FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 januari 2015

The Common Linnets winnen Popprijs 2014

The Common Linnets hebben de Popprijs 2014 gewonnen. De band kreeg de prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek tijdens het popfestival Noorderslag in Groningen.

De jury zegt dat de The Common Linnets bewezen hebben dat je ook met een puur, mooi gezongen liedje hoge ogen kan scoren. Tijdens het Europees Songfestival eindigde Calm After The Storm als tweede. In dertien landen kwam het op de eerste plaats en in nog eens tien landen in de top drie. Het album The Common Linnets werd in Nederland de best verkochte cd van 2014.

De Popprijs is de belangrijkste prijs voor popmuziek in Nederland en de uitreiking is een vast onderdeel van Noorderslag. Vorig jaar kreeg The Opposites de Popprijs. In 2012 ging de prijs naar Racoon.

The Common Linnets winnen Popprijs 2014
The Common Linnets winnen Popprijs 2014 (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 17/01/2015

Naast de wedstrijd tussen PEC Zwolle en NAC Breda werden er vanavond nog drie wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. ADO Den Haag speelde met 2-2 gelijk tegen Cambuur, AZ won met 1-0 van FC Dordrecht en PSV was met 0-1 te sterk voor Vitesse. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

ADO Den Haag

2 - 2

sc Cambuur Leeuwarden

 1' v Duinen
 38' Alberg
   36' Ogbeche 
 78' Ogbeche 
 
 Gele kaart: Schet, (ADO Den Haag),
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.021
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Zuiverloon
Wormgoor
Derijck
Meijers
Jansen (Kristensen/82)
Malone
Alberg
Bakker
Schet (Houtkoop/83)
v.Duinen
  Nienhuis
Pereira
Reijnen
Mac Intosh
Bijker
Bakker
Barto (Narsingh/46)
El Makrini
v.d.Streek (Steblecki/89)
Ogbeche
De Ridder (Bytyqi/64)


FC Dordrecht speler-Rick ten Voorde in duel met AZ speler-Danny Luckassen (PRO SHOTS/Erwin Spek)

AZ

2 - 0

FC Dordrecht

 25' S Poulsen
 51' Gudelj
   
 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14.714
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Johansson
Gouweleeuw
Luckassen
S.Poulsen
Gudelj
Ortíz (Elm/85)
Henriksen
Haye (Dos Santos/65)
Berghuis
Tankovic (A.Jóhannsson/76)
  Kurto
Haddad
Klaiber
Peersman
Gosens
Ojo
v.Haaren (Lima/65)
Steenvoorden
v.Overeem (Pisas/83)
Ten Voorde
Korte (Slory/46)


PSV speler-Luciano Narsingh in duel Vitesse spelers-Jan-Arie van der Heijden en Rochdi Achenteh . (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Vitesse

0 - 1

PSV

     10' Maher 
 
 Gele kaart: Wallace, Achenteh(Vitesse), Maher, Willems, (PSV)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 17.894
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Wallace
Kashia
v.d.Heijden (Djurdjevic/86)
Achenteh
Vejinovic
Kazaisjvili (Olijnyk/74)
McEachran (Leerdam/59)
Ibarra
Pröpper
Labyad
  Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems
Wijnaldum
Guardado
Maher (Isimat-Mirin/87)
Narsingh (Jozefzoon/72)
L.de Jong
Depay

Beste World Cup-resultaat ooit Nederlandse skeletonster Le Conté

Skeletonster Joska le Conté heeft bij de World Cup in het Duitse Königssee voor een bijzondere prestatie gezorgd. De 28-jarige Nederlandse wist beslag te leggen op de zevende plek, veruit haar beste resultaat ooit in de World Cup.

Le Conté is inmiddels bezig aan haar zevende opeenvolgende seizoen op het allerhoogste niveau, maar een plek bij de beste tien haalde ze nog nooit. In het seizoen 2011/2012 werd ze in Altenberg een keer elfde, net als een jaar later op de olympische baan van Whistler. In Königssee opende Le Conté de competitie prima, met een dertiende plek na de eerste run op 1,03 seconden van olympisch kampioene Elizabeth Yarnold.

Profiterend van de lastige weersomstandigheden, waardoor de baan steeds moeilijker werd, kon ze na een geweldige tweede run echter een enorme sprong maken. Dit keer gaf ze slechts 0,30 seconden toe op Yarnold en liet ze zelfs de op twee na snelste run van allemaal noteren. Opvallend was dat de Zwitserse Marina Gilardoni juist de andere kant op ging: Zij stond derde na de eerste run, maar door de dertiende tijd in de tweede afdaling viel ze terug naar plaats acht, vlak achter Le Conté.

Le Conté springt op haar slee tijdens de wedstrijd in Königssee (Foto: Getty)

Koenders veroordeelt executie

"Nederland veroordeelt de executie van de heer Ang in Indonesië. Het is diep triest dat hij en vijf anderen ter dood zijn gebracht. Ik leef mee met hun families, voor wie dit na jaren van onzekerheid een dramatische afloop is." Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in een reactie op de executie van de Nederlander Ang Kiem Soei.

Koenders heeft de Nederlandse ambassadeur in Jakarta voor overleg teruggeroepen naar Nederland en heeft de tijdelijke zaakgelastigde van Indonesië ontboden op zijn ministerie voor tekst en uitleg. Inmiddels heeft de minister ook de Tweede Kamer over de zaak geïnformeerd.

Koenders zegt dat Nederland alle mogelijke middelen heeft ingezet om de Indonesische autoriteiten ertoe te bewegen de executie af te gelasten, juridisch, diplomatiek, bilateraal en in Europees verband. Koning Willem-Alexander heeft contact opgenomen met de Indonesische president Joko Widodo. Premier Mark Rutte heeft een brief geschreven aan Widodo, staat in de verklaring van Koenders.

Koenders veroordeelt executie
Koenders veroordeelt executie (Foto: ANP)

Frank Ocean brengt ode aan Aaliyah

Frank Ocean heeft een ode gebracht aan de overleden zangeres Aaliyah. De Amerikaanse singer-songwriter plaatste op zijn Tumblr een cover van het nummer At Your Best (You Are Love), waarmee Aaliyah in de jaren negentig de hitlijsten haalde.

Dat deed hij op de dag dat de R&B-zangeres 36 jaar zou zijn geworden, 16 januari. Ook Aaliyah coverde het nummer in 1994 van The Isley Brothers. Volgens MTV kan de cover van Ocean (27) worden gezien als een eerbetoon aan de overleden zangeres. De muziekzender heeft door het geluidsfragment hoop dat de zanger voor het eerst sinds zijn debuutalbum Channel Orange weer in de studio is gedoken.

Aaliyah overleed in 2001 op 22-jarige leeftijd toen het vliegtuigje waarin ze zat neerstortte.

Duizenden militairen Tsjaad naar Kameroen

Duizenden militairen uit Tsjaad zijn de grens met Kameroen overgestoken om de strijd aan te binden met terreurbeweging Boko Haram. De militairen hebben tientallen tanks en andere zware wapens meegenomen. De troepenmacht is op weg naar de provinciehoofdstad Maroua, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Tsjaad zaterdag.

Boko Haram wil in het Nigeriaans-Kameroense grensgebied een streng islamitische staat vestigen. Bij aanvallen op burgers hebben de radicaal islamitische strijders vele duizenden mensen gedood. In het noorden van Nigeria en Kameroen komen zeer geregeld grote slachtpartijen voor.

President Paul Biya heeft om internationale hulp gevraagd om de strijd aan te kunnen binden met Boko Haram.

Uitslag PEC Zwolle - NAC Breda

Om 18.30 uur begon er één wedstrijd in de Eredivisie. PEC Zwolle klopte in eigen huis NAC Breda met 4-1. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

PEC Zwolle

4 - 1

NAC Breda

 4' v Hintum
 63' Drost
 67' Lukoki
 71' Rienstra
   57' Tighadouini 
 
 Gele kaart: , Amieux, (NAC Breda)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.200
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
v.Polen
v.d.Werff (Ehizibue/86)
Bjelica
v.Hintum
Rienstra
Drost
Brama
Lukoki (Moro/90)
Nijland
Thomas (Becker/70)
  Ten Rouwelaar
De Roover
Marcellis
Koch
Amieux (Matic/72)
Sarpong (Swerts/83)
Suk (Seuntjens/72)
Falkenburg
De Kamps
Tighadouini
Fernandez

Bescheiden Van Gaal roemt spelers

Trainer Louis van Gaal had zaterdag met twee goed uitgevallen wissels een redelijk aandeel in de zege van Manchester United op Queens Park Rangers (2-0). Hij zag zowel de ingevallen Marouane Fellaini als James Wilson na rust scoren. "De spelers winnen een wedstrijd, niet een trainer", zei hij.

Toch weigerde de voormalige bondscoach van het Nederlands elftal na afloop de complimenten voor zijn tactische ingrepen in ontvangst te nemen. "Zij hebben het goed gedaan. Ik heb vroeger ook gevoetbald en weet dus wel hoe het werkt. Het was niet makkelijk, maar zij hebben de winst veilig gesteld. Ik ben blij dat we na de nederlaag van vorige week tegen Southampton weer hebben gewonnen. Deze zege hadden we even nodig."

Reus maakt rentree in oefenduel Dortmund

Marco Reus heeft zaterdag in Alicante zijn rentree bij Borussia Dortmund gemaakt. De middenvelder speelde de eerste helft in het oefenduel met Steaua Boekarest. Reus raakte op 22 november geblesseerd. Hij scheurde in het duel met SC Paderborn de banden in zijn rechterenkel. Dat was pas zijn eerste wedstrijd na een andere enkelblessure.

Dortmund won het duel met de Roemenen met 1-0 en vierde daarnaast ook de terugkeer van de Griekse verdediger Sokratis. Hij was lang uit de roulatie met een kuitbeenbreuk. Toch was het niet alleen positief nieuws bij Dortmund. Sebastian Kehl en Kevin Grosskreutz moesten het veld geblesseerd verlaten.

Otterspeer en Oenema mogen dromen van titel

Hein Otterspeer en Thijsje Oenema kunnen gaan dromen van hun eerste titel bij de NK sprint. Het schaatsduo sloot zaterdag de eerste dag in Groningen af als toch wel verrassende leiders in het klassement. Otterspeer (26) maakte de meeste indruk op sportcomplex Kardinge. De snelle man van TeamLottoNL-Jumbo schreef zowel de 500 meter als de 1000 meter op zijn naam. Daardoor kan hij zondag met een aardige marge van 0,43 seconde op nummer twee Michel Mulder aan de tweede reeks wedstrijden beginnen, met Pim Schipper op 0,58 als derde in het klassement.

Otterspeer stond de afgelopen drie jaar steeds op het podium van de NK sprint. Hij greep echter steeds naast goud (twee keer zilver, een keer brons). In Groningen wil de geboren Gouwenaar de ban breken. Als hij opnieuw zon sterke 500 meter als op zaterdag rijdt, lijkt er voor Otterspeer weinig meer fout te kunnen gaan. Hij zegevierde in een tijd van 35,53. Daarmee was hij onder anderen Michel Mulder te snel af (35,56).

De start van Otterspeer was nog matig, maar daarna kwam hij ijzersterk op gang. "Na de eerste 50 of 60 meter ben ik opnieuw aan mijn race begonnen. Dat klinkt misschien gek, maar zo voelde het wel. Ik reed een formidabele ronde. Bijna elke slag was raak. In de tweede bocht kon ik mijn snelheid zelfs nog verhogen. Dat belooft veel voor de rest van het toernooi."

Ook op de 1000 meter (1:10,24) toonde Otterspeer zijn uitstekende vorm. Titelverdediger Michel Mulder (zevende in 1:11,03) moest behoorlijk veel op hem toegeven. "Ik ben toch wel tevreden na mijn eerste dag", liet de olympische sprintkampioen monter weten. "Mijn 500 meter was niet best. Ik leek shorttracker Sjinkie Knegt wel in die laatste bocht", zo doelde hij op de manier waarop hij met een hand op het ijs zichzelf in balans trachtte te houden. "De 1000 meter deed daarna gewoon zeer bij mij. Maar ik sta er toch redelijk goed voor, al heeft Hein een flinke voorsprong opgebouwd."

Oenema reed evenals Otterspeer een prima 500 meter (eerste in 38,78). Met de derde plaats op de 1000 meter (1:18,40) achter Marrit Leenstra (1:17,81) en Ireen Wüst (1:17,99) zette de 26-jarige Friezin titelverdedigster Margot Boer als nummer twee in het klassement op 0,51 seconde. "Het lijkt erop dat ik de druk hier goed aankan", concludeerde Oenema nog ietwat behoedzaam.

Kamerlid betreurt telefoongesprek in trein

VVD-Kamerlid René Leegte heeft zaterdag zijn excuses aangeboden voor een telefoongesprek dat hij in de trein voerde over de gaswinning in Groningen. Leegte belde na het werkbezoek vrijdag aan het door aardbevingen getroffen Groningen met een andere VVD'er.

Maar ook omstanders konden het gesprek over onder meer de te volgen VVD-lijn in deze kwestie volgen. En dat leidde ook zaterdag nog tot boze reacties op Twitter.

"Ik bied mijn excuses aan voor het voeren van een telefoongesprek over een gevoelig onderwerp terwijl ik in de trein zat", zegt Leegte. "Daardoor is onnodig onrust ontstaan over de wijze waarop de VVD kijkt naar de problemen in Groningen. Voor de VVD staat de veiligheid van de gaswinning voorop. Wij steunen het besluit van het kabinet om de gaswinning fors terug te schroeven."

