag vonden de sprintwedstrijden plaats en dat leverde gelijk een daverende verrassing op. De Zwitserse Martina Kocher bleek enkele honderdsten seconden sneller dan Natalie Geisenberger en Dajana Eitberger uit Duitsland en pakte het goud. Bij de mannen konden de thuisfans wel juichen, want de dominante Felix Loch won de wereldtitel voor landgenoten Andi Langenhan en Ralf Palik. Tobias Wendl en Tobias Arlt pakten het dubbelgoud, maar medefavorieten Sascha Eggert en Toni Benecken konden hun medaille vergeten: de slee van het duo bleek iets te zwaar te zijn. Peter Penz en Georg Fischler wonnen namens Oostenrijk zilver, voor de zeer ervaren Italianen Christian Oberstolz en Patrick Gruber.

In de 'echte' wedstrijd bij de dames ging het voor favoriete Geisenberger beter, hoewel het vooral na de eerste run nog extreem dicht bij elkaar zat: Tatiana Ivanova uit Rusland stond op enkele honderdsten van een seconde op plek vijf. Olympisch kampioene Geisenberger was in beide runs de snelste en won goud, Kocher zette met zilver opnieuw een geweldig resultaat neer. Ivanova verbeterde zich en pakte een verrassende bronzen medaille, Eitberger ging onderuit en werd twintigste.

Kocher viert haar verrassende wereldtitel op de sprint (Foto: Getty)

Wendl en Arlt wonnen ook in de reguliere wedstrijd met grote overmacht en een baanrecord het goud. Eggert en Benecken gingen dit keer wel op een reglementaire slee naar beneden en pakten ruim achter hun landgenoten zilver, wel ver voor Oberstolz/Gruber die opnieuw brons wonnen. Loch was bij de mannen vervolgens onverslaanbaar en Palik kon dan ook niet anders dan tevreden zijn met zilver. Loch woont slechts vijf minuten van de baan in Königssee en dat is te merken. "Hij is de absolute 'Dominator' hier, dus meer dan zilver zat er voor mij echt niet in", aldus Palik na afloop. Wolfgang Kindl bezorgde Oostenrijk met het brons nog een medaille.

Het laatste onderdeel, de estafette, werd geheel volgens verwachting een Duitse aangelegenheid. Met wereldkampioenen Loch, Geisenberger en Wendl/Arlt bleek geen enkel team opgewassen tegen Trainingsgruppe Sonnenschein - zoals het altijd samen trainende viertal zichzelf noemt - en Letland (Eliza Cauce, Inars Kivlenieks en Andris en Juris Sics) moest op anderhalve seconde genoegen nemen met zilver. De Canadese ploeg (Alex Gough, Michael Malyk en Tristan Walker/Justin Snith) troefden de Russen af en pakten het brons.

Kindl was dolgelukkig met zijn bronzen medaille (Foto: Getty)

Uitslagen Eredivisie 31/01/2016

Vanmiddag om 14.30 begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord heeft voor het eerst in de historie vijf competitieduels op rij verloren. ADO Den Haag was vandaag in de Kuip met 0-2 te sterk. sc Heerenveen won in Leeuwarden met 0-1 van sc Cambuur.

Feyenoord

0 - 2

ADO Den Haag

     41' Jansen
 59' Zuiverloon
 
 Gele kaart: Basacikoglu, El Ahmadi, (Feyenoord), Zuiverloon, Marengo, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
Botteghin (v.Beek/67)
v.d.Heijden
Kongolo
El Ahmadi
Gustafson (Vejinovic/74)
Vilhena
Basacikoglu (Achahbar/62)
Kuijt
Elia
  Hansen
Zuiverloon (Malone/76)
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers (Kanon/87)
Jansen
Derijck
Bakker
Schaken
Havenaar
Marengo (Korte/ 74)

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 1

sc Heerenveen

     48' Zeneli
 
 Gele kaart: v.d.Streek, (sc Cambuur Leeuwarden), v.d.Berg, Marzo, Slagveer, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Peersman
Lachman
v.d.Laan
Andriuskevicius
v.d.Streek
Overgoor (Monteiro/63)
Byrne
Rosheuvel (Hoefdraad/72)
Vloet
Houtkoop (Narsingh/46)
  Mulder
v.Anholt
Otigba
v.Aken
Cavlan (Bijker/81)
Marzo
Thorsby
v.d.Berg
Zeneli (Slagveer/78)
Veerman (Te Vrede/69)
Larsson

Kulizhnikov is Nuis opnieuw de baas in Stavanger

Pavel Kulizhnikov heeft bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Stavanger ook de tweede 1000 meter op zijn naam geschreven. De Rus won de spannende onderlinge strijd met Kjeld Nuis in dezelfde tijd als afgelopen vrijdag: 1.08,10. Nuis eindigde 0,03 seconden hierachter als tweede en gaf ten opzichte van vrijdag daardoor een honderdste meer toe.

Pim Schipper mocht het bal openen, maar zijn tijd van 1.09,31 was slechts goed voor de negende tijd. Thomas Krol deed het met 1.08,52 een heel stuk beter en mocht voor het eerst van zijn carrière naar het podium, achter Kulizhnikov en Nuis. Gerben Jorritsma eindigde in 1.09,23 als achtste. Jesper Hospes werd in de B-groep in 1.10,47 tiende.

In de wereldbeker leidt Nuis met 400 punten, voor Kulizhnikov die op 380 punten staat. Plek drie is voor Jorritsma met 270 punten.

Belg Van Aert nieuwe wereldkampioen veldrijden, Van der Haar tweede

Wout van Aert heeft Mathieu van der Poel opgevolgd als wereldkampioen veldrijden. De Belg moest na een incident met Van der Poel in de achtervolging op Lars van der Haar, die hij in de slotronde wist te lossen en zo de titel pakte. Het brons was ook voor een Belg; Kevin Pauwels, die de afscheidnemende Sven Nys en Van der Poel voor wist te blijven.

Al in de eerste ronde sloegen de drie grote favorieten Van der Poel, Van der Haar en Van Aert een gat met de rest van het veld. De Belg leek in het begin van de koers de beste benen te hebben en zette de twee Nederlanders onder druk, maar wist ze niet te lossen. In de derde ronde temporiseerde hij iets en zag landgenoot Kevin Pauwels terugkomen.

Een ronde later wisten nog twee Belgen aan te sluiten; Laurens Sweeck en de afscheidnemende Sven Nys. Ondanks een poging van tweevoudig kampioen Nys wist geen renner nog afstand te nemen, sterker; David van der Poel en Tom Meeusen wisten zelfs aansluiting te vinden.

Dan ging het net na half koers mis voor Mathieu van der Poel, die achter Van der Haar reed en een glijpartij maakte. Daarbij blokkeerde hij de weg voor diverse Belgen, maar kwam ook vast te zitten met zijn voet in het wiel van Van Aert. Nys en Pauwels kwamen er als snelste weg achter Van der Haar, maar die moesten toch al tien seconden prijsgeven. Voor Van der Poel leek titelprolongatie ver weg, nadat hij weer een slipper maakte en al een halve minuut achter lag.

Pauwels ging in de achtervolging op Van der Haar in de fout en liet daardoor Van Aert voorgaan in de achtervolging.  Twee ronden voor he einde was het gat nog steeds twaalf seconden en daardoor was het WK zeker nog niet beslist. Het Belgische publiek dacht er het zijne van en tussen het boe-geroep en het bier-gooien zagen ze dat het gat langzaamaan iets aan het krimpen was. Gedurende de ronde was de aansluiting van Van Aert een feit, terwijl Mathieu van der Poel alweer opgeklommen was naar plek drie.

Vooraan nam Van Aert de leiding, maar Van der Haar, die twee keer de wereldbekerwedstrijd in Heusden-Zolder won, bleef aan zijn wiel plakken. In de zogenoemde klauterzone nam Van Aert een paar lengtes en gaf deze niet meer af. Voor de 21-jarige Van Aert betekende dit zijn eerste wereldtitel bij de profs. Van der Haar eindigde kort daarachter op plek twee, terwijl Kevin Pauwels en Sven Nys nog langs Van der Poel waren gegaan en Pauwels het brons pakte.

Bowe oppermachtig in Stavanger

Schaatsster Brittany Bowe heeft bij wereldbekerwedstrijden in Stavanger de tweede 1000 meter op haar naam geschreven. De Amerikaanse duldde met een tijd van 1.14,35 geen enkele concurrentie in haar buurt. Marrit Leenstra werd met 1.15,22 tweede, terwijl de winnares van vrijdag, Jorien ter Mors, al weer naar huis was.

