Arabieren: "Israëlische judoka's bestaan niet"

De Verenigde Arabische Emiraten hebben laten zien dat veel landen politiek nog altijd niet uit de sport kunnen houden. Het Arabische land weigerde in eerste instantie visa te verstrekken voor de Israëlische judoploeg. De sporters wilden van vrijdag tot en met zondag meedoen aan de Grand Slam in Abu Dhabi, een van de belangrijkste toernooien op de kalender met het oog op olympische kwalificatie.

Het lijkt erop dat de Israëli's uiteindelijk de visa wel gekregen hebben, maar volgens de organisatie van het toernooi doen er geen Israëlische judoka's mee. Ze mogen alleen van de partij zijn als ze uitkomen onder de vlag van de internationale judobond IJF. Als een judoka uit Israël onverhoopt een medaille wint zal diens vlag niet worden gehesen en als het dan ook nog eens een gouden plak is zal het Israëlische volkslied ook niet klinken. Zelfs over de kleding van de sporters en officials hebben de Emiraten flink wat te zeuren: vooral de aanwezigheid van de Israëlische vlag op het Israëlische uniform is hen een doorn in het oog en dat is dan ook simpelweg verboden.

Ook de tot enkele jaren geleden voor Nederland uitkomende Linda Bolder doet mee in Abu Dhabi, net als onder meer oud-wereldkampioene Yarden Gerbi. Tijdens de Grand Slam zijn zeer veel punten te verdienen voor de wereldranglijst, aan de hand waarvan de olympische startbewijzen vergeven worden. Voor meerdere judoka's zouden de politieke bemoeienissen van de Emiraten zo dus kunnen zorgen voor het missen van de Olympische Spelen, ware het niet dat de sporters in elk geval nog wel mee mogen doen.

Israël ontbreekt op de lijst met deelnemende landen, maar er doen wel drie mannen en vijf vrouwen mee namens de IJF
Israël ontbreekt op de lijst met deelnemende landen, maar er doen wel drie mannen en vijf vrouwen mee namens de IJF

Bij nader inzien blijkt dat de "IJF-judoka's" echter stuk voor stuk Israëli's zijn
Bij nader inzien blijkt dat de "IJF-judoka's" echter stuk voor stuk Israëli's zijn

Het is overigens niet de eerste keer dat Arabische landen zich op een dergelijke manier van hun slechtste kant laten zien rond sportevenementen. Naast de Emiraten hebben vooral ook Qatar en Oman er een handje van om de Israëli's als minderwaardige sporters neer te zetten. Eerder deze maand gebeurde dat nog in Oman tijdens het WK windsurfen. Lilian de Geus won er namens Nederland brons, maar als veertiende eindigde ene Maayan Davidovich: staatloos volgens de Arabische organisatie, maar doorgaans uitkomend voor Israël.

Enkele jaren geleden overkwam het tennisster Shahar Peer, die in eerste instantie de toegang geweigerd werd tot de Emiraten om een groot toernooi in Dubai te spelen. Pas na protesten van vele wereldtoppers en dreigementen om het hele toernooi van de kalender te halen mocht Peer alsnog meespelen.