FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 januari 2015

Heerts: cao-front lijkt op loopgravenoorlog

De cao-onderhandelingen beginnen zo langzamerhand op een 'loopgravenoorlog' te lijken, veroorzaakt door werkgevers die het onderhandelen onmogelijk maken. Dat heeft FNV-voorzitter Ton Heerts maandag gezegd tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst met de pers.

Werkgevers zijn volgens de vakbondsvoorman alleen nog maar uit op geld verdienen. "De werknemers zijn alleen nog een kostenpost op de begroting, die ze zo laag mogelijk willen houden. Wegwerppersoneel", aldus Heerts. Volgens hem worden collectieve regelingen steeds vaker afgebroken en vervangen door private arrangementen, 'onder het mom van modernisering en vernieuwing'.

2015 zou volgens Heerts wel eens 'het jaar van de straat' kunnen worden voor FNV. Dat hangt volgens hem vooral af van hoe werkgevers en de politiek zich gaan opstellen.

De FNV bestaat sinds begin dit jaar uit één grote vakbond met 900.000 leden en daarnaast nog 200.000 leden verdeeld over 14 aangesloten bonden. "Wij zullen de grotere slagkracht van de versterkte FNV gebruiken om mensen te informeren, te activeren en te mobiliseren", stelt Heerts.

FNV: wetsvoorstel leenstelsel deugt niet

Het wetsvoorstel voor het leenstelsel deugt niet. Dat heeft FNV-voorzitter Ton Heerts in een brief aan de Eerste Kamer geschreven. Hij doet daarmee een ultieme poging om de besluitvorming rond de wet, die dinsdag door de Eerste Kamer wordt behandeld, te beïnvloeden.

Volgens Heerts belemmert de wet jongeren uit lagere milieus om te gaan studeren en ontmoedigt het mbo-studenten door te stromen naar het hbo. Ook is het maar de vraag of het de kwaliteit van het hoger onderwijs ten goede komt, schrijft hij. De vakbond staat al lange tijd kritisch tegenover de plannen van onderwijsminister Jet Bussemaker rond het leenstelsel.

Als de Eerste Kamer instemt met de wet moeten studenten vanaf komend collegejaar een lening afsluiten om hun studie te financieren. Nu krijgen ze nog een maandelijkse toelage van de Staat.

Katy Perry en John Mayer weer samen gezien

Katy Perry en John Mayer zijn opnieuw samen gezien. Een bron van entertainmentzender E! vertelt dat het duo afgelopen weekend doorbracht in Chateau Marmont, een historisch hotel op Sunset Boulevard in West Hollywood. Na een diner belandden ze daar met vrienden, onder wie actrice Allison Williams.

"Het leek erop dat ze het erg gezellig hadden. Ze kusten elkaar verschillende keren", doet een ooggetuige verslag. "Het was een koude nacht. Ze hielden elkaars hand vast en John trok haar dicht tegen zich aan toen ze het koud kreeg."

Katy en John gingen in februari vorig jaar uit elkaar na een knipperlichtrelatie van zo'n anderhalf jaar. Vorig weekend en afgelopen week werden ze ook al samen gespot. Volgens E! zijn de twee na de breuk blijven praten met elkaar. "Ze zijn altijd vriendelijk tegen elkaar gebleven en hielden contact met elkaar. Ze zijn erg blij dat ze nu samen zijn en dat ze veel tijd met elkaar doorbrengen."

Eurosonic Noorderslag uitverkocht

De conferentie en de festivals van Eurosonic Noorderslag zijn uitverkocht. Het jaarlijkse evenement, waarbij aanstormend talent een podium krijgt, is van woensdag tot en met zaterdag in Groningen. Zo'n driehonderd nieuwe Europese acts presenteren zich tijdens deze dagen.

Het festival bestaat uit twee delen. Eurosonic (woensdag tot en met vrijdag) is er voor veelbelovende Europese artiesten. Noorderslag sluit het evenement af op zaterdag in de Oosterpoort, met optredens van Nederlandse acts. Zo staan onder anderen Blaudzun, ChefSpecial, Clap! Clap!, Dotan, Jacco Gardner, Kensington, Kovacs, The Cool Quest en The Ting Tings op het podium.

Professionals uit de muziekindustrie kunnen vier dagen lang terecht op de conferentie, waar de nieuwste ontwikkelingen op muziekgebied voorbij komen. 's Avonds zijn er op meer dan veertig podia in de stad optredens. Wie geen kaartje heeft gescoord, kan terecht op Eurosonic Air. Dit is een gratis toegankelijk programma in de binnenstad van Groningen.

Texas: geen recessie door daling olieprijs

De Amerikaanse staat Texas denkt dat de sterke daling van de olieprijzen de economie van Texas zal raken, maar dat een recessie onwaarschijnlijk is. Dat liet de financieel controleur van de olierijke staat maandag weten.

De Texas State Comptroller publiceerde zijn eerste ramingen voor de begroting voor de komende twee fiscale jaren. Daarin wordt rekening gehouden met een budget voor algemene uitgaven van 113 miljard dollar (ruim 95 miljard euro), een toename met elf procent in vergelijking met de voorgaande tweejaarsperiode. Maar door de sterk gedaalde olieprijzen zal de economische groei in Texas wel worden geremd, aldus de boekhouder.

Texas heeft flink geprofiteerd van de revolutie bij schaliegas en -olie, maar door de lage olieprijzen staan de bestedingen van oliebedrijven sterk onder druk. In de jaren tachtig ging de staat gebukt onder een door olie uitgelokte economische recessie.

Koenders wil reisadviezen stroomlijnen

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) roept de reisbranche op reisadviezen voor het buitenland beter af te stemmen met hun klanten. Dinsdag zal hij bij de opening van de Vakantiebeurs 2015 in Utrecht een lans breken voor een gezamenlijke aanpak door alle reisorganisaties.

Volgens de bewindsman heeft nu reeds een aantal aantal reisaanbieders een doorverwijzing naar de reisadviezen van Buitenlandse Zaken opgenomen, maar niet allemaal. "Ik roep meer reisaanbieders op dat voorbeeld te gaan volgen", aldus Koenders.

De overheid verwijst in de reisadviezen zelf naar belangrijke partners in de reisbranche, zoals de ANWB voor verkeer, het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering voor gezondheidsinformatie en de verzekeraars voor reisverzekeringen. Koenders: "Ik hoop dat onze partners in de reisbranche ook steeds meer gaan doorverwijzen naar onze adviezen."

Coma grijpt leiding op bijltjesdag in Dakar

Marc Coma heeft in de achtste etappe van de Dakar Rally de leiding gegrepen in het motorenklassement. De Spanjaard won de etappe van Uyuni naar Iquique niet, maar was wel de beste van de toppers op een dag die het beste kan worden omschreven als bijltjesdag.

De etappe zou oorspronkelijk 781 kilometer duren, maar is door slechte weersomstandigheden in Bolivia flink ingekort. Het weer, alsmede het zware parkoers eisten hun tol, want veel motorcoureurs moesten met onderkoelingsverschijnselen of technische problemen opgeven. Onder hen waren vier coureurs uit de top twintig in het klassement: Alessandro Botturi, Michael Metge, Daniel Gouet en Jordi Viladoms.

De zege vandaag ging naar de Chileen Pablo Quintanilla die elf seconden voorsprong had op de Spanjaard Juan Pedrero Garcia en de Slowaak Stefan Svitko die een seconde meer nodig had. Een knappe achtste plaats was voor de Nederlander Hans Vogels die 7.34 minuten toegaf. Hiermee was hij drie seconden sneller dan Coma.

Grote verliezers waren de Honda-coureurs. Paulo Gonçalves hield de schade met twaalf minuten achter Quintanilla nog beperkt, maar klassementsleider Joan Barreda Bort heeft veel tijd verloren. De Spanjaard had gisteren in de zevende etappe bij een val een gebroken stuur opgelopen en wisselde in het bivak het stuur met Honda-genoot Demian Guiral. Deze laatste moest uiteindelijk met problemen opgeven, terwijl Barreda zelf elektrische problemen had en gesleept werd door Jeremias Israel. Omdat het een marathonetappe betrof was hulp van buitenaf niet toegestaan.

De Nederlander Jan van Gerven ging vandaag niet meer van start. Zijn motor bleek na de etappe van gisteren niet meer te repareren.

Coma heeft nu in het klassement de leiding overgenomen. Hij heeft nu negen minuten voorsprong op Gonçalves en elf minuten op Quintanilla. Vogels klom door het goede resultaat van vandaag en alle uitvallers naar plaats twaalf op 2.06 uur van Coma. Frans Verhoeven staat zeventiende op 3.05 uur.

Quads
Ook bij de quads is de klassering stevig over de kop gegaan. De Pool Rafal Sonik leidde tot vandaag, maar moest na de zware beproeving naar Iquique bijna 37 minuten toegeven op dagwinnaar Jeremias Gonzalez Ferioli. De Argentijn had op de streep een voorsprong van ruim zeven minuten op nummer twee de Chileen Ignacio Casale. De Uruguayaan Sergio Lafuente werd op ruim elf minuten derde.

In het klassement staat Lafuente nu bijna zeven minuten voor op Sonik. Derde is Lafuente op 49 minuten. Gonzalez staat nu op 2.45 uur vierde.

'Nederlandse' Draken verliezen Wolfenstein: ET seizoensfinale

Ruim een maand later dan gepland was het vanavond dan eindelijk tijd voor de finale van het tweede seizoen van Wolfenstein: Enemy Territory op Cybergamer. De Nederlandse organisatie DDD (Double Dutch Dragons), met enkel Polen in het team, nam het op tegen Sick6, een gemengd Europees team met twee Nederlanders. Sick6 gaf DDD geen schijn van kans en won elke ronde zonder veel problemen.

Teams
Beide teams begonnen met de sterkste formatie, iedereen was dus aanwezig. De Double Dutch Dragons bestonden uit een volledige Poolse formatie en speelden met Abject, BloOdje, hunter, jiN, meehow en WuT. Sick6 bestond ondertussen uit een mengelmoes van spelers uit heel Europa. Twee Nederlanders (SQuid en perfo), een IJslander (phyzic), een Let (Clown) een Est (freeze) en een Duitser (Oxy).

Supply Depot
De Double Dutch Dragons begonnen als geallieerden aan Supply Depot en mochten dus aanvallen. Zij hadden vijftien minuten de tijd om een vlag te pakken, een truck te escorteren, goud te stelen en vervolgens met het goud te ontsnappen. Op papier een haalbare tijd, in de praktijk absoluut niet. Geen enkel moment heeft DDD ook maar een beetje kans gehad. Sick6 stond altijd op de goede plek, de revives kwamen op tijd en de meeste duels werden gewonnen. Het was dan ook geen verrassing dat Sick6 vijftien minuten stand hield. Sick6 was vervolgens aan de beurt om de asmogendheden het vuur aan de schenen te leggen en dat deden ze, letterlijk. Sick6 walste over de verdedigingslinie van de Double Dutch Dragons en binnen elf minuten was het Europese mengelmoes ontsnapt met het goud.

Supply Depot

Goldrush
 
De volgende map die gespeeld ging worden was een gemodificeerde versie van Goldrush. Dit keer begon Sick6 als aanvaller en hadden zij vijftien minuten om een tank te stelen, de deuren van een bank op te blazen, goud te stelen en een truck te escorteren. De Draken deden het deze keer een stuk beter en konden er vier minuten lang voor zorgen dat Sick6 de tank niet kon stelen. Echter was het Pools-Nederlandse team ook slordig. Ze vergaten landmijnen te plaatsen en toen de tank gerepareerd werd, werd deze ook meteen gestolen. Toen ging het snel, vrijwel zonder oponthoud kon Sick6 de tank escorteren, het goud stelen en met het goud ontsnappen. Dit deden zij binnen twaalf minuten. Als Sick6 ook nog eens stand kon houden dan zou de finale al beslist zijn. De Draken wisten dus dat het moeilijk ging worden en dat zag je. Ze speelden slordig, gingen te vaak alleen op pad om vervolgens afgeslacht te worden. Ondanks dat de Draken het wel bleven proberen lukte het ze niet de tank te repareren. Daardoor won Sick6 zonder enige moeite de wedstrijd en zijn zij daarmee de seizoenswinnaar.

Goldrush

De leukste sporttweets van week 2

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Alexander Vinokourov is overal! Astana-rijder Valerio Agnoli kreeg zelfs een fles Vinokourov-champagne:

Zo vier je een doelpunt:

Het leven van een toeschouwer gaat ook niet altijd over rozen, koude rotwind:

Dit lijkt ons niks voor in een speelgoedwinkel:

Ook een mascotte moet mee op trainingskamp:

We houden de vinger aan de pols:

Het is hard werken als topsporter. Niet alleen qua sport maar bijvoorbeeld ook met de studie:

Welk oranje koffer was ook alweer van wie?:

Het is blijkbaar niet erg als je wat schade rijdt:

Goed nieuws bij Robert Gesink:

Eerder was hij nog hard aan het werk:

Als enige Eredivisie-ploeg belegde FC Dordrecht een trainingskamp in Nederland:

Misschien kan Jac Orie nog meer bij het wielrennen betrokken worden:

Schaatsers die op de fiets naar het schaatsen kijken, in een hotelkamer..... volgt u het nog?:

'Nog zes terreurverdachten aanslag Parijs'

De Franse politie is op zoek naar nog zes terreurverdachten in verband met de aanslagen afgelopen week in Parijs. Dat hebben twee Franse agenten maandag tegen het Amerikaanse persbureau AP gezegd.

Een verdachte is gespot in een auto die op naam staat van Hayat Boumeddiene. Zij is de vriendin van terrorist Amedy Coulibaly, die mensen gijzelde in een joodse supermarkt en die vrijdag door de politie werd doodgeschoten.

'Nog zes terreurverdachten aanslag Parijs'
'Nog zes terreurverdachten aanslag Parijs' (Foto: ANP)

Belgen kopen meer fietsen

De fietsverkoop in België is vorig jaar met bijna acht procent toegenomen tot 436.549 tweewielers. Dat maakte de organisator van de fietsbeurs in Kortrijk bekend na rondvraag bij een groot aantal Belgische fietsenhandelaars.

Dat zijn er ruim dertigduizend meer dan een jaar eerder. Vooral de elektrische fiets is populair. De e-bike is inmiddels goed voor bijna een kwart van de Belgische fietsmarkt. De gewone stadsfiets neemt een kwart van de verkopen in.

In het cijfer zijn verkopen via grootdistributeurs en die van bedrijven rechtstreeks aan werknemers niet meegenomen. Naar schatting wordt zeventig procent van de tweewielers in België via handelaren verkocht.

Vrees voor asbest na brand en storm in Heel

Bij een grote brand in een garagebedrijf in Heel is maandagavond waarschijnlijk asbest vrijgekomen. De brandweer heeft groot alarm geslagen. Omwonenden moeten ramen en deuren dicht houden en binnen blijven.

Als er inderdaad sprake is van het vrijkomen van asbest, verspreidt de storm die over een groot gebied in het Limburgse dorp. De brandweer heeft een groot aantal meetploegen uit de wijde omgeving opgeroepen om te komen controleren op asbestvervuiling.

De brand in het autogaragebedrijf aan de Heelderweg brak rond 20.00 uur uit. De brandweer bestreed het vuur met groot materieel, maar de garage moet als verloren worden beschouwd.

De oorzaak van de brand is onbekend. Niemand raakte gewond.

Moslimextremisten hacken notepad++ website

De site van het populaire alternatief voor notepad, notepad++, lijkt vandaag te zijn gehacked door islamistische terroristen. Zij zouden dit gedaan hebben nadat Notepad++ eerder deze week een Je Suis Charlie versie uitbrachten, waarmee ze zich schaarden achter de door de terroristen afgeslachte striptekenaars in Parijs eerder deze week.

De pagina was defaced met teksten als "There is no god but God, Muhammad is the messenger of God"

De site zou zijn gehacked door een team dat zichzelf het Fallaga Team noemt. Zij claimen de hack ook op hun facebookpagina.

De volledige tekst op de site vind je nog in de google cache. De site zelf is momenteel down en toont slechts een lege folder.

screenshot notepad++ pagina
screenshot notepad++ pagina

Robben vierde in verkiezing Gouden Bal

Achter het trio Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Manuel Neuer is Arjen Robben als vierde geëindigd in de verkiezing van wereldvoetballer van het jaar. De aanvaller van Oranje en Bayern München kreeg 7,17 procent van de uitgebrachte stemmen. Dat was niet genoeg om het podium te halen. Robben viel begin december af toen de lijst met kanshebbers werd teruggebracht tot drie.

Ronaldo won de Gouden Bal met 37,66 procent van de stemmen, gevolgd door Messi (15,76) en Neuer (15,72). Alle bondscoaches en aanvoerders van de nationale ploegen mochten net als een selecte groep journalisten hun top drie inleveren.

Aanvoerder Robin van van Persie van Oranje zette Robben op één en koos verder voor Zlatan Ibrahimovic en Neuer. Bondscoach Guus Hiddink koos ook voor Robben, gevolgd door Thomas Müller (tweede) en Ronaldo (derde). Robben stond verder bovenaan bij de aanvoerders van Ecuador en Griekenland en de trainers van Aruba, Azerbeidzjan, België, Kameroen, Tsjechië, Guyana, Kazachstan, Mozambique en Tanzania.

