FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 december 2015

North West deelt tweet

North West, de dochter van Kim Kardashian en Kanye West, is pas twee jaar oud, maar nu al heeft het kleine meisje haar eerste Twitterbericht verstuurd.

Kim stuurde maandag een opvallende tweet de wereld in. "jhjhh'/", luidt de tekst. Een paar uur later liet de realityster weten: "Ik zie net pas dat North heeft getwitterd".

Veel volgers hadden al door dat North aan het toestel van haar moeder zat. "North, geef de telefoon eens terug aan mama", reageert iemand. "Ha Northie, wat kan ik voor je doen", aldus een ander.

North West deelt tweet
North West deelt tweet (Foto: BuzzE)

Koning bij viering 60 jaar NOS Journaal

Koning Willem-Alexander is op 21 januari bij een conferentie van de NOS, vanwege het zestigjarig bestaan van het Journaal. De koning woont de slotdiscussie bij over de toekomstige rol van de journalistiek.

Onder het motto 'Journalistiek on Demand' organiseert de omroep een conferentie in TivoliVredenburg in Utrecht. Vakgenoten gaan hier met elkaar in gesprek over toekomst van de journalistiek in de samenleving en de invloed van technologische ontwikkelingen.

In het slotdebat komen Bert Habets, topman bij RTL Nederland, Giselle van Cann, plaatsvervangend hoofdredacteur van NOS Nieuws en Piet Bakker, hoogleraar Massamedia en Digitalisering aan de Hogeschool Utrecht aan het woord. Presentator Rob Trip en hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff trekken na afloop hun conclusies.

De NOS staat uitgebreid stil bij het jubileum. Zo presenteren op maandag 5 januari oude bekenden overdag de journaalbulletins, onder wie Eef Brouwers, Maartje van Weegen en Henny Stoel. 's Avonds is het jubileumprogramma Villa NOStalgia op tv te zien, waarin oud-presentatoren herinneringen ophalen. Rond het NOS Journaal van 20.00 uur biedt Annechien Steenhuizen die dag de kijkers via NP0 2 live een blik achter de schermen van de uitzending.

Koning bij viering 60 jaar NOS Journaal
Koning bij viering 60 jaar NOS Journaal (Foto: ANP)

Mariah Carey na jaren weer naar Nederland

Mariah Carey komt voor het eerst in jaren weer naar Nederland. De zangeres staat op zaterdag 23 april in de Amsterdamse Ziggo Dome in het kader van haar Sweet Sweet Fantasy-tournee, maakte concertorganisator Mojo maandag bekend.

Mariah was in 2003 voor het laatst in Nederland te vinden. Met haar Charmbracelet World Tour deed ze toen Rotterdam aan. De Charmbracelet World Tour, die Mariah in 2003 en 2004 afwerkte, was de laatste waarmee ze Europa aandeed.

"Lambily, het is te lang geleden! Ik heb er zo veel zin in naar Europa te komen en voor jullie op te treden", luidt Mariahs boodschap voor haar fans, haar 'lambily'. "Ik beloof dat we geweldige momenten gaan beleven en heb zo veel verrassingen in petto voor jullie."

De Sweet Sweet Fantasy tournee staat in het teken van Mariahs grootste hits, waaronder de popklassiekers Fantasy, Always Be My Baby, Hero en We Belong Together. Mariah doet met haar wereldtournee eerst zes Britse steden aan voor ze naar het Europese vasteland komt. Kaarten voor het concert in Amsterdam zijn vanaf vrijdagochtend te verkrijgen.

Mariah Carey na jaren weer naar Nederland
Mariah Carey na jaren weer naar Nederland (Foto: BuzzE)

Oud KLM-baas hoofd toezicht bij Fokker

Voormalig KLM-topman Peter Hartman is de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Fokker Technologies. De toeleverancier aan de luchtvaartindustrie, die onlangs werd overgenomen door het Britse GKN Aerospace, maakte de benoeming maandag bekend.

Hartman was bij KLM de voorganger van topman Camiel Eurlings. Sinds 2013 bekleedt hij een hoge functie bij moederbedrijf Air France-KLM.

Hartman zat al sinds december 2012 in de toezichtsraad van Fokker. Tegelijk met de overname van het bedrijf door GKN Aerospace is de samenstelling van de raad wat op de schop gegooid. Hartman neemt het voorzitterschap over van Jacques Schraven die is vertrokken.

Oud KLM-baas hoofd toezicht bij Fokker
Oud KLM-baas hoofd toezicht bij Fokker (Foto: ANP)

Adresfraude via internetsites aangepakt

In de strijd tegen adresfraude richt de overheid zich nu ook op internet. Advertenties waarin aangestuurd wordt op mogelijke adresfraude, worden verwijderd van verkoopsites als Marktplaats of 2dehands.nl.

Ambtenaren van Binnenlandse Zaken hebben inmiddels ongeveer honderd van dit soort advertenties opgespoord en verwijderd, zo meldt het ministerie maandag. Daarna krijgt de aanbieder van de advertentie een bericht dat hij verboden dingen doet. Eventueel volgt onderzoek naar het adres dat in de advertentie staat vermeld.

Het gaat om advertenties waarin foute woonconstructies worden aangeboden. Mensen bieden dan bijvoorbeeld woonruimte aan waarvoor de 'huurders' zich niet hoeven in te schrijven bij de gemeente. Of mensen vragen zelf om een postadres. Op deze manier proberen mensen ten onrechte toeslagen of uitkeringen aan te vragen. Anderen proberen juist onvindbaar te blijven voor de politie of de Belastingdienst.

Het kabinet heeft extra geld uitgetrokken om adresfraude aan te pakken.

Adresfraude via internetsites aangepakt
Adresfraude via internetsites aangepakt (Foto: ANP)

Belastingverlaging voor 2016 stap dichterbij

Een belastingverlaging van 5 miljard euro voor werkenden en bedrijven volgend jaar is weer een stap dichterbij gekomen. De oppositiepartijen CDA en D66 kondigden maandagavond in de Eerste Kamer (Senaat) hun steun aan voor de plannen van het kabinet van VVD en PvdA.

Die steun is noodzakelijk omdat de liberalen en sociaaldemocraten in de Senaat niet over een meerderheid beschikken. D66-senator Joris Backer zei dat de voorstellen "alles afwegende" een voldoende scoren.

De partij was lange tijd sceptisch. Maar D66 ging vorige week overstag nadat zij tegemoetkomingen van de regering had kunnen afdwingen. "Het totale pakket is voor ons een verbetering", aldus Backer. "Het is daarom niet meer dan logisch dat de fractie van D66, zoals het er nu voor staat, een positief eindoordeel zal geven."

CDA
De christendemocraten hadden eerder al laten weten zich achter het Belastingplan te kunnen scharen. Senator Marnix van Rij uitte nog wel een reeks bedenkingen. Maar hij beloofde "alles afwegende" de steun van het CDA bij de komende stemming.

Een van de kritiekpunten van Van Rij is het aparte wetsvoorstel van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën om de heffing op vermogen te wijzigen (aanpassing Box 3 van de inkomstenbelasting). Volgens de senator wordt de eenvoud vervangen door formules waar geen enkele belastingplichtige nog een touw aan vast kan knopen. "Ik zou willen zeggen: Welkom in de Wondere Wereld van Willy Wortel Wiebes."

Het CDA herhaalde zijn eis om de aanpassing van Box 3, die in 2017 moet ingaan, los te koppelen van het Belastingplan 2016. "Wij zullen er alles aan doen om dit vermaledijde plan te torpederen voor 1 januari 2017", dreigde Van Rij.

Belastingverlaging voor 2016 stap dichterbij
Belastingverlaging voor 2016 stap dichterbij (Foto: ANP)

Aanklacht omstreden sergeant naar krijgsraad

De aanklacht wegens desertie tegen Bowe Bergdahl, de Amerikaanse militair die vijf jaar lang in Afghanistan gevangen werd gehouden door de Taliban en is geruild tegen gevangen Taliban, is maandag voor berechting doorverwezen naar de krijgsraad.

De 29-jarige Bergdahl verliet in 2009 zijn post in Afghanistan en werd gevangengenomen door de Taliban, die hem na vijf jaar ruilden tegen vijf gevangen Talibanfiguren. Inmiddels hangt de sergeant in de VS een lange gevangenisstraf boven het hoofd vanwege desertie en wangedrag.

De datum van de voorgeleiding in Fort Bragg, North Carolina, zal op een later tijdstip worden bekendgemaakt. De aanklagers zeiden tijdens een voorbereidende zitting op de militaire post in San Antonio dat er voldoende bewijs was om Bergdahl vast te houden voor het proces op beschuldiging van desertie en wangedrag.

Aanklacht omstreden sergeant naar krijgsraad
Aanklacht omstreden sergeant naar krijgsraad (Foto: ANP)

IS executeert baby's met Downsyndroom

In het kalifaat waar de harde kern van Mohammed met de scepter zwaait, kan je maar beter geen chromosoom teveel hebben. De islamitische wijsgeren van de salafistische beweging hebben namelijk een fatwa uitgevaardigd dat het mogelijk maakt om baby's met aangeboren afwijkingen te executeren.

Dit meldt de Mosul Eye, een activistische groep in de Iraakse stad Mosul, waar IS de baas is. Mosul Eye houdt nauwgezet alle bewegingen van de islamitische bezetters in de gaten en doet daar regelmatig verslag van op hun website en facebookpagina.

De dappere strijders van Allah mogen dus in het vervolg, met goed fatsoen, baby's die het syndroom van Down hebben of anderszins gehandicapt zijn vervroegd richting hun schepper sturen. Hiermee komen ze ongeveer op hetzelfde niveau als de Nazi's, die ook kinderen vermoorden die een 'last voor de staat' waren.

De meeste gevallen van het Downsyndroom komen voor bij de zogenaamde buitenlandse strijders, die 'getrouwd' zijn met een Syrische, Iraakse of andere Aziatische vrouw.

Mosul Eye heeft al 38 gevallen van 'euthanasie' geconstateerd. Alle slachtoffertjes hadden een geestelijke of lichamelijke afwijking en hadden een leeftijd die varieert van een week tot drie maanden. De baby's kregen een dodelijke injectie of werden verstikt.

EP stemt tegen deal over uitstoot diesels

Dieselauto's moeten snel veel schoner worden. Maandagavond verwierp de bevoegde milieucommissie van het Europees Parlement het besluit van de Europese lidstaten om de industrie meer tijd te geven om zich aan te passen aan nieuwe uitstootnormen.

Vanaf september 2017 wordt namelijk de Real Driving Emissions-test ingevoerd, die de werkelijke uitstoot moet meten in plaats van laboratoriumtests. De EU-landen willen een overgangsfase waarin het is toegestaan de uitstootnorm van stikstof van 80 milligram per kilometer met 110 procent te overschrijden.

Het EU-parlement sprak hier schande van en denkt dat een overschrijding van 20 procent meer dan voldoende is. Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie stond een overschrijding tot 2019 met 60 procent toe.

Industrie beschermen
EU-lidstaten als Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Italië willen echter hun industrie beschermen. Nederland was tegen de afzwakking.

Nu de milieucommissie het besluit heeft verworpen, moeten alle Europarlementariërs er zich nog over uitspreken. Dat zal begin 2016 gebeuren. Als het hele EP ook tegen de plannen stemt, is het wetsvoorstel van tafel en moet de Europese Commissie met een nieuw voorstel komen. Doorgaans volgen de parlementariërs het stemgedrag van de bevoegde commissie.

Volkswagen
Het imago van de auto-industrie kreeg dit jaar een forse deuk nadat bekend was geworden dat Volkswagen jarenlang wereldwijd 11 miljoen dieselauto's heeft verkocht die waren uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke gassen in laboratoriumtests veel lager uitvalt dan in de praktijk.

GroenLinks is blij dat de milieucommissie een stokje steekt voor het 'beschamende akkoord'. "Een absurde deal", zo sprak Europarlementariër Bas Eickhout. "Na jarenlange fraude zouden autofabrikanten nu beloond worden door normen bij te stellen."

Het CDA benadrukt dat er veel meer druk komt te liggen op andere sectoren, als autoproducenten meer ruimte krijgen om onder het nationale stikstofplafond te blijven. D66 vindt het onacceptabel wanneer autofabrikanten de dieselnormen blijvend aan hun laars zouden lappen.

EP stemt tegen deal over uitstoot diesels
EP stemt tegen deal over uitstoot diesels (Foto: ANP)

Bill Cosby klaagt vrouwen aan wegens smaad

De Amerikaanse acteur en komiek Bill Cosby heeft maandag zeven vrouwen aangeklaagd wegens smaad. Ze hadden hem beschuldigd van belastering door te zeggen dat ze logen toen ze hem aanklaagden wegens aanranding.

De tegenaanklacht, ingediend bij de rechtbank in Springfield, Massachusetts, stelt dat de vrouwen "zijn eervolle nalatenschap en reputatie'' aantasten "door hem te beschuldigen van seksueel wangedrag''.

Meer dan vijftig vrouwen hebben de acteur er inmiddels van beticht hen seksueel te hebben aangerand na te zijn bedwelmd met drugs of alcohol. Cosby was vooral bekend van zijn rol in de tv-hit 'The Cosby Show' uit de jaren tachtig.

Cosby heeft herhaaldelijk wangedrag ontkend en hij is nooit strafrechtelijk aangeklaagd. Veel van de vermeende incidenten dateren echter van decennia terug, zodat de verjaringstermijn voor vervolging allang is verstreken.

Bill Cosby klaagt vrouwen aan wegens smaad
Bill Cosby klaagt vrouwen aan wegens smaad (Foto: BuzzE)

Dedicated server-support voor Xbox One-versie Ark: Survival Evolved

De Xbox One-versie van adventure/survivalgame Ark: Survival Evolved krijgt dedicated server-support. Klinkt vreemd, en dat is het ook wel een beetje, want je hebt een 'extra' Xbox One nodig om van deze functie gebruik te maken - als je zelf ook nog wilt spelen tenminste.

Enkele dagen geleden werd bekendgemaakt dat Ark: Survival Evolved, de populaire dinosaurusgame die vooralsnog alleen op pc te spelen was, op 16 december zijn debuut maakt op Xbox One. Mede-oprichter van ontwikkelaar Studio Wildcard Jesse Rapczak sprak met Xbox Wire over de mogelijkheid van het hosten van je eigen server op een 'dedicated' Xbox One. Dit stelt de speler in staat om een geheel eigen dedicated server op te zetten die geschikt is voor meer dan 50 spelers.

Bij menigeen rijst ongetwijfeld de vraag: wie heeft er in godsnaam een reserve Xbox One liggen? Desalniettemin een verrassende functie, hoewel Rapczak verder niet uitweidt over hoe e.e.a. softwarematig precies in elkaar steekt.  Ook is niet bekend of de functie meteen al beschikbaar zal zijn wanneer de game uitkomt.

Ark: Survival Evolved is een 'work-in-progress'-game met een definitieve release gepland voor juni 2016. De game is momenteel al aan te schaffen en te spelen, maar onderwijl wordt er nog druk aan de weg getimmerd. Wanneer de game uitkomt zal deze VR-ondersteuning hebben voor in ieder geval PlayStation VR en Oculus Rift.

Twaalf Eidolons in Final Fantasy Explorers

Square Enix heeft een infographic met daarin de twaalf eidolons die zullen verschijnen in de komende actie-RPG Final Fantasy Explorers. De game bevat oude bekenden zoals Bahamut, Ifrit en Ramuh, naast twee gloednieuwe eidolons: de bloemachtige Dryad en de mysterieuze Amaterasu.

