FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 augustus 2015

Het noodweer van vanavond

We gingen weer eens allemaal dood. De dijken in het westen van Nederland konden het allemaal nog maar net houden, en in Noord-Holland was zelfs een heus drinkwater probleem.

In IJmuiden werd volgens weerman Reinier van den Berg woensdagavond rond 20.30 uur al een rukwind met een snelheid van 102 kilometer per uur gemeten.

Een aantal FOK!kers hebben wat media ingestuurd om te delen met ons.

User Nemephis stuurde deze foto in, die hij vond via Reddit:

En user Rabieluh:

Daarnaast een aantal mooie foto's van user Ener-G:

Een filmpje door ons redactielid DJMO:

En een mooie timelapse gemaakt door user MrFotografie :

Iedereen bedankt voor het inzenden!

Heb je nou ook nog wat leuke foto's of filmpjes? Laat ze dan even achter in de reacties!

'Poesjes wordt niet zomaar een kinderserie'

De kijker gaat iets aparts te zien krijgen vanaf 6 september bij de VPRO. Het programma Poesjes werd vandaag bij de VPRO-seizoenspresentatie uitgebreid toegelicht aan de pers.

Volgens het brein achter Poesjes, Nova van Dijk, wordt het niet zomaar een televisieshow. Het wordt iets voor jong en oud. 

"Er is ontzettend veel werk in de serie gaan zitten, we hebben meer dan 600 uur aan beeldmateriaal van de verschillende poesjes gedraaid en ze proberen neer te zetten dat ze ongeveer zich zouden gedragen naar het script dat ik en mijn creatieve team hebben geschreven. Dat was niet zomaar even gedaan, dat kost tijd en vooral heel veel geduld."

Poesjes, met onder andere de stemmen van Hans Teeuwen en Freek Bartels, vertelt het verhaal van een grote poezenfamilie die zo nu en dan te maken krijgt met verschillende familiare probleempjes. Het programma is vanaf 6 september te zien bij Zapp. 

Poesje!Poesje!

Delen van Noord-Holland een uur lang zonder drinkwater

Delen van Noord-Holland kwamen woensdagavond enige tijd zonder drinkwater te zitten. De waterfabriek van drinkwaterbedrijf PWN werd ook getroffen door de stroomstoring waardoor woensdagavond 25.000 huishoudens in Noord-Holland een uur lang geen stroom hadden. De noodstroom in de waterfabriek werkte niet door het onweer, aldus PWN. Omstreeks 22.15 uur liet het bedrijf weten dat de stroom weer aan was en iedereen weer water en voldoende druk had.

Delen van Noord-Holland zonder drinkwater
Delen van Noord-Holland zonder drinkwater (Foto: ANP)

Wat de FOK! is dit? (serieuze vraag!)

Wat de FOK! is dit? Wie het weet mag het zeggen!

 

Wat de FOK! is dit?! Wie het weet mag het zeggen!

Posted by FOK! on woensdag 26 augustus 2015

Ajax met zelfde elf tegen Jablonec

Ajax speelt donderdag het cruciale Europa League-duel met Jablonec FK met dezelfde elf spelers als de laatste weken in de eredivisie. Het ontbreken van de Tsjech Vaclav Cerny ten gunste van Amin Younes en Yaya Sanogo is de enige herschikking in de 19-koppige wedstrijdselectie die mee is gereisd naar Tsjechië ten opzichte van het gewonnen uitduel met NEC van zondag.

Ajax verdedigt in Jablonec de 1-0-voorsprong uit de heenwedstrijd in Amsterdam van vorige week. Arek Milik maakte kort na rust het enige doelpunt uit een strafschop tegen de huidige nummer vijf van Tsjechië.

"We beseffen het belang van deze wedstrijd", zei trainer Frank de Boer op Ajax.nl. "Dat is verschrikkelijk belangrijk voor het Nederlands voetbal en voor de talentvolle spelers. Zij leren van het spelen van wedstrijden tegen andere culturen. Als we dat niet kunnen dit jaar, staan ze een jaar stil in hun ontwikkeling."

Ajax met zelfde elf tegen Jablonec
Ajax met zelfde elf tegen Jablonec (Foto: ANP)

AZ zonder Ortiz tegen Astra

AZ mist donderdagavond bij de belangrijke thuiswedstrijd tegen Astra Giurgiu in de Europa League de geblesseerde middenvelder Celso Ortiz. Ook aanwinsten Rajko Brezancic (niet speelgerechtigd) en Alireza Jahanbakhsh (geblesseerd) zijn nog niet inzetbaar voor de ploeg van trainer John van den Brom.

AZ moet donderdag tegen Astra de 3-2-nederlaag van vorige week in Roemenië goedmaken om de poulefase van de Europa League te bereiken. Tegen de koploper van Roemenië kwam AZ vroeg op een 0-2-voorsprong, maar die comfortabele marge werd nog voor rust uit handen gegeven.

"We kregen drie goals tegen uit dode spelmomenten, dus daar moeten we nu beter op letten", zei de trainer, die daarom donderdag kiest voor mandekking in plaats van zonedekking. "We moeten geconcentreerd op de nul spelen, want we zullen ook nu weer kansen krijgen om het benodigde doelpunt te maken."

AZ zonder Ortiz tegen Astra
AZ zonder Ortiz tegen Astra (Foto: ANP)

Datum voor FIFA 16-demo

De FIFA 16-demo staat gepland voor release vanaf 8 of 9 september voor Xbox One, PlayStation 4, pc, Xbox 360 en PlayStation 3. Voor veel mensen is dit de eerste kans om de nieuwe speelmanieren, vernieuwingen in de gameplay en het uiterlijk en de geluiden van FIFA 16 te beleven, voordat de game op donderdag 24 september uitkomt.

De demo bevat de volgende wedstrijdopties:

  • Aftrap: ga meteen het veld op en speel een wedstrijd. Als je voor het eerst de FIFA 16-demo speelt, begin je met El Clasico, oftewel Real Madrid C.F. thuis tegen FC Barcelona.
  • FIFA Ultimate Team Draft: ervaar een nieuwe manier om te spelen: FUT Draft. Bouw eerst een team op basis van beslissingen en neem het vervolgens het veld op in een offline wedstrijd.
  • FIFA Trainer: iedereen kan meekomen op een hoger niveau in FIFA 16. FIFA Trainer is een nieuw trainingssysteem dat naar de situatie kijkt en je tips geeft tijdens het spelen van Aftrap of FUT Draft.
  • Nieuwe Skill Games: terwijl de wedstrijden worden geladen, kun je zes nieuwe Skill Games proberen.
  • Bundesliga TV-Presentatie: ervaar de wedstrijd zoals op televisie op pc, Xbox One en PlayStation 4 wanneer Borussia Dortmund op bezoek gaat bij Borussia Mönchengladbach in Borussia-Park.

In de demo vind je tien topclubteams en twee dameselftallen, waaronder de wereldkampioen, het nationale dameselftal van de Verenigde Staten.

De clubs zijn:

  • FC Barcelona
  • Borussia Dortmund
  • Borussia Mönchengladbach
  • Chelsea FC
  • Inter Milan
  • Manchester City
  • Paris Saint-Germain
  • Real Madrid C.F.
  • River Plate
  • Seattle Sounders

De twee nationale dameselftallen die alleen tegen elkaar kunnen spelen zijn:

  • Duitsland
  • Verenigde Staten

In de FIFA 16-demo vinden we de stadions Borusiia-Park en CenturyLink Field. Real Madrids Santiago Bernabeu is ook beschikbaar.

FIFA 16 demo

Peperdure wijnvoorraad geruïneerd door airco

Een gepensioneerde Australische chirurg zal de volgende keer wel twee keer nadenken voordat hij nog een monteur zijn huis binnenlaat. De man claimt dat verstrooidheid van een onderhoudsmonteur zijn wijnvoorraad, die tonnen waard is, heeft aangetast. De financiële schade aan zijn wijncollectie, die flessen ter waarde van meer dan 20.000 euro bevat, wordt geschat op een slordige 270.000 euro.

Het verhaal zit zo. De man, Spero Raptis, maakte gebruik van een airconditioningsunit om de omstandigheden in zijn wijnkelder voortdurend optimaal te houden. Recentelijk begon de airconditionsunit kuren te vertonen, waarop Raptis de aircofirma belde om deze na te laten kijken. De monteur constateerde dat een condensator defect was, en beloofde de volgende dag terug te komen. Volgens Raptis liet de monteur de airco echter met de verkeerde instellingen achter, waardoor de wijnkelder al snel veranderde in een Turks stoombad. Toen Raptis hierachter kwam, was de temperatuur al zover opgelopen dat het voorts onmogelijk was de waardevolle wijnvoorraad nog in veiligheid te brengen.

De wijnvoorraad van Raptis bevatte onder andere verscheidene flessen van de gerenommeerde Australische wijnhuizen Penfolds Grange, Rockford, Geoff Merrill en Reschke, alsmede talrijke Franse klassiekers. In totaal zijn 1253 flessen wijn vergaan in de zeer plaatselijke hittegolf - volgens Raptis is 75 procent van de waarde van zijn wijnkelder hiermee als sneeuw voor de zon verdwenen. Raptis zet nu de stap naar de rechter, dus dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

Voor Raptis zit er niet veel anders meer op dan zijn ellende wegdrinken.

McDonalds werkt samen met Burger King: McWhopper

Fastfoodketen Burger King heeft in een paginavullende advertentie in verschillende kranten een open brief geschreven aan McDonalds. Burger King stelt voor om op 21 september, dag van de vrede, samen te werken aan de McWhopper. Een perfecte burger met het beste van beide ketens.

Het idee zou volgens de advertentie zijn om deze voor een dag te verkopen in een pop-upstore met personeel van beide ketens. De CEO van McDonalds heeft inmiddels in een reactie op Facebook geschreven dat ze het voorstel zouden overwegen, zonder het al direct te accepteren.

Hockeysters rollen ook België op

De Nederlandse hockeysters hebben woensdag bij het EK in Londen ook de derde en laatste groepswedstrijd met ruime cijfers gewonnen. Oranje rolde België met 5-0 op. De treffers kwamen op naam van Maartje Paumen (twee), Valerie Magis, Caia van Maasakker en Ellen Hoog.

Nederland speelt als glorieuze groepswinnaar vrijdag in de halve finales tegen de nummer twee van poule B. Dat is Engeland of Duitsland. Beide teams komen woensdagavond nog tegen elkaar uit, met als inzet de eerste plaats, die goed is voor een confrontatie met Spanje.

Nederland maakte het zichzelf in de afsluitende groepswedstrijd niet gemakkelijk. In een open duel dwong Oranje alleen al in de eerste helft liefst acht strafcorners af. Evenals in de duels met Polen (9-0) en Spanje (8-1) verliep de uitvoering van de korte hoekslag echter nogal stroef. Alleen Van Maasakker kwam in de achttiende minuut tot scoren, uit de zesde strafcorner, die door keepster Aisling D'Hooghe foutief werd beoordeeld (2-0).

Nauwelijks gevaarlijk

In de achtste minuut kreeg Nederland bij de eerste treffer ook al wat hulp van België. Stephanie Vandenborre tikte de bal in het eigen doel na goed voorbereidend werk van Valerie Magis, die het curieuze doelpunt op haar naam kreeg (1-0).

België, dat in de grote toernooien louter verloor van Nederland, was in de eerste helft nauwelijks gevaarlijk. Vlak voor de rust moest Laura Nunnink nog wel even ingrijpen in de eigen cirkel. Dat deed de speelster van Oranje-Zwart bekwaam. Ze werd vlak voor het EK opgeroepen als vervangster van Jacky Schoenaker, die door een blessure het toernooi aan zich voorbij moest laten gaan.

Na de pauze bleef Nederland in alle opzichten de betere ploeg. Uit de tiende strafcorner kwam ook specialiste Paumen eindelijk tot scoren, met een fraaie tip-in (3-0). Met haar vierde EK-treffer tilde Hoog de score naar 4-0 waarna Paumen ook nog een strafbal benutte: 5-0.

Hockeysters rollen ook België op
Hockeysters rollen ook België op (Foto: ANP)

Dumoulin verrast door leiderstrui Vuelta

Wielrenner Tom Dumoulin stond al chagrijnig bij de teambus toen hij woensdag hoorde dat hij de rode leiderstrui in de Ronde van Spanje mocht aantrekken. De 24-jarige Limburger van Giant-Alpecin finishte in de vlakke vijfde etappe van de Vuelta zes seconden voor de vorige leider Johan Esteban Chaves en kreeg daarmee precies één seconde voorsprong op de Colombiaan van Orica-GreenEdge.

"Ik was boos op mezelf dat ik John Degenkolb niet aan de ritwinst kon helpen", zei Dumoulin na de etappe waarin zijn Duitse ploeggenoot in de sprint werd verslagen door de Australiër Caleb Ewan. "Eigenlijk had ik vandaag twee doelen: de rode trui en John aan de ritzege helpen. Eén van de twee is dus in elk geval gelukt. Dat is mooi voor het team. Voor John komen er nog genoeg kansen."

Na het mislopen van de gele trui in de Tour de France, waar hij na een val uitviel, is de rode trui een welkome revanche. "Van de mislukte Tour heb ik twee weken moeten herstellen, maar daarna kwam het besef om sterker terug te komen. We hebben hard gewerkt en ik voel me goed. Vooraf was de tijdrit in de derde week mijn doel, maar nu probeer ik de trui zo lang mogelijk vast te houden."

Zware ritten

Of hij de rode trui langer kan behouden dan de laatste Nederlander in een leiderstricot in een grote ronde moet vrijdag blijken. Bauke Mollema moest de trui in de Vuelta van 2011 na een dag alweer afstaan. Vrijdag staat een heuvelachtige rit van 200 kilometer op het programma met aankomst op een klim van de derde categorie. " Ik geef de trui niet zomaar weg. Natuurlijk komen er een paar zware ritten aan, maar ik zal 'm verdedigen."

Dumoulin verrast door leiderstrui Vuelta
Dumoulin verrast door leiderstrui Vuelta (Foto: ANP)

Verslaggeefster tijdens interview doodgeschoten op live-tv

In het Amerikaanse Moneta is een verslaggeefster alsmede een cameraman om het leven gekomen tijdens een interview. Tijdens een live-verslag werd er opeens op de verslaggeefster geschoten en is zij, evenals de cameraman even later overleden aan haar verwondingen. Er zou ook nog een derde slachtoffer zijn gevallen.

Waarom de schutter plots begon te schieten is nog onduidelijk. De dader is nog op vrije voeten en er wordt momenteel met man en macht naar gezocht.

Het voorval gebeurde tijdens een een interview in een live-uitzending, hieronder zijn de beelden te zien. Let op, deze kunnen als schokkend worden ervaren.

Update 21.05:  
CNN meldt inmiddels via beeldmateriaal van een persconferentie van de politie dat de schutter wel degelijk is overleden.

Update 18.46:  
In tegenstelling tot eerdere berichten heeft de schutter zich niet van het leven beroofd. De politie heeft bekendgemaakt dat hij in kritieke toestand is opgenomen in het ziekenhuis nadat hij probeerde zelfmoord te plegen. De schutter Vester Flanagan, die op televisie als Bryce Williams bekend staat,  heeft de moordaanslag gefilmd en de beelden verspreid, berichtte CNN.

Update 18.10 uur:
Het AD meldt dat volgens Reuters zou Vester Flanagan, de vermoedelijke dader, een 23 pagina tellende fax hebben verstuurd aan de zender ABC. De zender heeft de fax overgedragen aan de autoriteiten.

Update 17.58 uur:
De politie meldt dat de dader dood is aangetroffen, ondanks de geruchten is het nog onduidelijk of het om zelfmoord gaat.

Update 17.27: 
De dader is nog steeds op vrije voeten en het lijkt om een ex-medewerker van het tv-station te gaan, Bryce Williams. Hij plaatste enkele tweets en Facebook berichten waarin onder meer een video is te zien die hij zelf heeft gefilmd tijdens de schietpartij.

Bij de schietpartij zijn verslaggeefster Alison Parker (24) en cameraman Adam Ward (27) om het leven gekomen. Een derde slachtoffer wordt momenteel behandeld in het ziekenhuis en is nog niet buiten levensgevaar.

Video van de schutter zelf.


Twee nieuwe Pokémon Super Mysterie Dungeon

Er zijn twee nieuwe trailers verschenen van de aankomende Nintendo 3DS game Pokémon Super Mystery Dungeon.

In de Pokémon Mystery Dungeon spellen speel je als een Pokémon die verscheidene kerkers moet doorkruisen om zo missies te voltooien. In deze kerkers, die elke keer als je ze bezoekt veranderen, vecht je tegen vijandige Pokémon die soms vervolgens bij je team komen. Onlangs heeft The Pokémon Company een nieuw deel in de serie aangekondigd.

Pokémon Super Mystery Dungeon zal begin volgend jaar voor de 3DS verschijnen. Spelers kunnen zich verheugen op nog grotere, willekeurig gevormde kerkers die bij elke binnenkomst veranderen en dat de spelers naast Legendarische en Mythische Pokémon vechten om de wereld te redden. Bekijk de nieuwe beelden hieronder.

 

De eerste trailer

De tweede trailer

Katjelam door de douane

Op de luchthaven van Beijing mocht een vrouw het vliegtuig niet in omdat ze te dronken was. Zhao, de dame in kwestie, kreeg bij het boarden te horen dat een fles cognac, die ze eerder tijdens haar vakantie had gekocht,  niet mee in het vliegtuig mocht. Ze kon het niet over haar hart verkrijgen om het gouden vocht weg te gooien, dus besloot ze de fles dan maar leeg te drinken.  

Toen ze de fles Rémy Martin XO Excellence, met een waarde van 120 pond, eenmaal leeg had, begon ze wartaal uit te slaan en viel uiteindelijk op de grond neer. Daar bleef ze liggen tot ze werd weggehaald door de beveiliging. Een van de beveiligers vertelde: “Ze was zo ontzettend dronken, ze kon niet eens meer zelf opstaan. We hebben haar in een rolstoel gezet en naar een kamer gebracht waar ze kon rusten.

Zhao kreeg de nodige medische zorg, en werd door haar familie opgehaald nadat ze was vrijgelaten door de politie. Pas de volgende ochtend besefte ze wat ze had gedaan.

katjelam

Peters twee jaar naar De Graafschap

De Graafschap heeft de broodnodige versterking binnen: Cas Peters speelt de komende twee seizoenen voor De Graafschap. De 22-jarige aanvaller stond in de belangstelling van veel clubs, maar koos uiteindelijk voor de Doetinchemse eredivisionist die haar gedroomde spits nu binnen heeft gehaald.

