Rutte: pas na kort geding vervolgstap cao

Redactie

Het kabinet maakt pas na 1 oktober bekend welke vervolgstappen het zal nemen in de ruzie over de cao van de politie. Dan komt er een brief hierover van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Agenten voeren al maanden actie.

Op 1 oktober zal de rechter uitspraak doen in het kort geding dat de FNV heeft aangespannen over het loonakkoord voor overheidspersoneel. Tot die tijd verwacht de premier dat een gesprek met de FNV moeilijk zal zijn. Op aandringen van PvdA-leider Diederik Samsom gaat hij toch kijken of het mogelijk is.

Het kabinet heeft met drie vakcentrales een loonakkoord bereikt. Vakbond FNV is er echter fel op tegen, omdat dat zou leiden tot verslechtering van de pensioenen van de 2,8 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP. Volgens de premier valt dat heel erg mee.

Vier jaar op nullijn
Hij betreurt het feit dat de FNV niet meer om de tafel zit en wil 'in alle rust' de verhouding met de FNV herstellen. Maar hij verklaarde ook blij te zijn met het loonakkoord dat met de drie andere vakcentrales is gesloten. Hij wilde niet te diep op de kwestie ingaan. "We moeten hier niet gaan onderhandelen over de cao."

Volgens SP-voorman Emile Roemer moet het kabinet het eerder afgesloten loonakkoord loslaten. Arie Slob van de ChristenUnie noemde het vooruitschuiven van de kwestie tot 1 oktober 'niet acceptabel'.

De ambtenaren zitten vier jaar op de nullijn. Het loonakkoord levert ze 5,05 procent loonsverhoging en 500 euro ineens op.

Rutte: pas na kort geding vervolgstap cao
Rutte: pas na kort geding vervolgstap cao (Foto: ANP)