Bowe vocht in de slotrit een strijd uit met haar landgenote Heather Richardson die in de slotronde veel toe moest geven en uiteindelijk niet verder kwam dan plaats vijf. In de rit daarvoor had Leenstra een knappe tijd gereden, waarbij de ze Oostenrijkse Vanessa Bittner (1.15,52) aftroefde. De vierde plek ging naar de Russin Olga Fatkulina (1.15,68). Margot Boer werd in 1.16,06 achtste, Sanneke de Neeling in 1.16,45 dertiende en Anice Das in 1.17,21 negentiende. Janine Smit won in 1.17,09 de B-groep.

In de wereldbekerstand leidt Bowe met 560 punten, voor Richardson die op 404 punten staat. Leenstra is derde met 375 punten.

Weer World Cups alpineskiën afgezegd door gebrekkig winterweer

De bar slechte wintersportwinter heeft weer voor grote problemen gezorgd in het alpineskiën. Zondag moesten in het Sloveense Maribor en in het Duitse Garmisch-Partenkirchen World Cups afgelast worden.

In Maribor stond voor de dames een slalom op het programma en die ging wel van start. Na 25 skiesters waren er echter veel die de finish niet haalden of zelfs halverwege simpelweg weigerden verder te gaan. De piste was door de weersomstandigheden zo gevaarlijk dat uiteindelijk ook wedstrijdleider Atle Skårdal het niet meer verantwoord vond om verder te gaan. De wedstrijd werd afgelast en de skiesters en fans konden inpakken.

In Garmisch werd door de mannen zaterdag nog een afdaling geskied, zondag stond een reuzenslalom op het programma. Regen gedurende de nacht gooide echter roet in het eten, want de piste bleek onmogelijk op een degelijke manier geskied te kunnen worden. Ook in Garmisch werd dus besloten een streep door de wedstrijd te zetten, zoals dit seizoen in heel Europa al vaker gebeurd is.

Steekpartij op metrostation Rotterdam

Een 18-jarige Rotterdammer is zondagmiddag gewond geraakt bij een steekincident op het perron van metrostation Slinge in Rotterdam. Een 16-jarige plaatsgenoot werd kort daarna aangehouden.

De 18-jarige is met een steekwond overgebracht naar het ziekenhuis. De gevluchte verdachte kon later worden aangehouden op het Plein 1953, dichtbij het metrostation.

Steekpartij op metrostation Rotterdam
Steekpartij op metrostation Rotterdam (Foto: ANP)

Willems lacht om smeekbede PSV-fans

Jetro Willems voelde zich wel gevleid doen de PSV-fans zaterdag zongen dat de linksback zijn contract in Eindhoven moet verlengen. "Dat is mooi natuurlijk. Ik moest wel lachen", zei Willems tegen De Telegraaf over de spreekkoren tijdens de wedstrijd tegen De Graafschap. Zijn contract in het Philips Stadion loopt na volgend seizoen af. Hij wil nog niet duidelijk maken of hij die verbintenis ook gaat verlengen.

Gesprekken over een contractverlenging kwamen stil te liggen toen Willems aan het begin van dit seizoen zwaar geblesseerd raakte. "Ik ga geen dingen beloven waar ik niet achter kan staan. Ik ben hier al vijf jaar. In de zomer heb ik afgesproken dat ik nog een jaar blijf en dat doe ik nu. Ik snap het probleem niet."

Tegen De Graafschap speelde Willems als invaller voor de derde keer mee sinds zijn rentree op het veld. De linkspoot werkt nu toe naar een basisplaats. Door de 4-2 zege op de Superboeren heeft PSV nu twee punten meer dan Ajax, dat zondag op bezoek ging bij Roda JC.

Kulizhnikov weer klasse apart op 500 meter

Pavel Kulizhnikov heeft bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Stavanger ook de tweede 500 meter gewonnen. De Rus snelde in de slotrit naar een tijd van 34,52 seconden en was hiermee een klasse apart. Kai Verbij, de enige Nederlander in de A-groep, werd vierde in 34,91 seconden.

Kulizhnikov had niet de snelste opening van het veld, maar sloeg zoals gewoonlijk toe in de ronde, waardoor het verschil met landgenoot Ruslan Murashov uiteindelijk 0,26 seconden was (34,78). De derde plaats was voor de Canadees Gilmore Junio in 34,86 seconden.

In de B-groep werd gestreden om het laatste ticket voor het WK Sprint. De strijd werd gewonnen door Kjeld Nuis die zich met een tweede plek in 35,28 seconden zeker wist. Jesper Hospes werd met een honderdste meer derde, terwijl Gerben Jorritsma in 35,58 seconden zeventiende werd. Pim Schipper kwam er met plek 21 in 35,80 seconden ook niet aan te pas.

Het klassement op de 500 meter is met 705 punten al bijna in de tas van Kulizhnikov. De Canadees Alex Boisvert-Lacroix staat tweede met 463 punten, voor Junio die op 457 punten staat.

Syriërs beginnen met moddergooien in Genève

De delegaties van de Syrische regering en oppositie gaven zondag met verbaal moddergooien de aftrap van mogelijke onderhandelingen in Genève. In de Zwitserse stad moeten uiteindelijk vredesbesprekingen op gang komen maar vooralsnog staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar.

De regeringsdelegatie reageerde op de bloedige aanslagen zondag in Bagdad door te verklaren dat die een "verband laten zien tussen terrorisme en de oppositie." Volgens de Syrische VN-ambassadeur Bashar Jaafari, leider van de regeringsdelegatie, is daarbij niet duidelijk wie nu eigenlijk de oppositie vertegenwoordigt. Op dit moment ziet hij alleen de ministeries van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië, Frankrijk en de VS als hun spreekbuis.

De oppositie dreigde meteen al met weg te lopen als het regiem van Bashar al-Assad niet stopt met gewelddadigheden. Volgens een woordvoerder was de regeringsdelegatie alleen maar naar Zwitserland gekomen om tijd te winnen "om meer mensen te kunnen doden".

Syriërs beginnen met moddergooien in Genève
Syriërs beginnen met moddergooien in Genève (Foto: ANP)

Uitslag Roda JC - Ajax

Ajax is de koppositie in de Eredivisie kwijt. De Amsterdammers namen in Kerkrade tegen Roda JC nog wel een 0-2 voorsprong, maar zagen de thuisploeg in de 92e minuut langszij komen: 2-2. Hierdoor neemt PSV de leiding over in het klassement, op een punt gevolgd door Ajax. Roda is de nummer dertien met 23 punten uit 21 wedstrijden.

Ngombo kopte in blessuretijd Roda naar een punt tegen Ajax (Pro Shots/Peter van Ninhuys)
Ngombo kopte in blessuretijd Roda naar een punt tegen Ajax (Pro Shots/Peter van Ninhuys)

Roda JC

2 - 2

AFC Ajax

35' Poepon
90+2' Ngombo
  27' Milik
29' El Ghazi
 
Gele kaart: Bazoer, Klaassen (AFC Ajax)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 17.465
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Leer
Milec
Buijs
Swinkels
Van Peppen
Zhukov (Faik/78)
Gullón (Rutjes/86)
Inceman
Peterson (Ngombo/71)
Van Hyfte
Poepon
  Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer (Serero/78)
Milik
Gudelj
Sinkgraven (Klaassen/60)
El Ghazi
Younes (Fischer/60)

Eerste gesprek oppositie Syrië met VN-gezant

Vertegenwoordigers van de Syrische oppositie hebben zondag in Genève een eerste ontmoeting gehad met de speciale gezant van de VN Staffan de Mistura. "Wij zijn optimistisch en hier om een oplossing te vinden", aldus een woordvoerder van de Syriërs na afloop.

De tegenstanders van het regiem van Bashar al-Assad willen pas aan tafel om te onderhandelen als de humanitaire situatie in Syrië is verbeterd. Ze verklaarden ook alleen maar naar Zwitserland te zijn gekomen na de verzekering dat er iets aan de omstandigheden gebeurt in bijvoorbeeld belegerde plaatsen.

De Mistura had vrijdag al een overleg met vertegenwoordigers van de Syrische regering.