In Final Fantasy Explorers kunnen avonturiers alleen of in een groep van maximaal vier spelers het gevecht aangaan tegen deze twaalf eidolons. Zodra spelers een eidolon hebben verslagen krijgen ze de mogelijkheid om deze op te roepen in gevechten via de “Trance Mode”, een tijdelijke vaardigheid waar spelers kunnen transformeren in andere legendarische personages uit de Final Fantasy-serie. Na het uitspelen van de hoofdverhaallijn kunnen spelers zichzelf uitdagen door het gevecht aan te gaan met afwijkende versies van elke eidolon die aanzienlijk moeilijk te verslaan zijn en er anders uitzien dan hun originele verschijning.

Final Fantasy Explorers komt op 29 januari 2016 uit voor Nintendo 3DS.

Eidolons in Final Fantasy Explorers

Obama: we raken IS harder dan ooit

Islamitische Staat is 40 procent kwijtgeraakt van de gebieden die de terreurbeweging in Irak had veroverd. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag gezegd. "We raken ze harder dan ooit", zei hij in een update over de strijd tegen IS.

Volgens de president worden de leiders van de terreurgroepering een voor een uitgeschakeld. "IS-leiders kunnen zich niet verstoppen en de Amerikaanse boodschap aan ze is: jij bent de volgende."

IS heeft sinds de zomer geen succesvolle grondoperatie uitgevoerd in Syrië of Irak, zei Obama. Hij erkende dat grondtroepen van Amerikaanse bondgenoten "een zeer zware strijd onder ogen moeten zien".

Obama: we raken IS harder dan ooit
Obama: we raken IS harder dan ooit (Foto: ANP)

Europese grenswacht in de maak

Om de buitengrenzen van de Europese Unie te versterken is een Europese grens- en kustwacht noodzakelijk. Die krijgt de bevoegdheid in te grijpen als een land zijn grenscontroles zelf niet op orde kan krijgen.

Ook zonder dat een land daarom heeft gevraagd. En dat ligt bij de Europese lidstaten zeer gevoelig. Polen heeft al aangegeven niet veel heil te zien in deze forse uitbreiding van het huidige in Warschau gevestigde grensbewakingsagenschap Frontex.

De Europese Commissie (EC) komt dinsdag met een voorstel hierover in een poging de migratiestromen te bezweren. Dit jaar kwamen tussen januari en november circa 1,5 miljoen vluchtelingen Europa binnen. Dat waren er in de vijf jaar daarvoor in totaal iets meer dan 800.000.

Reservepool
Als het plan wordt goedgekeurd worden de lidstaten verplicht een "reservepool" met experts op te tuigen, die in staat is binnen enkele dagen ten minste 1500 grenswachten te leveren als "directe actie" nodig is. Ook moeten ze schepen en ander materieel zoals vingerafdrukapparatuur beschikbaar stellen.

Een belangrijke nieuwe taak van het agentschap is het in kaart brengen van tekortkomingen in de grenscontroles, zodat tijdig kan worden ingegrepen. Als een land de adviezen uit die risicoanalyse niet opvolgt of besluiten niet tijdig uitvoert mag Brussel de Europese grens- en kustwacht opdragen in actie te komen.

Drones
Nu kunnen lidstaten Frontex om hulp vragen, maar "frontlijnstaat" Griekenland weigerde dat lange tijd. Met de nieuwe bevoegdheden kan de Europese grenswacht wél zelfstandig in actie komen bij bijvoorbeeld een plotselinge toename van het aantal vluchtelingen.

Verder wordt het aantal reddingsoperaties op de Middellandse Zee uitgebreid. Ook worden drones ingezet om mensensmokkelaars te bestrijden en de vaak wankele maar volgepakte bootjes op te sporen. De organisatie krijgt ook het recht om zelf terugkeervluchten te organiseren voor mensen die geen recht hebben op asiel.

Later deze week wordt het door Frankrijk en Duitsland gesteunde voorstel voor het eerst besproken door de regeringsleiders en staatshoofden tijdens een top in Brussel.

Europese grenswacht in de maak
Europese grenswacht in de maak (Foto: ANP)

Vraag een bètakey voor Blade & Soul aan

De MMO Blade & Soul is in Europa en Noord-Amerika beschikbaar is voor pc op 19 januari. Voordat je je in een MMO stort wil je natuurlijk weten of het iets is. Gelukkig organiseert NCSoft West een demo-weekend waar je het spel naar hartelust kunt uitproberen. We hebben flink wat keys ontvangen om jullie mee te laten doen met de closed bèta aankomend weekend.

In de game moeten spelers vechten om de dood van hun gevallen meester te wreken in een klassieke Wuxia verhaallijn. Wuxia, wat letterlijk 'martial held' betekent, is een breed genre binnen de Chinese fictie over de avonturen van martial artists in het aloude China. De free-to-play MMO bevat zeven klassen voor spelers om uit te kiezen, 30 dungeons, een level cap van 45 op je personage en een skill-based 1v1 Arena voor PvP.

De game probeert wat anders dan de gebruikelijke MMO's, met op actie gebaseerde gevechten met ability combos en een flexibele rollen-systeem waardoor healers niet vereist zijn. Het geeft spelers ook bewegingsvrijheid en mogelijkheden in de game-wereld, met personages die over de bergen springen en door de lucht vliegen. Meer informatie kun je hier vinden.

Het volgende closed bèta-weekend voor Blade & Soul start vrijdag 17 december om 19:00 en loopt tot en met maandag 21 december.

Vlaar scoort bij rentree Jong AZ

Ron Vlaar heeft maandag na een maandenlange revalidatie zijn eerste wedstrijdminuten gespeeld. De verdediger speelde een uur mee bij Jong AZ, dat oefende tegen Jong SC Cambuur en met 4-1 won. Vlaar tekende voor één van de treffers.

De 30-jarige international onderging in juli een meniscusoperatie. Die ingreep verliep moeizamer dan verwacht en daardoor duurde zijn herstel ook langer.

Vlaar zat zonder club na zijn vertrek afgelopen zomer bij Aston Villa. De international van Oranje hoopte op een nieuw avontuur, maar de knieblessure dwarsboomde zijn ambities. Sinds begin oktober werkte Vlaar bij AZ, waar hij de jeugd doorliep en zijn profdebuut maakte, aan zijn herstel. Vorige week kreeg hij een contract bij de Alkmaarders.

"Het ging wel lekker. Ik heb zeseneenhalve maand niet gevoetbald, dus het is even wennen. Vooral als je een sprint trekt, voel je dat je moet herstellen", zei Vlaar op de website van de club. "Ik ben blij dat ik dit weer in de benen heb. Het is belangrijk wedstrijdritme op te doen. De bekerwedstrijd komende woensdag tegen Kozakken Boys komt te vroeg, maar ik hoop zaterdag in de competitie weer iets te kunnen betekenen."

Vlaar scoort bij wedstrijdrentree
Vlaar scoort bij wedstrijdrentree (Foto: ANP)

Yarny komt in februari naar pc en consoles

Coldwood Interactive en Electronic Arts hebben aangekondigd dat Unravel op 9 februari 2016 wereldwijd zal worden uitgebracht voor pc, Playstation 4 en Xbox One.

De trailer van Unravel die vandaag is uitgebracht bevat nieuwe gameplay van Yarny. Het kleine personage bestaat uit één draad garen, die op avontuur gaat om de banden der liefde te herstellen.

"Games zijn een sterk platform, dat spelers kan inspireren en ontroeren. Met Unravel hopen we precies dat voor elkaar te krijgen", aldus Martin Sahlin, Creative Director bij Coldwood. "Yarny's missie is om verbroken relaties te herstellen en het garen symboliseert de liefde en band tussen mensen. Ondertussen testen we je IQ met omgevingspuzzels die zijn geïnspireerd door Noord-Zweden."

In het spel draait alles om het overwinnen van zowel grote als kleine obstakels. Met het kleine draad en het grote hart van Yarny reizen spelers door de omgevingen van Noord-Scandinavië in een physics-based puzzel- en platformspel. Sommige uitdagingen zijn eenvoudig, bijvoorbeeld als je Yarny met het draad over een gat moet laten zwaaien of langs een boom moet laten abseilen. Maar andere uitdagingen zijn complexer: spelers moeten Yarny's draad slim en creatief inzetten om het pad te vinden dat verder leidt. Ondertussen volg je een verhaal over liefde, verlangen en de banden tussen mensen, met Yarny als de rode draad die overal doorheen loopt. Wat wij van de game vinden kun je in deze preview lezen.

Unravel wordt ontwikkeld in Umeå, Zweden door Coldwood Interactive en wordt in Europa uitgebracht voor €19,99. EA Access leden kunnen Unravel al spelen voordat de game op 9 februari uitkomt en kunnen tevens de game met tien procent korting aanschaffen, alleen op Xbox One.

Weer minder inhaalacties in de Formule 1

Het zal voor de meesten niet echt als een verrassing komen, maar Max Verstappen is nu officieel de inhaalkoning van de Formule 1. Niet alleen eiste de jongeling alle aandacht op vanwege zijn uiterst gewaagde acties, maar ook in absolute aantallen is Verstappen op het gebied van inhalen onovertroffen. Hij haalde dit jaar in totaal 49 maal in, een gemiddelde van iets minder dan drie per race.

Ook Verstappen's teammaat Carlos Sainz deed het uitstekend. De Spaanse rookie kwam tot een totaal van 45. Sebastian Vettel bereikte het hoogste aantal inhaalacties per race. Tijdens de Canadese Grand Prix snelde Vettel liefst dertien maal langs een rivaal. De race met de meeste acties van het jaar vond plaats in Maleisië, waar zestig maal werd ingehaald. De fans op de tribunes van Australië en Singapore moesten zich daarentegen behelpen met slechts elf povere acties.  

In zijn totaliteit nam het aantal inhaalacties in de Formule 1 andermaal af. Dit jaar zagen we over een heel seizoen genomen 509 inhaalacties, iets meer dan 27 per race. Vorig jaar waren dat er nog 636, een slordige 20% meer. In 2013, het laatste jaar waarin er met V8-motoren werd gereden, werd er liefst 985 keer ingehaald, bijna het dubbele dus van afgelopen seizoen.

'Assassin's Creed Collection' op komst

Ubisoft heeft een domein geregistreerd met de url assassinscreedcollection.com. De Franse uitgever werkt blijkbaar aan een Assassin’s Creed Collection.

Meer details zijn er niet te vinden, via WhoIs is er al bevestigd dat het inderdaad Ubiosft is die dit domein op 11 december geclaimd heeft. Er is nog niets officieel aangekondigd. De kans bestaat dat het gewoon een domeinclaim is om te zorgen dat een mogelijke collectie in ieder geval verzekerd is van een juist domein. Het kan ook zijn dat ze alle last-gen games aan het porten zijn voor PlayStation 4 en Xbox One en dat we er later meer over horen.

Assassin's Creed 3

Super Mario Galaxy naar Wii U

Rating-sites zijn altijd handig om in de gaten te houden, dat bewijst de laatste vondst weer waarin Super Mario Galaxy nu ook voor Wii U een rating krijgt. Ouders mogen het gerust voor hun kind kopen, want het krijgt de 'E' van 'EveryOne'.

Het is dus hoogstwaarschijnlijk dat de springende loodgieter met Super Mario Galaxy in de eShop komt. Vreemd genoeg is het tweede deel al wel een tijd verkrijgbaar via de digitale winkel in het Westen en is dit eerste deel al wel eerder dit jaar uitgekomen in Japan. Het is nog even afwachten wanneer, maar de game komt uit op de Virtual Console op Wii U.

Super Mario Galaxy rated

Anderson en Van Gerwen klaar voor WK darts

De dartsliefhebbers kijken er al reikhalzend naar uit, maar komende donderdag is het zover. Dan gaat in Alexandra Palace in Londen het WK darts weer van start. De finale wordt op de eerste zondag van het nieuwe jaar, 3 januari, gespeeld. En de prijzenpot liegt er ook niet om. Er is maar liefst anderhalf miljoen pond, omgerekend ruim twee miljoen euro, te verdelen.

Gary Anderson begint het toernooi als titelverdediger en is logischerwijs favoriet, maar ook veelvraat Michael van Gerwen staat weer hoog genoteerd. Mighty Mike won dit jaar onder meer The Masters, het UK Open, de World Matchplay en de Grand Slam of Darts, maar moest vorig jaar zijn meerdere in Anderson erkennen.

Zoals de traditie voorschrijft komt Anderson al op de eerste avond in actie. Hij zal het opnemen tegen een Deense of Engelse qualifier, die voor het eerst in Ally Pally in actie mag komen. "Ik heb wonderschone herinneringen aan het WK van vorig jaar. Kan bijna niet wachten op het weerzien", keek de Schot vooruit. "Het is moeilijk je voor te bereiden omdat je de tegenstander nog niet kent. Maar Per Laursen loopt al jaren mee en Andy Boulton deed het in de kwalificatie heel goed. Gemakkelijk wordt het dus niet."

Van Gerwen begint een dag later aan het toernooi en is op dit moment de man in vorm. In de eerste ronde treft de darter uit Gemonde de Thai Thanawat Gaweenuntawong of de Duitser Rene Eidams. "Altijd link, want om eerlijk te zijn heb ik van beide spelers maar weinig gezien", aldus Van Gerwen. "Maar ze zijn zo ver gekomen, dus je kunt het niet te licht opvatten. Ik zal scherp zijn."

Ook blikte Van Gerwen ook nog kort terug op een fantastisch dartsjaar. "Ik heb een briljant jaar achter de rug en afgelopen maand was helemaal verbijsterend. En nu, na een korte break, het WK. Ik moet me op één wedstrijd tegelijk richten. Dat is precies wat ik ga doen."

PSV en Cocu mondeling akkoord over verlenging

PSV en Phillip Cocu hebben eerder vandaag een mondeling akkoord bereikt over de verlenging van het contract van de trainer. Recent doken berichten op dat beide partijen de intentie hadden om met elkaar door te gaan. Na ondertekening van de nieuwe verbintenis blijft Cocu tot medio 2019 bij PSV.

Cocu kijkt er naar uit om zichzelf en de selectie verder te ontwikkelen. "Wij zijn aan een bepaald traject begonnen. Een traject met een mooie visie, dat ook een mooie ontwikkeling doormaakt. Toch zit er nog veel rek in dat traject, in de club en in mezelf. Ik wil de ingezette lijn graag doortrekken", aldus de hoofdcoach op de website van de Eindhovense club.

Ook Marcel Brands, technisch directeur van PSV, is blij met het mondelinge akkoord. Volgens hem is Cocu op dit moment de ideale coach voor de ploeg. "De spelers zijn enthousiast over hem, de jeugdopleiding maakt een mooie ontwikkeling door, kortom voor ons is Phillip de beste coach die we ons op dit moment kunnen wensen. Ik ben heel blij dat hij hier blijft."

Onlangs dook de naam van Cocu op bij Swansea City. Vrij snel daarna werd al bekend dat de oefenmeester een avontuur in de Premier League nog niet zag zitten en heeft dat vandaag dus bevestigd.

Van der Horst en Welten kandidaat hockeyprijs

Robert van der Horst is een van de vijf kandidaten voor de titel wereldhockeyer van het jaar. Bij de vrouwen is Lidewij Welten een van de vijf genomineerden in de internetverkiezing van de internationale hockeybond FIH.