Zestig huishoudens weer gas in Velsen

In Velsen-Noord hebben zaterdag de eerste zestig huizen weer gas. Dat meldt een woordvoerder van netbeheerder Liander. Sinds donderdag zitten duizend huishoudens zonder gas, nadat er een lek was ontstaan en er water de gasleiding inliep. Zondag gaat Liander verder met het aansluiten van gas.

Liander begon vrijdag met de schoonmaak van 6 kilometer gasleiding. Daarna gaat Liander alle huizen langs om te controleren of ook de aansluitleiding schoon is en die weer aansluiten. Dat is de leiding die vanuit de straat naar de meterkast loopt.

De mensen die zijn getroffen door een gasstoring is gevraagd terughoudend te zijn met het gebruik van elektrische apparaten. Liander vreest namelijk overbelasting van het elektriciteitsnet.

Honderden bij voorlichting asbestbrand

Tussen de 300 en 350 inwoners uit Wateringen hebben zaterdag de zeven bijeenkomsten bijgewoond over de gevolgen van de grote brand in de nacht van maandag op dinsdag. Daarbij kwam veel asbest vrij. De bewoners van de getroffen wijk hadden veel vragen voor onder meer burgemeester Sjaak van der Tak van Westland, waar Wateringen onder valt. De gemeente zegt dat al het schoonmaakwerk eind februari klaar is.

De bewoners hadden vragen hoe het nu verder gaat met het schoonmaken van de tuinen, daken en auto's. Vooral het schoonmaken van de autos is veel werk. Ze worden gereinigd van binnen en buiten. Dat werk is donderdag klaar.

Maandag beslist Tak wat er verder met de noodverordening gebeurd. Volgens de verordening mogen tuinen, bermen en plantsoenen niet worden betreden.

Canadese agenten gewond na beschieting

Bij een schietpartij in de Canadese stad St. Albert zijn zaterdag twee agenten van de Canadese politie gewond geraakt. De agenten zijn opgenomen in het ziekenhuis en de autoriteiten hebben een klopjacht geopend op de dader.

De agenten werden zaterdagochtend beschoten. De verdachte zou een blanke man van tussen de 25 en 35 jaar zijn die vuurwapengevaarlijk is. Verdere details over de schietpartij en de gezondheidstoestand van de agenten wilde de politie niet geven.

Ufo gezien bij ISS

Al sinds jaar en dag is het onderwerp van discussie: buitenaards leven. Aluhoedjes zijn van het bestaan ervan overtuigd, andere mensen kijken er wat nuchterder naar. Niemand weet iets zeker, maar het is een feit dat ufo's steeds opnieuw worden waargenomen. Zo ook deze week bij het Internationale ruimtestation ISS.

Het ruimtestation moest evacueren wegens een vermeend ammoniaklek. Dit bleek vals alarm, maar wat er te zien was tijdens het filmen van de evacuatie is des te interessanter. Op de film die opdook is een wit, bolvorming ding te zien dat niet te identificeren is; een ufo dus.

De beelden kan je hieronder bekijken. Wat denk jij? Zweverige flauwekul of zijn het aliens die ons komen halen? Mijn anus is in ieder geval, just in case, alvast ingevet voor een probe.

Olympique Lyon maakt geen fout

Olympique Lyon heeft zaterdag voldaan aan de opdracht tegen RC Lens. De koploper in de Franse Ligue 1 versloeg de degradatiekandidaat in Amiens met 0-2. Die stand was bij rust al bereikt. Lyon komt door de zege op 45 punten na 21 wedstrijden. Lens staat voorlaatste met negentien punten.

Lyon kwam halverwege de eerste helft op voorsprong via een eigen doelpunt van Jean-Philippe Gbamin. De verdediger wilde een voorzet wegwerken, maar zag de bal via zijn voet ineens achter zijn eigen doelman belanden. Vier minuten later benutte Alexandre Lacazette een strafschop. Dat betekende voor de spits alweer zijn twintigste doelpunt in dit seizoen.

Van Gaal wisselt United naar zege, Chelsea haalt uit

Manchester United heeft zaterdag de uitwedstrijd bij het laaggeklasseerde Queens Park Rangers gewonnen. Invallers Marouane Fellaini en James Wilson tekenden voor de treffers van het elftal van trainer Louis van Gaal (0-2).

De voormalige bondscoach van het Nederlands elftal liet Fellaini en Wilson na rust invallen. Ze maakten een einde aan een serie van drie competitieduels zonder zege van zijn club.

Van Gaal kon geen beroep doen op de aan een enkel geblesseerde Robin van Persie. Hij verving de aanvoerder van het Nederlands elftal door Radamel Falcao. De Colombiaan miste drie goede kansen op de openingstreffer. Hij stuitte tot tweemaal toe op doelman Robert Green. In de slotfase kreeg hij de bal zelfs niet in het verlaten doel.

Fellaini was na 58 minuten wel doeltreffend voor United, waarvoor Daley Blind de hele wedstrijd speelde. Wilson scoorde in blessuretijd. Leroy Fer ging na 69 minuten naar de kant bij de thuisploeg.

Chelsea heeft de koppositie verstevigd met een ruime zege bij Swansea City (0-5). Het elftal van trainer José Mourinho leidde bij rust al royaal met 4-0. Oscar opende de score al na vijftig seconden. Hij trof in de 34e minuut wederom doel. Diego Costa tekende eveneens voor twee treffers. André Schürrle bepaalde in de slotfase de eindstand.

Dwight Tiendalli speelde de hele wedstrijd voor Swansea City. Marvin Emnes mocht na ruim een half uur invallen. Chelsea vergrootte de voorsprong op naaste belager Manchester City tot vijf punten. De regerend kampioen speelt zondag voor eigen publiek nog wel tegen Arsenal.

FC Oss pakt met tien man punt bij FC Volendam

FC Oss heeft zaterdag een knap gelijkspel behaald bij FC Volendam. De gasten uit Brabant kwamen al na ruim twintig minuten met tien man te staan na een rode kaart voor Lorenzo Piqué. Desondanks redde Justin Mathieu een minuut voor tijd een punt voor Oss: 2-2.

Oss kwam na ruim een kwartier op voorsprong door een doelpunt van Dennis Janssen. Vlak daarna haalde Piqué Brandley Kuwas van achteren neer in het strafschopgebied, daarvoor kreeg de verdediger direct rood. De toegekende strafschop werd benut door Kevin Brands: 1-1. Nog voor rust kwam Volendam op voorsprong via Kuwas.

Lang leek het bij 2-1 te blijven, maar in de de 89e minuut zorgde Mathieu alsnog voor de verdiende gelijkmaker.

Onterecht denken dat je misdadiger bent

Uit recent wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in Psychological Science, blijkt dat mensen heel makkelijk wijsgemaakt kan worden dat ze een misdaad hebben gepleegd, zonder dat ze dit daadwerkelijk hebben gedaan.

De herinneringen van deze gebeurtenis kunnen heel detailrijk zijn, waardoor ze haast niet te onderscheiden zijn van echte herinneringen. Hoofdonderzoekster Julia Shaw voegt verder nog toe: "Het enige dat mensen nodig hebben om deze valse herinneringen te creëren is drie uur in een vriendelijk ogende verhoorruimte, waarbij de verhoorder niet-bestaande details introduceert en matige technieken hanteert om herinneringen op te halen."

Toch zaten er wel enkele verschillen tussen de mensen in het onderzoek die echt iets konden herinneren en de mensen die dat niet konden. Als de onderzochte studenten het over echte herinneringen hadden, dan vertelden ze er iets gedetailleerder over en bleken ze meer vertrouwen te hebben in hun beschrijvingen van de delicten.

De onderzoeksresultaten kunnen verdere gevolgen hebben voor de manier waarop mensen worden verhoord of worden geïnterviewd. Als het zo makkelijk blijkt te zijn om valse herinneringen te creëren, dan zou het kunnen dat er meer mensen onschuldig vastzitten dan gedacht. Daarnaast kan ook de manier waarop we nu mensen verhoren of interviewen veranderd worden om te voorkomen dat mensen dingen verkeerd herinneren.

Het onderzoek is hier gratis te lezen.

Ang Kiem Soei geëxecuteerd in Indonesië

De Nederlander Ang Kiem Soei is zondag (lokale tijd) in Indonesië geëxecuteerd. Dat meldt zijn advocaat Bart Stapert. Ang kreeg in 2003 de doodstraf voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc. Ang werd samen met nog vijf anderen die voor drugsdelicten zijn veroordeeld door een vuurpeloton gedood.

Verzoeken voor gratie zijn afgewezen. Ang's Indonesische advocaten hebben geen herzieningsverzoek mogen indienen. Ang nam zaterdag afscheid van zijn Nederlandse advocaat, Bart Stapert. Volgens hem was zijn cliënt dankbaar voor alle moeite die Nederland voor hem heeft gedaan.

De Indonesische krant Jakarta Post schrijft dat familieleden en vrienden vrijdag geen kans hebben gekregen om afscheid te nemen van Ang. De toegang tot de Nusakambangan-gevangenis zou hun zijn ontzegd. Maar een zegsman van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zei geen aanwijzing te hebben dat familie is weggehouden bij Ang.

Iran verbiedt krant om artikel over Charlie Hebdo

De Iraanse autoriteiten hebben een krant verboden, omdat die een voorpaginaverhaal had gepubliceerd, waarin steun lijkt te worden uitgesproken voor het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Dat meldt het Iraanse persbureau Tasnim.

De krant, Mardom-e-Emrooz, had op de voorpagina een verhaal afgedrukt over de aanslag op het tijdschrift, dat bekendstaat om zijn cartoons waarin soms de draak met de profeet Mohammed wordt gestoken. In de kop van het artikel werd acteur George Clooney geciteerd die zegt: "Ik ben Charlie Hebdo."

Iran heeft eerder de publicatie van de Mohammed-cartoons door Charlie Hebdo in felle bewoordingen afgekeurd. Teheran veroordeelde ook de dodelijke aanslag op het tijdschrift, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen.

Historisch resultaat Van Loon in Dakar Rally

Erik van Loon heeft de Dakar Rally voor auto's zaterdag afgesloten als vierde. Nooit eerder eindigde een Nederlandse autocoureur zo hoog. Van Loon, rijdend in een Mini, finishte met navigator Wouter Rosegaar in de wegens heftige regen ingekorte slotetappe als negende.

De eindzege was zoals verwacht voor de Qatarees Nasser Al-Attiyah. Voor de coureur in zijn Mini was de slotetappe in feite een formaliteit. Al-Attiyah begon met meer dan 35 minuten voorsprong op naaste belager Giniel de Villiers uit Zuid-Afrika aan de slechts 34 kilometer naar Buenos Aires. Dagwinnaar werd de Amerikaan Robby Gordon in zijn Hummer.

Terreurgroep Marokko opgerold

In Marokko is een terreurgroep opgerold die mensen ronselde voor Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Strijders werden opgeleid om ook bij terugkomst aanslagen te kunnen plegen in Marokko. Acht mensen werden opgepakt. Sommigen van hen waren eerder al veroordeeld voor terrorisme, liet een Marokkaanse veiligheidsbron zaterdag weten.

De groep was actief in de plaatsen Meknes, el-Hajeb en el-Hoceima in het noorden van Marokko, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken. De groep onderhield contacten met IS voor het ronselen van vrijwilligers.

De veiligheidsbron zegt dat er volgens de Marokkaanse regering bijna 2000 Marokkanen hebben gevochten in Irak en Syrië. Zo'n tweehonderd zouden zijn teruggekomen. Bijna alle terugkerende jihadgangers zouden zijn opgepakt, om te voorkomen dat zij aanslagen konden plegen op Marokkaans grondgebied.

Het Noord-Afrikaanse land is eerder doelwit geweest van aanslagen. In 2011 kwamen bij een bomaanslag op een café in Marrakech vijftien mensen om het leven, onder wie een Nederlander. Twee daders kregen daarvoor in 2012 de doodstraf.

Wüst nog moe van EK

Topschaatsster Ireen Wüst voelt zich bij de NK sprint in Groningen allerminst topfit. "Ik ben nog moe van de EK allround", zei de 28-jarige Brabantse, die vorig weekeinde de titel in Rusland prolongeerde. Ze was ook liever niet van start gegaan bij het tweedaagse sprinttoernooi. Wüst wil echter in Groningen een startbewijs voor de WK afstanden op de 1000 meter afdwingen. De snelste drie schaatssters in twee races verdienen een WK-ticket voor de kilometer.

Na een 'dramatische' 500 meter (dertiende in 40,30) reed ze op de 1000 meter de tweede tijd (1:17,99). Wüst twijfelde kort na haar race of ze zondag voor een herkansing gaat. "De verschillen op deze afstand zijn niet zo groot", zo doelde ze op winnares Marrit Leenstra (1:17,81) en nummer drie Thijsje Oenema (1:18,40). "Er steekt nog niemand bovenuit. Misschien moet ik daarom nog maar een dagje schaatsen, want van 1:17,9 word ik niet echt vrolijk. Maar ik moet ook zuinig zijn op mijn lichaam, ik heb er maar één."