Eerste gesprek oppositie Syrië met VN-gezant
Eerste gesprek oppositie Syrië met VN-gezant (Foto: ANP)

Doden door bomaanslagen Damascus

Door twee bomaanslagen in de Syrische hoofdstad Damascus zijn zondag zeker dertig mensen omgekomen en veertig anderen gewond geraakt. Dat heeft het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

De bommen, die tegelijk afgingen, explodeerden in de belangrijkste sjiitische wijk van de stad, vlakbij het belangrijkste heiligdom van de sjiieten in Syrië.

Doden door bomaanslagen Damascus
Doden door bomaanslagen Damascus (Foto: ANP)

Van den Brom: "Oranje kan Vlaar wel gebruiken"

Ron Vlaar verdient een terugkeer in het Nederlands elftal. Dat stelde AZ-coach John van den Brom zaterdag na de zege op NEC. "Hij is hartstikke fit, kan drie wedstrijden per week spelen. Het is natuurlijk niet aan mij om hem op te roepen, maar Oranje kan een speler als Ron, met zijn ervaring en kwaliteiten altijd gebruiken", sprak Van den Brom na de 0-3 zege in Nijmegen tegen FOX Sports.

Bij de AZ-trainer is Vlaar sinds zijn terugkeer in Nederland al snel uitgegroeid tot een vaste waarde. "Als het moet, rost hij de bal ook de tribune in. Dat begint ook te leven bij de gasten, dat ze dat ook mooi vinden." De AZ-verdediger speelde tot nu toe 32 interlands in Oranje.

Ron Vlaar (30) speelde in november 2014 zijn laatste wedstrijd voor het Nederlands elftal. Hij heeft zelf een terugkeer in Oranje nooit uit zijn hoofd gezet. De ploeg van bondscoach Danny Blind komt eind maart weer in actie, tegen Frankrijk en Engeland, alvorens er een rustige zomer op het programma staat.

Veldrijder juicht ronde te vroeg en verliest wereldtitel

De Tsjech Adam Toupalik heeft bij de beloftenwedstrijd van het WK veldrijden in het Belgische Heusden-Zolder een 'Hilbert van der Duimpje' gedaan. De veldrijder kwam na vijf ronden juichend over de finish terwijl hij eigenlijk nog een ronde moest rijden. Pas nadat hij na de finishstreep werd ingehaald door zijn concurrenten begreep de negentienjarige rijder dat hij een blunder had begaan. 

Toupalik kon zich in de laatste ronde nog wel terugvechten in het kopgroepje. Na zes ronden was het echter de Belg Eli Iserbyt die als winnaar over de streep kwam. De onfortuinlijke Toupalik eindigde op een tweede positie. 

 

"Adam jongen, je moet doorrije!" (Bron: YouTube)

Tilburger op de vlucht raakt zwaargewond

Een 18-jarige inwoner van Tilburg is in de nacht van zaterdag op zondag zwaargewond geraakt toen hij met een 21-jarige plaatsgenoot op de vlucht was geslagen voor de politie. De twee gingen ervandoor op een bromscooter en reden zich klem tussen een lantaarnpaal en een geparkeerde auto.

Agenten zagen het duo eerder zonder licht en helm rijden. Bij het zien van de politie sloegen ze direct op de vlucht. Even later vonden de politiemensen de mannen gewond op de grond op de kruising van de Broekhovenseweg en de Jan Truijenlaan.

De zwaargewonde 18-jarige is in het ziekenhuis geopereerd. De 21-jarige man is met een hersenschudding en een klap op z'n longen naar het ziekenhuis gebracht. De scooter bleek gestolen.

Tilburger op de vlucht raakt zwaargewond
Tilburger op de vlucht raakt zwaargewond (Foto: ANP)

Weer voetbalteam Nieuw Sloten in opspraak

Opnieuw is de voetbalclub Nieuw Sloten in opspraak gekomen. Zaterdag zouden spelers van het eerste zaterdagteam van de Amsterdamse club in de uitwedstrijd tegen DCG de scheidsrechter hebben aangevallen. De wedstrijd werd een kwartier voor tijd gestaakt na een rode kaart voor een speler van Nieuw Sloten.

De arbiter verklaart op de site Het Amsterdamsche Voetbal dat de rode kaart uit zijn hand werd geslagen, waarbij ook zijn hoofd werd geraakt. "Veel spelers vlogen vervolgens op me af en werd ook nog naar mijn nek gegrepen."

Voor zover voorzitter Frans Mobron van Nieuw Sloten weet, is alleen de kaart uit de hand van de arbiter geslagen. Er zijn wel veel spelers op het incident afgelopen, wat volgens hem als bedreigend kan worden ervaren, maar er is verder niks gebeurd. Toch neemt het bestuur de zaak hoog op en zal het team ter verantwoording worden geroepen. De scheidsrechter is namens de club excuus aangeboden.

De voorzitter zegt te begrijpen dat zijn club na het dodelijk incident met grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012 onder een vergrootglas ligt. "Elk incident is er één te veel en valt niet te tolereren."

Weer voetbalteam Nieuw Sloten in opspraak
Weer voetbalteam Nieuw Sloten in opspraak (Foto: ANP)

Rooney neemt het op voor Van Gaal

Wayne Rooney neemt namens de spelersgroep zijn verantwoordelijkheid voor het zwakke spel van Manchester United dit seizoen. De routinier steunt Louis van Gaal.

Rooney was vrijdag één van de doelpuntenmakers tegen Derby County (1-3). De zege in de FA Cup betekende alweer de vierde overwinning in de laatste zes duels. Manchester United lijkt daarmee een beetje op te krabbelen na een periode van acht wedstrijden zonder driepunter.

"Het is niet eerlijk om alles op de manager af te schuiven. Wij staan op het veld, dus we moeten als spelers veel verantwoordelijkheid nemen voor het spel en onze resultaten. We moeten opstaan en de kritiek accepteren als die er is", vertelde Rooney in de Engelse media.

Voor de zege op Derby County ging United nog onderuit tegen Southampton (0-1). "De manager gaf ons nu echter meer vrijheid om te voetballen en ik denk dat je een duidelijk verschil in de ploeg zag. We genoten ervan en we maakten een paar goede goals. Dus hopelijk kunnen we dat dinsdag tegen Stoke ook laten zien."

Israëlisch leger doodt Palestijnse aanvaller

Het Israëlische leger heeft zondag een Palestijn doodgeschoten die een controlepost op de Westelijke Jordaanoever had aangevallen. Volgens het leger opende de Palestijn het vuur op de post en raakten drie militairen gewond. Twee verkeren in levensgevaar.

Het incident was tussen Rammalah en de Joodse nederzetting Beit El. Afgelopen week kwam in de nederzetting een vrouw om het leven door een aanval op een supermarkt. De twee Palestijnen die deze aanval uitvoerden, werden door veiligheidsmensen doodgeschoten.

De afgelopen vier maanden kwamen zeker 25 Israëliërs bij aanslagen om het leven en werden minstens 160 Palestijnen gedood

Israëlisch leger doodt Palestijnse aanvaller
Israëlisch leger doodt Palestijnse aanvaller (Foto: ANP)

Micro-prijs voor biotische speen

De Microbiome Award gaat dit jaar naar de studente Sara Botschuijver voor haar ontwerp van een biotische speen. De prijs is ingesteld door het Amsterdamse museum Micropia, dat de onzichtbare wereld van micro-organismen centraal stelt.

De winnende speen zorgt ervoor dat baby's die met een keizersnede ter wereld kwamen, op een veilige manier worden blootgesteld aan de bacteriën uit het geboortekanaal van hun moeder. Dat stimuleert het immuunsysteem van pasgeborenen waardoor mogelijke auto-immuunziekten beter zijn te voorkomen. Het plan van Botschuijver is nog een ontwerp, maar ze wil haar idee gaan realiseren met behulp van de 1000 euro die aan de prijs is verbonden.

Micropia wil met de lancering van de Microbiome Award een breed publiek enthousiast maken voor microbiologie

Micro-prijs voor biotische speen
Micro-prijs voor biotische speen (Foto: ANP)

Djokovic wint Australian Open, Nadal pakt anti-Australian Open

Tennisser Novak Djokovic heeft in Melbourne voor de zesde keer in zijn loopbaan de Australian Open gewonnen. De 28-jarige Serviër was in de finale ruimschoots te sterk voor Andy Murray. De Brit speelde zijn vijfde finale in Melbourne en kon in twee sets enigszins bijblijven, maar gevaarlijk kon hij het de nummer één van de wereld nooit maken.