SCHC-keepster Vermeulen (30) overleden

Hockeykeepster Inge Vermeulen is op 30-jarige leeftijd overleden. De keepster speelde voor hoofdklasser SCHC en kwam in het verleden ook uit voor Oranje.

"Wij zijn enorm verdrietig en ontredderd, maar we kunnen niet anders dan haar keuze respecteren. Onze gedachten zijn bij haar familie en vrienden", schrijft de hoofdklasseclub vandaag op de website. "Iedereen bij SCHC kende Inge als een enorm gedreven en gepassioneerde topsportster met een grote betrokkenheid bij onze vereniging. Inge was net dertig jaar geworden."

Vermeulen speelde sinds 2007 voor SCHC, daarvoor kwam ze uit voor Bloemendaal. Ze maakte deel van de Oranjeselectie op het gewonnen EK van 2009 en won datzelfde jaar met Nederland brons op de Champions Trophy.

Duitse Kessler beste voetbalster van het jaar

Nadine Kessler uit Duitsland is maandag uitgeroepen tot beste voetbalster van het jaar. De 26-jarige schaduwspits van VfL Wolfsburg, winnaar van de Duitse titel en de Champions League, kreeg de voorkeur boven vijfvoudig winnares Marta uit Brazilië en de Amerikaanse spits Abby Wambach, die de prijs in 2012 kreeg. Vorig jaar werd de Duitse doelvrouw Nadine Angerer uitgeroepen tot beste voetbalster van de wereld.

Kessler doet komende zomer met Duitsland mee aan het WK in Canada. Met vijf doelpunten had ze een belangrijk aandeel in de kwalificatie voor het mondiale titeltoernooi. Na winst van de Champions League werd Kessler afgelopen jaar al uitgeroepen tot beste voetbalster van Europa.

Kessler ontvangt de prijs op het FIFA-gala (PRO SHOTS/Gepa)
Kessler ontvangt de prijs op het FIFA-gala (PRO SHOTS/Gepa)

Janoekovitsj op lijst Interpol

Politieorganisatie Interpol heeft de Oekraïense ex-president Viktor Janoekovitsj op haar lijst van gezochte personen gezet. Janoekovitsj en zijn vertrouwelingen worden in Oekraïne verdacht van het verduisteren van overheidsgeld.

Het betreft een zogenoemde 'red notice', wat technisch gezien geen arrestatiebevel is. De bedoeling van de 'red notice' is dat landen andere lidstaten van Interpol waar wel een arrestatiebevel is uitgevaardigd helpen een verdachte op te sporen.

Janoekovitsj nam na drie maanden van protesten, die uiteindelijk vaak op geweld uitliepen, in februari 2014 de benen. Hij vluchtte naar Rusland. Dat land heeft niet gezegd of het bereid is Janoekovitsj uit te leveren, maar die kans lijkt nihil. Rusland was een van de weinige landen die Janoekovitsj na diens vlucht als wettig staatshoofd van Oekraïne bleven zien.

Witte Huis zegt sorry voor afwezigheid in Parijs

De Amerikaanse regering erkent dat het een vergissing was om geen hogere afvaardiging naar Parijs te sturen voor de massale mars die daar zondag werd gehouden. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest maandag gezegd.

De mars werd door meer dan veertig regeringsleiders en staatshoofden bijgewoond, maar namens de Verenigde Staten was alleen de ambassadeur aanwezig.

Earnest zei dat er ondanks de vergissing niet moet worden getwijfeld aan de sterke banden tussen de VS en Frankrijk. Waarom het Witte Huis uiteindelijk besloot alleen de ambassadeur in Frankrijk te sturen zei hij niet.

Niet 1, maar 3 miljoen Charlie Hebdo's

De komende uitgave van het weekblad Charlie Hebdo zal een oplage hebben van liefst drie miljoen. Dat meldden verschillende Franse media maandag. Eerder werd al bekendgemaakt dat de oplage een miljoen zou bedragen en ook dat was al een veel groter aantal dan de gebruikelijk tienduizenden exemplaren van het Franse weekblad.

Komende woensdag verschijnt de eerste editie van het weekblad sinds het bloedbad op de redactie in Parijs van afgelopen woensdag. Toen doodden terroristen twaalf mensen op de redactie, onder wie zeven journalisten en tekenaars.

Van de uitgave van deze week worden er vijfhonderd in Nederland verkocht.

ANWB waarschuwt voor zware ochtendspits

De ANWB waarschuwt automobilisten voor een zware dinsdagochtendspits door harde windstoten en regen. "We verwachten zo'n driehonderd kilometer aan files rond 08.30 uur. Normaal staat er dan ongeveer tweehonderd kilometer," aldus een zegsman.

Maandagochtend stond er rond die tijd ruim 330 kilometer file op de snelwegen. Het onstuimige weer leidde tot veel ongevallen. Volgens het KNMI gaat het in de nacht van maandag op dinsdag weer hard waaien en regenen.

Duizenden mensen bij anti-islamprotest Dresden

Duizenden mensen zijn maandag afgekomen op een anti-islambetoging in de Duitse stad Dresden. Sommigen droegen zwarte strikken, waarmee ze solidariteit toonden met de slachtoffers van de twee aanslagen in Parijs vorige week. De protesten van de Patriottische Europeanen Tegen de Islamisering van het Avondland (PEGIDA) begonnen in oktober en trekken steeds meer mensen.

Een van de initiatiefnemers zei tegen de menigte dat 'de vreselijke daden in Parijs opnieuw bewijzen dat PEGIDA nodig is'. Sommige betogers hielden borden omhoog met de namen van de journalisten die werden vermoord op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Anderen haalden uit naar 'de liegende pers', die in hun ogen PEGIDA motieven toeschrijft die niet de hunne zijn.

Hoeveel mensen er maandag precies in Dresden op de been waren kon de politie nog niet zeggen, maar vorige week gingen zo'n achttienduizend Duitsers de straat op.

In andere steden waren de tegenprotesten juist veel groter. In Berlijn waren er met vierduizend betogers tien keer zoveel tegendemonstranten, aldus de politie. In München stonden de grofweg 1500 anti-islambetogers tegenover een tegenprotest met zo'n twintigduizend deelnemers.

PEGIDA zegt enkel te willen protesteren tegen extremisme en niet tegen immigranten of de islam zelf. Maar de betogingen krijgen ook steun van extreemrechts. Bondskanselier Angela Merkel drukte haar landgenoten vorige week op het hart niet deel te nemen aan de protesten. De organisatoren van de demonstraties worden gedreven door vooroordelen en vreemdelingenhaat, zei Merkel in haar nieuwjaarstoespraak.

Niet eerder hekelde Merkel de betogingen in zulke klare taal. Als de demonstranten 'Wij zijn het volk' scanderen, dan bedoelen ze eigenlijk 'Jij hoort er niet bij - wegens je geloofsovertuiging of je huidskleur', hield ze haar landgenoten voor. Merkel oogstte met haar woorden lof van de linkse oppositie.

Immigratie is de laatste tijd een heikel onderwerp geworden in Duitsland, mede vanwege een scherpe toename van het aantal asielzoekers. Velen zijn de oorlog in Syrië ontvlucht. Merkel benadrukte dat mensen die oorlogen en crises ontvluchten, die 'letterlijk aan de dood zijn ontsnapt', welkom zijn in Duitsland. "Het spreekt voor zich dat wij mensen die een veilig heenkomen zoeken zullen helpen", aldus de bondskanselier.

Sean Penn wil zoon Charlize Theron adopteren

Sean Penn is van plan de driejarige zoon van Charlize Theron te adopteren. De 54-jarige acteur is zelfs al begonnen met het invullen van het benodigde papierwerk, meldt Radar Online.

"Charlize heeft Sean nooit onder druk gezet om Jackson te adopteren. Dat ze een echt gezin worden is een natuurlijk proces", vertelt een insider. "Jackson noemt Sean al 'papa' en Sean straalt als hij bij hem in de buurt is. Sean haalt Jackson op bij de crèche en alle ouders kennen hem."

Penn en de 39-jarige Theron zijn inmiddels een jaar samen. Ze zijn verloofd en denken zelfs aan gezinsuitbreiding, onthult de bron. "Het zou kunnen dat Jackson in de toekomst een broertje of zusje krijgt."

Dood van Limburgse opnieuw bekeken

Justitie gaat enkele sporen in de zaak van de Limburgse vrouw Eline Melters opnieuw bekijken. De 23-jarige Eline werd op 8 december 2009 dood en naakt gevonden op een veldje bij de kerk in haar woonplaats Urmond. Volgens haar ouders zou haar vriend met haar dood te maken hebben, maar justitie houdt het op zelfmoord.

Het OM gaat de forensische bloedsporen onderzoeken, zei een woordvoerster van justitie maandagavond naar aanleiding van berichtgeving door SBS6.

In augustus 2014 beloofde justitie het dossier opnieuw te bekijken. Dat gebeurde door een team dat niet eerder op de zaak zat, aldus de woordvoerster van het OM. Naar aanleiding daarvan liet het OM maandag aan de ouders tijdens een gesprek weten dat de sporen alsnog worden bekeken. Dat kan nog enkele weken duren. Dan moet blijken of het OM het bij het goede eind had.

Tot nog toe blijft het OM uitgaan van zelfdoding. De toenmalige vriend van Eline werd na haar dood opgepakt, maar een dag later weer vrijgelaten.

2D-Souls-game Salt & Sanctuary ook naar pc

Salt and Sanctuary is een hardcore RPG-platformer ontwikkeld door Ska Studios en komt naast PlayStation 4 en PS Vita ook uit voor pc. De game valt op vanwege de vele overeenkomsten met Dark Souls.

Ska Studios is bekend van platformgames zoals The Dishwasher, Charlie Murder en de game met de ietwat onorthodoxe naam I MAED A GAM3 W1TH Z0MB1ES 1NIT!!!1. In augustus vorig jaar werd al bekend dat de nieuwe game voor PlayStation 4 en PS Vita uit zou komen, maar hij komt dus ook naar pc.

In Salt and Sanctuary knok je je als schipbreukeling een weg door verschillende gebieden op een met monsters geïnfesteerd eiland. Ska Studios, wat enkel bestaat uit twee medewerkers, beschrijft Salt and Sanctuary als een stilistische, brute actie/RPG-platformer met gruwelijke, bevredigende combat. De stijl is volgens eigen zeggen gebaseerd op het Nintendo DS-tijdperk met qua stijl een zware nadruk op Castlevania en Dark Souls.

De loadouts in de game hebben verschillende movesets, er zijn enkel- en tweehandige wapens, offhand wapens als kruisbogen en nog veel meer Souls-achtige gameplayelementen. YouTuber VaatiVidya, bekend en geroemd om zijn interessante lore- en gameplayfilmpjes van Souls-games, kreeg de eer voor een uitgebreide speel- en previewsessie. Hij was in ieder geval alvast erg te spreken over de game en kon niet ontkennen dat het hier gewoon om een 2D-versie van Dark Souls gaat. Bekijk de actie hieronder.

Veltman weken uitgeschakeld

De hamstringblessure van Ajax-verdediger Joël Veltman is ernstiger dan verwacht. Een MRI-scan heeft dat maandag uitgewezen. Hij is de komende weken uitgeschakeld, meldde de Amsterdamse club op zijn website.

De international haakte zaterdag na een kwartier geblesseerd af in de gewonnen oefenwedstrijd in Doha tegen Schalke 04 (2-0). De eerste diagnose luidde een lichte verrekking. Trainer Frank de Boer verwachtte aanvankelijk dat hij Veltman alleen zou moeten missen in de competitiewedstrijd komende vrijdag tegen FC Groningen. Het is nu onduidelijk wanneer de international weer inzetbaar is.

Duitsland probeert overleg Oekra´ne vlot te trekken

Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk zijn maandagavond in Berlijn bijeengekomen voor overleg over de aanhoudende crisis in Oekraïne. De organisator en gastheer, de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier, weet naar eigen zeggen niet of hij vooruitgang van de besprekingen mag verwachten. Een nieuwe topconferentie over het conflict ligt voorlopig niet in het verschiet.

Steinmeier liep de afgelopen dagen het vuur uit zijn sloffen om de betrokkenen om de tafel te krijgen. Hij belegde onder meer zondag in Parijs een korte vergadering met bondskanselier Angela Merkel en de presidenten van Frankrijk en Oekraïne. Merkel belde bovendien met de Russische president Vladimir Poetin en met de president van Kazachstan, dat zich als gastheer van een vierlandentop zou kunnen opwerpen.

De strijdende partijen in het oosten van Oekraïne kwamen in september in Minsk een wapenstilstand overeen, maar die bleek al gauw een dode letter. Merkel en Steinmeier dringen aan op het alsnog uitvoeren van de afspraken van toen. Om überhaupt de onderhandelingen te heropenen moeten Oekraïne en Rusland eerst aanzienlijk nader tot elkaar komen, zegt de Duitse regering.

Ook Moskou liet maandag weten dat het vooruitzicht op een nieuwe top afhankelijk is van de besprekingen van maandagavond in Berlijn. De Russische minister van buitenlandse zaken gaf Oekraïne voor aanvang van het overleg te verstaan dat het niet moet proberen de opstand in Oost-Oekraïne neer te slaan.

De leider van de separatisten in Donetsk klaagde maandag dat het Oekraïense leger de afspraken van Minsk schendt. Sinds vorige week bestookt het regeringsleger stellingen van de rebellen in en rond de stad. Kiev wijt het oplaaien van het geweld aan de separatisten.

FIFA gunt Fair Play-award aan vrijwilligers

De wereldvoetbalbond FIFA heeft maandag op het FIFA-gala in Zürich de vrijwilligers in het zonnetje gezet. De FIFA Fair Play-award ging naar alle mensen die helpen bij de grote toernooien, zo maakte secretaris-generaal Jérôme Valcke van de mondiale federatie bekend. Het groepje vrijwilligers dat op het podium werd gehuldigd, kreeg naast de award ook een aantal ballen mee met daarop de handtekeningen van enkele topspelers.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter schonk de zogeheten Presidential-award aan de Japanse journalist Hiroshi Kagawa, die met zijn 89 jaar de oudste verslaggever was op het WK van afgelopen zomer in Brazilië. Blatter stond op het podium nog even stil bij de aanslagen van vorige week in Parijs, die begonnen bij het satirische weekblad Charlie Hebdo. Vorig jaar gaf Blatter zijn award aan Jacques Rogge, oud-voorzitter van het IOC.

Carlsen verliest verrassend in Wijk aan Zee

Magnus Carlsen heeft in de derde ronde van het internationale schaaktoernooi van Wijk aan Zee voor de eerste keer verloren. De wereldkampioen uit Noorwegen moest verrassend zijn meerdere erkennen in Radoslaw Wojtaszek.

De Pool, die met de witte stukken speelde, mocht zich na 52 zetten de winnaar noemen. Carlsen speelde in zijn eerste twee partijen remise, waardoor hij na drie speelrondes op slechts één punt staat. Anish Giri noteerde een remise tegen Fabiano Caruana, de nummer twee van de wereld. 

Loek van Wely verloor ook in de derde speelronde. De ervaren Nederlander gaf na 38 zetten op tegen Vasil Ivanchuk. De Oekraïener boekte al zijn tweede zege en staat op 2,5 punt uit drie partijen.

Magnus Carlsen
Magnus Carlsen moest vandaag een nederlaag incasseren. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)

Uitslagen speelronde III

Vasil Ivanchuk - Loek van Wely 1-0
Maxime Vachier-Lagrave - Teimour Radjabov ½-½
Liren Ding - Baadur Jobava 1-0
Ivan Saric - Yifan Hou ½-½
Anish Giri - Fabiano Caruana ½-½
Wesley So - Levon Aronian 1-0
Radoslaw Wojtaszek - Magnus Carlsen 1-0 

Stand na drie ronden

1/2 Fabiano Caruana, Vasil Ivanchuk 2,5 
3/6 Radoslaw Wojtaszek, Wesley So, Maxime Vachier-Lagrave, Liren Ding 2
7/8 Teimour Radjabov, Anish Giri 1,5
9/12 Loek van Wely, Magnus Carlsen, Levon Aronian, Ivan Saric 1
13/14 Baadur Jobava, Yifan Hou 0,5

Ferrari gaat samenwerking met AVL aan

Het Formule 1-team Ferrari is de samenwerking aangegaan met het Oostenrijkse bedrijf AVl, zo meldt La Gazetta dello Sport. Het team uit Maranello investeert veertig miljoen euro in de technologie om het in de fabriek testen van de auto te verbeteren.

AVL, dat eerder nog samenwerkte met Red Bull Racing, is een grote speler in de markt van bewegende wegen en dynamische platforms. Ferrari kan door het inzetten van deze technologie op het hoofdkwartier in Maranello de nieuwe Formule 1-wagen inclusief motorenpakket aan de tand voelen tot snelheden van wel 360 kilometer per uur.