Stacey wint ook slotetappe bij vrachtwagens

Hans Stacey heeft de Dakar Rally zaterdag afgesloten mijn zijn derde etappezege op rij bij de vrachtwagens. De Nederlander hield in zijn Iveco in de tot 34 kilometer ingekorte slotrit net als vrijdag zijn landgenoot Marcel van Vliet (MAN) achter zich.

De eindzege was voor de Rus Ayrat Mardeev in zijn Kamaz. Hij werd op het podium geflankeerd door zijn landgenoten Eduard Nikolaev (tweede) en Andrey Karginov. Stacey was op de zesde plaats de beste Nederlander in het eindklassement.

'Loskoppeling frank kost Citigroup veel geld'

Het verrassende nieuws dat de Zwitserse frank wordt losgekoppeld van de euro, kostte de Amerikaanse bank Citigroup meer dan 150 miljoen dollar (130 miljoen euro). Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde bij 's werelds grootste valutahandelaar.

Ook andere grote spelers in de financiële wereld, Deutsche Bank en Barclays, verloren veel geld nadat de Zwitserse centrale bank donderdag met de aankondiging naar buiten kwam. Volgens Bloomberg gaat het bij Deutsche Bank om 150 miljoen dollar en bij het Britse concern om minder dan 100 miljoen.

Woordvoerders van de betreffende banken wilden niet reageren.

Zwitserland schokte wereldwijd de markten door de koppeling tussen de koers van de eigen frank en de euro los te laten. De frank werd ten opzichte van andere valuta in korte tijd tientallen procenten meer waard.

Dronken man ramt gevel restaurant

In de Gelderse plaats Emst is vrijdagavond een automobilist aangehouden die met zijn busje dwars door de gevel van een restaurant was gereden. De man, een 38-jarige inwoner van Epe, bleek dronken. Hij had meer dan drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol achter de knopen.

Ook had de man geen geldig rijbewijs. Hij zei dat hij de macht over het stuur was verloren.

De schade aan het pand is volgens de politie enorm. Op het moment dat de automobilist de gevel ramde, was er niemand meer in het restaurant.

Leenstra wint 1000 meter, Oenema leidt

Schaatsster Marrit Leenstra heeft zaterdag bij de NK sprint in Groningen de overwinning behaald op de eerste 1000 meter. De rijdster van Team Corendon eindigde in een tijd van 1:17,81 minuten. Daarmee klom ze van de achtste naar de derde plaats in het klassement na twee afstanden.

Thijsje Oenema behield haar leidende positie in de algemene rangschikking. De winnares van de 500 meter reed op de 1000 meter de derde tijd (1:18,40). Ireen Wüst, die in het klassement geen hoofdrol ambieert, belandde met 1:17,99 op de tweede plaats op de kilometer.

Zondag staan opnieuw een 500 meter en een 1000 meter op het programma. Daarna wordt het eindklassement van de NK sprint opgemaakt. De eerste drie kwalificeren zich in principe voor de WK sprint eind februari in Kazachstan.

Asscher: moslims verdienen onze steun

Vicepremier Lodewijk Asscher van de PvdA heeft het op een congres van zijn partij in Utrecht opgenomen voor moslims in Nederland. Volgens Asscher moet de terechte woede over terreuraanslagen zich richten op de daders, de medeplichtigen, de ronselaars en tot degenen die geïnspireerd hebben tot terreur.

Maar die woede mag niet gekoeld worden op de kassière bij Albert Heijn, de buurman of buurvrouw of de moskee om de hoek, aldus Asscher. "Zij verdienen onze steun."

Politiehond komt om het leven tijdens inzet

Tijdens een zoektocht naar een vuurwapen rond het Oranjeplein in Den Haag is vrijdag een politiehond om het leven gekomen. De hond overleed aan verwondingen die hij opliep tijdens de zoekactie.

Rond 21.55 uur ontving de politie de melding dat er op het Oranjeplein een groepje jongeren liep waarvan een van hen mogelijk een vuurwapen bij zich droeg. Nader onderzoek door agenten die ter plaatste kwamen wees uit dat zij geen vuurwapen bij zich hadden.

Met behulp van meerdere politiehonden besloten de agenten de omgeving van het Oranjeplein uit te kammen om te kijken of de jongens daar het vuurwapen hadden achtergelaten. Tijdens deze zoekactie ging iets mis, waardoor een van de honden ernstig gewond raakte. Behandeling bij de dierenarts mocht niet meer baten. De trouwe diender overleed aan zijn verwondingen.

De politie heeft niet bekendgemaakt waardoor de hond is verongelukt.

Al 165.000 vogels geteld

Op de eerste dag van de Nationale Tuinvogeltelling zijn er zaterdag ruim 165.000 vogels geteld. De huismus, koolmees en merel werden het meest geturfd bij de ongeveer 7000 tellingen. Opvallend was dat er veel ijsvogels zijn gezien, zei een woordvoerster van Vogelbescherming Nederland.

Zondag is de tweede dag van de telling. Dan kan ook de top tien worden opgemaakt van de meest gespotte vogels. De bevindingen kunnen ook dan weer worden doorgegeven via tuinvogeltelling.nl. Wie weinig verstand heeft van vogels, kan de hulp inschakelen van de gratis app Tuinvogels. Hier staan de verschillende soorten tuinvogels omschreven, met afbeelding en geluid.

PVV: meest pro-Russische partij van heel Europa

Uit een onderzoek naar het stemgedrag van politieke partijen in het Europees Parlement komt iets heel opmerkelijks naar voren. Niemand minder dan onze eigen PVV blijkt de meest Rusland-vriendelijke partij van de hele Europese volksvertegenwoordiging.

Dit concludeert de Zweedse journalist Patrik Okanse. Hij maakte een overzicht van het stemgedrag van partijen in het Europees Parlement met een focus op de extreemrechtse en extreemlinkse partijen die bij de laatste verkiezingen winst hadden geboekt. Uit zijn "Russia Index" blijkt dat het onze eigen Partij Voor de Vrijheid (of moeten we zeggen Partij tegen de Vrijheid van Russische homo's, journalisten, Oekraïners en moslims?) is die het meest pro-Rusland stemt.

De PVV staat hier overigens niet allleen in, ook andere partijen die opereren op de flanken van rechts in het Europees Parlement stemmen pro-Rusland. Zo zijn, na de PVV, de Zweedse Democraten, het Front National en UKIP het meest pro-Rusland.

Opvallend: extreemrechts in Finland (de Ware Finnen) is erg anti-Rusland in hun stemgedrag. Dit zal vermoedelijk te maken hebben met het feit dat Finland en Rusland aan elkaar grenzen en een geschiedenis van oorlog met elkaar hebben. Dan is het voor populisten natuurlijk makkelijker zieltjes te winnen met een anti-Russisch standpunt.

De partijen op de flanken, van pro- tot anti-Rusland
De partijen op de flanken, van pro- tot anti-Rusland

Koerdische strijders slaags met leger Syrië

Tussen Koerdische strijders en het Syrische leger zijn zaterdag gevechten in de noordoostelijke stad Hassakeh. Dat hebben activisten en een Koerdische functionaris zaterdag gezegd.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten braken de gevechten uit toen leden van een Koerdische militie tien Syrische militairen en strijders die achter het Syrische regime staan meenamen. Het komt zelden voor dat Koerdische strijders en het Syrische regeringsleger slaags raken, omdat de Syrische regering bijna alle militairen in 2012 al heeft teruggetrokken uit Koerdische gebieden en elders heeft ingezet.

Vermoedelijk zijn er bij de gevechten slachtoffers gevallen, maar het is niet duidelijk hoeveel.

Vertrouwen kiezer in Samsom gedaald

De populariteit van PvdA-leider Diederik Samsom is het afgelopen jaar gedaald. Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond zaterdag naar buiten bracht.

Op de vraag wie de kiezer het liefst als premier ziet, Mark Rutte of Diederik Samsom, kiest 16 procent voor Samsom en 51 procent voor Rutte. Vorig jaar zag een derde van de kiezers Samsom als ideale premier. Rutte kreeg toen de voorkeur van 38 procent van de kiezers.

Lodewijk Asscher doet het in deze peiling overigens beter dan zijn partijgenoot. 36 procent van de kiezers ziet Asscher als ideale premier als ze moeten kiezen tussen hem en Mark Rutte, en 37 procent kiest Rutte.

Melkert pleit voor aanvulling regeerakkoord

Oud-PvdA-leider Ad Melkert vindt dat VVD en PvdA om de tafel moeten voor een aanvulling op het regeerakkoord. Hij zei dat zaterdag op het partijcongres in Utrecht.

Een regeerakkoord kan nooit vier jaar actueel zijn, zei Melkert. Het huidige regeerakkoord van VVD en PvdA stamt van oktober 2012. Melkert vindt dat de PvdA-fractie en de PvdA-bewindslieden er ook voor moeten zorgen dat het kabinet een groot investeringsplan opzet en streeft naar meer investeringen in Europees verband. Dat moet de werkgelegenheid aanjagen, aldus Melkert. Het investeringsplan van de Europese Commissie is volgens hem onvoldoende.

10 duurste auto's van 2014 #2

In deze 10-delige blog neem ik je mee naar de duurste auto's van afgelopen jaar. Kijkend naar voornamelijk tweezitters (enkele brute uitzonderingen nagelaten), daarnaast is gekozen om van elk merk maar één model mee te nemen in de lijst. Een stukje autoporno dat de komende 10 dagen rond de klok van 17.00 uur op je beeldscherm zal verschijnen. Veel plezier en schroom niet om een reactie achter te laten!

Vandaag behandelen we de nummer 2 van de lijst:

Vorige blogs; #10, #9, #8, #7, #6, #5, #4, #3

'China groeit in 2015 mogelijk 7,3 procent'

De Chinese economie vertoont dit jaar mogelijk een sterkere groei dan alom wordt aangenomen. Een belangrijke adviseur van de Chinese centrale bank rekent voor 2015 op 7,3 procent groei, zo meldde staatspersbureau Xinhua zaterdag.

Veel analisten, waaronder die van de Japanse bank Nomura, gaan door de bank genomen uit van een percentage van 7,1 procent.

China kan volgens de deskundige die werkt bij een belangrijke Chinese denktank, echter profiteren van dalende grondstofprijzen. Hij verwijst onder meer naar de flink gezakte prijs van ruwe olie.

Beide cijfers duidden niettemin op het laagste groeitempo sinds 1990. De Chinese overheid heeft nog geen groeicijfers voor 2014 naar buiten gebracht. Officieel mikt de overheid nog steeds op 7,5 procent, maar over de eerste drie kwartalen nam de omvang van de economie slechts toe met 7,4 procent.

Een belangrijke oorzaak van de vertraging van China's economische groei is de aanhoudende afname van investeringen in vastgoed.

Dorpelingen kunnen niet weg door gevechten Oost-Myanmar

Meer dan duizend dorpelingen zitten vast in twee dorpen in de Myanmarese deelstaat Kachin. Ze kunnen niet weg door zware gevechten tussen regeringstroepen en rebellenstrijders.

De meeste dorpelingen zijn naar kloosters en kerken gevlucht. "Iedereen is doodsbang", aldus Tin Soe, een lid van de Myanmarese oppositie die in het gebied woont. Er staan vrachtwagens klaar om de dorpelingen in veiligheid te brengen, maar die worden tegengehouden door het leger, zei Dawng Hka, een woordvoerder van de rebellen. De regering wilde geen commentaar geven.

De gevechten tussen het leger en de rebellen braken donderdag uit toen leden van het Onafhankelijkheidsleger van Kachin korte tijd de minister van vervoer gijzelden, meldt regeringskrant Global New Light of Myanmar. De minister is vrijgelaten, maar drie agenten die hem begeleidden zijn nog altijd in handen van de rebellen.

Al sinds 2011 staan het leger en de Kachin-rebellen tegenover elkaar. Sindsdien zijn meer dan honderdduizend mensen ontheemd geraakt. De rebellen verliezen steeds meer terrein en worden steeds verder teruggedrongen richting de grens met China.

Vijf arrestaties voor bloedbad Pakistaanse school

De Afghaanse autoriteiten hebben vijf mannen opgepakt in verband met het bloedbad op een Pakistaanse school vorige maand. Dat hebben bronnen bij de Afghaanse veiligheidsdiensten zaterdag gezegd. Bij de aanval op de school, die werd uitgevoerd door de Taliban kwamen, kwamen honderdvijftig mensen om het leven. Onder de slachtoffers waren veel kinderen.

De mannen, allen buitenlanders, zouden steun hebben geleverd voor de aanval. Ze werden de afgelopen weken gearresteerd in het oosten van Afghanistan, in de buurt van de grens met Pakistan.

Op 16 december drongen zeven Talibanstrijders met bomvesten de school in Peshawar binnen waar ze een bloedbad aanrichtten in de gangen en een centrale ruimte van het gebouw. Pakistan en Afghanistan onderhouden al lange tijd geen al te beste betrekkingen. Toch vloog binnen 24 uur na de aanslag de Pakistaanse legerchef Raheel Sharif naar de Afghaanse hoofdstad Kabul om met de Afghaanse president Ashraf Ghani overleg te voeren om een nauwere samenwerking bij de aanpak van grensoverschrijdend terrorisme. Westerse diplomaten zeggen dat sinds het geweld in Peshawar de samenwerking tussen beide landen nog nooit zo goed is geweest.