Vorige maand nog koos Peters nog voor een avontuur bij het Portugese CD Nacional, maar omdat de aanvaller zijn geld niet kreeg keerde hij terug naar Nederland. Eerder speelde Peters nog voor FC Emmen waar hij goed was voor 23 doelpunten. Hij kwam in het verleden ook nog uit voor Jong FC Twente en Go Ahead Eagels

Technisch directeur Peter Hofstede is blij met de komst van Peters "We zijn erg blij met de komst van Cas Peters", zegt Hofstede tegenover De Gelderlander "Het doet ons goed dat hij voor ons heeft gekozen."

Naar verluidt gaat De Graafschap zich nog op één of twee posities versterken.

Stemmen op Gouden Televizier-Ring kan weer

Er kan weer gestemd worden op de winnaar van de Gouden Televizier-Ring van dit jaar. Presentator van het evenement Jan Smit heeft woensdagavond het startschot voor de Gouden Televizier-Ring Verkiezing 2015 gegeven tijdens RTL Boulevard.

'Ik ben heel erg vereerd dat ik dit mag doen', zegt Jan. Mensen kunnen stemmen op hun favoriete (jeugd)programma, presentator of presentatrice via de website van de verkiezing. Titels waar onder meer op gestemd kan worden voor de Ring zijn De beste zangers van Nederland, De Jopie Parlevliet Show, Marco Borsato 25 jaar, Divorce, Dokter Tinus, Floortje naar het einde van de wereld, Moordvrouw, Maestro, Alles mag op vrijdag en Boer zoekt vrouw.

Het is dit jaar de eerste keer dat het publiek de helft van de selectielijst heeft samengesteld. Van de veertig titels waarop gestemd kan worden, heeft de kijker er twintig gekozen dankzij vier kwalificatierondes. De andere twintig titels zijn geselecteerd door de redactie van de tv-gids Televizier, de organisator van de Gouden Televizier-Ring Verkiezing.

Oeuvre-Ring
Het is de vijftigste editie van de Gouden Televizier-Ring. Daarom wordt er dit jaar een speciale Televizier Oeuvre-Ring uitgereikt. De winnaar of winnares is een 'tv-persoonlijkheid, die van grote waarde is geweest voor de Nederlandse televisie'. Eerder ontvingen Mies Bouwman (2009) en wijlen Willem Duys (1974) al een soortgelijke Oeuvre-Ring.

Stemmen kan tot 28 september. Op 15 oktober worden de Gouden Televizier-Ring, Zilveren Televizier-Ster Man en Vrouw, Gouden Stuiver, de Televizier Aanstormend Talent Award en de Oeuvre-ring uitgereikt.

Stemmen op Gouden Televizier-Ring kan weer
Stemmen op Gouden Televizier-Ring kan weer (Foto: BuzzE)

Wall Street op winst

De Amerikaanse effectenbeurzen stonden woensdag halverwege de handelssessie op winst. Daarmee herstelden ze van het verlies dat dinsdag in het laatste uur ontstond. Zorgen over China blijven de gemoederen echter ook in New York bezighouden.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 1,8 procent hoger op 15.952 punten. De S&P 500 kreeg er 1,7 procent bij en stond op 1900 punten, waar technologiegraadmeter Nasdaq met 1,8 procent steeg tot 4589 punten.

De onzekerheid over de staat van de Chinese economie is inmiddels al ruim een week zichtbaar op de mondiale beurzen. Bij het sluiten van de handel op woensdag liet de centrale bank van het land weten miljarden dollars in de financiële sector te pompen in de hoop het tij te keren. Dinsdag werd al bekend dat de rente in China opnieuw werd verlaagd.

Schlumberger

De Amerikaanse dienstverlener aan de olie-industrie Schlumberger noteerde een min van 4,7 procent. Het bedrijf liet weten zijn branchegenoot Cameron over te nemen. Met de acquisitie is 14,8 miljard dollar gemoeid. Cameron zag zijn beurswaarde met ruim 40 procent stijgen.

Abercrombie & Fitch zit al enige tijd in de hoek waar de klappen vallen en zag ook in het tweede kwartaal zijn verkopen teruglopen. De omzet was echter wel hoger dan analisten vooraf dachten. Het aandeel van het kledingmerk stond krap 10 procent in de plus.

Euro

Zadenhandelaar Monsanto won 7,7 procent. Het bedrijf maakte bekende de poging om zijn Zwitserse branchegenoot Syngenta over te nemen te staken.

De euro stond op 1,1371 dollar, tegen 1,1393 dollar bij het slot van de beurzen in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 39,11 dollar. Een vat Brentolie werd 0,9 procent duurder en kostte 43,63 dollar.

Wall Street op winst
Wall Street op winst (Foto: ANP)

President Zuid-Sudan tekent vredesakkoord

De president van Zuid-Sudan, Salva Kiir, heeft woensdag zijn handtekening gezet onder een vredesakkoord met rebellen. Het akkoord is bereikt door bemiddeling van Oost-Afrikaanse staten die ervoor ijveren een einde te maken aan de bloedige strijd in het slechts zes jaar geleden onafhankelijk geworden land.

Eerdere akkoorden in de strijd, die al circa twintig maanden woedt, zijn niet nageleefd. Kiir is niet enthousiast over dit akkoord van circa zeventig pagina's. Hij klaagde publiekelijk dat "het is opgelegd" en dat hij reserves heeft tegenover de tekst en dat er zonder hulp van de buurlanden niets van terecht komt.

Bij de ondertekening waren wel tal van leiders uit de regio aanwezig, inclusief de president van Kenia, Uhuru Kenyatta, en de Ethiopische premier, Hailemariam Desalegn.

Kiir raakte half december 2013 in conflict met oppositieleider Riek Machar. De gewapende aanhangers van de twee voormalige bondgenoten in de onafhankelijkheidsstrijd tegen Sudan, raakten in gevecht. Kiir heeft vooral de steun van strijders van zijn Dinka-stam en Machar van diens Nuer-stam.

President Zuid-Sudan tekent vredesakkoord
President Zuid-Sudan tekent vredesakkoord (Foto: ANP)

Pc-release Assassin's Creed: Syndicate maand uitgesteld

Assassin's Creed en de pc zijn niet bepaald een goede match. Na de op z'n zachtst gezegd slechte pc-optimalisering van Assassin's Creed Unity vorig jaar wil Ubisoft er daarom ook alles aan doen om het vertrouwen van de pc-gamer terug te winnen. Dat heeft wel een nadeel: het nieuwste deel van Assassin's Creed, Syndicate, wordt daarom een maand later gelanceerd op de pc dan de consoles.

"We hebben verschillende nieuwe verbeteringen toegevoegd waardoor het voor ons mogelijk was om van vroeg af aan de pc-versie van Syndicate te stabiliseren en op te poetsen" schrijft Sam Kovalev, Studio Production Manager in Ubisoft Kiev, in een blog op de Ubisoft-website. "Dit is een van onze grootste prioriteiten geweest afgelopen jaar. De extra vier weken is om echt alles nog een keer te controleren voor het spel lanceert, zodat de game vanaf dag een soepel loopt op de pc."

Optimalisering of niet, Ubisoft wil er voor zorgen dat de minimale systeemvereisten gelijkstaan aan een ervaring van 1080p en 30 frames per second, hoewel er geen limiet op de framerate en de resolutie komt. 

Assassin's Creed: Syndicate komt op 23 Oktober uit voor de PlayStation 4 en de Xbox One. De nieuwe datum voor de pc-versie staat op 19 November.

Ac1
Pc-release Assassin's Creed: Syndicate maand uitgesteld

Metal Gear Solid V Collector's Edition niet voor Xbox One bezitters

Om nog onduidelijke reden heeft Konami besloten om de Collectors Edition van Metal Gear Solid V niet te leveren aan de Benelux. Dit liet vandaag grootgrutter Bol.com weten. Hiermee fistfucked Konami dus Xbox bezitters zonder enige gene. 

Iedereen die bij Bol heeft besteld hebben, krijgt hierover een 'persoonlijk' bericht dat de order is geannuleerd. Geen zorgen als je de PlayStation 4-versie in de pre-order hebt staan.Bol laat wel weten dat de deze versie nog wel geleverd gaat worden door Konami.

FC Groningen haalt Maduro binnen

FC Groningen heeft zeer goede zaken gedaan door Hedwiges Maduro binnen te halen. Gisteren berichtten we al dat beide partijen met elkaar in gesprek waren. Vandaag werd de 30-jarige middenvelder gepresenteerd en tekende voor twee jaar.

Maduro gaf tijdens de daaropvolgende persconferentie aan strijdlustig te zijn en komt niet om 'op zijn gemak' te voetballen. "Ik was een tijdje uit beeld voor de mensen in Nederland, maar ik wil mezelf weer laten zien. FC Groningen is een goede en stabiele club met gezonde ambities. Die sportieve ambities heb ik ook en de bekerwinst heeft aangetoond dat deze club een rol van betekenis kan spelen. Het is een mooie uitdaging."

Danny Hoesen was een belangrijke pion tijdens de onderhandelingen met Maduro. Via hem hoorde FC Groningen namelijk dat de middenvelder interesse had in een overgang naar de Trots van het Noorden. Maduro: "Ik ken Danny al heel lang en daardoor weet ik dat FC Groningen een warme en goede club is. Hij heeft een aanzetje gegeven, alles een beetje in gang gebracht en toen is het balletje gaan rollen. Ik voel me nu al thuis bij de club en wil de warmte van iedereen zo snel mogelijk terugbetalen op het veld."


Hedwiges Maduro tekent voor twee jaar bij FC Groningen (PRO SHOTS / Jan Kanning)


Arbiter Makkelie naar WK onder 17 in Chili

Danny Makkelie is in oktober en november weinig op de Nederlandse velden te zien. De arbiter is samen met twintig andere scheidsrechters geselecteerd voor het WK voetbal onder de 17 jaar, dat in die periode in Chili wordt gehouden.

Makkelie, die vorig jaar zijn debuut in de Champions League maakte, reist samen met zijn assistenten Hessel Steegstra en Mario Diks naar het Zuid-Amerikaanse land.

Het Nederlands elftal onder de 17 jaar wist zich overigens niet voor de eindronde te kwalificeren en werd in de groepsfase al uitgeschakeld. De ploeg kon alleen plaatsing afdwingen door op het EK de halve finale te bereiken. Ook de twee beste kwartfinalisten mochten naar Chili afreizen.

Laatste foto's relschoppers Schilderswijk

De politie heeft woensdag negen foto's van vermeende relschoppers in de Haagse Schilderswijk gepubliceerd. Het is de vijfde en laatste reeks afbeeldingen die de politie toont in de hoop dat de verdachten worden herkend.

In totaal heeft de politie 49 foto's vrijgegeven. Inmiddels is van elf eerder getoonde verdachten de identiteit bekend. Ze worden verdacht van stenen gooien naar de politie, brandstichting, opruiing en plundering van winkels.

Een aantal verdachten is al eerder aangehouden. Meerder relschoppers hebben celstraffen gekregen.

Eind juni en begin juli waren er vier nachten op rij ongeregeldheden in de Schilderswijk. De onrust begon na een protest vanwege de dood van de Arubaan Mitch Henriquez, die overleed na een hardhandige arrestatie op een festival in Den Haag. Relschoppers bekogelden de politie met stenen, vernielden winkels en een theater en staken spullen in brand.

De foto's zijn hier te bekijken:

https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2015/juli/06-den-haag/calor-unda---sgbo-schilderswijk/06-den-haag-identiteit-relschoppers-gezocht.html

Laatste foto's relschoppers Schilderswijk
Laatste foto's relschoppers Schilderswijk (Foto: ANP)

VPRO geeft Robbert Dijkgraaf een stem

De VPRO heeft de bekende wetenschapper Robbert Dijkgraaf aangetrokken om als een ware David Attenborough het commentaar te verzorgen in de nieuwe tv-serie The Mind of the Universe. In tien delen geeft Dijkgraaf begin 2017 een inkijkje in het unieke internationale onderzoeksproject naar de evolutie van onze kennis.

Dat vertelde de professor woensdag bij de presentatie van de nieuwe VPRO-programmering. Dijkgraaf stond erop dat The Mind of the Universe naast een tv-serie vooral een online-opensourceproject zou worden. Iedereen mag bijdragen. Vanaf dit najaar begint het experiment naar de grenzen van onze kennis al online, waar al het materiaal dat wordt verzameld voor iedereen toegankelijk is.

Dijkgraaf is bijzonder opgewonden over The Mind of the Universe, dat onder meer wordt gefinancierd door NPO, Unesco en buitenlandse omroepen. "Ik verheug me zo op dit project. We leven in een unieke tijd in de wetenschap, nog nooit zijn daar zoveel mensen mee bezig geweest. De wereld is één groot brein. Er is geen excuus meer om iets niet te weten. Ook ik ga heel veel leren van dit experiment, nieuwe inzichten opdoen en interessante mensen ontmoeten.'"

VPRO geeft Robbert Dijkgraaf een stem
VPRO geeft Robbert Dijkgraaf een stem (Foto: BuzzE)

Patiënt in LUMC heeft geen ebola

De patiënt die dinsdag werd opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft geen ebola. Dit is bevestigd door de uitslag van de laboratoriumtest, meldt het ziekenhuis woensdag.

De patiënt was onlangs in West-Afrika geweest. De man of vrouw (het ziekenhuis wil niets kwijt over de identiteit) kreeg pas in Nederland ziekteverschijnselen die wezen op mogelijke besmetting.

Sinds de ebola-epidemie eind 2013 in West-Afrika begon, zijn in Nederlandse ziekenhuizen ongeveer zeventig mensen opgenomen geweest bij wie een ebolaverdenking gold. Het was steeds loos alarm.

Ze werden opgenomen in het LUMC, het Erasmus MC in Rotterdam, het Universitair Medisch Centrum in Groningen en het Radboudumc in Nijmegen. Deze ziekenhuizen zijn speciaal voorbereid voor het opvangen van mogelijke ebolapatiënten.

Patiënt in LUMC heeft geen ebola
Patiënt in LUMC heeft geen ebola (Foto: ANP)

Zware straf Audi na ramincident in DTM

Audi heeft een zware straf opgelegd gekregen na een ramincident in de DTM. Coureur Timo Scheider kreeg tijdens de race op de Red Bull Ring vanuit de pits de opdracht om de Mercedes van Robert Wickens van de kletsnatte baan te drukken. Deze nam merkgenoot Pascal Wehrlein mee, waarna het duo in het grind strandde.

Scheider ontkende dat hij de boordradio met de tekst 'Schieb ihn raus' gehoord had. De tekst werd uitgesproken door Audi Sport-baas Wolfgang Ullrich die na afloop verklaarde niet te weten dat Scheider hem kon horen. Zijn reactie kwam uit woede en frustratie voort.

Na afloop van de race werd Scheider al uit de uitslag van Spielberg geschrapt, maar nu zijn er, ondanks de excuses, meer straffen opgelegd. Scheider is niet welkom tijdens de races in Moskou, terwijl Ullrich zich de rest van het jaar niet meer in de pitsstraat van de DTM mag vertonen en ook geen toegang tot de boordradio meer mag hebben. Daarnaast raakt Audi de 62 teampunten kwijt die het in Oostenrijk behaalde. Tot slot moet het bedrijf uit Ingolstadt een boete van 200.000 euro betalen die ten goede komt aan de ondersteuning van jong talent en aan de veiligheid.


Het ramincident van Audi in de DTM (Bron: YouTube)

Ziggo geeft gedupeerden geen vergoeding

De klanten van Ziggo die vorige week last hadden van een storing, krijgen geen financiële vergoeding. Het bedrijf vindt dat in deze situatie niet nodig, zei een woordvoerder woensdag.

Door een zogenoemde DDoS-aanval hadden veel abonnees van Ziggo vorige week dinsdag geen of nauwelijks internet. Een dag later was de internetprovider opnieuw slachtoffer van hackers. Van de 3,2 miljoen internetklanten van Ziggo had toen 60 procent last van de DDoS-aanval. De storing deed zich ook toen weer voor in het 'oude' Ziggogebied, voor de fusie met UPC.

"Het was een bijzondere situatie. We werden digitaal aangevallen en kregen via video's eisen. Er was dus sprake van chantage", aldus een woordvoerder. "We begrijpen dat de impact voor klanten groot is geweest. Maar een financiële vergoeding op basis van chantagepraktijken vinden we niet op z'n plaats."

Ziggo heeft aangifte gedaan. Het onderzoek van justitie loopt nog. Ziggo kreeg volgens de woordvoerder "relatief weinig claims"van klanten die last hadden van de storing.

Ziggo geeft gedupeerden geen vergoeding
Ziggo geeft gedupeerden geen vergoeding (Foto: ANP)

Gotham toont de niet-Batcave onder Wayne Manor

Het eerste seizoen van Gotham is nog niet volledig in Nederland uitgezonden, maar wie desondanks al bij is met de serie (ahum, spoiler alert) weet dat de jonge Bruce Wayne aan het einde van het eerste seizoen een geheime ruimte in, of onder, Wayne Manor ontdekte.

De serie, die verhalen over de stad Gotham, zijn inwoners, criminelen en wetdienaars vertelt, speelt zich af in de jaren voordat Bruce Wayne besluit Batman te worden. Het is niet waarschijnlijk dat David Mazouz, die de jonge Bruce speelt, ooit een Bat-outfit zal dragen (al weet je natuurlijk maar nooit), maar hints naar zijn toekomst zullen altijd een onderdeel van de serie zijn. We zullen immers getuige zijn van zijn groei naar de Batman-persona.

De ruimte onder Wayne Manor is, als we de makers van de serie moeten geloven, niet de Batcave. Of dat betekent dat het een andere ruimte is, of dat men ons gewoon op een verkeerd spoor wil zetten door flauw te doen over het feit dat het gebrek aan Batman betekent dat die ruimte simpelweg de Batcave nog niet kan zijn, valt nog te bezien.

Gotham: Bruce en Alfred in niet-de-Batcave
Bruce en Alfred in niet-de-Batcave

De ruimte zal Bruce, en de kijkers, in ieder geval meer leren over de geschiedenis van zijn vader. Thomas Wayne had een geheim leven, en samen met Bruce zullen we in het komende seizoen leren wat dat precies was.

Gotham begint op 21 september aan zijn tweede seizoen op (de Amerikaanse versie van) Fox. Op Veronica wordt vanaf 7 september de schade ingehaald: op 7, 8 en 9 september worden de eerste zes afleveringen herhaald, waarna op 13 september het eerste seizoen wordt hervat met aflevering 7. Het zal daarom nog even duren voordat Gotham 2 in Nederland te zien is.

Martina baalt niet van gemiste finale

Churandy Martina kon woensdag leven met zijn mislukte poging de eindstrijd van de 200 meter van het WK in Peking te bereiken. De oud-Europees kampioen liep in de halve finales zijn beste tijd van het seizoen (20,20), maar eindigde als derde in zijn serie. Hij kwam slechts eenhonderdste tekort voor de tweede plaats, die toereikend was voor deelname aan de finale. Martina hoorde ook niet bij de tijdsnelsten.

