Skibond geschokt over drone-incident

Wereldskibond FIS zit behoorlijk in de maag met de neergestorte drone met camera die dinsdag bij een wereldbekerslalom bijna skiër Marcel Hirscher raakte. "Dit mag nooit meer gebeuren", meldde de bond woensdag. Het bedrijf Infront, dat de tv-registratie verzorgde in het Italiaanse skioord Madonna di Campiglio, verontschuldigde zich bij Hirscher en FIS voor het "ongelukkige voorval" en kondigde aan na onderzoek zo snel mogelijk met informatie te komen.

Hirscher, die amper iets gemerkt had van de pal achter hem neergekomen drone, nam het voorval aanvankelijk luchtig op. "Ik dacht even dat er iemand achter me kruiste of dat er op een of andere manier een stang net achter me was beland, maar je bent zo gefocust dat je er verder niet bij stilstaat", zei de Oostenrijker. Maar toen hij de beelden had gezien was zijn toon anders: "Een schande. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren."

Wedstrijdleider Markus Waldner sprak van "geknoei" en van een maar net afgewende ramp. In tegenstelling tot in Oostenrijk of Duitsland zijn drones bij skiwedstrijden in Italië toegestaan. "Hij zou niet recht boven de piste vliegen", zei Waldner. "maar in de tweede manche kwam hij steeds dichter boven de skiërs. Het is complete waanzin."

Het voorval levert de FIS een dilemma op. Aan de ene kant wil de bond de sport, met name om jeugdige fans te trekken, zo spectaculair mogelijk in beeld brengen. Aan de andere kant staat het veiligheidsaspect. Hirscher kon er uiteindelijk nog een grapje over maken. "Druk luchtverkeer boven Italië", schreef hij op Facebook bij een foto van het incident.

Hischier die maar net gemist wordt door de drone (Bron: YouTube)

Skibond geschokt over drone-incident
Skibond geschokt over drone-incident (Foto: ANP)