Van der Horst kan de opvolger worden van Mark Knowles, de Australiër die ook dit jaar kans maakt. Bij de vrouwen komt er sowieso een nieuwe winnaar. Ellen Hoog, over 2014 gekozen tot hockeyster van het jaar, is ditmaal niet genomineerd. De laatste Nederlander die de prijs bij de mannen veroverde was Teun de Nooijer in 2006.

Bij de verkiezing van beste keeper van het jaar maken zowel Jaap Stockmann als Joyce Sombroek kans. Beiden wonnen vorig jaar de trofee die toen voor het eerst werd uitgereikt. Bij de vrouwen zijn Xan de Waard en Maria Verschoor genomineerd voor de titel talent van het jaar. Verschoor won die prijs al in 2013. De winnaars worden op 26 januari bekendgemaakt.

Van der Horst en Welten kandidaat hockeyprijs
Van der Horst en Welten kandidaat hockeyprijs (Foto: ANP)

Rentree Balotelli aanstaande

De rentree van Mario Balotelli is aanstaande. De 25-jarige aanvaller van AC Milan is maandag voor een laatste medische controle naar München gevlogen. Daar werd hij een maand geleden geopereerd wegens een ontsteking aan het schaambeen. De blessure hield de door Liverpool uitgeleende spits sinds eind september buitenspel.

De verwachting is dat Balotelli van zijn Duitse arts groen licht krijgt voor volledige belasting. Milan-coach Sinisa Mihajlovic sprak zelfs de hoop uit dat het Italiaanse zorgenkind donderdag in het bekerduel met Sampdoria alweer enige minuten kan maken en anders komend weekeinde tegen Frosinone.

Rentree Balotelli aanstaande
Rentree Balotelli aanstaande (Foto: ANP)

Waterpolodames komen nipt te kort tegen de Verenigde Staten

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben niet kunnen stunten tegen de Verenigde Staten. Oranje had moeite om in de wedstrijd te komen en keek halverwege de wedstrijd al tegen een 7-4 achterstand aan. De waterpolosters wisten het gat nog wel te verkleinen, maar de wereldkampioen gaf de overwinning niet meer weg en won met 10-8 (3-2, 4-2, 1-2, 2-2)

De waterpolovrouwen verblijven tot 20 december in Los Angeles voor de Holiday Cup, ter voorbereiding van het EK waterpolo dat gehouden wordt van 10 tot 23 januari. Naast de Verenigde Staten (woensdag en zaterdag) speelt Nederland ook tegen Spanje (dinsdag en vrijdag) en Italië (donderdag en zondag).

Waterpolodames komen nipt te kort tegen de Verenigde Staten (Pro Shots/Insidefoto)
Waterpolodames komen nipt te kort tegen de Verenigde Staten (Pro Shots/Insidefoto)

Sports Illustrated eert Serena Williams

Het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Sports Illustrated heeft dit jaar tennisster Serena Williams uitgeroepen tot sporter van het jaar. Het is meer dan dertig jaar geleden dat een sportvrouw deze eer ten deel viel. Hardloopster Mary Decker was in 1983 haar voorganger.

De 34-jarige Williams beleefde een topjaar op de tennisbaan met drie grandslamoverwinningen (Australian Open, Roland Garros en Wimbledon). De nummer één van de wereld won 53 partijen en verloor er slechts drie. Ze heeft 21 grandslamtitels op haar naam, drie minder dan recordhoudster Margaret Smith-Court.

"Serena is niet alleen de beste speelster van haar generatie, maar ook in de geschiedenis. Ze verdient deze beloning voor wat ze zowel op als naast de tennisbaan heeft laten zien", aldus hoofdredacteur Paul Fichtenbaum.

Sports Illustrated eert Serena Williams
Sports Illustrated eert Serena Williams (Foto: ANP)

EenVandaag: Geert Wilders politicus van het jaar

Geert Wilders is door EenVandaag-kijkers verkozen tot Politicus van het Jaar 2015. De uitslag werd maandagavond in een extra lange live-uitzending van EenVandaag bekendgemaakt. De PVV-leider liet Jesse Klaver en Jeroen Dijsselbloem achter zich.

Vrijdag had EenVandaag een top-3 bekendgemaakt op basis van 30.000 uitgebrachte stemmen. Wilders vormde die top-3 samen met GroenLinks-leider Jesse Klaver en PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Uiteindelijk brachten 37.000 mensen een stem uit, van wie 25 procent op Wilders stemde. Klaver haalde 14 procent, Dijsselbloem 9 procent.

Derde keer
Het is de derde keer dat Geert Wilders de titel publieksverkiezing wint. Dat was ook het geval in 2013 en in 2010. In de tussenliggende jaren wonnen Frans Timmermans (2014), Diederik Samsom (2012) en Emile Roemer (2011). Niemand won de titel vaker dan Wilders: zowel Rita Verdonk als Wouter Bos gingen twee keer met de prijs aan de haal.

Wilders wordt geroemd om zijn opstelling in de vluchtelingencrisis en om zijn vooruitziende blik. Wilders scoort vooral goed bij de eigen achterban, terwijl Klaver en Dijsselbloem een breder electoraat aanspreken. Kiezers vinden Klaver een frisse verschijning en prijzen zijn duidelijke idealen en visie. Dijsselbloem wordt gezien als een baken van rust en krijgt ook veel lof voor de manier waarop hij twee zware taken (minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep) weet te combineren.

Jongeren
Het jongerenpanel van EenVandaag verkoos Jesse Klaver tot beste politicus van 2015, gevolgd door Geert Wilders. Premier Mark Rutte en D66-leider Alexander Pechtold delen de derde plaats. Jongeren vinden dat Klaver duidelijke taal spreekt, goed is in het debat en zich betrokken toont.

Geert Wilders
Geert Wilders is verkozen tot Politicus van het Jaar.

Man valt Franse leraar aan uit naam van IS

Een leraar is maandag in een voorstad van Parijs aangevallen door een gemaskerde man die zei van de terreurbeweging Islamitische Staat te zijn. De leraar was vroeg op de kleuterschool in Aubervilliers aanwezig om de schooldag voor te bereiden. Hij werd in de klas aangevallen door een man die hem met een hobbymes te lijf ging en zei dat het een waarschuwing was van Islamitische Staat.

De dader had volgens Franse media geen wapens bij zich toen hij de klas binnenging. Hij stak zijn slachtoffer met een hobbymes uit het lokaal. Hij is voortvluchtig. De Franse politie behandelt het incident voorlopig als een poging tot moord met terroristisch motief.

Update 19.03 uur
Naar nu blijkt heeft de leraar de aanval verzonnen, zo meldt de NOS. Waarom de man de aanval heeft verzonnen en hoe de man aan zijn verwondigen komt is vooralsnog onduidelijk.

Man valt Franse leraar aan uit naam van IS
Man valt Franse leraar aan uit naam van IS (Foto: ANP)

Frijns heeft nooit een kans van Red Bull gekregen

Hij wordt gezien als één van de grootste racetalenten van zijn lichting. En niet ten onrechte. Robin Frijns won de Formula BMW Europe, Formula Renault 2.0 Eurocup en de Formula Renault 3,5 en werd testrijder voor de Formule 1-teams van Caterham en Sauber. Toch kreeg de Maastrichtenaar nooit de kans om zijn debuut te maken in de koningsklasse van de autoracerij. Algemeen wordt aangenomen dat dat komt doordat Frijns ooit zei dat Red Bull zijn talenten als honden zou behandelen. Een onhandige uitspraak, die door de internationale media werd opgepikt en het talent niet in dank werd afgenomen. "Maar ik heb het woord 'hond' nooit in mijn mond genomen," zegt Frijns nu.

"Een journalist van de Telegraaf vroeg mij waarom ik nooit was opgepikt door een jeugdteam van McLaren of Red Bull. De waarheid is dat er nooit iemand op me af is gekomen die me vroeg voor hem te komen rijden. Waarom dat is, weet ik ook niet. Daarom antwoordde ik destijds als eerste dat ik nooit gevraagd ben door een team en daarna zei ik pas dat ik niet zou weten of ik wel op een aanbieding van Red Bull in zou gaan, omdat ik verhalen kende van rijders die vast werden gelegd maar een half jaar later weer aan de kant werden gezet. Dat brengt een bepaalde de druk met zich mee en ik weet niet of dat de juiste druk is. De volgende dag las ik echter in de krant dat ik gezegd zou hebben dat Red Bull hun rijders als honden zou behandelen! Maar ik heb dat woord nooit in mijn mond genomen, want dat weet ik helemaal niet."


Of de affaire zijn loopbaan heeft beschadigd, kan Frijns niet zeggen. "Geen idee. Je kan nooit weten hoe het anders zou zijn gelopen. Het is gebeurd, het leven gaat door, het meest frusterende is dat ik het nooit gezegd heb. Toch gelooft iedereen het omdat het in de krant stond. Nog steeds, na vier jaar, vragen mensen me of ik dat echt gezegd heb. En iedere keer zeg ik weer van niet. In mijn hele leven heb ik die woorden nooit in mijn mond genomen." Bij de pakken neerzitten doet hij niet. In de toekomst ziet Frijns zichzelf nog wel eens verkassen naar de Verenigde Staten. "IndyCar is de Formule 1 van Amerika," stelt hij. "Ik ben nog nooit op Indianapolis geweest, heb nog nooit in Amerika gereden. Ik heb me laten vertellen dat oval-racing heel moeilijk is. Ik wil dat één keer in mijn leven doen, om te weten hoe het is, want het zal heel anders zijn dan op een normale baan."

Voorlopig richt Frijns zich echter op de Formule E waarin hij recent zijn debuut maakte voor Andretti Autosport. Hij liet zien het racen nog niet verleerd te zijn en mocht tijdens zijn tweede race direct naar het podium. Komend weekend is hij te bewonderen tijdens de ePrix op het Punta del Este-circuit in Uruguay.


"De Formule 1-reglementen moeten worden herschreven"

Ferrari-president Sergio Marchionne vindt dat de Formule 1-reglementen moeten worden herschreven, zo heeft hij tijdens de jaarlijkse kerst-persconferentie van Ferrari naar buiten gebracht. Volgens Marchionne kunnen de huidige regelementen enkel door rechters goed begrepen worden.

Marchionne antwoordde op een vraag over wat de Formule 1 kan leren van de MotoGP. "De regels die we in de F1 hebben, hebben niks te maken met de regels voor de motoren," zei hij. "Wij hebben rechters nodig om de regels goed te kunnen interpreteren en we kunnen niet zo verder gaan. Ik vind dat we het systeem moeten omgooien als het op de complexiteit van de regels aan komt, omdat het niet te begrijpen is."

Ook twijfelt de Ferrari-president over de beslissing om een extra compound te introduceren, omdat dit de regels nog gecompliceerder maakt. "Er gaat een nieuwe band komen en iedereen lijkt er blij van te worden. Ik denk echter niet dat we blij moeten zijn met de introductie van nog een compound."

Ferrari-president Sergio Marchionne vindt dat de Formule 1-regels moeten worden herschreven (Pro Shots/Jan Kok)
Sergio Marchionne vindt dat de Formule 1-regels moeten worden herschreven (Pro Shots/Jan Kok)

Eerste trailer voor Star Trek Beyond

Alsof het nog niet genoeg is om recentelijk nieuwe trailers gezien te hebben voor Civil War en Batman v Superman en over enkele dagen de zevende Star Wars-film te kunnen gaan zien, komt Hollywood deze week met nog een nieuw cadeautje: de eerste trailer voor de derde film in de nieuwe Star Trek-reeks.

Weinig is er uit deze trailer te halen over het verhaal, maar de belofte lijkt te zijn dat het in ieder geval een hoop plezier gaat opleveren.

Star Trek Beyond is te zien vanaf 21 juli 2016.

Nederlaag maar toch recordwinst voor FN

Achter de nederlaag bij de Franse regionale verkiezingen schuilt er ook een succes voor het Front National (FN) van Marine Le Pen. Hoewel de partij in geen enkele regio wist te winnen, haalde FN toch de meeste stemmen ooit en wist het zijn mandaat daarmee te verdrievoudigen.

In de tweede verkiezingsronde zondag kreeg de partij van Le Pen 6,8 miljoen stemmen, blijkt uit cijfers die het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekendmaakte. Dat zijn ongeveer 400.000 kiezers meer dan het beste resultaat tot nu toe, bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van 2012. Het Front National kan na de verkiezingen in de regio's nu rekenen op 358 zetels in plaats van de vorige 118.

In de tweede ronde heeft de conservatieve alliantie rond de voormalige president Nicolas Sarkozy met 40,2 procent de meeste stemmen behaald. De socialisten van president François Hollande, die in twee regio's niet meededen, kwamen met enkele geallieerde partijen uit op 28,9 procent. Het Front National won 27,1 procent van het electoraat, nadat het in de eerste ronde een recordaantal stemmen van 27,7 procent had behaald.

Nederlaag maar toch recordwinst voor FN
Nederlaag maar toch recordwinst voor FN (Foto: ANP)

Export groeit gestaag door

De goederenexport uit Nederland is in oktober met 3,7 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. De stijging is daarmee groter dan in de voorgaande maand, toen de uitvoer met 1,5 procent groeide.

In oktober groeide vooral de uitvoer van aardolie- en chemische producten. Daarentegen kromp de export van machines. De import was in oktober 8,4 procent groter dan een jaar eerder. In september nam de invoer met bijna 6 procent toe.

Export groeit gestaag door
Export groeit gestaag door (Foto: ANP)

[eSports] Team Fire wint All-stars 2015

Na vier  dagen van League of Legends, heeft team Fire de All-star 2015 gewonnen tegen Team Ice. Beide teams waren erg aan elkaar gewaagd, maar na een beslissende wedstrijd tussen Europa en Korea was het Fire dat zegevierde. Europa, dat eerder in het toernooi wel van Korea won, had in twee wedstrijden niet veel in te brengen tegen de Koreanen. De winnende regio's, Korea, Noord-Amerika en Taiwan, krijgen op hun servers nu prijzen, terwijl de champion Diana een eigen Fire-gerelateerde skin krijgt.

All-stars is een toernooi waar de beste spelers van elke regio samen een team vormen en dan weer samengaan met twee andere regio's om zo samen twee teams te vormen. Gedurende vier dagen kunnen teams door middel van speciale gamemodi punten binnenhalen voor hun team. Omdat de teams vrijwel gelijk stonden tijdens het hele toernooi was het gisteren extra spannend. Uiteindelijk viel de beslissing gisteren nog bij het 1 tegen 1-toernooi, dat Bjergsen van Team Fire won. Daarnaast was de all-star-all-star match, waarbij de vijf favoriete spelers van elk team tegen elkaar speelde. Dit werd gewonnen door team Ice. De tandemmodus, waarbij twee spelers een champion bestuurden, een speler gebruikte de muis, de ander het toetsenbord. Deze werd door team Ice gewonnen. De afsluiter was het 5v5-toernooi, waarbij Korea het dus opnam tegen Europa. Korea won dat dus en daarmee kreeg Team Fire 300 extra punten. Genoeg om Team Ice voorbij te gaan.

Lol Allstars resultaat

Massale evacuaties op Filipijnen om tyfoon

De Filipijnen zetten zich schrap voor tyfoon Melor. Uit voorzorg zijn ongeveer 750.000 inwoners van het centrale deel van de eilandengroep geëvacueerd. Verder zijn veertig binnenlandse vluchten geannuleerd, talloze scholen en kantoren gesloten en moeten honderden veerboten en vissersboten in de haven blijven.