"Waarom zou ik balen? Ik heb weer een beste seizoenstijd gelopen, en dat op één been", verwees Martina naar langdurige klachten aan een hamstring. "Vanaf de start tot de finish heb ik pijn, maar dankzij God kan ik toch lopen. Anderen zouden dat niet doen. Als ik volgend jaar weer op twee benen kan lopen, gaan er mooie dingen gebeuren."

Martina moet zaterdag nog met het estafetteteam in actie komen op de WK. Daarna voorziet hij een operatie. "Alleen rust helpt niet. Als ik dan weer begin met de training, dan komt de pijn terug."

Martina baalt niet van gemiste finale
Martina baalt niet van gemiste finale (Foto: ANP)

Trailer voor Ash vs Evil Dead

Het volgende hoofdstuk in de Evil Dead-serie komt steeds dichterbij. Na de originele drie films van Sam Raimi en de remake van Fede Alvarez is er nu een nieuwe trailer voor de tv-serie Ash vs Evil Dead, waarin Bruce Campbell terugkeert in de titelrol.

De serie bestaat uit tien afleveringen van een half uur en is geproduceerd door Sam Raimi en Rob Tapert, de originele filmmakers, samen met Craig DiGregorio, die eerder betrokken was bij Chuck, Reaper en Workaholics. In de trailer zien we Ash Williams, die dertig jaar ouder, maar nauwelijks wijzer is geworden en het nog immer aan de stok heeft met de boze onderwereld.

Andere rollen in de serie zijn voor Lucy Lawless, Ray Santiago, Dana DeLorenzo en Jill Marie Jones. Ash vs Evil Dead begint op 31 oktober, op Halloween, op het Amerikaanse Starz. Het is nog niet bekend of de serie al door een Nederlandse omroep is opgepikt.

Jennifer Lawrence schrijft scenario met Amy Schumer

Hunger Games-ster Jennifer Lawrence weet al wat ze gaat doen als ze haar pijl en boog teruggeeft aan de rekwisiteur van het laatste deel uit de serie, Mockingjay part 2: ze gaat achter het toetsenbord zitten. En dat doet ze samen met Amy Schumer, zo meldde ze in een interview met de New York Times.

Lawrence kwam in contact met Schumer na het zien van haar comedy-hit Trainwreck, dat in de VS in de maand juli op de vierde plek eindigde in de box office-lijsten. "Ik e-mailde haar nadat ik Trainwreck zag en zei 'Ik weet niet waar ik moet beginnen. Ik denk dat ik het gewoon moet zeggen: ik ben verliefd op je.' We begonnen met heen-en-weer mailen, en mailen werd sms'en." De twee kregen zo'n goed contact dat ze zelfs samen op vakantie gingen, en nu werken ze samen aan een comedy.

"We spelen zussen," aldus Lawrence over het plan van de dames om zelf de hoofdrollen te spelen. "We zijn bijna klaar met schrijven. Het kwam gewoon uit ons, we hebben iets van 100 pagina's op dit moment. Amy en ik zijn voor elkaar gemaakt. We hebben verschillende smaken. Het is de leukste ervaring van mijn leven geweest. We starten de dag aan de telefoon, lachend, en dan sturen we elkaar pagina's en liggen we in een leuk."

Het is voor Lawrence de eerste keer dat ze zich bezighoudt met een filmscenario. Schumer heeft als stand-up comedian en schrijver voor televisieseries en -films wat meer ervaring, en Trainwreck is ook door haar geschreven. Schumer heeft bovendien wat ervaring met produceren van televisie. Lawrence heeft niet aangegeven of de dames al geïnteresseerde studio's of producers hebben in het scenario, maar gezien hun bekendheid zal dat niet zo'n moeite gaan kosten.

Amy Schumer
Amy Schumer

47-jarige ziet zwangerschap voor overgang aan

Veel mensen denken dat het niet kan: zwanger zijn zonder het te weten. Vaak gaat het om tienermoeders die hun zwangerschap ontkennen omdat ze voor de buitenwereld niet willen weten dat ze zwanger zijn. Toch zijn er ook gevallen waarbij de moeder het écht niet doorheeft.

De 47-jarige Anneke Veenhof schonk afgelopen zondag het leven aan dochter Mylana. Haar komst was een volslagen verrassing voor het ouderpaar, dat al drie kinderen van 16, 14 en 5 jaar heeft. Pas op het moment dat Anneke weeën had, kreeg ze door wat er aan de hand was. De klachten die ze al maanden toeschreef aan de overgang, waren zwangerschapsklachten geweest. Bij de geboorte van haar 14-jarige dochter liep Anneke een acute hernia op en loopt sindsdien met een neuro-stimulator in haar rug rond. Die zwakt de ernstigste pijnprikkels af.

Mylana Maria, die verder volledig gezond is, kwam in de ambulance ter wereld. Omdat Anneke al die tijd zware medicatie gebruikt heeft, moet het meisje enige tijd in de couveuse blijven om af te kicken. Anneke: “Dat klinkt heel naar, maar mij is gezegd dat het wel goed komt met m’n meisje. In mijn hart voel ik dat ook zo – we gaan het redden met elkaar. En Mylana zal haar leven lang een heel bijzonder verhaal te vertellen hebben over haar geboorte.

Vijftig lijken in vluchtelingenboot

Circa vijftig lijken zijn woensdag aangetroffen in het ruim van een boot met migranten voor de kust van Libië. Daarnaast zijn circa vierhonderd mensen op die boot in veiligheid gebracht door de bemanning van een Zweeds marineschip, meldde het Italiaanse persbureau ANSA.

Het is opnieuw een vluchtelingendrama. Talrijke mensen uit Afrika, het Midden-Oosten en Afghanistan betalen veel geld om over zee naar Europa te worden gesmokkeld. Dat gaat erg vaak mis door ongeschikte vaartuigen of door smokkelaars die te kwader trouw zijn.

Vijftig lijken in vluchtelingenboot
Vijftig lijken in vluchtelingenboot (Foto: ANP)

Nieuwe Bond 5 november in bioscoop

Spectre, de nieuwe film rond de Britse geheim agent James Bond, is vanaf donderdag vijf november in de Nederlandse bioscopen te zien. Een dag eerder zijn er al voorvertoningen in verschillende bioscopen.

In deze 24e James Bond speelt Daniel Craig opnieuw de titelrol. De schurk in Spectre is een rol van de Oostenrijkse acteur Christophe Waltz. Spectre is de naam van een duistere misdaadorganisatie die in de Bond-film Diamonds are Forever (1971) voor het laatst een belangrijke rol speelde.

Het vrouwelijk schoon in de nieuwe 007 wordt in Spectre vertegenwoordigd door de Franse actrice Leo Seydoux en de Italiaanse Monica Bellucci. De regie is handen van Sam Mendes, die ook de vorige Bond Skyfall voor zijn rekening nam. Spectre is met 150 minuten een lange film.

Dat de Nederlandse release een dag eerder is dan bijvoorbeeld die in de Verenigde Staten heeft te maken met de donderdag als vaste dag waarop in ons land films gaan draaien. In de VS is dat vrijdag.

Nieuwe Bond 5 november in bioscoop
Nieuwe Bond 5 november in bioscoop (Foto: ANP)

Jos Verstappen over thuisrace Max: "Perfect gedaan"

Jos Verstappen is enorm trots op wat zoon Max tijdens de Formule 1-race van België heeft laten zien. De jonge Nederlander moest vanwege een motorwissel en problemen in de kwalificatie vanaf de achttiende plek starten, maar wist na fraaie inhaalacties op onder andere Fernando Alonso en Felipe Nasr als achtste over de streep te komen.

"Als je kijkt naar hoe moeilijk het weekend begon en als je dan het eindresultaat ziet, dan heeft hij het gewoon perfect gedaan", laat Verstappen weten.

Gevraagd naar de mislukte inhaalactie van Max op Kimi Räikkönen in de slotfase van de race, antwoordde de voormalig Formule 1-coureur: "Een beetje coureur gaat ervoor. De toppers zeker. Die gaan toch voor die laatste paar extra punten. Je moet het op zijn minst proberen. Ik zou er zelf niet eens over nadenken."

Over de keuze om voor zekerheid te kiezen en de auto over de finish te brengen zei Jos: "Niks zekerheid! Zo ver mogelijk naar voren! Ik wist van tevoren dat hij het ging doen. Dat is ook het mooie aan Max, je weet gewoon dat hij ervoor gaat."

Vader Jos was nog het meest te spreken over Max' inhaalactie op Felipe Nasr in Blanchimont. "Dat was een goede actie, dat was echt top. Ik kneep hem wel even, na dat moment van Daniël de Jong op zaterdag, maar dan zie je toch dat ze elkaar de ruimte gunnen in de Formule 1 en ze misschien toch iets professioneler zijn hier. Het was een waanzinnige actie om daar buitenom te gaan."

Jos Verstappen trots op zoon Max (Foto: FOK!/CloseToTheEdge)
Jos Verstappen trots op zoon Max (Foto: FOK!/CloseToTheEdge)

Van Niekerk in legendarische race naar wereldtitel 400 meter

Hardloper Wayde van Niekerk heeft in een nu al legendarische race de wereldtitel gepakt op de 400 meter. In het Olympisch Stadion van Beijing vertrok de Zuid-Afrikaan razendsnel, maar hij werd niet meer bijgehaald. Van Niekerk knalde naar een ongekende tijd van 43,48 seconden, de snelste tijd in bijna acht jaar en de zesde tijd ooit.

Van Niekerk maakte met 43,96 dit seizoen al indruk en steeg naar de dertiende plek op de eeuwige ranglijst. Nu zijn nog maar drie atleten ooit sneller geweest dan de Zuid-Afrikaan: wereldrecordhouder Michael Johnson deed het drie keer en Butch Reynolds en Jeremy Wariner waren beiden ooit één keer sneller dan Van Niekerk.

Wereldkampioen LaShawn Merritt moest zijn titel inleveren, maar met een fantastische tijd van 43,65 seconden pakte hij wel zilver en de gedeeld elfde tijd ooit. Olympisch kampioen Kirani James uit Grenada werd met 43,78 derde, wat betekende dat er voor het eerst in de geschiedenis drie mannen in één race onder de 44 seconden doken. 

De nu al legendarische 400 meterfinale in Beijing (Bron: YouTube)

Opnieuw onderdelen Imtech verkocht

De financiers van technisch dienstverlener Imtech hebben opnieuw enkele onderdelen van het failliete installatiebedrijf verkocht. De werkmaatschappijen Industry International en Ventilex worden overgedaan aan Techim. Building Services wordt in delen verkocht. Dat maakt de curator van Imtech woensdag bekend.

Bij de onderdelen die overgaan naar Techim werken in totaal 248 mensen. Dankzij de verkoop van Industry International is er genoeg geld beschikbaar voor het gefailleerde Imtech Nederland om haar activiteiten, voor verschillende dochterbedrijven en de kopers daarvan, voort te kunnen zetten tot eind september.

Building Services wordt in delen verkocht, waarbij contracten met een omzetwaarde van 150 miljoen euro per jaar worden overgenomen door Unica. Wanneer opdrachtgevers met Unica in zee willen gaan, kunnen enige tientallen tot circa tweehonderd Imtech-medewerkers aan de slag blijven.

Opnieuw onderdelen Imtech verkocht
Opnieuw onderdelen Imtech verkocht (Foto: ANP)

Politiemensen observeren beter dan burgers

Leden van observatieteams van de politie nemen beter waar dan burgers. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de politie in Haarlem.

Dat lijkt logisch, maar uit eerder rechtspsychologisch onderzoek bleek juist steeds dat er tussen burgers en politiemensen nauwelijks verschillen in waarnemingen waren. "Rechters veronderstellen vaak dat verklaringen van politieagenten betrouwbaarder zijn dan die van gewone ooggetuigen. In rechtszaken hebben die verklaringen dan ook meer waarde. Nu is die veronderstelling wetenschappelijk onderbouwd", concluderen de onderzoekers.

Voor het onderzoek moesten 42 leden van observatieteams, 52 gewone agenten en 46 burgers een drugsdeal bij een hotel observeren die op film was opgenomen. De groepen hadden vooraf precies dezelfde opdracht gekregen. De leden van de observatieteams scoorden het best, gevolgd door de andere agenten.

Politiemensen observeren beter dan burgers
Politiemensen observeren beter dan burgers (Foto: ANP)

Martina op 0,01 seconde uitgeschakeld op WK atletiek

Churandy Martina is op het WK atletiek in de halve finales van de 200 meter uitgeschakeld. In het Olympisch Stadion van Beijing kwam de Nederlander in de eerste halve finale niet verder dan 20,20 seconden. Dat was weliswaar zijn beste tijd van het seizoen, goed voor een van de eerste twee plekken was het net niet. Die gingen naar de Brit Zharnel Hughes (20,14) en Nickel Ashmeade (20,19).

Ook als snelste verliezer mocht Martina niet mee, want Femi Ogunode (20,05), Ramil Guliyev (20,10) en Miguel Francis (20,14) waren sneller. Justin Gatlin liep met 19,87 de snelste tijd van de halve finales, Usain Bolt deed met een simpele 19,95 niet veel onder voor zijn rivaal.

Ook Don Diablo en Bingo Players op ADE

De enorme line up van het Amsterdam Dance Event (ADE) is weer wat dj-namen rijker. Organisator Buma Cultuur maakte woensdag bekend dat ook de Nederlandse dancehelden Don Diablo, Bingo Players en Sander van Doorn in oktober op het grootste clubfestival voor elektronische muziek ter wereld staan.

Daarnaast zijn ook Âme, Andy C, Ben Klock, Dirty South, Dixon, Four Tet, Marco Carola en Soul Clap aan het programma toegevoegd.

ADE viert dit najaar zijn twintigste editie. Tijdens het vijfdaagse programma treden zo'n 2200 artiesten op, verdeeld over meer dan driehonderd evenementen op honderd uiteenlopende locaties in Amsterdam. De organisatie verwacht een recordaantal van 365.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Op dit moment zijn 1675 artiesten bevestigd, waaronder Armin van Buuren, Carl Cox, David Guetta, Chris Liebing, Fedde le Grand, Hardwell, Jeff Mills, Martin Garrix, Tiësto en Oliver Heldens.

ADE vindt dit jaar plaats van woensdag 14 tot en met zondag 18 oktober.

Ook Don Diablo en Bingo Players op ADE
Ook Don Diablo en Bingo Players op ADE (Foto: BuzzE)

'Regels nodig voor contact met lobbyisten'

De Nederlandse Eerste en Tweede Kamer zouden duidelijker moeten regelen hoe hun parlementsleden omgaan met derde partijen, zoals lobbyisten. Dat stelt een werkgroep van de Raad van Europa die zich bezighoudt met corruptiebestrijding, in een woensdag verschenen rapport. De werkgroep gaf Nederland in 2014 zeven aanbevelingen en die zijn nu geëvalueerd.

De Eerste en Tweede Kamer hebben nog steeds geen aparte gedragscode, maar de werkgroep erkent dat er vooruitgang is geboekt met regels op het gebied van ethiek, integriteit en mogelijke belangenconflicten. Zo zijn de procedureregels van de Eerste en Tweede Kamer onder de loep genomen en aangescherpt.

Het spijt de werkgroep echter dat er niets is geregeld als het gaat om de contacten die parlementariërs en senatoren hebben met derde partijen. Een lijst met tips over hoe om te gaan met bijvoorbeeld lobbyisten zou niet misstaan. Nederland heeft tot het einde van het jaar om te reageren.

De Raad van Europa werd opgericht in 1949 om de mensenrechten en democratie te bevorderen in Europa.

'Regels nodig voor contact met lobbyisten'
'Regels nodig voor contact met lobbyisten' (Foto: ANP)

Keniaanse 'YouTube-atleet' schrijft geschiedenis met megaworp en WK-goud

De Keniaanse speerwerper Julius Yego heeft in Beijing de wereldtitel gepakt. Hij deed dat met een ongelooflijke worp van 92,72 meter, de verste poging in ruim veertien jaar. Met zijn onwaarschijnlijke worp sprong Yego naar de derde plek aller tijden, alleen de legendarische Tsjech Jan Zelezny en de Fin Aki Parviainen gooiden de speer ooit verder.

Yego is een van de opvallende atleten, met name vanwege de manier waarop hij het speerwerpen goed leerde. Hij werd in 2008 door zijn land niet meegenomen naar het WK voor junioren, omdat Kenia volgens de bond niks te zoeken had op technische onderdelen. Yego verbeterde zijn techniek vervolgens door YouTube-filmpjes te kijken van grootheden als Zelezny, Andreas Thorkildsen en Tero Pitkämäki. Het leverde hem uiteindelijk de vierde plek op het WK van 2013 op, goud op de Commonwealth Games en nu de wereldtitel in Beijing.

Ook het zilver ging naar Afrika en wel naar Ihab Abdelrahman El Sayed uit Egypte. Hij gooide de speer in zijn tweede poging naar 88,99 meter. De strijd om brons was erg spannend en werd in het voordeel beslist van de Fin Pitkämäki. Hij kwam tot 87,64 meter, nipt verder dan de 87,41 van de Duitser Thomas Röhler en de 87,12 van tweede Fin, Antti Ruuskanen.

Yego poseert bij de afstand van zijn nu al legendarische worp (Foto: Getty)

Gauck prijst 'lichtend Duitsland'

De Duitse president Joachim Gauck heeft woensdag bij een bezoek aan een vluchtelingencentrum in Berlijn de vele vrijwilligers geprezen als voorbeeld van 'een lichtend Duitsland tegenover een donker Duitsland'.

Gauck beklemtoonde dat in het 'Dunkeldeutschland' ophitsers en brandstichters vreemdelingenhaat aanwakkeren. Maar daar staan volgens Gauck de vele vrijwilligers tegenover, zoals tientallen artsen, vertalers en verpleegkundigen die bijvoorbeeld in het voormalige raadhuis van (Berlijn-) Wilmersdorf honderden vluchtelingen opvangen en bijstaan.

Dat is het Duitsland van het licht, betoogde Gauck. Hij erkende al in een relatief vroeg stadium dat er veel mensen zijn die moeite hebben met de komst van grote aantallen asielzoekers. Hij drong daarom bij een bezoek aan een vluchtelingencentrum in Brandenburg eind 2012 aan op een andere mentaliteit in Duitsland.

Gauck prijst 'lichtend Duitsland'
Gauck prijst 'lichtend Duitsland' (Foto: ANP)

Bottas: "Williams moet minder fouten maken"

Volgens Valtteri Bottas moet Williams minder fouten maken. Tijdens de Formule 1-race van afgelopen zondag kreeg de Fin drie zachte en één harde band aan zijn bolide, wat vervolgens bestraft werd met een drive-trough. 

