FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 december 2015

WK Darts: Overtuigende Klaasen met hoogste gemiddelde door

Jelle Klaasen staat in de tweede ronde van het WK darts. De Brabantse darter versloeg in een heel sterk optreden Joe Cullen met 3-0. Klaasen had een gemiddelde van 102,54 en noteerde daarmee het hoogste gemiddelde van alle darters uit de eerste ronde. 

Klaasen kwam vlot met 3-0 in leg op 1-0 in sets. Cullen pakte nog twee legs in de tweede set, maar had daarna niets meer in te brengen. De partij was snel afgelopen. Klaasen zal na de kerst aantreden tegen Mervyn King. 

Het WK gaat op tweede kerstdag verder met de tweede ronde. Zes Nederlanders zijn nog van de partij. Naast Klaasen maken ook Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Benito van de Pas, Christian Kist en Vincent van der Voort nog kans op de wereldtitel.

Overtuigende Klaasen met hoogste gemiddelde door (Pro Shots / Action Images)
Overtuigende Klaasen met hoogste gemiddelde door (Pro Shots / Action Images)

WK Darts: Adrian Lewis overklast Dekker

Jan Dekker is er niet in geslaagd om de tweede ronde te bereiken op het WK darts. De darter die debuteert op het PDC WK, verloor in drie sets van tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis (3-0). Jackpot speelt na de kerst in de volgende ronde tegen Andrew Gilding.  

De eerste leg ging naar Lewis maar met een 107 en 108-finish werd het 1-2 voor Dekker. Lewis bleef echter sterk gooien en met 98 gemiddeld kon hij met 3-2 de eerste set pakken. Dekker bleef slechts steken op 84.

Lewis hield zij niveau vast en liet Dekker kansloos. Jackpot wist met 3-1 de tweede set te pakken. Dekker kwam in de derde set nog 2-0 voor, maar kwam langszij en mocht voor de wedstrijd gooien. Lewis finishte in stijl met een prachtige 16-4 finish. Dekker had wel een zeer goed checkoutpercentage, maar zijn gemiddelde liet hem in de steek. 

WK Darts: Adrian Lewis overklast Dekker (Pro Shots / Action Images)
WK Darts: Adrian Lewis overklast Dekker (Pro Shots / Action Images)

Canada haalt Syrië-doelen niet

Waar andere landen juist kampen met een soms te grote stroom ontheemden, haalt Canada de aantallen niet die het voor ogen heeft. De Canadese regering verklaarde woensdag dat het blijft proberen om voor de jaarwisseling de beoogde 10.000 Syriërs naar Canada over te brengen maar dat zij geen garantie geeft. Er zijn er nu zo'n 2000.

Canada wil voor eind februari 25.000 Syrische vluchtelingen in opvang hebben. Verwacht wordt dat dit wel wordt gehaald. "We bewegen hemel en aarde om ze zo snel als we kunnen hier te krijgen maar wel op een correcte en gepaste manier met zorg voor veiligheid, gezondheid en dergelijke", aldus de minister van Immigratie John McCallum.

Canada haalt Syrië-doelen niet
Canada haalt Syrië-doelen niet (Foto: ANP)

WK Darts: Van de Pas in 'burenruzie' te sterk voor Hopp

Benito van de Pas is doorgedrongen tot de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts in Londen. De Tilburger was in het Alexandra Palace met 3-1 te sterk voor de Duitser Max Hopp. 

Van de Pas weet in de eerste leg direct te breaken en met een 54-finish werd het 2-0. De break hield stand en met 50 procent op de dubbels werd het 1-0 in sets voor Big Ben.

In de tweede set vielen geen breaks waardoor Van de Pas met 2-0 in sets voor kwam. In set drie sloeg de Nederlander direct toe en brak Hopp met een 75-finish. Het werd 2-0, maar daarna raakte Van de Pas het helemaal kwijt. Hopp begon de pijlen te raken. Hij kwam langszij en pakte via dubbel acht de derde set.

Van de Pas leek wakker geschud en opende set vier met een 108-finish. Het werd 2-1, Hopp had nog de kans om langszij te komen, maar faalde. Via tops besliste Big Ben de wedstrijd. De nummer 24 van de wereld treft in de volgende ronde Dimitri van den Bergh in een duel der lage landen. De Belg schakelde eerder Ian White uit.

Van de Pas is de eerste van drie Nederlanders die op de laatste dag voor de komen. Zo speelt Jan Dekker tegen Adrian Lewis. De avond wordt afgesloten met Jelle Klaasen tegen Joe Cullen

EU mag vasthouden aan sobere sigarettenpakjes

De strengere regels voor sigarettenpakjes in de EU gaan niet te ver. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een woensdag gepubliceerd advies, in een zaak die werd aangespannen door diverse grote sigarettenfabrikanten.

Door de nieuwe regels moeten sigarettenpakjes in de EU voor 65 procent uit gezondheidswaarschuwingen bestaan. Verder moeten ze minstens twintig sigaretten bevatten en moeten ze allemaal dezelfde vorm hebben. Verder wordt de verkoop van mentholsigaretten vanaf 2020 verboden. Volgens tabaksreuzen als Phillip Morris en British American Tobacco zijn de regels in strijd met Europese verdragen en bevorderen ze de zwarte markt.

Het is de sigarettenmakers verder een doorn in het oog dat EU-lidstaten zelf mogen besluiten nog verder te gaan dan de regels uit Brussel voorschrijven. Bijvoorbeeld door sigaretten alleen nog in min of meer blanco verpakkingen te laten verkopen. Zo besloot Frankrijk deze week de regel in te voeren dat sigaretten alleen nog in een neutraal standaardpakje mogen worden verkocht, zonder duidelijk logo.

EU mag vasthouden aan sobere sigarettenpakjes
EU mag vasthouden aan sobere sigarettenpakjes (Foto: ANP)

Honda-coureur Pedrosa in de belastingproblemen

Dani Pedrosa zou wel eens de volgende snelheidsduivel kunnen zijn die in de belastingproblemen terecht is gekomen. De naam van de MotoGP-coureur is opgedoken op een lijst van miljonairs die de Spaanse belastingdienst nog geld schuldig zouden zijn. Pedrosa zou naar verluidt voor 7,8 miljoen euro genoteerd staan. Andere bekende Spanjaarden op de lijst zijn onder meer voormalig Barcelona-speler Gabriel Milito en ex-Real Madrid-praeses Lorenzo Sanz.

Honda-coureur Pedrosa is de zoveelste uit zijn beroepsgroep die bij de belastingdienst op de radar staat. Veelvoudig kampioen Valentino Rossi moest in 2008 tandenknarsend 35 miljoen overmaken na een schikking. Zijn collega Loris Capirossi verging het iets beter, want hij kwam er met een betaling van 2 miljoen euro vanaf. Marco Melandri werd daadwerkelijk veroordeeld voor belastingontduiking en kreeg een voorwaardelijke celstraf opgelegd van een jaar en zeven maanden. Tenslotte is er nog Max Biaggi. Tegen de Romein loopt momenteel een zaak die draait om een slordige 18 miljoen euro, die door Biaggi verduisterd zouden zijn.

WoensdagCulinair #22 Happen tijdens de jaarwisseling

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Zelf oliebollen bakken?
1 kg bloem
20 gram zout
80 gram gist
1 ei
30 gram boter
8,5 deciliter water, temperatuur niet hoger dan 36 graden.
   
Alle grondstoffen kneden met 6 deciliter water.
Dan eerst het deeg vormen, en vervolgens de rest van het water (250 gram) erbij mengen. 
Het beslag in een kom doen en 30 minuten laten rijzen. Dan het beslag terug slaan met een spatel of lepel, en dan het beslag met een ijslepel uitscheppen en in de olie doen
De olie moet 170 graden zijn, en de oliebollen moeten 7 minuten bakken. Halverwege de bollen omkeren. 

En een heel ander recept voor oliebollen beslag
- 485 - 500 gram bloem
- 485 - 500 ml melk
- 1 ei
- halve theelepel zout
- 1 zakje gist
- 70 gram rozijnen
- 60 gram krenten
- 2 liter zonnebloemolie
- poedersuiker 

   

Saucijzenbroodjes

   

Gefrituurde hapjes
Het vet is na de oliebollen nog heel goed te gebruiiken

 

   

Gevulde soesjes 
Daar hoeft niet alleen maar slagroom in. Je kan ze ook vullen met roomkaas, en daar kan je natuurlijk vanalles dooheen doen.


Voetbalster Dekker naar Montpellier

Voetbalster Anouk Dekker maakt in de winterstop de overstap van FC Twente naar Montpellier. De 29-jarige aanvoerster van club uit Enschede tekent een contract voor anderhalf jaar bij de ploeg uit de Franse competitie.

"Na ruim acht jaar is het best moeilijk om afscheid te nemen van FC Twente, maar dit voelt voor mij als het juiste moment om deze stap te zetten", zei Dekker woensdag op de website van FC Twente.

"Ik ben trots op alles wat ik samen met mijn teamgenoten heb bereikt. De kampioenschappen waren natuurlijk hoogtepunten, maar zeker ook een ronde verder komen in de Champions League dit seizoen", zo verwees de international van Oranje naar de winst op Bayern München.

"Bij Montpellier had ik heel snel het juiste gevoel. De club is ambitieus en staat momenteel tweede in de competitie, achter Lyon. Bij Montpellier krijg ik de mogelijkheid om nog intensiever met voetbal bezig te zijn en om bovendien in een grote competitie te spelen."

Voetbalster Dekker naar Montpellier
Voetbalster Dekker naar Montpellier (Foto: ANP)

S. Kramer mikt op betere tweede helft

Sven Kramer was naar eigen zeggen in het eerste deel van het schaatsseizoen nog niet goed genoeg. "Ik verwacht een betere tweede helft. Daar liggen ook mijn speerpunten", liet de 29-jarige Fries woensdag in Wolvega ontspannen weten.

Kramer begint zondag bij de NK afstanden in Heerenveen als titelverdediger aan de 5000 meter. Een dag later verschijnt hij op de 1500 meter opnieuw als regerend kampioen aan de start. Dinsdag doet de kopman van Team LottoNL-Jumbo een poging om zijn Nederlandse titel op de 10.000 meter te heroveren op zijn grote rivaal Jorrit Bergsma.