Oud-coach Willem II Groenendijk: "Dit is heel pijnlijk"

Alfons Groenendijk heeft onthutst gereageerd op de berichtgeving over mogelijke omkoping bij wedstrijden van Willem II in 2009. De technisch directeur van het Roemeense Universitatea Cluj zat als coach op de bank. "Ik heb totaal niets gemerkt", zegt hij tegen Voetbal International. "Ik ben met mijn staf iedere dag ongelooflijk diep gegaan om die club in de eredivisie te houden, heb de spelers daarin blind vertrouwd. Je weet dat dit gebeurt in Europa, maar hoopt dat het ver van je bed blijft. Dat is nu zeker niet zo, en dat raakt me."

Hij heeft de wedstrijden nog eens geanalyseerd. "Maar ik heb echt niets gemerkt. Overeind blijft natuurlijk dat er nu feiten zijn die iets anders bewijzen. Dit is heel pijnlijk. Wie kun je nu nog recht in de ogen kijken?"

Ook aan Ibrahim Kargbo, genoemd als spil in de zaak, merkte hij niks. "Het enige wat ik nog weet is dat ik hem in dat seizoen uit het elftal heb gehaald omdat ik ontevreden over hem was. Maar nogmaals: aan geen enkele speler, en dus ook niet aan hem, heb ik ook maar iets gemerkt."

Otterspeer pakt goud op eerste 500 meter

Schaatser Hein Otterspeer heeft zaterdag bij de NK sprint in Groningen de eerste 500 meter op zijn naam geschreven. De rijder van LottoNL-Jumbo zegevierde in een tijd van 35,53 seconden.

Olympisch kampioen en titelverdediger Michel Mulder (team beslist.nl) eindigde als tweede in 35,56, na een moeizame laatste binnenbocht. Ploeggenoot Jesper Hospes pakte brons met een tijd van 35,68.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Hein Otterspeer 35,53
2 Michel Mulder 35,56
3 Jesper Hospes 35,68
4 Daidai Ntab 35,76
5 Ronald Mulder 35,78
6 Jan Smeekens 35,84

Sijsling en Bertens maandag in actie op Australian Open

Igor Sijsling en Kiki Bertens komen maandag in actie in de eerste ronde van de Australian Open. Sijsling moet in Melbourne al vroeg de baan op. De Amsterdamse tennisser speelt de eerste partij van de dag op baan twaalf tegen de Litouwer Ricardas Berankis.

De wedstrijd van Bertens tegen de Australische Daria Gavrilova is de vierde partij op baan acht. Robin Haase en Richel Hogenkamp, die via de kwalificaties het hoofdschema haalde, staan niet in het schema van maandag.

Op de openingsdag maken ook de Spanjaard Rafael Nadal, de Zwitser Roger Federer en de Russin Maria Sjarapova hun opwachting. Nadal treft de Rus Mikhail Youzhny, Federer de Taiwanees Yen-Hsun Lu. Sjarapova werd gekoppeld aan de Kroatische qualifier Petra Martic.

Oenema wint 500 meter in Groningen

Schaatsster Thijsje Oenema heeft zaterdag bij de NK sprint in Groningen de eerste 500 meter op haar naam geschreven. De 26-jarige rijdster van Team Continu eindigde in een tijd van 38,78. Daarmee verbeterde ze op sportcomplex Kardinge het baanrecord.

Floor van den Brandt belandde op de tweede plaats met 39,12. Titelverdedigster Margot Boer pakte brons met 39,15.

Later op zaterdag volgt nog de eerste 1000 meter voor de vrouwen.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Thijsje Oenema 38,78
2 Floor van den Brandt 39,12
3 Margot Boer 39,15
4 Janine Smit 39,40
5 Laurine van Riessen 39,43

Styreenlucht verspreidt zich over Nederland

Vrijdagavond is er bij een botsing tussen twee tankers op de Westerschelde een sterke geur van verbrand plastic vrijgekomen. Deze lucht is zich aan het verspreiden over het land vanuit West-Brabant en Zeeland richting Utrecht. De Veiligheidsregio Utrecht heeft klachten ontvangen uit Houten, Nieuwegein, Maarssen, Driesbergen en Wijk bij Duurstede.

Het ongeluk tussen de twee tankers vond net voor middernacht plaats op de Westerschelde bij Schaar van Valkenisse (gelegen tussen Bath en Terneuzen). Hierbij is ongeveer 140 m3 aan styreen vrijgekomen, een brandbaar en vloeibaar oplosmiddel waarvan kunststoffen worden gefabriceerd. De lucht van dit goedje breidt zich momenteel in een wolk uit richting het noordwesten.

Vanwege de lage concentratie is de wolk niet gevaarlijk voor de gezondheid, aldus de Veiligheidsregio Zeeland. Wel kan het schadelijk zijn voor de huid bij directe aanraking, het styreen blijft namelijk wel als een vettige substantie drijven op het wateroppervlak. Het advies is dan ook om uit de buurt van het water te blijven in het gebied rond de Westerschelde en in het Verdronken Land van Saeftinge.

De operatie om het resterende styreen uit de gestrande tanker over te pompen zal zaterdagavond beginnen en ongeveer 72 uur in beslag nemen.

Hondje doodgebeten door rottweilers

In Purmerend is vrijdagmiddag een hondje doodgebeten door twee rottweilers. De jackrusselterriër was ernstig toegetakeld toen de politie de melding kreeg en overleed korte tijd later aan de opgelopen verwondingen.

De beide rottweilers bleken afkomstig te zijn uit een woning in de Cornelis Edelmanstraat. Een van de dieren hoorde daar thuis, de andere was meegekomen met bezoek. De honden waren alleen achtergelaten in de woning en hadden de kans gezien de klink van een deur naar beneden te krijgen en naar buiten te gaan.

Enkele huizen verderop stonden twee aangelijnde jack russels klaar om uitgelaten te worden. Welke rottweiler heeft gebeten, is niet bekend, aldus de politie zaterdag. De gemeente gaat de zaak verder afhandelen.

Buma: experiment VVD-PvdA is mislukt

Het kabinet Rutte-Asscher is na twee jaar vastgelopen in de modder en mislukt. En om de komende twee jaar vol te maken hoeven de regeringspartijen VVD en PvdA niet te rekenen op het CDA. Dat was zaterdag de boodschap van CDA-leider Sybrand Buma.

Buma trapte in Apeldoorn af voor de CDA-campagne voor de verkiezingen van Provinciale Staten en de waterschappen. Die verkiezingen zijn 18 maart en de nieuwe leden van Provinciale Staten kiezen op 26 mei de nieuwe Eerste Kamer waar VVD en PvdA nu al geen meerderheid hebben en zijn aangewezen op steun van de oppositie.

Buma gaf maar vast een waarschuwing: "Het heeft geen zin om na 18 maart met hangende pootjes bij het CDA aan te kloppen. Het CDA doet daar niet aan mee."

Kanaaltunnel hele dag dicht door brand

Het treinverkeer tussen Groot-Brittannië en Frankrijk is stilgelegd, nadat een vrachtwagen op een van de Eurostar-treinen in brand was gevlogen. Volgens de politie in het Britse Kent brak de brand uit aan de Franse kant van de Kanaaltunnel. Er zijn geen gewonden gevallen.

Eerder schreef Eurotunnel, de organisatie die de tunnel beheert, in een verklaring dat in de Kanaaltunnel even voor het middaguur een CO2-alarm afging, waarna werd besloten het treinverkeer stil te leggen.

Reizigers kunnen volgens Eurostar hun reis beter uitstellen en kunnen beter niet naar het station komen.

Coalitie voert 29 luchtaanvallen uit tegen IS

De internationale coalitie tegen IS heeft in 24 uur tijd 29 luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Syrië en Irak. Dat maakte het Amerikaanse leger zaterdag bekend.

Zestien luchtaanvallen in Irak zijn uitgevoerd op voertuigen, gebouwen en materieel rondom zeven steden. In Syrië zijn elf bombardementen uitgevoerd nabij de grensstad Kobani. Daarbij is in ieder geval een tank vernietigd. Andere doelwitten waren bij de Oost-Syrische plaatsen Abu Kamal en Dawr az Zawr. De militaire acties hadden plaats tussen vrijdag- en zaterdagochtend.

Coalitie voert 29 luchtaanvallen uit tegen IS
Coalitie voert 29 luchtaanvallen uit tegen IS (Foto: ANP)

Robben grapt over biljartkrokodil

Arjen Robben heeft zaterdag een sterk verhaal ophangen over een blessure die de speler van Bayern München bij het trainingskamp in Qatar opliep na een botsing op de training. Zijn linkerhand moest worden verbonden, maar hij kon wel gewoon door trainen.

"Toen ik bij het biljarten een bal uit de pocket wilde halen, werd ik gebeten door een krokodil", grapte de Nederlandse international in de Duitse krant Bild.

Bayern München bereidt zich in Qatar voor op de tweede seizoenshelft.

Ajax merkte niets van mogelijke matchfixing

Ajax heeft niet gemerkt dat het er Willem II op 17 oktober 2009 veel aan was gelegen om met meer dan drie doelpunten verschil in de ArenA te verliezen. "Het zegt ons helemaal niets", reageert een woordvoerder namens de club over het bericht van De Volkskrant zaterdag over matchfixing. "Deze wedstrijd hebben we niet anders beleefd dan andere wedstrijden die we hebben gespeeld."

Ajax won de bewuste wedstrijd met 4-0. Volgens De Volkskrant mochten de spelers van Willem II daardoor honderdduizend euro verdelen. Zij zouden dat bedrag van matchfixers uit Singapore hebben ontvangen. In hetzelfde seizoen zou ook een wedstrijd tussen Willem II en Feyenoord zijn gemanipuleerd. Tegen de afspraken in verloor de formatie dat duel niet met de gewenste twee maar met slechts één doelpunt verschil (1-0).

'Horrortandarts' in psychiatrisch ziekenhuis

Mark van N., bekend als de horrortandarts, is opgenomen in een psychiatrische afdeling van de gevangenis in de Franse plaats Saran. Hij is daar geplaatst op verzoek van twee onderzoeksrechters, meldden Franse media op gezag van bronnen. Van N. lijdt naar eigen zeggen aan psychologische problemen.

Van N. is in Frankrijk aangeklaagd voor mishandeling van patiënten. Hij werd donderdag door Nederland uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij diezelfde dag voor de rechtbank moest voorkomen. Van N. wordt mishandeling en oplichting ten laste gelegd.

Naar verluidt trok hij gezonde tanden, brak hij kaken en liet hij delen van instrumenten in tandvlees zitten. De 50-jarige horrortandarts zou ongeveer 2800 mensen hebben behandeld. Zestig van hen zouden een aanklacht hebben ingediend.

Dijsselbloem: het wordt makkelijker voor PvdA

De komende twee jaar wordt het makkelijker voor de PvdA om te regeren, verwacht minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. "We komen in een nieuwe fase terecht, ook economisch. Nu komen we in de tweede helft waarbij het mogelijk is allerlei dingen te doen. Laten we zelf de vruchten plukken van het economisch herstel en daar ook de komende twee jaar invloed op hebben."

De PvdA-minister zegt dat in een interview in de Volkskrant van zaterdag. Vrijdagavond is het deels al op de website van de krant verschenen.

Zaterdag en zondag vindt er in Utrecht een PvdA-congres plaats. De partij staat slecht in de peilingen en partijleider Diederik Samsom ligt onder vuur. Maar Dijsselbloem voelt er niets voor de handdoek in de ring te werpen als de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart slecht uitpakken voor de PvdA. "We moeten oppassen bij verlies van tussentijdse verkiezingen te zeggen: laten we er maar een punt achter zetten."

Zondag kans op sneeuw in het oosten

In delen van het land kan het zondag wit worden door sneeuwval. Er kan een sneeuwdek ontstaan van enkele centimeters, zo verwachten de meteorologen van Weerplaza. Gelderland, Overijssel en Drenthe maken de grootste kans op sneeuwval.

Na een vrij zonnige zaterdag met maxima van 5 of 6 graden stroomt in de avond koudere lucht het land in. In de loop van de nacht kan het lokaal glad zijn. De verwachte sneeuwval geeft de start aan van een licht winterse week.

VN-basis in Noord-Mali aangevallen

Bij een aanval op een basis van de vredesmacht van de Verenigde Naties in het noorden van Mali zijn zaterdag een dode en een gewonde gevallen. Dat hebben de Verenigde Naties gezegd. Het slachtoffer was een blauwhelm uit Tsjaad.

In een verklaring schrijven de VN dat de slachtoffers vielen toen een controlepost, op ongeveer een kilometer van de basis in Kidal, werd aangevallen. Na de aanval op de controlepost werd een bomauto tot ontploffing gebracht bij de toegangspoort van de basis. Ook werden er mortiergranaten afgeschoten. Daarbij raakten geen blauwhelmen gewond.

Brandweer aast op vrouwen als collega

De brandweer zint op mogelijkheden om meer vrouwen aan te trekken. "Gebleken is dat een gemengd team beter functioneert dan een team met alleen mannen", aldus Ellen Buskens van het Netwerk Brandweervrouwen naar aanleiding van een artikel in het AD van zaterdag. Op dit moment is maar vijf procent van de ruim 25 duizend brandweerlieden vrouw.

Volgens Buskens is de uitstroom van brandweervrouwen groter dan de instroom. Dat komt vooral doordat veel brandweervrouwen afhaken als ze kinderen krijgen. De thuissituatie laat het dan vaak niet toe dat de vrouwen op stel en sprong moeten uitrukken. "We gaan kijken of we daar iets aan kunnen doen, bijvoorbeeld kinderopvang op de kazerne", zegt Buskens.