Melor is al aan land gekomen. De tyfoon heeft de noordelijke punt van het eiland Samar getroffen. Er zijn windsnelheden tot 150 kilometer per uur mogelijk. Verder waarschuwen autoriteiten voor hevige regenval, die kan leiden tot overstromingen, hoge golven en aardverschuivingen. Melor bereikt naar verwachting later op de dag het dichtbevolkte eiland Sorsogon, zo'n 400 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla.

Meteorologen zeggen dat Melor een erg ,,compacte tyfoon" is. Dat voorkomt mogelijk dat ook ver buiten het centrum van de tyfoon verwoestende effecten ontstaan. Het natuurverschijnsel volgt tot nog toe ongeveer dezelfde weg als de tyfoon Haiyan, die in 2013 bijna 8000 mensenlevens eiste.

De leiding van de nationale rampenbestrijding verwacht dat op een aantal plaatsen de stroom- en communicatievoorzieningen zullen uitvallen. Voor twintig provincies, waaronder het gebied rond de hoofdstad Manilla, heeft de meteorologische dienst een regen- en stormwaarschuwing uitgegeven.

Massale evacuaties op Filipijnen om tyfoon
Massale evacuaties op Filipijnen om tyfoon (Foto: ANP)

'Banken bang voor cybercrime'

Bankiers zien cybercrime en de onzekere economie als de belangrijkste bedreigingen voor hun sector. Dat stelt consultancybureau PwC in zijn jaarlijkse onderzoek naar grootste zorgen in de bankensector.

Bankiers, risicomanagers en regelgevers wijzen daarin de kwetsbare economie aan als de belangrijkste potentiële uitglijder voor de bankensector. Cybercrime steeg daarnaast echter met stip op de zorgenlijst, van negen naar twee. In 2012 stond de vrees voor hackers en computervirussen nog slechts op de achttiende plaats.

De angst voor cybercrime blijkt ook uit de grote zorgen binnen de financiële sector over de kwaliteit van de technologie van banken en hun systemen voor risicomanagement. Die nemen de vierde en zesde plaats in op de lijst met mogelijke 'bananenschillen' voor de banken.

'Banken bang voor cybercrime'
'Banken bang voor cybercrime' (Foto: ANP)

Overname BG door Shell kost duizenden banen

De beoogde overname door Shell van gasproducent BG gaat naar verwachting wereldwijd 2800 banen kosten. Dat komt neer op 3 procent van het totale aantal werknemers van het gecombineerde bedrijf, meldde Shell maandag.

Shell maakte eerder dit jaar al bekend dat het wereldwijd 7500 arbeidsplaatsen schrapt. Het banenverlies als gevolg van de overname van BG, waarvan de potentiële kostenvoordelen op 3,5 miljard dollar worden geschat, komt daar bovenop.

Overname BG door Shell kost duizenden banen
Overname BG door Shell kost duizenden banen (Foto: ANP)

Tientallen agenten dood door busongeluk

Door een ongeluk met een bus vol Argentijnse politieagenten zijn in de nacht van zondag op maandag meer dan veertig mensen om het leven gekomen. Argentijnse media meldden dat de bus met zestig inzittenden in het noorden van het land van een brug over een kloof reed en circa 25 meter naar beneden stortte.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. Het dagblad La Nación berichtte dat de chauffeur vermoedelijk de macht over het stuur verloor door de beroerde staat van het wegdek. De plaatselijke bevolking gebruikt de weg in de nachtelijke uren niet omdat hij zo slecht is, meldden de plaatselijke autoriteiten in de stad Rosario de la Frontera, niet ver van de plaats van het ongeluk.

De agenten waren op weg met de opdracht de grens te bewaken.

Tientallen doden door busongeluk Argentinië
Tientallen doden door busongeluk Argentinië (Foto: ANP)

Marechaussees parlement willen geweer dragen

De marechaussees die in Den Haag onder meer het Tweede Kamergebouw bewaken vinden dat ze te licht bewapend zijn om het op te kunnen nemen tegen terroristen. De marechaussees hebben een pistool bij zich maar willen een automatisch geweer dragen.

Dat zegt voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM. Hij krijgt signalen van de marechaussees dat zij niet tevreden zijn met de huidige bewapening.

Debie stelt dat de marechaussees met een pistool geen kans maken tegen bijvoorbeeld een kalasjnikov. "We hebben de beelden nog op ons netvlies van de agent die bij de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs niets terug kon doen en werd doodgeschoten", aldus Debie.

Heckler & Koch HK416
De marechaussees willen de automatische Heckler & Koch HK416 dragen. Ze hebben ook de beschikking over die wapens, maar ze liggen in de auto. Volgens Debie is dat op het moment van een aanval nogal onpraktisch.

Hij kan zich voorstellen dat de oorlogswapens niet goed in het straatbeeld passen. Debie zegt echter dat hij "opkomt voor de belangen van de mensen die met gevaar voor eigen leven een aanval moeten weerstaan".

De marechaussee heeft de beveiliging van de Tweede Kamer in februari overgenomen van de politie. De politieagenten kunnen zich daardoor meer richten op hun gewone taken. De bewaking van gebouwen vanwege de terreurdreiging, waaronder ook Joodse instellingen, vergde veel politie-inzet.

Marechaussees parlement willen geweer dragen
Marechaussees parlement willen geweer dragen (Foto: ANP)

'Meidenband weg na ruzie China en Noord-Korea'

Dat een Noord-Koreaanse meidenband afgelopen weekend plotseling uit de Chinese hoofdstad Peking verdween, duidt volgens analisten op groeiende spanningen tussen de twee landen over bewapening en politiek protocol.

Het eerste buitenlandse optreden van de Moranbong Band werd zaterdag plotseling geschrapt. De band is opgericht door de Noord-Korea dictator Kim Jong-un. Het repertoire bestaat onder meer uit propagandaliederen.

China geldt al lange tijd als enige bondgenoot van Noord-Korea, maar volgens waarnemers beginnen de banden nu af te brokkelen.

De afgelasting volgde twee dagen nadat Kim had gezegd dat Noord-Korea een kernmacht was geworden "klaar om een atoombom en een waterstofbom" te laten ontploffen.

"Optredens van Noord-Koreaanse groepen zijn nooit alleen maar culturele activiteiten", zei hoogleraar internationale betrekkingen Sun Xingjie van de universiteit van Jilin tegen de krant South China Morning Post. "Ze demonstreren wederzijds vertrouwen van de leiders van beide landen."

'Meidenband weg na ruzie China en Noord-Korea'
'Meidenband weg na ruzie China en Noord-Korea' (Foto: ANP)

Informatie zorgverzekeraars klopt vaak niet

De meeste zorgverzekeraars informeren consumenten niet op de juiste wijze over de polissen die zij verstrekken. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een maandag verschenen onderzoek.

De NZa liet onderzoeksbureau TNS Nipo 1500 telefoontjes plegen naar de zorgverzekeraars. De bellers deden zich voor als consumenten en stelden vragen over onderwerpen die alle zorgverzekeraars regelmatig krijgen.

Volgens de onderzoekers beantwoorden kleinere zorgverzekeraars de vragen beter dan de grotere. Bij de grote zorgverzekeraars scoort Achmea het slechtst. Het bedrijf beantwoordde slechts 75 procent van de vragen correct. Ook VGZ, Menzis, CZ en ASR deden het slecht met percentages variërend van 78 en 81 procent.

Informatie zorgverzekeraars klopt vaak niet
Informatie zorgverzekeraars klopt vaak niet (Foto: ANP)

'Nieuwe' Pokémon bekendgemaakt

The Pokémon Company heeft op haar YouTube-kanaal eindelijk het bestaan van de Pokémon Volcanion bekendgemaakt. De Pokémon, die al in de code zat van Pokémon X en Pokémon Y, is nu dus, ruim twee jaar later, officieel geïntroduceerd. Volcanion is de eerste Pokémon met een water/vuur-type. Officiële releasedata om de Pokémon te downloaden zijn nog niet bekend, maar men verwacht dat, dat volgend jaar een keer is.

Volcanion is na Diancy en Hoopa de derde en laatste Pokémon die in de code van Pokémon X en Pokémon Y zat, maar niet in de game zelf verkrijgbaar was. Van alle drie werd al snel bekend dat ze bestonden. Waarschijnlijk krijgt Volcanion volgend jaar zijn eigen film in Japan en wordt hij dan verkrijgbaar voor de games via download. Volcanion is de stoom Pokémon. De kracht waarmee de Pokémon stoom naar buiten brengt is, volgens de beschrijving, sterk genoeg om een hele berg weg te blazen.

Mogelijk elf Nederlandse darters in WK

Het WK darts 2016 van de PDC heeft een aanzienlijke Oranje-inbreng. Liefst tien Nederlanders staan op de deelnemerslijst. Daar kan nog een elfde bijkomen als Sven Groen zich met succes door de laatste voorronde werkt. Hij moet daarvoor de Fin Kim Viljanen verslaan.

Michael van Gerwen, de kampioen van 2014, is opnieuw de favoriet. Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort zijn belangrijke outsiders. Wat er ook gebeurt, in de tweede ronde speelt in elk geval een Nederlander. Voormalig wereldkampioen Van Barneveld werd gekoppeld aan landgenoot Dirk van Duijvenbode. De negentienjarige Jeffrey de Zwaan, die indruk maakte in zijn eerste profjaar, debuteert. Verder doen nog Jelle Klaasen, Benito van de Pas, Christian Kist, Jan Dekker en Jermaine Wattimena mee.

In het WK wordt het set-systeem gehanteerd. De eerste ronde is een best-of-five sets (maximaal vijf legs per set). De finale gaat over maximaal dertien sets. In de vorige editie versloeg Gary Anderson Phil Taylor met 7-6.

Mogelijk elf Nederlandse darters in WK
Mogelijk elf Nederlandse darters in WK (Foto: ANP)

Jaarlijkse dopinggolf WK gewichtheffen komt op gang

Het WK gewichtheffen in het Amerikaanse Houston is net twee weken voorbij en dus is het geheel volgens traditie tijd voor de eerste dopinggevallen. De wereldgewichthefbond IWF heeft vier namen bekendgemaakt van deelnemers bij wie een plasje verboden middelen bevatte, maar medaillewinnaars zitten er (nog) niet bij. 

We beginnen met Mansour Abdulrahim al-Saleem uit Saoedi-Arabië, gelijk al niet de minste. In de klasse tot 56 kilogram, de lichtste van allemaal, werd de 27-jarige al-Saleem zesde in het trekken en de totaalstand. Hij werd betrapt op het gebruik van groeihormonen. 

In de klasse tot 62 kilogram was het twee keer raak, maar beide mannen mogen toch wel een stel mislukte dopeurs genoemd worden. De 29-jarige Moldaviër Ghenadie Dudoglo kwam niet verder dan plek 23 en 33 bij het trekken en stoten, goed voor de 31e plek in de totaalstand. Hij werd dit jaar zevende op het EK en pakte in 2013 EK-brons.

De Turkmeen Umurbek Bazarbayev deed het nog iets beter: de 34-jarige werd 11e en 25e op de twee onderdelen, goed voor plek zestien in de eindstand. Zijn loopbaan was wat indrukwekkender, met onder meer twee zesde plekken op de Olympische Spelen van 2004 en 2012. Op WK's werd hij twee keer vijfde en tussen 2012 en 2014 kwam hij om onbekende redenen twee jaar niet in actie. Zowel Bazarbayev als Dudoglo werden betrapt op het gebruik van anabole steroïden.

De laatste van de vier namen is wel bekend met de procedure die ze tegemoet gaat zien. Silviya Angelova hoorde in 2013 bij een enorme groep Azerbeidzjaanse gewichtheffers die betrapt en geschorst werden en kwam in april van dit jaar weer terug. In Houston liep ze voor de tweede keer tegen de lamp en dus is de kans groot dat we de nummer drie van het EK 2012 nu dan voorgoed kwijt zijn. De 33-jarige Angelova bakte er overigens bar weinig van. Waar ze in 2011 nog zevende werd op het WK kwam ze dit keer in de lichtste klasse, tot 48 kilogram, tot een weinig indrukwekkende 34e plek.

De vier dopinggevallen beloven een voorbode te zijn voor wat er nog te verwachten valt. Alle vier kwamen in actie tijdens de eerste 24 uur van het WK, dat tien dagen duurde. Als dit tempo doorgezet wordt zou het dus een fiks slagveld kunnen worden, met als gevolg de nodige wijzigingen in de uitslagen. Dat heeft dit keer extra gevolgen, want de olympische tickets worden voor een groot deel bepaald aan de hand van de uitslagen. Of er landen zijn die tickets kwijtraken is nog niet bekend.

Winnaar Måns Zelmerlöw gezicht Songfestival

Måns Zelmerlöw staat ook komend jaar op het podium van het Eurovisie Songfestival. De Zweedse zanger, die het liedjesfestijn dit jaar won, is in 2016 een van de presentatoren. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Måns wordt bijgestaan door presentatrice en comédienne Petra Mede. Ook zij is geen onbekende van het songfestival, Petra presenteerde de show ook in 2013 toen het Eurovisie Songfestival plaatsvond in Malmö.

'Ik ben heel blij nogmaals deel uit te maken van het Eurovisie Songfestival', reageert Måns, die het liedjesfestijn dit jaar won met het nummer Heroes. Hij kijkt ernaar uit om naast Petra op het podium te staan. Ook die heeft zin in de presentatieklus. 'Het is onvoorstelbaar dat ik weer de eer heb deel om uit te maken van het Eurovisie Songfestival. Dit samen met Måns Zelmerlöw mogen doen is een droom die uitkomt.'

Het Eurovisie Songfestival vindt plaats in Stockholm. De halve finales zijn op dinsdag 10 en donderdag 12 mei. De finale vindt plaats op zaterdag 14 mei. Namens Nederland neemt Douwe Bob deel.

Winnaar Måns Zelmerlöw gezicht Songfestival
Winnaar Måns Zelmerlöw gezicht Songfestival (Foto: BuzzE)

Pre-olympisch WK boogschieten in 2019 naar Den Bosch

Den Bosch is in juni 2019 gastheer van de beste boogschutters van de wereld. De Brabantse stad heeft maandag de WK handboogschieten toegewezen gekregen. Den Bosch kreeg de voorkeur boven Groot-Brittannië en Dubai, die zich ook kandidaat hadden gesteld.

Het evenement heeft een eindronde voor reguliere en para-atleten. Naar verwachting komen er ruim duizend schutters uit zo'n 120 landen naar Den Bosch. De finales worden gehouden in een daarvoor speciaal gebouwde arena op de Parade, midden in het oude centrum van de stad. De kwalificaties vinden plaats op de rugbyvelden van The Dukes.

Burgemeester Rombouts is blij dat de keuze op Den Bosch is gevallen. "Den Bosch heeft vele prachtige grootstedelijke evenementen en ontvangsten gerealiseerd. De wereldkampioenschappen handboogschieten passen in de lijn van evenementen die we in onze historische binnenstad op heel bijzondere wijze kunnen faciliteren. Daar zien we als stad naar uit."

Doordat de wereldkampioenschappen plaatsvinden in een pre-olympisch en -paralympisch jaar gelden ze als belangrijkste kwalificatiemogelijkheid voor de Spelen in Tokio van 2020. Rick van der Ven en Sjef van den Berg (recurve) plus Peter Elzinga en Mike Schloesser (compound) zijn met de huidige stand van zaken belangrijke Nederlandse kanshebbers op de mondiale eindronde.

