'Nederlandse industrie groeit verder in 2016'

De Nederlandse industrie profiteert ook volgend jaar van de aantrekkende conjunctuur. Meer stabiliteit in de grondstoffenprijzen zorgt er bovendien voor dat de afzetprijzen niet meer zo hard zullen dalen als dit jaar. Dat schrijven economen van ABN AMRO in een woensdag gepubliceerd rapport.

De bank gaat voor 2016 uit van een productiegroei van 2,5 procent. De investeringen in de industrie blijven naar verwachting toenemen, net als de werkgelegenheid, terwijl het aantal faillissementen na de toch al sterke daling van dit jaar verder afneemt.

Er zijn wel onzekere factoren die de vooruitzichten kunnen vertroebelen. Zo kan een sterke afkoeling van de Chinese economie mondiaal grote gevolgen hebben voor het economisch klimaat. Mede door het open karakter van de Nederlandse economie loopt de industriële sector dan een verhoogd risico.

Valutaschommelingen
Valutaschommelingen zullen ook komend jaar een sterke invloed hebben op de export. ABN AMRO voorziet in de eerste helft van 2016 een verdere terugval van de euro ten opzichte van de dollar, waardoor de twee munten uiteindelijk evenveel waard zullen zijn.

De zwakkere euro is een risico voor met name de transportmiddelenindustrie. In deze branche worden veel grondstoffen afgerekend in dollars. Onder meer de chemische industrie profiteert daarentegen van een goedkopere euro, omdat bedrijven hun producten makkelijker kwijt kunnen in bijvoorbeeld Brazilië, de Verenigde Staten en China.

'Nederlandse industrie groeit verder in 2016'
'Nederlandse industrie groeit verder in 2016' (Foto: ANP)