"Voor mij is de urgentie van de NK afstanden veel minder groot dan voor 95 procent van de andere deelnemers", zei Kramer onomwonden. "Zij kunnen volgende week al vrijwel met vakantie als het niet lukt. Voor hen is de NK het toernooi van het jaar. Voor mij ligt dat anders."

Winnen

Kramer mikt in Thialf op tickets voor de EK allround (eerste drie van een gecombineerd klassement over de 1500 en 5000 meter) en de WK afstanden (per nummer eerste twee schaatsers nog zonder WK-ticket). "Als ik meedoe, wil ik altijd winnen", verzekerde hij. "Maar ik verschijn bij een EK of WK toch anders aan de start dan bij een NK. Het zou daarom kunnen dat ik hier en daar wat gedoseerd ga rijden. De EK allround zijn al tien dagen later. Met die zwaardere belasting zal ik toch een beetje rekening moeten houden."

De schaatsfans kijken niettemin uit naar de duels tussen Kramer en Bergsma op de 5.000 en 10.000 meter. "De buitenwereld legt meer lading op onze onderlinge strijd dan wijzelf. Maar het is goed voor het schaatsen. Ik juich het toe. De sport kan daardoor beter worden verkocht."

Volgens Kramer stond hij er bij aanvang van het seizoen "erg goed" voor. "Maar bij de selectiewedstrijden in Enschede en bij de eerste wereldbekers in Noord-Amerika liep het toch niet zoals ik wilde. Te vaak heb ik nu nog het goede gevoel op momenten dat het niet hoeft, zoals in trainingen en wedstrijdjes die er niet echt toe doen. Dat past helemaal niet bij mij, het was meestal juist andersom. Dat goede gevoel is er echter wel en dat geeft me vertrouwen. Het moet alleen allemaal nog even op z'n plek vallen."

Sven Kramer mikt op betere tweede helft
Sven Kramer mikt op betere tweede helft (Foto: ANP)

Schaatscoach Orie laat collega Anema praten

Coach Jac Orie van Team LottoNL-Jumbo heeft enkele pittige uitlatingen van zijn succesrijke collega Jillert Anema (Team Clafis) voor kennisgeving aangenomen.

"Wat kan ik erover zeggen? Hij mag vinden wat hij wil, het is zijn mening. Maar wat hij allemaal zegt, klopt niet helemaal. Ik voel me echter niet geroepen om op al zijn uitlatingen te reageren. Ik vind Jillert echt een goede trainer voor wie ik veel respect heb. Ik neem hem serieus als schaatscoach, daarbuiten niet", liet Orie woensdag in Wolvega met een glimlach weten.

Anema sprak eerder deze week in De Telegraaf onder meer over foute geldstromen naar Team LottoNL-Jumbo. De welbespraakte Fries vindt het een schande dat een groot deel van het marketingbudget van De Lotto naar slechts één sponsorteam gaat. "Dat vind ik niet kunnen. De Nederlandse sport heeft recht op inkomsten uit de Lottogelden."

Volgens Anema is de hele verzameling schaatscoaches in Nederland "doodsbenauwd"voor hun eigen positie. Hij sprak ook van een gebrek aan persoonlijkheid bij zijn collega's.

Schaatscoach Orie laat collega Anema praten
Schaatscoach Orie laat collega Anema praten (Foto: ANP)

Grujic van Rode Ster naar Liverpool

Liverpool heeft zich voor volgend seizoen alvast versterkt met Marko Grujic. De negentienjarige middenvelder maakt voor ruim 6 miljoen euro de overstap van Rode Ster Belgrado naar Engeland. Grujic hoeft zich pas op 1 juli bij zijn nieuwe club te melden. Liverpool laat hem tot het einde van het lopende seizoen op huurbasis bij Rode Ster voetballen.

De club uit de hoofdstad van Servië stelt in een verklaring dat Anderlecht en VfB Stuttgart ook een bod op Grujic hebben uitgebracht. "Het liefst hadden we Grujic nog tien jaar bij ons zien spelen. Maar we hebben het geld nodig." Rode Ster Belgrado werd vorig jaar door de UEFA geweerd uit de Champions League. De club was financiële afspraken niet nagekomen.

Voor de vader van Grujic kwam de mededeling van Rode Ster over een vijfjarig contract van zijn zoon bij Liverpool als een grote en onaangename verrassing. "Mijn zoon is met de Servische jeugdploeg voor spelers onder de twintig jaar wereldkampioen geworden. Hij kan dit seizoen ook kampioen worden met Rode Ster", vertelde hij aan Servische journalisten. "Dan is hij veel meer waard dan bijna 7 miljoen euro. Maar Rode Ster is zo goed als failliet. Zij hebben nu geld nodig. Maar niet over de rug van mijn zoon. Ik heb zijn paspoort. Hij gaat nergens heen."

Grujic heeft recht op een percentage van de transfersom als hij wordt verkocht.

Grujic van Rode Ster naar Liverpool
Grujic van Rode Ster naar Liverpool (Foto: ANP)

Hiddink wil Drogba als assistent bij Chelsea

Guus Hiddink hoopt dat Didier Drogba hem komt assisteren bij Chelsea. De Ivoriaanse spits zat zaterdag al naast Hiddink en eigenaar Roman Abramovitsj op de tribune tijdens de gewonnen thuiswedstrijd van de Engelse kampioen tegen Sunderland (3-1). De 37-jarige Drogba speelt sinds afgelopen zomer in de Amerikaanse competitie MLS bij Montreal Impact, waar hij in de nadagen van zijn carrière voetbalt.

"Bij grote clubs als Chelsea vind ik het altijd goed om mensen met een hart voor die club, zoals Drogba, erbij te betrekken", zei Hiddink woensdag na zijn eerste persconferentie als manager van Chelsea bij de NOS. "Het geeft een heel goed imago en bovendien kunnen zulke jongens alvast kijken welke functie ze in de toekomst willen bekleden. Daar komen ze achter als ze een poosje meelopen. Dat juich ik alleen maar toe."

Hiddink wil Drogba als assistent bij Chelsea
Hiddink wil Drogba als assistent bij Chelsea (Foto: ANP)

Politie Duitsland pakt betaalautomatenbende

Een bende die al voor meer dan een miljoen euro schade aanrichtte aan betaalautomaten zonder ook maar een cent buit te maken, is woensdag door de Duitse politie aangehouden. Het trio stond op het punt een veertiende pinautomaat op te blazen toen de mannen werden gearresteerd.

De aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) wordt geteisterd door criminelen die het hebben voorzien op "flappentappers". Volgens de politie zijn de afgelopen maanden in de deelstaat zeker zestig automaten ontploft. De politie houdt de aangehouden drie en twee voortvluchtige bendes die vanuit Nederland opereren verantwoordelijk voor de golf.

De politie kreeg de drie die woensdag werden aangehouden in het vizier door het opblazen van een automaat dinsdag in Nettetal, net over de grens bij Venlo.

Politie Duitsland pakt betaalautomatenbende
Politie Duitsland pakt betaalautomatenbende (Foto: ANP)

Tennisser Söderling ziet af van rentree

De Zweedse tennisser Robin Söderling heeft zijn ambitie om ooit nog eens een comeback te maken laten varen. De 31-jarige Söderling speelde in 2011 zijn laatste wedstrijd op de ATP Tour. Vanwege de ziekte van Pfeiffer stond hij sindsdien jarenlang aan de kant. De Zweed, voormalig nummer vier van de wereld, probeerde al een paar keer voorzichtig toe te werken naar een rentree. "Maar ik zie nu in dat ik fysiek niet meer in staat ben op topniveau te komen", zei Söderling woensdag in Zweedse media.

Söderling heeft tien ATP-titels op zijn erelijst staan. Twee keer bereikte hij de finale van Roland Garros op zijn favoriete ondergrond gravel, in 2009 en 2010. De Zweed zorgde in 2009 voor een enorme stunt, door in de vierde ronde een einde te maken aan de jarenlange zegereeks van Rafael Nadal in Parijs.

Na 31 gewonnen partijen en vier titels op rij moest de Spanjaard tegen Söderling zijn eerste nederlaag ooit incasseren op Roland Garros. De Zweed stoomde vervolgens door naar de finale, waarin Roger Federer te sterk bleek. Nadal nam een jaar later sportieve revanche door Söderling in de eindstrijd te verslaan. Tot dit jaar bleef de Zweed de enige tennisser die de Spaanse gravelkoning ooit had geklopt op Roland Garros. De Serviër Novak Djokovic werd in juni de tweede die de hegemonie van Nadal wist te doorbreken.

"Terugblikkend besef ik dat ik beter voor mijn lichaam had moeten zorgen", zei Söderling woensdag. "Hoewel mijn carrière als tennisser voorbij is, ziet mijn toekomst er zonnig uit. Ik heb al allerlei plannen gemaakt voor volgend jaar."De Zweed heeft een bedrijf opgezet dat onder meer tennisballen produceert.

Tennisser Söderling ziet af van rentree
Tennisser Söderling ziet af van rentree (Foto: ANP)

Vader Bianchi wil schuldigen laten boeten

Philippe Bianchi, vader van de overleden Formule 1-coureur Jules, is vastbesloten juridische stappen te ondernemen tegen de mensen die verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn zoon. Jules crashte in oktober 2014 tijdens een regenachtige Grand Prix van Japan. Op het circuit van Suzuka glibberde de Marussia van de baan en schoot onder een shovel door, die daar stond om het wrak van de gecrashte Adrian Sutil weg te halen. Bianchi stierf afgelopen zomer na een negen maanden durende coma.

Naar aanleiding van de fatale gebeurtenissen stelde de FIA een onderzoek in naar de oorzaak van het drama, en kwam tot de conclusie dat Bianchi zelf de schuldige was. De jonge Fransman zou, ondanks de gele vlaggen, te hard hebben gereden. Met die conclusie is het vader Bianchi het absoluut niet eens. "Die conclusie is ronduit schokkend," fulmineert Bianchi tegen het Franse AutoHebdo. "De mensen die het onderzoek deden waren dezelfde als de mensen die onderzocht werden. Dat is belangenverstrengeling."

"Ik zei het eerder al eens en ik zeg het nu nogmaals: als er mensen schuldig zijn aan het ongeval van mijn zoon, dan zullen zij daarvoor moeten boeten op welke manier dan ook. Laat dat luid en duidelijk zijn. Ik heb mijn zoon verloren en ik zal hem nooit meer terug krijgen. Het enige dat ik nog te verliezen heb is mijn herinnering aan hem en het respect dat er voor hem is. Ik zal dus voor hem vechten, met alles dat ik in me heb."