Williams wist wel het gat naar Ferrari te verkleinen tot 81 punten, maar dat was vooral te danken aan de klapband van Sebastian Vettel die zo de derde plek verloor. Bottas eindigde de race uiteindelijk als negende, zijn teamgenoot Felipe Massa finishte als zesde.

"We mogen niet zulke fouten maken," zei Bottas. "Het is weer een weekend waarin we van moeten leren en we moeten zeker weten dat dit niet weer gebeurt. We hebben zeker niet de volle honderd procent uit het weekend gehaald. We hadden niet de snelheid om met de kop mee te doen, maar we hadden wel meer punten moeten scoren."

Williams heeft dit seizoen al langer moeite om de zachte band te laten werken, ook afgelopen weekend wist Bottas voor de start van de race niet voldoende temperatuur in de banden te krijgen. Pas na een paar ronden later kregen ze de juiste temperatuur.

16-jarige doet valse bommeldingen op Facebook

Een 16-jarige jongen uit Houten heeft een nachtje vastgezeten omdat hij op Facebook bommeldingen had geplaatst. In twee berichten op het sociale medium schreef hij dinsdag dat op een locatie in Breda een bom geplaatst was.

De tiener zei eerst tegen de politie dat zijn account gehackt was en dat iemand anders die berichten had geplaatst. Uit onderzoek bleek dat niet waar te zijn. De jongen gaf dat later ook toe.

Uit voorzorg werd dinsdag door een explosievenverkenner een onderzoek ingesteld in Breda, maar er is niets gevonden.

De jongen is woensdagmiddag weer vrijgelaten.

16-jarige doet valse bommeldingen op Facebook
16-jarige doet valse bommeldingen op Facebook (Foto: ANP)

Schippers doodsimpel door op WK, Jamaicaanse zorgt voor rel

Dafne Schippers heeft zich op de 200 meter met speels gemak geplaatst voor de halve finales van het WK atletiek in Beijing. De Nederlandse leek zich geen moment serieus in te spannen en bolde rustig uit naar 22,58 seconden en de winst in haar serie.

De snelste tijd werd in de laatste serie neergezet door de Britse Dina Asher-Smith, die verrassend simpel naar een persoonlijk record van 22,22 seconden liep. In dezelfde serie waren ook Sherone Simpson uit Jamaica (22,52) en de Bulgaarse Ivet Lalova (22,54) sneller dan Schippers. Datzelfde deed de Amerikaanse Candyce McGrone met 22,45 in de eerste serie.

Tweevoudig olympisch kampioen Veronica Campbell-Brown zorgde voor een heuse rel. Ze won haar serie, maar liep de tweede 100 meter in de baan van de Britse Margaret Adeoye, doordat VCB schijnbaar niet doorhad dat ze in de bocht van baan gewisseld was. Een diskwalificatie leek onontkoombaar, maar op het moment van schrijven is daar nog altijd geen sprake van.

Extreemrechts tuig jouwt Merkel uit

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is woensdag uitgefloten en uitgejouwd tijdens haar aankomst bij de vluchtelingenopvang in Heidenau. Rechtsextremisten stonden Merkel op te wachten bij de ingang van het gebouw. "Volksverrader, volksverrader", riepen ze.

Merkel bezoekt Heidenau vanwege de vele uitbraken van geweld de afgelopen dagen bij het opvangcentrum, een voormalige bouwmarkt. Rechtsextremistisch tuig dat het niet eens is met de komst van asielzoekers bestookte de politie met flessen en vuurwerk en viel mensen aan die asielzoekers hadden verwelkomd.

Merkel heeft het geweld scherp veroordeeld. Ze kreeg deze week kritiek omdat ze in de ogen van sommigen te lang stil is gebleven. Haar bezoek aan Heidenau is volgens critici 'veel te laat'.

Merkel uitgejouwd bij bezoek aan Heidenau
Merkel uitgejouwd bij bezoek aan Heidenau (Foto: ANP)

Natalie Imbruglia op Night of the Proms

Natalie Imbruglia komt naar Nederland voor Night of the Proms. Dat maakte concertorganisator Mojo woensdag bekend. De Australische zangeres, die na zes jaar afwezigheid in juli weer een album uitbracht, maakt het programma van Night of the Proms compleet.

Imbruglia brak in 1997 internationaal door met haar debuutsingle Torn. Het nummer stond in meerdere landen in de top tien van de hitlijsten en werd een van de bestverkochte singles uit de jaren negentig. Imbruglias debuutalbum Left Of The Middle ging wereldwijd meer dan zeven miljoen keer over de toonbank. Na Torn volgden singles als Big Mistake, Wishing I Was There en Shiver. Behalve zangeres is de Australische ook actrice, ze begon haar carrière in de soap Neighbours en speelde in 2003 naast Rowan Atkinson in Johnny English.

Night of the Proms strikte dit jaar ook Joe Jackson, Basement Jaxx, Gavin DeGraw, Scala, Fernando Varela en John Miles. De artiesten worden begeleid door het symfonische huisorkest Il Novecento en backing vocals The Pretty Vanillas onder leiding van de Braziliaanse dirigente Alexandra Arrieche.

Night of the Proms vindt plaats op vrijdag 27 en zaterdag 28 november in Ahoy. Kaarten zijn al een tijdje te verkrijgen.

Natalie Imbruglia op Night of the Proms
Natalie Imbruglia op Night of the Proms (Foto: BuzzE)

Pharrell, Demi Lovato treden op bij MTV VMA

Pharrell Williams, Demi Lovato en Macklemore & Ryan Lewis zijn toegevoegd aan de lijst artiesten die zondag optreden bij de MTV Video Music Awards. Dat maakte MTV dinsdag bekend.

Ook The Weeknd, Justin Bieber en Nicki Minaj staan op het podium tijdens de awardshow. Miley Cyrus treedt op als gastvrouw. Verder werd dinsdag al bekend dat Kanye West wordt geëerd met de naar Michael Jackson vernoemde Video Vanguard Award.

De meeste nominaties zijn in handen van Taylor Swift, Ed Sheeran en Beyoncé.

Pharrell, Demi Lovato treden op bij MTV VMA
Pharrell, Demi Lovato treden op bij MTV VMA (Foto: BuzzE)

Zekerheid belangrijkste element bij pensioen

Werkenden willen vooral zekerheid over hun toekomstige pensioen. De solidariteit binnen het huidige pensioensysteem is daaraan ondergeschikt. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in zijn woensdag gepubliceerde onderzoek 'Pensioenen: solidariteit en keuzevrijheid'.

Met het oog op de gewenste zekerheid zouden vooral jongeren (18-34 jaar) en hoger opgeleiden meer invloed willen kunnen uitoefenen op hun pensioen. Deze groep heeft een grotere hang naar een individuele regeling dan het in Nederland gebruikelijke collectieve pensioenplan. De helft van de jongeren zou bovendien ontevreden zijn over het meebetalen aan de pensioenen van anderen.

Jongeren hebben sowieso een potentieel probleem omdat zij vaker van baan wisselen dan eerdere generaties. "Een werknemer die continu bij hetzelfde pensioenfonds blijft, profiteert op een gegeven moment van de inleg van jongere deelnemers. Iemand die rond zijn veertigste vanwege een andere baan van pensioenfonds verandert of zelfstandig ondernemer wordt, maakt dat voordeel echter niet mee en is daardoor per saldo een nettobetaler", aldus het SCP.

Zekerheid belangrijkste element bij pensioen
Zekerheid belangrijkste element bij pensioen (Foto: ANP)

Zo geef je elke vrouw een orgasme!

Altijd al willen weten hoe je elke vrouw laat sidderen van genot? Stop dan met likken en vingeren, want de beste manier om haar te laten komen is eindelijk helder. Neem haar gewoon in de kont!

in de VS heeft men maar liefst 1931 mannen en vrouwen het hemd van het lijf gevraagd over klaarkomen. Weinig verrassend is dat maar liefst 91 procent van de mannen aangaf te spuiten tijdens de seks. Een vrouw komt slechts in 64 procent van de gevallen klaar.

Maar de hamvraag is hóe je een vrouw tot een hoogtepunt brengt. Dat weten we nu dus eindelijk ook. Maar liefst 94 procent van de dames gaf aan een spetterend orgasme te krijgen terwijl ze snoeihard in haar sterretje wordt genomen.

Een goede tweede is een lekkere befbeurt. Acht op de tien vrouwen bereiken zo hun climax. Met gewoon neuken komt twee derde van de vrouwen klaar, en bij masturberen nog altijd 63 procent.

Overigens komt iedere ondervraagde kerel klaar van het ontvángen van anale seks. Dat zullen dan wel homo's zijn...

Hieronder het schema van de lekkerste manieren om klaar te komen:

Nog meer geld naar vluchtelingen

Servië en Macedonië krijgen extra geld om de stroom vluchtelingen uit onder meer Syrië en Afghanistan het hoofd te bieden. De Europese Commissie maakte woensdag 1,5 miljoen euro vrij om humanitaire steun te verlenen aan vluchtelingen in deze Balkanlanden.

Het geld is onder meer bedoeld om basisbehoeftes te leveren aan de vluchtelingen en migranten, zoals drinkwater, goede hygiëne, medische hulp en onderdak, maar ook op de opvangcentra en de coördinatie te verbeteren.

De twee landen zijn geen lid van de Europese Unie. Veel vluchtelingen trekken via de Balkan om in de EU te komen.

EU-geld naar Balkan voor migrantenstroom
EU-geld naar Balkan voor migrantenstroom (Foto: ANP)

Geruchten verloving Ryan Gosling wakkeren aan

Er wordt volop gespeculeerd over een verloving van Ryan Gosling en Eva Mendes. De 41-jarige actrice pronkt de laatste tijd met een enorme ring om haar vinger, Amerikaanse en Britse media vragen zich af of Gosling op zijn knieën is gegaan.

Mendes draagt de ring met grote smaragdgroene steen al de hele zomer en droeg hem ook op een rode loper. De glimmer komt bovendien geregeld voorbij op Instagramfoto's van de actrice. De meeste entertainmentmedia houden het op een geheime verloving, maar volgens E! News zit de vork anders in de steel. De ring zou een 'push present' zijn, een cadeau dat Gosling zijn geliefde gaf na de geboorte van hun dochter Esmeralda Amada. Woordvoerders van de twee weigeren in te gaan op het privéleven van Mendes en de 34-jarige acteur.

Gosling en Mendes, die zelf ook altijd weinig los laten over hun privéleven, leerden elkaar in 2011 kennen tijdens opnamen van de film The Place Beyond The Pines. Vorig jaar september verwelkomden de twee hun eerste kind, Esmeralda.

Geruchten verloving Ryan Gosling wakkeren aan
Geruchten verloving Ryan Gosling wakkeren aan (Foto: BuzzE)

Politiehond vindt wapen in orgel

Een politiehond heeft in een woning in Waalwijk drie wapens opgespoord. Een van de wapens zat verstopt in een orgel.

De politie was dinsdagavond na een tip naar de woning gegaan. De 57-jarige bewoner ontkende dat hij wapens in huis had en beweerde dat de melding nep moest zijn. De zoektocht van de speciaal getrainde hond wees echter anders uit.

Het orgel leverde een automatisch vuurwapen op. Op andere plekken in huis vond de politie nog een alarmpistool en een luchtdrukpistool. De bewoner is aangehouden en zit vast.

Politiehond vindt wapen in orgel
Politiehond vindt wapen in orgel (Foto: ANP)

Geen gek kapsel meer voor Balotelli

Mario Balotelli is terug bij AC Milan en dat zal hij weten ook. De Rossoneri kennen de gedragingen van de extravagante spits en leggen hem dan ook goed aan banden. Zo mag de 25-jarige Italiaan niet meer zelf bepalen wat voor kapsel hij rondloopt, zo meldt La Gazetta dello Sport.

Ook moet Balotelli letten op wat voor kleding aan heeft, moet hij verplicht gezond eten, mag hij niet meer roken en zijn nachtclubs verboden terrein voor de aanvaller. Verder moet hij het drinken matigen en is op tijd komen voor de trainingen een vereiste. Tot slot houdt AC Milan het gedrag van de speler op de sociale media in de gaten.

Dat Balotelli een contract met regels, die lijken op die voor de Italiaanse luchtmacht, onder zijn neus geschoven heeft gekregen is niet voor niets. In het verleden stichtte de Italiaan brand in eigen huis nadat hij vuurwerk in de badkamer had afgestoken en schoot hij dartpijltjes richting de jeugdspelers van Manchester City. Daarnaast werd hij betrapt op roken op het toilet van een trein en sloeg hij een microfoon van een journalist weg nadat deze te kritisch zou zijn geweest.

Toch staat buiten kijf dat Balotelli kan voetballen. In drie seizoenen voor Internazionale maakte de aanvaller 28 goals in 86 optredens. 2,5 jaar Manchester City leverde hem dertig goals in tachtig duels op en eenzelfde aantal maakte hij in anderhalf jaar voor AC Milan in 54 optredens. Vorig jaar bij Liverpool vond de spits in 28 duels slechts viermaal het net. Dit jaar verhuren The Reds hem aan AC Milan.

Een van de kapsels die Mario Balotelli heeft gehad (Pro Shots/Action Images)
Een van de kapsels die Mario Balotelli heeft gehad (Pro Shots/Action Images)

Een hanekam bij Mario Balotelli (Pro Shots/Insidefoto)
Een hanekam bij Mario Balotelli (Pro Shots/Insidefoto)

KRO-NCRV scherpt richtlijnen schnabbels aan

Journalisten en presentatoren van de KRO-NCRV mogen niet langer schnabbelen voor commerciële partijen of de overheid als die bijbaantjes strijdig kunnen zijn met hun onafhankelijke journalistieke omroepwerk.

De omroeporganisatie neemt naar eigen zeggen het voortouw in de discussie over nevenactiviteiten van journalisten. "In onze journalistieke programma's nemen wij anderen kritisch onder de loep en daarom is het van belang dat we zelf ook transparantie en zuiverheid nastreven"", zei hoofdredacteur journalistiek Leo Fijen woensdag. Hij vindt dat de aangescherpte richtlijnen helderheid bieden.

In april kondigde de omroep al een herziening van de beroepscode over nevenactiviteiten aan. Dit gebeurde nadat Fons de Poel stopte als presentator van Brandpunt. De Poel deed in het verleden een commerciële klus voor ABN AMRO en raakte in opspraak toen hij GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver na een reportage over de bank een 'snotneus' noemde.

KRO-NCRV scherpt richtlijnen schnabbels aan
KRO-NCRV scherpt richtlijnen schnabbels aan (Foto: ANP)

Democraat Biden is 'oprecht en betrouwbaar'

Als vice-president Joe Biden besluit zich voor de Democraten kandidaat te stellen voor het Amerikaanse presidentschap, kan een van zijn veel bekritiseerde eigenschappen in zijn voordeel gaan werken. Biden staat erom bekend dat hij recht voor zijn raap is en er soms dingen uitflapt. En juist om die reden zien kiezers hem als oprecht, eerlijk en betrouwbaar, blijkt uit een peiling van persbureau Reuters.

De reputatie van Hillary Clinton, die zich tot nu toe als enige heeft opgeworpen als Democratische presidentskandidaat, is veel minder gunstig als het gaat om eerlijkheid. Als minister van Buitenlandse Zaken gebruikte ze haar privémail voor officiële zaken en dat wordt gezien als 'verdacht'.

De 72-jarige Biden denkt er nog over na of hij wil opgaan voor het presidentschap.

Democraat Biden is 'oprecht en betrouwbaar'
Democraat Biden is 'oprecht en betrouwbaar' (Foto: ANP)

Vettel verdedigt 1-stop strategie

Sebastian Vettel staat recht tegenover de theorie dat Ferrari's één-stop strategie heeft bijgedragen aan zijn lekke band tijdens de Formule 1-race van België afgelopen weekend. De Duitser heeft besloten om zich voor het eerst uit te spreken over het incident aan het einde van de race.

Pirelli meldde na het incident dat bandenslijtage de mogelijke oorzaak was, aangezien Vettel al 29 ronden op de mediums reed. Paul Hembery, motorsport directeur van Pirelli, zei dat hij verrast was van de beslissing van Ferrari om één stop te doen, terwijl de andere teams er meerdere deden.

In een bericht op zijn website haalt Vettel hard uit naar de suggesties dat Ferrari's gok gevaarlijk was. Vettel zei: "Om alles duidelijk te maken: het team en ik hebben beiden voor deze strategie gekozen. Ik steun het team en het team steunt mij, en dat is wat ons een team maakt. Onze strategie was nooit riskant. Het team hoort hier niet de schuld van te krijgen."

Momenteel houdt Pirelli een langdurig onderzoek naar de oorzaak van het incident, waarvan de bevindingen waarschijnlijk aan het eind van deze week bekend worden gemaakt.

Pirelli: klapband Vettels eigen schuld
Vettel verdedigt 1-stop strategie (Foto: ANP)

Diablo III-patch 2.3 gaat live, veel nieuwe features

Blizzard heeft vanaf vandaag een nieuwe grote patch voor Diablo III beschikbaar gesteld voor de Xbox One-, PlayStation 4- en pc-versie van de game. De grootste novelty is Kanai's Cube.

Met Kanai's Cube, een knipoog naar de Horadric Cube uit Diablo II, kun je je personage nog uitgebreider personaliseren c.q. customizen. Kanai's Cube kun je vinden in een nieuw gebied genaamd The Ruins of Sescheron. Dit is de hoofdstad van de Barbarians die in Diablo II: Lord of Destruction in handen viel van Baal. Met de Cube kun je de krachten van legendary items verkrijgen, welke vervolgens worden opgeslagen om opnieuw toegewezen te kunnen worden.

Qua rebalancing focust de nieuwe patch vooral op de Witch Doctor-class, maar er zijn overal enkele tweaks uitgevoerd. Bekijk onderstaande trailer voor de te verwachten vernieuwingen in patch 2.3.

Vijfde Thalysheld dacht dat hij ging sterven

"Ik hoorde een schot en voelde een gigantische pijn in mijn rug." Dat heeft de Frans-Amerikaanse Sorbonne-docent Mark Moogalian gezegd tegen het Franse blad Paris Match. Hij was een van de eerste mannen die hebben geprobeerd in de Thalys een aanslag te verijdelen door de dader te lijf te gaan.

Moogalian vertelt dat hij zag hoe de dader uit de trein-wc kwam en door een andere man - naar later bleek een Franse bankier - werd tegengehouden, waarna een worsteling ontstond. Moogalian schoot te hulp en slaagde erin de kalasjnikov van de dader af te pakken. Toen hij ermee wegliep, werd hij van achteren neergeschoten. "Ik wist niet dat hij ook een pistool had. Ik dacht: hij gaat me afmaken, en sloot mijn ogen om te doen alsof ik dood was."