Drie vermisten na explosie in Russische mijn

Na een explosie in een ijzermijn in het Russische Oeralgebergte worden drie kompels vermist. Twee liggen in het ziekenhuis. Dat heeft het regionale ministerie van binnenlandse zaken zaterdag gezegd.

In een verklaring schrijft het ministerie dat de explosie plaatshad op een diepte van 160 meter. Op dat moment waren 89 mijnwerkers in de mijn aan het werk, van wie er 86 konden worden geëvacueerd. Hoe het met de twee kompels is die zijn opgenomen is niet bekendgemaakt.

De Onderzoekscommissie, het hoogste onderzoeksorgaan in Rusland, heeft al een strafrechtelijk onderzoek geopend om te bepalen of de hand is gelicht met veiligheidsmaatregelen. Naar verluidt had de explosie plaats terwijl de kompels bezig waren met de voorbereiding van een gecontroleerd explosie om ijzererts vrij te maken.

Troicki pakt titel in Sydney na bijzondere finale

De Servische tennisser Viktor Troicki heeft zaterdag de hoofdprijs bij het toernooi in Sydney opgeëist. In de finale zette hij de Kazak Mikhail Kukushkin met 6-2, 6-3 opzij. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de ATP dat een eindstrijd op de ATP Tour gespeeld werd tussen twee spelers die via de kwalificaties het hoofdtoernooi bereikten.

De 28-jarige Troicki bracht zijn totaal aantal titels op twee. In 2010 was hij de beste in Moskou.

VVCS: "Onderste steen moet boven over Willem II"

De spelersvakbond VVCS hoopt dat er een gedegen onderzoek naar de mogelijk omkoping bij wedstrijden van Willem II in 2009. "De onderste steen moet boven", zei voorzitter Danny Hesp zaterdag in een reactie op het verhaal in de Volkskrant. "Het is een behoorlijk concreet verhaal."

"We hopen allemaal dat het in Nederland niet gebeurt", vervolgt de oud-voetballer. "Maar de signalen zijn dusdanig dat op basis van deze informatie de juiste stappen moeten worden genomen. De KNVB heeft dit al gedaan door aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie. Ik denk dat dit de juiste weg is."

Hesp verwacht wel dat het een lastig onderzoek zal worden. "Ik hoop dat de juiste feiten naar boven komen. Dit verhaal alleen al is schadelijk voor Willem II en het complete betaald voetbal. Maar er moeten zeker geen mensen onterecht worden beschuldigd. Het verhaal komt wel van mensen die crimineel zijn en die een celstraf hebben uitgezeten, dus ik hoop dat een deugdelijk onderzoek echt mogelijk is."

Elfde zege op rij voor Hawks

De Atlanta Hawks hebben vrijdag de elfde zege op rij in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA geboekt. De ploeg was met 110-89 te sterk voor de Toronto Raptors. Het is voor het eerst sinds 1997 dat de Hawks zo'n ongeslagen reeks neerzetten. Al Horford was topscorer met 22 punten. DeMar DeRozan was de beste schutter bij de Raptors met 25 punten.

Oklahoma City Thunder versloeg de Golden State Warriors met 127-115. Kevin Durant was met 36 punten op dreef voor de Thunder. Klay Thompson was goed voor 32 punten voor de Warriors.

Overige uitslagen
Indiana Pacers - Detroit Pistons 96-98
Orlando Magic - Memphis Grizzlies 96-106
Philadelphia 76ers - New Orleans Pelicans 96-81
Washington Wizards - Brooklyn Nets 80-102
Boston Celtics - Chicago Bulls 103-119
Dallas Mavericks - Denver Nuggets 97-89
San Antonio Spurs - Portland Trail Blazers 110-96
Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves 110-99
Utah Jazz - Los Angeles Lakers 94-85
Sacramento Kings - Miami Heat 83-95
Los Angeles Clippers - Cleveland Cavaliers 121-126

Applaus voor Aboutaleb bij begin PvdA-congres

PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb en PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch kregen zaterdag applaus van de PvdA-leden aan het begin van het tweedaags partijcongres in Utrecht. Datzelfde gold voor de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Ze ontvingen het applaus voor hun optreden na de aanslagen in Parijs.

Aanleiding waren de inleidende woorden van PvdA-voorzitter Hans Spekman bij het congres. Die stelde dat het congres in het teken staat van de recente gruwelijkheden en aanslagen in Parijs. Spekman zei dat moordende terroristen niet zijn te tolereren. Hij pleitte voor een samenleving 'waar we het met elkaar weten te rooien' en die niet 'in een neerwaartse spiraal' terecht komt. Spekman zei in dat kader 'heel erg trots' te zijn op Marcouch, Aboutaleb en Van der Laan.

Opvarenden Chinese sleepboot omgekomen

De 22 opvarenden van een sleepboot die vrijdag op de rivier de Yangtze in China kapseisde en zonk zijn om het leven gekomen. Dat hebben de Chinese autoriteiten zaterdag gezegd, aldus staatspersbureau Xinhua. Reddingswerkers slaagden er zaterdag in het schip van de rivierbodem te hijsen.

Het schip, de Wanshenzhou 67, kapseisde en zonk bij een proefvaart in de provincie Jiangsu. Drie mensen, onder wie een persoon die als tolk optrad, konden worden gered. Reddingswerkers hadden door een sterke stroming grote moeite het schip boven water te krijgen. Onder de slachtoffers zijn naast veertien Chinezen, vier mensen uit Singapore, een Indiër, een Indonesiër, een Japanner en een Maleisiër.

'Chris Martin en Jennifer Lawrence daten nog'

Chris Martin en Jennifer Lawrence zijn samen gezien in een chic Italiaans restaurant, waar ze in een hoekje heel wat hebben afgelachen en gegiecheld. New York Post concludeert hieruit dat het weer een date was tussen de ex-geliefden.

De 24-jarige Hunger Games-actrice en de 37-jarige Coldplay-zanger hadden volgens een ooggetuige alleen aandacht voor elkaar. "Hier was zeker sprake van romantiek", meent de loslippige ooggetuige. Onder aanmoediging van Lawrence zou Chris een toetje hebben besteld, waarna ze het dessert van bladerdeeg samen deelden.

In oktober zeiden Lawrence en Martin dat ze uit elkaar waren. Bronnen van New York Post beweren dat ze gewoon door bleven gaan met daten.

Martins ex-vrouw Gwyneth Paltrow heeft zich neergelegd bij de keuze van Martin. In de show van Howard Stern zei de actrice deze week: "Wie zegt dat ik Jennifer Lawrence niet goedkeur? Ik respecteer Martin als de vader van mijn kinderen. Het is zijn beslissing. Hij wilde niet blijven bij iemand die niet geweldig is."

Chefstaf president Jemen ontvoerd

De chefstaf van de Jemenitische president Abed Rabbo Mansour is zaterdagochtend in de hoofdstad Sanaa ontvoerd door gewapende lieden. Dat hebben bronnen bij de Jemenitische veiligheidsdiensten gezegd. De ontvoering onderstreept nog eens de onrust waar het land onder zucht.

Ahmed Awad bin Mubarak en zijn twee lijfwachten werden ontvoerd toen hun auto tot stoppen werd gedwongen in het centrum van Sanaa. De ontvoerders hebben vooralsnog geen losgeld geëist. Het vermoeden bestaat dat de ontvoerders sjiitische Houthi-rebellen zijn. De Houthi's hebben vorig jaar grote delen van Jemen veroverd. Volgens critici zijn de Houthi-rebellen een verlengstuk van het Iraanse regime, wat de rebellen in alle toonaarden ontkennen.

De 46-jarige Bin Mubarak is een van de jongste politici in Jemen. Hij klom snel op de politieke ladder toen president Ali Abdullah Saleh tot aftreden werd gedwongen. Hij staat op gespannen voet met de Houthi-rebellen. Vorig jaar wilde Mansour hem benoemen tot premier, maar de Houthi's hielden dat tegen, omdat hij goede betrekkingen met Mansour onderhoudt.

Litouwen: blijf kalm in geval van oorlog

Inwoners van Litouwen moeten rustig blijven in het geval het land wordt binnengevallen. Dat is het advies van het Litouwse ministerie van defensie. Het ministerie verspreidt volgende week een bijna honderd pagina's tellend handboekje onder de bevolking waarin precies staat hoe de bevolking moet handelen als er oorlog uitbreekt. Litouwen maakt zich grote zorgen over de Russische interventie in Oekraïne en de toenemende schendingen van het luchtruim boven de Baltische staten.

Volgens minister van defensie Juozas Olekas is het advies van de regering 'dringender dan ooit', vanwege de 'Russische agressie tegen zijn buurlanden, in het bijzonder Oekraïne'. De toegenomen activiteit van het Russische leger in de Baltische regio wordt door sommige analisten vergeleken met de situatie tijdens de Koude Oorlog.

Het boekje, dat de titel 'Hoe te handelen in extreme situaties of in geval van oorlog', is gemaakt door militaire experts. Naast advies over oorlogssituaties, bevat het boekje ook wenken hoe om te gaan met natuurrampen, grote ongelukken en terreuraanslagen.

Nadat de Koude Oorlog in 1991 voorbij was, werden Litouwen en de andere Baltische staten onafhankelijk. Zij zochten toenadering tot het Westen. Litouwen werd in 2004 lid van de NAVO en de Europese Unie.

Dader aanslag Charlie Hebdo begraven in Reims

Said Kouachi, een van de daders van de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, is in alle stilte begraven in de stad Reims. Dat heeft burgemeester Arnaud Robinet zaterdag gezegd. Eerst weigerde hij nog om de begrafenis toe te staan.

Robinet zei dat de Franse regering er op stond dat Kouachi zou worden begraven in Reims, omdat volgens de Franse wet inwoners van een plaats het recht hebben daar begraven te worden. "Hij is gisteravond (vrijdag, red.) begraven op de meest discrete en anonieme manier mogelijk", aldus Robinet in een interview met de Franse zender BFM TV. Hij zei niet te weten op welke plek Kouachi ligt.

Said Kouachi en zijn broer Chérif werden op 9 januari doodgeschoten bij een actie van de Franse politie. Chérif wordt begraven in Gennevilliers, een voorstad van Parijs, waar hij heeft gewoond. Amédy Coulibaly, de man die in Parijs een aanslag pleegde op een joodse supermarkt, is ook door de politie gedood. Waar hij zijn laatste rustplaats krijgt is niet bekend.

FOK! sportfoto-onderschrift week 3

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Luuntje met het volgende onderschrift: "Jeetje, die vlieger gaat ook al niet op."

De opgave van deze week:

Tijdens het trainingskamp van Ado Den Haag zitten Aaron Meijers, Vito Wormgoor, Roland Alberg, Michel Kramer (van links naar rechts) te wachten tot de training begint in de Spaanse ochtend zon. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Jan Kok)
Tijdens het trainingskamp van Ado Den Haag zitten Aaron Meijers, Vito Wormgoor, Roland Alberg, Michel Kramer (van links naar rechts) te wachten tot de training begint in de Spaanse ochtend zon. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Jan Kok)

'Jihadist Verviers kwam uit Nederland'

Een van de twee vermoedelijke jihadisten die donderdag tijdens een antiterreuroperatie in het Belgische Verviers werden gedood, kwam uit Nederland. De andere omgekomen terreurverdachte was uit de regio Brussel afkomstig.

Dat meldde de Vlaamse publieke omroep VRT zaterdagmiddag.

Update 13:02 uur

Het Openbaar ministerie in Nederland meldt dat het bericht niet klopt.

Oud-Willem II'er Swinkels weet van niets

Arjan Swinkels, voormalig speler van Willem II, heeft met verbazing gereageerd op het verhaal in de Volkskrant over mogelijke matchfixing bij wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord in 2009.

"Als het waar is wat wordt gezegd, zou ik me genaaid voelen. Ik kan één dingen zeggen: ik weet van niets. Echt niet", zegt Swinkels tegenover Voetbal International. "Ik ben een jongen van de club. Je gaat toch niet over de rug van je club of van je ploeggenoten je werkgever duperen. Echt, nogmaals: mij is niets van matchfixing bekend."

Middenvelder Ibrahim Kargbo zou volgens de krant ploeggenoten van Willem II hebben geronseld. Swinkels zegt met Kargbo geen contact te hebben gehad. "Maar je gaat je wel dingen afvragen. Ben ik nou zo blind geweest dat ik er niets van gemerkt heb? Dat soort gedachten spoken nu door mijn hoofd. Ik heb en had geen enkele informatie over matchfixing en hoop dat de waarheid boven komt", aldus de huidige speler van Lierse SK.

Paus kort bezoek aan Filipijnen in om storm

Paus Franciscus heeft zaterdag zijn bezoek aan het oosten van de Filipijnen ingekort vanwege naderend noodweer. De paus sprak daar zaterdag met de overlevenden van de verwoestende orkaan Haiyan, die in 2013 aan ruim 7300 mensen het leven kostte. Hij droeg in de buurt van Tacloban in de open lucht een mis op en zei dat het moeilijk is woorden te vinden als je wordt omringd door zoveel pijn.