Ook surseance voor schoenenwinkels Macintosh

De schoenenketens Dolcis, Manfield, Invito, PRO Sport en Hoogenbosch hebben uitstel van betaling gekregen. Dat maakte de rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch woensdag bekend. Net als bij moederbedrijf Macintosh zijn de advocaten John Huppertz en Ben Meijs aangesteld als bewindvoerders

Moederbedrijf Macintosh kreeg dinsdag al uitstel van betaling, en liet enkele uren later weten dat ook voor een aantal ketens surseance was aangevraagd. Dat geldt niet voor Scapino, Steve Madden en het Belgische Brantano. Alle winkels van het zieltogende Limburgse retailbedrijf blijven vooralsnog geopend.

Ook surseance voor schoenenwinkels Macintosh
Ook surseance voor schoenenwinkels Macintosh (Foto: ANP)

Jack The Ripper DLC nu beschikbaar voor AC: Syndicate

De Jack The Ripper-DLC voor Assassin's Creed Syndicate is nu beschikbaar voor alle platforms. De content waarin een van 's werelds meest beruchte seriemoordernaars centraal staat, speelt zich 20 jaar af na de originele game.

In de DLC speelt Evie Frye, één helft van het protagonistenduo uit de originele game, de hoofdrol. In het verhaal wordt de Whitechapel-killer op een of andere manier gelinkt aan het Assassins-verhaal. Evie, die 20 jaar na de bevrijding van Londen op de tempeliers nog steeds in India vertoeft, wordt teruggeroepen om dit vuile klusje op te knappen.

De DLC kun je oppikken als je over de season pass beschikt, anders mag je €15 neerleggen. Assassin's Creed Syndicate kwam op 23 oktober uit. Lees hier de FOK!review.

Banggood geeft een Xiaomi bluetoothspeaker weg!

Ja, je leest het goed! Banggood heeft weer een giveaway! Dit keer hebben ze een bluetoothspeaker van Xiaomi te geef, en je hoeft er bijna niks voor te doen! Het enige wat ze vragen is voor welk product jij graag een coupon terug zou willen zien, en in welke kleur je de speaker graag zou willen winnen. Meedoen was nog nooit zo simpel! Hier vind je het topic waar je kan meedoen!

De winnaar wordt 28 december al bekend gemaakt, dus grijp snel je kans! Oh ja, het leuke is: ook de crew mag aan deze giveaway meedoen! Veel succes!

wil jij een Xiaomi bluetoothspeaker winnen? (Foto: Banggood)
Wil jij een Xiaomi bluetoothspeaker winnen? (Foto: Banggood)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 51

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 51 (14 december tot en met 20 december). De cijfers van week 50 kun je hier terugvinden.

Deze week bericht Media Create wegens de feestdagen de cijfers niet, dus moeten we gebruik maken van de cijfers van Famitsu. Deze twee wijken doorgaans enigszins van elkaar af, maar niet op schrikbarend niveau. We zien een erg sterke verschijning van Nintendo. Vele games kennen een sterke stijging en Wii U kent één van de beste weken ooit. Daarnaast nadert Nintendo 3DS de twintig miljoen verkochte eenheden in Japan. Blijkbaar is Nintendo nog altijd een populair cadeau.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Monster Strike 3DS 425.268 x 425.268
2 Monster Hunter X 3DS 159.806 -16% 2.267.916
3 Fallout 4 PS4 121.099 x 121.099
4 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS 99.190 +50% 1.860.532
5 Super Mario Maker Wii U  80.807 +95% 576.913
6 Splatoon Wii U  77.028 +76% 966.801
7 Disney Magic World 2 3DS  43.331 +86% 203.262
8 Animal Crossing: Happy Home Designer 3DS  40.896 +94% 1.222.487
9 Mario & Luigi: Paper Jam 3DS  38.962 +30% 119.091
10 Rhythm Heaven: The Best+ 3DS  34.198 +183% 560.698 
11 Miracle Girls Festival PSV  33.580 x 33.580
12 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  27.159 +96% 431.229
13 Exist Archive: The Other Side of the Sky PSV  21.534 x 21.534
14 Sumikko Gurashi: Omise Hajimerundesu 3DS 21.491 +68% 60.673
15 Exist Archive: The Other Side of the Sky PS4 19.728 x 19.728
16 JoJo's Bizarre Adventure: Eyes of Heaven PS3  19.164 x 19.164
17 JoJo's Bizarre Adventure: Eyes of Heaven PS4 18.516 x 18.516 
18 Angelique Retour PSV  10.180 x 10.180
19 Dengeki Bunko: Fighting Climax Ignition PSV  9.740  x 9.740 
20 Super Run For Money Tousouchuu Atsumare! Saikyou no Tousou Monotachi 3DS  9.094 x 85.921

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 147.688 106.108 2.029.453 19.876.509
Wii U 80.301 47.259 719.182 2.842.465
PS4 49.634 40.289 1.144.833 2.070.403
PSV 46.182 31.031 893.273 4.316.348
PS3 2.381 1.903 184.748 10.203.282
Xbox One 446 234 17.614 63.572

Van Gaal loopt boos weg op persconferentie

Louis van Gaal heeft woensdag boos de persconferentie van Manchester United verlaten. De Nederlandse manager, die zwaar onder vuur ligt vanwege de teleurstellende resultaten van zijn elftal, besloot al binnen 5 minuten op te stappen. Van Gaal was geïrriteerd over verhalen in Engelse media over zijn toekomst.

"Ik dacht dat ik al ontslagen was", bitste hij richting Engelse journalisten. "Wat denken jullie dat zulke verhalen met mijn vrouw en kinderen doen? Heeft niemand in deze zaal het gevoel dat hij excuses moet maken aan mij? Dat vraag ik me echt af." Na slechts drie vragen besloot de boze Van Gaal de persconferentie voor gezien te houden.


De volledige persconferentie (Bron: YouTube)

Uncharted 4 wederom uitgesteld

Het einde voor Nathan Drake laat nog even op zich wachten. Uncharted 4: A Thief's End is namelijk wederom uitgesteld. Eerst stond de game gepland voor een release in 2015. Dit werd eerder al verplaatst naar maart 2016. Nu hebben we dus weer een nieuwe datum: 27 april 2016.

De reden is het reeds bekende: 'We hebben meer tijd nodig om de game te laten voldoen aan onze eisen en visie. Een aantal essentiële sequenties hebben extra werk nodig om ze op het gewenste niveau te brengen.' Afijn, de game wordt er uiteindelijk niet slechter van.

Uncharted 4: A Thief's End wordt het laatste avontuur in de schoenen van Nathan Drake. De eerste drie avonturen zijn dit jaar wel uitgebracht voor PlayStation 4.

Blu-ray: Vikings (seizoen 3)

Over pakweg twee maanden gaat het vierde seizoen van Vikings alweer van start. De voortzetting van de populaire serie is afhankelijk van zijn eigen succes, en dat zit wel snor wat de Amerikaanse televisiezender History betreft. Het is nu eerst tijd voor een recensie van seizoen drie, waarin de verovering van Parijs en de verstandshouding tussen Ragnar Lothbrok en koning Egbert van Wessex een rode draad vormen.

Matt Damon praat over nieuwe Bourne-film

In een interview met Variety heeft Bourne-acteur Matt Damon enkele details prijsgegeven over de productie van de nieuwe Bourne-film. Volgens de Hollywood-ster is de productie van een vijfde deel in de franchise 'ongeveer halverwege'.

"We zijn in september begonnen maar de decembermaand zal grotendeels overgeslagen worden. Voor de derde 'act' gaan we naar Vegas, voor een grootse achtervolging op de Vegas-strip", zegt Damon in het interview. Hij had zelf zo zijn twijfels of een vijfde deel verstandig zou zijn. "Ik vind de franchise en het personage [Jason Bourne] ontzettend leuk, alleen ik zag niet echt een mogelijkheid om verder te gaan. Ik heb toen, enkele jaren geleden, samen met regisseur Paul Greengrass lang gesproken en besloten om de serie even te laten voor wat het is, opdat 'de wereld' een beetje kan veranderen". 

Matt Damon voegde nog toe dat wanneer de film uitkomt in 2016, er in filmjaren 12 jaar voorbij is gegaan (aangezien de verdwijning van Bourne in 2004 plaatsvond). In die 12 jaar is er ontzettend veel veranderd in de wereld, wat op zichzelf genoeg voer voor een verhaal zou moeten geven. De vijfde Bourne-film heeft nog geen titel, maar staat gepland voor release op 29 juli 2016. Naast Damon zijn er ook rollen weggelegd voor Vincent Cassel, Alicia Vikander, Julia Stiles en Tommy Lee Jones. Het interview met Variety kun je hier lezen.

Productie nieuwe Bourne-film ongeveer halverwege
Productie nieuwe Bourne-film ongeveer halverwege

'Derde overvaller van Deurne' vrijgesproken

De 28-jarige Zakaria G. is woensdag in hoger beroep vrijgesproken van betrokkenheid bij de geruchtmakende overval op juwelier Goldies in Deurne. Volgens het gerechtshof in Den Bosch is er niet genoeg bewijs om hem te veroordelen.

Bij de overval in 2014 werden de twee daders doodgeschoten door de vrouw van de juwelier.

De rechtbank veroordeelde G. eerder tot drie jaar celstraf. Hij was niet in de buurt tijdens de overval maar zou onder meer een voorverkenning hebben uitgevoerd bij de juwelier.

Aanwijzingen
De hogere rechters zijn het er wel mee eens dat er aanwijzingen zijn voor de betrokkenheid van G. bij de overval. De man is twee weken voor de overval in Goldies geweest omdat hij naar eigen zeggen onder meer een horloge wilde kopen. Eén van de omgekomen daders woonde bij G. in huis.

G. leende bovendien op de dag van de overval een auto om die vervolgens weer uit te lenen aan zijn huisgenoot die samen met de andere dader de overval pleegde. Daar komt nog bij dat hij in zijn eigen auto de sleutelbos had gevonden van die andere dader. Die overhandigde G. aan een vriend van die dader.