Moogalian zegt dat hij zijn leven dankt aan de Amerikaan Spencer Stone, die met zijn kompanen de dader wist te overmeesteren. "Spencer drukte de getroffen ader dicht. Dat deel veel pijn, maar daardoor ben ik niet doodgebloed."

Vijfde Thalysheld dacht dat hij ging sterven
Vijfde Thalysheld dacht dat hij ging sterven (Foto: ANP)

Thailand vernietigt voor miljoenen aan ivoor

Thailand heeft woensdag een paar ton ivoor ter waarde van 3 miljoen dollar (2,6 miljoen euro) vernietigd. Dierenrechtenorganisaties spreken van een 'belangrijke mijlpaal' voor het land dat geldt als een van de hoofdbestemmingen voor gesmokkeld ivoor.

Thailand stond al een tijdje onder druk om iets te doen tegen de illegale handel in het kostbare materiaal. De afgelopen maanden voerde de overheid een publiekscampagne om het smokkelen van ivoor tegen te gaan.

Het ivoor is afkomstig uit Afrikaanse landen, waar olifanten en neushoorns door stropers worden gedood en van hun slagtanden en hoorns worden ontdaan.

Thailand vernietigt voor miljoenen aan ivoor
Thailand vernietigt voor miljoenen aan ivoor (Foto: ANP)

Willie Wartaal wordt vader

Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoordig wordt vader. Dat vertelde de rapper en presentator dinsdagavond aan 3voor12 op 3FM. "13 februari. Dan komt er een nieuwe mixtape, mijn eigen mixtape", grapte Olivier Mitshel Locadia, beter bekend als Willie Wartaal.

"Is het echt zo leuk als iedereen zegt?", vroeg de 33-jarige Willie aan dj Michiel Veenstra, die twee kinderen heeft. "Soms wel ja. Je krijgt er heel veel voor terug", antwoordde Veenstra. "Hoe ouder we worden, hoe meer die clichés een rol gaan spelen in ons leven", constateerde Willie.

De rapper en presentator verloor de afgelopen jaren altijd zijn telefoon op Lowlands, maar dit jaar kwam hij met zijn mobieltje thuis. Die telefoon heeft Wartaal vanaf 13 februari hard nodig, voorspelde Veenstra. "Dan wil je altijd een telefoon bij de hand hebben voor foto's, het eerste lachje en de eerste keer dat een nummer van De Jeugd wordt meegezongen."

Willie Wartaal wordt vader
Willie Wartaal wordt vader (Foto: BuzzE)

Bestedingen aan tv-reclames lopen terug

De bestedingen van adverteerders aan televisiereclame zijn in de eerste zes maanden van het jaar uitgekomen op 456 miljoen euro. Dat betekende een daling met 4,2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van het Nederlandse marketingcentrum voor televisiereclame SPOT.

Adverteerders gaven in de eerste jaarhelft 401 miljoen euro uit aan reclamespotjes, 5,1 procent minder dan een jaar eerder. De bestedingen aan sponsorreclames, waarbij adverteerders als sponsor optreden van een programma, bedroegen 55 miljoen euro. Ten opzichte van de eerste zes maanden van 2014 werd hier 2,9 procent meer aan uitgegeven. De online videoplatforms van SPOT-zenders realiseerden een groei van 7 procent tot 10,4 miljoen euro.

SPOT is ondanks de krimp optimistisch over de tv-reclamebestedingen voor de tweede helft van het jaar. Het marketingcentrum verwacht voor het hele jaar uiteindelijk op een nullijn uit te komen.

E-commerce

,,We hebben het de eerste zes maanden moeten stellen met minder tv-campagnes uit de grootste branches", aldus SPOT-directeur Michel van der Voort. ,,Voor een deel is dat recht getrokken door een verdere aanwas van e-commercecampagnes, een tak van sport die jaar op jaar groeit op tv. Verder merken we dat veel adverteerders in een herstellende economie nog behoudend zijn in hun marketingplannen."

Het verlies van kijkers van lineaire tv wordt volgens Van der Voort voor een deel goed gemaakt door een uitbreiding van het zogeheten VOD-aanbod als Netflix en online videoplatforms als Youtube. Toch is de ontwikkeling van de kijktijd een punt van aandacht voor de tv- zenders, meent hij.

Bestedingen aan tv-reclames lopen terug
Bestedingen aan tv-reclames lopen terug (Foto: ANP)

Plan voor meer aanmeldcentra asielzoekers

Asielzoekers die Nederland binnenkomen, hoeven op termijn mogelijk niet meer allemaal naar Ter Apel om zich aan te melden. Er zijn plannen om een deel van het werk dat nu nog bij het aanmeldcentrum in het Groningse dorp gebeurt naar Brabant te verplaatsen, in eerste instantie naar Budel en later naar Gilze. Wat de betrokken instanties betreft komt er ook een derde locatie in Oost-Gelderland. Zevenaar is daarvoor in beeld.

Definitieve besluiten hierover zijn echter nog niet genomen, stelde het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag in reactie op berichten in diverse media. "Op korte termijn willen we Ter Apel ontlasten. Dat kan eventueel gebeuren door een deel van de processen die daar plaatsvinden ergens anders te gaan doen", aldus een woordvoerder. Het gaat dan om aanmelding en registratie, maar bijvoorbeeld ook om de gezondheidscheck door de GGD.

Er zijn al langer plannen om het bestaande asielzoekerscentrum (azc) in Gilze uit te bouwen en er ook een kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te vestigen. Nu moeten asielzoekers nog met het openbaar vervoer naar Den Bosch als ze een afspraak hebben met de IND. Niet handig, vindt het COA. "In Gilze zijn we bovendien bezig met een grondige verbouwing, terwijl de IND denkt over een nieuw kantoor. Dan is het logisch om naar deze optie te kijken", zegt de zegsman van het COA.

Het aantal asielzoekers dat in Nederland aanklopt, is fors toegenomen. De voortwoedende burgeroorlog in Syrië is daar de belangrijkste oorzaak van. Van de ruim 30.000 mensen die op dit moment in Nederlandse azc's verblijven, is 40 procent Syriër.

Plan voor meer aanmeldcentra asielzoekers
Plan voor meer aanmeldcentra asielzoekers (Foto: ANP)

Hongarije wil leger aan zuidgrens

Hongarije denkt erover om militairen naar de grens met Servië te sturen. Via die grens komen duizenden vluchtelingen illegaal het land binnen. Alleen al op dinsdag waren het er meer dan 2500. Volgens een regeringswoordvoerder bespreekt het Hongaarse kabinet volgende week of het leger aan de grens wordt ingezet.

Het gaat om vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Pakistan. De meesten van hen willen doorreizen naar Duitsland om daar asiel aan te vragen. Velen zijn aangekomen in Griekenland en reizen via Macedonië en Servië verder Europa in.

In een poging de vluchtelingen buiten te houden, is Hongarije bezig met het bouwen van een metershoog hek op de grens met Servië.

Hongarije wil leger aan zuidgrens
Hongarije wil leger aan zuidgrens (Foto: ANP)

Laatste wisent in Artis overleden

In Artis is de laatste wisent overleden. De wisentkoe deed mee aan het internationale fokprogramma voor de wisent en beviel in 2007 van haar tiende en laatste jong in de Amsterdamse dierentuin. De overleden wisentkoe is 23 jaar oud geworden, meldde Artis woensdag.

Artis begon in 1931 als een van de eerste dierentuinen ter wereld een fokprogramma om te voorkomen dat de Europese bizon zou uitsterven. In de jaren twintig van de vorige eeuw was de bison bonasus, het grootste landzoogdier van Europa, uitgestorven in het wild. Er waren 54 wisenten over, die alleen nog in een paar dierentuinen leefden.

Het resultaat van het fokprogramma is dat er nu duizenden wisenten rondlopen in natuurgebieden in heel Europa. In 2009 is er voor de laatste keer een in Artis geboren wisent uitgezet.

Laatste wisent in Artis overleden
Laatste wisent in Artis overleden (Foto: ANP)

Letter achter je huisnummer? Verzekering 100 euro duurder

De premie voor een inboedel- of autoverzekering blijkt per postcode, huisnummer of huisnummertoevoeging te kunnen verschillen. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van de Consumentenbond.

Van de 31 onderzochte inboedelverzekeraars hanteren er zeventien een postcodebeleid. Dat daarbinnen grote verschillen kunnen bestaan, blijkt uit een steekproef van de bond in Utrecht. Daar liepen de verschillen tussen de duurste en goedkoopste woonverzekeraar op dezelfde postcode op tot het viervoudige. Ook zijn er verschillen bij autoverzekeringen. Zo kunnen verzekerden met een huisnummertoevoeging bij Reaal/Vivat fors meer premie betalen.

De Consumentenbond noemt het beleid van verzekeraars ondoorzichtig en pleit ervoor dat zij zich baseren op schadestatistieken die voor iedereen zichtbaar zijn.

Verzekeringspremie verschilt per huisnummer
Verzekeringspremie verschilt per huisnummer (Foto: ANP)

Vuelta etappe 5: Rota - Alcalá de Guadaíra, 167,3 km

Vier dagen onderweg en al twee aankomsten op muurtjes gehad. Ja, het is weer een typische Vuelta. Het enige wat nog ontbrak was een overwinning voor een van de oude Spanjaarden. Die is er nu dan wel. Valverde deed wat hij zo vaak doet, wachten tot hij een ons weegt en dan in de laatste meters toeslaan. Op de slotkilometers na was het weer een saaie etappe, er gebeurde bijzonder weinig. Gelukkig was Breakaway Bert er nog, om onze dag op te fleuren. Hij kon het helaas niet afmaken, maar met zijn nieuwe bijnaam kunnen we hem nog vaker in de vlucht van de dag verwachten. Ondertussen werd Sagan tweede en daar had hij achteraf spijt van. Hij kende de finale niet zo goed, als hij vooraf had geweten dat het zo zwaar was had hij niet zo z'n best gedaan. Best een apart verhaal, geeft maar weer aan dat niet alle ploegen en renners de Vuelta erg serieus nemen. Kleine moeite om de slotkilometers te verkennen, dunkt me. Tip voor Sagan: tijdens de vijfde rit zal het de laatste kilometer wederom omhoog lopen. Iets minder zwaar dan tijdens rit 4, maar dan weet hij in ieder geval dat het geen volledig vlakke sprint gaat worden.

De route van etappe 5 (Afbeelding: letour.fr)
De route van etappe 5 (Afbeelding: letour.fr)


Hoogteverschil etappe (Afbeelding: letour.fr)
Hoogteverschil etappe (Afbeelding: letour.fr)

De rit start in Rota, een stadje met 29.000 inwoners, een stuk ten noorden van Cádiz. Rota ligt aan de baai van Cádiz. We zitten dus nog steeds in Andalusië, het begint op een tweede Ruta del Sol te lijken. Rota ligt aan het water, dus is er genoeg strand te vinden. In de zomer een populair plaatsje, het inwonersaantal stijgt dan behoorlijk. Er wordt gesproken van een verdriedubbeling. In Rota en de directe omgeving ligt er meer dan 16 kilometer aan strand. Genoeg plek dus voor al die mensen. De stad zelf is ook niet lelijk, zo is er een mooi kerkje en ook nog een kasteel. Net buiten Rota ligt er een grote haven van de Amerikaanse marine. Het staat onder leiding van de Spanjaarden, maar er zijn vooral Amerikaanse mariniers aanwezig. Grootste militaire basis van de Amerikanen in Spanje. De basis is ooit onstaan dankzij Franco.

Het strand van Rota (Foto: Wikimedia)
Het strand van Rota (Foto: Wikimedia)

Na het verlaten van Rota blijven we nog even langs de kust fietsen, richting Chipiona. Chipiona heeft een mooie vuurtoren en ook hier kan je prima aan het strand liggen. De renners blijven de kust volgen, tot Sanlucár de Barrameda. Na deze stad duiken we dan weer het binnenland van Andalusië in. We gaan op weg naar Jerez de la Frontera, weer een Frontera. Deze Frontera zou veel renners bekend voor moeten komen, Jerez de la Frontera was de startplaats van de Vuelta van 2014. Vorig jaar was er een ploegentijdrit van 12,6 kilometer in de straten van deze stad. Dat was een ploegentijdrit over een wat beter parcours, zonder zand, smalle wegen en bruggetjes. Deze ploegentijdrit werd gewonnen door Movistar. Jerez de la Frontera is de stad van de sherry en wordt na 46,5 kilometer gepasseerd. Tot nu toe is het vlak geweest en dat zal ook bijna de hele rit zo blijven.

Jerez de la Frontera (Foto: Wikimedia)
Jerez de la Frontera (Foto: Wikimedia)

Na Jerez de la Frontera fietsen de renners richting het noorden en komen ze al vrij snel door Mesas de Asta. Dit is een dorpje met 600 inwoners, stelt in principe dus niet veel voor. Hier zijn alleen veel archeologische vondsten gedaan. In een ver verleden is hier een stad geweest die Asta Regia heette. Moet in een ver verleden een belangrijke stad zijn geweest, maar er is nu niet veel meer van over. Een aantal overblijfselen is in de omgeving van Mesas de Asta nog wel te vinden. De renners fietsen verder richting het noorden en komen in Trebujena uit. Trebujena is een prachtig dorp want het is de geboorteplaats van een absolute wielergod, Juanjo Lobato. Helaas is hij er niet bij, bij Movistar vonden ze het een beter idee om Ventoso en Rojas mee te nemen. Dom, de rit van vandaag was perfect geweest voor Lobato. De renners fietsen overigens over lange, rechte wegen. Het is maar goed dat we dit niet hoeven te zien, spannend zal het niet zijn. De renners blijven kilometerslang over rechte wegen fietsen en passeren onderweg ook nog Lebrija, na bijna 80 kilometer.

Lebrija (Foto: Mediawiki)
Lebrija (Foto: Wikimedia)

Na Lebrija blijft het rechtdoor gaan, tot Las Cabezas de San Juan. Hier krijgen de renners te maken met een paar bochten en zelfs een paar rotondes. Die ongein is gelukkig snel afgelopen, het is weer tijd voor rechte, brede wegen. Er wordt door een lekker dor landschap gefietst, prachtige omgeving. Na 120 kilometer komen de renners uit in Los Palacios y Villafranca, waar ook al niet veel te beleven is. Er wordt verder gefietst richting Dos Hermanas. Twee zussen, goed verhaal. De wegen zijn nog steeds recht, de omgeving is nog steeds door en het is nog steeds vlak. Van de 167 kilometers hebben de renners er 133 gehad in Dos Hermanas. Het is nog 16 kilometer fietsen tot de tussensprint. Deze tussensprint is in Sevilla, de hoofdstad van Andalusië en met 700.000 inwoners een van de grootste steden van Spanje. Een stad die niet vaak voorkomt in de Vuelta, wat je eigenlijk toch best opvallend mag noemen. In 1995 kwam de Vuelta hier eens langs, toen won Jeroen Blijlevens in de massasprint. Sevilla is een mooie stad, de renners fietsen dan ook langs enkele mooie bouwwerken.

Na de tussensprint, midden in Sevilla, is het nog minder dan 20 kilometer tot de streep. De renners fietsen langs het stadion van Sevilla FC, Estadio Ramón Sánchez Pizjuán de stad weer uit. In Sevilla zijn er nog wel wat bochten, maar eenmaal buiten Sevilla gaat het weer een tijdje rechtdoor. Een stuk buiten Sevilla komen ze weer op een snelweg terecht. Op iets minder dan zes kilometer van de streep verlaten ze de snelweg weer. Kort achter elk komen er dan twee rotondes. Na die tweede rotonde gaat het een kilometer rechtdoor. Op vier kilometer van de streep is er weer een rotonde. Een brede rotonde, maar de renners moeten naar links en volgen de normale rijrichting. Een lange bocht daardoor. Na deze rotonde gaat het weer een kilometer rechtdoor. De weg is behoorlijk breed, tot nu toe een makkelijke finale. Op twee kilometer van de streep weer een rotonde en daarna gaat de ellende bijna beginnen. Op iets meer dan een kilometer van de streep weer een rotonde. Daarna over een bruggetje en dan begint de weg al langzaam omhoog te lopen. In de slotkilometer zit nog een rotonde, waar de renners rechts gaan. Bijna meteen volgt er dan een bocht naar links. Dat is nog even lastig, maar daarna gaat het rechtdoor richting de streep. De laatste 500 meter zonder bocht. Het loopt wel redelijk omhoog, vier à vijf procent zou ik zeggen.

De laatste 5 kilometer
De laatste 5 kilometer

De laatste sprint (Foto: Google Streetview)
De laatste sprint (Foto: Google Streetview)

Wederom een lastige finale dus, met een aantal bochten en dan nog een stuk waar het redelijk omhoog loopt. De sprinters die echt niet over een drempel komen hebben hier wel een probleem. Die hadden ook beter niet van start kunnen gaan, maar dat is een ander verhaal. Alcalá de Guadaíra is een stad met 74.000 inwoners. Een stad waar men van oudsher brood maakt. Dat verdwijnt echter steeds meer, hoewel er nog genoeg traditionele broodovens te vinden zijn. Alcalá de Guadaíra dankt de naam aan de rivier Guadaíra, een van de meest vervuilde rivieren van Europa. Dat zo'n vervuilde rivier gekke dingen met je doet zien we aan de brug die de renners gaan passeren als ze de stad betreden. Deze Puente del Dragón is behoorlijk apart te noemen. Bepaald niet het hoogtepunt van de stad, dat is het kasteel van Alcalá. Een fort dat nog best goed bewaard is gebleven. Alle muren en torens staan nog fier overeind.

Puente del Dragón (Foto: Wikimedia)
Puente del Dragón (Foto: Wikimedia)

We duiken nu echt het binnenland van Andalucía in en dat wil zeggen dat het nog warmer wordt. In Sevilla en omgeving is het altijd bloedheet en dat is nu niet anders. 33 graden in Alcalá de Guadaíra, dat is best warm. Redelijk weinig wind, dus ook weinig kans op waaiers en nog enige verkoeling. Uiteraard weer geen enkele kans op regen. De renners vertrekken om 13.05u in Rota en worden tussen 17.29u en 17.53u in Alcalá de Guadaíra verwacht. Sporza zal er om 16.00u weer bij zijn, dan fietsen de renners als het goed is in de buurt van Las Cabezas de San Juan en is het nog een kilometer of zeventig tot de finish. Je hoeft niet meteen om 16:00 uur in te schakelen, een uurtje later kan ook gerust. Dit gaat waarschijnlijk geen topshow worden.