Djokovic moest vechten om zijn eerste opslagbeurt van de wedstrijd binnen te halen, maar brak daarna wel direct de twee opslagbeurten van Murray. Op eigen service kon hij na drie setpoints dan de eerste set pakken. In set twee moest Murray al vroeg vier breakpoints wegwerken, maar daar slaagde hij wel in. Niet veel later leverden beide spelers hun opslag in, waarna Murray dat op 5-5 nog eens deed. Hij kreeg een kans om Djokovic terug te breken, maar dat lukte niet en dus was de set voorbij.

Set drie leverde al in game één een break voor Djokovic op, maar de Brit slaagde er halverwege de set toch in de service terug te pakken. Hij kwam vanaf dat moment wat beter in zijn spel en het leverde zelfs een tiebreak op. Daarin was Murray dan weer niet opgewassen tegen Djokovic, die zijn derde matchpoint benutte.

Voor Djokovic is het al zijn elfde Grand Slam-titel, waarmee hij op gelijke hoogte komt met Rod Laver en Björn Borg. Opvallend is dat de 'anti-Australian Open' is 'gewonnen' door Rafael Nadal. De winnaar van het 'anti-toernooi' is de speler die aan het eind van de langst verliezende reeks staat: Nadal verloor in ronde één van Fernando Verdasco, die verloor van Dudi Sela, die verloor van Andrey Kuznetsov, die verloor van Milos Raonic, die verloor van Murray, die verloor van Djokovic.

'Privacylek Belastingdienst onaanvaardbaar'

De Autoriteit Persoonsgegevens vindt het onaanvaardbaar dat privacygevoelige informatie van burgers door de Belastingdienst met vreemden wordt gedeeld. Dat laat de privacywaakhond (voorheen CBP) weten in een reactie op de bevindingen van het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma De Monitor van KRO-NCRV.

Door een probleem bij de afdeling Toeslagen worden mensen ten onrechte aan elkaar gekoppeld als toeslagpartner, waardoor gegevens zoals naam, geboortedatum en burgerservicenummer zichtbaar worden voor wildvreemden, ontdekte het programma.

De Belastingdienst, die de problemen erkent, krijgt tot medio dit jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Anders komen er maatregelen, laat de Autoriteit Persoonsgegevens weten. Die kan sinds januari onder meer een boete of dwangsom opleggen.

'Privacylek Belastingdienst onaanvaardbaar'
'Privacylek Belastingdienst onaanvaardbaar' (Foto: BuzzT)

Terry Wogan overleden

De Ierse tv-presentator Terry Wogan is na een kort ziekbed overleden. Dat meldde de BBC zondag. Sir Michael Terrence Wogan was onder andere jarenlang presentator van een naar hem vernoemde talkshow voor de BBC. Hij is 77 jaar geworden.

Verder was de in 1938 in Limerick geboren Wogan tientallen jaren commentator van de BBC bij het Eurovisie Songfestival. Volgens een verklaring van zijn familie overleed Wogan te midden van zijn familieleden na een korte strijd tegen kanker.

Wogan trok zich in november op last van zijn arts terug als presentator van het programma Children in Need. Hij was sinds het begin in 1980 de belangrijkste presentator van dat jaarlijkse benefietprogramma.

Speciale vriend

BBC-topman Tony Hall zei in een reactie dat de BBC-ster 'echt een nationaal bezit' was. Wogan was de afgelopen vijftig jaar op de Britse tv actief en groeide uit tot een van de populairste mediapersonen in Groot-Brittannië. Hij had diverse eigen shows op radio en televisie waarvan de tv-show Wogan en radioprogramma Breakfast Show, dat later Wake Up to Wogan heette, de bekendste zijn.

De Britse premier David Cameron reageerde zondag via Twitter op het overlijden van Wogan. "Groot-Brittannië heeft een groot talent verloren", aldus de premier. "Iemand van wie miljoenen het gevoel hadden dat hij hun eigen speciale vriend was. Ik groeide op met hem op de radio en op tv. Ik moest altijd lachen om zijn charme en humor."

BBC-presentator Terry Wogan overleden
BBC-presentator Terry Wogan overleden (Foto: BuzzE)

Peiling: meesten voor bombarderen Syrië

Van de Nederlanders staat 56 procent achter het besluit van de regering om ook in Syrië te gaan bombarderen. Kiezers van de VVD zijn het sterkst voor (80 procent); die van SP en GroenLinks het minst (rond de 30 procent). Huidige PvdA-kiezers zijn ook in meerderheid voor. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Het kabinet heeft vrijdag groen licht gegeven voor luchtaanvallen in Syrië tegen de radicaalislamitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Over het plan-Samsom - om vluchtelingen vanuit Griekenland terug te sturen naar Turkije - zijn de ondervraagden verdeeld. Mensen die nu op PvdA en VVD zouden stemmen, zijn in meerderheid voor. Die van PVV en SP in meerderheid tegen. Wel is het zo dat van alle kiezers maar 22 procent denkt dat het plan uitvoerbaar is. Onder de huidige PvdA-kiezers is dat 57 procent.

De Hond informeerde ook weer naar de vluchtelingenstroom, een onderwerp dat volgens hem de grootste invloed heeft op het kiesgedrag. Van de kiezers wil 17 procent dat er geen maximum gesteld wordt aan het aantal vluchtelingen dat dit jaar Nederland in mag. En 22 procent wil dat er geen enkele vluchteling wordt toegelaten.

Onder de huidige PVV-kiezers zijn die twee percentages 0 en 55, en bij GroenLinks-kiezers is dat vrijwel andersom (52 procent en 2 procent).

Peiling: meesten voor bombarderen Syrië
Peiling: meesten voor bombarderen Syrië (Foto: ANP)

Braziliaan Soares wint twee titels op Australian Open

Tennisser Bruno Soares heeft een bijzonder succesvolle Australian Open afgesloten met zijn tweede titel in twee dagen. De Brazilian pakte met de Russische Elena Vesnina aan zijn zijde voor de derde keer in zijn loopbaan een Grand Slam in het gemengd dubbelspel. 

Soares en Vesnina stonden tegenover Coco Vandeweghe en Horia Tecau, de partner van de Nederlander Jean-Julien Rojer in het mannendubbel. Het Braziliaans/Russische duo verloor de eerste servicegame, maar wist aan het eind van de set toch twee breaks en dus de set te pakken. Vandeweghe en Tecau pakten het tweede bedrijf, waardoor er een supertiebreak aan te pas moest komen om het duel te beslissen. Het Amerikaans/Roemeense duo leverde daarin twee keer beide opslagen in, waardoor Soares en Vesnina de winst konden pakken: 6-4, 4-6, [10-5].

Een dag eerder pakte Soares samen met Jamie Murray al de titel in het mannendubbel. Ze versloegen in de finale de oldies Daniel Nestor en Radek Stepanek. Voor Murray was het na twee verloren finales op rij zijn eerste Grand Slam-titel, terwijl Soares voor het eerst zegevierde in het mannendubbel. 

Bord verplicht leegeten als kind zorgt voor hoger BMI

Kinderen die hun bord leeg moeten eten van hun ouders lopen later de kans om te dik te worden. Ze leren de signalen 'honger hebben' of 'vol zitten' niet te herkennen en eten dus meer dan goed voor ze is. Gemiddeld hebben deze kinderen ook een hogere body mass index (BMI) dan kinderen die hun bord niet persé hoeven leeg te eten.  

Dit is gebleken uit nieuw onderzoek van het European Journal Clinical Nutrition. De onderzoekers geven als tip dat het beter is om je kind kleinere hoeveelheden aan te bieden en als het  daarna nog trek heeft bij te geven. Gooi het principe: bord niet leeg, dan ook geen toetje dus maar overboord, want voor je het weet is je kind later te dik. 

.
Kinderen voor Kinderen kan een liedje gaan herschrijven ...

Meer interesse in hoogopgeleide vluchtelingen

Een toenemend aantal grote ondernemingen in Nederland is geïnteresseerd in hoogopgeleide vluchtelingen die nu naar Nederland komen. Het gaat om ondernemingen als de NS, Philips, VU Medisch Centrum en Dura Vermeer. Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF in Utrecht verwacht op basis van cijfers van het COA dat volgend jaar zo'n 2000 vluchtelingen zich aanmelden voor begeleiding tijdens een studie en de hulp naar werk. Afgelopen jaar waren dat er nog 550.