Door gebruik te maken van een bewegende weg maakt Ferrari gebruik van een maas in de regels. Het testen op de circuits, in de windtunnels en het gebruik van de ontwerpsimulaties is uit kostenoverwegingen beperkt, maar het concept van AVL niet. Hierdoor kan Ferrari de auto beter doorontwikkelen en onder meer het remsysteem verbeteren. Het AVL-systeem zal aan de rijderssimulator gekoppeld gaan worden.

Beelen opent radioshow Rob van Someren

Giel Beelen heeft maandag de nieuwe radioshow van Rob van Someren op Radio 10 geopend. "Ik vond het een grote schande toen ik hoorde dat een van de beste radioshows onlangs van de zender werd gehaald", aldus Giel.

"Gelukkig is er een hart dat klopt bij mensen die van radio houden. Bij dezen mag ik dan ook zeggen dat het van maandag tot en met vrijdag vanaf 16.00 uur weer Somertijd is bij Radio 10", aldus Giel. Radio-dj Van Someren is heel erg blij dat hij weer met zijn programma op de radio is nadat hij vorig jaar vertrok bij Radio Veronica. "Bedankt voor deze fantastische woorden," aldus een ietwat emotionele Rob."Ik mag weer luisteren, dus het geluk is volledig aan mijn kant", reageerde Beelen.

Het radioprogramma, dat al eens werd beloond met de Gouden Radioring, is iedere werkdag te horen tussen 16.00 en 19.00. Rob maakte in november een afscheidsuitzending in het radioprogramma van Giel, daarom vroeg hij de dj om zijn eerste Somertijd te openen.

Losgebroken paard dood na aanrijdingen

Van vijf losgebroken paarden in Amstelveen heeft er maandagmiddag een zijn vlucht met de dood moeten bekopen. Het dier kwam op de Bovenkerkerweg in die plaats in botsing met twee auto's.

De automobilisten bleven ongedeerd, maar hun auto's liepen aanzienlijke schade op. Een gewaarschuwde veearts kon volgens de politie slechts de dood van het ontsnapte paard constateren.

De weg tussen Amstelveen en Uithoorn moest tijdelijk worden afgesloten. De overige vier paarden werden uiteindelijk gevangen en teruggebracht naar hun stallen.

Info over nieuwe Hitman-game dit jaar

IO Interactive, de ontwikkelaar van de populaire Hitman-games, heeft te kennen gegeven dat infomatie over een nieuw deel later dit jaar bekendgemaakt wordt. De informatie werd gedeeld naar aanleiding van een vraag op Twitter.

Er is sinds de release van Hitman: Absolution bijzonder weinig Hitman-nieuws geweest. Ongeveer rond dezelfde tijd vorig jaar werd er nog wat verwarring veroorzaakt doordat een medewerker op zijn LinkedIn-profiel had gezegd dat een nieuw Hitman-project van de baan was. Hierdoor werd aangenomen dat de serie als geheel gecanceld zou zijn. Nu blijkt dus dat een nieuw deel zeker weten in de pijplijn zit en we binnenkort meer gaan horen.

Hoogtepunten Formule 1 seizoen 2014

Dit seizoen niet veel van de koningsklasse van de autosport kunnen zien? Bekijk hier nog eens de hoogtepunten van afgelopen seizoen. Wij kijken in ieder geval enorm uit naar het komende seizoen die zal starten op 15 maart, in Australië. Ook omdat het nieuwe seizoen een Nederlander kent, Max Verstappen mag zichzelf gaan bewijzen op het hoogste niveau. Felipe Nasr (komend vanaf GP2) en Carlos Sainz jr. (zoon van voormalig rally wereldkampioen Carlos Sainz) zullen komend seizoen ook de rookies zijn. De te kloppen man is natuurlijk Lewis Hamilton die volgend jaar zijn titel mag verdedigen in de Mercedes.

Van Persie moet prijs aan Rodriguez laten

Robin van Persie heeft naast de Puskás Award gegrepen. Niet de doeltreffende kopbal van de spits in de WK-wedstrijd tegen Spanje, maar de volley van de Colombiaanse ster James Rodriguez tegen Uruguay werd maandag gekozen tot het mooiste doelpunt van afgelopen jaar. Voetbalfans vanuit de hele wereld konden via de FIFA-website stemmen op hun favoriete treffer.

Naast Van Persie en Rodriguez was ook de Ierse voetbalster Stephanie Roche genomineerd. Rodriguez maakte zijn doelpunt in de achtste finale van het WK tegen Uruguay (2-0). De Colombiaan nam de bal op zijn borst aan en schoot vervolgens met links, via de onderkant van de lat, in het doel. Die treffer kreeg 42 procent van de 3,3 miljoen uitgebrachte stemmen, Van Persie moest het doen met elf procent.

Het winnende doelpunt van Rodriguez (Bron: Youtube/FIFATV)

Kamp steggelt met Groningen over rijksdienst

Minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) heeft maandag nog geen akkoord kunnen sluiten met Groningse bestuurders over een rijksdienst die de regie moet voeren bij het op grote schaal versterken van huizen en panden in het Groningse aardbevingsgebied. Dat meldde de minister maandag.

Volgens Kamp zijn ze het er wel over eens dat er een rijksdienst moet komen, die onder verschillende ministeries moet gaan vallen. Er is nog wel onenigheid over hoe die moet worden aangestuurd.

De provincie Groningen erkent dat er nog geen akkoord is. "De minister gaat ons niet ver genoeg", zegt gedeputeerde William Moorlag. "We willen dat een stevig persoon leiding gaat geven aan de rijksdienst. Iemand die ook echt iets gedaan krijgt. Kamp ziet daar vooralsnog niets in en wil niet verdergaan dan een soort programmadirecteur."

C. Ronaldo pakt opnieuw Gouden Bal

Cristiano Ronaldo heeft voor de derde keer de Gouden Bal gewonnen. Dit werd bekendgemaakt tijdens het gala in Zürich. De Portugese ster liet Lionel Messi van FC Barcelona en Manuel Neuer van Bayern München achter zich.

Ronaldo maakte vorig jaar maar liefst 61 doelpunten in 60 wedstrijden. Daarnaast pakte hij met Real Madrid de Champions League, de Europese Super Cup, de wereldbeker voor clubteams en de Copa del Rey.

Hiermee heeft Ronaldo de prijs geprolongeerd, aangezien hij de Gouden Bal vorig jaar ook al in de wacht sleepte. Ook in 2008 ging hij met de eer aan de haal. De Portugees schaart zich in een illuster rijtje met Zinedine Zidane en de Braziliaan Ronaldo. Alleen Messi, die dit jaar tweede werd, won de prijs vaker: Vier keer.

Het enige smetje in 2014 was het WK voetbal in Brazilië. Portugal overleefde de groepsfase niet en kon voortijdig naar huis.

Mocht je trouwens willen weten hoe de stemmen zijn verdeeld? Hier is de complete lijst terug te vinden.

Fernandez op weg naar NAC Breda

NAC Breda hoopt zich op korte termijn te versterken met Guyon Fernandez. De clubloze spits traint de komende dagen mee met de selectie van trainer Robert Maaskant. De 28-jarige Fernandez is al zo goed als rond met de clubleiding van NAC over een contract, zo meldde de eredivisieclub maandag. De aanvaller uit Den Haag staat hoog op het verlanglijstje van Maaskant, die NAC in de tweede seizoenshelft uit de degradatiezone wil leiden.

Fernandez kwam eerder uit voor ADO Den Haag, Excelsior, Feyenoord en PEC Zwolle. Met die laatste club won hij als huurling vorig seizoen de KNVB-beker. Fernandez scoorde twee keer in de gewonnen bekerfinale tegen Ajax (5-1). Hij moet na verdediger Dirk Marcellis, meteen benoemd tot aanvoerder van NAC, de tweede winteraanwinst voor de Brabantse degradatiekandidaat worden.

'Veertigduizend valse kentekens op auto's'

Criminelen zouden over drukpersen en blanco kentekenplaten beschikken om zelf duizenden valse kentekens per jaar te produceren. In Nederland rijden daardoor circa veertigduizend auto's rond met valse platen. De overheid loopt bovendien jaarlijks 44 miljoen euro aan belastinginkomsten mis. Daarnaast worden nietsvermoedende automobilisten opgezadeld met verkeersovertredingen die zij niet hebben gepleegd.

Dat stelt RTL Nieuws maandagavond op basis van een politierapport uit 2013. Volgens dat rapport zouden sinds 2001 bij kentekenplaatfabrikanten zestig inbraken zijn gepleegd. Bijna dertigduizend blanco kentekens zouden daarbij zijn gestolen.

Van alle gevallen waarin na een tankbeurt niet wordt betaald, gebeurt dat volgens RTL in 28 procent door automobilisten met een vals kenteken. Dat komt neer op tienduizend gevallen per jaar. De schade wordt geraamd op twee miljoen euro per jaar.

Mogelijk ebola in Utrecht

In het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht is een patiënt opgenomen vanwege een verdenking van ebolabesmetting. Dit heeft het RIVM maandagavond laten weten.

De patiënt heeft eerder een bezoek gebracht aan een gebied waar ebola heerst en heeft bij terugkomst ziekteverschijnselen ontwikkeld. De afgelopen weken zijn vaker patiënten beoordeeld die klachten hadden na terugkeer uit een risicogebied voor ebola. De patiënt wordt in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer onderzocht.

Het RIVM wijst erop dat de medische staf en de verpleging van het UMC Utrecht zijn voorbereid op en getraind voor de opvang van patiënten met een verdenking van ebola. Tijdens de verpleging van dergelijke patiënten is er voor bezoekers, medewerkers en andere patiënten geen risico op besmetting, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Ebola is besmettelijk via direct onbeschermd contact met de patiënt of met lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. De verspreiding van ebola wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen, zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden, aldus het RIVM.

Le Pen: 'EU schuldig aan aanslag Parijs'

Marine Le Pen, de voorvrouw van de Franse uiterst rechtse partij Front National, heeft maandag de Europese Unie indirect de schuld gegeven van de aanslagen die vorige week werden gepleegd in Parijs. Volgens Le Pen moet Brussel bestuderen of het immigratie- en veiligheidsbeleid of de bezuinigingen deels de reden zijn dat de aanslagen zijn gepleegd.

Le Pen sprak maandag in het Europees Parlement in Straatsburg. "Is het totaal openstellen van de grenzen de beste manier om fundamentalisten in bedwang te houden? Is het niet vanwege de bezuinigingen dat we slechter in staat zijn hierop te reageren? Of het ontwapenen van onze politiemachten en legers?"

Voorafgaand aan het begin van de parlementszitting las voorzitter Martin Schulz de namen voor van de zeventien slachtoffers die vorige week in Parijs vielen. Veel europarlementariërs droegen witte t-shirts of hadden de tekst 'Ik ben Charlie' ergens opgeschreven.

L÷w coach van het jaar

De Duitse bondscoach Joachim Löw is maandag uitgeroepen tot trainer van het jaar. De 54-jarige Löw leidde die Mannschaft afgelopen zomer in Brazilië naar de wereldtitel. De Duitse keuzeheer kreeg bij het FIFA-gala in Zürich de voorkeur boven de Italiaan Carlo Ancelotti (winnaar Champions League met Real Madrid) en de Argentijn Diego Simeone (Spaans kampioen met Atlético Madrid).

Löw volgt landgenoot Jupp Heynckes op, die de FIFA-prijs vorig jaar kreeg. Oud-bondscoach Louis van Gaal van Oranje behoorde tot de tien genomineerden, maar viel af toen de lijst werd teruggebracht tot drie kandidaten.

Bij de vrouwen werd ook een Duitser gekozen tot coach van het jaar, Ralf Kellermann. De 46-jarige Duitser prolongeerde met VfL Wolfsburg de Duitse titel én Champions League. Kellermann stond op het podium stil bij het overlijden van Junior Malanda, middenvelder van de mannenploeg van Wolfsburg.

Voetbalsters: WK-finales wel op echt gras

De ruim veertig voetbalsters die tegen het spelen op kunstgras zijn bij het komende WK voor vrouwen in Canada, zoeken naar een compromis. Het voorstel is om de finale, de wedstrijd om het brons en halve finales wel op echt gras te spelen. In dat geval zijn de speelsters bereid alle andere duels op kunstgras te voetballen. "Een haalbare, betaalbare en eerlijke deal", zei hun advocaat maandag.

De groep voetbalsters spande augustus vorig jaar een rechtszaak aan tegen de wereldbond FIFA en de Canadese voetbalbond, uit protest tegen de plannen om alle zes speelstadions te voorzien van kunstgras. Ze vinden dat de ondergrond de kans op blessures verhoogt, maar vooral dat een WK op kunstgras tweederangs en discriminerend is. De vrouwen menen dat ze net als de mannen recht hebben op een natuurlijke grasmat.

Het WK begint op 6 juni 2015. Het Nederlands vrouwenteam doet voor het eerst mee.

Robben krijgt plek in wereldelftal FIFA

Arjen Robben heeft een plek gekregen in het wereldelftal van 2014. De vleugelspits van Bayern München en het Nederlands elftal behoort volgens zijn collega's vanuit de hele wereld, die via de spelersvakbond FIFPro hun stem konden uitbrengen, tot de beste drie aanvallers van afgelopen jaar. Robben vormt de voorhoede met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

De 30-jarige voetballer uit Bedum pakte met Bayern München de 'dubbel' in Duitsland en was vervolgens de grote uitblinker bij Oranje op het WK. Het leverde Robben in Brazilië de Bronzen Bal op, als op twee na beste speler van het toernooi. De reserveaanvoerder van Oranje behoorde als enige Nederlander tot de 55 genomineerden voor het wereldelftal.

Wesley Sneijder was in 2010 de laatste Nederlandse voetballer die door zijn collega's werd gekozen in het beste team van het jaar.

Onschuldige broers krijgen 17 miljoen dollar

Drie broers die tientallen jaren onterecht hebben vastgezeten, krijgen een totale schadeloosstelling van 17 miljoen dollar (14,4 miljoen euro). De drie werden vorig jaar vrijgesproken van betrokkenheid bij drie verschillende moorden in de jaren tachtig. Dat gebeurde nadat The New York Times had aangetoond dat de rechercheur die bij hun onderzoek was betrokken, in verschillende andere zaken precies dezelfde getuige opvoerde, een drugsverslaafde prostituee.

De halfbroers zaten gezamenlijk zestig jaar vast. Eén van hen, Darryl Austin, stierf in 2000 in de gevangenis. Zijn halfbroers Alvena Jennette en Robert Hill krijgen respectievelijk 6 en 7,15 miljoen dollar. Hun moeder krijgt 3,85 miljoen als onderdeel van de erfenis van Austin.

Onschuldige broers krijgen 17 miljoen dollar
Onschuldige broers krijgen 17 miljoen dollar (Foto: ANP)

Erdogan: Netanyahu had niet mee mogen lopen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de deelname van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan de mars in Parijs scherp veroordeeld. "Iemand die door het doden van 2500 mensen in de Gazastrook staatsterrorisme heeft bedreven, is daar en knikt andere wereldleiders toe en loopt hand in hand met hen", zei Erdogan maandag, die in Ankara de Palestijnse president Mahmud Abbas ontving.

Erdogan bekritiseerde ook de internationale opstelling over de burgeroorlog in Syrië. "In Syrië zijn 350.000 mensen gestorven. Heeft iemand zich om hen bekommerd? Ook daar is sprake van staatsterrorisme."

De president vindt dat de internationale gemeenschap meer zou moeten doen voor de vluchtelingen die onder meer in Turkije worden opgevangen. "Alles wat ze doen is ons loven. Maar het gaat niet alleen om de woorden. We hebben daden nodig." Turkije zou inmiddels 5 miljard dollar (4,2 miljard euro) aan de vluchtelingen hebben uitgegeven.

Erdogan: Netanyahu had niet mee mogen lopen
Erdogan: Netanyahu had niet mee mogen lopen (Foto: ANP)

Michiel de Ruyterfilm krijgt ook milde versie

De historische speelfilm over het leven van zeeheld Michiel de Ruyter gaat in twee verschillende versies in de bioscopen draaien. De eindmontage die regisseur Roel Reiné heeft afgeleverd, krijgt een keuring van 16 jaar en ouder. Maar de filmmaker heeft ook een iets minder expliciete versie gemaakt die van de Kijkwijzer het predicaat 12 jaar en ouder krijgt.

Dat hebben producent Klaas de Jong en distributeur A-Film maandag gemeld. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een Nederlandse bioscoopfilm op deze manier in twee versies in de bioscopen wordt uitgebracht.

In de 12 jaarsversie is een aantal wrede scenes minder expliciet in beeld gebracht. "Het gaat om details die we van de Kijkwijzer hebben moeten aanpassen", verzucht De Jong. Een van de aangepaste scenes is de moord op de gebroeders De Witt. "Dat was een van de zwartste dagen uit de vaderlandse geschiedenis: er zijn getuigenverslagen en schilderijen die tot in detail vertellen wat er is gebeurd. Maar dat in beeld brengen gaat volgens de Kijkwijzer te ver voor de tere kinderzieltjes. Vreemd genoeg staat er in het Rijksmuseum ook geen suppoost die een legitimatie vraagt voordat scholieren het doek van Jan de Baen mogen zien dat hetzelfde tafereel even grafisch afbeeldt."

