Korpschef: er kómt een aanslag in Nederland

Ook in Nederland zal een terroristische aanslag worden gepleegd, denkt vertrekkend korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman. "Voor mij staat vast dat die er komt", zegt hij woensdag in een interview in De Telegraaf. "Nederland is een oase in Europa. Een van de weinige plekken waar nog geen aanslag is gepleegd."

Dat komt volgens Bouman mogelijk doordat de Nederlandse politie verbonden is met de maatschappij. "We mogen het contact in de wijk niet verliezen. En het beeld dat gevaar bij terrorisme van buiten komt, is door de recente aanslagen gelogenstraft", stelt de korpschef.

Bouman waarschuwt dat de politie "overvraagd" wordt. "We hebben niet meer te maken met incidenten, maar een doorlopende stroom aan incidenten." Als de twee grootste problemen noemt hij vluchtelingen en contraterrorisme. "Er zijn talloze pelotons van de mobiele eenheid op piket en er lopen 82 strafrechtelijke onderzoeken op contraterrorisme."

Ook heeft de nationale politie bijna geen geld meer. "Het einde van het eigen vermogen is in zicht. Dat eigen vermogen is nodig om klappen op te vangen. Die klappen kunnen we straks niet meer opvangen als er geen geld bij komt", stelt Bouman, die op 1 februari afscheid neemt.

Korpschef: er komt een aanslag in Nederland
Korpschef: er komt een aanslag in Nederland (Foto: ANP)