"De bedrijven zien kansen in het aantrekken van deze mensen en niet alleen vanuit bedrijfsmatig perspectief, maar ook vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid", licht directeur Mardjan Seighali van het UAF de groei toe. Op een informatiebijeenkomst van UAF kort geleden waren opvallend veel meer bedrijven aanwezig die geïnteresseerd zijn in het potentieel dat zich aandient.

Het UAF probeert goed opgeleide vluchtelingen te koppelen aan passende, eventueel verkorte opleidingen en bedrijven. De vluchteling is in het thuisland vaak hoogopgeleid, maar het diploma wordt in Nederland meestal niet erkend. Daarom moeten ze opnieuw gaan studeren of zich gaan bijscholen. Op die manier kunnen ze soms in een versneld tempo aan het werk. Voorwaarden voor begeleiding door het UAF is wel dat ze de Nederlandse en Engelse taal al redelijk machtig zijn.

Goed voorbeeld, doet goed volgen, stelt Seighali. "Toen Dura Vermeer vorig jaar onder meer werkervaringsplaatsen en stages voor vluchtelingen beschikbaar stelde, toonden vrij snel daarna ook andere bedrijven belangstelling in deze nieuwe arbeidskrachten." Het UAF kreeg deze week 1,5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij voor de coaching van vluchtelingen door Nederlandse studenten. Zij helpen op die manier hoogopgeleide vluchtelingen verder.

De Hogeschool Utrecht begint maandag met een pre-bachelor opleiding, speciaal voor dertig hoogopgeleide erkende vluchtelingstudenten met een ICT-achtergrond. De deelnemers krijgen gedurende zes maanden vakken op het gebied van ICT en de Nederlandse taal.

Meer interesse in hoogopgeleide vluchtelingen
Meer interesse in hoogopgeleide vluchtelingen (Foto: ANP)

Irak heeft 1,4 miljard nodig voor ontheemden

Irak zegt dat dit jaar omgerekend bijna 1,4 miljard euro nodig is voor humanitaire hulp aan de meer dan 3,3 miljoen mensen die door de strijd met Islamitische Staat op de vlucht zijn geslagen. Bagdad zegt zelf minder dan de helft van dat geld te kunnen ophoesten maar vraagt de internationale gemeenschap om voor de rest te zorgen.

De regering van Irak maakte dit zondag in een verklaring bekend. Het land gaat gebukt onder de lage olieprijs en de daardoor dalende inkomsten. "De internationale gemeenschap is nodig om het financiële gat te dichten", aldus de verklaring.

Irak heeft 1,4 miljard nodig voor ontheemden
Irak heeft 1,4 miljard nodig voor ontheemden (Foto: ANP)

Asielzoekers belagen ambulance en politie in Zaandam

Bij een azc in Zaandam zijn vannacht ambulancemedewerkers en politieagenten belaagd door een groep van zo'n dertig asielzoekers. De hulpdiensten waren uitgerukt omdat een van de asielzoekers zich met een scherp voorwerp in zijn pols had gesneden, omdat hij last had van "geen inkomen, slecht eten en moeilijk slapen". Dat lezen we in het Noordhollands Dagblad.

Het probleem ontstond toen ambulancebroeders de man in de ambulance wilden plaatsen, maar de groep erop stond dit zelf te doen. Vervolgens moesten maar liefst vijftien politiewagens uitrukken. De politie probeerde nog de man in een politiewagen te vervoeren, maar omdat de boel verder dreigde te escaleren dropen politie en ambulance uiteindelijk met de staart tussen de benen af.

Eén man werd gearresteerd. De rest heeft geleerd dat de politie zich vrij eenvoudig laat wegjagen.

Vuurwerkwerper Cambuur meldt zich bij politie

Een 31-jarige inwoner van Leeuwarden heeft zich zaterdagmiddag bij de politie gemeld wegens het gooien van een vuurwerkbom tijdens de training van SC Cambuur. Een 21-jarige vrouwelijke steward van de voetbalclub raakte daarbij zaterdagmorgen gewond aan één van haar benen. Ze is inmiddels geopereerd en maakt het volgens de Friese club naar omstandigheden goed.

De man heeft zich volgens de politie rond het middaguur gemeld. Hij is aangehouden en zit vast. Zo wordt op basis van forensisch onderzoek gekeken naar de samenstelling van het projectiel.

Het incident gebeurde tijdens de laatste training van Cambuur voorafgaande aan de Friese derby van zondag tegen Heerenveen. Op videobeelden is te zien dat de vrouw een stuk vuurwerk probeert weg te trappen, waarbij het projectiel in de buurt van haar voet tot ontploffing komt. De training werd bezocht door duizenden fans.

Cambuur-fans lieten zich eerder al van hun slechtste kant zien. In de aanloop naar de vorige derby tussen Cambuur en Heerenveen in november werd Heerenveen-trainer Foppe de Haan door Leeuwarder fans bedreigd. In 2014 werd toenmalig Cambuur-trainer Dwight Lodeweges door een groep Cambuur-fans van het eigen trainingsveld verjaagd, omdat hij bekend had gemaakt over te stappen naar aartsrivaal Heerenveen na afloop van het seizoen 2013-2014.

Vuurwerkwerper Cambuur meldt zich bij politie
Vuurwerkwerper Cambuur meldt zich bij politie (Foto: ANP)

Chris Brown vindt Grammy's nietszeggend

Chris Brown is niet te spreken over de Grammy's. De r&b-zanger vindt dat de Amerikaanse muziekprijzen, die op 15 februari voor de 58ste keer worden uitgereikt, tegenwoordig geen waarde meer hebben.

Brown plaatste dit weekend een reeks kritische berichten op Twitter. "Grammy's? Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden dat ik het geweldig vind de vrijheid te hebben om de muziek te maken die ik wil", begon hij zijn tirade. "Te veel mensen doen aan geslijm en werken minder hard."

"Als je nu de radio aanzet, kan ik verdomme garanderen dat bijna de helft van de nummers die je het komende uur hoort van CHRIS BROWN is of mede door mij is geschreven", ging de 26-jarige artiest verder. "Deze prijzen betekenden vroeger echt iets. Nu gaat het alleen nog maar om likes en memes."

Waarom Brown de Grammy's besloot te bashen, is niet duidelijk. De zanger is dit jaar zelf genomineerd voor het nummer Only, een samenwerking met Nicki Minaj, Lil Wayne en Drake. In 2012 won hij zijn enige Grammy tot nu toe, voor het beste r&b-album, met zijn plaat F.A.M.E.

Chris Brown vindt Grammy's nietszeggend
Chris Brown vindt Grammy's nietszeggend (Foto: BuzzE)

Bontes terug bij VNL

Tweede Kamerlid Louis Bontes keert terug bij VoorNederland (VNL). Dat heeft de partij zondag bekendgemaakt.

Bontes stopte als voorzitter bij VNL toen Bram Moszkowicz afgelopen jaar werd aangewezen als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Moszkowicz ruimde onlangs het veld waarna Bontes al aangaf dat de deur om terug te keren naar VNL weer openstond. De taken van Moszkowicz zijn voorlopig overgenomen door Joram van Klaveren. Bontes zit met Van Klaveren in de Tweede Kamer.

Partijvoorzitter Laurence Stassen is ,,zeer verheugd´´ over de terugkeer van Bontes. ,,Zijn expertise op het gebied van onder meer politie, justitie en defensie en zijn vasthoudendheid op dossiers als de aanslag op de MH17 zijn een enorme aanwinst voor VNL."

VNL probeert zich te profileren als een alternatief voor de PVV en de VVD met een 'klassiek liberaal geluid'. De partij wil onder meer de grenzen sluiten voor asielzoekers en veel meer geld uitgeven voor defensie en politie.

Bontes terug bij VNL
Bontes terug bij VNL (Foto: ANP)

Steun voor Kinderombudsman groeit

Vertrekkend kinderombudsman Marc Dullaert krijgt steeds meer steunbetuigingen binnen nu hij gedwongen moet opstappen. In een paar dagen tijd hebben bijna 15.000 mensen een petitie ondertekend die oproept hem een tweede ambtstermijn te gunnen.

"Wij vinden dat Marc Dullaert de rechten van onze kinderen goed bewaakt en moet blijven als Kinderombudsman", luidt de tekst van de petitie.