Daarnaast is de scene waarin Michiel de Ruyter aan zijn einde komt, in de mildere versie iets minder expliciet gemaakt. "Zonder die paar aanpassingen is het veel scholieren en families die de film wel willen zien wettelijk niet toegestaan te gaan kijken", legt De Jong uit. "En daar is wel vraag naar. We hebben al heel veel brieven gehad van docenten geschiedenis die met de hele school willen gaan." Bioscoopexploitant Pathé liet maandag weten inderdaad beide varianten te gaan aanbieden. Maar zoals de makers vragen, leggen wij wel de nadruk op de versie voor 16 jaar en ouder, aldus een woordvoerder. "De 12 jaarsversie draaien we alleen overdag."

Michiel de Ruyter (1607-1676) is één van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij speelde een cruciale rol in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen. Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat Reiné, die de afgelopen jaren flink aan de weg timmerde in Hollywood, weer een Nederlandse film maakt. De hoofdrollen worden gespeeld door Frank Lammers, Barry Atsma en Egbert-Jan Weeber. Het epos draait vanaf 29 januari in de bioscopen.

'IS actief in zuiden Afghanistan'

Terreurbeweging Islamitische Staat is actief in het zuiden van Afghanistan. Dat hebben Afghaanse regeringsfunctionarissen en hoge militairen maandag voor het eerst erkend. IS ronselt in Afghanistan nieuwe strijders, voert de voor hen karakteristieke zwarte vlag en is volgens sommige bronnen zelfs de strijd met de Taliban aangegaan.

Een man genaamd Mullah Abdul Rauf zou de rekrutering van nieuwe strijders leiden. Generaal Mahmood Khan van het Afghaanse leger zegt dat de inwoners van een aantal verschillende districten in de provincie Helmand melding hebben gemaakt van de aanwezigheid van Rauf en zijn getrouwen. "Een aantal stamleiders (...) en andere mensen hebben contact met me opgenomen om te zeggen dat ze van Mullah Rauf hadden gehoord en dat hij ze vroeg bij hem aan te sluiten", aldus Khan.

De Taliban lijken echter niet gediend van de concurrentie van IS. De militanten hebben de bevolking gewaarschuwd Rauf, die volgens de gouverneur van de provincie Nimroz van 1996 tot 2001 juist deel uitmaakte van de Afghaanse Taliban, te negeren. Zowel Khan als gouverneur Amir Mohammad Akundzada zeggen dat Rauf na de Amerikaanse invasie werd opgepakt en jarenlang is vastgehouden in Guantanamo Bay.

"Mensen zeggen dat hij de zwarte vlag op verschillende plekken heeft gehesen en de witte vlag van de Afghaanse Taliban heeft gestreken", zegt stamleider Saifullah Sanginwal. 'Er zijn berichten dat 19 of twintig mensen zijn omgekomen' bij gevechten tussen IS en de Taliban, aldus Sanginwal.

Twitteraccount Amerikaanse leger gehackt door IS-aanhangers

Het officiële Twitteraccount van het Amerikaanse leger was gehackt door een groepering genaamd Cyber Caliphate. Op het Twitteraccount, dat inmiddels door Twitter offline is gehaald, waren kort IS-symbolen te zien en een foto van een gesluierde persoon.

Op het Twitteraccount werd ook een verwijzing naar een ZIP-bestand geplaatst genaamd US Army Files, waarin lijsten stonden met vermoedelijk namen, adressen en contactinformatie van legerpersoneel. "IS is al hier, we zitten in jullie computers, in elke militaire basis," zo schrijven de hackers in een Tweet. Daarnaast werden er ook propogandavideo's op YouTube geplaatst, die IS promoten. 

Geestelijke bijstand Wolfsburg in Zuid-Afrika

De spelers van VfL Wolfsburg krijgen op het trainingskamp in Zuid-Afrika geestelijke bijstand. De Duitse club heeft twee predikanten meegenomen, om de voetballers te helpen bij de verwerking van hun verdriet om de dood van ploeggenoot Junior Malanda. De Belgische middenvelder kwam zaterdag om het leven bij een auto-ongeluk, terwijl hij op weg was naar het vliegveld om samen met zijn ploeggenoten naar Zuid-Afrika te vliegen.

Met een dag vertraging is Wolfsburg, de club van spits Bas Dost en assistent-trainer Ton Lokhoff, alsnog naar Kaapstad gereisd. De tragische dood van Malanda werpt echter een grote schaduw over het trainingskamp. "We geven de jongens hier psychologische begeleiding", zei trainer Dieter Hecking. "Het is nu twee dagen geleden, iedereen verwerkt dit op zijn eigen manier." Voor de eerste training in Kaapstad hielden spelers en staf van de Duitse club in een grote kring, met de armen om elkaar heen, een minuut stilte.

'Oudste Kouachi was huisgenoot onderbroekterrorist'

Saïd Kouachi, de oudste van de twee broers die vorige week een bloedbad aanrichtten op de redactie van Charlie Hebdo, beweerde te hebben samengewoond met de 'onderbroekterrorist' die eind 2009 een lijnvlucht van Amsterdam naar Detroit probeerde op te blazen. Dat zegt de Jemenitische journalist Mohammed al-Kibsi.

Al-Kibsi zegt dat hij Kouachi in 2010 ontmoette in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Kouachi studeerde daar Arabisch. Bij die gelegenheid zou hij Al-Kibsi hebben toevertrouwd dat hij een poos had samengewoond met de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab, die sinds de mislukte aanslag door het leven gaat als 'de onderbroekterrorist'. "Hij was erg beleefd en had gevoel voor humor, dus ik kon me niet voorstellen dat hij een paar jaar later verdacht zou worden van een terreuraanslag", zei de verslaggever over de vrijdag door een politiekogel gedode Kouachi.

Abdulmutallab heeft bekend dat hij een bom die hij in zijn onderbroek had verstopt in het vliegtuig tot ontploffing wilde brengen. Door kordaat optreden van andere passagiers, met name door de Nederlander Jasper Schuringa, kon hij echter tijdig worden overmeesterd.

Darter Dekker stapt over naar de PDC, 400 inschrijvingen voor Q-School

Darter Jan Dekker stapt over naar de PDC. De 24-jarige darter uit Emmen vindt dat hij zich niet verder kan ontwikkelen bij de BDO. "Daar sta ik één keer per jaar op het Wereldkampioenschap. Verder zijn er weinig wedstrijden waar je als sportliefhebber naar uit kan kijken", aldus Dekker tegenover RTV Drenthe

Voor Dekker is dit het goed moment om over te stappen. Z'n studie is afgerond en hij heeft een parttimebaan. Bovendien heeft hij een sponsor gevonden, waardoor een financiele beperking is weggevallen. Dekker zal, net zoals vele andere darters zich eerst moeten bewijzen in de Qualifying School van de PDC. In de Q-School zijn tientallen tourkaarten te verdienen, wat recht geeft op deelname aan alle toernooien op de Pro Tour van de PDC.

Jan Dekker
Jan Dekker gaat zijn geluk beproeven bij de PDC. (PRO SHOTS/Actionimages)

Naast Dekker hebben ook Jerry Hendriks, Gino Vos, Leon de Geus, Mareno Michels, Colin Roelofs, Erik Hol, Ron Meulenkamp, Ryan de Vreede, Jermaine Wattimena, Mike Zuydwijk, Jeffrey De Zwaan, Dirk Van Duijvenbode, Ron Schouten, Jeffrey Van de Ven, Yordi Meeuwisse, Hermie Van Orsouw, Bryan de Hoog en Jeffrey Bekema zich ingeschreven voor de Q-School. Meulenkamp, De Vreede en Wattimena namen dit jaar al deel aan het WK van de PDC. Roelofs werd vorige week nog jeugdwereldkampioen bij de BDO. 

Meer dan 400 darters zullen strijden om enkele tientallen tourkaarten. Het definitief aantal darters en beschikbaar aantal tourkaarten wordt dinsdag bekendgemaakt. De Q-School duurt vier dagen en begint woensdag. Iedere dag is er een toernooi worden gespeeld, waarbij de halve finalisten van de dag rechtstreeks een tourkaart verdienen. Ook zal er een klassement worden bijgehouden over de vier dagen. De beste darters in het klassement zullen ook een tourkaart krijgen.

Naast Nederlandse darters hebben ook andere BDO-toppers zich ingeschreven voor de Q-School. Robbie Green, Alan Norris en James Wilson staan op de deelnemerslijst. De nieuwe wereldkampioen Scott Mitchell heeft aangegeven te blijven bij de BDO. 

Darters die geen tourkaarten weten te bemachtigen kunnen zich nog wel inschrijven voor de toernooien in de Challenge Tour en de qualifiers van de UK Open en Euro Tour. Voor de darters tussen de 16 en 23 jaar is er ook nog de Development Tour. 

Messi weet niet waar zijn toekomst ligt

Lionel Messi heeft voorafgaand aan het FIFA-gala in Zürich de speculaties over zijn toekomst zelf gevoed. De Argentijnse vedette van FC Barcelona, een van de drie kandidaten voor de Gouden Bal, zei niet te weten waar hij volgend seizoen speelt. Volgens Spaanse media is Messi klaar met trainer Luis Enrique en wil hij ondanks een doorlopend contract (tot medio 2018) vertrekken bij Barcelona, de club waarvoor hij al zijn hele profcarrière speelt.

Hoewel Messi zondag na de overwinning op Atlético Madrid zelf alle speculaties als 'leugens' betitelde, voedde hij die maandag weer op een persconferentie in Zürich. Voorafgaand aan het gala van de FIFA kreeg de Argentijn de vraag of hij zijn loopbaan wil afsluiten bij Barcelona of bij Newell's Old Boys, de Argentijnse club waar hij als jeugdspeler begon. "Ik weet niet wat er gaat gebeuren. Ik weet zelfs niet waar ik volgend jaar zal spelen", zei de Argentijn. "Ik heb altijd gezegd dat ik mijn carrière wil afsluiten bij Barcelona, maar niemand weet wat de toekomst brengt."

Hoger beroep in bed- en broodkwestie

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat hij enkele uitgeprocedeerde asielzoekers van opvang moet voorzien (bed, bad en brood). Dat antwoordt hij op vragen van D66. De uitspraak volgde op soortgelijke uitspraken van de Nederlandse bestuursrechter en van het Comité voor Sociale Rechten in Straatsburg.

"Voor de tijd dat het hoger beroep loopt zal uitvoering worden gegeven aan de uitspraken. Aan de betrokken vreemdelingen is gemeld dat ze terechtkunnen in de vrijheidsbeperkende locatie in Ter Apel", schrijft Teeven. Beleid wil hij nog niet ontwikkelen.

Hij wil ook afwachten wat het zogenoemd Europese Comité van Ministers binnenkort vindt van de uitspraak van het Comité voor Sociale Rechten.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet negeert Teeven nu niet alleen het Europees Comité voor Sociale Rechten en rapporteurs van de VN maar ook een 'directe rechterlijke uitspraak'.

Veroordeelden flitspaalbom naar Hoge Raad

De voor de flitspaalbom veroordeelde Jörn de V. en Erik O. gaan hun veroordeling aanvechten bij de Hoge Raad. Dat liet advocaat Guy Weski maandag weten. Ze maakten een vuurwerkbom vast aan een flitspaal in Voorschoten en die kostte uiteindelijk een bommenruimer in 2011 zijn hand en een deel van zijn onderarm.

De V. kreeg hiervoor in hoger beroep van het gerechtshof in Den Haag drie jaar en negen maanden cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. O. die een kleinere rol speelde, kreeg drie jaar gevangenisstraf.

Een getuige zag de mannen bezig en waarschuwde de politie. Het ging mis bij het ontmantelen, na het sein veilig. De bom ontplofte alsnog, met een kracht van zes handgranaten. De bommenruimer liep daarbij tevens oogletsel en gehoorschade op, net als een ander lid van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en een rechercheur.

'Tientallen antimoslimacties na aanslag'

Er zijn meer dan vijftig meldingen gedaan van antimoslimacties in Frankrijk sinds de aanslag woensdag in Parijs. Dat heeft de Franse moslimraad CFCM maandag gezegd, meldt de krant Le Parisien.

De raad baseert zich naar eigen zeggen op cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In vijf dagen tijd zouden er 33 dreigingen zoals brieven en beledigingen zijn geweest en 21 acties zoals beschietingen. "Ongekend veel", aldus de CFCM. Incidenten in Parijs zijn niet bij deze cijfers inbegrepen. In de eerste negen maanden van vorig jaar waren er 110 geregistreerde incidenten (dreigingen en acties).

De raad roept de overheid op om moskeeën extra te beschermen.

'Tientallen antimoslimacties na aanslag'
'Tientallen antimoslimacties na aanslag' (Foto: ANP)

Henny Huisman haalt uit naar Sylvie Meis

Henny Huisman heeft een sneer uitgedeeld aan Sylvie Meis. De presentator maakt de voormalig voetbalvrouw belachelijk op Twitter.

"Miljoenen mensen demonstreren tegen jihadisme en dit zegt Silvie Meis: Als ik me opdof voor iemand en hij kijkt niet eens, zou ik dat heel erg vinden", twitterde Henny bij een foto van een krantenbericht waarin Sylvie de uitspraak doet.

Niet iedereen kan de grap van Henny waarderen. Veel mensen beschuldigen hem ervan lollig te doen over de rug van Meis. Maar Henny heeft daar geen boodschap aan. "Grappige reacties op Silvie, ik las dit in het NHD op 1 pagina tegelijk, vond IK wel grappig!", verdedigt de 63-jarige presentator zichzelf.

Dodental door giftig bier loopt op

Tientallen mensen in Mozambique zijn om het leven gekomen na het drinken van een traditioneel bier dat was vergiftigd. Dat hebben de Mozambikaanse autoriteiten maandag gezegd. Het dodental stond zondag nog op 56, maar was maandag opgelopen tot 69. Volgens Paula Bernardo van de provinciale gezondheidsdienst zijn in totaal 196 mensen opgenomen in ziekenhuizen. De regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Het bier werd zaterdag geschonken op een begrafenis. Pombe, zoals het traditionele bier heet, wordt gemaakt van maismeel. Hoe het bier precies vergiftigd is geraakt is niet duidelijk, maar de autoriteiten denken dat in de loop van de begrafenis krokodillengal in het bier is gestopt.

Bloedmonsters en monsters van het bier zijn naar de hoofdstad Maputo gestuurd voor onderzoek.

Waterstanden langs de kust dalen

De waterstanden langs de kust dalen naar normale waarden. Zware windstoten stuwen het zeewater maandag nog wel op, maar door het afgaande tij heeft dit weinig invloed op het waterpeil. Dat blijkt uit verwachtingen van Rijkswaterstaat.

Het waterpeil in het IJsselmeer is nog wel hoger dan normaal. Dat kan door de aanhoudende straffe westenwind hogere waterstanden veroorzaken in het westen van Overijssel.

Het water in de Rijn staat eveneens flink hoger door regenval in het stroomgebied. Rijkswaterstaat heeft de stuwen in de Neder-Rijn en de Lek geopend om het water sneller af te voeren. Mogelijk lopen daardoor uiterwaarden langs de Rijn de komende dagen onder water.

Mathieu van der Poel rijdt WK bij de profs

Mathieu van de Poel komt op het WK veldrijden in het Tsjechische Tabor op zondag 1 februari uit bij de profs in plaats van de beloften. Dat heeft zijn ploeg BKCP-Powerplus maandag besloten na overleg met de negentienjarige renner, zijn vader Adrie en de Nederlandse bondscoach Johan Lammerts. Daardoor kan hij nooit meer in actie komen bij de beloften en treedt hij dus ook in de wereldbekerrit in Hoogerheide op 25 januari als prof aan.

"Ik heb nog veel te leren, maar heb wel het gevoel dat mijn periode bij Onder 23 lang genoeg geduurd heeft", zegt Van der Poel. "Zondag won ik het NK bij de elite en ik vind dat ik in die categorie thuishoor. Dat dacht ik al langer, maar afgelopen weekend ben ik echt overtuigd."

De begeleiders van Van der Poel blijven waken voor te grote stappen in de ontwikkeling van het talent. Ook volgend jaar zal hij daarom nog een beperkt programma rijden.

Koperprijs naar laagste niveau in vijf jaar

De prijs van koper is maandag voor het eerst in vijf jaar tot onder de zesduizend dollar (5075 euro) per ton gedaald. De koperprijs staat vooral onder druk door zorgen over een afzwakkende vraag vanuit China.

Koper wordt onder meer veel gebruikt in de bouw, industrie en voor muntgeld. Begin 2011 bereikte de koperprijs nog een record van circa tienduizend dollar per ton. Vanwege de relatief hoge prijs van koper wordt het metaal vaak gestolen.

China is goed voor circa 45 procent van de vraag naar koper, maar het land heeft te kampen met een afzwakkende economie waardoor de kopervraag waarschijnlijk onder druk komt te staan. Verder is er sprake van overproductie van koper.