WK-boogschieten in 2019 naar Den Bosch
WK-boogschieten in 2019 naar Den Bosch (Foto: ANP)

Zwitsers hebben 133 verdachte transacties WK's 2018 en 2022

De Zwitserse autoriteiten zijn in het bezit van 133 verdachte financiële transacties rond de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 in Rusland en Qatar. Ze hebben die gekregen van de inlichtingendienst van het land waar de FIFA zijn hoofdkantoor heeft.

De gegevens worden toegevoegd aan het lopende onderzoek naar de toewijzing van beide wereldkampioenschappen. De Zwitserse autoriteiten en de Amerikaanse FBI vermoeden dat Rusland en Qatar de mondiale eindronden niet op een zuivere manier hebben gekregen. Beide landen ontkennen regels te hebben overtreden. De FIFA trekt zich allemaal weinig aan van het onderzoek en laat de WK's 'gewoon' plaatsvinden.

Zwitsers hebben 133 verdachte transacties
Zwitsers hebben 133 verdachte transacties (Foto: ANP)

Bruma: "Zeker niet kansloos tegen Atlético"

Jeffrey Bruma gelooft niet dat PSV op voorhand kansloos is in de ontmoeting met Atlético Madrid in de achtste finales van de Champions League. De PSV-verdediger verwacht twee duels vol strijd, zei hij maandag in een eerste reactie op de uitkomst van de loting voor de knock-outfase. "Het is een topploeg met fantastische spelers. Het is een goed georganiseerd team en daar zullen we ons tegen moeten wapenen. Als je realistisch bent is Atlético op papier de betere ploeg, maar we zijn zeker niet kansloos en ik wil ons niet nu al afschrijven. Ik hoop dat we voor een stunt kunnen zorgen", aldus de PSV'er.

"Je kunt het ook slechter treffen", wees hij op Real Madrid, FC Barcelona en Bayern München tegen wie hij zich met PSV veel minder kansen durfde toe te dichten. "Je moet het positief bekijken." Bruma was blij dat niet een van de drie grootmachten uit de balletjes rolde. "Je bent en blijft een sportman. Je wilt graag zover mogelijk komen."

"Zij zullen wel blij zijn, denk ik. Het is voor ons misschien wel een voordeel als ze ons als underdog zien, maar dat betwijfel ik met zo'n geslepen trainer", zei hij over de fanatieke Argentijnse coach Diego Simeone.

Bruma zag op televisie hoe Atlético Madrid zich zondagavond aan de top van de Spaanse competitie nestelde met evenveel punten als FC Barcelona. "Hun samenspel valt op. Ze vechten voor elkaar, ze maken meters voor elkaar en lossen elkaars fouten op. Ze spelen met het mes tussen de tanden. Het worden zeker lekkere duels", aldus de verdediger over de strijdlust van de Spanjaarden. "Ik hou daar wel van. Het wordt leuk voor mij."

Bruma: zeker niet kansloos tegen Atlético
Bruma: zeker niet kansloos tegen Atlético (Foto: ANP)

Athene tekent voor privatisering luchthavens

De linkse regering van de Griekse premier Alexis Tsipras heeft maandag een grote privatiseringsdeal gesloten met de Duitse luchthavenexploitant Fraport. De Griekse overheid geeft volgend jaar veertien regionale luchthavens op populaire toeristeneilanden veertig jaar in handen van Fraport.

Dit meldde de onderneming na een akkoord met het privatiseringsfonds van de Griekse overheid. De Griekse staat gaat gebukt onder een enorme schuldenlast en moet van de Europese geldschieters bezuinigen en privatiseren.

De vliegvelden worden in de herfst van 2016 overgenomen door Fraport en zijn Griekse partner, de onderneming Copelouzos. Ze betalen elk jaar 23 miljoen euro huur en investeren 330 miljoen euro in het opknappen van de vliegvelden. Dat moet voor 2020 gebeuren.

Athene tekent voor privatisering luchthavens
Athene tekent voor privatisering luchthavens (Foto: ANP)

Opnieuw ruim 2 miljoen bezoekers voor Rijks

Voor het derde jaar op rij heeft het Amsterdamse Rijksmuseum meer dan 2 miljoen bezoekers getrokken. Opvallend is dat er maar liefst meer dan een kwart meer kinderen dan vorig jaar, ruim 325.000, een kijkje namen in het museum. Ongeveer de helft (53 procent) van de circa 2,3 miljoen mensen die naar het museum kwamen, was afkomstig uit eigen land.

Het afgelopen jaar liet het Rijks volgens directeur Wim Pijbes "overtuigend zien dat het ook een bron van creativiteit is". Zo hadden er zo'n vijfhonderd workshops, vijftig cursussen en dertig lezingen plaats. De campagne waarbij mensen de kunstwerken konden natekenen, leidde ertoe dat zo'n 50.000 bezoekers met potlood en schetsboek aan de slag gingen.

Het Rijksmuseum werd dit jaar ook uitgeroepen tot European Museum of the Year. Verder stond het vooral in het teken van Rembrandt. Zo kwam er in het voorjaar een recordaantal van 520.000 bezoekers af op de tentoonstelling Late Rembrandt. In september werd bekend dat het Amsterdamse museum samen met het Louvre in Parijs Rembrandts monumentale dubbelportret van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit had aangekocht voor maar liefst 160 miljoen euro.

Sinds de heropening van het hoofdgebouw in 2013, dat een grootscheepse verbouwing van tien jaar onderging, draait het museum topjaren.

Opnieuw ruim 2 miljoen bezoekers voor Rijks
Opnieuw ruim 2 miljoen bezoekers voor Rijks (Foto: ANP)

Man aangehouden na vondst twee doden Lelystad

De politie heeft maandag een man aangehouden in verband met de vondst van twee lichamen in een woning in Lelystad. De stoffelijke overschotten werden zondagavond aangetroffen in het huis in de Kinselmeerstraat.

De politie was naar de woning gegaan na een melding zondagmiddag over de vermissing van drie mensen. Er werd meteen een zoekactie gestart. Twee van de vermisten, volgens sommige media een moeder en haar dochter, lagen dood in het huis.

De derde als vermist opgegeven persoon is de man die maandag is gearresteerd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij deze zaak. Omroep Flevoland meldt dat de man de stiefvader is in het gezin uit de Kinselmeerstraat. De melder van de vermissing zou de tienerzoon zijn geweest.

De omgeving rond de woning is afgezet voor onderzoek. De recherche is bezig met de identificatie van de twee lichamen.

Man aangehouden na vondst twee doden Lelystad
Man aangehouden na vondst twee doden Lelystad (Foto: ANP)

Pup Beckhams heeft eigen Instagramprofiel

De nieuwe puppy van de familie Beckham heeft een eigen Instagramaccount. Brooklyn, de zoon van David en Victoria, heeft het profiel aangemaakt.

Via het account zijn inmiddels een foto en een video gedeeld. "Dit is mijn baasje. Ik help hem met zijn huiswerk", staat er bij het plaatje waar de tiener en het hondje op staan. In het filmpje is te zien hoe de pup in de tuin aan het spelen is.

Het hondje heeft de naam Olive gekregen. Het beestje heeft in een paar uur tijd al bijna 34.000 volgers.

Pup Beckhams heeft eigen Instagramprofiel
Pup Beckhams heeft eigen Instagramprofiel (Foto: BuzzE)

Kamerleiding praat over nieuwe voorzitter

De leiding van de Tweede Kamer, het presidium, praat dinsdag over de procedure voor de opvolging van Anouchka van Miltenburg als voorzitter van de Tweede Kamer. Ze stapte zaterdag op naar aanleiding van kritiek op haar functioneren, speciaal in de afhandeling van de Teeven-deal.

Er moet een profielschets worden opgesteld, waarover de Kamer het dan eens moet worden. Daarna kunnen kandidaten zich melden en maakt het parlement zijn keuze uit de belangstellenden.

De verwachting is dat de zaak pas na het kerstreces rondkomt. Dat begint komend weekeinde en loopt tot en met 11 januari. De nood is echter niet aan de man: er zijn twee ondervoorzitters en er zijn ook altijd vervangende voorzitters beschikbaar.

Ondervoorzitter Khadija Arib van de PvdA neemt op dit moment de taken van de voorzitter waar.

Kamerleiding praat over nieuwe voorzitter
Kamerleiding praat over nieuwe voorzitter (Foto: ANP)

'Meer supers open met kerst'

Steeds meer supermarkten zijn ook open op Eerste Kerstdag. Dit jaar zijn het er circa vierhonderd. Dat is bijna het dubbele van vorig jaar en bijna vier keer zoveel als twee jaar terug, blijkt uit een maandag gepubliceerde inventarisatie van Distrifood.

Het vakblad peilde de openingstijden tijdens de feestdagen van de negentien belangrijkste supermarktketens van Nederland. Albert Heijn komt als meest toegankelijke uit de bus. Bij de marktleider kunnen klanten op 25 december in meer dan 120 vestigingen boodschappen doen. Bij Jumbo in meer dan negentig, aldus Distrifood.

Op Tweede Kerstdag zijn er dit jaar bij elkaar wel 2200 filialen open. Op die dag zijn ook veel meubelboulevards en warenhuizen geopend. Vandaar dat de openstelling van de supers dan meer geaccepteerd is. Bij supermarktketen Vomar kunnen klanten op Tweede Kerstdag zelfs bij alle vestigingen langs.

'Meer supers open met kerst'
'Meer supers open met kerst' (Foto: ANP)

HEMA opent zevenhonderdste winkel

HEMA heeft maandag zijn zevenhonderdste filiaal geopend, op het Centraal Station van Utrecht. Het is tevens de tiende zaak van de winkelketen op een Nederlands treinstation.

HEMA breidt de laatste tijd vooral sterk uit in het buitenland. De retailer met 11.000 medewerkers zit tegenwoordig in zeven verschillende landen. Topman Tjeerd Jegen noemde het daarom "extra leuk" dat deze mijlpaal toch een Nederlandse locatie betreft.

Utrecht Centraal ondergaat momenteel nog een grote verbouwing. Nu maken er jaarlijks zo'n 88 miljoen mensen gebruik van het station. Dit aantal neemt naar verwachting toe tot zo'n 100 miljoen reizigers in 2030.

HEMA wil komende tijd meer filialen openen op dit soort grote vervoersknooppunten, zowel in Nederland als over de grens. De keten telt in ons land nu 532 winkels.

HEMA opent zevenhonderdste winkel
HEMA opent zevenhonderdste winkel (Foto: ANP)

Win kaartjes voor het onbeskofte Bon Bini Holland!

Robertico Florentina (Jandino Asporaat) is een brutale, maar charmante oplichter van Curaçao. Hij verdient zijn geld met Bon Bini Bungalows, een zogenaamd bureau dat toeristen onderbrengt in vakantiehuizen zonder dat de eigenaar hier iets van afweet. Als hij per ongeluk een gevaarlijke crimineel belazert, vlucht hij naar Nederland. Als Robertico de mooie Noëlla Maduro (Liliana de Vries) ontmoet en ontdekt dat haar vader Ken Maduro (Dennis Rudge) een rijke zakenman is, krijgt Robertico een plan. Als hij Ken weet te overtuigen om te investeren in Bon Bini Bungalows, is hij in één klap uit de problemen. Maar dan wordt het opeens ingewikkeld.

In de film speelt Jandino Asporaat, bekend van de Dino Show, maar liefst vijf rollen! En FOK! mag nu voor zijn eerste bioscoopfilm 5x2 kaartjes weggeven. Onbeskoft toch? Je hoeft alleen maar hier antwoord te geven op de volgende vraag en je maakt direct kans:

Hoe heet het nieuwste typetje van Jandino?

- Gerrie

- Berrie

- Tante Es

- Juseska

Geef je antwoord door voor 18 december!

Tweede Michelinster voor Sergio Herman

Restaurant The Jane in Antwerpen van de Nederlandse topkok Sergio Herman heeft maandag een tweede Michelinster toegekend gekregen. Herman sloot eind 2013 zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis in Zeeland en zette een nieuwe zaak op in Antwerpen. Die kreeg vorig jaar al gelijk een ster.

Herman werkt samen met chef-kok Nick Bril, die erg verrast is. "Ongelooflijk dat gewaardeerd wordt wat we doen. Het was nooit onze ambitie om dit te bereiken." Een derde ster is in ieder geval geen doelstelling. "Ik denk dat we er nu wel even klaar mee zijn.''

De drie Belgische driesterrenrestaurants behouden hun status. Naast The Jane krijgen nog twee restaurants bij de zuiderburen een tweede ster. België telt nu twintig restaurants met twee Michelinsterren. Het aantal eensterrenrestaurants blijft stabiel op 117.

Tweede Michelinster voor Sergio Herman
Tweede Michelinster voor Sergio Herman (Foto: ANP)

James Cameron onthult details Avatar-sequels

Er is veel gebeurd in de wereld van blockbuster-films sinds James Cameron's sci-fi-avonturenfilm Avatar uitkwam: legio superheldenfilms, een volledige Hobbit-trilogie, drie James Bond-films en nog veel meer. Avatar blijft echter de grootste box office-hit aller tijden. Nu is er eindelijk nieuws over de langverwachte sequel(s).

In een interview met Entertainment Weekly legt James Cameron uit dat de keuze om maar liefst drie sequels te maken een langdurig pre-productieproces heeft opgeleverd. "Ik zit momenteel in de acceptatiefase van alle drie scripts. Het is op dit moment puur verfijnen van wat we al hebben. Het ontwikkelingsproces van de films bevindt zich momenteel al in een volwassen fase. We zijn inmiddels zo'n anderhalf jaar bezig met design. Alle personages, settings en schepsels zijn zo goed als af", aldus Cameron, die verder nog aangeeft dat verwachtingen ongekend hoog zullen zijn na het succes van het eerste deel.

Avatar 2 staat momenteel gepland voor een release in december 2017. Details over de opvolger zijn vooralsnog schaars. Het eerste deel uit 2009 bracht in totaal 2,7 miljard dollar op, wat het de meest succesvolle film ooit maakt in box office-termen, gevolgd door Titanic - ook afkomstig van Cameron.

Avatar 2 verwacht in december 2017 (Foto: Twentieth Century Fox)
Avatar 2 verwacht in december 2017 (Foto: Twentieth Century Fox)

Washington Post verlaat 'Watergate'-pand

De Washington Post wordt vanaf maandag in een nieuw pand gemaakt, 43 jaar nadat de krant het pand in de Amerikaanse hoofdstad heeft verlaten waar de journalisten Carl Bernstein en Bob Woodward een beslissende rol in de Amerikaanse politiek hebben gespeeld. De krant en de twee journalisten legden er het Watergateschandaal bloot, waardoor uiteindelijk de toenmalige president Richard Nixon moest opstappen.

De Washington Post verhuisde in 1972 naar het pand, enkele maanden voor de inbraak in de kantoren van de Democratische Partij waarover het Watergateschandaal ging. Nu verhuizen de 1500 werknemers naar een nieuw, eigentijds onderkomen in de stad.

Het redactielokaal van de krant werd nauwgezet nagemaakt voor de film All the President's Men, waarin Robert Redford en Dustin Hoffman de twee journalisten spelen. "Ze maakten het na tot en met het afval", zei Bernstein tegen de Britse krant The Guardian.

Washington Post verlaat 'Watergate'-pand
Washington Post verlaat 'Watergate'-pand (Foto: ANP)

Honderdduizenden Europeanen naar Nederland

Meer dan 200.000 mensen uit andere EU-landen hebben zich in de afgelopen jaren in Nederland gevestigd. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. In 2014 telde ons land bijna 639.000 mensen die uit de 27 andere lidstaten afkomstig zijn. In 2007 ging het om ruim 435.000 mensen. Dat is een stijging van bijna 47 procent in zeven jaar.

