Floortje

De wereld staat in brand. Je kunt wel stellen dat we aan de drempel staan van… Nee! We zijn beland in een derde wereldoorlog. Alleen hebben de meeste mensen dit nog niet door.

Rusland maakt ruzie met Turkije. De Verenigde Staten staat op haar beurt weer lijnrecht tegenover Rusland. Tegelijkertijd hebben zij dezelfde vijand die IS heet. Europa zit ouderwets tussen alle vuren in. Het faalt compleet als één Europa, dat is toch wel blootgelegd.

Te midden van deze roerige, geflipte tijden is er een vrouw die vaart, zwemt, vliegt, klimt, kruipt naar alle uithoeken van de aarde. Op zoek naar mensen die ergens in een eenzaam deel van de wereld wonen. Ergens in een hangmat midden in de jungle. Of in een verlaten iglo op de Noordpool. Een omgebouwde camper in een woestijn. Het kan niet gek genoeg.

Floortje zoekt mensen op die heel ver weg wonen van alle maatschappelijke ellende. Waar het probleem om stromend water te krijgen groter is dan wie er nu weer beschuldigd wordt van omkoopfraude. Waar men met de bezem een krokodil probeert te verjagen in plaats van op een stoel te staan vanwege een klein spinnetje.

Mensen die gevlucht zijn van het drukke leven, de waanzin of dichter bij de natuur willen zijn. Mensen die nog geloven in de romantiek van het leven. De krant en het internet verlatend om geen rariteiten van de rest van de mensheid te ontvangen. Slimme mensen.
Mocht het ooit zover komen dat we elkaars gas afsluiten, importverboden opleggen, internet plat leggen en misschien zelfs de elektriciteit, dan zijn zij de lachende derde. Waarschijnlijk hebben ze pas een paar dagen later weet van welke humanitaire ramp er zich wereldwijd verspreid. En zij? Zij overleven.

Deze mensen hebben al die verworven luxe en verworden primaire levensbehoeften niet nodig. Zij koken op het gas van olifantenstront. Vreten kwallenpap met mosselpasta. Douchen min tien onder het ijswater van de Zuidpool.

Elke week confronteert zij ons met hoe ver we afgedreven zijn van aarde. Hoe we de boel eigenlijk verkloten. Hoe egoïstisch we zijn geworden. Liever een anonieme, digitale schreeuwer dan iemand die ook daadwerkelijk wat doet.

Floortje weet hoe het werkt. Al heel lang. Zij reist onze wereld over en laat haar schoonheid zien. Heel subtiel toont ze meteen onze sloopdrang van dezelfde aarde.

Floortje naar het einde van de wereld. Als er dan toch ooit een einde aan komt. Dan ga ik het liefste over op Floortjes stijl. Aan het einde van de wereld.