Miljoenenfraude bij uitzendbureaus vermoed

De Belastingdienst en de Inspectie SZW doen onderzoek naar een miljoenenfraude bij drie uitzendbureaus, zeven schoonmaakbedrijven en acht hotels.

Het fraudebedrag beloopt volgens de overheidsinstanties vermoedelijk 5 miljoen euro. Op 6 en 7 januari zijn op een reeks locaties in Amsterdam, Lijnden en Haarlem controles gehouden bij uitzendbureaus, schoonmaakbedrijven, hotels en bij een aantal opdrachtgevers, zo maakten de betrokken instanties maandag bekend.

Uit vooronderzoek bleek dat de betrokken uitzendbureaus en schoonmaakbedrijven mogelijk verschillende vormen van fraude pleegden. Zo zouden niet alle gewerkte uren worden verantwoord in de boekhouding. Ook is er mogelijk sprake van een reeks overtredingen van arbeids- en fiscale wetten, alsmede uitkeringsfraude.

Signalen van uitbuiting worden verder uitgezocht. Drie vreemdelingen zijn in verzekering gesteld.

Hilversum bedenkt 'teddyberenprotocol'

Hilversum zint op de toekomst van de vele honderden knuffels die zijn achtergebleven na de bijeenkomsten wegens de ramp met de MH17. Het plan dat Hilversum daarvoor bedenkt wordt mogelijk het standaard nationaal protocol voor achtergebleven teddyberen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Hilversum om zo'n protocol gevraagd. Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes maandag in een brief aan de raad.

Bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne, waar de stoffelijke overschotten werden onderzocht, hebben rouwenden wekenlang bloemen, kaarsjes en knuffels neergelegd. Ook knuffels die naar de rouwstoeten werden gegooid en die langs de weg waren achtergelaten, zijn naar Hilversum gebracht. De gemeente heeft een kleine duizend beesten opgeslagen in een loods.

Hilversum heeft zich volgens Broertjes ook aangeboden als plaats voor een nationaal monument ter nagedachtenis aan de ramp. In de MH17 zaten dertien Hilversummers.

Fokker krijgt vervolgopdracht voor JSF

Fokker ondertekent woensdag in Den Haag een contract voor de levering van vleugelonderdelen voor de F-35 Joint Strike Fighter met de Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin. Het is een vervolgopdracht die voortvloeit uit een eerdere afgesloten zogenoemde raamovereenkomst.

Fokker wil niet zeggen hoeveel geld er met deze opdracht is gemoeid, maar zegt wel dat sprake is van 'een omvangrijke overeenkomst'. Het zou gaan om tientallen miljoenen dollars.

Fokkers totale orderportefeuille gerelateerd aan de productie van de straaljager is verspreid over tientallen jaren goed voor tussen de vijf miljard en acht miljard dollar. Voor de hele Nederlandse industrie is dat tussen de acht miljard en tien miljard dollar.

De opdrachten die Lockheed Martin verleent, worden gegoten in raamovereenkomsten die per productiefase worden uitonderhandeld.

Orica Greenedge zonder Weening Down Under

De Australische wielerploeg Orica Greenedge begint dinsdag 20 januari zonder Pieter Weening en Jens Mouris aan de Tour Down Under, de eerste race in de World Tour van 2015. De Zuid-Afrikaan Daryl Impey en de Nieuw-Zeelander Sam Bewley zijn de enige buitenlanders in de zevenkoppige selectie van ploegleider Matt White, die verder de Australiërs Simon Clarke, Luke Durbridge, Mathew Hayman, Michael Hepburn en Cameron Meyer laat starten in Adelaide. Meyer won de zesdaagse koers in 2011.

"De Tour Down Under is een belangrijke race voor ons", zei White maandag. "We kijken er altijd naar uit om in eigen land voor onze Australische fans te rijden. Het doel dit jaar is aanvallend rijden en een etappe winnen."

Zerbo vervangt De Goede bij hockeyvrouwen

Bondscoach Sjoerd Marijne heeft Ginella Zerbo opgeroepen voor het trainingskamp van de Nederlandse hockeyvrouwen dat van 14 tot 30 januari plaatsvindt in Spanje. De speelster van SCHC vervangt Eva de Goede, die kampt met een liesblessure. Wegens schoolverplichtingen vertrekt de 17-jarige jeugdinternational wel al op 24 januari. De Goede sluit ondanks haar blessure halverwege het trainingskamp enkele dagen aan voor het teamproces, aldus de bond.

Nederland verblijft de eerste week in Valencia en verkast op 24 januari naar Barcelona. In Valencia spelen de vrouwen op 23 en 24 januari een oefenwedstrijd tegen Spanje.

Oranje bereidt zich voor op het EK dat in augustus in Londen wordt gehouden.

Verweij rijdt NK sprint

Koen Verweij komt dit weekend in actie op het NK sprint in Groningen. Dat meldde zijn ploeg Corendon maandag. De 24-jarige Alkmaarder wil zich in Groningen plaatsen voor de 1000 meter op de WK afstanden in Heerenveen half februari. Verweij moet daarvoor op het NK bij de eerste drie eindigen op deze afstand.

Verweij kwam maandag terug uit Rusland, waar hij afgelopen weekend op het EK allround in Chelyabinsk tweede werd achter Sven Kramer.

Ruim 400.000 handtekeningen tegen Pegida

Zeker 405.000 mensen hebben tot dusver op het internet een petitie tegen de anti-islamitische beweging Pegida getekend. De actie tegen Pegida is een initiatief van Karl Lempert uit Hannover op de site change.org. Hij is op 23 december met zijn actie begonnen en hoopt 1 miljoen handtekeningen in te zamelen.

Pegida hekelt een vermeende islamitische opmars in Europa. Afgelopen week schokten terroristen uit naam van de islam de hele wereld met een bloedige aanslag en een gijzeling in Parijs. Pegida wil daarom maandag met zwarte herdenkingslintjes de straat op. De beweging zelf heeft op Facebook ruim 130.000 volgers.

Chinese miljardenorder voor Airbus

De Chinese leasemaatschappij China Aircraft Leasing Company (CALC) heeft een order voor honderd toestellen geplaatst bij Airbus. Dat meldde de Europese vliegtuigbouwer maandag. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van ruim tien miljard dollar (8,5 miljard euro) op basis van catalogusprijzen van 2014.

De bestelling omvat 74 toestellen van het type A320neo, zestien vliegtuigen van het model A320ceo en tien A321ceo's. Inclusief de nieuwe order bedraagt het totale aantal door CALC bestelde vliegtuigen van de A320-reeks nu 140.

De A320-reeks is de bestverkopende productlijn van vliegtuigen met een enkel gangpad voor Airbus. Tot dusver werden er ruim elfduizend bestellingen geplaatst. Daarvan zijn inmiddels meer dan 6300 toestellen geleverd.

Beloning voor tip over autobranden Utrecht

De hoofdofficier van justitie in Utrecht looft een beloning van vijfduizend euro uit voor de gouden tip over de reeks autobranden rond de jaarwisseling in Utrecht. Op 31 december en 1 januari gingen in totaal 32 auto's in vlammen op. De schade was groot, volgens de politie.

Er waren brandjes in de hele stad, maar vooral in het noorden en zuiden van Utrecht gingen tientallen auto's in vlammen op. Het is mogelijk dat een groep brandstichters door Utrecht is getrokken.

Politieagenten die kort na de jaarwisseling naar een brandstichting in de Montfoortlaan in Utrecht gingen, werden daar door een groep bekogeld met stenen en vuurwerk. De ME moest de agenten ontzetten. De groep wist te ontkomen en bleek van vijf auto's ruiten ingeslagen te hebben. Of deze groep iets met de rest van de brandstichtingen te maken heeft, is nog niet bekend.

10 duurste auto's van 2014 #7

In deze 10-delige blog neem ik je mee naar de duurste auto's van afgelopen jaar. Kijkend naar voornamelijk tweezitters (enkele brute uitzonderingen nagelaten), daarnaast is gekozen om van elk merk maar één model mee te nemen in de lijst. Een stukje autoporno dat de komende 10 dagen rond de klok van 17.00 uur op je beeldscherm zal verschijnen. Veel plezier en schroom niet om een reactie achter te laten!

Vandaag behandelen we de nummer 7 van de lijst:

Vorige blogs; #10, #9, #8

Egyptische 'athe´st' veroordeeld tot drie jaar cel

Een van atheïsme beschuldigde Egyptische student is maandag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. De 20-jarige Karim al-Banna stond terecht voor Facebook-berichten waarin hij 'de religie zou hebben aangevallen', zegt zijn advocaat.

De rechtbank in de noordelijke kustprovincie Beheira wijdde maar één zitting aan de zaak, aldus raadsman Ahmed Abdel-Nabi. Zijn cliënt was in november aangehouden toen hij aangifte wilde doen tegen enkele dorpsgenoten die hem in elkaar zouden hebben geslagen. In plaats van Al-Banna te hulp te schieten sloot de politie hem in op verdenking van atheïsme.

Al-Banna heeft beroep aangetekend tegen het volgens zijn advocaat 'schokkende' vonnis. De rechter heeft een borgsom vastgesteld van omgerekend bijna 120 euro.

Crossen op dijken kan doorbraak veroorzaken

Crossen en quadrijden op de dijken langs de grote rivieren is gevaarlijk. Door het crossen en stuntrijden ontstaan diepe sporen in het dijklichaam. Bij hoogwater is de kans dat daardoor een dijk doorbreekt aanzienlijk groter. Daarvoor waarschuwde dijkbeheerder Wim Cornelisse van waterschap Rivierenland maandag.

Het schap en de politie treden daarom sinds maandag op tegen stunten op de dijktaluds. Volgens Cornelisse loopt het crossen en quadrijden de laatste tijd uit de hand. Op verschillende plaatsen in het rivierengebied is daardoor ernstige schade aan dijken ontstaan, terwijl het nu ook het seizoen van hoogwater in de rivieren is. Deze week lopen bijvoorbeeld de uiterwaarden onder water.

Pc-specs van Evolve bekend

Vergeleken met andere games die dit jaar uitkomen, zoals Witcher 3, heeft Evolve behoorlijk bescheiden specificaties. Voor degenen die geen zin hebben om alles door te lezen is er een analyse-programmaatje dat checkt of je pc Evolve kan draaien.

Op het moment wordt SLI nog niet ondersteund, maar 4K wel. Of dit betekent dat CrossFire wel wordt ondersteund durven wij niet te zeggen.

Minimum eisen:

 • Windows 7 64-bit
 • CPU: Intel Core 2 Duo E6600 Of AMD Athlon 64 X2 6400
 • Ram-geheugen: 4GB
 • Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 560 of ATI Radeon HD 5770
 • Videogeheugen: 1GB
 • Harde schijf ruimte: 50GB

Aanbevolen eisen:

 • Windows 7 64-bit
 • CPU: Intel Core i7-920 of AMD CPU: A8-3870K
 • Ram-geheugen: 6GB
 • Videokaart: NVIDIA: GeForce GTX 670/GTX 760 of ATI Radeon R9 280
 • Videogeheugen: 2GB
 • Harde schijf ruimte: 50GB

Nog aan te passen in de menu’s:

 • Texture Detai
 • Shader Detail
 • Model Detail
 • Shadow Quality
 • Particle Quality
 • Anti-Aliasing
 • Tessellation
 • VSYNC
 • Resolutie

Om in de juiste stemming te komen is hier een filmpje van Stalker, een onzichtbaar monster. Evolve komt uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc op 10 februari 2015.

Ex-neuroloog nogmaals psychisch onderzocht

Ex-neuroloog Ernst Jansen moet nogmaals psychisch worden onderzocht. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem maandag bepaald. De kans bestaat namelijk dat Jansen verminderd toerekeningsvatbaar is door een opgelopen hersenbeschadiging na een ernstig auto-ongeluk in 1990.

De voormalig neuroloog werd vorig jaar veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Zowel hij als het Openbaar Ministerie - dat zes jaar had geëist - ging in beroep. Destijds werd overigens al vastgesteld dat Jansen hersenletsel had opgelopen, maar in hoeverre hij daardoor verkeerd had gehandeld, kon niet worden vastgesteld. Nieuw onderzoek moet daar meer over duidelijk maken, zo hoopt het hof.

'Prairielandschap' door muizenplaag Friesland

Hele regio's in Zuid-Friesland zien eruit als 'prairielandschap' als gevolg van een muizenplaag die de provincie teistert. Uit satellietbeelden blijkt dat meer dan twaalfduizend hectare grasland door muizen is aangetast. Dat heeft Wageningen University maandag gemeld.

Door de zachte winter en droge zomer van 2014 is de muizenpopulatie in Friesland volgens het kennisinstituut 'geëxplodeerd'. De knaagdiertjes graven gangen onder het grasland en vreten de graswortels aan. Het gras sterft daardoor af en het veld wordt bruin. De schade is zo groot dat deze nu op satellietbeelden duidelijk te zien is, aldus de universiteit. De instelling publiceerde maandag beelden van de muizenschade.

Aanslag op soldaten en sjiitische strijders Irak

Bij een zelfmoordaanslag met een autobom ten noorden van Bagdad zijn maandag tien Iraakse soldaten en twee strijders van een sjiitische militie gedood.

De soldaten en strijders waren verzameld in het stadje Abasiyat, even ten zuiden van Tikrit, toen de dader met een auto vol explosieven op hen inreed en deze tot ontploffing bracht. Achttien mensen raakten gewond, zeiden bronnen bij de politie en het ziekenhuis.

Meteen na de bomaanslag braken gevechten uit tussen Iraakse veiligheidstroepen en strijders van de groep Islamitische Staat (IS). Tikrit is sinds enkele maanden in handen van IS en de groep voert voortdurend aanvallen uit in de omgeving.

Oude angsten herleven voor Europese joden

De moord op vier Franse joden in een koosjere supermarkt in Parijs heeft de angst die Europese joden de laatste jaren al bekroop verder aangewakkerd. Ze voelden zich door het groeiende aantal antisemitische voorvallen al minder veilig, en maken zich zorgen over de volgens hen ontoereikende veiligheidsmaatregelen en de overvloed aan kwetsbare doelwitten.

Verscheidene Israëlische hoogwaardigheidsbekleders roepen de joden in de diaspora op zich in Israël te vestigen. Dat appèl klonk ook al na de aanslag op een joodse school in Zuid-Frankrijk in 2012 en die op het Joods Museum in Brussel van vorig jaar. Maar veel van de twee miljoen Europese joden lopen daarvoor niet onmiddellijk warm. Het merendeel van hun leiders dringt er bij hen op aan in Europa te blijven.

"Het Europese jodendom is de oudste minderheid van Europa en we hebben ervaring opgedaan in overleven onder alle mogelijke omstandigheden", zegt voorzitter Moshe Kantor van het Europees Joods Congres. "We zullen ons moederland, dat Europa heet, niet opgeven. We zullen de geschiedenis van het Europese jodendom niet beëindigen, dat is zeker."

Kantor roept op de beveiliging van joodse gebouwen en plaatsen te versterken. Ook wil hij een onderling beter afgestemd optreden tegen antisemitisme op het oude continent en een betere coördinatie tussen inlichtingendiensten die religieus extremisme bestrijden. Maar hij geeft toe dat een Europese jood die zich niet veilig voelt 'moet vertrekken, als je het mij vraagt'.

Veel Franse joden doen dat al. Vorig jaar pakten er zevenduizend, twee keer zoveel als het jaar ervoor, hun biezen en emigreerden naar Israël. Dat maakte Frankrijk de belangrijkste bron van Israëlische immigranten, aldus het Joods Agentschap, dat helpt bij de emigratie naar Israël. Ook de instroom van joden uit Nederland, België, Italië en Groot-Brittannië zwol aan.

De vertrekkende Franse joden hadden genoeg van het groeiende aantal antisemitische incidenten in Frankrijk. Vooral de verhouding met landgenoten met een Arabische achtergrond is er sinds de bloedige zomeroorlog die Israël vorig jaar uitvocht met Hamas in de Gazastrook niet beter op geworden. In geen enkel land zijn afgelopen jaar zoveel voorbeelden van jodenhaat gemeld als in Frankrijk, hebben onderzoekers aan de universiteit van Tel Aviv berekend.

Ook voor Yohan Cohen, die zich urenlang verschool in de koelcel van de door Amédy Coulibaly overvallen joodse supermarkt in Parijs, is de maat vol. Hij zei voor de camera van het Israëlische Channel 10 met zijn vrouw en vier kinderen naar Israël te vertrekken. "Maandag ga ik op alia", zei hij, het Hebreeuwse woord voor de trek naar Israël. "We gaan hier niet op onze dood zitten wachten."

De Israëlische autoriteiten moedigen de alia aan. Premier Benjamin Netanyahu greep het bloedvergieten van vorige week aan om Europese joden opnieuw te vragen zich in Israël te vestigen. In Israël is men niet alleen bezorgd om het lot van de volksgenoten in Europa, maar groeit ook de vrees dat het joodse volksdeel in de joodse staat langzaam maar zeker slinkt. Arabische inwoners hebben vaak grotere gezinnen dan joodse.