G. heeft volgens het hof niet over alles openheid gegeven en ook deels ongeloofwaardige verklaringen afgelegd. Maar dat bewijst volgens de rechters nog steeds niet dat G. wist dat er een overval zou gaan plaatsvinden.

'Derde overvaller van Deurne' vrijgesproken
'Derde overvaller van Deurne' vrijgesproken (Foto: ANP)

Somalië verbiedt Kerstmis

De regering van Somalië heeft het vieren van kerst in het land verboden. De veiligheidsdiensten hebben de strikte opdracht gekregen een einde te maken aan kerstvieringen die zij tegenkomen.

"Wij zijn een islamitisch land en er is geen tolerantie voor zulke onislamitische feesten", verkondigde minister van Religieuze Zaken, Sheikh Mohamed Kheyrow, woensdag voor de microfoon van staatszender Radio Mogadishu.

Veel kerstbomen en zelfgemaakte kribbes zullen de veiligheidsdiensten waarschijnlijk niet tegenkomen. Het overgrote deel van de bevolking in het Oost-Afrikaanse land hangt de soennitische islam aan.

Somalië verbiedt Kerstmis
Somalië verbiedt Kerstmis (Foto: ANP)

Ook uitstel van betaling voor drogisterijketen DA

Na Macintosh en V&D dreigt ook drogisterijketen DA Retailgroep om te vallen. Het bedrijf is woensdag door de rechtbank in Amsterdam uitstel van betaling (surseance) verleend.

DA telt in totaal 266 winkels verspreid over Nederland. Alle winkels worden geëxploiteerd door zelfstandige ondernemers, met uitzondering van zeven DA's die door de groep zelf worden beheerd.

De surseance betreft DA Retailgroep en Retail Shared Service Centre in Zwolle, waar het hoofdkantoor en het distributiecentrum is gevestigd. De 212 medewerkers daar blijven de komende tijd aan het werk. Het is de bedoeling dat gedurende de surseance de DA-winkels en de webshop openblijven voor de klanten.

Producten
Het is onduidelijk wat een en ander betekent voor de franchisenemers. Die zouden in de problemen kunnen komen als de aanvoer van producten stil komt te liggen. Daar lijkt vooralsnog geen sprake van doordat het distributiecentrum en het servicekantoor in Zwolle operationeel blijven.

"Het was duidelijk dat DA het moeilijk had door concurrenten zoals Kruidvat. Maar dat de zaken er zo slecht voor staan, zal ook bij de medewerkers rauw op het dak vallen,"zegt FNV-bestuurder Iris van der Veen in een reactie.

Drogisterijketen DA in surseance
Drogisterijketen DA in surseance (Foto: ANP)

Paul Rabbering moest wennen aan aandacht

3FM-dj Paul Rabbering zit deze week voor de derde keer in zijn carrière opgesloten in het Glazen Huis. Na vijf dagen niet eten en bijna non-stop radio maken, banjert de radioman woensdag nog opvallend energiek door de doorzichtige studio op het Pancratiusplein in Heerlen. "Voor het eerst ben ik niet meer totaal verlamd door alle aandacht. Ik kan er nu eindelijk echt van genieten."

In 2008 (Breda) en 2013 (Leeuwarden) zat hij ook voor de jaarlijkse goededoelenactie Serious Request in 'het huis', maar dat ging hem destijds een stuk minder makkelijk af. "Ik had heel veel moeite met dat constant in de schijnwerpers staan en doorlopend bekeken worden. Vooral de eerste keer vond ik dat heel moeilijk. In Breda durfde ik het publiek voor het Glazen Huis amper aan te kijken."

"Ik blijf toch een jongen van de radio", verontschuldigt hij zich. "Ik hou niet zo van de voorgrond." Maar inmiddels heeft hij zijn draai in de spotlights gevonden. "Deze keer heb ik me voorgenomen er gewoon helemaal voor te gaan. Niet meer weg te kruipen, maar alle aandacht te omarmen. Mensen staan soms uren in de rij om geld te doneren, natuurlijk willen ze dan even aandacht of op de foto."

Gemotiveerd
Rabbering is ditmaal ook extra gemotiveerd. In aanloop naar de actie reisde hij eerder dit jaar met het Rode Kruis naar Syrië, een van de conflictgebieden waarvoor 3FM met Serious Request 2015 geld inzamelt om jongeren een toekomst te bieden. "Eerder had ik natuurlijk ook een duidelijk beeld bij het doel van de actie, maar nu heb ik elke dag, elk uur concrete gezichten voor me. Jonge mensen die ik zelf heb gesproken. Voor hen doe ik dit, dat houdt me gaande."

Heel even twijfelde hij, toen hij hoorde dat hij met het Rode Kruis naar Syrië zou gaan. "Holy fuck, daar worden mensen onthoofd", dacht ik. "Ben ik daar wel veilig?" De 3FM-dj belde de hulporganisatie om hem exact uit de doeken te doen wat hem daar te wachten stond. "Geen gladde verhalen, gewoon de waarheid. Nou, die kreeg ik. En daarna dachten ze dat ik niet meer mee zou gaan. Maar het was juist een extra motivatie. Op veel plekken is nog vooral noodhulp nodig, maar in andere steden en dorpen wordt inmiddels niet meer gevochten en is grote behoefte aan zaken als scholing. Daar zetten wij ons nu keihard voor in."

Helpen
Na de reis voelt hij zich er persoonlijk verantwoordelijk voor van de actie een groot succes te maken. "Ik realiseer me heel goed dat ik niet alle oorlogen of alle armoede de wereld uit krijg, maar ik kan wel mensen helpen. Ik heb met eigen ogen gezien hoe dat gebeurt."

Met nog ruim 24 uur te gaan voordat de dj's donderdagavond de mobiele studio weer uit mogen, probeert Rabbering heel hard niet te denken aan alles wat hij tijdens zijn opsluiting heeft moeten missen. "Ik sta mezelf niet toe te veel te zwelgen in hoeveel zin ik heb in eten, of om mijn vriendin weer te zien. Ik heb haar wel net ge-sms't dat ik morgenavond zalm met roomkaas wil eten. Op zo'n toastje met tuinkruiden. Ik heb ook enorm zin in pizza, maar dat kan echt niet na zes dagen niet eten. Rustig aan weer opbouwen. Eerst een toastje. En een dikke knuffel."

Paul Rabbering moest wennen aan aandacht
Paul Rabbering moest wennen aan aandacht (Foto: BuzzE)

Wenger: "Van Gaal verdient meer respect"

Arsenal-manager Arsène Wenger heeft geen goed woord over voor de kritiek die Louis van Gaal momenteel vooral in de media en van de fans van Manchester United ontvangt. "Het getuigt van weinig respect. Deze man is dertig jaar werkzaam in het voetbal en heeft daarin ongelooflijk goed werk verricht", roemde de Fransman zijn collega, die in Manchester onder vuur ligt vanwege een reeks tegenvallende resultaten. Media speculeren er al over dat de bij Chelsea ontslagen José Mourinho Van Gaal binnenkort vervangt.

"Op dat soort speculaties ga ik niet in", antwoordde Wenger op de vraag over een mogelijke gang van Mourinho, niet bepaald zijn vriend, naar ManUnited. "Ik heb enorm veel bewondering voor Louis van Gaal. Natuurlijk verdient hij meer tijd in Manchester." Ook over het vertrek van de Portugees bij Chelsea hield Wenger zich op de vlakte. "Er is genoeg over gezegd en geschreven. Ik vind het altijd triest als iemand zijn baan verliest."

Wenger: Van Gaal verdient meer respect
Wenger: Van Gaal verdient meer respect (Foto: ANP)

Hiddink eist passie en strijd

Guus Hiddink wil van de spelers van Chelsea zien dat ze van de club en de fans houden. "We kunnen niet negeren wat er is gebeurd", zei hij woensdag op zijn eerste persconferentie sinds zijn rentree in Londen. "Maar iedereen moet nu zijn uiterste best doen en vooral vooruit kijken."

De opvolger van de ontslagen José Mourinho staat voor de lastige taak om nog iets te maken van het seizoen. Chelsea wil de Champions League gebruiken als reddingsboei voor een verloren seizoen. Maar Hiddink sluit ook niet uit dat zijn ploeg nog bij de bovenste vier in de Premier League eindigt. "Dat is mogelijk als je puur gaat rekenen", zei hij. "Maar de kracht van de competitie maakt dat wel lastig."

Chelsea, dat Hiddink eerder in 2009 als interim-coach inhuurde, bezet na zeventien competitieduels een beschamende vijftiende plaats. De achterstand op Tottenham Hotspur, de huidige nummer vier van de ranglijst, is al opgelopen tot elf punten. Veel spelers van de regerend kampioen zouden het de afgelopen maanden lastig hebben gehad met de aanpak van Mourinho. "Als er iets is, dan wil ik dat voetballers bij mij op de deur kloppen. Dan gaan we praten", zei Hiddink die zaterdag tijdens de thuiswedstrijd tegen Watford voor het eerst op de bank zit. Twee dagen later wacht een ontmoeting met het Manchester United van Louis van Gaal, als zijn laatste voorganger bij het Nederlands elftal daar dan nog trainer is.

Hiddink vertrekt weer aan het einde van het seizoen. Toch gaat hij in de winterstop mogelijk winkelen op de transfermarkt. "Dat hangt een beetje af van de komende wedstrijden en welke jeugdspelers er op de deur kloppen", zei de Nederlander die afgelopen zaterdag vanaf de tribune Chelsea van Sunderland zag winnen (3-1). Veel aanwezige fans lieten tijdens het duel luidruchtig weten het vertrek van Mourinho te betreuren. "Ik hoop dat ze de spelers gaan steunen", zei Hiddink. "Maar ze hebben uiteraard het recht om zich over het recente verleden uit te laten."

Hiddink eist passie en strijd
Hiddink eist passie en strijd (Foto: ANP)

'Özil wordt duurste Arsenal-speler ooit'

Mesut Özil kan bij Arsenal een nieuw contract ondertekenen dat hem een salaris van 204.000 euro per week oplevert. Dat meldt de Engelse krant The Times woensdag. Dat zou de hoogste vergoeding zijn die de Londense club ooit aan een speler betaald heeft. Momenteel verdient de 27-jarige Duitse middenvelder wekelijks ongeveer 190.000 euro.

