'Bioscoopschutter moet op tv excuses maken'

Slachtoffers van James Holmes, die in 2012 een bloedbad aanrichtte in een bioscoop in de buurt van de Amerikaanse stad Denver, hebben zich dinsdag in de rechtbank uitgelaten over de schutter.

Een van de overlevenden die destijds gewond raakte wil dat Holmes op televisie excuses aanbiedt. Een ander, de stiefvader van een gedode bezoeker, wil dat de moordenaar geen bezoek van of contact met zijn eigen familie en vrienden mag hebben. "Wij zijn immers ook niet in staat om onze geliefden te bezoeken, hen te knuffelen of een kus te geven", zei hij. Weer een ander stelde dat de bioscoopschutter iets 'geweldigs voor de mensheid moet doen, of anders moet worden gedood'.

Holmes schoot twaalf mensen dood en verwondde zeker zeventig bezoekers tijdens de première van een Batmanfilm. Volgens zijn advocate was Holmes schizofreen. Deze week hoort hij zijn straf. Holmes krijgt in elk geval twaalf keer levenslang, één voor elk dodelijk slachtoffer. Daarnaast is hij aangeklaagd voor poging tot moord, openlijk geweld en bezit van een explosief. Daarvoor kan hij bij elkaar nog eens 3318 jaar celstraf krijgen.

'Bioscoopschutter moet op tv excuses maken'
'Bioscoopschutter moet op tv excuses maken' (Foto: ANP)