De meeste migranten in Nederland, ruim 180.000, zijn afkomstig uit Polen. Op ruime afstand volgen Duitsland (circa 125.000), België (ongeveer 50.000) en het Verenigd Koninkrijk (minder dan 50.000).

Ongeveer drie kwart van de buitenlanders heeft zich ingeschreven bij een gemeente. Seizoensarbeiders, zoals aspergestekers en fruitplukkers, hoeven dat niet te doen.

Werk
Zes op de tien Europeanen in Nederland hebben een baan. Dat is al jaren stabiel. Van de Midden- en Oost-Europeanen werkt driekwart. De mensen zonder werk studeren, hebben een partner die werkt of krijgen een uitkering. Het aantal uitkeringen, waaronder WW- en bijstandsuitkeringen, is het afgelopen jaar met 5 procent toegenomen tot 51.920. Vooral de WW- en bijstandsuitkeringen stegen.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is blij dat het merendeel van de migranten werkt. "Het aantal EU-burgers met een uitkering in Nederland blijft tegelijkertijd stijgen. Het is belangrijk alert te zijn op het juiste gebruik van voorzieningen, om te voorkomen dat mensen hier onterecht gebruik van maken. Ik zal deze ontwikkeling nauwgezet blijven volgen", aldus Asscher

Honderdduizenden Europeanen naar Nederland
Honderdduizenden Europeanen naar Nederland (Foto: ANP)

Ramkraak op supermarkt Rotterdam

Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag een ramkraak gepleegd op een supermarkt in Rotterdam. Met een auto ramden ze de pui van de winkel.

De politie laat op Twitter weten op zoek te zijn naar de vluchtauto met daarin de verdachten. De daders zijn er met een kluis en de inhoud van nog een andere kluis vandoor gegaan. De kraak vond plaats aan de Crooswijkseweg.

Ramkraak op supermarkt Rotterdam
Ramkraak op supermarkt Rotterdam (Foto: ANP)

Bekijk hier de eerste trailer van Yakuza 6

Sega heeft de eerste trailer van de volgende officiële Yakuza-game vrijgegeven. In de kleurrijke trailer zien we hoofdpersoon Kazuma Kiryu doen wat hij het beste doet: mensen in elkaar trappen.

Tijdens de Tokyo Game Show in september van dit jaar werd al bekendgemaakt dat men bezig is met de PlayStation 4-exclusive. Sega is daarnaast bezig met een remake van de eerste Yakuza-game voor PlayStation 4. Naast wat voortreffelijke schoppen en klappen is in de trailer te zien hoe Kiryu zich voortbeweegt over de daken van Tokyo.

Yakuza 6 staat gepland voor release in de herfst van 2016. Zoals de meeste Yakuza-games komt ook deel zes in eerste instantie alleen in Japan uit.

Merkel belooft lagere instroom vluchtelingen

Bondskanselier Angela Merkel heeft maandag beloofd dat het aantal migranten dat Duitsland binnenkomt, aanmerkelijk zal worden verminderd. Op het congres van haar christendemocratische partij CDU had ze het over een "enorme uitdaging".

Tegenstanders van haar beleid binnen de partij vinden dat het land te veel vluchtelingen opneemt. Het onderwerp leek vooraf een heet hangijzer te worden op het congres. Merkel zei zondagavond op de tv dat er een compromistekst over haar beleid is opgesteld die duidelijk maakt dat de toestroom omlaag gaat. Tal van partijgenoten hadden geëist dat er een duidelijk maximum aan het aantal op te nemen migranten wordt gesteld.

Merkel belooft lagere instroom vluchtelingen
Merkel belooft lagere instroom vluchtelingen (Foto: ANP)

King meest gedraaid op Nederlandse radio

De hit King van het Britse synthpoptrio Years & Years is het afgelopen jaar het meest gedraaid op de Nederlandse radio. Het nummer kwam tot nu toe bijna 13.000 keer voorbij, blijkt uit gegevens van de Radio Monitor.

Aan de hand van de luistercijfers van de radiozenders rekende de Radio Monitor uit dat King dit jaar 718 miljoen keer is gehoord. Hoewel 2015 nog een paar weken te gaan heeft, is al duidelijk dat de andere nummers dat bereik niet meer kunnen overtreffen en Years & Years niet meer ingehaald kan worden.

De nummers twee en drie zijn minder zeker van hun positie. Are You With Me van Lost Frequencies staat vooralsnog op de tweede plek, Cheerleader van OMI volgt op de derde positie. Het verschil met de nummer vier, War van Kensington, is echter zo klein dat de Utrechtse band mogelijk nog een plek in de top drie verovert.

De eerste Nederlandstalige hit staat 2,5 week voor het einde van het jaar op de vijftiende plek. Dat is Parijs van Kenny B.

King meest gedraaid op Nederlandse radio
King meest gedraaid op Nederlandse radio (Foto: BuzzE)

Diablo III krijgt griezelige nieuwe locatie met patch 2.4.0

Greyhollow Island is een nieuwe locatie voor de adventure-modus in Diablo III die wordt geïntroduceerd met de komst van patch 2.4.0. Het betreft een mysterieus eiland dat mijlenver van de kust van Westmarch ligt, en afgesloten is van de beschaving van Sanctuary.

Vanzelfsprekend zit Greyhollow Island vol met bizarre wezens die jou graag dood willen maken. Er is een minimaal aantal menselijke NPC's aanwezig op het eiland, om je het gevoel van man-versus-nature nog sterker te laten ervaren. De inspiratie voor de locatie is opgedaan in voornamelijk de Pacific Northwest. Volgens een van de technical artists binnen Blizzard is er een gebied genaamd 'The Graveyard of the Pacific', dat bekend staat om zijn gevaren en het buitengewoon hoge aantal van schipbreuken.

Naast Greyhollow Island brengt de patch natuurlijk nog veel meer. Zo is er weer een uitgebreide lijst aan bugfixes, nieuwe features en wijzigingen in character skills. Bekijk de gehele lijst van patch notes hier.

PSV tegen Atlético Madrid in Champions League

PSV moet het in de achtste finales van de Champions League opnemen tegen Atlético Madrid. De kampioen van Nederland werd maandag tijdens de loting in Nyon aan de Spaanse club gekoppeld. Atlético Madrid is de nummer twee van de Primera División, met evenveel punten als Barcelona. De Eindhovenaren spelen in februari eerst thuis. De return staat in maart gepland.

PSV eindigde als tweede in poule B van de groepsfase van het prestigieuze toernooi. De selectie van trainer Phillip Cocu wist al dat het op een groepswinnaar zou stuiten. Real Madrid, Manchester City, Barcelona, Bayern München, Zenit Sint-Petersburg en Chelsea waren de andere mogelijke tegenstanders van de ploeg uit Eindhoven.

PSV en Atlético Madrid troffen elkaar in 2008 in de groepsfase van de Champions League. PSV verloor de uitwedstrijd in een leeg stadion, vanwege een straf, met 2-1. De Spanjaarden waren in Eindhoven met 3-0 te sterk.

Loting achtste finales Champions League 
AA Gent (Bel) - VfL Wolfsburg (Dui)
AS Roma (Ita) - Real Madrid (Spa)
Paris Saint-Germain (Fra) - Chelsea (Eng)
Arsenal (Eng) - FC Barcelona (Spa)
Juventus (Ita) - Bayern München (Dui)
PSV (Ned) - Atlético Madrid (Spa)
Benfica (Por) - Zenit Sint-Petersburg (Rus)
Dinamo Kiev (Oek) - Manchester City (Eng)

Actievoerende asielzoekers eten en drinken weer

De tien asielzoekers die in hongerstaking waren, omdat ze zouden worden bedreigd en getreiterd vanwege hun seksuele geaardheid in de opvang in Alphen aan den Rijn, hebben hun actie beëindigd, aldus de stichting LGBT Asylum Support, die opkomt voor de asielzoekers. De stichting komt op voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. De asielzoekers (een transgender, twee vrouwen en zeven mannen) eten en drinken sinds zondagnacht weer, om gezondheidsredenen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers stelt dat de asielzoekers niet in hongerstaking zijn geweest, maar wil inhoudelijk verder niet op de kwestie ingaan, "vanwege de veiligheid van deze mensen".

De tien asielzoekers zitten in de gevangenis in Alphen aan den Rijn, die dienst doet als vluchtelingenopvang. Ze zouden daar stelselmatig worden bedreigd, uitgescholden en zelfs mishandeld door andere vluchtelingen. Vrijdag gingen ze in hongerstaking.

In de Rotterdamse gemeenteraad wordt maandag vergaderd over de mogelijkheid om de gepeste asielzoekers op te vangen in de havenstad.

Actievoerende asielzoekers eten en drinken weer
Actievoerende asielzoekers eten en drinken weer (Foto: ANP)

KNMI positief over klimaatakkoord

Het KNMI is zeer positief over het klimaatakkoord, dat zaterdag in Parijs werd afgesloten. "Wij zijn verheugd omdat de wereldleiders de zorgen over het klimaat nu vertaald hebben in concrete afspraken die de wereldwijde stijging van de temperatuur moeten tegengaan. Het akkoord is ook een wereldwijde erkenning van hetgeen de klimaatwetenschappers in vele rapporten hebben verteld: dat het klimaat verandert als gevolg van een door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen", aldus hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven na een uitgebreide bestudering van het akkoord.

Het weerinstituut zegt dat alle zorgen nog niet zijn weggenomen. "Het KNMI zal uiteraard het klimaat nauwgezet en met de beste onderzoeksmiddelen blijven monitoren en klimaatmodellen steeds meer verfijnen. Niet alleen om de afgesproken beperking van de temperatuurstijging objectief te kunnen waarnemen, maar ook de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen."

KNMI positief over akkoord
KNMI positief over akkoord (Foto: ANP)

Al 75.000 bezoekers voor Bon Bini Holland

De komediefilm van Jandino Asporaat heeft een succesvol eerste weekeinde achter de rug. Bon Bini Holland, waarin Jandino meerdere rollen voor zijn rekening neemt, trok al ruim 75.000 bezoekers.

"We zijn ontzettend trots dat Bon Bini Holland het zo goed doet in de Nederlandse bioscopen", laat distributeur Entertainment One maandag weten. "Het tovert een lach op ieders gezicht en de reacties op social media zijn extreem positief."

Als Bon Bini Holland het goed blijft doen in de bioscopen, ligt eremetaal in het verschiet. Als een speelfilm 100.000 bezoekers naar de bioscopen weet te trekken, komt die film in aanmerking voor een Gouden Film. De actiekomedie Popoz was twee weken geleden de veertiende Nederlandse film die dit jaar een Gouden Film kreeg.

Al 75.000 bezoekers voor Bon Bini Holland
Al 75.000 bezoekers voor Bon Bini Holland (Foto: BuzzE)

Fabrikant van pijnstillers misleidt consument

Reckitt Benckiser moet op last van de rechter in Australië een aantal van zijn pijnstillers uit de markt halen. Het Britse bedrijf heeft het publiek misleid door verschillende soorten van de pijnbestrijder Nurofen op de markt te brengen terwijl de inhoud van de middelen hetzelfde was.

Pijnbestrijders voor rugpijn, menstruatiepijn, migraine en spanningshoofdpijn zijn in feite identiek, oordeelde het federale hof. De zaak was aangebracht door een Australische instelling voor consumentenzaken. De prijs voor de gewraakte middelen was bijna het dubbele van de standaardpijnstiller van Nurofen.

In een reactie op het vonnis wilde een woordvoerster van het bedrijf niet zeggen in welke landen de specifieke versies nog meer te koop zijn. Volgens haar is de situatie in Australië niet direct van toepassing op andere landen.

Fabrikant van pijnstillers misleidt consument
Fabrikant van pijnstillers misleidt consument (Foto: ANP)

Defensie heeft zorgplicht veteraan geschonden

Defensie heeft de zorgplicht geschonden voor een militair die uitgezonden is geweest naar Libanon en die daarna een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft gekregen. Dat concludeert de Centrale Raad van Beroep maandag.

"Het is niet gebleken dat aan de militair voldoende voorlichting over mogelijke psychische klachten is gegeven en dat tijdig hulp is aangeboden", stelt de raad. "Er was sprake van een combinatie van gebrek aan zorg vóór, tijdens en met name na de uitzending. Pas in 2007 toen alle Libanonveteranen zijn benaderd, is aantoonbaar nazorg aangeboden."

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht. De militair werd in 1980/1981 uitgezonden naar Libanon als dienstplichtig militair van het UNIFIL-bataljon.

Fataal
De Nederlandse vredesmissie in Libanon draaide van 1979 tot en met 1985. Die werd negen militairen fataal.

Volgens de raad is ook niet gebleken dat de leidinggevenden de militair tijdens de uitzending hebben gewezen op hulpverlening of zelf hulpverlening hebben ingeschakeld toen de militair ernstig afwijkend gedrag ging vertonen. Uit het Rapport Nazorg ex-UNIFILmilitairen van 1987 bleek al dat veel ex-Libanongangers voorlichtingsbrieven over nazorg niet hadden ontvangen. Ook bleek dat veel veteranen psychische klachten hadden ontwikkeld, maar niet in alle gevallen hulp zochten of kregen.

Defensie
In 1998 erkende de minister van Defensie het belang van nazorg. Toch heeft die ook daarna de militair niet aantoonbaar nazorg aangeboden, aldus de Centrale Raad van Beroep. Pas in 2007 zijn alle Libanonveteranen alsnog benaderd over beschikbare nazorg. Daarom is Defensie aansprakelijk voor de schade.

Het ministerie van Defensie zegt de uitspraak "zorgvuldig te bestuderen". Het gaat contact met de veteraan leggen om "te proberen tot een oplossing te komen".

Defensie heeft zorgplicht veteraan geschonden
Defensie heeft zorgplicht veteraan geschonden (Foto: ANP)

Klebsiella-besmetting in ziekenhuis Den Bosch

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zijn acht patiënten besmet met een multiresistente variant van de gevaarlijke bacterie Klebsiella. Het ziekenhuis heeft maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen, maakte het ziekenhuis maandag bekend.

De patiënten raakten besmet op twee afdelingen chirurgie. De darmbacterie is ongevoelig voor de meeste antibiotica. Om verspreiding van de bacterie in het ziekenhuis te voorkomen is besloten om deze week alle dialysepatiënten te onderzoeken.

De darmbacterie Klebsiella is ongevaarlijk voor gezonde mensen. Maar als iemand een infectie oploopt, zijn de mogelijkheden om die te bestrijden met antibiotica zeer beperkt. In Nederland komt de multiresistente Klebsiella pneumoniae weinig voor.

Opnamestop
Inmiddels zijn vier van de patiënten bij wie de bacterie werd aangetroffen weer naar huis. Voor de chirurgische verpleegafdelingen gold een opnamestop. Een van de twee afdelingen is gedesinfecteerd en weer vrijgegeven voor de opname van nieuwe patiënten.

Volgens het ziekenhuis zijn de Inspectie voor de Volksgezondheid en de GGD op de hoogte gebracht. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft ruim 760 bedden en zo'n 4000 medewerkers.

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam raakte enkele jaren geleden in opspraak nadat de Klebsiellabacterie was uitgebroken. Toen raakte 118 mensen besmet en zeker drie patiënten overleden. Een onderzoekscommissie stelde dat iedereen had gefaald in de aanpak van de darmbacterie.