Toch zou Özil twijfelen over het aanbod, meldt The Times. "Mijn contract loopt nog tot de zomer van 2018. Dat is nog tweeëneenhalf jaar", wordt de voetballer geciteerd in de krant. "Ik heb geen haast en er zijn momenteel geen gesprekken. Maar ik voel me goed in Londen en heb geen moment spijt dat ik weg ben gegaan bij Real Madrid."

Özil verruilde de Spaanse club in 2013 voor Arsenal waarmee hij momenteel tweede staat in de Premier League.

'Özil wordt duurste Arsenal-speler ooit'
'Özil wordt duurste Arsenal-speler ooit' (Foto: ANP)

Skibond geschokt over drone-incident

Wereldskibond FIS zit behoorlijk in de maag met de neergestorte drone met camera die dinsdag bij een wereldbekerslalom bijna skiër Marcel Hirscher raakte. "Dit mag nooit meer gebeuren", meldde de bond woensdag. Het bedrijf Infront, dat de tv-registratie verzorgde in het Italiaanse skioord Madonna di Campiglio, verontschuldigde zich bij Hirscher en FIS voor het "ongelukkige voorval" en kondigde aan na onderzoek zo snel mogelijk met informatie te komen.

Hirscher, die amper iets gemerkt had van de pal achter hem neergekomen drone, nam het voorval aanvankelijk luchtig op. "Ik dacht even dat er iemand achter me kruiste of dat er op een of andere manier een stang net achter me was beland, maar je bent zo gefocust dat je er verder niet bij stilstaat", zei de Oostenrijker. Maar toen hij de beelden had gezien was zijn toon anders: "Een schande. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren."

Wedstrijdleider Markus Waldner sprak van "geknoei" en van een maar net afgewende ramp. In tegenstelling tot in Oostenrijk of Duitsland zijn drones bij skiwedstrijden in Italië toegestaan. "Hij zou niet recht boven de piste vliegen", zei Waldner. "maar in de tweede manche kwam hij steeds dichter boven de skiërs. Het is complete waanzin."

Het voorval levert de FIS een dilemma op. Aan de ene kant wil de bond de sport, met name om jeugdige fans te trekken, zo spectaculair mogelijk in beeld brengen. Aan de andere kant staat het veiligheidsaspect. Hirscher kon er uiteindelijk nog een grapje over maken. "Druk luchtverkeer boven Italië", schreef hij op Facebook bij een foto van het incident.

Hischier die maar net gemist wordt door de drone (Bron: YouTube)

Skibond geschokt over drone-incident
Skibond geschokt over drone-incident (Foto: ANP)

Bony ontevreden bij Manchester City

Manchester City-aanvaller Wilfried Bony kan het maar moeilijk verkroppen dat hij maandag voor het duel met Arsenal werd gepasseerd ten faveure van Sergio Agüero. De Argentijn was net hersteld van een voetblessure maar maakte in het duel, dat met 2-1 verloren werd, een allesbehalve scherpe indruk. "Hij had weken niet gespeeld. Ik ben teleurgesteld dat ik mijn plaats moest afstaan, maar ik ben niet de coach. Die doet wat volgens hem het beste is voor de ploeg", zei Bony over het besluit van manager Manuel Pellegrini.

De voormalig aanvaller van Vitesse had in de vier duels voorafgaand aan de topper drie keer gescoord, maar Agüero is de topscorer bij de Citizens. "Agüero heeft al de hele week met de ploeg getraind, hij heeft nu speeltijd nodig", verdedigde Pellegrini zijn beslissing. City, de nummer drie van de Premier League, speelt zaterdag tegen Sunderland en maandag tegen koploper Leicester. Pellegrini hoopt dan ook de van een kuitblessure herstelde Vincent Kompany te kunnen opstellen. "Met Vincent terug en David (Silva) en Sergio weer als vaste waarden, ga ik ervan uit dat we een belangrijke rol blijven spelen in de titelstrijd."

Bony ontevreden bij Manchester City
Bony ontevreden bij Manchester City (Foto: ANP)

Lakers winnen dankzij productieve Bryant

Basketballer Kobe Bryant was dinsdag (lokale tijd) weer eens ouderwets op dreef. De verdediging van Denver Nuggets kreeg geen vat op de icoon van Los Angeles Lakers die ook verdedigend zijn mannetje stond. Bryant was goed voor 31 punten, een evenaring zijn hoogste score van het seizoen, maar slaagde er in het tweede deel van de partij ook in het gevaar Will Barton af te stoppen. De Lakers wonnen met 111-107, de vijfde overwinning van het seizoen.

Bryant, die een wedstrijd had gemist vanwege een pijnlijke schouder, maakte 11 punten in het laatste kwart. De Lakers keken halfweg nog tegen een achterstand van 21 punten aan, met name door Barton die op dat moment al 23 punten achter zijn naam had maar uitkwam op 25. "Ik kan nog wel een beetje basketballen", zei de 37-jarige Bryant, bezig aan zijn laatste seizoen in de NBA. In de slotseconden klonk er zelfs vanaf de vijandige tribunes in Denver een voorzichtig 'Kobe, Kobe'.

Alle uitslagen:
Philadelphia - Memphis 90 - 104
Miami - Detroit 92 - 93
Toronto - Dallas 103 - 99
Denver - LA Lakers 107 - 111

Lakers winnen dankzij productieve Bryant
Lakers winnen dankzij productieve Bryant (Foto: ANP)

Zaakwaarnemer Mourinho: "Geen bod ManUnited"

Manchester United heeft José Mourinho geen officiële aanbieding gedaan. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Jorge Mendes naar aanleiding van berichten in met name de Britse media, dat de Portugese coach in beeld zou zijn om Louis van Gaal op te volgen bij de Mancunians. De Nederlander heeft het lastig in Manchester vanwege de aanhoudend tegenvallende resultaten.

"Er is niets. We weten niet wat de toekomst zal brengen, maar er is geen overeenkomst. Er is ook geen officieel voorstel", liet Mendes weten aan Globo Esporte. Mourinho moest vorige week vertrekken bij Chelsea, zeven maanden nadat hij met de Londense club de Engelse landstitel had veroverd. Hij liet weten uit te kijken naar een nieuwe club, waarop de speculaties begonnen. Van Gaal ligt onder druk, zijn toekomst zou afhangen van de resultaten in de komende duels met Stoke City (zaterdag) en Chelsea (maandag).

Zaakwaarnemer Mourinho: geen bod ManUnited
Zaakwaarnemer Mourinho: geen bod ManUnited (Foto: ANP)

'Kerstpromo NPO 1 is te blank'

Er is ophef over de 'Kerst vieren we samen'-promo die momenteel is te zien op NPO 1. De promo toont alleen blije, blanke, blozende burgers, stelt regisseur Norbert ter Hall in NRC. 'Geert Wilders zal tevreden zijn.'

De kerstpromo van NPO 1 bestaat uit een collage van fragmenten uit de programma’s die de verschillende omroepen speciaal voor de feestdagen op hun meest bekeken zender gaan uitzenden. De promo eindigt met de slagzin ‘Kerst vieren we samen’. 'Een cynischer motto is nauwelijks denkbaar als je de parade van alleen maar witte, Noord-Europees ogende presentatoren, kandidaten, artiesten en publiek ziet', stelt Ter Hall, regisseur van de tv-serie A'DAM - E.V.A en de speelfilm &ME.

Volgens Ter Hall is het maken van promo's een serieuze aangelegenheid; toeval bestaat niet. 'Hele afdelingen houden zich bezig met welke beelden er wel en niet in moeten, welke muziek er onder moet, welke voice-overs en welke slagzinnen', aldus de regisseur. 'Wie de kerstpromo net zo serieus neemt als de omroepen zelf, moet dus concluderen dat het gevoel van uitsluiting, dat veel Nederlanders met buitenlandse roots ervaren, voor wat betreft de publieke omroep in elk geval volledig terecht is.'

De regisseur meent dat de NPO met het filmpje een tweedeling in onze samenleving propageert op basis van afkomst: wij en zij. 'Geert Wilders, vaak zo kritisch over de NPO, moet welhaast tevreden zijn', aldus Ter Hall die afsluit met een pleidooi: 'Laat zien dat Nederland veel groter is, veel mooier, veel sterker en veel meer divers. Laat de verbinding en verrijking zien van als we echt met zijn allen samen zijn.'

Oudste ijsbeer van Nederland overleden

De oudste ijsbeer van Nederland, de 29-jarige Beja, is maandag in Dierenrijk overleden. Dat maakte de Brabantse dierentuin woensdag bekend. "Beja was al een tijdje niet in goede doen. De ouderdom en de daarmee gepaard gaande complicaties - en naar nu blijkt dus ook tumoren - speelden haar parten. Ze is gelukkig vredig uit zichzelf ingeslapen." aldus verzorger Stephan Rijnen.

Na haar overlijden werd Beja naar Universiteit Utrecht gebracht, waar door de faculteit Diergeneeskunde de doodsoorzaak werd vastgesteld. De beer bleek tumoren in de lever en milt te hebben. In Dierenrijk in Nuenen wonen nu nog vier ijsberen.

De oudste ijsbeer is nu te vinden in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Olinka is met haar 23 jaar de oudste van het land. In dierentuinen kunnen ijsberen dertig tot 35 jaar worden. In het wild worden de dieren zo rond de 25 jaar.

Oudste ijsbeer van Nederland overleden
Oudste ijsbeer van Nederland overleden (Foto: ANP)

Eindhoven mag komst haatpredikers verbieden

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven mag de komst van zeven buitenlandse 'haatpredikers' naar zijn stad verbieden. De rechter in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald. De motivering van de uitspraak volgt nog.

De stichting Waqf had de sprekers uitgenodigd voor een islamitische conferentie deze week. De stichting was naar de rechter gestapt vanwege het besluit dinsdag van Van Gijzel om de sprekers uit Egypte, Syrië, Saudi-Arabië, Soedan en Koeweit te weren.

De burgemeester had de komst van de mannen verboden, omdat zij zich negatief hebben uitgelaten over Joden, homo's, ongelovigen en vrouwenrechten. Ook zouden ze de gewelddadige jihadstrijd hebben verheerlijkt.

In april dit jaar schrapte de religieuze stichting Waqf de lezing van de Saudische islamitische geestelijke Aaidh al-Qarni nadat ophef was ontstaan over zijn komst. De geestelijke zou hebben opgeroepen tot haat en geweld.