Een van de weinige kansen voor de sprinters, deze rit. Hoewel het dan niet eens een kans is voor alle sprinters. De slotkilometer zal niet alle renners aanspreken. Echt verschrikkelijk lastig is het niet, maar deze finale is wel heel erg in het voordeel van de Sagans en Degenkolbjes van deze wereld. Aangezien er niet heel veel kansen zijn voor de sprinters moet dit haast wel een massasprint worden. Verwacht dat Tinkoff wel gaat controleren, dat deden ze tijdens de vierde rit al en die leek minder geschikt voor Sagan. Giant zal er ook wel voor gaan, veel groter gaan de kansen niet worden voor Degenkolb.
1. Sagan. Dit is ideaal voor hem. Als hij een kilometer aan 12% al kan overleven is hij duidelijk heel erg sterk, dan is hij bijna niet te kloppen op zo'n aankomst. Als het redelijk omhoog loopt aan een paar procent gaat het minder om pure snelheid en meer om de macht. De macht heeft hij heel duidelijk, dit kan hem bijna niet ontgaan. Als hij tijdens een rit die eigenlijk te zwaar is al tweede wordt moet hij nu eigenlijk gewoon eerste worden.
2. Degenkolb. Ook voor hem een geschikte aankomst. John vindt het wel fijn als het een beetje omhoog loopt aan het eind, dan kan hij zijn gebrek aan pure snelheid een beetje compenseren. Voor hem was dat stuk aan 12% te zwaar, maar dit moet absoluut geen probleem zijn. Heeft wel het probleem dat Sagan goed in vorm is, vrees voor John dan toch dat hij het moet afleggen.
3. Barbero. Al twee keer ten onrechte genoemd, dan gaan we gewoon voor drie keer scheepsrecht. De ene rit was te vlak en de andere te steil. Dit zit er precies tussenin. Hij heeft vaker aangetoond dat zo'n aankomst voor hem ideaal is. Als hij zich nu niet van voren laat zien hef ik de fanclub op.
4. Bouhanni. Heeft stiekem toch wat last van zijn valpartijen van de afgelopen dagen en is toch net wat minder sterk in zo'n sprint bergop dan Degenkolb en Sagan, schat ik zo in. Verder is er niet veel concurrentie, dus een plaats bij de eerste vijf moet wel lukken.
5. Stuyven. Om toch maar eens een Belg te noemen. Stuyven reed vorig jaar best goed in de Vuelta en haalde een aantal vierde plaatsen op. In de eerste massasprint van deze ronde werd hij achtste. Deze finale moet hem ook wel liggen. Van Poppel heb ik deze ronde nog niet in beeld zien rijden, weet niet of hij in staat is om nu mee te sprinten. Lijkt me voorlopig nog logischer om voor Stuyven te gaan.

Deze etappe is ook te volgen op het forum in de Vuelta 2015 topicreeks

Verliezende Fransman beschuldigt tegenstander indirect van doping

De Franse hardloper Pierre-Ambroise Bosse heeft op het WK atletiek in Beijing duidelijk gemaakt niet al te best tegen zijn verlies te kunnen. Op de 800 meter werd de Fransman vijfde, een redelijke prestatie voor hem, maar na afloop liet hij merken dat hij nog hoop heeft om hoger in de eindstand te komen.

Hij richtte zijn pijlen eerst op de Pool Adam Kszczot, die volgens Bosse - en anderen - bij een inhaalactie een stap buiten de baan deed. Kszczot zou volgens Bosse gediskwalificeerd kunnen worden, maar dat gebeurde niet en de Pool kon zijn zilveren medaille ophalen.

Toch kon de Fransman het na afloop tegenover de Franse tv niet laten: "Wie weet word ik in de komende jaren nog naar de derde plek gezet", waarmee hij volgens nagenoeg iedereen doelde op Amel Tuka, de winnaar van brons. De Bosniër verbeterde zijn persoonlijk record dit jaar plotseling met meer dan drie seconden dankzij een fabelachtige winnende tijd van 1:42,51 in Monaco. In de atletiekwereld zijn velen sceptisch over de plotselinge prestaties van Tuka, die in Beijing het brons veroverde, tot ergernis van Bosse.

War Thunder

Hoe ambitieus kun je een game opzetten? Een Russische Tweede Wereldoorlogsimulator en free-to-play crossplatform-MMO met een vernieuwende aanpak van online gaming en eventuele ondersteuning voor PlayStation Morpheus. Nou, dat houdt Gaijin Entertainment wel even van de straat als ontwikkelaar. War Thunder is al drie jaar te spelen als een bèta, maar een release komt er nu echt aan.

Giant-Alpecin haalt ploegleider Van Dongen

De Duits-Nederlandse wielerploeg Giant-Alpecin heeft voor volgend jaar Arthur van Dongen aan zich gebonden als ploegleider. Van Dongen werkt nu nog voor het Rabobank Development Team.

De ploegleider kijkt ernaar uit om op WorldTour-niveau te mogen werken. "Voor mij is dit een droom die uitkomt. De visie van Giant-Alpecin, waarin de blik op innovatie en talentontwikkeling is gericht, spreekt me heel erg aan."

Giant-Alpecin haalt ploegleider Van Dongen
Giant-Alpecin haalt ploegleider Van Dongen (Foto: ANP)

Judoka's snel uitgeschakeld op WK

De Nederlandse judoploeg is woensdag ook op de derde dag van het WK zonder medaille gebleven. Dex Elmont (-73 kg), Sam van 't Westende (-73 kg) en Sanne Verhagen (-57 kg) werden al snel uitgeschakeld in Astana.

Elmont was in de derde ronde niet opgewassen tegen de sterke Zuid-Korean An Changrim, die won met een waza-ari. De Europees kampioen van vorig jaar gold als voorname medaillekandidaat in Kazachstan. Hij won al zilver op de WK's van 2010 en 2011 en mocht zich in 2013 nummer drie van de wereld noemen. Elmont was vrijgeloot voor de eerste ronde en was in de tweede ronde nog wel te sterk voor Sled Dowabobo uit Nauru.

Verhagen verraste vorig jaar op het WK met een bronzen plak. Ze kon die knappe prestatie in Astana niet herhalen. De Brabantse opende voortvarend met een overwinning op de Cubaanse Aliuska Ojeda, maar moest vervolgens haar meerdere erkennen in Viola Wächter. De Duitse zegevierde op straffen.

Sam van 't Westende opende zijn eerste WK met een knappe overwinning op Victor Scvortov. Die in Moldavië geboren maar voor de Verenigde Arabische Emiraten uitkomende judoka liep tegen een straf aan. De Nederlander had even later weinig te vertellen tegen de Wit-Rus Aliaksei Ramantsjik. Die scoorde zowel een yuko als een waza-ari.

Judoka's snel uitgeschakeld op WK
Judoka's snel uitgeschakeld op WK (Foto: ANP)

Man omgekomen in parkeergarage

Bij de ingang van een parkeergarage van een bedrijf aan de Papendorpseweg in Utrecht is woensdagmorgen een nog onbekende man om het leven gekomen.

De toedracht is nog niet duidelijk. De man zat op het moment van het ongeluk niet in de auto. De politie vermoedt dat de auto op de helling van de uitgang is gaan rollen toen de man naast het poortje bij de slagbomen stond. Mogelijk heeft de man nog geprobeerd de rijdende auto te stoppen, aldus een woordvoerder.

De politie gaat de camerabeelden van de garage bekijken om te zien wat er precies in gebeurd.

Man omgekomen in parkeergarage
Man omgekomen in parkeergarage (Foto: ANP)

De Bakker onderuit in kwalificatie US Open

Tennisser Thiemo de Bakker heeft zich niet kunnen kwalificeren voor het hoofdtoernooi van de US Open. Evgeny Donskoy was dinsdag in de eerste ronde van de kwalificaties te sterk voor de Nederlander. De Rus won in twee sets: 7-5 en 7-5.

Naast De Bakker staat deze week ook Igor Sijsling voor een zware opgave in de kwalificatie. Hij mag het opnemen tegen de als twaalfde geplaatste Nicolas Almagro uit Spanje, die in 2012 nog de vierde ronde bereikte in New York. Robin Haase is wel rechtstreeks toegelaten tot het hoofdschema op Flushing Meadows.

Bij de vrouwen is er een kans op een Nederlands onderonsje. Kiki Bertens en Lesley Kerkhove nemen het tegen elkaar op in de tweede kwalificatieronde als ze allebei hun eerste partij weten te winnen. Bertens, als achtste geplaatst in het kwalificatieschema, staat eerst tegenover de Amerikaanse Robin Anderson. Kerkhove treft Han Xinyun uit China.

Ook Richèl Hogenkamp en Cindy Burger komen nog uit in de kwalificaties. Hogenkamp, de nummer zeventien van de plaatsingslijst, treft Marcela Zacarias uit Mexico. Burger start haar jacht op een plek in het hoofdtoernooi in New York tegen de Duitse Laura Siegemund.

De Bakker onderuit in kwalificatie US Open
De Bakker onderuit in kwalificatie US Open (Foto: ANP)

Mooie biologielerares (24) geeft seksles

Brandi Whitaker uit Richmond, in de Amerikaanse staat Kentucky, is gistermiddag in de boeien geslagen. De 24-jarige biologiedocente ging wat al te diep in op de lesstof seksuele voorlichting. De mooie blondine heeft namelijk tweemaal seks gehad met een zestienjarige leerling.

Nathaniel Johnson snapt er niets van. "Ik heb een hoop vrienden die haar als lerares hebben gehad", beweert de scholier. "Ze is zo'n goede docente en ze mochten haar allemaal."

Tijdens de zomervakantie gierden de hormonen door het lijf van de bronstige puber. In juni ontmoette het ventje Whitaker in het plaatselijke park, om haar aldaar aan zijn zaadsoldaat te rijgen. Een maand later zocht hij de geile juf gewoon bij haar thuis op, en liet haar ook daar alle hoeken van de kamer zien.

Gisteren ontving de politie echter een anonieme tip over de verboden relatie. Whitaker, die overigens keurig is getrouwd, werd hierop prompt in de boeien geslagen. De geile docente heeft inmiddels bekend.

Ouders van leerlingen aan de bewuste school reageren geschokt op het nieuws. Een moeder weet te melden dat dit al de derde keer in nog geen tien jaar is dat een relatie tussen docent en leerling aan het licht is gekomen. Ofschoon je in Kentucky al op je zestiende je een slag in de rondte mag neuken, wordt de bewuste lerares verkrachting, seksueel misbruik en sodomie ten laste gelegd.

Brandi WhitakerDe juf in kwestie. Nice?
(foto: Berea Police Department)

'Geen absolute meerderheid voor AK-partij'

Bij de verkiezingen in Turkije op 1 november zal de AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan weer geen absolute meerderheid behalen. Dat voorspelt het Turkse peilingbureau Metropoll. Volgens de peiling zal de conservatief-islamitische AK uitkomen op 41,7 procent van de stemmen.

Bij de vorige verkiezingen in juni behaalde de partij van Erdogan 40,9 procent van de stemmen. Maar omdat premier Ahmet Davutoglu geen coalitiepartners heeft kunnen vinden, is het sindsdien niet gelukt een regering te vormen. Daarom zijn nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Tot die tijd moet een interim-regering het land besturen. Ook de vorming daarvan lijkt op problemen te stuiten. De enige die wil meedoen aan de tijdelijke regering is de pro-Koerdische HDP, maar die partij is door Erdogan weggezet als steunpilaar van Koerdisch terrorisme.

,,Nieuwe verkiezingen zullen geen andere politieke situatie opleveren dan de verkiezingen van 7 juni", zegt een woordvoerder van opiniepeiler Metropoll.

De grootste oppositiepartij, de sociaaldemocratische CHP, zou uitkomen op 25,5 procent van de stemmen, de nationalistische MHP op 15,7 procent en de pro-Koerdische HDP op 14,7 procent.

'Geen absolute meerderheid voor AK-partij'
'Geen absolute meerderheid voor AK-partij' (Foto: ANP)

'Openingsverlies voor Damrak'

De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent woensdag waarschijnlijk met verlies. Ook elders in Europa zullen de aandelenmarkten in de min beginnen. Het uitblijven van een overtuigend herstel in China en de lagere slotstanden op Wall Street zorgen voor voorzichtigheid onder beleggers.

,,De AEX lijkt zo'n 3 tot 4 punten lager te gaan openen. Het herstel ziet er niet meer zo overtuigend uit. Wall Street leek dinsdag flink op te veren, maar eindigde uiteindelijk toch in het rood. In Azië worden wel winsten geboekt na de zware koersverliezen in de afgelopen dagen, maar de stimuleringsmaatregelen van de Chinese centrale banken lijken de zorgen over China niet volledig weg te kunnen nemen", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Aan het bedrijvenfront liet detacheerder Brunel weten al zijn activiteiten in Nigeria te staken vanwege de enorme corruptie in dat land. Het Financieele Dagblad meldde daarnaast dat huidige of voormalige directeuren van SBM Offshore mogelijk worden vervolgd vanwege hun rol bij het omkopingsschandaal rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras.

Brill

Beleggers verwerken daarnaast de resultaten van wetenschappelijk uitgever Brill en de producent van elektronische componenten Neways. Brill boekte in het eerste halfjaar evenveel omzet als een jaar geleden, maar zag de winst ruimschoots halveren. Neways zag de halfjaaromzet flink stijgen, dankzij de overname van BuS Group.

De belangrijkste beursgraadmeters in het Verre Oosten stonden woensdag in de plus. Beleggers verwerkten het besluit van de People's Bank of China om de rente voor de vijfde keer op rij te verlagen. De Shanghai Composite kende een schommelend koersverloop en noteerde tussentijds 1,8 procent hoger, na de koersval van ruim 15 procent in de afgelopen twee dagen. De Nikkei in Tokio sloot met een winst van 3,2 procent en doorbrak daarmee een zesdaagse verliesreeks.

De aandelenmarkten in New York leken zich dinsdag te herpakken na de zware koersverliezen van een dag eerder. Naarmate de handelsdag vorderde liepen de aanvankelijke winsten echter weer terug en doken de graadmeters uiteindelijk toch in het rood. De Dow-Jonesindex eindigde 1,3 procent lager op 15.666,44 punten. De bredere S&P 500 verloor 1,4 procent tot 1867,62 punten en technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,4 procent tot 4506,49 punten.

AEX

De Europese beurzen wisten dinsdag wel een flink deel van de zware koersverliezen van een dag eerder goed te maken. De AEX-index in Amsterdam, die maandag meer dan 5 procent inleverde, sloot 4,1 procent in de plus op 436,68 punten. De MidKap kreeg er 4,3 procent bij en eindigde op 645,43 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 5 procent hoger de handel uit.

De euro stond woensdagochtend op 1,1480 dollar, tegen 1,1415 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 39,63 dollar. Een vat Brentolie werd ook 0,8 procent duurder en kostte 43,56 dollar.

'Openingsverlies voor Damrak'
'Openingsverlies voor Damrak' (Foto: ANP)

Teeuwen: vrijheid van meningsuiting is weg

De echte vrijheid van meningsuiting zijn we kwijt. Die conclusie moeten we volgens cabaretier Hans Teeuwen durven trekken. "Zoals filmers in dictaturen om de censor heen moesten werken, moeten wij nu creatieve manieren verzinnen om toch te zeggen wat we belangrijk vinden zonder dat we worden doodgeschoten", zegt Teeuwen in het AD. "En over zo'n hilarisch lied of cabaretnummer pieker ik me nu suf."

Volgens Teeuwen is 'de kans op ongelukken te groot geworden'. "Die aanvallen waarbij ik de tactiek van de olifant door de porseleinkast hanteerde, voer ik niet meer uit, hoewel die heel geestig konden zijn." De cabaretier houdt al jaren rekening met wat hij zegt. "Dat gevoel is de laatste jaren sterker geworden. Je weet dat de kunstenaar die varkensbloed over een Koran uitgiet, in een cartoon of in een grap, een groot probleem heeft." Teeuwen vindt het belangrijk toe te geven dat die angst er is. "Er zijn ook mensen die als reactie het belang van het vrije woord bagatelliseren. Dat is veel erger. Dan reikt de invloed van terreur zo ver dat we echt anders gaan denken."

Op de nieuwe cd van de cabaretier, Popstukken, staan geen satirische nummers over de islam. Ook zingt Teeuwen niet over het vaderschap. "Als artiesten over hun ouderschap zingen, wordt het bijna altijd klef. Bovendien: de kans dat ik over dat onderwerp nog een originele insteek kan bedenken, is miniem", vertelt de cabaretier, die twee jaar geleden een dochter kreeg. Hoe zij zijn leven verandert heeft, weet Teeuwen niet precies. "De gevolgen worden ook vaak overdreven, vind ik. Zeker, het is een indrukwekkende gebeurtenis en mijn dochter is ontzettend leuk. Maar mijn leven is nog ongeveer hetzelfde en mijn opinies zijn niet veranderd. Dat je na het krijgen van een kind onherroepelijk in een burgerlijke dwangbuis terechtkomt, is echt gelul. Dat ligt aan die mensen zelf. Die hebben te weinig fantasie om een leuk leven te combineren met het opvoeden."

Teeuwen: vrijheid van meningsuiting is weg
Teeuwen: vrijheid van meningsuiting is weg (Foto: BuzzE)

YouTube Gaming vandaag van start

YouTube Gaming, de nieuwe streamingdienst van Google voor gamegerelateerde filmpjes, maakt later vandaag zijn debuut. Zowel de website als de bijbehorende app kunnen we ergens vandaag verwachten.

We schreven eerder al over de dienst, die gezien kan worden als antwoord op Twitch, de populaire game streaming-hub en absolute koploper op dat gebied. Vorig jaar trachtte Google Twitch te kopen voor 1 miljard dollar, maar uiteindelijk was het Amazon dat een succesvolle deal sloot en Twitch voor 970 miljoen dollar overkocht. YouTube Gaming kun je in die zin zien als de vergelding van Google, die nog altijd brood ziet in het opzetten van een eigen streamingplatform voor gamers.

Één feature die YouTube Gaming alvast in huis heeft die Twitch niet heeft, is de 'DVR mode', een buffer die automatisch de laatste vier uur van een stream opneemt, zodat kijkers terug kunnen spoelen. De companion app voor zowel iOS en Android biedt gebruikers de mogelijkheid om te zien wie aan het streamen zijn of om zelf een stream te beginnen. De app lanceert in eerste instantie alleen in de VS en het VK.

Vrouwen in mannenwereld sneller ziek

Wanneer de werkplek voor het overgrote deel uit mannen bestaat, kan dat vrouwen ziek maken. Sociale issues die voortvloeien uit het feit dat je de enige vrouw bent, kunnen de manier waarop je met stress omgaat ontregelen.

Onderzoekers uit de Verenigde Staten hebben ontdekt dat die verandering in de stressreactie de kans dat je ziek wordt veel groter maken. Het hormoon cortisol is al sinds jaar en dag gelinkt aan stress en hoe je daarop reageert. Ook wordt het gelinkt aan het immuunsysteem. Vrouwen die in de voor hen sociaal stressvolle mannenwereld werken, tonen compleet andere cortisolspiegels. Deze verandering werd gemeten ongeacht de persoonlijkheden van verschillende vrouwen. 