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen heeft besloten Dullaert niet voor te dragen voor herbenoeming. Zijn ambtstermijn loopt per 1 april af. Van Zutphen wil zijn eigen team samenstellen. Hij is sinds april vorig jaar de Nationale Ombudsman.

Steun voor Kinderombudsman groeit
Steun voor Kinderombudsman groeit (Foto: ANP)

Oud-president El Salvador Flores overleden

De vroegere president van El Salvador Francisco Flores is overleden. Amerikaanse media meldden zondag dat Flores zaterdag op 56-jarige leeftijd in een privékliniek in San Salvador bezweek aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Flores was van 1999 tot 2004 president van het Midden-Amerikaanse land. Hij stond onder huisarrest vanwege beschuldigingen van zelfverrijking en fraude. Hij zou 15 miljoen dollar (bijna 14 miljoen euro) hulpgeld hebben weggesluisd dat Taiwan had gedoneerd voor slachtoffers van aardbevingen in 2001. Volgens een rechtbank was 10 miljoen dollar in de kas van Flores' partij terechtgekomen.

Oud-president El Salvador Flores overleden
Oud-president El Salvador Flores overleden (Foto: ANP)

Mos Def mag vooralsnog in Zuid-Afrika blijven

Rapper Mos Def mag voorlopig in Zuid-Afrika blijven. De Amerikaanse hiphopartiest werd eerder deze maand gearresteerd omdat hij samen met zijn gezin al sinds 2014 illegaal in Zuid-Afrika bleek te wonen. Een uitzetting leek in de maak, maar tot er een definitieve uitspraak over zijn verblijfsstatus is, mag hij nu blijven.

Volgens News24 kwam Mos Defs illegaliteit aan het licht nadat het ministerie van Binnenlandse Zaken ontdekte dat hij geen geldig paspoort had. Mos Def, die eigenlijk Dante Terrell Smith heet, werd daarop gearresteerd.

Omdat de Amerikaan zijn borg van 5000 rand, zo'n 300 euro, heeft betaald, is hij tot de definitieve uitspraak vrij om te gaan en staan waar hij wil. Naar verwachting wordt er in maart uitspraak gedaan over zijn toekomst in Zuid-Afrika.

Mos Def mag vooralsnog in Zuid-Afrika blijven
Mos Def mag vooralsnog in Zuid-Afrika blijven (Foto: BuzzE)

Wie is de Mol? weer best bekeken programma

Wie is de Mol? trok zaterdagavond opnieuw de meeste kijkers. Ruim 1,9 miljoen mensen zagen hoe er opnieuw een kandidaat naar huis moest. Vorige week zaterdag belandde de spelshow ook bovenaan de kijkcijferlijst, met alweer net geen twee miljoen mensen.

In de top tien van de Stichting KijkOnderzoek van zaterdag vooral amusement en actualiteiten: All You Need is Love (ruim 1,8 miljoen), Weet ik Veel (1,7 miljoen) en Kassa (1,4).

Wie is de Mol? weer best bekeken programma
Wie is de Mol? weer best bekeken programma (Foto: BuzzE)

Olympische geschiedenis in het kort - 10

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. De vorige edities van deze rubriek zijn hier te vinden. Let the Games begin!

Rassenscheiding was in de VS van 1936 nogal een issue en dat gold ook voor olympische legende Jesse Owens. De zwarte atleet werd een ware held op de Spelen van dat jaar in Berlijn, maar bij thuiskomst bleek dat helden ook met tegenstrijdigheden te maken hadden. Vanwege zijn huidskleur moest hij met een goederenlift naar boven in een hotel in New York. Wat daar boven dan was? Een receptie gevolgd door een grote parade door de stad ter ere van de olympisch kampioenen, inclusief Owens..

Volksliederen duren tijdens een olympische medailleuitreiking officieel maximaal één minuut. Voor Uruguay is dit wel jammer, want zij hebben een volkslied dat ruim zes minuten duurt. Het goede nieuws is dan weer dat Uruguyaanse gouden medailles op de Spelen vrij zeldzaam zijn.

Het huidige olympische zwemmen wordt gedaan in nauwkeurig gemeten zwembaden van 50 meter. De 200 meter wordt dus in vier baantjes afgelegd. Vroeger deed men niet zo moeilijk: op de eerste moderne Spelen in 1896 werden de deelnemers in een bootje de zee op gezet, waarna men de benodigde afstand eerst per boot aflegde. Vanaf daar moesten de zwemmers dan weer naar de kust zwemmen.

Turnster Nadia Comaneci schreef geschiedenis met haar oefening op de brug met ongelijke leggers in Montreal in 1976. De pas 14-jarige Roemeense scoorde een perfecte 10, een uniek moment in de turngeschiedenis (Bron: YouTube)

Zwemlegende Dawn Fraser werd er tijdens de Spelen van 1964 in Tokyo - waar ze de 100 meter vrij voor de derde keer op rij won - van beschuldigd een olympische vlag gestolen te hebben. Niet zomaar één, want ze zou een sloot over zijn gezwommen om een vlag te stelen van het paleis van keizer Hirohito. Het leverde een groot schandaal op, maar de Japanse autoriteiten konden opvallend genoeg de humor er wel van inzien: Fraser kreeg de vlag als souvenir meer naar huis. De Australische zwembond kende minder lolbroeken in het bestuur, want die schorsten haar voor tien jaar. Vlak voor de Spelen van 1968 gingen ze toch overstag en mocht Fraser weer in actie komen, maar het was al te laat om zich voor te bereiden. Zelf heeft ze het hele verhaal overigens altijd ontkend.

In 1936 zouden naast de Spelen in het Berlijn van Nazi-Duitsland 'alternatieve' Spelen gehouden worden in Barcelona, georganiseerd door de linkse regering aldaar. Een dag voor het geplande begin brak echter de burgeroorlog uit en dus ging het feest niet door.

Skiër Kjetil Andre Aamodt kende vele gloriejaren en een fantastische carrière, maar richting de Spelen van Turijn in 2006 was die tijd wel zo'n beetje voorbij. Hij deed zo nu en dan nog voorin mee, maar winnen had hij al drie jaar niet gedaan. Tot de super-G in Turijn, want daar was hij weer. Met een fenomenale run sloot hij zijn loopbaan - op twee World Cup-wedstrijden na - af met olympisch goud, na 1992 en 2002 zijn derde op zijn geliefde super-G (Bron: YouTube)

De Spelen van 1900 in Parijs kenden onder meer ver- en hoogspringen voor paarden. Deelnemers mochten zich met meer dan één paar inschrijven en zo kon het gebeuren dat de Italiaan Gian Giorgio Trissino bijna de enige olympiër ooit werd die op één onderdeel meerdere medailles tegelijkertijd won. Paard Oreste sprong met Trissino op de rug over 1,85 meter en naar het gedeeld goud, met Mélepo (1,70 meter) werd Trissino vierde. Constant van Langhendonck uit België won met Extra-Dry het goud bij het paardenverspringen. De 6,10 meter zou bij de mensen overigens geen enkel indrukwekkend resultaat op hebben geleverd: acht van de twaalf mensen sprongen ruim verder dan Extra-Dry.

Het schermen op de Spelen van 1924 in Antwerpen leverde twee duels 'voor het eggie' op. Het Hongaarse jurylid Gyorgy Kovacs schermde vier maanden na de Spelen tegen de Italiaan Oreste Puliti, winnaar van het teamgoud, vanwege aantijgingen aan het adres van Puliti. Giorgio Santelli nam het namens zijn 60-jarige vader - coach van het Hongaarse team - op tegen Aldolfo Contronei, van wie niet bekend is of het een schermjournalist of de captain van het Italiaanse floretteam was. Santelli won overigens binnen twee minuten.

2100 Colombiaanse vrouwen hebben zikavirus

In Colombia hebben meer dan 2100 zwangere vrouwen het zikavirus. Dat heeft het nationale gezondheidsinstituut van het Zuid-Amerikaanse land zaterdag gemeld.

Het zikavirus wordt verspreid door een muggenbeet. Zwangere vrouwen lopen de meeste risico's omdat het virus kan leiden tot ernstige afwijkingen bij pasgeborenen. Vooral in Brazilië is het probleem groot. Tot vrijdag waren in dat land 3893 verdachte gevallen gemeld. Ook in andere landen in Midden- en Zuid-Amerika is het virus inmiddels dus opgedoken.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO komt maandag in spoedberaad bijeen om te bepalen of de verbreiding van het zikavirus geldt als een zogenoemd wereldwijd noodgeval.