Netanyahu's oproep is niet overal in goede aarde gevallen. Verscheidene Franse politici werpen tegen dat joden onlosmakelijk deel uitmaken van de Franse Republiek. Ze genieten sinds de Franse Revolutie alle burgerrechten en behoren net zo goed tot de Franse samenleving als niet-joden, stellen zij. "Zonder de Franse joden is Frankrijk Frankrijk niet meer", zei premier Manuel Valls.

Notabelen van de joodse gemeenschap sloten zich bij Valls aan. "We dromen in het Frans, we denken in het Frans, onze cultuur is Frans en onze taal is het Frans", zei opperrabbijn Haïm Korsia. "Het is evident: ons land is Frankrijk."

Cuba heeft 53 politieke gevangenen vrijgelaten

Cuba heeft de vrijlating van 53 politieke gevangenen die onderdeel was van het historische akkoord met de Verenigde Staten voltooid. Dat heeft een Amerikaanse functionaris die met minister van buitenlandse zaken John Kerry op reis is in Pakistan maandag gezegd.

De Cubanen zaten vast voor het uitoefenen van internationaal erkende burgerrechten of omdat zij politieke en maatschappelijke hervormingen bepleitten.

Cuba en de VS kwamen vorige maand overeen de normale diplomatieke betrekkingen na vijftig jaar vijandschap te herstellen. In het kader van de overeenkomst beloofde Cuba een Amerikaanse hulpverlener en een Amerikaanse spion en de gevangen dissidenten vrij te laten. De VS lieten verscheidene Cubaanse inlichtingenagenten gaan.

Hacker vreest wisselgeld voor Snowden te zijn

De Russische hacker Vladimir Drinkman vreest dat hij door de Amerikanen als wisselgeld wordt gebruikt voor klokkenluider Edward Snowden als hij door Nederland wordt uitgeleverd aan de VS. Dat heeft zijn advocaat Bart Stapert maandag laten weten.

Drinkman wordt in de VS gezocht voor een van de grootste datadiefstallen ooit. Daarbij zijn de gegevens van mogelijk 160 miljoen creditcards gestolen. Ook zou hij toegang hebben gehad tot gevoelige Amerikaanse veiligheidsinformatie.

Dinsdag dient in Den Haag een kort geding waarin Drinkman zijn uitlevering aan de Amerikanen aanvecht.

Drinkman werd in 2012 gearresteerd in Amsterdam. Hem hangt in de VS een gevangenisstraf van tientallen jaren boven het hoofd. Hij vreest dat hij daar zal worden vastgehouden als ruilmiddel voor de in Rusland verblijvende Amerikaanse klokkenluider Snowden.

Mees Kees 3 passeert half miljoen bezoekers

De jeugdfilm Mees Kees op de Planken heeft meer dan een half miljoen bezoekers getrokken. De derde verfilming gebaseerd op de boeken van schrijfster Mirjam Oldenhave is daarmee hard op weg het succes van zijn voorgangers te evenaren. Deze trokken beide meer dan 600 duizend mensen naar de bioscopen.

Mees Kees 3 vertelt over de jonge stagiair Kees (Willem Voogd) die botst met de strenge rector Dreus (Sanne Wallis de Vries) als hij van haar een toneelstuk moet opvoeren in een bejaardentehuis.

Nederlandse films doen het sowieso goed deze weken. Gooische Vrouwen 2, die de anderhalf miljoen bezoekers nadert, trekt ook nog steeds volle zalen.

Atleet Koppelaar twee jaar geschorst

Atleet Rutger Koppelaar is voor twee jaar geschorst wegens dopinggebruik. De tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak legde de straf maandag op aan de polsstokhoogspringer. De schorsing is ingegaan met terugwerkende kracht, zodat hij op 17 juli 2016 weer mag meedoen aan wedstrijden is.

De 21-jarige Koppelaar werd op 31 mei vorig jaar betrapt op het gebruik van een verboden middel bij een wedstrijd in Duitsland. Het leverde hem een voorlopige schorsing op, die nu dus is omgezet in een definitieve. Ook de contra-expertise viel negatief uit voor Koppelaar. Om welk verboden middel het gaat, is niet bekendgemaakt.

De atleet uit Dordrecht miste door zijn dopingschorsing deze zomer al de EK atletiek in Zürich, waarvoor hij zich met een sprong van 5,55 meter had geplaatst.

Wenger wil defensie Arsenal versterken

Arsène Wenger hoopt deze maand een nieuwe verdediger naar Arsenal te halen. Zijn elftal heeft dit seizoen veel blessureproblemen in de defensie.

Terwijl Laurent Koscielny net terug is van een blessure, kreeg Wenger zondag tegen Stoke City opnieuw met een tegenvaller te maken. Mathieu Debuchy ontwrichtte zijn schouder nadat hij door Marko Arnautovic tegen de reclameborden werd geduwd. De Fransman kan de komende wedstrijd sowieso niet meedoen.

Op de vraag of Wenger daarom nog meer op zoek gaat naar versterking in de verdediging, antwoordde hij: "Niet echt, want we waren sowieso al op zoek. Nacho Monreal en Debuchy kunnen centraal spelen, maar als Kieran Gibbs er niet is, kan Monreal niet centraal spelen. Op die positie zitten we krap in de spelers."

Arsenal had zondag op eigen veld geen kind aan Stoke City: 3-0. Met twee doelpunten en een assist was Alexis Sánchez weer eens de man van de wedstrijd. "Hoe beter de ploeg speelt, des te meer is Alexis bij het spel betrokken als we veel in de aanval zijn. We hadden vandaag een heel offensief team."

Door de overwinning staat Arsenal vijfde in de Premier League, één punt achter Manchester United. Southampton, dat zondag van The Mancunians won, is derde met drie punten voorsprong op Arsenal.

Federer enthousiast over experiment

De Zwitser Roger Federer en de Australiër Lleyton Hewitt hebben maandag in Sydney een demonstratiewedstrijd afgewerkt met een andere opzet. Bij het duel werd er gespeeld met sets tot vier games met een tiebreak bij 3-3, werd er doorgespeeld bij een netservice en volgde bij een stand van 40-40 direct een beslissend punt. Federer won de partij met 4-3 (3) 2-4 3-4 (3) 4-0 4-2. Hij was enthousiast over het experiment.

"Het ging allemaal snel en er werd veel sneller gescoord. Ik moest wel steeds tegen mezelf zeggen dat we moesten doorspelen bij een netservice. Maar ik vond het wel wat. Zeker voor de jeugd is dit leuk", aldus Federer.

Hij behaalde zondag in Brisbane zijn duizendste zege op de ATP Tour door de Canadees Milos Raonic in de finale te verslaan.

Valencia verlengt contract met coach

Valenica heeft het contract met coach Nuno Espírito Santo verlengd. De Portugese trainer heeft bijgetekend tot het einde van het seizoen 2017-2018. Dat maakte de Spaanse club maandag bekend. Zijn huidige verbintenis liep nog door tot het einde van deze jaargang.

De 40-jarige Nuno heeft Valencia onder zijn hoede sinds het vertrek van Juan Antonio Pizzi in juli vorig jaar. Onder leiding van Nuno staat de ploeg op dit moment vijfde in de Primera División.

Franse komiek provoceert na aanslagen Parijs

De Franse antisemitische komiek Dieudonné heeft zijn bewondering geuit voor de terrorist die vrijdag een aanslag pleegde op een joodse supermarkt. Na de massale demonstratie van zondag stelde Dieudonné M'Bala M'Bala op Facebook: "Wat mij betreft ben ik Charlie Coulibaly", meldde de krant Le Figaro.

Amedy Coulibaly gijzelde klanten van de joodse supermarkt en doodde vier mensen in de winkel, voordat de politie ingreep en hij in een kogelregen om het leven kwam.

Dieudonné is verschillende keren veroordeeld vanwege zijn antisemitische grappen en commentaren. Hij kreeg een jaar geleden internationale aandacht nadat de voetballer Nicolas Anelka Dieudonné's kenmerkende gebaar, de quenelle, had gemaakt. Dat gebaar, de linkerarm gestrekt naar beneden en de andere hand op de linkerschouder, wordt gezien als een omgekeerde Hitlergroet.

Franse komiek provoceert na aanslagen Parijs
Franse komiek provoceert na aanslagen Parijs (Foto: ANP)

Gullit neemt honneurs Van Persie waar

Ruud Gullit neemt maandag bij het voetbalgala in Zürich de honneurs waar voor Robin van Persie. De speler van Manchester United heeft dit via Twitter laten weten. Met zijn fraaie kopbal tijdens de wedstrijd bij het WK tegen Spanje is Van Persie genomineerd voor de Puskás Award voor het mooiste doelpunt van 2014.

Van Persie moet op last van de medische staf van zijn club echter in Engeland blijven. Hij raakte zondag in de wedstrijd tegen Southampton geblesseerd aan een enkel. De Nederlandse international moest in de zestigste minuut het veld verlaten. Zijn gekwetste enkel wordt maandag nader onderzocht.

Gary Oldman gaat voor vierde keer scheiden

De Britse acteur Gary Oldman en zijn vierde vrouw Alexandra Edenborough gaan scheiden. Entertainmentsite Radar Online meldt dat de 36-jarige jazz- en popzangeres en cellist de scheiding heeft aangevraagd. Als reden voert ze onoverbrugbare verschillen aan.

In de scheidingspapieren verzoekt Edenborough dat Oldman haar alimentatie gaat betalen en opdraait voor haar advocaatkosten. Het tweetal trouwde op oudejaarsdag 2008. Ze hebben geen kinderen.

Afgelopen jaar leek er nog geen vuiltje aan de lucht. "Oefening baart kunst, zo noemen ze dat toch? Ik ben niet trots dat dit mijn vierde huwelijk is, maar dit is wel een goed huwelijk. Hopelijk is het mijn laatste", vertelde de 56-jarige RoboCop-acteur vorig jaar aan The Independent.

Stroomstoring voor het eerst automatisch opgelost

Voor de eerste keer is in Nederland een stroomstoring automatisch opgelost doordat het elektriciteitsnet zelf ingreep. Ongeveer zeshonderd huishoudens, winkels en bedrijven in het centrum van Rotterdam zaten zondag achttien seconden zonder stroom in plaats van de gemiddelde twee uur. Dat meldde netbeheerder Stedin maandag.

Het bedrijf heeft het zelfherstellende net sinds juni 2012 in gebruik. De storing was de eerste sinds de komst van dat net en werd veroorzaakt door een defecte kabel.

Lakeman sleept ABN AMRO voor de rechter

Financieel activist Pieter Lakeman dagvaardt staatsbank ABN AMRO vanwege de verkoop van 'ondeugdelijke' renteswaps aan mkb'ers. Dat meldt Eenvandaag maandag. Het programma heeft de dagvaarding ingezien.

Volgens Lakeman heeft ABN AMRO ondernemers misleid bij de verkoop van deze ingewikkelde financiële producten, die bedoeld waren om de risico's van rentestijgingen af te dekken. Maar veel mkb'ers lijden nu juist verlies op deze producten en komen in financiële problemen.

Bij renteswaps wordt de variabele rente geruild tegen een vaste rente. Die rente bleek echter niet zo vast te zijn als de bank deed voorkomen. Zo bleek ABN AMRO later de rente eenzijdig te kunnen verhogen. Ook moesten bedrijven soms extra geldstortingen doen, omdat de swap door de gedaalde rente een negatieve waarde had gekregen, stelt Lakeman.

Hij eist namens een groep klanten van ABN AMRO dat de bank de bestaande swapcontracten vernietigt en de te veel geïnde rente terugbetaalt.

Een woordvoerder van ABN AMRO bevestigt een dagvaarding te hebben ontvangen. Maar hij kon nog geen inhoudelijk commentaar geven. "We bekijken het nu."

Burgemeester Den Haag praat met moskeeŰn

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag heeft dinsdag een ontmoeting met de besturen van moskeeën in de regio. Dat zei zijn woordvoerder maandag. Aanleiding zijn de recente aanslagen in Frankrijk.

Ook de Haagse politiechef Paul van Musscher en hoofdofficier van justitie Henk Korvinus schuiven bij het gesprek aan. De woordvoerder kon niets zeggen over eventuele extra veiligheidsmaatregelen. "Daar kan ik niet al te diep op ingaan. Maar het is van belang dat we in deze tijd in gesprek zijn en blijven."

Politiechef Van Musscher voert maandagmiddag al overleg met islamitische koepelorganisaties. Van Aartsen had vrijdag een ontmoeting met joodse instellingen.

Na de aanslagen in Frankrijk heeft de burgemeester het toezicht op Franse instellingen in de stad verscherpt.

[vid] Puber neukt bloedmooie juf van 23

De politie van Cottondale, in de Amerikaanse staat Alabama, heeft vorige week ene Jessica Bonnett Acker in de boeien geslagen. De niet onknappe, 23-jarige lerares is namelijk de koffer ingedoken met een 18-jarige leerling.

De mooie brunette blijkt een ware nymfomane. Hoewel ze op 31 mei 2014 nog in het huwelijksbootje is gestapt met een andere kerel, had ze nog niet genoeg aan één vent. Ze besloot het dan ook aan te leggen met een scholier, die de lekkere lerares maar wat graag aan zijn blanke sabel reeg.

Vorige week lekte de seksrelatie dan toch ook. Zowel de docente als de leerling in kwestie is flink aan de tand gevoeld. Acker heeft een volledige bekentenis afgelegd en heeft inmiddels haar ontslag ingediend. Ze is op borgtocht vrijgelaten en zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Gelukkig weer met een mooi animatiefilmpje!

MGS: Ground Zeroes spelen in First Person

Je kan de pc-versie van Metal Gear Solid V: Ground Zeroes modden, dat is wel bekend. De bekende modder-website Nexus heeft er een aantal staan. Sinds 8 januari is er een mod verschenen van –Pao waarmee je in first person Ground Zeroes kan spelen. YouTuber BenBlatcher zette zijn bevindingen online.

Zoals je kunt zien werkt de mod prima. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je nu niet ‘om de hoek’ kunt kijken, wat wel kan met het beeld van bovenaf. Voor degenen met een widescreen opzet is dit probleem veel minder aanwezig. Objecten verdwijnen als je er dichtbij staat en personen zien die heel dichtbij je staan geven wat uitdagingen, maar het is allemaal overkomelijk.

Er wordt nog steeds aan de mod gewerkt. Hopelijk zijn deze bugs er snel uitgehaald.

Geen verdachten brandstichting bij Duitse krant

Twee mannen die werden opgepakt in verband met de brandstichting bij de Hamburger Morgenpost zijn maandag vrijgelaten. Dat heeft de Duitse politie bekendgemaakt. De twee ontkennen iets met de brandstichting van doen te hebben gehad en ook forensisch onderzoek wees niet op betrokkenheid.

De brandstichting had afgelopen weekeinde plaats. Het vermoeden bestaat dat de aanleiding het afdrukken van enkele cartoons van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo is. Bij de brand gingen een deel van het archief verloren.

Eveneens maandag zei de Duitse regering dat bondskanselier Angela Merkel en diverse ministers deelnemen aan antiterreurdemonstratie die is georganiseerd door de Centrale Moslimraad van Duitsland en de Turkse gemeenschap in Berlijn. De bijeenkomst heeft dinsdag plaats bij de Brandburger Poort.

Zestien mensen opgepakt in Spanje om banden ETA

De Spaanse politie heeft zestien mensen opgepakt, onder wie twaalf advocaten, omdat ze banden zouden hebben met de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken maandag bekendgemaakt. De zestien worden aangeklaagd voor het lidmaatschap van een terreurorganisatie. Twaalf van hen worden ook aangeklaagd voor witwassen en belastingfraude.

Volgens het ministerie traden de mensen die zijn opgepakt op als schakels tussen de leiding van de ETA en ETA-leden die in de gevangenis zitten. De arrestaties hadden plaats in Madrid, in het noorden van de Baskenland en de regio Navarra.

De ETA heeft in 2011 een permanent staakt-het-vuren afgekondigd. De beweging wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op zo'n 830 mensen. De ETA strijdt al veertig jaar voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk.

Export gebruikte bedrijfsauto's daalt sterk

De onrust in Oekraïne is er mogelijk de oorzaak van dat de totale Nederlandse export van tweedehandsbedrijfsauto's vorig jaar sterk is gedaald, met ruim achttien procent tot 46.902. Dat meldde dienstverlener voor de autobranche VWE voertuiginformatie- en documentatie maandag.

Oekraïne is al jaren de belangrijkste afzetmarkt voor van dit soort gebruikte lichte bedrijfsauto's uit Nederland. In 2013 had het land nog een aandeel van 36,4 procent in de totale Nederlandse export van tweedehandsbedrijfsauto's. Het afgelopen jaar jaar kromp dat aandeel tot 30,6 procent.

VWE zegt dat de sterke afname van de export ook kan komen door de sterke vraag en hoge prijzen in Nederland.

Dubbele capaciteit voor alle pgb-aanvragen

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft twee keer zo veel mensen ingezet om het aantal aanvragen van persoonsgebonden budgetten deze maand te kunnen verwerken. Ook zijn veel extra mensen ingezet om alle telefonische vragen te kunnen beantwoorden. In totaal zitten nu ongeveer duizend SVB-medewerkers aan de telefoon of ze voeren de extra administratieve taken uit.