Klebsiella-besmetting in ziekenhuis Den Bosch
Klebsiella-besmetting in ziekenhuis Den Bosch (Foto: ANP)

Aanslagen in Marokko verijdeld

Een groep Marokkanen heeft een reeks aanslagen beraamd rond oud en nieuw in Marokko naar het voorbeeld van de terroristische aanslagen in Parijs vorige maand. De Marokkaanse veiligheidsdienst heeft de aanslagen verijdeld met de arrestatie van negen terreurverdachten vrijdag. Dit meldde de Marokkaanse nieuwssite Le 360.ma.

De aanslagen zouden moeten worden gepleegd met bomgordels gemaakt door een specialist van terreurbeweging Islamitische Staat.

De negen beraamden aanslagen in heel het land, in Béni Mellal, Fès, Kénitra, Nador en Tanger. Twee van de verdachten hebben broers die zich in Syrië bij de extremisten van IS hebben aangesloten. Die twee waren volgens de Marokkaanse bronnen van plan met instemming van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi een 'kleermaker' van IS naar Marokko te sturen om zeer dodelijke bomgordels te maken.

Aanslagen rond Nieuwjaar in Marokko verijdeld
Aanslagen rond Nieuwjaar in Marokko verijdeld (Foto: ANP)

'Stromae in geniep getrouwd'

Stromae is zaterdag in het diepste geheim getrouwd met zijn styliste Coralie Barbier. Volgens Het Nieuwsblad verrasten de zanger en zijn vriendin zelfs hun gasten.

Paul Van Haver, beter bekend als Stromae, en Coralie lieten de genodigden alleen weten dat ze 'een feestje' gaven. De twee huurden een chique viersterrenhotel af in Mechelen en lieten zich door priester Père Gilbert in de echt verbinden. Hij sloot in 2003 het huwelijk van de Belgische prins Laurent en Claire Coombs.

Stromae, die erom bekendstaat weinig los te laten over zijn privéleven, zou de locatie voor zijn huwelijk vorig jaar al hebben gekozen. De dertigjarige zanger verbleef toen in Martin's Patershof, een tot luxe hotel omgebouwde kerk, en was onder de indruk van het hotel.

'Stromae in geniep getrouwd'
'Stromae in geniep getrouwd' (Foto: BuzzE)

System Shock 3 in de maak

Na lang, heel lang wachten is het dan zo ver: de pc-klassieker System Shock krijgt een derde deel. System Shock 3 wordt gemaakt door Otherside Entertainment.

Op de geupdate website speelt nu een audiofile af en kun je je opgeven voor een nieuwsbrief voor latere updates. Daarbij is een enquete gemaakt waar gevraagd wordt hoe interessant je VR-gaming vindt. Er is dus een kans dat de ontwikkelaar besluit om System Shock 3 VR-ondersteuning te bieden. De enquete vraagt ook om favoriete gameplatform, waarbij de opties PlayStation 4, Xbox One en Windows en Mac worden gegeven.

System Shock 3 teaser

Egypte: geen terreur bij ramp Russisch toestel

Egypte heeft tot dusverre geen aanwijzingen gevonden dat bij de ramp met een Russisch vliegtuig met toeristen in oktober sprake was van een terreurdaad of ander misdrijf. Dat blijkt uit een voorlopig verslag van het ministerie voor de burgerluchtvaart over de crash, die alle 224 mensen aan boord het leven kostte.

Rusland heeft eerder gezegd dat het vliegtuig is neergestort door een bom die aan boord was. Islamitische Staat heeft daarvoor de verantwoordelijkheid opgeëist.

Maar een Egyptische technische onderzoekscommissie heeft tot nu toe niks gevonden dat daarop wijst, aldus het ministerie. Het toestel, dat was opgestegen in de badplaats Sharm al-Sheikh, stortte neer in de Sinaï.

Egypte: geen terreur bij ramp Russisch toestel
Egypte: geen terreur bij ramp Russisch toestel (Foto: ANP)

Independence Day 2-trailer toont vertrouwd spektakel

Independence Day: Resurgence is de naam van de opvolger die twintig jaar na het origineel verschijnt. De nieuw uitgebrachte trailer laat alvast zien dat regisseur Roland Emmerich trouw blijft aan de Independence Day-formule.

1996 was het dat Will Smith en Jeff Goldblum de show stalen in de sci-fi/rampenfilm Independence Day. Het werd de meest succesvolle film van dat jaar. In de film betreedt een reusachtig ruimteschip het luchtruim van de aarde en begint met een systematische uitroeiing, waarna het aan Smith en Goldblum is om een einde te maken aan de invasie.

Voor de opvolger stond Will Smith ook op de planning, maar hij heeft uiteindelijk voor de rol bedankt. Aanvankelijk ging het gerucht dat Smith het niet eens kon worden met Twentieth Century Fox over zijn salaris, maar volgens een verklaring van regisseur Emmerich zelf heeft het te maken met het feit dat Smith 'sequel-moe' is. Voor Jeff Goldblum is wel weer een prominente rol weggelegd.

Bekijk de trailer hieronder. Independence Day: Resurgence komt op 23 juni 2016 uit in Nederland.

IJsbeer Emmen speelt met dode kat

In de dierentuin van Emmen was gisteren een bijzonder, voor sommigen luguber tafereel te zien. Een kat van een buurtbewoner was het terrein opgekomen en in de sloot om het ijsberenverblijf gevallen. 's Morgens ontdekte de ijsbeer het dode dier en begon ermee te spelen.

Op diverse video's, de meest duidelijk op RTV , is te zien hoe de ijsbeer de dode kat steeds weer in de lucht of het water werpt om er vervolgens weer bovenop te duiken.

Pas 's avonds konden medewerkers de kat van het terrein verwijderen. Omdat de kat gechipt was kon de eigenaar op de hoogte worden gesteld van het tragische voorval.

Mocht je de beelden niet willen bekijken, doe dat dan niet. Ze kunnen als schokkend worden ervaren. Duidelijker beelden dan hieronder op de bronpagina van RTV Drenthe.

Adres slachtoffer niet zomaar naar verdachte

De verdachte van een misdrijf krijgt straks niet zo eenvoudig meer gegevens van zijn of haar slachtoffer in handen. Ook diens advocaat kan niet langer zomaar rekenen op bijvoorbeeld adres, telefoonnummer en woonplaats.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil de persoonlijke levenssfeer van slachtoffers beter beschermen. Dat schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer.

Verdachten kunnen nu nog in het procesdossier persoonlijke gegevens van slachtoffers zien. Van der Steur wil dat persoonlijke informatie van slachtoffers alleen wordt gedeeld met organisaties en personen als dat echt nodig is.

"Door op een andere manier de informatie te delen, kunnen we een eind maken aan onnodige inbreuken op de privacy en de positie van slachtoffers verbeteren" , aldus de minister. Volgens hem is het vaak niet nodig voor de strafzaak om persoonlijke gegevens van het slachtoffer aan de verdachte te laten zien.

Adres slachtoffer niet zomaar naar verdachte
Adres slachtoffer niet zomaar naar verdachte (Foto: ANP)

Angela Groothuizen: Popcorn Time is oké

Angela Groothuizen en haar gezin zijn enorme liefhebbers van televisieseries, maar als tv-presentatrice heeft ze er geen enkel bezwaar tegen om die series via de inmiddels door Brein als illegaal verklaarde streamingdienst Popcorn-time te bekijken, zo lezen we in Veronica Magazine. Ze heeft langdurig gebruik gemaakt van de dienst, maar stopte noodgedwongen toen de dienst uit de lucht werd gehaald.

We hebben Netflix, Film1, HBO, Ziggo-On Demand en meer, maar toch: Popcorn Time was af en toe keihard nodig als UPC weer eens niet werkte of als de hele wereld Downton Abbey seizoen 5 al kon kijken en wij in Nederland niet,“ aldus de sympathieke presentatrice.

In mijn huishouden wordt er intensief naar series en films gekeken. Samen, alleen, op de roeimachine, onder het huiswerken en in allerlei verschillende groepjes. De meisjes kijken naar The Vampire Diaries, Supernatural, The Walking Dead: zo’n beetje alles met lekkere mannen, bloed en horror. Met jongens erbij wordt er Doctor Who gekeken en elk jaar hebben we de Game of Thrones-sessies en liggen we met soms wel twaalf jonge mensen over elkaar heen gedrapeerd te kijken.

Popcorn Time heeft inmiddels overigens een nieuw ontwikkelteam waardoor een van de belangrijkste forks weer lijkt te werken, maar alternatief butter wint inmiddels ook aan populariteit. Stichting Brein waarschuwde gebruikers onlangs dat in Nederland hoge boetes gaan worden verstuurd naar gebruikers van de dienst.

 

Mediaboxen met 'illegale' filmstreams mogen toch worden verkocht

De rechtbank in Utrecht heeft Tim Kuik en zijn gevolg huiswaarts gestuurd in de zaak die stichting BREIN aanspande tegen moviestreamer.nl. Die site verkoopt mediaspelers voorzien van Kodi en een berg plugins waarmee direct streaming media kan worden bekeken. BREIN vindt dat de aanbieder het verspreiden van illegale videobeelden stimuleert en spande de rechtzaak aan. De rechter stelde het bedrijf in het gelijk en verwees de eis van BREIN naar de prullenbak.

Op de voorgeïnstalleerde Kodi software met bijbehorende plugins kun je direct een soort eigen Netflix maken van alle content die wereldwijd beschikbaar is, ongeveer zoals Popcorn Time dat doet. "Wat de gebruiker ermee (met de software -red) doet, valt buiten mijn bereik. Je kunt er ook mee internetten en Facebooken, bijvoorbeeld", zo legt Ohler uit tegenover RTL Nieuws.

Vooralsnog is volgens de rechter onduidelijk of streamen van auteursrechtelijk beschermd materiaal uit niet-legale bron strafbaar is. Dit omdat je bij streamen de data wel downloadt, maar deze standaard niet lokaal wordt opgeslagen. Het Europees Hof gaat hierover binnenkort uitsluitsel geven.

"Zolang niet vast staat dat streamen uit illegale bron auteursrechtinbreuk oplevert, levert het faciliteren van dergelijk streams uit illegale bron geen onrechtmatig handelen op", aldus de rechter.

BREIN gaat - zoals altijd - in hoger beroep.

 Kodi
Het meesterlijke Kodi

Argentijnse hockeyvrouwen winnen World League

De Argentijnse hockeysters hebben zondag in eigen land de Hockey World League gewonnen. De vrouwen lieten in de finale Nieuw-Zeeland volstrekt kansloos. Het werd 5-1.

De afstraffing in Rosario werd ingeleid door Maria Granatto, waarna Maria Pilar Campoy de 2-0 maakte. Anita Punt deed vervolgens nog iets terug voor de Nieuw-Zeelandse hockeysters. Kort daarna maakte Argentinië echter aan alle illusies een einde. Achtereenvolgens Carla Dupuy, Noel Barrionuevo en Delfina Merino zorgden voor de duidelijke eindstand.

Argentinië was in de kwartfinale nog verrassend te sterk voor de Nederlandse hockeysters, die daardoor onttroond werden als kampioen. Oranje won zaterdag nog wel de strijd om plek vijf.

Argentijnse hockeyvrouwen winnen World League
Argentijnse hockeyvrouwen winnen World League (Foto: ANP)

Cruijff weer beschikbaar voor Ajax

Johan Cruijff is weer beschikbaar voor Ajax. De legendarische nummer veertien is bereid om als erelid zijn verantwoordelijkheid te nemen als de bestuursraad van de Amsterdamse club donderdag tijdens de ledenvergadering opstapt of wordt weggestuurd. "Omdat ik er altijd voor de club Ajax zal zijn", schrijft hij maandag in zijn column in De Telegraaf. "Moet er iets worden opgelost, dan ben ik bereid er te staan. Maar alleen als iedereen erachter staat."

Cruijff legde vorige maand nog zijn rol als adviseur bij Ajax neer, omdat hij zich niet kon vinden in het gedwongen vertrek van hoofd opleiding Wim Jonk. Ook vond hij dat zijn plannen niet goed werden uitgevoerd. Cruijjf hoopt nu dat Ajax weer van de leden wordt. Hij pleit voor een vertrek van de beurs. "Ik heb geen verstand van aandelen, maar misschien bestaat er toch een mogelijkheid om Ajax van de beurs te halen. We moeten van de situatie af dat de club in handen is van mensen die in het voetbal terecht zijn gekomen, maar eigenlijk niet met het voetbal te maken hebben. Ik heb inmiddels met twee rvc's te maken gehad en mijn ervaringen zijn ongelooflijk negatief. Ik voel me vooral door de twee voorzitters enorm in de maling genomen."

"We zijn met zijn allen aan iets nieuws begonnen en je weet van tevoren dat er dingen niet meteen goed gaan", vervolgt Cruijff. "Belangrijk dan vooral is dat je van de fouten leert en elkaar helpt om het beter te doen. Daar is geen sprake van geweest. Er wordt te veel politiek bedreven en dat gaat ten koste van de club."

Een groep vooraanstaande leden van Ajax overweegt donderdag tijdens de vergadering een motie in te dienen tegen de bestuursraad, bestaande uit voorzitter Hennie Henrichs, Cees Vervoorn, Dick Schoenaker, Tonnie Bruins Slot, Jan Buskermolen, Maarten Oldenhof en Ronald Pieloor. Als dat gebeurt, dan kunnen de ruim zevenhonderd stemgerechtigde leden hun vertrouwen in het bestuur uitspreken of opzeggen. Specialisten hebben wel eens uitgerekend dat met een vertrek van de beurs een bedrag van ruim 55 miljoen euro is gemoeid.

Cruijff weer beschikbaar voor Ajax
Cruijff weer beschikbaar voor Ajax (Foto: ANP)

Studenten zouden per vak moeten betalen

Studenten moeten hun studie in het hoger onderwijs naar eigen inzicht kunnen invullen. Ze betalen dan alleen collegegeld voor de vakken die ze in dat jaar volgen. Nu betalen alle studenten altijd de volle mep, ongeacht het aantal vakken dat ze volgen.

De coalitiepartijen VVD en PvdA willen dit systeem veranderen. Samen met de landelijke studentenvakbond LSVb en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben ze daarvoor een plan ontwikkeld dat ze maandag in de Tweede Kamer voorleggen aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Ze willen een experiment houden op de UvA en de Hogeschool van Amsterdam.

Ook de universiteit of hogeschool moet op een andere manier financiering krijgen van de overheid. Nu krijgen ze nog een vast bedrag per ingeschreven student voor maximaal vier studiejaren. Maar dat moet dan ook afgestemd worden op het aantal vakken dat een student volgt. Uiteindelijk krijgt de onderwijsinstelling evenveel geld per student. Maar dat geld wordt uitgesmeerd over meer jaren als een student ervoor kiest langer over de studie te doen.

Star
De flexibiliteit is volgens de initiatiefnemers nodig, omdat het systeem te star is. Veel studenten willen tegenwoordig meer ruimte om zich te ontwikkelen naast hun studie. Ze willen die bijvoorbeeld combineren met werk, een andere studie, bestuursactiviteiten, een eigen bedrijfje of zorg voor naasten.

Het huidige systeem gaat echter uit van één type student en dat is niet goed voor de toekomst, vinden ze. "De financiering van het onderwijs moet de ambities van studenten mogelijk maken, niet beknotten."

