CD: Sanguine - Black Sheep

Martin (waterman2012)

Figuurlijk gesproken houdt men wel van vrouwen met ballen in de wereld van de rock en metal. Liefhebbers kunnen bij deze hun hart weer ophalen, want met de Engelse alternatieve metal band Sanguine is het weer eens tijd voor een 'female fronted band'. Hun cd Black Sheep verscheen deze week, en daarmee wil de band zich definitief in de top van hun klassvestigen.

Sanguine werd officiëel al in 2004 opgericht, maar in 2012 verscheen pas hun titelloze debuut. Eerdere demo's en singles waren reeds goed ontvangen door o.a. Kerrang!, maar na het uitbrengen van het debuut kwamen de grote optredens. De band trad onder meer op tijdens het Download Festival dat jaar en stond tevens in het voorprogramma van Megadeth. Toch bleef mondiaal succes uit, en werd het wat stil rondom de band. Sinds 2013 werd er in alle stilte aan de opvolger gewerkt, waarvoor de band ook naar Zweden ging om te werken met Jesper Strömblad. Deze oprichter van het legendarische In Flames schreef mee aan de song 'Empty' en een solo van hem is uiteindelijk ook te horen op het nummer 'Breathe Out'.  

De band kenmerkt zich dus als female fronted. En toegegeven, de screams van Tarin Kerrey mogen er zeker zijn. Ze doet wel denken aan Sandra Nasic van Guano Apes. Muzikaal heeft de band daar ook wel iets weg van, zeker op de nummers die meer popinvloeden hebben zoals 'Pretty Girl', 'Save Me' en 'Caroussel'. De liefde voor cross-over komt het beste naar voren op de single 'Empty'. Hierbij is de tweede stem van gitarist Nick Magee overigens het meest prominent aanwezig. Toch is Sanguine over het algemeen een stuk rauwer en meer metal gericht dan de Apes. De cd bevat dan ook flinke uptempo songs. Zo gaat het album meteen recht voor zijn raap van start met de opener 'Breaking Out'. Maar ook 'Empty' en de stampende meezinger 'Social Decay' rammen de speakers uit.

Wanneer je een zangeres in de gelederen hebt die naast brute zang ook een prachtige en zuivere cleane zang kan aanwenden, dan mag de gevoelige snaar natuurlijk niet ontbreken. De afsluiters 'The Blue' en 'Whole World' laten de cd heerlijk zwevend afsluitend. Laatstgenoemde bevat zelfs een vleugje country. Ook track 6, 'Breathe Out', is van het kaliber tranentrekken. Het is eeuitstekende ballad waarop, zoals eerder gezegd, een solo van Jesper Strömblad is te horen. 

Black Sheep van Sanguine is een zeer waardige opvolger van het debuut uit 2012 geworden. De band heeft wat dat betreft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het is een prima album vol met compromisloze metal/cross-over waarmee de ware liefhebber goed uit de voeten zal kunnen. De band zal ongetwijfeld een graag geziene gast op de festivals worden.