Eindhoven mag komst 'haatpredikers' verbieden
Eindhoven mag komst 'haatpredikers' verbieden (Foto: ANP)

Britse moslimfamilie mag niet naar Disneyland

Een moslimfamilie uit Londen die een vakantie had gepland naar Disneyland in Californië, mag de Verenigde Staten niet in. De familie stond op het punt te vertrekken van luchthaven Gatwick toen ze van Amerikaanse functionarissen te horen kregen dat hun toestemming om te reizen was ingetrokken.

Een parlementslid van de Britse Labourpartij zegt dat een groeiend aantal moslims uit Groot-Brittannië zonder uitleg de toegang tot de VS wordt geweigerd. Hij heeft premier David Cameron gevraagd de Amerikaanse autoriteiten hierop aan te spreken, meldt de krant The Telegraph.

De familie, twee broers en hun negen kinderen, had duizenden ponden gespaard voor de vakantie. Eén van de vaders denkt dat de weigering verband houdt met recente aanvallen in de VS. "Ze denken dat iedere moslim een bedreiging vormt."

Britse moslimfamilie mag niet naar Disneyland
Britse moslimfamilie mag niet naar Disneyland (Foto: ANP)

The Beatles donderdag op streamingdiensten

Vanaf donderdag is de muziek van The Beatles te beluisteren via streamingdiensten als Spotify en Apple Music. Dat werd woensdag bekendgemaakt op de website van de groep.

Tot nu toe waren platen van The Beatles nog niet verkrijgbaar op muziekstreamingdiensten. De afgelopen dagen gingen al geruchten dat daar verandering in kwam. The Beatles zijn straks te beluisteren via Spotify, Apple Music, Google Play, Tidal, Slacker, Groove, Rhapsody, Deezer en Amazon Prime.

In elk land begint het streamen van The Beatles vlak na middernacht. In sommige landen is het al begonnen, zo is te zien op een ronddraaiende wereldbol op de website. Het nieuws is ook via een YouTube-clipje wereldkundig gemaakt.

The Beatles donderdag op streamingdiensten
The Beatles donderdag op streamingdiensten (Foto: BuzzE)

Vaticaan keurt nieuwe Star Wars af

De plaatselijke krant van de kleinste natie ter wereld heeft geen goed woord over voor de nieuwe Star Wars-film, The Force Awakens. Dit meldt Variety.

"Vaag en verwarrend", dat is wat de krant L’Osservatore Romano vindt van de film die vrijwel in elke de hemel in wordt geprezen. De film faalt volgens de krant ook in het neerzetten van het kwaad. "De actie lijkt zo uit de tegenwoordige wereld van videogames gekropen te zijn", en daarmee houdt het niet op. De film bevat ook te veel close-ups en die doen ook nog eens allemaal afbreuk aan de dramatische waarde van de film. In Italië is er vrij weinig aangetrokken van de recensie. The Force Awakens heeft ook daar alle records weten te breken. 

Het is overigens niet de eerste keer dat de krant negatief is over een film die over het algemeen goed werd ontvangen. Zo noemde het Avatar al eerder "gevuld met sentimentele onwaarheden"

Avatar 2 kerst 2017 in de bioscoop

James Cameron lijkt er op te zinspelen dat het tweede deel van zijn Avatar-sage de bioscopen bereikt in december 2017. Dit meldt Comic Book Resources.

"Kerst 2017 is wel het doel, ja", meldde de regisseur tijdens een interview. "Het is alleen wel zo dat het meer een doel is, en niet een vaststaand feit. Het is een kwestie van alledrie de films (Avatar 2, 3 en 4, red.) opnemen en ze dan met een jaar ertussen uit kunnen geven". Hiermee bevestigt Cameron dus de geruchten dat alle vervolgen op het razendsuccesvolle Avatar 'back-to-back' zullen worden opgenomen. 

In het interview wilde hij ook duidelijk maken dat hij voor een groot deel de films maakt om te bewijzen dat het succes van de eerste film niet louter toeval was: "we moeten natuurlijk wel iets afleveren dat het haalt bij de eerste, want de verwachtingen zijn ontzettend hoog". Avatar werd in 2009 en 2010 de succesvolste film ooit. In een releasetijd van 238 dagen wist de film bijna 2,8 miljard dollar op te halen en dat heeft de afgelopen vijf jaar geen film weten te evenaren. Star Wars: The Force Awakens is echter wel hard op weg, met een wereldwijde opbrengst van 520 miljoen na vier dagen.

Geen azc in Geldermalsen

In Geldermalsen komt voorlopig geen asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen. Dat heeft burgemeester Miranda de Vries woensdag gezegd. "Het voorstel is van tafel. Dat heeft het college deze week besloten. We blijven wel de behoefte voelen om een bijdrage te leveren aan een oplossing voor de vluchtelingen, maar hoe en wanneer komt later"', aldus de burgemeester.

Een inspraakavond in Geldermalsen over de komst van het asielzoekerscentrum liep vorige week helemaal uit de hand. Veertien relschoppers werden toen gearresteerd. De vergadering werd onderbroken en de raadszaal ontruimd. De meeste relschoppers kwamen uit Geldermalsen zelf.

"De snelheid en omvang waarmee we dit wilden realiseren heeft veel weerstand en polarisatie opgeroepen. Dat was een inschattingsfout. Het voorstel is teruggetrokken, het bestaat niet meer", zei De Vries tijdens een persconferentie. "De eerste verantwoordelijkheid als college is om de rust terug te brengen, en ervoor te zorgen dat we weer met elkaar door een deur kunnen als gemeenschap."

Voorstel azc Geldermalsen van tafel
Voorstel azc Geldermalsen van tafel (Foto: ANP)

Winnaar MSI R7 370 GAMING 4G-videokaart

Vorige week mochten wij een MSI R7 370 GAMING 4G-videokaart weggeven door middel van een prijsvraag. Na lang wikken, wegen en nog een verhuizing tussendoor zijn we eruit wie dit pakje onder de kerstboom mag begroeten. Dat is 44rdbei geworden die met zijn paintskills in het forumtopic liet zien dat hij echt geen zin heeft in een kerstdiner. Het enige dat hij nog moet doen is op zijn pm-box letten.

Gefeliciteerd!

MSI-prijsvraag paint (Painter: 44rdbei)

'Martijn Krabbé weer vrijgezel'

Martijn Krabbé staat er weer alleen voor, schrijft Weekend. Het is volgens het weekblad uit met zijn vriendin Noi Pakon.

In juni werd bekend dat de presentator een nieuwe liefde in zijn leven had. De danseres en actrice Noi Pakon zou hij hebben leren kennen toen zij werkte voor het programma X Factor.

Noi heeft volgens Weekend een nieuwe vriend.

'Martijn Krabbé weer vrijgezel'
'Martijn Krabbé weer vrijgezel' (Foto: BuzzE)

'Mogelijk oorlogsmisdaden Rusland in Syrië'

Rusland maakt zich bij de bombardementen op Syrië mogelijk schuldig aan oorlogsmisdaden. Amnesty International zegt bewijzen te hebben dat de Russen ongeleide bommen in dichtbevolkte gebieden gebruiken en daar ook clusterbommen inzetten. Daardoor vallen onnodig veel burgerslachtoffers.

In een rapport richt de mensenrechtenorganisatie zich op zes aanvallen op de steden Homs, Idlib en Aleppo tussen september en november. Daarbij kwamen zeker tweehonderd burgers en ongeveer zestien strijders om het leven. Ook zouden een moskee en een veldhospitaal zijn geraakt.

Clusterbommen strooien kleine bommetjes uit. Het gebruik is omstreden en door veel landen verboden omdat ze veel burgerslachtoffers maken. "Rusland moet stoppen met deze en andere onwettige aanvallen", aldus directeur Philip Luther van Amnesty.

Ooggetuigen
De organisatie sprak met ooggetuigen en overlevenden van aanvallen. Ook werden video-opnames en ander beeldenmateriaal onderzocht met hulp van wapenexperts.

Het Russische ministerie van Defensie zei dat het niet direct kon reageren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in het land wil het rapport eerst bestuderen.

'Mogelijk oorlogsmisdaden Rusland in Syrië'
'Mogelijk oorlogsmisdaden Rusland in Syrië' (Foto: ANP)

Paparazzo sleept Chris Martin voor de rechter

Een fotograaf die claimt expres te zijn aangereden door Chris Martin stapt naar de rechter. Dat meldt TMZ.

Fotograaf Richard Terry aasde op een foto toen Chris afgelopen januari met zijn ex Gwyneth Paltrow en de kinderen uit eten ging in Los Angeles. Terry claimt dat de zanger expres een flinke draai aan zijn stuur gaf om hem te raken; de auto ging inderdaad over de stoep en raakte Terry.

Een andere fotograaf legde het volledige incident vanaf de andere kant van de straat vast. Dat geeft Terry reden om te denken dat het tafereel in scène gezet was om media-aandacht te genereren. Ook stelt het vermeende slachtoffer dat Chris 'een significante geschiedenis heeft van herhaaldelijke agressieve acties tegen mensen uit de roddelpers'.

Paparazzo sleept Chris Martin voor de rechter
Paparazzo sleept Chris Martin voor de rechter (Foto: BuzzE)

TMG: mogelijk meer radiozenders erbij

Mediabedrijf TMG bestudeert de mogelijkheden om zijn aanbod aan radiozenders uit te breiden. Nu mogen bedrijven nog een beperkt aantal landelijke FM-frequenties bezitten, maar die beperkingen worden in de toekomst mogelijk verruimd.

Dat maakte het moederbedrijf van onder meer Sky Radio, Radio Veronica, Classic FM, Geenstijl, Dumpert, Metro, Spits en dagblad De Telegraaf woensdag bekend. Volgens een woordvoerder ziet het er nu naar uit dat de regels rond het bezit van FM-frequenties worden versoepeld. "En wij kijken natuurlijk altijd naar mogelijkheden om meer consumenten te bereiken.''

TMG: mogelijk meer radiozenders erbij
TMG: mogelijk meer radiozenders erbij (Foto: BuzzE)

'Nederlandse industrie groeit verder in 2016'

De Nederlandse industrie profiteert ook volgend jaar van de aantrekkende conjunctuur. Meer stabiliteit in de grondstoffenprijzen zorgt er bovendien voor dat de afzetprijzen niet meer zo hard zullen dalen als dit jaar. Dat schrijven economen van ABN AMRO in een woensdag gepubliceerd rapport.