"Zovelen van jullie hebben alles verloren", zei Franciscus tegen de circa honderdvijftigduizend gelovigen. "Ik weet niet wat ik tegen jullie met zeggen, behalve dat de Heer weet wat hij moet zeggen. Sommigen van jullie hebben een deel van het gezin verloren. Alles wat ik kan doen is stil zijn."

Franciscus sprak in zijn moedertaal Spaans, wat hij vaak doet als hij vanuit zijn hart en niet vanaf papier iets wil zeggen. Hij had een preek voorbereid, maar besloot die niet uit te spreken. In plaats daarvan sprak hij een gebed uit. "Dank u Heer, voor het delen in onze pijn. Dank u Heer voor het geven van hoop."

Na de mis vertrok de paus voor een korte lunch en een bezoek aan de kathedraal in Palo. Daar maakte de kerkvader zijn excuses en zei hij dat hij snel weg moest vanwege de storm. "We hebben maar nauwelijks tijd om het vliegtuig te halen."

Hogenkamp: "Geweldige mijlpaal"

Richel Hogenkamp is dolblij dat ze komende week bij de Australian Open voor het eerst in haar loopbaan haar opwachting mag maken in het hoofdtoernooi van een grandslam. "Normaal ben ik niet zo uitbundig, maar nu heb ik toch wel even staan juichen", liet de tennisster uit Doetinchem vanuit Melbourne weten. "Dit is toch wel een geweldige mijlpaal. Ik heb vorig jaar in de kwalificaties van de US Open ook al dichtbij gezeten en in Hobart speelde ik ook goed. Nu is het mij gelukt. Dat is toch wel heel bijzonder."

Hogenkamp won in de derde en beslissende kwalificatieronde met 6-7 (2), 6-3, 6-4. Ze kwam in de derde set met 5-2 voor, maar moest daarna iets van haar voorsprong prijsgeven. "Dat was nog wel even spannend. Op zo'n moment gaat er ook van alles door je hoofd. Maar gelukkig lukte het mij om rustig te blijven en kon ik het op 5-4 afmaken."

Willem II beraadt zich op stappen

Willem II beraadt zich op eventuele eigen stappen naar aanleiding van de mogelijke matchfixing door spelers van de club in 2009 in duels met Ajax en Feyenoord. "We zijn op dit moment nog aan het bekijken of we wat gaan doen en of we wat kunnen doen. We zullen in ieder geval alle medewerking verlenen bij het onderzoek door de KNVB", aldus de woordvoerster van de club.

Volgens de zegsvrouw zijn er geen spelers meer actief bij de club die toentertijd voetbalden in de duels tegen Ajax en Feyenoord. "Het heeft wat dat betreft geen directe gevolgen. We moeten zondag wel een wedstrijd spelen. We hopen dat de staf en de spelers zich niet te veel hierdoor laten beïnvloeden en hopen dat ze zich kunnen concentreren op het duel."

Willem II speelt zondag voor eigen publiek tegen Go Ahead Eagles.

Eerste dubbeltitel voor Bertens in Hobart

Kiki Bertens heeft zaterdag in Hobart voor het eerst een WTA-titel in het dubbelspel behaald. De tennisster uit Wateringen was samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson in de finale met 7-5, 6-3 te sterk voor de Russische Vitalia Dyachenko en Monica Niculescu uit Roemenië.

Voor Bertens is het haar tweede titel op de WTA Tour. In 2012 was ze succesvol in het enkelspel in het Marokkaanse Fes. Ze wist zich in Hobart via de kwalificaties niet te plaatsen voor het hoofdschema in het enkelspel. Met de dubbeltitel op zak maakt ze komende week haar opwachting bij de Australian Open.

In Sydney slaagde Jean-Julien Rojer er niet in de eindzege te pakken. Met zijn Roemeense partner Horia Tecau ging hij in de finale onderuit tegen de Canadees Daniel Nestor en Rohan Bopanna uit India. Nestor en Bopanna wonnen met 6-4, 7-6 (5).

Eerste titel voor Vesely in Auckland, Watson wint Hobart

De Tsjechische tennisser Jiri Vesely heeft zaterdag in Auckland zijn eerste titel op de ATP Tour veroverd. In de finale versloeg hij de Fransman Adrian Mannarino met 6-3, 6-2. De 21-jarige Vesely, de nummer 63 van de wereld, had via de kwalificaties het hoofdtoernooi bereikt in Nieuw-Zeeland.

De Britse Heather Watson heeft zaterdag het toernooi van Hobart gewonnen. Ze rekende in de finale met 6-3, 6-4 af met de Amerikaanse qualifier Madison Brengle. Voor de 22-jarige Watson was het haar tweede titel in haar loopbaan. In 2012 was ze succesvol in het Japanse Osaka.

'Eén belastingstelsel EU tegen ontwijking'

Voor grote bedrijven moet er in de hele EU een uniform belastingstelsel komen. Op die manier wil de Europese Commissie belastingontwijking tegengaan. Dat schrijven eurocommissarissen Vestager van concurrentie en Moscovici van financiële zakenzaterdag in een ingezonden artikel in Trouw. Ze noemen 2015 'een doorslaggevend jaar' in het doorvoeren van nieuw beleid.

"Een aantal ondernemingen maakt tegenwoordig gebruik van agressieve fiscale planning. Dit is mogelijk door een gebrek aan harmonisatie binnen de EU en mazen in belastingstelsels van de lidstaten", staat in het artikel van de eurocommissarissen.

Het plan volgt op de onthullingen van LuxLeaks van afgelopen november. Daaruit bleek dat Luxemburg bedrijven faciliteert in het ontwijken van belastingen in andere landen.

Moody's verlaagt kredietoordeel Rusland

Kredietbeoordelaar Moody's heeft zijn kredietbeoordeling voor Rusland verder verlaagd, als gevolg van de snel verslechterende economische situatie in Rusland. Dat heeft de firma laten weten. De Russische economie wordt hard geraakt door de westerse sancties tegen het land en de sterke daling van de olieprijs.

De kredietbeoordeling voor Rusland ging met een stap omlaag van Baa2 naar Baa3, het laagste niveau met een zogeheten investment grade. Daarnaast plaatste Moody's de beoordeling on review, om te kijken of verdere verlaging nodig is. Mocht dat gebeuren dan krijgt Rusland de bijzonder risicovolle junk-status.

Moody's waardeert Rusland nu hetzelfde als de andere grote ratingbureaus Standard & Poors (S&P) en Fitch.

Twee Griekse banken vragen noodsteun bij ECB

Twee Griekse banken, de Eurobank en de Alpha Bank, hebben gevraagd om financiële noodsteun bij de Europese Centrale Bank. Dit met het oog op de parlementsverkiezingen volgende week. De banken hebben weinig geld in kas, omdat de Grieken massaal hun spaargeld opnemen. Afgelopen weken zou al zo'n vier miljard euro van rekeningen zijn gehaald.

Ingewijden bevestigen dat de banken een steunverzoek hebben ingediend via de Griekse centrale bank. Eurobank en Alpha Bank willen graag lenen bij het zogeheten ELA-fonds, een Europees programma voor noodliquiditeitssteun. Volgens beide banken gaat het louter om een maatregel uit voorzorg.

De verkiezingen in Griekenland zorgen voor grote onzekerheid, in Griekenland zelf en in de rest van de eurozone. Mogelijk wint de linkse partij Syriza. Die wil de bezuinigingen die de eurolanden en het IMF de afgelopen jaren afdwongen terugdraaien. Die bezuinigingen waren een voorwaarde voor de miljardensteun die het land ontvangt.

Eerder deze maand werd in diverse media al gespeculeerd dat Duitsland akkoord zou gaan met een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. Die berichten werden later officieel tegengesproken.

PvdA-senator Barth wilde opstappen

De voorzitter van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer, Marleen Barth, wilde in december opstappen tijdens de crisis in de Senaat over de vrije artsenkeuze. Ze zegt dat zaterdag in NRC Handelsblad.

Drie PvdA-senatoren stemden toen tegen de zorgwet van minister Edith Schippers. Daardoor kwam de coalitie in zwaar weer terecht.

"Het kabinet was in gevaar gekomen door het stemgedrag van mijn eigen club. Daar moest iemand de verantwoordelijkheid voor nemen", aldus Barth. Daarom bood ze aan op te stappen. Maar de voltallige PvdA-senaatsfractie weigerde haar ontslag te aanvaarden en vroeg Barth 24 uur bedenktijd te nemen.

En dat had effect. "Na een nachtje slapen was ik weer hartstikke strijdbaar."

Hogenkamp maakt grandslamdebuut in Australië

Tennisster Richel Hogenkamp heeft het hoofdtoernooi van de Australian Open bereikt. De 22-jarige speelster uit Doetinchem versloeg zaterdag in de derde ronde van de kwalificaties de Israëlische Shahar Peer: 6-7 (2), 6-3 en 6-4. Voor Hogenkamp is het haar debuut in een grandslamtoernooi.

Het is nog niet bekend tegen wie Hogenkamp speelt in de eerste ronde in Melbourne. Ze is naast Kiki Bertens de tweede Nederlandse in het hoofdtoernooi van de Australian Open. Bertens hoefde geen kwalificaties te spelen. Zij treft in de eerste ronde Daria Gavrilova.

Moisander vertrekt na dit seizoen bij Ajax

Niklas Moisander vertrekt aan het einde van het seizoen transfervrij bij Ajax. "Er is niet zo veel veranderd eigenlijk", zei hij vrijdag na de moeizame zege van zijn ploeg op FC Groningen (2-0). "Ik ben blij dat ze me belangrijk vinden. Maar we hebben verder niet gepraat en dat gaan we ook niet doen."

Moisander dacht vorige maand nog dat hij al in de winterstop bij Ajax moest vertrekken. De Finse aanvoerder kreeg echter te horen dat hij nog te belangrijk is voor de kampioen. "Dat was leuk om te horen. Ik ben blij met het vertrouwen. Ik word ook graag nog een keer kampioen, daar gaan we alles voor doen."

Moisander kijkt uit naar een nieuw avontuur in het buitenland. Ook Lasse Schöne is in het bezit van een aflopend contract. De Deen heeft nog geen beslissing over zijn toekomst genomen.

De Boer verwacht Klaassen snel terug

Davy Klaassen heeft vrijdag een dijbeenblessure opgelopen in het thuisduel van Ajax met FC Groningen (2-0). De middenvelder moest zich in de tweede helft laten vervangen, maar is volgens zijn trainer Frank de Boer volgende week weer beschikbaar voor het duel met Feyenoord. "Davy kreeg een knietje in zijn dijbeen", vertelde De Boer. "Die pijn moet over een week wel zijn weggetrokken."

Ook Jaïro Riedewald haalde het einde van de wedstrijd niet. Hij kreeg weer last van een oude peesblessure. "We moeten even kijken hoe dat afloopt", zei De Boer, die goede hoop heeft dat Nicolai Boilesen tegen Feyenoord terugkeert als linksback. De Deen is nagenoeg hersteld van een knieblessure.

Córdoba blijft punten sprokkelen

Córdoba neemt steeds verder afstand van de degradatiezone in de Primera División. De ploeg van trainer Miroslav Djukic pakte vrijdag weer een punt tegen het verrassend sterk presterende Eibar: 1-1. Promovendus Córdoba is dit jaar nog ongeslagen, na eerdere overwinningen op Granada en Rayo Vallecano.

Florin Andone zette de thuisclub binnen een minuut op voorsprong, maar invaller Arruabarrena redde een punt voor Eibar. Beide ploegen beëindigden de wedstrijd met tien man. Met achttien punten uit negentien wedstrijden staat Córdoba voorlopig op de veertiende plek in de Spaanse competitie, met vier punten meer dan hekkensluiter Granada.

Saints Row 4: Gat Out of Hell infomercial

Saint Row neemt zichzelf totaal niet serieus en dat blijkt uit de nieuwe trailer van Saints Row 4: Re-Elected en Gat Out of Hell. In Gat Out of Hell moet je voorkomen dat de president trouwt met de dochter van Satan en Re-Elected is een opgepoetste HD-versie van Saints Row 4 met alle DLC erin gestopt.

Het spelen van Gat Out of Hell is wel op eigen risico, je kunt er namelijk verschillende klachten aan overhouden!

FNV pleit voor minder pensioenfondsen

De FNV wil het aantal pensioenfondsen drastisch verminderen. Nederland telt nu 350 fondsen en dat moeten er in 2020 nog maar 150 zijn, meldt de vakbond zaterdag. Volgens de bond is een stelsel met brede pensioenfondsen goedkoper, eenvoudiger en minder kwetsbaar.

Om het aantal fondsen te verminderen moeten pensioenfondsen worden samengevoegd, vindt de FNV. Hierdoor maken ze minder kosten. "Bovendien kan een fonds dat een hoger vermogen heeft, hogere rendementen halen. En samenvoeging maakt het stelsel eenvoudiger; als je van baan wisselt, heb je minder vaak te maken met zaken als waardeoverdracht."

Met het pleidooi wil de FNV tegenwicht bieden aan commerciële verzekeraars die volgens de bond staan te trappelen om de pensioenmarkt te bestormen. "We moeten er nu voor kiezen om samen voort te bouwen op ons sterke pensioenfondssysteem. Hierdoor komt pensioengeld gewoon ten goede aan de werkenden en gepensioneerden, in plaats van de aandeelhouders", aldus FNV-bestuurder Gijs van Dijk.