'Geef student ruimte om studie in te vullen'
'Geef student ruimte om studie in te vullen' (Foto: ANP)

'Duits leger moet stoppen met vluchtelingenhulp'

Het Duitse leger moet zich niet langer bezig houden met hulp aan vluchtelingen in het land. Dat vindt de voorzitter van de defensiecommissie van het Duitse parlement, Hans-Peter Bartels.

'Het was goede, snelle hulp in een noodsituatie voor burgers, maar het mag geen permanente taak worden', zegt de SPD-politicus maandag tegenover de krant Die Welt. Burgerhulp in eigen land is geen kerntaak van strijdkrachten, vindt Bartels.

Volgens Bartels moet bekeken worden hoe de soldaten kunnen worden vervangen door 'civiel personeel'. Het kan niet zo zijn dat door de hulp aan asielzoekers de permanente opleiding binnen de 'Bundeswehr' (het geheel aan strijdkrachten in Duitsland) en de voorbereiding op internationale missies eronder lijdt, vindt Bartels. 'Dat zou gevaarlijk zijn.'

Voor missies in het buitenland zijn vanaf januari komend jaar 5.000 soldaten nodig en voor de NAVO moet Duitsland hetzelfde aantal soldaten leveren.

'Leger moet stoppen met vluchtelingenhulp'
'Leger moet stoppen met vluchtelingenhulp' (Foto: ANP)

One Direction luidt pauze emotioneel in

De jongens van One Direction waren zichtbaar geëmotioneerd toen ze hun voorlopig laatste optreden gaven. Voordat de band een sabbatical neemt van anderhalf jaar waren ze zondag nog één keer te zien tijdens de finale van het Britse televisieprogramma X Factor.

'Het waren vijf geweldige jaren', zei Liam Payne nadat de groep twee van hun nieuwe nummers ten gehore had gebracht. 'Het is jammer dat we even verdwijnen, maar we hebben het nodig. We willen alle fans bedanken. Je kunt wel zien hoe oprecht gelukkig we zijn nu, dat is allemaal dankzij jullie.'

'Het was geweldig om met jullie te werken', reageerde jurylid Simon Cowell die vijf jaar geleden de band in het tv-programma formeerde. 'Geniet van jullie pauze.' Vervolgens introduceerde Cowell een videoboodschap waarin de boyband werd toegesproken door vele beroemde fans. 'Kom fitter, sneller en sterker terug dan ooit', zei Robbie Williams. 'Ik hoorde dat jullie pauze nemen', meldde Danny DeVito. 'Beetje van dat geld van jullie uitgeven. Misschien kunnen jullie wat acteerlessen nemen.'

One Direction luidt pauze emotioneel in
One Direction luidt pauze emotioneel in (Foto: BuzzE)

Laagste aantal baanverliezers sinds 2008

In de maanden juli, augustus en september raakten 95.000 mensen hun baan kwijt. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de economische crisis in 2008, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal van 95.000 komt neer op ruim een procent van alle werkenden in het land. In dezelfde maanden vorig jaar ging het nog om in totaal meer dan 100.000 mensen, twee jaar terug zelfs om meer dan 125.000.

Van de mensen die afgelopen kwartaal op straat kwamen te staan had meer dan de helft een flexibele arbeidsrelatie. Dit gaat vooral om uitzendkrachten en om werknemers met een tijdelijk contract dat korter duurt dan een jaar.

Flexwerkers
Er was wel sprake van een daling in het percentage flexwerkers die werkloos zijn geworden; 3,1 procent van de flexwerkers raakte zijn werk kwijt, in 2014 was dit nog 3,5 procent. Het percentage zelfstandigen die werkloos werden is ten opzichte van een jaar eerder juist licht gestegen.

De redenen waardoor mensen hun baan verloren lopen sterk uiteen. Bij ruim 35 procent was het werk komen te vervallen. Bij een ongeveer even groot deel werd het tijdelijke contract niet verlengd. Andere oorzaken waren het starten van een opleiding of studie (11 procent) of een arbeidsconflict (5 procent).

Het CBS meldde eerder al dat de werkloosheid in Nederland in oktober uitkwam op 6,9 procent van de beroepsbevolking. Volgens het statistiekbureau zaten er 616.000 mensen werkloos thuis. De werkloosheid bij jongeren tot 25 jaar bedroeg 11,6 procent.

Laagste aantal baanverliezers sinds 2008
Laagste aantal baanverliezers sinds 2008 (Foto: ANP)

Massale vechtpartijen vluchtelingen Hamburg

In Hamburg is binnen 48 uur tot twee keer toe een massale vechtpartij uitgebroken onder asielzoekers in een opvanglocatie.

De meest recente ongeregeldheden vonden zondagavond plaats. Toen gingen tussen de zestig en tachtig bewoners uit Syrië en Eritrea elkaar te lijf. De mannen gebruikten stokken, stenen en houten latten. Na drie uur was de strijd beëindigd. Vijf bewakers en twee bewoners raakten lichtgewond. De politie pakte tien relschoppers op, maar liet hen nog diezelfde nacht weer vrij.

Zaterdag ging het ook al helemaal mis in hetzelfde vluchtelingenonderkomen. In totaal vielen vijftig Syriërs en Eritreeërs elkaar toen aan. Een bewoner raakte daarbij gewond. Niemand werd opgepakt.

Massale vechtpartijen vluchtelingen Hamburg
Massale vechtpartijen vluchtelingen Hamburg (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: vallende sterren!

Net zoals de afgelopen dagen, is het ook vandaag bewolkt en kan er er lokaal een regenbui vallen. In de loop van de dag breekt de bewolking open en is er kans op een beetje zon. De wind komt uit het zuiden en is matig tot zwak. De temperatuur ligt tussen de 8 en 10 graden, wat nog altijd relatief warm is voor december. 

Letten jullie vanavond op de vallende sterrenregen? Volgens weeronline.nl maakt het zuidoosten de meeste kans om iets te zien, aangezien er grote kans is dat het bewolkt is vanavond! Wie zich ver van de lichtvervuiling bevindt, kan het beste richting het oosten kijken, daar zouden de sterren van Geminiden te zien zijn tijdens heldere momenten. 

User AnitaHanjaab bracht gisteren een bezoek aan de kasteeltuin van Kasteel de Haar in Haarzuilens. Ze stuurde me deze foto's op, mooi in eenvoud! Dank je wel Anita! 

De tuin van Kasteel de Haar in Haarzuilens (Foto: AnitaHanjaab)
De tuin van Kasteel de Haar in Haarzuilens (Foto: AnitaHanjaab)
De tuin van Kasteel de Haar in Haarzuilens (Foto's: AnitaHanjaab)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1931 werd in Utrecht de Nationaal Socialistische Beweging opgericht door Anton Mussert en Cees Geelkerken

* In 1991 barstte de vulkaan Etna (Sicilië) uit, een uitbarsting die jarenlang zou duren. 

* In 1977 ging de film Saturday Night Fever in première

* In 1911 bereikte Roald Amundsen als eerste de Zuidpool

CNN-debat met 9 Republikeinen op podium

Negen Republikeinse presidentskandidaten doen dinsdag mee aan het vijfde grote tv-debat bij CNN. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender zondag bekendgemaakt. Ten opzichte van het vorige tv-debat is er maar één wijziging: Chris Christie is terug op het hoofdtoneel.

Zakenman Donald Trump, die de nationale peilingen nog steeds leidt, staat in het midden. Hij wordt geflankeerd door Ben Carson en Ted Cruz. Carson zag zijn populariteit de laatste weken dalen, de conservatieve Cruz beleeft juist een opmars. Marco Rubio staat op vrijwel gelijke voet met Carson. Op gepaste afstand volgt Jeb Bush, met iets meer dan 4 procent in de peilingen.

Criteria
De Republikeinse presidentsrace kent nog altijd 14 kandidaten, dus is het nodig om een schifting te maken. CNN stelde vooraf als criterium dat kandidaten gemiddeld 3,5 procent moesten scoren in de landelijke peiling, of anders minstens 4 procent in de staten Iowa en New Hampshire, die vroeg gaan stemmen. De genoemde vijf Republikeinen voldoen aan dat landelijke criterium, de overige vier niet.

Chris Christie, Carly Fiorina en John Kasich hebben hun podiumplaats te danken aan goede peilingen in New Hampshire, waar het trio ruimschoots aan de norm van 4 procent voldoet. De liberatiër Rand Paul voldoet niet aan de criteria, maar CNN knijpt een oogje toe vanwege een late peiling in Iowa die voor Paul (5 procent) gunstig uitpakt. 'In het licht van de nieuwste peilingen én omdat we zo min mogelijk mensen willen uitsluiten, heeft CNN besloten om Rand Paul te laten deelnemen', aldus een woordvoerder.

Net als bij de vier vorige debatten is er ook nu in de namiddag weer een debat tussen kandidaten die laag scoren in de peilingen. Hieraan nemen Mike Huckabee, Rick Santorum, George Pataki en Lindsey Graham deel. Jim Gilmore ontvangt geen uitnodiging.

Democraten
De Democratische kandidaten gaan zaterdag voor de derde keer op tv in debat bij ABC News. Het podium is daar een stuk overzichtelijker, want er zijn nog maar drie kandidaten in de race. De torenhoge favoriet Hillary Clinton wordt vergezeld door Bernie Sanders en Martin O'Malley.

Merkels CDU bezweert vluchtelingenruzie

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht geen problemen met het vluchtelingenbeleid van de regering op het partijcongres van haar CDU (Christen-Democratische Unie). Het begint maandag in Karslruhe en leek op een bittere confrontatie uit te lopen tussen voorstanders van Merkels relatief gastvrije beleid en de vele christendemocratische tegenstanders. Die vinden dat het land veel te veel vluchtelingen opneemt.

Maar Merkel zei zondagavond op de tv dat er een compromistekst over haar beleid is opgesteld. Die geeft volgens haar "uitdrukking aan haar benadering van de vluchtelingen, maar ook aan de zorgen van de mensen door duidelijk te maken dat de toestroom van vluchtelingen wordt gereduceerd".

De jongerenvereniging van de CDU heeft zondag de eis laten vallen dat de partij zich maandag en dinsdag duidelijk uitspreekt voor een maximum aantal migranten. Andere christendemocratische leiders hadden dat ook gevraagd, maar Merkel wilde minder harde taal. Zelf spreekt ze bijvoorbeeld over "het verminderen"van de toestroom. Circa duizend afgevaardigden komen naar het tweedaags congres.

Merkels CDU bezweert vluchtelingenruzie
Merkels CDU bezweert vluchtelingenruzie (Foto: ANP)

FOK!sport Wintersport Weekend - Week 50

Het alpineskiën begon al in oktober, het schaatsen was relatief vroeg onderweg, maar eind november zijn dan ook alle andere wintersporten begonnen aan de seizoenen op het hoogste niveau. Zoals altijd zijn de meeste wedstrijden in het weekend en daarom geven we je op FOK!sport elke zondagavond een overzicht van de belangrijkste uitslagen en gebeurtennissen in de diverse wintersporten wereldwijd, inclusief aandacht voor de Nederlanders in de wat lagere niveau's.

Alpineskiër Marcel Hirscher kende een prima weekeinde met een zege op de reuzenslalom en een tweede plek op de slalom - achter de Noor Henrik Kristoffersen - in Val d'Isère. Bij de vrouwen won Lindsey Vonn eindelijk weer eens een reuzenslalom en pakte Petra Vlhova haar eerste World Cup-zege: een nieuwe ster in wording? 

Het langlaufen kende dit weekeinde in Davos twee gezichten: de Noren waren dominant als vanouds tijdens de lange afstanden, maar werden in de sprints verrassend verslagen. Ook de Noorse schansspringers waren op dreef, maar in het Russische Nizhny Tagil moesten ze het wel zonder zege doen. Grote winnaar van het weekeinde: Peter Prevc, met een tweede en eerste plek pakte hij de leiding in de World Cup. De noordse combinatie stond dit weekeinde niet op het programma.

Bij het alpineskiën in Zweden was de Kerstman nog wel de grootste winnaar (Foto: Getty)

In het biatlon waren de Duitse dames dominant in de sprint en achtervolging, maar in de estafette kwamen ze 0,2 seconden tekort voor de zege. Martin Fourcade was bij de mannen weer erg sterk, maar de Russen wonnen de spannende estafette.

Op de ijsbaan domineerden de Duitse skeletondames - en viel de Nederlandse Joska le Conté wat tegen - en won Martins Dukurs voor de tigste keer. De Belgische bobsleester Elfje Willemsen was weer ijzersterk en Francesco Friedrich zag zijn zegereeks voortgezet worden, maar ook ten einde komen. Het rodelen werd in de VS weer gedomineerd door Amerikanen, die weinig zin zullen hebben om terug te gaan naar Europa, waar hun leidende rol wel eens afgelopen zou kunnen zijn.

Martin Fourcade probeert zijn tegenstanders op een dwaalspoor te zetten door te doen alsof hij rechtsaf gaat richting finish in plaats van de schietbaan, zonder succes (Bron: YouTube)

De Nederlanders in opkomst

Dat er in de meeste wintersporten geen Nederlanders meedoen aan de World Cup betekent uiteraard niet dat die sporten geen Nederlanders kennen. We beginnen met de 20-jarige alpineskiester Adriana Jelinkova, zij kwam in het Noorse Kvitfjell in actie in de Europa Cup. Met name de reuzenslalom op vrijdag ging uitstekend voor de specialiste, die met een veertiende plek haar beste resultaat ooit haalde in het Europese niveau onder de World Cup. 

Wat schansspringen betreft moet Nederland het volledig hebben van Lars Antonissen en hij kwam dit weekeinde in het Noorse Rena in actie in de Continental Cup, één niveau onder de World Cup. Heel lekker ging het niet voor de 20-jarige Antonissen: op de kleine schans werd hij 68e en 70e, twee keer voorlaatste, en op de grote schans behaalde hij zondag een 59e plek van de 64 deelnemers. 

Na het vertrek van biatlete Chardine Sloof naar Zweden heeft Nederland nog drie biatleten over: de 19-jarige Jarl Hengstmengel en de zusjes Lilian (18) en Carine Leijn (16). Zij kwamen in het Oostenrijkse Obertilliach uit in de gloednieuwe IBU Junior Cup, waar ook jonge atleten internationale ervaring op kunnen doen zonder direct tegen de wereldtop bij de senioren te moeten strijden. Op zaterdag en zondag stond een sprint op het programma.

Hengstmengel kwam van de ruim honderd deelnemers zowel op zaterdag als zondag tot plek 77, met drie en twee schietfouten. Van de 94 dames liet Lilian op zaterdag de 72e tijd noteren na twee schietfouten, terwijl Carine 86e werd met vijf missers. Zondag ging het nog eens een stuk beter: Carine bleef foutloos en versloeg haar oudere zus - die twee keer miste - met één plek: 67e en 68e. Het zorgde voor tevredenheid bij vader en coach Martin: "Zondag zou wel eens hun beste wedstrijd tot nu toe kunnen zijn geweest", reageerde hij na afloop.

De loopbaan van dé Nederlandse biatlonhoop is uitstekend te volgen via hun Facebookpagina Biatleijn, waar regelmatig updates en foto's worden geplaatst. 

Carine en Lilian Leijn vormen samen met Jarl Hengstmengel de toekomst van het Nederlandse biatlon (Foto: Biatleijn)
Carine en Lilian Leijn vormen samen met Jarl Hengstmengel de toekomst van het Nederlandse biatlon (Foto: Biatleijn)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.