Miljard zagen finale WK voetbal op tv

Meer dan 1 miljard mensen hebben in de zomer van 2014 naar de finale van het WK voetbal in Brazilië op televisie gekeken. Bijna 700 miljoen mensen zagen de wedstrijd thuis, de rest keek bij een ander of op een publiek scherm. Met die kijkcijfers kwam de wereldbond FIFA woensdag naar buiten.

Over het gehele toernooi telde de FIFA 3,2 miljard televisiekijkers en dat was ongeveer evenveel als tijdens het toernooi van 2010 in Zuid-Afrika. Vooral het aantal thuiskijkers van de finale in Brazilië, die ging tussen Duitsland en Argentinië, steeg ten opzichte van 2010. Die 695 miljoen kijkers waren 12 procent meer dan in 2010. Het ging om mensen die minstens 20 minuten keken.

China spande de kroon met televisiekijkers. 252 miljoen Chinezen zagen WK-wedstrijden, 18,1 procent van de totale bevolking. Duitsland zette een binnenlands record neer, want 34,5 miljoen zagen Die Mannschaft de finale winnen.

Onder de Nederlandse kijkers werd de halve finale tussen Argentinië en Nederland het best bekeken: 12,4 miljoen mensen zagen Oranje naast de finaleplaats grijpen.

Miljard zagen finale WK voetbal op tv
Miljard zagen finale WK voetbal op tv (Foto: ANP)