2100 Colombiaanse vrouwen hebben zikavirus
2100 Colombiaanse vrouwen hebben zikavirus (Foto: ANP)

Trump nog steeds aan kop in Iowa

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft goede kaarten om maandag de voorverkiezing van zijn partij in Iowa te winnen. De Republikein gaat ruim aan kop in de laatste peiling van de krant Des Moines Register en Bloomberg Politics.

Zo'n 28 procent van de Republikeinen die waarschijnlijk gaan stemmen spraken een voorkeur uit voor Trump. Zijn rivaal Ted Cruz moet het doen met de steun van 23 procent van die groep partijgenoten. Ook onder Republikeinen die zeggen zeker een stem uit te brengen, is Trump het populairst.

De miljardair lijkt niets aan het toeval te willen overlaten. Hij riep zijn aanhangers zaterdag op koste wat kost te gaan stemmen, ook als ze ziek zijn of een huwelijkscrisis zitten. "Het maakt me niet wat er aan de hand is. Ook als je ziek bent, ga erop uit", hield hij zo'n vierhonderd toehoorders voor.

Trump nog steeds aan kop in Iowa
Trump nog steeds aan kop in Iowa (Foto: ANP)

'10.000 vluchtelingenkinderen vermist'

Na aankomst in Europa zijn zeker 10.000 vluchtelingenkinderen verdwenen. Dat meldde Europol zaterdag. De Europese politieorganisatie vreest dat veel van die kinderen in handen zijn gekomen van drugsbendes en groepen die de minderjarigen misbruiken als sekswerker of slaaf.

In de Engelse krant The Guardian waarschuwt Brian Donald van Europol zaterdag voor deze praktijken. Volgens de leidinggevende zijn alleen in Italië al 5000 kinderen na hun registratie verdwenen en in Zweden 1000.

'10.000 vluchtelingenkinderen vermist'
'10.000 vluchtelingenkinderen vermist' (Foto: ANP)

Syrische oppositie aangekomen in Genève

De belangrijkste Syrische oppositiegroep is aangekomen in Genève. Vertegenwoordigers van het Hoog Onderhandelingscomité (HNC) praten daar zondag naar verwachting met de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, Staffan de Mistura.

Het HNC eist onder meer dat het Syrische regime wordt gedwongen zich te houden aan een recente VN-resolutie. Daarin wordt onder meer opgeroepen gevangenen vrij te laten, geen gebieden met burgers meer te bestoken en hulpgoederen door te laten.

De oppositiegroep zei onder meer te willen testen of de internationale gemeenschap bereid is werk te maken van beloftes aan het Syrische volk. Ook moet volgens een HNC-woordvoerder blijken of de Syrische regering bereid is haar "humanitaire verplichtingen"na te komen.

Syrische oppositie aangekomen in Genève
Syrische oppositie aangekomen in Genève (Foto: ANP)

Dode bij steek- en schietpartij in VS

Zeker een persoon is zaterdag om het leven gekomen door een schiet- en steekpartij in de Amerikaanse stad Denver. Nog eens negen mensen raakten gewond, berichtte The Denver Post.

De politie liet weten dat nog niemand is aangehouden voor de geweldsuitbarsting bij een beurs voor motorliefhebbers. Volgens een getuige gingen leden van rivaliserende motorbendes elkaar te lijf, maar dat is nog niet bevestigd door de autoriteiten.

Dode bij steek- en schietpartij in VS
Dode bij steek- en schietpartij in VS (Foto: ANP)

'Zikavirus vorig jaar opgedoken in Indonesië'

Het zikavirus heeft vorig jaar ook de kop opgestoken in Indonesië. Onderzoekers ontdekten het virus tijdens een uitbraak van knokkelkoorts in de provincie Jambi, berichtte The Jakarta Post zaterdag.

Het zikavirus werd volgens onderzoekers van het Eijkman Institute aangetroffen in het bloed van een 27-jarige man. Volgens de wetenschappers was de patiënt niet in het buitenland geweest. Het lijkt daardoor waarschijnlijk dat het virus al langer rondwaart in Jambi.

Het virus grijpt momenteel onder meer om zich heen in Zuid-Amerika. In landen als Brazilië en Colombia zijn duizenden verdachte gevallen gemeld. Wetenschappers vermoeden dat het zikavirus kan leiden tot ernstige afwijkingen bij baby's.

'Zikavirus vorig jaar opgedoken in Indonesië'
'Zikavirus vorig jaar opgedoken in Indonesië' (Foto: ANP)

Prinses Beatrix viert 78e verjaardag

Prinses Beatrix is zondag 78 jaar geworden. De oud-vorstin viert haar verjaardag naar verwachting in familiekring. Maandag wordt er voor haar gevlagd.

De prinses kondigde haar terugtreden aan op 28 januari 2013, drie dagen voor haar 75e verjaardag en kort na staatsbezoeken aan Brunei en Singapore. In de televisietoespraak waarin ze haar voornemen bekend maakte, uitte Beatrix de wens dat zij "velen van u nog dikwijls kan ontmoeten".

Het vrijwillig pensioen betekende dan ook niet dat de prinses volledig uit beeld verdween. Ook als prinses vindt Beatrix het 'inspirerend om zich bij mensen betrokken te voelen, mee te leven met verdriet en te delen in tijden van vreugde en nationale trots.' Zo was ze bij de nationale herdenking voor de slachtoffers van de neergeschoten vlucht MH17, maar ook bij de vieringen van 200 jaar Koninkrijk.

Prinses Beatrix viert 78e verjaardag
Prinses Beatrix viert 78e verjaardag (Foto: ANP)

'Britse piloot doodgeschoten door stropers'

Stropers hebben in Tanzania een Britse helikopterpiloot doodgeschoten. Dat gebeurde toen het slachtoffer met zijn toestel bij een dode olifant vloog, liet een collega van de man weten aan de BBC.

De Brit Roger Gower was in het Oost-Afrikaanse land actief voor The Friedkin Conservation Fund. Hij vloog vooral mensen heen en weer tussen verschillende kampen in een natuurreservaat, maar voerde met zijn helikopter ook patrouilles uit. Die werden hem uiteindelijk fataal.

De piloot werd volgens zijn werkgever onder vuur genomen toen hij de kadavers ontdekte van drie olifanten die waren gedood door stropers. Gower kon zijn helikopter nog aan de grond zetten, maar overleed naar verluidt voordat hij gered kon worden.

'Britse piloot doodgeschoten door stropers'
'Britse piloot doodgeschoten door stropers' (Foto: ANP)

Appartementen in Hoorn ontruimd door brand

Tientallen mensen hebben zondagochtend vroeg in Hoorn hun woningen moeten verlaten vanwege een brand in een appartementencomplex. Het vuur woedde in een woning en is inmiddels geblust, zei een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Volgens de veiligheidsregio moesten tussen de veertig en vijftig personen het gebouw verlaten. Zeker vijf mensen ademden rook in en moesten worden nagekeken. Twee van de slachtoffers werden daarop overgebracht naar het ziekenhuis.

De woning is verwoest door de brand. Het is nog onduidelijk of alle bewoners van het complex kunnen terugkeren naar hun woningen. "Mochten mensen niet terug kunnen gaan, dan wordt gekeken naar langdurige opvang", zei de woordvoerder.

Appartementen in Hoorn ontruimd door brand
Appartementen in Hoorn ontruimd door brand (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolking, regen en wind

Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking hand over hand toe en gaat het in de middag ook nog eens regenen van tijd tot tijd. De aanvankelijk stormachtige wind uit het zuidwesten neemt in de loop van de dag in kracht af. De maximumtemperatuur ligt vandaag rond de 9 graden. 

Voor de verandering even een wiki-weetje los van de dagelijkse wiki-weetjes. Vandaag bestaat het KNMI namelijk 162 jaar. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut werd in 1854 opgericht. Chistophorus Buys Ballot was de eerste directeur van het weerinstituut. 

Zon op 08.22
Zon onder 17.25

Oke, getuige de vele malen dat het KNMI code geel heeft afgegeven is onderstaande foto van NatteKat wel op zijn plaats vandaag. Het valt me nog mee dat de scooter nog overeind staat. 

