Interview Pander: 'Bier, Frikandellen en een Rokende Pijp'

dekatophetspek

Op 24 december presenteert de Friese stoner metalband Pander haar album Fierce Self op de Frisian Metal Night in de Neushoorn in Leeuwarden. Hoog tijd om de mannen dus eens wat vragen te gaan stellen. Dekatophetspek liet zich uit de boom kijken en had een goed gesprek met zanger en gitarist Meindert Pander.

Pander

FOK!: Waar, wanneer en door wie is Pander opgericht?
Meindert Pander: Mijn goeie kameraad Andre Bouma (R.I.P) en ik waren geregeld wat aan het ‘pingelen’ bij Andre thuis in de garage. Ook hebben we een periode met een drummer gejammed. Op een gegeven moment kwam drummer en gitarist Peter de Bruin in beeld op festivals e.d. en hebben we hem gevraagd of ie zin had om een keer te jammen. Peter wist dat Remmie Grijpstra interesse had om te bassen. We zijn een repetitieruimte in gestapt, het klikte onderling en Pander is uiteindelijk eind 2011 opgericht.

Vanwaar de naam Pander?
De muziek kreeg vorm, we schreven een aantal nummers, een naam moest nog bedacht worden. We zochten een naam welke niets over de muziek zelf zei, een specifieke stijl hadden we niet. Peter gooide op een gegeven moment Pander op tafel. In de Wâlden (de Wouden - red) heeft bijna iedereen een bijnaam en Peter dacht dat Pander een bijnaam was, haha. Maar inderdaad het klinkt wel lekker en sindsdien heten we Pander.

Wat kun je nog herinneren van jullie allereerste optreden?
Ons eerste optreden was in Kollum op Koninginnedag 2012. We waren best zenuwachtig, ik in ieder geval wel. Veel vrienden en bekenden kwamen kijken. We speelden o.a. het nummer ‘Narkomaniya’ hierin zit een erg lange schreeuw, door ademnood viel ik bijna om, hahaha. Peter zat op een drumpodium van een vierkante centimeter en hij drumt nogal hard. Het drumpodium deinde op en neer en bekkens donderden op de grond. Her en der ging er wel  wat mis, overall speelden we best goed en het publiek was enthousiast.

In een oude biografie op het internet hebben de bandleden bijzondere bandnamen. Zo werd jij wel 'De Vechtmachine' genoemd. Hoe heb je deze bijnaam gekregen?
Iemand had de plaatselijke kroegbaas een blauw oog geslagen. Een kennis had samen met de kroegbaas hierop een verhaal verzonnen. Ik zou dit hebben gedaan omdat de kroegbaas naast mij zat te blowen en mij hiermee zat te vervelen. Dit verhaal gaat zo’n 15 jaar terug, de bijnaam was daarop snel geboren, zo gaat dat ‘yn de Wâlden’ (in de Wouden - red).

Drummer Peter de Bruin speelde eerder al in onder meer de band Shoo Rah. Hadden de andere bandleden ook al ervaring opgedaan met andere bands voordat ze in Pander gingen spelen?
Voor Andre Bouma, Remmie Grijpstra en mijzelf was dit de eerste bandervaring. Onze in 2014 aangetrokken gitarist André Bokma heeft in o.a. Way of Nature gezongen en speelt gitaar in een coverband. Remmie heeft inmiddels ook wat side-projects lopen en Peter is naast onze drummer ook gitarist in Sadotank.

Pander - Go!
Pander - Go!

Jullie eerste album stamt alweer uit 2012. Hoe kijk je nu terug op GO!?
De nummers van GO! zijn snel geschreven. De muziek is live opgenomen, enkele gitaar solo’s zijn tijdens de opnames bedacht en ingespeeld door Peter. Het waren 5 magnifieke en op momenten ook stressvolle dagen in de ‘Sing Sing Studio’ te Metslawier. We hadden weinig ervaring, maar wilden zelf produceren. De mix bijvoorbeeld hebben we zelf gedaan met begeleiding van studiobaas Milan Ciric. GO! is een perfecte spiegel geworden voor waar we toen muzikaal stonden. Door het verlies van André Bouma in de zomer van 2015 en de productie van een nieuw album, staan de nummers van GO! voor wat betreft live op een laag pitje. Maar een aantal gaan we zeker weer spelen en vetter dan ooit!!

Stonerrock is muziek die naar mijn mening het beste klinkt op vinyl. Hebben jullie al eens wat uitgebracht op vinyl?
In 2013 hebben we het nummer 'Leave' uitgebracht op vinyl. Deze compilatiesingle, samen met de bands Sparky’s Revenge, Stonehawk en Buffalo Roam, is uitgebracht door Totally Freaked Out Records. Mogelijk wordt het nieuwe album Fierce Self naast de CD ook uitgebracht op vinyl.


