Onterecht denken dat je misdadiger bent

anoniem_11052019111132

Uit recent wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in Psychological Science, blijkt dat mensen heel makkelijk wijsgemaakt kan worden dat ze een misdaad hebben gepleegd, zonder dat ze dit daadwerkelijk hebben gedaan.

De herinneringen van deze gebeurtenis kunnen heel detailrijk zijn, waardoor ze haast niet te onderscheiden zijn van echte herinneringen. Hoofdonderzoekster Julia Shaw voegt verder nog toe: "Het enige dat mensen nodig hebben om deze valse herinneringen te creëren is drie uur in een vriendelijk ogende verhoorruimte, waarbij de verhoorder niet-bestaande details introduceert en matige technieken hanteert om herinneringen op te halen."

Toch zaten er wel enkele verschillen tussen de mensen in het onderzoek die echt iets konden herinneren en de mensen die dat niet konden. Als de onderzochte studenten het over echte herinneringen hadden, dan vertelden ze er iets gedetailleerder over en bleken ze meer vertrouwen te hebben in hun beschrijvingen van de delicten.

De onderzoeksresultaten kunnen verdere gevolgen hebben voor de manier waarop mensen worden verhoord of worden geïnterviewd. Als het zo makkelijk blijkt te zijn om valse herinneringen te creëren, dan zou het kunnen dat er meer mensen onschuldig vastzitten dan gedacht. Daarnaast kan ook de manier waarop we nu mensen verhoren of interviewen veranderd worden om te voorkomen dat mensen dingen verkeerd herinneren.

Het onderzoek is hier gratis te lezen.