NIOD doet weer onderzoek naar Srebrenica

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) gaat bronnenonderzoek doen naar de val van Srebrenica. Dat gebeurt op verzoek van het kabinet, schrijft minister Jeanine Hennis van Defensie woensdag aan de Tweede Kamer.

Aanleiding zijn opmerkingen van haar voorganger Joris Voorhoeve. Die verklaarde op 29 juni in het tv-programma Argos dat een geheime afspraak tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de reden is geweest dat Nederlandse VN-militairen in de Bosnische moslimenclave in juli 1995 geen luchtsteun hebben gekregen. VVD en PvdA wilden een onderzoek naar de bewering van Voorhoeve.

Het NIOD publiceerde in april 2002 al een rapport over de val van Srebrenica. Het instituut gaat nu "een verkenning" uitvoeren naar bronnen en wetenschappelijke literatuur die sinds het rapport zijn verschenen. Verder wordt in kaart gebracht welke nieuwe bronnen van buitenlandse overheden en internationale organisaties beschikbaar zijn. Bij het onderzoek zal vooral gekeken worden naar mogelijke afspraken tussen Parijs, Londen en Washington over luchtsteun aan Srebrenica en voorkennis bij westerse inlichtingendiensten over de aanval op de VN-enclave.

Vervolgscenario's
Op basis van het onderzoek schetst het NIOD een aantal vervolgscenario's, aldus Hennis. Dat moet in september gereed zijn. Daarna besluit het kabinet hoe het verdergaat.

De aanval op Srebrenica begon op 6 juli. Toenmalig Dutchbatcommandant Thom Karremans vroeg een aantal malen om luchtsteun. De VN reageerden steeds negatief op die verzoeken. Op 11 juli viel de enclave. Daarna vermoordden Bosnisch-Servische troepen onder leiding van Ratko Mladic rond de 8000 moslimmannen en -jongens.

NIOD doet weer onderzoek naar Srebrenica
NIOD doet weer onderzoek naar Srebrenica (Foto: ANP)