Geschoten bij rellen om AZC Geldermalsen

Chaos in het Gelderse Geldermalsen. Daar zijn bij het gemeentehuis rellen uitgebroken. Een vergadering over de komst van een asielzoekerscentrum is abrupt afgebroken en de raadszaal is ontruimd. De mobiele eenheid heeft schoten gelost. 

Een menigte boze burgers had zich met vuurwerk en gebalde vuisten rond het gemeentehuis verzameld. Ze zijn het niet eens met de overheid. De bezorgde burgers bestormden daarop het gemeentehuis met veel geweld.

Er werden explosieven naar de politie gegooid, ook belandde enkele vuurwerkjes van de zwaardere categorie in het gemeentehuis. 

Eerder op de avond hielden enkele honderden inwoners van Geldermalsen een protestmars. De optocht begon in de wijk waar het asielzoekerscentrum voor 1.500 vluchtelingen moet komen en eindigde bij het gemeentehuis, waar woensdagavond een vergadering was over het azc.

Het hek dat rond het gemeentehuis was opgezet, is vernield. Volgens bewoners uit Geldermalsen die bij het gemeentehuis staan, komen de relschoppers niet uit die plaats.

De raad zou praten over de komst van een azc voor 1500 mensen. In de zaal werden alleen omwonenden toegelaten, die zich van tevoren hebben aangemeld. De vergadering begon om 20.00 uur maar werd kort daarna al gestaakt door de rellen buiten.

Er zijn minstens twee agenten gewond geraakt.

Dijkhoff: onlusten Geldermalsen ongehoord
"De ontruiming van een raadszaal in Geldermalsen wegens ongeregeldheden is natuurlijk ongehoord. Als je je mening wil uiten is daar alle ruimte voor. Dat ga je niet doen door met vuurwerk te gooien."

Dat stelde staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) in een eerste reactie woensdagavond op de ongeregeldheden in de Gelderse plaats. "Het zoeken van opvang voor asielzoekers is een moeilijke kwestie. Maar er is wel een grens.'' Het houdt op als je al bij voorbaat schreeuwend en rellend binnenkomt. Dat past niet bij een discussie, aldus de bewindsman.

Dijkhoff wil niet over een verharding van het maatschappelijk debat spreken. "Het is een manier van je opstellen die niet past bij hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Dit hoort gewoon niet. Mensen die met vuurwerk naar anderen gooien overtreden de wet. Die moeten we zien op te pakken.''