Sinds 1 januari lopen de zorgaanvragen voor pgb's via de gemeente, die de aanvraag indient bij de SVB. Na goedkeuring betaalt die het bedrag uit aan de zorgverleners. "Het is een gigantische operatie, het gaat om 250 duizend zorgcontracten", zegt een SVB-woordvoerder. De uitbetalingen moeten eind deze maand en begin februari plaatsvinden.

Man bekent aanrijding meisjes Someren

Een 46-jarige man uit Someren heeft maandag bekend dat hij vrijdagavond acht meisjes heeft aangereden en toen is doorgereden. Door de aanrijding raakten drie meisjes gewond.

De politie kwam de man op het spoor nadat zaterdag zijn beschadigde auto in Someren was gevonden. De verdachte werd zondag gezien op een bankje in Asten. Hij vertelde omstanders dat hij betrokken was geweest bij de aanrijding in Someren en vroeg hen om de politie te bellen.

De Brabander had twee nachten buiten geslapen, was verward en zwaar onderkoeld. De man is naar huis gegaan en meldde zich maandagochtend op het politiebureau. Hij is verhoord en daarna weer vrijgelaten. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt, meldt de politie maandag.

Aantal kroegen blijft dalen

Het aantal bars en cafés in Nederland blijft dalen, hoewel de omzet in de horeca inmiddels weer stijgt. Waren er in 2010 nog zo'n 8400 cafés, momenteel zijn het er nog 6800. In 2014 sloten er per saldo opnieuw meer dan vijfhonderd vestigingen de deuren. Dat blijkt uit cijfers van Datlinq, dat gegevens over aanbieders van eten en drinken bijhoudt.

Ook het aantal restaurants met een Nederlandse of Franse keuken nam vorig jaar af, met vier procent tot minder dan 4500. De consument blijft letten op zijn budget waardoor vaker restaurants met een Italiaanse, Griekse of Oosterse keuken worden gekozen. Van die zaken kwamen er vorig jaar dan ook bijna tweehonderd bij.

Het aantal lunchrooms, broodjeszaken en shoarmatenten zit eveneens in de lift. Restaurantjes waar tegen een relatief klein bedrag snel een hap kan worden gescoord, lijken het momenteel goed te doen. Maar niet alle ondernemers profiteren hiervan. Snackbars nemen juist weer licht in aantal af.

Datlinq telde in totaal 39.075 horecagelegenheden in Nederland. Dat zijn er 170 minder dan in 2013.

Afghaans kabinet eindelijk gepresenteerd

Na maanden uitstel is maandag het nieuwe kabinet van Afghanistan gepresenteerd. De lijst bevat 25 namen, plus die van genomineerden voor de posten van directeur van de Afghaanse inlichtingendienst en gouverneur van de centrale bank.

Salahuddin Rabbani, de vroegere voorzitter van de hoge vredesraad, wordt voorgedragen als minister van buitenlandse zaken. Stafchef van het leger Sher Mohammad Karimi moet minister van defensie worden en oud-generaal Noor-ur-Haq Ulomi minister van binnenlandse zaken. Inlichtingenchef Rahmathullah Nabil zou zijn functie behouden.

Alle voorgedragen ministers moeten door het parlement worden goedgekeurd.

Kogelspinnen ontdekt op Maasvlakte

Tussen stenen en basaltblokken op de Maasvlakte in Rotterdam zijn twee soorten kogelspinnen ontdekt die niet eerder in Nederland zijn waargenomen. Het gaat om de rotskogelspin, in het Latijn theridion hannoniae geheten en de donkere prachtkogelspin, ofwel de parasteatoda tabulata.

Dat meldde maandag het EIS Kenniscentrum Insecten op natuurbericht.nl. "De kogelspinnen zijn inheems in Europa en leven in rotsachtige gebieden. De donkere prachtkogelspin heeft zich echter ook aangepast aan een andere stenige omgeving: de soort wordt vaak gevonden bij gebouwen en andere menselijke constructies", meldt het kenniscentrum.

Ricksen op uitnodiging FIFA bij gala

Fernando Ricksen is maandagavond een van de gasten op het FIFA-gala waar onder meer de Gouden Bal wordt uitgereikt aan de Wereldvoetballer van het Jaar. De oud-international, die lijdt aan de spierziekte ALS, is maandag op uitnodiging van de wereldvoetbalbond afgereisd naar Zürich waar Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Manuel Neuer de kandidaten zijn voor de titel.

"Ik vind het geweldig om hierbij te zijn", meldde Ricksen bij aankomst in Zwitserland aan De Telegraaf. "Ik ben vanmorgen om 05.30 uur opgestaan en via Düsseldorf naar Zürich gevlogen. Ik vind het bijzonder dat ik voor zo'n groot gala met de beste voetballers van de wereld word gevraagd."

Machiavelliprijs voor RTL Nederland

RTL Nederland krijgt de Machiavelliprijs 2014. De jury vindt dat RTL de afgelopen 25 jaar heeft bewezen vaak meer te zijn dan alleen een grote, commerciële omroep. In veel opzichten vernieuwend, gedurfd en vooral ook bindend.

De prijs gaat jaarlijks naar een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Eerdere winnaars zijn onder meer burgemeester Eberhard van der Laan, Bauke Vaatstra (de vader van Marianne), bondscoach Bert van Marwijk en columnist Jan Blokker.

De uitreiking is woensdag 11 februari. De Stichting Machiavelli reikt de prijs dan voor de 26e keer uit.

Verliefde George Clooney relativeert prijzen

George Clooney kreeg tijdens de uitreiking van de Golden Globes zondag de Cecil B. DeMille Award uitgereikt voor zijn successen als acteur en regisseur, maar zijn meest dierbare succes is het ontmoeten van zijn vrouw Amal, zo maakte hij in zijn speech duidelijk.

"Het is nederig om iemand te vinden van wie je houdt. Het is nog beter als je daar je hele leven op gewacht hebt en dat leven 53 jaar oud is", vertelde een glunderende Clooney die zich vervolgens richtte op zijn vrouw. "Ik kan niet trotser zijn om jouw man te zijn."

Ondanks dat Clooney dankbaar is voor de oeuvreprijs, benadrukte hij dat het krijgen van prijzen bij lange na niet het belangrijkste is in het leven van een filmster. "Tachtig procent van de mensen hier verliest vandaag. Maar ik herinner me niet welke prijzen Lauren Bacall heeft gewonnen, maar wel haar tekst 'Je weet hoe je moet fluiten of niet, Steve?'." Ook verwees hij naar het nalatenschap van Robin Williams, die net als Bacall overleed in 2014.

Clooney weerhield zich er tijdens zijn speech niet van maatschappelijke onderwerpen aan te snijden en verwees naar de protesten in de nasleep van de aanslagen in Parijs. "Zij marcheerden ter steun van het idee dat we niet bang zijn."

Duitsland: Turkije moet extremisten tegenhouden

Turkije moet meer doen om te voorkomen dat extremisten de grens met Syrië oversteken en zich aansluiten bij Islamitische Staat of andere extremistische organisaties. Dat heeft het hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst Hans-Georg Maassen maandag gezegd.

Volgens de Duitse autoriteiten zijn zeker 550 mensen uit Duitsland naar Syrië en Irak vertrokken om zich aan te sluiten bij extremistische groepen. Ook uit andere landen zijn jihadstrijders naar het Midden-Oosten vertrokken. Maassen zei maandag dat Turkije een sleutelpositie bekleedt, omdat zo'n negentig procent van de islamisten via dat land doorreizen naar Syrië en Irak.

Pogingen om extremisten tegen te houden zijn volgens Maassen weliswaar gedeeltelijk succesvol, maar het aantal dat het einddoel bereikt is nog altijd te hoog. Maassen wil dan ook dat de Turken verdere maatregelen treffen.

De Turkse premier Ahmed Davutoglu brengt maandag een bezoek aan Berlijn.

Emile Ratelband onderweg naar ebolagebied

Emile Ratelband is maandagochtend met zijn vriendin Gitta de Wit vertrokken naar Guinee om daar ter plekke te helpen bij het bestrijden van de dodelijke ziekte ebola. Na een tussenstop in Parijs, vliegen ze door naar Conakry. Dit staat op de Facebookpagina van hun in december opgerichte stichting Stop Ebola.

Vorige maand schreef Gitta dat ze naar de GGD zijn geweest om inentingen te halen voor de reis en om zich te laten voorlichten over ziektes. Vorige week kreeg de stichting een bedrag waarvan Emile en Gitta vier ebolapakken konden kopen, vijfduizend stukken zeep en vijftig thermometers. Vorige week kregen de idealisten ook hun visa voor Guinee en Liberia.

Emile en Gitta hopen maandagavond om 23.00 uur te arriveren op de bestemming in Guinee. Dinsdagochtend hebben ze eerst een afspraak met de plaatselijke autoriteiten voordat ze aan het werk gezet worden, twitterde Emile.

In Weekend zei de positiviteitsgoeroe dat ze de 29e januari weer terug willen keren naar Nederland. "Ik ga gewoon drie weken helpen waar ik kan. Of ik nu moet klaarstaan voor de patiënten of doktoren te helpen motiveren. Ik kan zuurkoolstamppot of oliebollen maken, noem het maar op. Er is altijd wel dom werk nodig, waar ik dan mijn bijdrage aan kan leveren."

Emile zat eind november als een van de vele bekende Nederlanders in het belpanel voor de Samenwerkende Hulporganisaties om geld op te halen voor de ebolabestrijding.

Mogelijk antihomogeweld in cold case uit 2002

De 53-jarige Les Strijder is in 2002 mogelijk om het leven gekomen door antihomogeweld. Dat blijkt uit een nieuwe verklaring in de zaak. Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan deze cold case.

Een anonieme getuige heeft gezegd dat Strijder het slachtoffer was van antihomogeweld en heeft informatie gegeven over twee daders. De uitzending van Opsporing Verzocht gaat over wat er inmiddels duidelijk is over die twee.

Strijder werd op 22 november 2002 dood gevonden op de Bosberg. Die parkeerplaats langs de A27 bij Hilversum was toen een bekende ontmoetingsplaats voor homo's. Strijder lag in de berm naast zijn auto, waarvan de motor nog draaide.

Hij leek te zijn overleden aan een hartaanval en het onderzoek werd al snel gesloten. Het bleef echter onduidelijk waarom Strijder op de Bosberg was.

KNMI waarschuwt ook voor windstoten Limburg

In Limburg kunnen in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw zware windstoten voorkomen met snelheden van 80 kilometer per uur. Dat meldt het KNMI.

Eerder waarschuwde het weerinstituut al dat in de kustgebieden maandag ook weer zware windstoten tot 90 kilometer per uur passeren. Het betreft de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en Groningen.

In de avond neemt de wind tijdelijk af, maar in de nacht van maandag op dinsdag en dinsdagmorgen kunnen er in het noordwestelijk kustgebied opnieuw zware windstoten voorkomen. Maandagavond gaat het ook in de Limburgse heuvels opnieuw hard waaien.

Het stormachtige weer begon vrijdag. Ook zaterdag en zondag was het onstuimig.

SpaceX-schip meert aan bij ISS

Een lading boodschappen en verlate kerstcadeaus is maandag eindelijk aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. Dat heeft SpaceX, het bedrijf dat de Dragon-capsule naar het ISS stuurde, gezegd.

De Dragon werd twee dagen geleden gelanceerd en arriveerde maandag in alle vroegte bij het ISS. Astronaut Butch Wilmore haalde de capsule met een speciale robotarm binnen. De 2300 kilo goederen komen op het juiste moment, want de mondvoorraad van de astronauten begon op te raken.

De vorige capsule met vracht en voedsel explodeerde in oktober bij de lancering. De nieuwe Dragon-capsule had motorproblemen, waardoor de lancering moest worden uitgesteld.

Provincie Groningen wil gasbesluit aanvechten

De provincie Groningen stapt vrijwel zeker naar de Raad van State om in beroep te gaan tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp. Dat meldt gedeputeerde William Moorlag maandag.

De minister van Economische Zaken besloot om komend jaar 3 miljard kuub aardgas minder te winnen dan oorspronkelijk het plan was. Moorlag wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. "De draagkracht in Groningen voor de gaswinning neemt af", zegt hij. "Het wordt tijd dat de Raad van State gaat kijken of de veiligheid van de Groningers in het geding is. Laat ze maar oordelen of er nu gas wordt gewonnen op een verantwoord niveau of dat de gaskraan verder dicht moet."

Rusland gelooft in opheffen sancties

Handelsrestricties tussen Rusland en de EU zullen worden opgeheven. Dat is de stellige overtuiging van de Russische regering, zo bevestigde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov maandag tegenover persbureau RIA.

Volgens Lavrov, die overigens geen tijdspanne noemde, gelooft Moskou in het verdwijnen van de 'kunstmatige barrières'. Daarnaast is er volgens hem ruimte voor de twee kampen om te komen tot 'gelijkwaardige' samenwerking.

Rusland wordt hard geraakt door de westerse sancties die zijn ingevoerd als gevolg van de annexatie van de Krim. Ook kampt het land met de gevolgen van de enorme daling van de olieprijs en de verzwakking van de roebel. Daardoor loopt onder meer het begrotingstekort van het land op.

VN veroordelen aanslagen Nigeria

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft maandag de aanslagen van de afgelopen tijd in Nigeria, waarbij honderden doden vielen, veroordeeld. Ban zei geschokt te zijn door de berichten over een bloedbad dat is aangericht bij een aanval op de plaats Baga, in de deelstaat Borno.

Bij de slachtpartij bij Baga, dat vlakbij de grens met Tsjaad ligt, vielen volgens sommige berichten tweeduizend doden. Bovendien zou zaterdag een 10-jarig meisje zijn ingezet als zelfmoordterroriste. Bij de aanslag op de markt in Maidugri die ze zou hebben uitgevoerd kwamen negentien mensen om het leven.

Veteranenhuis op slot wegens band met motorclub

Het Veteranenhuis in Breda moet op zoek naar een nieuwe plek wegens een band met veteranenmotorclub Veterans MC. Leden van de de club, die volgens de politie tot de beruchte zogeheten outlawmotorclubs behoort, komen er eens per week bijeen. De huur is opgezegd.

"Na onderzoek is ons gebleken dat de voorgenomen activiteiten niet passen in de wijk. Als uw stichting op voorhand open kaart had gespeeld was het zeker niet tot een bruikleen gekomen", schrijft de locoburgemeester van Breda in een brief aan het Veteranenhuis. De Stichting Veteranenhuis heeft maandag een kort geding aangespannen tegen de gemeente.

Het Veteranenhuis in Breda is een initiatief van motorclub Veterans MC. Leden van de Veterans zijn (oud-)militairen die in het buitenland hebben gediend. Maar volgens de politie hoort de club thuis in het rijtje van omstreden motorclubs zoals de Hells Angels, Satudarah en Bandidos.

Nieuwe bedenkingen tegen Duits tolplan

Het onafhankelijke wetenschappelijk bureau van de Duitse Bondsdag heeft grote juridische bedenkingen bij de tolplannen voor personenauto's van minister Alexander Dobrindt van Verkeer. De wettelijke basis is vermoedelijk in strijd met Europees recht, aldus het adviesorgaan.

Het bureau heeft kritiek op het "complexe samenspel van verscheidene belastings- en ontheffingsbeslissingen". Daarnaast stelt het, in een advies dat de krant Franfurter Allgemeine Zeitung heeft ingezien, dat ook indirecte discriminatie van buitenlandse automobilisten in strijd is met het Europees recht.

De plannen voorzien in het heffen van tol voor alle personenauto's. Duitse kentekenhouders worden echter via een verlaging van wegenbelasting volledig gecompenseerd.

De tolplannen voor personenauto's dragen volgens het wetenschappelijk bureau ook het gevaar in zich dat Duitse bedrijven worden bevoordeeld boven buitenlandse. Ook dat zou in strijd zijn met Europees recht.

Cambuur huurt Bytyqi van Manchester City

De Oostenrijker Sinan Bytyqi voetbalt de rest van het seizoen voor SC Cambuur. De Friese club huurt de 19-jarige jeugdinternational van Manchester City.

Bytyqi is de tweede speler van de Engelse grootmacht die de tijdelijke overstap naar Cambuur maakt. Eerder werd Albert Rusnák al van City gehuurd maar hij is in de winterstop verkocht aan FC Groningen.

Technisch manager Marcel Keizer is verheugd met de nieuwe aanwinst. "We zijn heel blij met de goede verstandhouding met Manchester City. Voor ons is het een perfecte manier om onze selectie van kwaliteit te voorzien en voor City om zijn jeugdspelers te laten rijpen en wennen aan het spelen onder druk. Bytyqi is daar een mooi voorbeeld van. Hij is een creatieve speler die op alle posities rond de spits uit de voeten kan", aldus Keizer.

Kleine panda ontsnapt uit Artis

Een kleine panda wist zaterdagmiddag door het stormachtige weer uit Artis te ontsnappen. Een dakplaat van zijn verblijf raakte los door de wind, waarop het dier ervandoor ging. Na een urenlange zoektocht werd de panda gesignaleerd in een boom aan de Plantage Muidergracht, niet ver van de dierentuin.

