Styreenlucht verspreidt zich over Nederland

Vrijdagavond is er bij een botsing tussen twee tankers op de Westerschelde een sterke geur van verbrand plastic vrijgekomen. Deze lucht is zich aan het verspreiden over het land vanuit West-Brabant en Zeeland richting Utrecht. De Veiligheidsregio Utrecht heeft klachten ontvangen uit Houten, Nieuwegein, Maarssen, Driesbergen en Wijk bij Duurstede.

Het ongeluk tussen de twee tankers vond net voor middernacht plaats op de Westerschelde bij Schaar van Valkenisse (gelegen tussen Bath en Terneuzen). Hierbij is ongeveer 140 m3 aan styreen vrijgekomen, een brandbaar en vloeibaar oplosmiddel waarvan kunststoffen worden gefabriceerd. De lucht van dit goedje breidt zich momenteel in een wolk uit richting het noordwesten.

Vanwege de lage concentratie is de wolk niet gevaarlijk voor de gezondheid, aldus de Veiligheidsregio Zeeland. Wel kan het schadelijk zijn voor de huid bij directe aanraking, het styreen blijft namelijk wel als een vettige substantie drijven op het wateroppervlak. Het advies is dan ook om uit de buurt van het water te blijven in het gebied rond de Westerschelde en in het Verdronken Land van Saeftinge.

De operatie om het resterende styreen uit de gestrande tanker over te pompen zal zaterdagavond beginnen en ongeveer 72 uur in beslag nemen.