Opnieuw ruim 2 miljoen bezoekers voor Rijks

Voor het derde jaar op rij heeft het Amsterdamse Rijksmuseum meer dan 2 miljoen bezoekers getrokken. Opvallend is dat er maar liefst meer dan een kwart meer kinderen dan vorig jaar, ruim 325.000, een kijkje namen in het museum. Ongeveer de helft (53 procent) van de circa 2,3 miljoen mensen die naar het museum kwamen, was afkomstig uit eigen land.

Het afgelopen jaar liet het Rijks volgens directeur Wim Pijbes "overtuigend zien dat het ook een bron van creativiteit is". Zo hadden er zo'n vijfhonderd workshops, vijftig cursussen en dertig lezingen plaats. De campagne waarbij mensen de kunstwerken konden natekenen, leidde ertoe dat zo'n 50.000 bezoekers met potlood en schetsboek aan de slag gingen.

Het Rijksmuseum werd dit jaar ook uitgeroepen tot European Museum of the Year. Verder stond het vooral in het teken van Rembrandt. Zo kwam er in het voorjaar een recordaantal van 520.000 bezoekers af op de tentoonstelling Late Rembrandt. In september werd bekend dat het Amsterdamse museum samen met het Louvre in Parijs Rembrandts monumentale dubbelportret van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit had aangekocht voor maar liefst 160 miljoen euro.

Sinds de heropening van het hoofdgebouw in 2013, dat een grootscheepse verbouwing van tien jaar onderging, draait het museum topjaren.

Opnieuw ruim 2 miljoen bezoekers voor Rijks
Opnieuw ruim 2 miljoen bezoekers voor Rijks (Foto: ANP)