Wilders meest genoemd in de media

PVV-leider Geert Wilders neemt als fractievoorzitter niet vaak deel aan debatten in de Tweede Kamer, maar in de media komt hij het vaakst voor van alle Kamerleden. Vooral met zijn opmerkingen over minder Marokkanen haalde hij veelvuldig kranten, journaals en internetsites. Dat komt zaterdag naar voren uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Dit is natuurlijk niet geheel verwonderlijk te noemen als je zulke rare uitspraken doet dat je erom vervolgd wordt. Daar wordt graag over gepraat.

Onderaan het lijstje staan Kamerleden wiens naam maar hoogst zelden in het nieuws voorbij komt, zoals Martijn van Helvert (CDA), Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Ybeltje Berckmoes-Duindam (VVD).

De krant keek ook naar de fanatiekste debaters. Dat blijken vooral leden van de oppositie te zijn. Renske Leijten (SP) voert de lijst aan, gevolgd door Jesse Klaver (GroenLinks), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Pieter Omtzigt (CDA).

Overheid eigenaar vervuild terrein Chemie-Pack

Het Havenschap Moerdijk is door de schikking van de overheid met Chemie-Pack eigenaar geworden van de percelen in Moerdijk waar het bedrijf was gevestigd tot de enorme brand begin 2011. Dat blijkt uit de schikking die deels openbaar is gemaakt na een verzoek van het ANP.

In oktober trof Chemie-Pack een schikking over de miljoenenclaims van de overheid. De totale schade van de brand is geschat op ruim 71 miljoen euro. De gemeente maakte destijds bekend dat de schikking een waarde van 4,2 miljoen euro vertegenwoordigt.

De tekst van de schikking maakt duidelijk dat Chemie-Pack de komende jaren in termijnen in totaal 2,1 miljoen euro betaalt en de grond overdraagt. De percelen gaan in de verkoop maar hoeveel de grond nog waard is, is niet duidelijk. Het verzoek om de taxatie openbaar te maken, werd afgewezen om de onderhandelingspositie niet te ondermijnen.

De gemeente Moerdijk laat zaterdag in een reactie weten dat er goede hoop is dat de uiteindelijke opbrengst nog hoger ligt dan 4,2 miljoen euro omdat de definitieve taxatie hoger uitvalt. Er lopen gesprekken met een of meerdere belangstellenden die de grond willen kopen, aldus een woordvoerder.

De grond van Chemie-Pack op het industrieterrein in Moerdijk raakte door de brand zeer ernstig vervuild. De sanering gaat nog jaren duren. Na afronding is het perceel weer geschikt voor industrieel gebruik.

De uitkomst van de schikking werd destijds het maximaal haalbare genoemd door de betrokken overheden. De gemeente Moerdijk en de provincie Noord-Brabant zijn ieder voor de helft eigenaar van het Havenschap Moerdijk.

CPB: zittenblijven is grote kostenpost

Leerlingen die een schooljaar moeten overdoen, kosten de schatkist 500 miljoen euro per jaar. Dat is drie procent van de uitgaven aan basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Het is daarmee een grote kostenpost. Dat staat in een rapport dat het Centraal Planbureau (CPB) zaterdag heeft gepubliceerd.

Volgens het CPB is zittenblijven een duur instrument. "Er bestaan waarschijnlijk efficiëntere manieren om hetzelfde onderwijsniveau te bereiken", aldus het CPB. Daarbij valt te denken aan zomerscholen of bijspijkercursussen, zodat de leerling niet een heel schooljaar hoeft over te doen.

Top 10 meest gedownloade games uit PSN Store

Sony houdt van top 10 lijstjes en heeft daarom onder elkaar gezet wat de meest gedownloade spellen uit de PSN Store van 2014 zijn. En geheel verrassend dmineerd Bungie’s Destiny alle lijsten, samen met GTAV en Call of Duty: Advanced Warfare

PlayStation 4 PlayStation 3

1. Destiny

2. Grand Theft Auto V

3. Call of Duty: Advanced Warfare

4. Minecraft: PlayStation 4 Edition

5. The Last Of Us Remastered

6. Middle-earth: Shadow of Mordor

7. Battlefield 4

8. inFAMOUS Second Son

9. Watch Dogs

10.Metal Gear Solid V: Ground Zeroes

1. Minecraft: PS3 Edition

2. Grand Theft Auto V

3. Call of Duty: Advanced Warfare

4. Destiny

5. Battlefield 4

6. TOKYO JUNGLE

7. Metal Gear Solid V: Ground Zeroes

8. Need for Speed Most Wanted

9. South Park: The Stick of Truth

10.Terraria

PlayStation Vita
1. Sword Art Online -Hollow Fragment-

2. Minecraft: PlayStation Vita Edition

3. Killzone: Mercenary

4. Dragon Ball Z: Battle of Z

5. FINAL FANTASY X/X-2 HD Remaster

6. Terraria

7. Need for Speed Most Wanted

8. The Walking Dead: The Complete First Season

9. Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition

10.Batman: Arkham Origins Blackgate

Fietser (79) komt om door botsing

Een fietser is vrijdag in Zevenhuizen (Zuid-Holland) overleden nadat hij in botsing was gekomen met een auto. Dat gebeurde op de Noordelijke Dwarsweg in het dorp.

Het 79-jarige slachtoffer raakte ernstig gewond en werd naar een ziekenhuis gebracht. De man uit Zoetermeer overleed daar enige tijd later aan zijn verwondingen.

De bestuurder van de auto is op het politiebureau verhoord. De toedracht van het ongeval is nog niet duidelijk.

'Matchfixing bij wedstrijden van Willem II'

Zeker twee eredivisiewedstrijden in het seizoen 2009/2010 zijn gemanipuleerd. Het gaat om duels van Willem II tegen Ajax en Feyenoord. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek. Matchfixers uit Singapore betaalden volgens de krant spelers van de club uit Tilburg tot wel zo'n 100.000 euro per wedstrijd om met ruime cijfers te verliezen.

De Volkskrant baseert zich op de verhalen van drie matchfixers, van wie er twee een celstraf hebben uitgezeten voor het manipuleren van wedstrijden. Voetballer Ibrahim Kargbo wordt genoemd als hoofdpersoon in het schandaal. De middenvelder uit Sierra Leone zou de afspraken hebben gemaakt en medespelers hebben geregeld om mee te werken.

De KNVB heeft aan de Volkskrant laten weten aangifte te doen. Willem II reageert geschrokken.

'Matchfixing bij wedstrijden van Willem II'
'Matchfixing bij wedstrijden van Willem II' (Foto: ANP)

Akkoord over coalitie Den Bosch

De fracties van D66, Rosmalens Belang, VVD, CDA en Bosch Belang hebben vrijdag overeenstemming bereikt over de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders. Dit heeft de gemeente Den Bosch vrijdagavond laten weten.

De inhoud van het bestuursakkoord van de vijfpartijencoalitie voor de periode 2015-2018 wordt begin volgende week gepresenteerd. Er is al overeenstemming bereikt over de beoogde samenstelling van het nieuwe wethoudersteam.

Den Bosch krijgt een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college omdat de gemeente door een herindeling wordt uitgebreid met Nuland en Vinkel. Bij de verkiezingen in november werd D66 nipt de grootste partij.

'Justin en Selena weer samen gespot'

Justin Bieber en Selena Gomez zijn weer eens samen gezien, zo weet TMZ. De twee sterren zouden deze week samen hebben gegeten in een restaurant in Beverly Hills.

Na het etentje zouden Justin en Selena in dezelfde auto zijn gestapt, de wagen bracht hen vervolgens naar een hotel in de buurt waar Selena logeerde. Op de website van TMZ staat een foto van de auto waar de twee in zouden zitten, maar het is niet duidelijk te zien of dit ook echt het geval is.

Bieber en Gomez zijn al een tijdje niet samen gespot. In november kwam er een eind aan hun knipperlichtrelatie, maar in een interview in december vertelde Selena dat ze nog steeds gevoelens had voor haar ex. Justin werd in de tussentijd regelmatig gezien met Hailey Baldwin. Na geruchten dat de twee een relatie hadden, liet Bieber weten dat ze slechts vrienden zijn.

Banen weg bij snackfabrikant Duyvis

Bij snackfabrikant Duyvis in Zaandam, bekend van de borrelnootjes, verdwijnen circa dertig van de ruim 140 arbeidsplaatsen. Dat maakte moederbedrijf PepsiCo vrijdag bekend.

De reorganisatie moet in juni worden afgerond. Volgens het bedrijf vindt het banenverlies over een brede linie plaats. PepsiCo is bezig met een sociaal plan en er is overleg met de bonden. Gedwongen ontslagen kunnen niet worden uitgesloten.

Het in 1806 opgerichte Duyvis heeft te kampen met felle concurrentie en veranderende marktomstandigheden. De onderneming gaat nieuwe productiesystemen invoeren in Zaandam om efficiënter te gaan werken. Dat gaat echter ten koste van banen.

Boze H1Z1 bezitters krijgen geld terug

H1Z1 is gisteren uitgekomen voor pc en had een slechte launch. Sony heeft blijkbaar niet geleerd van debacles zoals Sim City en Assassins Creed: Unity en gooide H1Z1 in Steam Early Access terwijl een hoop functies het niet deden. Veel spelers konden hier echter mee leven, want early access, maar wat veel spelers niet pikten is dat Sony de belofte om het spel niet pay-2-win te maken hebben gebroken. Iedereen die het spel heeft gekocht en ontevreden is kan nu zijn geld terug krijgen.

In een eerdere fase van development liet Sony weten dat er microtransacties in het spel zouden zitten, dit zou echter puur cosmetisch zijn. Wapens, voedsel, water en dergelijke zouden niet te koop zijn. Veel spelers waren gisteren dan ook verrast dat zij voor een paar euro's wapens, voedsel, water en konden aanvragen via een vliegtuig die het naar beneden gooide. Sony heeft gezien dat zij hierin een grote fout hebben gemaakt en geeft spelers nu hun aankoopbedrag terug.

Behalve het aankoopbedrag zullen er ook maatregelen worden genomen om de levering van voorraden via vliegtuigen wat moeilijker te maken voor spelers die het aanvragen. Ten eerste zullen vliegtuigen trager zijn en zullen ook de voorraden trager naar beneden vallen, zodat ook andere spelers meer tijd hebben om te reageren. Daarnaast zullen de kisten minimaal 250 meter en maximaal 700 meter van de spelers af vallen. Hierdoor is het voor degene die de voorraden aanvraagt een stuk moeilijker om de voorraden daadwerkelijk ook op te vangen. Ten slotte zullen er veel minder wapens erbij zitten. Slechts twee op de tien kisten zullen wapens bevatten en dit kan enkel een shotgun zijn.

Game designer Adam Glegg heeft tevens zijn verontschuldigingen aangeboden en zegt dat het een groot misverstand is. Hij en zijn team wilden niet dat spelers zo maar geweren en munitie konden kopen die meteen in bezit waren voor de speler. Airdrops waren echter wel altijd al het idee en tijdens het testen bleek dit ook erg interessant. Veel spelers verzamelden zich rond het gebied waar de voorraden vielen en dit zorgde ervoor dat iedereen erom ging vechten. Degene die dan de airdrop op riep had vaak toch een goed gevoel, omdat dit voor veel spektakel zorgde.

Behalve de airdrops heeft H1Z1 meer problemen. Zo hebben veel spelers problemen om in te loggen, zombies en dieren doen niets. Als je iets doodt dan verdwijnt het meteen en deuren werken niet altijd zoals ze horen te werken. H1Z1 zit in early access en op de steampagina van de game is te lezen dat ze verwachten later dit jaar de volledige game te releasen. Deze zal dan free-2-play zijn.

Doden bij protesten tegen cartoons in Niger

In Zinder, de tweede stad van het Afrikaanse land Niger, zijn vrijdag zeker vier mensen, een politieagent en drie burgers, omgekomen, toen een betoging tegen de cartoons over de profeet Mohammed in het Franse tijdschrift Charlie Hebdo uit de hand liep. Sommige demonstranten waren gewapend met pijl en boog en met stokken, aldus een bron binnen de Nigerese politie.

De betogers stichtten ook brand in het Franse cultureel centrum en in drie kerken in Zinder. In het cultureel centrum liepen de kantine, de mediatheek en kantoorruimtes schade op. Ook vielen de demonstranten winkels van christenen aan. De politie gebruikte traangas om de menigte van honderden mensen te verdrijven. Die verbrandden Franse vlaggen en banden op straat en riepen volgens een winkelier in de stad in de plaatselijke taal: 'Charlie is satan - laat de hel degenen die Charlie steunen overweldigen''.

Ook in Mauritanië, Senegal en Mali, alle net als Niger vroegere Franse gebiedsdelen, werd tegen de cartoons geprotesteerd, maar daar verliepen de betogingen rustig. In de Algerijnse hoofdstad Algiers waren er botsingen tussen betogers en de politie. Verscheidene agenten raakten gewond, toen betogers stenen, vuurwerk en flessen naar hen gooiden.

Doden bij protesten tegen cartoons in Niger
Doden bij protesten tegen cartoons in Niger (Foto: ANP)

Grote cocaïnevangst in Suriname

De Surinaamse politie heeft op een industrieterrein in de hoofdstad Paramaribo maar liefst 376 pakketten cocaïne aangetroffen.

Er zijn vier mensen opgepakt die mogelijk iets te maken hebben met de drugs. Een daarvan is, geheel toevallig, een Surinamer. De nationaliteit van het andere geboefte wordt voorlopig nog door de politie verzwegen. Een woordvoerder zegt te verwachten dat er meer aanhoudingen plaats zullen vinden.

