Rutte: minister wil praten met politiebonden

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie nodigt vrijdag alle politiebonden uit voor een gesprek over de politie-cao. Het gesprek moet leiden tot een doorbraak in de impasse over de cao, zei premier Mark Rutte donderdag aan het einde van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Politiebonden en agenten demonstreren al weken tegen het loonbod van het kabinet dat ze te mager vinden. Woensdag was er nog een massale betoging rond de Tweede Kamer in het centrum van Den Haag. Agenten keerden Van der Steur daar demonstratief de rug toe. De bewindsman werd met gejoel en boegeroep onthaald, toen hij kort zijn gezicht liet zien bij de grote protestactie van het politiepersoneel.

Van der Steur zegt al weken dat zijn deur openstaat voor de politiebonden, maar dat hij geen extra geld heeft om aan hun wensen tegemoet te komen. Het kabinet heeft agenten en ander overheidspersoneel een loonsverhoging geboden van 5,05 procent over twee jaar en 500 euro eenmalig. Drie vakcentrales hebben daarmee ingestemd, maar de FNV noemt het bod een sigaar uit eigen doos en blijft tegen.

Een kort geding dat donderdag diende en door FNV was aangespannen, zal op 1 oktober leiden tot een uitspraak van de rechter. Rutte zei tijdens de Algemene Beschouwingen nog dat het kabinet pas na die datum vervolgstappen bekendmaakt. Sommige partijen in de Kamer willen dat het kabinet meer geld vrijmaakt voor de politie-cao, maar de regeringspartijen en het CDA zijn daarop tegen.

Rutte: minister wil praten met politiebonden
Rutte: minister wil praten met politiebonden (Foto: ANP)