Professor Cate Taylor: 'Het is bekend dat zo'n reactie erg ongezond is. Onze bevindingen zijn erg belangrijk, want een onregelmatige cortisolspiegel is direct te linken aan een slechtere gezondheid'. 

Mocht je als vrouw nu half in paniek zijn omdat je de hele dag tegen het harige bouwvakkersdecolleté van je collega's aan zit te kijken, stop nu het nog kan! Het effect kan nog jaren aanhouden. 

'Schoolzwemmen snel terugbrengen'

Schoolzwemmen moet zo snel mogelijk terugkomen om te voorkomen dat er nog meer kinderen verdrinken. "Als we de zwemcultuur in Nederland blijven afbreken, krijgen we Poolse toestanden waar jaarlijks honderden mensen verdrinken", waarschuwt Raymond van Mourik, directeur van Reddingsbrigade Nederland, woensdag in De Telegraaf.

Zijn oproep komt nadat zondag een veertienjarige jongen uit Utrecht was verdronken in de Maarsseveense Plassen. Dit jaar zijn er al elf mensen in Nederland verdronken, veelal omdat ze niet goed konden zwemmen. "Afnemende zwemvaardigheid is een trend die we al jaren zien, evenals de opwaartse trend in het aantal dodelijke ongevallen", stelt Van Mourik.

Uit eerder onderzoek blijkt dat vooral de zwemvaardigheid van allochtone kinderen te wensen overlaat.

'Schoolzwemmen snel terugbrengen'
'Schoolzwemmen snel terugbrengen' (Foto: ANP)

Opnieuw gevaarlijke onweersbuien verwacht

Zware regen- en onweersbuien trekken woensdagmiddag en avond over Nederland. Weeronline.nl waarschuwt woensdag dat de buien lokaal erg gevaarlijk kunnen worden en mogelijk gepaard gaan met zeer zware windstoten van meer dan 100 km per uur.

Ook is er een kleine kans op windhozen.

In korte tijd kan veel regen vallen en zijn grote hagelstenen mogelijk. Lokaal is in augustus al tweeënhalf keer de normale hoeveelheid regen gevallen in deze maand.

Opnieuw gevaarlijke onweersbuien verwacht
Opnieuw gevaarlijke onweersbuien verwacht (Foto: ANP)

Oplichting van onlineshoppers toegenomen

Er zijn de afgelopen jaren meer onlineshoppers slachtoffer geworden van oplichting. Andere vormen van internetcriminaliteit zoals hacken en identiteitsfraude zijn echter afgenomen. Hoogopgeleiden zijn het vaakst de dupe van cybercriminelen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Volgens het CBS kreeg vorig jaar 3,3 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder met oplichting bij het kopen via internet te maken. Dit was 2,7 procent in 2012. Dat komt volgens het CBS neer op een stijging van het aantal slachtoffers met bijna 90.000. De toename komt niet alleen omdat mensen vaker onlinewinkelen, ook mensen die al langer via internet kopen werden vaker opgelicht.

Het aantal slachtoffers van hacken en identiteitsfraude nam vorig jaar juist af in vergelijking met 2012. Bij beide vormen van cybercrime gaat het om een daling van ongeveer 100.000 personen. Mensen krijgen minder vaak te maken met hackers die inbreken of inloggen op een mailaccount. Daarnaast is skimming afgenomen omdat banken de magneetstrip op betaalpassen hebben vervangen door een chip en passen standaard worden uitgeschakeld buiten Europa.

Cybercrime treft vooral hoogopgeleiden omdat zij vaker actief zijn op het internet en vaker onlineshoppen. Hacken (het zonder toestemming binnendringen van een computer van een ander) is de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit. Vorig jaar werd 5,2 procent van de Nederlandse bevolking hiermee geconfronteerd ofwel ruim 700.000 personen, aldus het CBS. In de meeste gevallen gaat het om hackers die inbreken of inloggen op een e-mailaccount.

Oplichting van onlineshoppers toegenomen
Oplichting van onlineshoppers toegenomen (Foto: ANP)

NAVO-militairen gedood in zuiden Afghanistan

Bij een aanval op een militaire basis in Helmand, in het zuiden van Afghanistan, zijn woensdag twee NAVO-militairen om het leven gekomen. Ze werden in hun voertuig onder vuur genomen door mannen in het uniform van de Afghaanse veiligheidstroepen. Dat heeft de NAVO gemeld

De aanvallers kwamen zelf ook om het leven toen de NAVO-troepen terugschoten. Welke nationaliteit de twee gedode NAVO-militairen hadden, is niet bekendgemaakt.

NAVO-militairen gedood in zuiden Afghanistan
NAVO-militairen gedood in zuiden Afghanistan (Foto: ANP)

'Keniaanse atleten positief getest op WK atletiek'

Een nog niet nader genoemde Keniaanse atleet of atlete zou tijdens het WK atletiek in Beijing positief hebben getest op het gebruik van verboden middelen. Dat melden diverse Keniaanse journalisten in de nacht van dinsdag op woensdag op Twitter.

Zoals gezegd worden er nog geen namen genoemd door de journalisten, maar in de online wandelgangen doet wel één naam de rondte: die van Joyce Zakary. De 29-jarige 400 meterloopster opende dit seizoen met een persoonlijk record van 51,56, gelopen in 2009 en gelijk aan het nationale record uit 1984.

Dit jaar kwam Zakary na een jaar afwezigheid uit het niets tot 51,14 en 51,16 tijdens nationale kampioenschappen, waarna ze op het WK in Beijing in de series plotseling een supertijd van 50,71 seconden liep. Het was de achtste tijd in de series en ruim voldoende voor plaatsing voor de halve finales, maar daarin kwam ze officieel vanwege medische redenen niet meer in actie.

Dat het ook daadwerkelijk om de opvallend sterk verbeterde Keniaanse gaat is vooralsnog overigens pure speculatie, het verhaal gaat dat woensdag meer duidelijk wordt. 

Update 7.44 uur

De beste grap van het jaar is....

Een bijzonder teleurstellende grap. 

Elk jaar kiezen ze in Edinburgh op het grootste kunstfestival ter wereld de 'beste grap van het jaar'. Dit jaar ging de prijs naar ene Darren Walsh. De grap? "I just deleted all the German names off my phone. It's Hans-free". Wat zoveel betekent als: "Ik heb net alle Duitse namen van m'n telefoon verwijderd. Nu bel ik Hans-free". Lachen gieren brullen. 

Hieronder vind je de rest van de top tien. Hier moesten we van FOK! wel af en toe glimlachen. De meeste woordgrappen zijn niet te vertalen, dus ze staan er in het Engels. Nummer vier is mijn favoriet. 

1: Darren Walsh: "I just deleted all the German names off my phone. It's Hans-free".

2: Stewart Francis: "Kim Kardashian is saddled with a huge arse... but enough about Kanye West".
 
3: Adam Hess: "Surely every car is a people carrier?"
 
4: Masai Graham: "What's the difference between a 'hippo' and a 'Zippo'? One is really heavy, the other is a little lighter".
 
5: Dave Green: "If I could take just one thing to a desert island I probably wouldn't go".
 
6: Mark Nelson: "Jesus fed 5,000 people with two fishes and a loaf of bread. That's not a miracle. That's tapas".
 
7: Tom Parry: "Red sky at night. Shepherd's delight. Blue sky at night. Day".
 
8: Alun Cochrane: "The first time I met my wife, I knew she was a keeper. She was wearing massive gloves".
 
8: Simon Munnery: "Clowns divorce. Custardy battle".
 
10: Grace The Child: "They're always telling me to live my dreams. But I don't want to be naked in an exam I haven't revised for..."

Masmeijers gezin hechter door tijd in cel

Het gezin van Frank Masmeijer is hechter geworden in de tien maanden die de oud-presentator in voorarrest zat. "Onze gezinsband is nog sterker geworden", vertelt Masmeijer, die onlangs van een rechter meer vrijheid kreeg, aan De Telegraaf.

"Ik heb een ontzettend sterke vrouw waar ik heel veel respect voor heb. Hoe Sandra zich tegen alles heeft geweerd in die hele periode is ongekend. Ik ben trots op haar, net als op mijn twee fantastische dochters", zegt Masmeijer, die maandenlang in voorarrest zat op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven. "Ik heb aan den lijve ondervonden hoe hard de wereld is en dat er maar heel weinig echte vrienden zijn."

Een van de vrienden die Masmeijer verloor is Patty Brard. "Jaren geleden, toen ik haar ontmoette op Curaçao, had ze geen cent te makken. Ik heb haar iedere avond uitgenodigd en dan roept ze ineens allemaal slechte dingen over mijn familie. Dat doet veel zeer."

De voormalige showmaster stelt dat er 'een nieuwe tijd aanbreekt' voor hem en zijn gezin. Volgens De Telegraaf werkt Masmeijer aan een comeback op televisie en is hij benaderd door een grote uitgeverij om zijn levensverhaal op papier te zetten. "Iedereen zal snel van me horen. Ik heb er ongelofelijk veel zin in!"

Masmeijers gezin hechter door tijd in cel
Masmeijers gezin hechter door tijd in cel (Foto: BuzzE)

Gewapende mannen in Duits asielzoekerscentrum

Twee dronken mannen zijn dinsdagavond een asielzoekerscentrum binnengedrongen in de Duitse stad Parchim. Bewoners sloegen alarm toen ze zagen dat een van de indringers op het terrein een groot mes bij zich droeg.

Het is onduidelijk wat het duo van plan was. De insluipers sloegen op de vlucht toen ze werden betrapt, maar konden al snel worden achterhaald door de politie. De mannen deden xenofobe uitspraken toen ze een bloedtest moesten ondergaan. Ze bleken allebei meer dan 2 promille alcohol in hun bloed te hebben.

Het is Duitsland vaker onrustig rond asielzoekerscentra. Zo braken afgelopen weekend rellen uit toen rechtsextremisten in het Oost-Duitse Heidenau protesteerden tegen een onderkomen voor asielzoekers. Het land kampt met een grote toestroom aan vluchtelingen.

Gewapende mannen in Duits asielzoekerscentrum
Gewapende mannen in Duits asielzoekerscentrum (Foto: ANP)

Mannen en vrouwen evenveel kans op uitkering

De kans op het verlies van een baan is in Nederland ongeveer even groot voor mannen als voor vrouwen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

In 2013 werd 5,8 procent van de mannen afhankelijk van een uitkering of de bijstand, tegen 5,7 procent van de werkende vrouwen. In 2009 was die verdeling nog aanzienlijk schever. In dat jaar moest 4,8 procent van de werkende mannen een beroep doen op een uitkering, tegen 4 procent van de werkende vrouwen.

Dat het aandeel vrouwen die aanspraak maken op een uitkering groeit, komt volgens het CBS doordat de afgelopen jaren veel banen zijn verdwenen in de zorg en het onderwijs. In die sectoren werken relatief veel vrouwen.

Mannen en vrouwen evenveel kans op uitkering
Mannen en vrouwen evenveel kans op uitkering (Foto: ANP)

Ex-dictator krijgt 'speciaal' proces

Oud-dictator Efrain Rios Montt van Guatemala moet alsnog voor de rechter verschijnen op verdenking van genocide, maar hoeft bij een veroordeling niet de cel in. Ook hoeft de 89-jarige Montt niet te getuigen, besloot een rechtbank dinsdag.

De voormalige leider krijgt in januari een 'speciaal proces' vanwege zijn geestelijke toestand. Het nationale forensische instituut in het land oordeelde vorige maand dat de dementerende Montt te verward is om zich te kunnen verdedigen tegen de beschuldigingen.

Montt wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de moord op duizenden indianen tijdens zijn bewind. Hij werd in 2013 veroordeeld tot 80 jaar celstraf, maar dat vonnis werd dezelfde maand nog geschrapt door het Constitutioneel Hof. Dat bepaalde dat de zaak moest worden overgedaan vanwege procedurele fouten.

Ex-dictator Montt krijgt 'speciaal proces'
Ex-dictator Montt krijgt 'speciaal proces' (Foto: ANP)

Overleg over criminaliteit op Sint-Maarten

Het kabinet overlegt woensdag met minister van Justitie Dennis Richardson van Sint-Maarten over de aanpak van criminaliteit en corruptie op het Antilliaanse eiland. Aanleiding is een verschil van mening over de inzet van een extra eenheid van Nederlandse politiemensen.

De ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) spreken 's avonds in Den Haag met Richardson. Het overleg wordt mogelijk donderdag voortgezet.

De plannen voor 55 extra opsporingsambtenaren liggen er al een tijdje. Maar het eilandbestuur is nu boos, omdat de Nederlandse politiebaas Gerard Bouman heeft gezegd dat hij niet wil samenwerken met corrupte functionarissen op Sint-Maarten.

Zorgen
Er zijn grote zorgen over de verwevenheid van de onder- en bovenwereld op het eiland, zoals uit verschillende onderzoeken blijjkt. Het overleg gaat onder meer over de vraag wat en aan wie de extra politiemensen gaan rapporteren.

Nederlandse agenten werken al langer op Sint-Maarten.

Overleg over criminaliteit op Sint-Maarten
Overleg over criminaliteit op Sint-Maarten (Foto: ANP)

Kristel is strengst voor K3-meiden in spe

De eerste auditieronde voor K3 zoekt K3 is achter de rug. Vanaf volgende week kunnen tv-kijkers zien hoe Karen, Kristel en Josje op zoek gaan naar hun opvolgsters. Kristel Verbeke is de strengste, geeft ze zelf toe. "Als er iemand een knoop moet doorhakken, ben ik het."

Ook Studio 100-baas Gert Verhulst, medejurylid in het tv-programma, noemt Kristel het strengste jurylid. "Zonder twijfel", benadrukt hij. "Voor heel veel meisjes is zingen in K3 hun grootste droom. Dan is het soms moeilijk om ze uit die droom te helpen. Kristel is dan wel degene die als eerste haar twijfels uitspreekt. En ze heeft groot gelijk. Misschien zijn wij soms niet streng genoeg."

Collega Karen Damen geeft toe dat zij meer iemand is die 'rond de pot draait'. "Ik ben snel bang om iemand te kwetsen." Toch heeft zij samen met haar medejuryleden al heel wat meiden moeten teleurstellen. Wie wel en wie niet door zijn naar de volgende ronde, is vanaf 4 september te zien bij SBS6.

De live finale van K3 zoekt K3 is op 6 november. Daarna gaan het originele trio en de nieuwe meiden samen op tournee.

Kristel is strengst voor K3-meiden in spe
Kristel is strengst voor K3-meiden in spe (Foto: BuzzE)

Paparazzi jagen Amanda Bynes politiebureau in

Amanda Bynes werd dinsdag door paparazzi gespot tijdens het shoppen in Los Angeles. Na een tijdje werden de vele camera's haar te veel, waarop ze het politiebureau inliep.

De 29-jarige actrice was 'bezorgd om haar fysieke welzijn', vertelde een bron bij de politie aan E! News. De bron benadrukt dat Amanda vrijwillig binnenstapte en ook zelf na een tijdje weer vertrok. De agenten gaven haar wat tips over het ontwijken van fotografen.

Vorige week maakte Amanda, die vorig jaar in een kliniek werd opgenomen met mentale problemen, na ruim een half jaar afwezigheid haar comeback op Twitter. Ze deelde een foto van haar met de ontwerper Michael Costello.

Paparazzi jagen Amanda Bynes politiebureau in
Paparazzi jagen Amanda Bynes politiebureau in (Foto: BuzzE)

Siem de Jong scoort voor Newcastle United in League Cup

Siem de Jong heeft dinsdagavond zijn eerste basisplaats bij Newcastle United in bijna een jaar gevierd met een doelpunt. De voormalige Ajacied, eindelijk hersteld van een reeks aan blessures, bracht in de thuiswedstrijd tegen Northampton Town (vierde Engelse profniveau) de tweede treffer op zijn naam. Ook Daryl Janmaat kwam voor eigen publiek tot scoren. Newcastle won met 4-1.

Sunderland, dat in de competitie nog niet heeft gewonnen, speelde een doelpuntrijke wedstrijd tegen vierdedivisieclub Exeter City (6-3). Bij de rust was de stand 3-3. Jermain Defoe (drie) en Jack Rodwell (twee) waren op schot voor de nog altijd labiele ploeg van trainer Dick Advocaat.

Ricky van Wolfswinkel maakte namens Norwich City de tweede treffer in de gewonnen uitwedstrijd tegen Rotherham United (1-2). Marvin Emnes zorgde met een doelpunt voor de eindstand in de thuiswedstrijd van Swansea City tegen York City: 3-0.

Uitslagen League Cup 26/08/2015

Aston Villa 5-3 (nv) Notts County (4)
Walsall (3) 2-1 Brighton & Hove Albion (2)
Crystal Palace 4-1 (nv) Shrewsbury Town (3)
Sheffield Wednesday (2) 1-0 Oxford United (4)
Portsmouth (4) 1-2 Reading (2)
Hartlepool United (4) 0-4 AFC Bournemouth

Fulham (2) 3-0 Sheffield United (3)
Milton Keynes Dons (2) 2-1 (nv) Cardiff City (2)
Hull City (2) 1-0 Rochdale (3)
Sunderland 6-3 Exeter City (4)
Bury (3) 1-4 Leicester City
Doncaster Rovers (3) 1-4 (nv) Ipswich Town (2)

Rotherham United (2) 1-2 Norwich City
Swansea City 3-0 York City (4)
Queens Park Rangers (2) 1-2 Carlisle United (4)
Peterborough United (3) 1-4 Charlton Athletic (2)
Birmingham City (2) 2-0 Gillingham (3)
Newcastle United 4-1 Northampton Town (4)
Wolverhampton Wanderers (2) 2-1 Barnet (4)

Burton Albion (3) 1-2 (nv) Middlesbrough (2)
Luton Town (4) 1-1 (p.7-8) Stoke City
Preston North End (2) 1-0 Watford
West Bromwich Albion 0-0 (p.5-3) Port Vale (3)

Siem de Jong scoort voor Newcastle

Siem de Jong scoort voor Newcastle (Foto: ANP)

'Zet politie Sint-Maarten niet buitenspel'

Nederlandse politiemensen kunnen de criminaliteit en corruptie op Sint-Maarten alleen effectief opsporen als daarbij wordt samengewerkt met de lokale politie. Dat zegt minister Dennis Richardson (Justitie) van het eiland in een woensdag gepubliceerd interview met de Volkskrant.

Richardson stelt als voorwaarde voor de samenwerking dat de Nederlanders "op basis van gelijkwaardigheid" samenwerken met lokale politiemensen. "Zonder hun lokale kennis zal het die Nederlandse politiemensen niet lukken om effectief criminaliteit op te sporen in een gemeenschap die zij totaal niet kennen", waarschuwt hij. "Dan gooit Nederland 22 miljoen euro over de balk."