Omgewaaide fietsen (Foto: NatteKat)
Omgewaaide fietsen (Foto: NatteKat)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1995 Circa een kwart miljoen mensen werden geëvacueerd omdat de rivieren De Maas, Waal en de IJssel buiten hun oevers dreigden te treden. 
 1990 McDonalds opende zijn eerste Russische vestiging in Moskou.
 1876

De Indianen werden door de overheid van de Verenigde Staten gedwongen om in reservaten te gaan leven. 

 1915 In de Eerste Wereldoorlog zette Duitsland voor het eerst gifgas als wapen in. 


Compilatie van beelden van de evacuatie.

Idris Elba grote winnaar bij Sag Awards 2016

Vannacht zijn voor de 22e keer de SAG Awards uitgereikt in het Shrine Auditorium in Los Angeles. Bij het evenement, dat al sinds 1995 bestaat, worden film- en televisieprijzen uitgereikt door leden van de Screen Actors Guild. De grote winnaars waren dit jaar acteur Idris Elba en actrice Uzo Aduba, die elk maar liefst 2 SAG-Awards mee naar huis mochten nemen.

In de categorie Beste acteur in een hoofdrol werd de filmprijs in beslag genomen door Leonardo DiCaprio voor zijn aandeel aan de film The Revenant, terwijl actrice Brie Larson een SAG-Award kreeg voor Beste actrice in een hoofdrol voor haar rol in de film Room. In de categorie Beste cast in een speelfilm was de film Spotlight van regisseur Tom McCarthy de verrassende winnaar.

Eerder vandaag was al bekend gemaakt dat actrice Carol Burnett de Screen Actors Guild Life Achievement Award voor haar complete oeuvre in ontvangst mocht nemen en kreeg bij de uitreiking dan ook een langdurig staand applaus van het aanwezige publiek. Ook Game of Thrones (beste stunt ensemble in een tv-serie) en Mad Max: Fury Road (beste stunt ensemble in een speelfilm) werden met de filmprijs beloond.

Hier zijn alle prijswinnaars in volgorde van prijsuitreiking:

Beste actrice in een komische serie
Uzo Aduba – Orange Is the New Black

Beste acteur in een komische serie
Jeffrey Tambor - Transparent

Beste ensemble in een komische serie
Orange Is the New Black

Beste actrice in een bijrol
Alicia Vikander – The Danish Girl

Beste acteur in een bijrol
Idris Elba – Beasts of No Nation

Beste actrice in een televisiefilm of miniserie
Queen Latifah – Bessie

Beste acteur in een televisiefilm of miniserie
Idris Elba – Luther

Screen Actors Guild Life Achievement Award
Carol Burnett

Beste actrice in een dramaserie
Viola Davis – How to Get Away with Murder

Beste acteur in een dramaserie
Kevin Spacey – House of Cards

Beste ensemble in een dramaserie
Downton Abbey

Beste actrice in een hoofdrol
Brie Larson – Room

Beste acteur in een hoofdrol
Leonardo DiCaprio – The Revenant

Beste cast in een speelfilm
Spotlight

Alsnog clash tussen 24h du Mans en GP van Europa

Slecht nieuws voor vele autosportfans. Na eerder een belofte te hebben gedaan om de GP van Europa in Baku en de 24h du Mans gescheiden te houden qua start- en finishtijden, is er vanuit de organisatie van het Formule 1-weekend alsnog besloten om de start van de race een uur naar voren te schuiven. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten dat de start van de Formule 1-race en de finish van Le Mans precies zouden samenvallen.

De nieuwe starttijd van de GP in Baku is 18.00 uur lokale tijd, 14.00 uur in Nederland. De 24 uur van Le Mans zal plaats vinden tot 15.00 uur. De reden van de wijziging is om te voorkomen dat de eindfase van de race in het donker verreden zou worden. De race zou in eerste instantie later in het jaar verreden worden, maar werd door veranderingen rond de races van Singapore en Maleisië verplaatst naar hetzelfde weekend als de 24 uur van Le Mans.

Alsnog clash tussen 24h du Mans en GP van Europa (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Alsnog clash tussen 24h du Mans en GP van Europa (Pro Shots / dppi)

Van Gerwen vernedert Bunting, Van der Voort stunt tegen Anderson

Vincent van der Voort en Michael van Gerwen zijn het nieuwe dartjaar goed begonnen. Op de Masters, het toernooi met de zestien beste spelers van de PDC, wisten beide Nederlanders zich te plaatsen voor de kwartfinale. Van der Voort stuntte tegen Anderson en Van Gerwen had geen moeite met Stephen Bunting. 

Een maand geleden op het wereldkampioenschap verloor Van der Voort nog afgetekend met 0-4 in sets van Anderson. Ditmaal waren de rollen omgedraaid. De 40-jarige Purmerender won uiteindelijk met 10-7 van de tweevoudig wereldkampioen. 

Titelverdediger Van Gerwen maakte gehakt van Bunting. Het werd 10-1. De ouderwetse vorm was terug. Mighty Mike begon met legs van respectievelijk 12, 10 en 11 darts en was niet veel later ook dicht bij een negendarter. Bij de laatste pijl op dubbel vijftien ging het echter mis. 

Raymond van Barneveld ging zaterdagmiddag in de eerste ronde onderuit. Barney verloor van Michael Smith met 10-7. Ook Jelle Klaasen lag er vroeg uit. Phil Taylor stuurde Klaasen met 10-5 naar huis. 

De wedstrijd van de dag ging tussen Dave Chisnall en Robert Thornton. Chisnall keek in zijn duel tegen een 0-8 achterstand aan, maar wist alsnog te winnen: 10-9. Chizzy vocht van 0-8 terug naar 6-8 voordat The Thorn weer een leg kon te pakken. Dat bleek echter ook meteen de laatste voor Thornton.

Zondagmiddag gaat het toernooi verder. Van der Voort speelt tegen Chisnall en Van Gerwen neemt het op tegen Michael Smith. De andere kwartfinales zijn Kim Huybrechts - James Wade en Phil Taylor - Peter Wright. 

Anselmo biedt excuses aan voor Hitlergroet

Phil Anselmo, de voormalige frontman van metalband Pantera, heeft zijn excuses aangeboden voor zijn racistische uitingen tijdens het festival Dimebash 2016 in Hollywood. De zanger bracht aan het einde van het optreden de Hitlergroet en schreeuwde 'White power' naar het publiek.

Dimebash, een eerbetoon aan de overleden Pantera-gitarist Dimebag Darrell, werd op 22 januari gehouden. Anselmo's gedrag zorgde voor veel ophef. Eerst deed hij het af als een geintje. "Ik maakte verdomme maar een grapje", schreef hij in een reactie op de beelden. "We dronken die avond namelijk fucking witte wijn. Sommigen van jullie moeten echt minder gevoelig doen."

Dat verhaal ging er bij veel mensen uit de metalgemeenschap niet in. Zo geloofde Machine Head-frontman Rob Flynn er niks van en noemde hij Anselmo een 'pestkop'. "Ik was erbij en ik weet zeker dat er backstage nergens chardonnay of pinot gris stond", zei Flynn in een video. "Het enige wat jij dronk, Phil Anselmo, was Duits bier van Beck's. Misschien kwam dat grapje daar vandaan."

Stom en onnodig
Anselmo lijkt zich nu ook te beseffen dat hij fout zat. De zanger heeft een videoboodschap op YouTube geplaatst waarin hij door het stof gaat. "Ik verdien alle kritiek. Het was laat en ik had zware gesprekken gehad met mensen die van Dime hielden. Er kwam veel emotie bij kijken en er werden backstage grappen gemaakt die doorwerkten naar het podium. Het was stom en nergens voor nodig."

"Iedereen die mij goed kent, weet dat ik helemaal niet achter dat soort dingen sta", vervolgt Anselmo. "Ik wil niet bij een of andere groep horen, ik ben een individu. Ik betreur het heel erg dat ik er mensen mee heb gekwetst, want kwetsend was het zeker. Het spijt me verschrikkelijk. Ik hoop dat jullie me nog een kans willen geven. Ik hou van jullie allemaal."

Pantera was een succesvolle Amerikaanse groovemetalband die tussen 1981 en 2003 bestond. Na het einde van de band, mede veroorzaakt door drank, drugs en communicatieproblemen, was er nog even hoop op een reünie. Die werd definitief de grond in geboord toen een verwarde fan Dimebag eind 2004 doodschoot tijdens een optreden van zijn nieuwe project Damageplan.

Anselmo biedt excuses aan voor Hitlergroet
Anselmo biedt excuses aan voor Hitlergroet (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.