De bank gaat voor 2016 uit van een productiegroei van 2,5 procent. De investeringen in de industrie blijven naar verwachting toenemen, net als de werkgelegenheid, terwijl het aantal faillissementen na de toch al sterke daling van dit jaar verder afneemt.

Er zijn wel onzekere factoren die de vooruitzichten kunnen vertroebelen. Zo kan een sterke afkoeling van de Chinese economie mondiaal grote gevolgen hebben voor het economisch klimaat. Mede door het open karakter van de Nederlandse economie loopt de industriële sector dan een verhoogd risico.

Valutaschommelingen
Valutaschommelingen zullen ook komend jaar een sterke invloed hebben op de export. ABN AMRO voorziet in de eerste helft van 2016 een verdere terugval van de euro ten opzichte van de dollar, waardoor de twee munten uiteindelijk evenveel waard zullen zijn.

De zwakkere euro is een risico voor met name de transportmiddelenindustrie. In deze branche worden veel grondstoffen afgerekend in dollars. Onder meer de chemische industrie profiteert daarentegen van een goedkopere euro, omdat bedrijven hun producten makkelijker kwijt kunnen in bijvoorbeeld Brazilië, de Verenigde Staten en China.

'Nederlandse industrie groeit verder in 2016'
'Nederlandse industrie groeit verder in 2016' (Foto: ANP)

V&D krijgt uitstel van betaling

De rechtbank in Amsterdam heeft warenhuisconcern V&D uitstel van betaling verleend. De directie had de surseance dinsdag aangevraagd, met goedkeuring van de raad van commissarissen. Kees van de Meent en Hanneke De Coninck-Smolders zijn aangesteld als bewindvoerders. Dat maakte V&D woensdag bekend.

De surseance betreft de hele groep, dus zowel de warenhuizen als de restaurants van La Place. Uit de mededeling blijkt dat de eigenaar van V&D, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, de stekker uit het bedrijf heeft getrokken.

"De onderneming werd de afgelopen maanden geconfronteerd met een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden, waaronder de 'Indian Summer' in november en december. Dit leidde tot een omzetval en liquiditeitstekort. De aandeelhouder en financier van de groep bleek helaas niet langer bereid, om deze liquiditeitsbehoefte af te dekken en de bestaande financiering te continueren. Op basis hiervan heeft de directie de conclusie moeten trekken, dat de onderneming niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen", staat in de verklaring van de directie.

Enorme teleurstelling
Alle vestigingen van V&D en La Place blijven in de komende periode open. Dat is volgens de directie van "belang voor de schuldeisers en van groot belang om voortzetting van het bedrijf of onderdelen daarvan zo kansrijk mogelijk te laten zijn". Alleen de webshop wordt voorlopig gesloten.

"Het is een enorme teleurstelling dat we uitstel van betaling moesten aanvragen. We hopen onze medewerkers, klanten en leveranciers zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen bieden over de toekomst van V&D en La Place. Zo zullen wij samen met de bewindvoerders alle mogelijkheden voor de toekomst onderzoeken", zegt topman John van der Ent in de verklaring.

Reddingsplan
V&D, dat al jaren rode cijfers schrijft, trad begin dit jaar met een reddingsplan naar buiten. Om overeind te blijven, moest het personeel loon inleveren en moesten de verhuurders van de panden akkoord gaan met verlaging van de huur. De loonsverlaging ging niet door, na rechtszaken die de vakbonden wonnen. In plaats daarvan kwam het concern met de bonden een reorganisatie overeen ten koste van vierhonderd banen.

Het lukte wel met vrijwel alle verhuurders overeenstemming te bereiken over een verlaging van de winkelhuur. De Amerikaanse eigenaar van V&D, de investeringsmaatschappij Sun Capital, besloot bovendien in juli 47 miljoen euro extra te investeren in het warenhuisbedrijf.

V&D krijgt uitstel van betaling
V&D krijgt uitstel van betaling (Foto: ANP)

VVV-Venlo heeft geld nodig

VVV-Venlo heeft dringend 500.000 euro nodig. De club hoopt de helft van het bedrag te kunnen lenen bij de gemeente Venlo. Sponsoren moeten de andere helft van het bedrag bij elkaar brengen.

VVV-Venlo, uitkomend in de Jupiler League, vreest zonder het geld in het voorjaar niet maar aan alle financiële verplichtingen te kunnen voldoen. De club loopt dan het risico op puntenaftrek. In het ergste geval dreigt een verlies van de proflicentie.

De gemeenteraad van Venlo beslist in januari over de lening voor VVV-Venlo.

VVV-Venlo heeft geld nodig
VVV-Venlo heeft geld nodig (Foto: ANP)

Gouden tijden voor auto-importeurs

Auto-importeurs doen in de laatste maanden van het jaar goede zaken. De omzet lag in november 56 procent hoger dan in november 2014. "Voor de importeurs is de spectaculaire omzetstijging met afstand de grootste van de afgelopen tien jaar", meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De stijging komt door een belastingverandering. Op 1 januari gaat de bijtelling omhoog voor mensen die hun zakelijke auto privé gebruiken. Daarom willen veel mensen nog voor de jaarwisseling een nieuwe lease-auto geregistreerd hebben.

Het CBS meldde eerder al dat er in juli, augustus en september bijna 100.000 nieuwe personenauto's zijn verkocht, ruim 17 procent meer dan in dezelfde maanden in 2014. In oktober lag de verkoop 11 procent boven oktober 2014, in november was het 26 procent meer dan een jaar eerder.

Gouden tijden voor auto-importeurs
Gouden tijden voor auto-importeurs (Foto: ANP)

Uitlevering Kim Dotcom en Nederlander mag

Nieuw-Zeeland mag de Duitse internetondernemer Kim Dotcom en drie anderen, onder wie een Nederlander, uitleveren aan de Verenigde Staten. Een rechter in Nieuw-Zeeland heeft dat woensdag bepaald. Het viertal kan in beroep gaan tegen de beslissing.

Dotcom was de grote man achter Megaupload, een site waar bestanden konden worden gedeeld. Ook de drie andere verdachten waren daar bij betrokken. Dotcom wordt in de VS beschuldigd van het schenden van auteursrecht, afpersing en witwassen. Volgens de VS hebben Dotcom en de drie anderen ervoor gezorgd dat de Amerikaanse filmindustrie bijna 500 miljoen euro mis is gelopen.

"We zijn van plan om in beroep te gaan", zei de advocaat van Dotcom. Zelf liet de excentrieke Duitser bij het verlaten van de rechtszaal weten dat hij "teleurgesteld" is.

De uitspraak komt bijna vier jaar na de grote politieinval in de Nieuw-Zeelandse luxe villa van Dotcom. Zijn site Megaupload werd offline gehaald. De huiszoeking door de Nieuw-Zeelandse politie was in opdracht van de Amerikaanse FBI. Er werden onder meer twintig exclusieve auto's in beslag genomen.

Uitlevering Kim Dotcom en Nederlander mag
Uitlevering Kim Dotcom en Nederlander mag (Foto: ANP)

Call of Duty: Black Ops III wordt wakker

Call of Duty: Black Ops III Awakening komt op 2 februari uit op PlayStation 4. De uitbreiding komt later naar Windows en Xbox One, want timed-exclusive. De datum voor die platformen is nog niet bekendgemaakt.

Awakening voegt vier nieuwe multiplayer-maps toe, Skyjacked, Gauntlet, Splash en Rise. Skyjacked is gebaseerd van de Hijacked-map uit Black Ops II en vindt plaats in een vliegtuig boven Zürich. Gauntlet speelt zich af op een militaire trainingsfaciliteit, waar je door een jungle, zuidpool en regenachtige stadsimulatie speelt. In Splash ben je in een verlaten waterpretpark en in Rise ren je rond in een research-faciliteit in de besneeuwde omgeving van Zürich.

De zombie-modus begint met een nieuw hoofdstuk 'Der Eisendrache' en speelt zich af in een middeleeuws kasteel in Oostenrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Twee God Eater-games komen naar het Westen

Bandai Namco kondigt de release aan van twee God Eater-games in de zomer van 2016. God Eater Resurrection en God Eater 2 Rage Burst zullen dan hun debuut maken in het Westen voor PlayStation 4, PlayStation Vita en pc.

In de vroege jaren 2050 consumeert een onbekende levensvorm, de Oracle Cells, stelselmatig alle leven op aarde. Die verwoestende honger, samen met het vermogen zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden, zorgt ervoor dat die levensvorm al vlug de grootste vijand van de Aarde wordt: Aragamis. Jij maakt deel uit van een elite team dat met een nieuw ontwikkeld wapen, de God Arcs, de strijd zal moeten aangaan.

De God Eater-games zijn het best te vergelijken met de eerder in het Westen uitgekomen Monster Hunter, maar dan met snellere gameplay. Helaas voor de mensen met een talenfetish: het spel ondersteunt alleen Engelstalige stemmen, er is geen optie om de Japanse stemmen te kiezen.

'Gebruik model Serious Request is misleiding'

Het meisje dat het gezicht is van de inzamelingsactie 3FM Serious Request, blijkt een model te zijn. Media-ethicus Huub Evers keurt dat af. "Ik denk dat je hier toch wel het woord misleiding mag gebruiken", zegt hij tegen De Telegraaf.

Het meisje, Lois, is te zien op posters en in het promotiefilmpje van de inzamelingsactie die dit jaar aandacht besteedt aan kinderen en jongeren in oorlogs- en conflictgebieden. In het filmpje loopt ze door een verwoeste straat. "De mensen denken dat ze een echt slachtoffer te zien krijgen, terwijl het om een voorgeprogrammeerd toneelstukje gaat", zegt Evers. "In feite ben je mensen voor de gek aan het houden."

Een woordvoerder van de NPO laat aan de krant weten dat er voor de inzet van het model een marktconforme prijs is betaald. Het is volgens de NPO ondenkbaar dat er in de Serious Request-campagnes echte slachtoffers zouden worden ingezet. "Dat is een risico voor hun ontwikkeling, maar mogelijk ook voor hun veiligheid."De geloofwaardigheid wordt volgens de woordvoerder niet aangetast door het gebruik van een actrice.