De minister zegt zich bij overleg met zijn collega's in Nederland tussen twee vuren te bevinden. "Als ik me niet verzet tegen deze aanval op de autonomie van Sint-Maarten, krijg ik thuis problemen met mijn parlement." Als Richardson zich wel verzet, versterkt hij naar eigen zeggen het beeld in Nederland dat het eiland corrupt is.

Stroef

De samenwerking met de Nederlandse autoriteiten zou de afgelopen tijd stroef zijn verlopen, hoewel afspraken waren gemaakt over samenwerking. "In juni regelde procureur-generaal Guus Schram achter mijn rug om dat de Nederlandse politie-eenheid zelfstandig zou gaan werken onder hem", aldus Richardson.

Ook een bezoek van korpschef Gerard Bouman is hem slecht bevallen. "In juli kwam Bouman ons vertellen dat hij een samenwerking met ons niet zag zitten, met de suggestie dat ons hele bestuursapparaat corrupt zou zijn", stelt de minister. "Hij was amper een paar uur op het eiland en hij wist al hoe het zat."

'Zet politie Sint-Maarten niet buitenspel'
'Zet politie Sint-Maarten niet buitenspel' (Foto: ANP)

Hassan door naar halve finales 800 meter, Licht naar huis

Atlete Sifan Hassan heeft zich woensdag geplaatst voor de halve finales van de 800 meter bij de wereldkampioenschappen atletiek in Peking. De Nederlandse winnares van het brons op de 1500 meter eindigde als derde in haar serie in een tijd van 1:59,74. Die klassering was goed voor directe kwalificatie voor de halve finales op donderdag.

Hassan twijfelde lang of ze na de 1500 ook zou uitkomen op de 800 meter. Tussen de finale van het nummer waarop ze brons veroverde en de serie van de 800 meter zat iets meer dan een halve dag. Kennelijk voelde de Arnhemse zich voldoende hersteld. Ze liep attent mee in het kielzog van regerend wereldkampioene Eunice Sum uit Kenia, die de heat won in 1:59,67.

Dennis Licht haalde weinig verrassend de finale van de 5000 meter niet. De Nederlander moest bij de eerste serieuze versnelling passen en werd met 13:57,61 minuten twaalfde, waar hij voor een plek in de finale zo'n twaalf seconden sneller had moeten lopen. 

Hassan door naar halve finales 800 meter
Hassan door naar halve finales 800 meter (Foto: ANP)

Toenadering tussen Servië en Kosovo

Servië en Kosovo hebben dinsdag een akkoord bereikt over een aantal twistpunten. Daarmee is het EU-lidmaatschap voor Servië volgens premier Aleksandar Vucic een stap dichterbij gekomen.

De Kosovaarse en Servische leiders maakten onder meer afspraken over de bevoegdheden van Servische gemeenschappen in Kosovo. Ook werden knopen doorgehakt over zaken als telecommunicatie en infrastructuur. Kosovo krijgt verder een eigen landencode.

De betrokkenen reageerden opgetogen op de uitkomst van de onderhandelingen. "Ons Europese pad ligt open'', jubelde Vucic in een interview met tv-zender RTS. EU-buitenlandchef Federica Mogherini, die bemiddelde tussen de partijen, noemde de overeenkomst 'een mijlpaal'.

De relatie tussen Kosovo en Servië was de afgelopen jaren erg gespannen. Kosovo scheidde zich in 2008 eenzijdig af van Servië, maar dat werd niet door iedereen erkend.

Toenadering tussen Servië en Kosovo
Toenadering tussen Servië en Kosovo (Foto: ANP)

Veel steun voor actie tegen Caitlyn-kostuum

Fans van Caitlyn Jenner zijn niet blij met een verkoper die in de Verenigde Staten een Halloween-kostuum van de realityster promoot. Volgens een petitie op Change.org, waar binnen twee dagen ruim 6000 mensen hun handtekening onder hebben gezet, is het kostuum 'transfoob'.

Het bedrijf zegt de realityster, die eerder dit jaar de transformatie van man tot vrouw maakte, juist te willen eren met het kostuum. Het gaat volgens Gossip Cop om een wit lingeriesetje dat lijkt op wat Caitlyn droeg op de cover van Vanity Fair waarmee ze zichzelf als vrouw presenteerde. Ook zit er een pruik bij het kostuum en een witte band met de tekst 'Noem me Caitlyn', wat ook de tekst op de cover van het blad was.

Addison Vincent, de activist die de petitie begon, vindt het pakje niet eervol. "Maak geen kostuum van Caitlyn Jenner. Jullie winst zal alleen maar tot meer transfobie leiden."

Ook Amerikaanse medaille voor 'Thalys-held'

Een Amerikaanse militair die hielp bij het overmeesteren van een gewapende man in de Thalys mag binnenkort weer een hoge onderscheiding in ontvangst nemen. De 22-jarige Alek Skarlatos krijgt in de Verenigde Staten de Soldier's Medal.

Volgens minister van de Landmacht John McHugh is het optreden van Skarlatos dat van een modelsoldaat, voor wie zaken als 'plichtsbesef en de zorg voor anderen heilig zijn'. De militair kreeg eerder ook al de Franse Legion d'Honneur uit handen van president François Hollande.

Skarlatos stormde vrijdag in de flitstrein van Amsterdam naar Parijs op de gewapende man af. Hij hielp bij het ontwapenen van de vermeende terrorist. Daarna zou Skarlatos de man met het afgepakte geweer op zijn hoofd hebben geslagen.

Ook Spencer Stone, die eveneens in actie kwam in de flitstrein, mag mogelijk nog een medaille aan zijn collectie toevoegen. De militair is door zijn eenheid bij de luchtmacht voorgedragen voor een hoge onderscheiding.

Ook Amerikaanse medaille voor 'Thalys-held'
Ook Amerikaanse medaille voor 'Thalys-held' (Foto: ANP)

Trump richt pijlen weer op presentatrice

Donald Trump lijkt zijn omstreden vete met journaliste Megyn Kelly te willen voortzetten. De vastgoedmagnaat haalde op social media opnieuw uit naar de presentatrice, melden Amerikaanse media.

De presidentskandidaat stelde op Twitter dat het programma van Kelly beter af is met een andere presentator. Ook retweette hij een bericht waarin de journaliste een "bimbo" werd genoemd.

De kritiek van Trump is de werkgever van Kelly, Fox News, totaal in het verkeerde keelgat geschoten. Topman Roger Ailes riep de Republikein op zijn excuses aan te bieden voor de 'botte' opmerkingen. De zakenman liet aan CNN weten dat hij dat niet van plan is.

Trump kwam al eerder onder vuur te liggen na kritiek op de journaliste, die een tv-debat leidde waar hij aan meedeed. De zakenman suggereerde dat Kelly zich bij een kritische vraag aan hem liet leiden door haar hormonen. Daarop werd hij door een conservatieve groepering geweerd van een conferentie.

Trump richt pijlen weer op presentatrice
Trump richt pijlen weer op presentatrice (Foto: ANP)

'Bioscoopschutter moet op tv excuses maken'

Slachtoffers van James Holmes, die in 2012 een bloedbad aanrichtte in een bioscoop in de buurt van de Amerikaanse stad Denver, hebben zich dinsdag in de rechtbank uitgelaten over de schutter.

Een van de overlevenden die destijds gewond raakte wil dat Holmes op televisie excuses aanbiedt. Een ander, de stiefvader van een gedode bezoeker, wil dat de moordenaar geen bezoek van of contact met zijn eigen familie en vrienden mag hebben. "Wij zijn immers ook niet in staat om onze geliefden te bezoeken, hen te knuffelen of een kus te geven", zei hij. Weer een ander stelde dat de bioscoopschutter iets 'geweldigs voor de mensheid moet doen, of anders moet worden gedood'.

Holmes schoot twaalf mensen dood en verwondde zeker zeventig bezoekers tijdens de première van een Batmanfilm. Volgens zijn advocate was Holmes schizofreen. Deze week hoort hij zijn straf. Holmes krijgt in elk geval twaalf keer levenslang, één voor elk dodelijk slachtoffer. Daarnaast is hij aangeklaagd voor poging tot moord, openlijk geweld en bezit van een explosief. Daarvoor kan hij bij elkaar nog eens 3318 jaar celstraf krijgen.

'Bioscoopschutter moet op tv excuses maken'
'Bioscoopschutter moet op tv excuses maken' (Foto: ANP)

Uitslagen play-offs Champions League 25/08/2015

De spelers van Celtic zullen zich de komende dagen nog eens goed achter de oren krabben. Vorige week werd in de heenwedstrijd van de play-offs van de Champions League een voorsprong op Malmö onnodig vijwel weggegeven, dinsdag werd verloren.

De Schotten verdedigden een 3-2 voorsprong in Zweden, maar als het vorige week wat scherper was geweest, was die voorsprong een stuk rianter geweest. Malmö rook bloed en ging met die instelling dan ook van start in eigen huis. Na 23 minuten spelen leverde dat een voorsprong op. Het was Markus Rosenberg die kon afwerken na voorbereidend werk van Yoshimar Yotún.

Celtic wist dat het met die stand flink in de penarie zat en wist dat het daarom iets moest gaan forceren. De hoop vervloog zo'n tien minuten na rust volledig, toen Celtic-verdediger Boyata een eigen doelpunt maakte. Die klap kwam de kampioen van Schotland niet meer te boven, waardoor de ploeg veroordeeld is tot het spelen van Europa League-voetbal. Het feest in Malmö was groot.

Geen miljoenenbal voor Boëtius

FC Basel heeft de Champions League niet weten te bereiken. Na het 2-2 gelijkspel van vorige week tegen Maccabi Tel-Aviv, volgde dinsdagavond wederom een gelijkspel: 1-1.

De tegentander uit Israël was de morele winnaar in het heenduel, immers twee uitdoelpunten konden wel eens van levensbelang zijn voor de return in Tel-Aviv. Dat goede gevoel kreeg na 11 minuten geen goed gevolg, toen Luca Zuffi de Zwitsers op een 0-1 voorsprong zetten.

Een kwartier later kreeg Basel een harde tik te verwerken, toen Maccabi-topscorer Eran Zahavi (nu al zeven doelpunten in de voorrondes van de Champions League) zijn ploeg op gelijke hoogte bracht. Basel wist toen dat het aan de bak moest. Jean-Paul Boëtius begon op de bank en zag dat zijn ploeg niet in staat was om iets te forceren. Bij die 1-1 bleef het, waardoor - de ingevallen - Boëtius het dit seizoen moet doen met de Europa League. Enigszins verrassend is dat Maccabi nu het miljoenenbal wel in gaat.

Uitslagen

Thuis Uit Eerste duel Tweede duel
Maccabi Tel Aviv (Isr) * FC Basel (Zwi) 2-2 1-1
Malmö FF (Zwe) * Celtic (Sch) 2-3 2-0
Shakhtar Donetsk (Oek) * Rapid Wien (Oos) 1-0 2-2
AS Monaco (Fra) Valencia CF (Spa) * 1-3 2-1
Dinamo Zagreb (Kro) * Skënderbeu (Alb) 2-1 4-1

* = naar groepsfase Champions League, verliezers naar groepsfase Europa League

Whiting: Beschermde cockpits zullen er komen

Technisch directeur van de FIA Charlie Whiting is ervan overtuigd dat beschermde cockpits ooit in de toekomst zullen worden geïntroduceerd in de Formule 1 en vergelijkbare sporten, nu het motorsportorgaan van plan is om verdere tests uit te voeren. De dood van IndyCar-coureur Jusstin Wilson na geraakt te zijn door puin van een net gecrashte wagen heeft het de discussie opnieuw aangewakkerd.

Sinds de dood van Henry Surtees in 2009, als gevolg van een losgekomen wiel in een F2-race, een week voor het ongeluk van Felipe Massa in Hongarije, onderzoekt de FIA de mogelijkheden om de hoofden van de coureurs beter te beschermen. De eerste ontwerpen leken op die van straaljagers, maar het idee was afgewezen nadat er zorgen werden gemaakt over de stevigheid van het scherm en de veiligheid van de coureur als hij vast komt te zitten.

Een tweede idee was om een rolkooi in te voeren, maar werd ook snel afgewezen omdat ze het zicht van de rijder zouden belemmeren. Toch lijkt de FIA dit idee nu opnieuw verder te onderzoeken. Er zouden twee ontwerpen gemaakt zijn waar naar wordt gekeken.

WK Atletiek dag 5: Knallen over één rondje

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

Vandaag is er weer een ochtendsessie, die voor Nederland begint met de series van de 5000 meter bij de mannen. Dennis Licht komt daar in actie en moet in het veld van twintig lopers bij de beste vijf eindigen van zijn serie, of bij de vijf snelste verliezers over beide series gezien. Het lijkt een nagenoeg onmogelijke opgave te worden voor de Nederlander, want zestien van zijn negentien concurrenten waren dit seizoen al sneller dan hem. Niet veel later mag Sifan Hassan weer in actie komen, een dag na haar bronzen medaille op de 1500 meter. Vandaag loopt ze de series van de 800 meter en de Nederlandse is ingedeeld bij topfavoriete Eunice Sum uit Kenia. Een plek bij de eerste drie betekent een plaats in de halve finales, iets wat voor Hassan prima te doen moet zijn.

Hassan zal na haar bronzen medaille op de 1500 meter een kleine stunt nodig hebben om ook op de 800 meter succes te boeken (Foto: Getty)

De avondsessie begint met het polsstokhoogspringen bij de vrouwen, zonder Femke Pluim, maar met een aantal favorieten. Voorop gaat de Cubaanse Yarisley Silva, wereldindoorkampioene, winnares van olympisch zilver in 2012 en met 4,91 meter eerder deze maand de vrouw met de hoogste sprong in 2015. De Griekse Nikoleta Kiriakopoulou verbeterde zich dit jaar enorm en won al drie Diamond League-wedstrijden, terwijl regerend olympisch kampioene Jennifer Suhr haar topvorm wat kwijt lijkt te zijn. Fabiana Murer completeert het kwartet dat dit jaar over 4,80 meter sprong en weet als wereldkampioene van 2011 hoe het is om op dit niveau te winnen.

We gaan vervolgens door met het speerwerpen bij de mannen, wat een schitterende finale belooft te worden. Het lijkt vooral te gaan om drie mannen: Julius Yego, Vitezslav Vesely en Tero Pitkämäki. Yego zorgde tijdens de Diamond League in Birmingham in juni voor een enorme sensatie door de speer naar 91,39 meter te werpen, de verste afstand in jaren. De Keniaan, die via YouTube-filmpjes van grootheid Jan Zelezny leerde speerwerpen, lijkt in uitstekende positie om zijn land voor het eerst een niet-hardloopmedaille te bezorgen. Vesely uit Tsjechië gooide al drie keer rond de 88 meter, terwijl de Fin Pitkämäki dit jaar al drie keer tussen de 88 en 90 meter gooide. Olympisch kampioen Keshorn Walcott uit Trinidad & Tobago plaatste zich zeer verrassend niet voor de finale, ook hij gooide dit jaar al over de magische grens van 90 meter.

Na 6:10 minuten gooit Yego zijn ongelooflijke 91,39 meter in Birmingham (Bron: YouTube)

Op de 200 meter begint Dafne Schippers aan haar jacht op goud. Vooraf was ze al de favoriete, maar na haar optredens op de 100 meter - waar ze zilver won - lijkt ze helemaal niet meer te stoppen. Churandy Martina moet zich zien te plaatsen voor de finale, wat in een halve finale met Alonso Edward als voornaamste concurrent niet onmogelijk lijkt. De finale van de 400 meter horden bij de vrouwen lijkt een strijd te worden tussen regerend kampioene Zuzana Hejnova en de rest, aangevoerd door de Deense Sara Petersen en de Amerikaanse dames Shamier Little en Cassandra Tate. Op de 3000 meter steeplechase is Habiba Ghribi de favoriet. De Tunesische loopt nauwelijks wedstrijden, maar is op miraculeuze wijze toch in topvorm op kampioenschappen: dit jaar deed ze op de steeplechase welgeteld één keer mee en dat leverde direct de beste wereldjaarprestatie op in Monaco. Ze moet vooral afrekenen met Hyvin Kiyeng en Virginia Nyambura uit Kenia, Hiwot Ayalew en Sofia Assefa uit Ethiopië en de Amerikaanse Emma Coburn.

Makwala liet na zijn halve finale zien vol energie te zitten door zich eens even een paar keer op te drukken (Foto: Getty)

De laatste finale van de dag, de 400 meter bij de mannen, belooft een waar spektakelstuk en misschien wel een van de grote hoogtepunten van het atletiekjaar te worden. In het hele millenium gebeurde het nog nooit dat meer dan twee atleten in hetzelfde jaar onder de 44 seconden doken. Dit jaar is het al vijf mannen gelukt en vier van hen staan vandaag in de finale. Rusheen McDonald uit Jamaica deed het in de series op het WK, maar werd in de halve finales uitgeschakeld. Kirani James uit Grenada is olympisch kampioen en liep in zijn loopbaan al vijf keer onder de magische 44 secondengrens, met 43,74 vorig jaar als hoogtepunt. Isaac Makwala uit Botswana zette de boel vorige maand in La Chaux-de-Fonds op stelten met een magistrale 43,72: slechts vier mensen waren ooit sneller. Wayde van Niekerk uit Zuid-Afrika sprintte al naar 43,96 en Yousef Ahmed Masrahi uit Saoedi-Arabië liep verrassend naar 43,93 in de series. Regerend kampioen LaShawn Merritt uit de VS kwam dit jaar niet verder dan 44,34, maar heeft ook al 43,74 van de WK-finale van twee jaar terug. Het resultaat is dat vanavond de nummer vijf, de twee nummers zes en de nummers elf en dertien aller tijden in actie komen, een van de sterkste WK-finales ooit op welk onderdeel dan ook. 

Tijd (NL) Onderdeel Medailles?
03:30 Kwalificatie kogelslingeren vrouwen Nee
03:35 Series 5000 meter mannen (Dennis Licht) Nee
04:00 Kwalificatie hinkstapspringen mannen Nee
04:25 Series 800 meter vrouwen (Sifan Hassan) Nee
05:20 Series 110 meter horden mannen Nee
13:00 Finale polsstokhoogspringen vrouwen Ja
13:05 Finale speerwerpen mannen Ja
13:15 Series 200 meter vrouwen (Dafne Schippers) Nee
14:10 Finale 400 meter horden vrouwen Ja
14:30 Halve finales 200 meter mannen (Churandy Martina) Nee
15:00 Finale 3000 meter steeplechase vrouwen Ja
15:25 Finale 400 meter mannen Ja
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.