2015 was, met uitzondering van het binnenkort te verschijnen album, bepaald geen topjaar voor de band. Zo overleed mede-bandoprichter en gitarist André Bouma afgelopen juli, tijdens de opnames van Fierce Self, aan de gevolgen van de meest gehate ziekte ter wereld. Was het niet verdomde moeilijk om daarna met de band verder te gaan?
Het was een moeilijke, emotionele maar vooral onrealistische periode. We verloren als band niet alleen onze gitarist maar ook een goede vriend. Als band zie je elkaar ieder week in de repetitieruimte en met optredens. Tussendoor is er ook veel contact, het is niet anders dan een familie. Je zult begrijpen dat het erg moeilijk is om te zien hoe je vriend de strijd verliest tegen deze ziekte. Stoppen is echter nooit aan de orde geweest, ook omdat Andre dat absoluut niet zou willen. Ik weet nog goed het moment dat hij net had gehoord dat hij waarschijnlijk kanker had en ik hem sprak. Hij gaf direct aan dat we het optreden, wat dat weekend gepland stond, door moesten laten gaan. 'Beuken bliksem. Schroeien met die rotzooi … GO!' was zijn eis… Mede door Andre zijn instelling is nooit de gedachte opgekomen om te stoppen. De familie, vrienden, vriendinnen, wijzelf, we missen Andre allemaal, maar we dragen mooie herinneringen bij ons van dit talent! Op 4 juli 2015 moesten we afscheid nemen van Andre Bouma.

Klopt het dat Andre Bouma nog te horen is op de nieuwe plaat?
Andre is inderdaad te horen op ons nieuwe album. We hebben gitaarsolo’s van hem gebruikt welke zijn opgenomen tijdens drum opnamesessies. Toen voor Andre het lot was bepaald en hij al erg ziek was, is hij naar de studio gekomen om de solo's voor onder andere het nummer 'The Light' in te spelen. Dit zegt ook weer veel over wat voor kerel Andre was, sterk als een beer!! Ik bewaar goede herinneringen aan het moment dat we nog eenmaal met z’n allen in de studio hebben gezeten en we zijn erg blij dat hij te horen is op het nieuwe album. “Forever Among Us!”.

Wie is jullie nieuwe gitarist?
Onze nieuwe gitarist is onze maat André Bokma. Bokma werkte mee aan opnames van eerder uitgebracht promo materiaal. Begin 2014 is Bokma aangetrokken als gitarist bij Pander. Het oorspronkelijke plan was dat ik me meer op zang zou richten en minder op gitaarspel. Toen Andre Bouma ziek werd ben ik mijn oude partijen weer gaan spelen, André Bokma pakt nu de tweede gitaar op. Voor Bokma is het natuurlijk een dubbel gevoel maar 'no worries', André is een goeie vriend en gitarist met goeie ideeën. Voor Pander een basis om door te kunnen gaan en verder te groeien.

Pander - Fierce Self
Pander - Fierce Self

Op 24 december verschijnt jullie tweede album Fierce Self op Big Bad Wolf Records. Het album is geproduceerd door Johan Kooi, die we ook kennen van zijn werk voor bands zoals The Black Atlantic, Sväva en I Am Oak. Hoe wisten jullie hem te strikken als producer?
Het album is gemixt door Johan maar geproduceerd door Pander en Johan, we willen de touwtjes zelf in handen houden. We zijn stront eigenwijs, haha. In eerste instantie zou het album gemixt worden door muzikant, producer en Wâldpyk John Bart van der Wal (Herder/Aborted) maar door tijdgebrek en technische manco’s zijn we verder gaan zoeken. De man achter Studio Lobbes is een oude bekende van onze drummer. Goeie apparatuur en sfeer was de keuze voor de studio. Via Studio Lobbes zijn we ook in contact gekomen met muzikant en producer Johan Kooi, tevens eigenaar van Greenland Studio's. We hebben een aantal pre-mixen naar Johan gestuurd. Hij kon er wel wat mee liet 'ie ons weten. 5 dagen ouwehoeren en experimenteren was het gevolg. Het album spreekt voor zich, een verbeterde versie van GO!, wederom een rauwe bak herrie. Wij zijn erg tevreden met het resultaat.

Toekomstplannen?
Zekers….er staan alweer een lading optredens. We repeteren wekelijks en schetsen van nieuwe nummers liggen er. Deze tijd, de nieuwe bezetting, zorgt ook voor verandering, nieuwe inzichten en ideeën. Optreden voor een kratje bier en kroket of frikandel houd in dat we ook druk zijn met andere zaken, de pijp moet roken maar FUCK IT de spirit is er zeker. We kijken uit naar de komende stupide situaties, de lol, de optredens en de nieuwe nummers. De slogan op GO! "Horns up play louder bang harder we’re never grow up" blijft overeind!! Wacht…we hebben nog een aanvulling…
TASTE PANDER CONSUME RAW!!!!!

Wil je Pander zelf eens live ervaren en heb je geen zin om op de review op FOK! van het nieuwe album Fierce Self te wachten? Dat kan. Pander is namelijk morgenavond geheel GRATIS te bekijken tijdens de Frisian Metal Night in Poppodium de Neushoorn in Leeuwarden, samen met de bands Tsjuster, SpoOken, I am the Crown, Cote D’aver, 13 Steps, Coldblooded en Stonehawk. Heb je nog vragen aan Pander, dan kun je die kwijt op de Facebook-pagina van de band.