'Gebruik model Serious Request is misleiding'
'Gebruik model Serious Request is misleiding' (Foto: BuzzE)

Homtom HT6, een accumonster

Homtom is voor vele onbekend, maar het is een nieuw merk wat zich voornamelijk richt op grote accu's en over het algemeen wat lagere specificaties. Deze combinatie zorgt voor lange standby-tijden voor degene die specifiek op zoek is naar zo'n toestel. Deze HT6 beschikt over een 6250mAh acccu wat enorm is. Alleen werkt dit in de praktijk ook allemaal zo goed? Aan de prijs van 122 dollar zal het in ieder geval niet liggen. 

Meer gameplay voor Epic's Paragon

Epic Games is bezig met Paragon, een MOBA die het net iets anders aanpakt dan normaal. Testers zijn al bezig met de alpha-versie van de game en zij krijgen allemaal een tutorial te zien, om niet helemaal blind de game in te gaan.

Deze tutorial heeft Epic Games nu online gezet en toont de eerste gameplay zonder verdere cinematische effecten en met de interface. In 2016 komt de game naar pc en PlayStation 4 en komt er ook een bèta beschikbaar. Wanneer dit allemaal precies gebeurt is nog even afwachten.

Dinand en Claudia doen titelsong Woezel-film

Dinand Woesthoff en Claudia de Breij hebben samen de titelsong voor de film Woezel & Pip op zoek naar de Sloddervos! opgenomen. Dat heeft distributeur Dutch FilmWorks woensdag laten weten.

In de film krijgen Woezel en Pip de belangrijke taak om het grote verjaardagscadeau van de Wijze Varen te verstoppen. Maar als het cadeau is verdwenen moeten Woezel en Pip op zoek naar de dader. De film draait vanaf 20 januari in de Nederlandse bioscopen.

De personages Woezel & Pip zijn verzonnen door actrice Guusje Nederhorst. De boekjes over de twee hondjes zijn al jaren een groot succes. Nederhorst zelf maakte dit succes overigens niet meer mee; zij overleed in 2004 aan de gevolgen van borstkanker.

De rechten van Woezel & Pip liggen sindsdien bij een stichting die haar echtgenoot Dinand Woesthoff heeft opgericht. Een deel van de opbrengst van de boekjes gaat naar kinderen die hulpbehoevend zijn.

Dinand en Claudia doen titelsong Woezel-film
Dinand en Claudia doen titelsong Woezel-film (Foto: BuzzE)

Overlevende aardverschuiving China gevonden

Reddingswerkers hebben woensdag in de Zuid-Chinese stad Shenzen meer dan zestig uur na een aardverschuiving een man gered die was bedolven onder modder en puin. Volgens persbureau Xinhua verklaarde de man dat er bij hem in de buurt nog een overlevende is, maar die is nog niet gevonden. De geredde man is gewond geraakt aan zijn benen.

In Shenzen werden zondag door de aardverschuiving tientallen gebouwen verwoest. Meer dan zeventig mensen worden nog vermist. Dinsdag werd het eerste lichaam geborgen. Woensdag werd ook een tweede slachtoffer gevonden.

De aardverschuiving ontstond door een modderstroom vanaf een overvolle stortplaats, die volgens de autoriteiten in februari al gesloten had moeten worden.

Overlevende aardverschuiving China gevonden
Overlevende aardverschuiving China gevonden (Foto: ANP)

FNV: V&D vraagt uitstel van betaling aan

Warenhuisketen V&D gaat uitstel van betaling aanvragen. Dat heeft bestuurder Niels Suijker van vakbond FNV woensdagochtend tegen het ANP gezegd na berichtgeving van nieuwszender RTL Z.

Suijker zei dat een van de topmannen van V&D de berichtgeving in de media tegenover hem had bevestigd. Het personeel van V&D wordt in de loop van de woensdagochtend geïnformeerd.

Het nieuws heeft Suijker overvallen, zei hij. "Er waren signalen dat het nog steeds niet goed ging. Maar wij hadden begrepen dat was ingecalculeerd dat V&D in de periode in 2015-2016 nog steeds verliesgevend zou zijn. Maar kennelijk krijgt V&D niet de tijd meer. Wat daar achter zit, weet ik niet", aldus de vakbondsman

FNV: V&D vraagt uitstel van betaling aan
FNV: V&D vraagt uitstel van betaling aan (Foto: ANP)

Miss Colombia blij met alle steun

Miss Colombia kreeg een flinke teleurstelling te verwerken toen ze zondag even onterecht gekroond werd als nieuwe Miss Universe. Gelukkig kwam er steun van alle kanten, laat ze via Instagram weten.

"Na de storm komt de stilte", schrijft Ariadna Gutiérrez. "Ik wil iedereen bedanken voor de steunbetuigingen. Niet alleen uit één land, maar uit de hele wereld." Het slachtoffer van de blunder van presentator Steve Harvey die het misverstand veroorzaakte kijkt toch positief terug op het moment: "Ik kon mijn land maar een paar minuten geluk brengen, maar iedereen praat nu over Colombia en de Latijns-Amerikaanse gemeenschap."

Onder anderen landgenote actrice Sofia Vergara stak Gutiérrez een hart onder de riem en zelfs de Colombiaanse president liet van zich horen. "Voor ons zal je altijd Miss Universe zijn", meldde Juan Manuel Santos op Twitter. "We zijn erg trots."

De organisatie van de schoonheidswedstrijd was niet boos op komiek Steve Harvey die het misverstand veroorzaakte. Organisator Mark Shapiro noemde het een menselijke fout en ziet Harvey graag nog een keer in de rol van presentator: "Hij was grappig, informatief, heeft veel energie en veel fans."

Miss Colombia blij met alle steun
Miss Colombia blij met alle steun (Foto: BuzzE)

Sony weigert Kesha te laten gaan

Kesha wil niet alleen de banden verbreken met haar ex en voormalig producer Dr. Luke, ook probeert ze van haar contract met Sony af te komen. De platenmaatschappij weigert het contract echter op te zeggen, meldt TMZ.

Kesha ligt al een tijdje in de clinch met Dr. Luke tegen wie ze rechtszaken aanspande wegens onder meer seksueel misbruik. De zangeres beschuldigt Sony ervan dat ze afwisten van het wangedrag van Luke en ze stelt dat ze momenteel geen kant op kan om nieuwe muziek te maken.

Sony noemt dat in een nieuw verweer onzin en zegt 11 miljoen dollar (10 miljoen euro) in de carrière van de zangeres te hebben gestoken. Met succes: Kesha zelf zou zeker al 3 miljoen dollar (2,7 miljoen euro) aan royalties hebben ontvangen. Ook de claim dat haar carrière in het slop is geraakt gaat er bij de labelbazen niet in. Haar acteerrollen in Jane The Virgin en Jem And The Holograms zouden voorbeelden zijn dat het prima gaat met de loopbaan van de ster.

Sony weigert Kesha te laten gaan
Sony weigert Kesha te laten gaan (Foto: BuzzE)

Korpschef: er kómt een aanslag in Nederland

Ook in Nederland zal een terroristische aanslag worden gepleegd, denkt vertrekkend korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman. "Voor mij staat vast dat die er komt", zegt hij woensdag in een interview in De Telegraaf. "Nederland is een oase in Europa. Een van de weinige plekken waar nog geen aanslag is gepleegd."

Dat komt volgens Bouman mogelijk doordat de Nederlandse politie verbonden is met de maatschappij. "We mogen het contact in de wijk niet verliezen. En het beeld dat gevaar bij terrorisme van buiten komt, is door de recente aanslagen gelogenstraft", stelt de korpschef.

Bouman waarschuwt dat de politie "overvraagd" wordt. "We hebben niet meer te maken met incidenten, maar een doorlopende stroom aan incidenten." Als de twee grootste problemen noemt hij vluchtelingen en contraterrorisme. "Er zijn talloze pelotons van de mobiele eenheid op piket en er lopen 82 strafrechtelijke onderzoeken op contraterrorisme."

Ook heeft de nationale politie bijna geen geld meer. "Het einde van het eigen vermogen is in zicht. Dat eigen vermogen is nodig om klappen op te vangen. Die klappen kunnen we straks niet meer opvangen als er geen geld bij komt", stelt Bouman, die op 1 februari afscheid neemt.

Korpschef: er komt een aanslag in Nederland
Korpschef: er komt een aanslag in Nederland (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: de donkere dagen voor kerst

De donkere dagen voor kerst. We zitten er middenin, en hoewel het officieel winter is, is er van winterweer nog steeds geen sprake. Wel is het grauw en grijs momenteel. De dag begint met (lichte) motregen, die in de loop van de dag wegtrekt naar het oosten, waarna uit het westen de zon probeert door te breken. De temperatuur ligt onveranderd in de dubbele cijfers, 12 tot 13 graden, bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. 

Zon op: 08.47 uur
Zon onder: 16.31 uur 

Gisteren zat ik in de auto, en voor ons hing een prachtige lucht met witte wolken. Ervoor dreef één kleine grijze (regen)wolk. Hoe grappig was het om te zien dat de witte wolken stil leken te hangen, en het kleine grijze wolkje voortgejaagd leek te worden. 

regenwolk (Foto: DJMO)
regenwolk (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1888 sneed Vincent van Gogh een deel van z'n eigen oor af. 

* In 1970 werd het hoogste punt van de noordelijke toren van The Twin Towers bereikt. In 2001 zouden de torens het doelwit zijn van een terroristische aanslag. 

* In 1984 behaalde het Nederlands Elftal de eerste overwinning in de WK-kwalificatiereeks door te winnen van Cyprus. Peter Houtman maakte het enige doelpunt van die wedstrijd. 

Belachelijk moeilijke easteregg in BF4 gevonden

EA heeft behalve belachelijk geprijsde DLC en niet speelbare games ook soms gratis dingen. Je moet er alleen wel veel voor doen. YouTuber Jackfrags heeft dat ondervonden toen hij een easteregg in Battlefield 4 aan het ontrafelen was.

Om deze easteregg te pakken te krijgen moest hij onder andere zeven kleine knoppen op de raarste plekken zoeken, waarvan een onder water en de andere in de stronk van een boom die je eerst moet opblazen. Ook moest hij meerdemalen morse ontcijferen en ook moest hij geluidsfragmenten opnemen en vertraagd afspelen. De prijs? Een camouflage skin voor een van zijn wapens die voorheen alleen beschikbaar was voor developers van Battlefield 4.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.