Ook het totale gewicht van de cocaïnevangst is door de politie niet bekendgemaakt. Op de website van de Surinaamse krant 'De Ware Tijd' wordt gesproken over meer dan 300 kilo van het witte genotsgoedje. Bij het kiezen van de verstopplek heeft het de daders in ieder geval niet aan creativiteit ontbroken. De pakketten zijn gevonden in de machinekamer van een graafmachine.

Obama: Europa moet moslims beter integreren

Moslims zijn in de Verenigde Staten veel beter geïntegreerd dan in Europa. Daardoor is het voor terreurnetwerken makkelijker om Europese moslims te verleiden dan hun geloofsgenoten in de VS.

Dat heeft president Barack Obama vrijdag in Washington gezegd op een gezamenlijke persconferentie met de Britse premier David Cameron, aldus de krant Washington Examiner. "Onze grootste voordeel is dat onze moslimgemeenschappen zich Amerikanen voelen", zei Obama. "In een aantal delen van Europa is dat niet het geval."

Volgens de president is het belangrijk dat Europa meer werk maakt van de integratie van moslims en niet alleen kiest voor een harde aanpak.

'Ook Nederland in vizier terroristen'

Nederland is een van de West-Europese landen die een mogelijk doelwit zijn van terroristen. Dat schrijft CNN vrijdag op basis van een bron binnen een westerse inlichtingendienst. De bron stelt dat er zo'n 20 slapende terreurcellen zijn die klaar zouden kunnen zijn om een aanslag te plegen in Frankrijk, Duitsland, België of Nederland. Het zou gaan om 120 tot 180 terroristen.

De bron meldde aan CNN verder ook dat er een 'onmiddellijke dreiging' is voor België en mogelijk ook voor Nederland. Volgens CNN is de bron goed ingevoerd.

In ons land is het dreigingsniveau 'substantieel'. Dit op een na hoogste niveau betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete dreiging is.

'Ook Nederland in vizier terroristen'
'Ook Nederland in vizier terroristen' (Foto: ANP)

Geweldige foto, saaie agenda

Het is begin jaren zestig. Ik zit als dorps burgerknulletje op de HBS in Hilversum. Het gebouw staat er nog, maar nu zit de TROS erin. De school staat onder een andere naam nu in de Bisonlaan. Iedere dag reed ik op mijn fiets, merk Locomotief naar school en deed het hoogst noodzakelijke. Dat resulteerde er overigens in dat ik in de vierde klas net niet genoeg punten behaalde om over te gaan, zodat ik een jaartje veteraan was. En dat was meteen ook mijn redding qua verdere scholing. 

Snookeraars Allen en Murphy naar halve finale Masters

Snookeraars Mark Allen en Shaun Murphy staan in de halve finale van The Masters. Allen won in het Alexandra Palace te Londen met 6-4 van Joe Perry en Murphy won met dezelfde cijfers van Stephen Maguire.

Allen en Perry speelden beiden onder hun normale niveau. Perry’s hoogste break was 68, die van Allen 55. Het potsucces van de heren lag steeds tussen de 70% en 80%. Op de beslissende momenten was het Allen die de ballen wel kon potten en Perry niet. Het werd 6-4.

De partij tussen Murphy en Maguire had een hoger niveau. Maguire opende met breaks van 137 en 67, waarna Murphy een break van 103 wegpotte. De als elfde geplaatste Murphy maakte daarna gelijk. Het werd 4-4, waarna Murphy met een break van 103 op 5-4 kwam. Ook het laatste frame was voor de Engelsman.

Zaterdag zijn de halve finales. In de middag nemen Neil Robertson en Ronnie O'Sullivan het tegen elkaar op. Zaterdagavond zullen Allen en Murphy bepalen wie er naar de finale mag. De eindstrijd is op zondag.

Wereldatletiekbond bevestigt 'geheime schorsing' snelwandelkampioen

Het Russische snelwandelschandaal rondom een wedstrijd in Saransk vorige maand lijkt zich verder uit te breiden. Met dank aan onder meer Italiaanse media en de Canadese snelwandelaar Evan Dunfee kwam eerder al naar buiten dat de vanwege doping geschorste wereld- en olympisch kampioene Elena Lashmanova mee heeft gedaan aan de wedstrijd. Nu blijkt dat zij niet de enige dopingzondaar is die aan de start verscheen.

Volgens reglementen van wereldantidopingautoriteit WADA mogen geschorste atleten absoluut niet deelnemen aan officiële wedstrijden. Van de betreffende wedstrijd, de Mordovia Winter Walking Cup op 30 december, verschenen echter foto's online met onder meer Lashmanova. Later werd gezegd dat de foto's in 2012 gemaakt zijn, iets wat - zo laat Dunfee in zijn blog zien - nagenoeg onmogelijk is.

Na enkele dagen van ontkennen lijkt de Russische atletiekbaas Valentin Balakhnichev nu voor een andere koers gekozen te hebben. Tegenover Reuters zegt hij niet verantwoordelijk te zijn voor het deelnemen van geschorste atleten aan officiële wedstrijden, waarna hij echter ook zegt dat de wedstrijd in Saransk geen officiele, door de Russische atletiekbond VFLA georganiseerde wedstrijd was.

Daar komen de WADA-reglementen nogmaals om de hoek kijken, want daarin staat dat geschorste atleten ook niet mee mogen doen aan wedstrijden die georganiseerd zijn door aan de nationale bonden gelieerde partijen. Omdat de wedstrijd georganiseerd werd door het nationale trainingscentrum voor snelwandelaars in Saransk - waarvan inmiddels zo'n twintig atleten op doping betrapt zijn - mogen geschorste atleten ook daar niet aan deelnemen. Buiten dat valt de stelling van Balakhnichev over het al dan niet organiseren door VFLA in twijfel te trekken, omdat in lokale media in de Republiek Mordovië werd gemeld dat de Winter Walking Cup een officiële kwalificatiewedstrijd was voor het nationaal kampioenschap.

De meest opvallende uitspraak van Balaknichev zou echter wel eens over de atleten kunnen gaan die meededen terwijl dat niet mocht. Lashmanova was namelijk niet de enige, zegt hij. "Naast Lashmanova deden nog twee sporters mee die daar geen recht toe hadden, Yekaterina Medvedeva en Sergei Bakulin. We hebben aan alle drie een officiële brief gestuurd, net als aan de organisatie van de wedstrijd, en we wachten nu op de antwoorden daarop."

Medvedeva is de wereldkampioene junioren van 2012 en zit nog tot 12 juni 2015 een tweejarige schorsing uit vanwege het gebruik van EPO. De naam van Bakulin is echter vooral zeer opvallend. Hij werd in 2011 wereldkampioen op de 50 kilometer, waarna hij een jaar later in Londen zesde werd op de Olympische Spelen. Daarna kwam hij echter nooit meer in actie, ook niet op het WK van 2013 voor eigen publiek in Moskou, waar hij automatisch voor geplaatst was.

Bakulin op weg naar de 6e plek op de Spelen van Londen, waarna hij om onbekende redenen nergens meer aan de start verscheen. De Russische atletiekbaas Balakhnichev zegt nu dat Bakulin op het moment nergens mag starten en dus geschorst is, wat officieel niet bekend is bij de internationale atletiekbond IAAF (Foto: Getty)

Op basis van het mogelijk sjoemelen met foto's van de wedstrijd van 30 december in Saransk - zoals te lezen valt in de blog van Dunfee - trok de Canadese snelwandelaar al de conclusie dat er ook rondom Bakulin mogelijk iets gaande was. Atletiekbaas Balakhnichev lijkt nu bevestigd te hebben dat Bakulin, officieel nooit betrapt door WADA, een zogenaamde 'silent ban' of 'geheime schorsing' uitzit, wat gelijk verklaart waarom hij al meer dan twee jaar niet meer in actie is gekomen.

Ondertussen zegt Balakhnichev volledig mee te werken met het onderzoek dat wereldatletiekbond IAAF inmiddels gestart is. "De IAAF heeft al contact met ons opgenomen en heeft ons gevraagd om maandag officiële documenten en fotografisch bewijs te sturen. Wij gaan uiteraard mee in dit verzoek", zegt de Rus, die verder duidelijk maakt dat de VFLA volgens hem niks met de hele zaak te maken heeft. "Dit incident is verbonden met individuele sporters, niet met de hele bond. Ik kan niet iedereen achter zijn of haar kont aanzitten en zorgen dat er geen regels gebroken worden."

Update 00.36 uur

Wereldatletiekbond IAAF heeft inmiddels bevestigd dat Bakulin inderdaad geschorst is. Dat heeft IAAF-woordvoerder Chris Turner tegenover AP gezegd. Het gaat om een voorlopige schorsing op basis van het biomedisch paspoort van de Rus. Opvallend is wel dat Bakulin volgens Turner al sinds december 2012 'voorlopig geschorst' is. De wedstrijd waar het verhaal mee begon, de Mordovia Winter Walking Cup op 30 december 2014, was niet de eerste keer dat Bakulin in actie kwam na het begin van zijn voorlopige schorsing. Hij deed op 23 februari 2013 namelijk nog mee aan een lokaal kampioenschap over 35 kilometer in het Russische Sochi.

Het is niet bekend of hij op dat moment al geschorst was of dat de voorlopige schorsing met terugwerkende kracht is ingesteld. Waarom de IAAF, wereldantidopingautoriteit WADA, de Russische antidopingautoriteit RUSADA en de Russische atletiekbond VFLA geen van allen naar buiten zijn gekomen met de - voorlopige - schorsing van Bakulin is niet verduidelijkt door Turner.

Nederlandse snowboarders missen WK-finale

Snowboarders Dimi de Jong en Dolf van der Wal hebben zich vrijdag bij de WK snowboarden niet kunnen plaatsen voor de finale op de halfpipe. Van der Wal kwam met een beste score van 65.00 ruim tekort en eindigde als elfde.

In het Oostenrijkse Kreischberg zette De Jong met 77.50 de zesde score neer, maar daarmee kwam hij één punt tekort voor de benodigde plaats bij de beste vijf. In de tweede run kon hij zijn score lang niet verbeteren met slechts 27.50. De Australiër Scotty James was met 92.25 de beste in de eerste kwalificatiegroep.

Van Persie vraagteken voor Van Gaal, Koeman mist zes spelers

Manchester United moet het zaterdag in de competitiewedstrijd tegen Queens Park Rangers mogelijk stellen zonder Robin van Persie. De Nederlandse spits heeft nog steeds last van de enkelblessure die hij vorige week opliep tijdens het verloren thuisduel met Southampton (0-1).

"Het gaat om een lichte blessure", zei trainer Louis van Gaal vrijdag. Hij sluit daarom niet uit dat Van Persie toch in actie kan komen op bezoek bij QPR. Als de Rotterdammer toch niet kan spelen, lonkt een nieuwe kans voor Radamel Falcao. De Colombiaan was vorige week tot veler verrassing buiten de selectie gehouden door Van Gaal. "Ik heb het hem uitgelegd, hij moet op het veld laten zien wat hij waard is. Dat geldt voor iedereen, of je nou 95 miljoen pond hebt gekost of 5000 pond. Hij moet zichzelf bewijzen, dat hebben we afgesproken."

Trainer Ronald Koeman van Southampton moet het zaterdag stellen zonder zes spelers als de nummer drie van Engeland op bezoek gaat bij Newcastle United. Middenvelders Morgan Schneiderlin en Victor Wanyama, verdediger Toby Alderweireld en aanvaller Sadio Mané ontbreken wegens blessures. Emmanuel Mayuka speelt met Zambia op de Afrika Cup, terwijl Maya Yoshida met Japan op de Azië Cup actief is.

"We missen belangrijke spelers, maar daar laten we ons niet door afleiden. Dat hoort bij voetbal", zei Koeman vrijdag. De trainer kijkt terug op een prima week, met overwinningen in de FA Cup bij Ipswich Town en op Old Trafford tegen Manchester United. Met slechts vijftien tegendoelpunten hebben de Saints bovendien de beste verdediging van alle 92 Engelse profclubs.

Bij Newcastle United is Siem de Jong nog niet inzetbaar. De schaduwspits hervatte donderdag de training, nadat een dijbeenblessure hem sinds september aan de kant had gehouden. Newcastle staat tiende.

Contract Overtoom ook bij Zulte ontbonden

Zulte-Waregem heeft het contract van middenvelder Willie Overtoom ontbonden. Dat meldde de speler vrijdag zelf op Twitter. Het is de tweede keer in vijf maanden dat Overtoom zijn contract laat ontbinden. Begin september werd zijn verbintenis bij AZ verbroken, wat hem in staat stelde zonder transfersom naar Waregem te verkassen.

Na slechts vijf competitieoptredens is Overtoom ook daar echter op de club uitgekeken en gaat hij op zoek naar een nieuwe werkgever. De 28-jarige geboren Kameroener heeft naar eigen zeggen al enkele aanbiedingen gekregen.

Zulte-Waregem staat tiende in de Belgische Eerste Klasse. Overtoom doorliep de jeugdopleiding van AZ, maar debuteerde in het betaald voetbal tijdens een verhuurperiode bij Telstar. Via de amateurs van Hollandia belandde hij bij Heracles. Na vijf jaar Almelo keerde hij begin 2013 terug naar AZ.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.