Verzorgers kwamen er vrij snel achter dat het dier weg was, zei een woordvoerder naar aanleiding van een bericht in Het Parool. Na een melding bij de politie dat iemand een rode wasbeer had gezien, kon het dier worden gevangen. Het mannetje is de enige kleine panda in de Amsterdamse dierentuin.

'Nederland moet Syrische dochters toelaten'

Nederland schiet zwaar tekort bij de gezinshereniging van Syrische vluchtelingen. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) moet oog hebben voor met name de kwetsbaarheid van achtergebleven dochters en hen toelaten tot ons land. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens maandag.

Volgens Teeven komen de kinderen boven de 18 niet in aanmerking voor gezinshereniging, tenzij ze bijvoorbeeld een fysieke of geestelijke beperking hebben. Maar het College stelt dat de staatssecretaris daarmee voorbijgaat aan de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn. Daar staat in dat alle persoonlijke feiten en omstandigheden van het gezin moeten worden meegewogen.

Obama komt met nieuwe plannen voor bescherming van data

President Barack Obama komt met nieuwe plannen om het recht op privacy van Amerikanen beter te beschermen. De ideeën voor wetten die privacy garanderen worden vandaag gepresenteerd tijdens een toespraak van de Federal Trade comission, en de plannen zullen waarschijnlijk ook deel uit gaan maken van de State of the Union, de jaarlijkse toespraak van de president tot de leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Die toespraak vindt plaats op 20 januari.

Het plan van Obama bevat drie belangrijke pijlers. Het eerste punt is dat er een nieuwe wet moet komen die bedrijven moet verplichten binnen 30 dagen een hack bekend te maken als er persoonlijke data van klanten gestolen zijn. Dit plan is waarschijnlijk een reactie op de cyberaanval op grote bedrijven zoals Target en Home Depot vorig jaar april, toen er meer dan 53 miljoen e-mailadressen en 56 miljoen creditcardgegevens ontvreemd werden. Een onderdeel van deze wet is ook dat de internationale handel in gestolen identiteiten strafbaar wordt gesteld.

De tweede pijler is het weer in leven blazen van de Consumer Privacy Bill of Rights, een wet die in 2012 het levenslicht zag. De wet focust zich op grote Amerikaanse bedrijven die gegevens verzamelen van hun klanten en deze dan verkoopt aan derden. De Consumer Privacy Bill of Rights geeft Amerikanen veel meer macht over hoe hun gegevens verzameld worden en welke gegevens verzameld worden. De wet wordt nog aangepast door wetmakers, maar de versie uit 2012 kun je hier vinden.

De derde pijler richt zich op studenten. Obama wil dat er een verbod komt voor educatieve bedrijven op het verzamelen van data door middel van educatieve apps en software en deze dan verkopen aan derden, of zelf gebruiken om gerichte advertenties te maken.

De wetsvoorstellen van Obama komen als een verrassing. Na de grote cyberaanval op Sony zei Obama in een toespraak dat hacks zoals deze precies de reden zijn waarom geheime diensten extra bevoegdheden moeten krijgen om de daders te kunnen arresteren.

Obama
Obama komt met nieuwe plannen voor bescherming van data

Nielson krijgt Gouden single in BelgiŰ

Het nummer Sexy Als Ik Dans van de Nederlandse zanger Nielson heeft een Gouden single verdiend in België. Nielson kreeg de onderscheiding maandag in het ochtendprogramma van de Vlaamse Q-music.

Nielson ontving de Gouden single omdat het nummer Sexy Als Ik Dans meer dan vijftienduizend keer over de Belgische toonbank ging. "Dit is echt bijzonder voor me. Ik had mij geen beter begin van mijn carrière kunnen wensen", aldus de singer-songwriter.

Sven Ornelis, een van de dj's van het ochtendprogramma Ornels & Vancoillie, vindt het ook een bijzondere prestatie. "Het gebeurt niet zo vaak dat Nederlandse artiesten het ook zo maken in België", vertelde hij aan Nielson.

Sexy Als Ik Dans ontving in november een platina award in Nederland. Het nummer werd in eigen land meer dan dertigduizend keer verkocht.

Geen zorgen bij Haase over Australian Open

Ondanks zijn opgave bij het tennistoernooi in Auckland maakt Robin Haase zich geen zorgen over zijn deelname aan de Australian Open. "Dit heeft geen gevolgen", aldus de Haagse tennisser. "Ik ben vorige week voor mijn wedstrijd ziek geworden en daar had ik last van."

Haase staakte zondag de strijd in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi, waarin hij aantrad tegen de Fransman Jules Marie. Haase had de eerste set in de tiebreak verloren en stond in het tweede bedrijf met 5-1 achter, toen hij ziek opgaf.

De Australian Open begint komende maandag.

Grote verbazing bij ADO over 'omkoping'

ADO Den Haag heeft met grote verbazing kennis genomen van de berichtgeving dat er mogelijk sprake is geweest van omkoping bij een oefenduel vorig week in Spanje. "We zijn echt vol verbazing", aldus de zegsvrouw van de club. "We hebben geen vreemde dingen gezien en er zijn geen gekke doelpunten gevallen. Het is echt heel raar dat er nu wordt gesproken van een verdacht duel."

Het International Centre for Sport Security (ICSS), een organisatie die de integriteit van de sport bewaakt, maakte maandag in de Volkskrant melding van mogelijke omkoping bij de wedstrijd. De Hagenaars wonnen tijdens het trainingskamp in Spanje met 2-0 van de Albanese kampioen Skenderbeu Korce, dankzij twee goals in het laatste kwartier.

Vorige week werden ook al vraagtekens gezet bij de uitslag van het duel sc Heerenveen - Standard Luik, eveneens in Spanje.

Turtle Beach XO Seven

Hoewel je bij een Xbox One een "headset" krijgt en deze voldoende audio biedt voor één van je oren, wil je als gamer toch beide oren optimaal kunnen gebruiken om te kunnen profiteren van de ‘next-gen’ ervaring. Voor iedereen die een headset voor Xbox One overweegt, is de Turtle Beach XO Seven zeker een goede optie, want deze headset is synoniem met zowel bouw- als audiokwaliteit en voelt aan als een premium product - zelfs tot de verpakking aan toe.

Specialist The Doctors weg na doodsbedreiging

Dokter James Sears verlaat binnenkort de medische Net5-serie The Doctors, omdat hij wordt verdacht van het bedreigen van een man. Dat schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Volgens justitiële bronnen van TMZ heeft de dokter de beste vriend van zijn vriendin met de dood bedreigd. Deze Pete Scalisi had haar opgehaald nadat ze zich afgelopen maand ongerust voelde bij Sears thuis waar zich iets had voorgedaan.

Aan de politie heeft de vrouw verteld dat Sears in woede uitbrak. Hij belde Scalisi en beschuldigde hem van ontvoering. Daarna reed Sears naar Scalisi's huis waar hij hem toeschreeuwde: "Ik ga je vermoorden". Scalisi deed daarop aangifte.

Volgens TMZ zal James Sears de medische serie The Doctors, die in Nederland op zondagochtend door Net5 wordt uitgezonden, spoedig verlaten. Hij is naar verluidt nog niet verhoord door de politie, omdat de politie hem niet kan vinden.

Titelverdediger Japan start AziŰ Cup met zege op debutant Palestina

Titelverdediger Japan is de Azië Cup maandag in het Australische Newcastle begonnen met een 4-0-zege op debutant Palestina. Twee doelpunten werden gemaakt door spelers met een verleden bij VVV-Venlo.

Keisuke Honda, inmiddels wereldster bij AC Milan, schoot kort voor rust vanaf de strafschopstip raak. Maya Yoshida, die ruim drie seizoenen in Venlo speelde en nu uitkomt voor Southampton, maakte in de vijftigste minuut de vierde treffer. Eerder hadden Yasuhito Endo en Shinji Okazaki al gescoord voor de viervoudig voetbalkampioen van Azië.

Dankzij een 1-0-zege op Filipijnen had Palestina zich in de finale van de AFC Challenge Cup voor het eerst geplaatst voor de Azië Cup. De andere wedstrijd in de groep ging tussen Jordanië en Irak. In Melbourne werd met 1-0 voor Irak. De enige treffer van de wedstrijd werd gemaakt door Yaser Kasim. 

Over vier dagen speelt Palestina tegen Jordanië en neemt Japan het op tegen Irak. Dinsdag wordt begonnen met de tweede speelronde van de groepsfase. In groep A speelt Australië tegen Oman en moet Koeweit tegen Zuid-Korea. Mochten Australië en Zuid-Korea winnen, dan plaatsen beide landen zich voor de kwartfinale. 

Geen extra kosten meer voor sms'en binnen EU

T-Mobile komt met een nieuw mobiel abonnement waarbij niet meer extra betaald hoeft te worden voor bellen en sms'en binnen Europa. Naar eigen zeggen is de telecomprovider daarmee de eerste in Nederland. Vaak volgen providers in Nederland elkaars prijsontwikkelingen op de voet.

Met het nieuwe abonnementenmodel 'Stel Samen en Stel Bij', dat vanaf volgende week beschikbaar is, kunnen klanten binnen hun bundel tot 120 minuten bellen naar, in en tussen een groot aantal Europese landen. Binnen de huidige abonnementen rekent T-Mobile daar nog 23 cent per minuut voor.

Sms'en in Europa wordt helemaal gratis. Een grensoverschrijdend sms'je binnen Europa kost bij het bedrijf nu nog 6 cent per bericht.

De nieuwe mogelijkheid geldt alleen voor klanten die het nieuwe contract afsluiten, of hun bestaande abonnement overzetten. Een woordvoerder benadrukte maandag dat de prijzen vergelijkbaar blijven met voorheen.

Speurhonden in jungle om Kris en Lisanne

Een team met speurhonden en begeleiders uit Nederland is zondag lokale tijd in Panama voor de tweede keer de jungle ingegaan om te zoeken naar meer stoffelijke resten van de omgekomen meisjes Lisanne Froon en Kris Kremers. Dat heeft de stichting Reddingshonden RHWW maandag gemeld.

De zes honden met zes begeleiders zijn zaterdag vertrokken en hebben zich aangesloten bij een Panamees zoekteam en drie Nederlandse experts. Onder hen is forensisch patholoog Frank van de Goot. De Nederlandse experts waren al eerder op pad gegaan.

Het speurhondenteam zocht vorig jaar ook al in de Panamese jungle, maar dat had toen geen resultaat. "Nu er bij de rivier resten van de meisjes zijn gevonden, is het gebied waar de honden kunnen zoeken beter afgeperkt. De vorige keer is op tal van mogelijke plekken gezocht, maar toen was er nog geen spoor opgedoken", aldus de woordvoerder van de familie van Lisanne Froon maandag.

Paus: terreur gevolg van 'afwijkende religie'

Paus Franciscus heeft het religieus fundamentalisme veroordeeld dat de inspiratie vormde voor de aanslagen in Parijs en het geweld in het Midden-Oosten. Volgens de paus zijn de daders tot slaaf gemaakt van een 'afwijkende vorm van religie', die God slechts gebruikt als ideologisch voorwendsel om massamoorden te plegen.

In zijn jaarlijkse beleidtoespraak voor ambassadeurs in het Vaticaan riep Franciscus op tot een unaniem antwoord van de internationale gemeenschap om een eind te maken aan 'fundamentalistische terreur'. Hij vroeg moslimleiders in het bijzonder om de extremistische interpretatie van hun geloof dat dergelijk geweld rechtvaardigt af te keuren.

Volgens de paus zijn de aanslag het gevolg van een 'weggooicultuur', waarin mensen en zelfs God simpelweg worden verworpen.

Vrijspraak in homoproces Egypte

Een Egyptische rechtbank heeft maandag 26 mannen vrijgesproken die door de politie in Caïro waren opgepakt op verdenking van 'zinnelijke uitspattingen' en ontuchtige handelingen in een openbaar badhuis. De zaak baarde veel opzien nadat een regeringsgezinde televisiezender vorige maand beelden had uitgezonden van arrestanten die halfnaakt door de politie werden afgevoerd.

De rechtbank had maar drie zittingen nodig om tot de uitspraak te komen. Tijdens de zittingen ruzieden familieleden met journalisten die foto's van de verdachten probeerden te maken.

Volgens de Egyptische homogemeenschap werden in 2014 zeker 150 homo's gearresteerd of berecht.

Frankrijk mobiliseert veiligheidstroepen na aanslagen

Frankrijk heeft tienduizend leden van de veiligheidstroepen gemobiliseerd om het land en de bevolking te beschermen tegen aanslagen. Dat heeft het Franse ministerie van defensie maandag bekendgemaakt. Volgens minister Jean-Yves Le Drian worden de veiligheidstroepen vanaf dinsdag ingezet en vooral op plekken die gevoelig liggen. Ook wordt er gezocht naar een 'waarschijnlijke handlanger' van de daders die vorige week een bloedbad aanrichtten.

Volgens premier Manuel Valls is de zoektocht naar de handlanger uiterst urgent, omdat 'het gevaar nog altijd aanwezig is'. Hij zei op televisiezender BFM dat Frankrijk in oorlog is met 'terrorisme, tegen jihadisme en tegen de radicale islam'.

De weduwe van een van de aanvallers, Hayat Boumedienne, stak vorige week donderdag de grens tussen Turkije en Syrië over, de dag voor de gijzeling bij een joodse supermarkt in Parijs. Dat zei de Turkse minister van buitenlandse zaken maandag. Ze zou op 2 januari vanuit Madrid naar Turkije zijn gereisd en tot afgelopen donderdag in een hotel in Istanbul hebben verbleven.

Libanese veiligheidstroepen grijpen in bij gevangenis

Libanese veiligheidstroepen hebben maandag gedetineerden die vastzitten in een beruchte gevangenis overgeplaatst. Uit onderzoek was gebleken dat sommigen telefonisch contact hadden gehad met een man die later een zelfmoordaanslag uitvoerde die aan negen mensen het leven kostte. Dat heeft een bron bij de Libanese autoriteiten gezegd.

Volgens het Libanese staatspersbureau hebben sommige gevangenen hun matras in brand gestoken uit protest tegen de overplaatsingen. Dat de autoriteiten veel gelegen is aan de overplaatsingen bleek wel uit het machtsvertoon dat ermee gepaard ging. Op beelden van de lokale televisie was te zien dat er helikopters boven de gevangenis cirkelden en dat er ambulances af en aan reden.

De zelfmoordaanslag had zaterdag plaats bij een koffiezaak en de verantwoordelijkheid is opgeëist door het Nusra-front. Het Libanese ministerie van binnenlandse zaken liet echter weten dat onderzocht wordt of de aanslag is gepleegd door de extremistische organisatie Islamitische Staat.

De aanslag past in een patroon van geweld waar delen van Libanon onder zuchten. Het geweld houdt verband met de burgeroorlog in buurland Syrië.

Achtste zege op rij voor de Hawks

De basketballers van Atlanta Hawks zijn bezig aan een fraaie reeks in de Amerikaanse competitie NBA. De ploeg behaalde zondag in de wedstrijd tegen Washington Wizards de achtste overwinning op rij. De Hawks wonnen het duel met 120-89. Het was bovendien de 22e zege in de laatste 24 wedstrijden.

De Hawks maakten het verschil met de Wizards met onder meer zestien driepunters.

Miami Heat was met 104-90 te sterk voor Los Angeles Clippers. Chris Bosh was de grote man bij de Heat met 34 punten.

Alle uitslagen van zondag:

Atlanta - Washington 120 - 89
LA Clippers - Miami 90 - 104
Memphis - Phoenix 122 - 110 wnv
Sacramento - Cleveland 103 - 84
LA Lakers - Portland 94 - 106

Verkopen horeca nemen weer toe

De horeca in Nederland herstelt zich. De omzet in de branche groeide vorig jaar met 4,6 procent tot 13,8 miljard euro, blijkt uit nieuwe cijfers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Over 2013 meldde de brancheorganisatie nog een krimp.

Het vertrouwen van cafébazen, restauranthouders en hoteliers zit weer in de lift. Een derde van de horecaondernemers verwacht een verdere omzetgroei in 2015.

De plus in de verkopen wordt voornamelijk gedragen door een toename van het aantal consumpties en hotelovernachtingen die werden afgerekend. Prijsstijgingen spelen slechts een beperkte rol.

Ongeveer 55 procent van de ruim dertigduizend horecabedrijven laat weer groei zien, zei KHN-Lodewijk van der Grinten maandag bij de opening van vakbeurs Horecava in de Amsterdamse RAI. "Maar er is zorg over de 45 procent die nog moeite heeft om herstel te tonen."

Verdachte aangehouden na dood vrouw Rotterdam

In Amsterdam is een man aangehouden die betrokken zou zijn bij de dood van een 43-jarige vrouw, zaterdag aan de Oudedijk in Rotterdam. De man heeft zich zelf gemeld bij een politiebureau in de hoofdstad, meldde een woordvoerster van de politie in de havenstad.

Na het misdrijf zette de politie direct een grote zoektocht op touw. Aangezien het om een zwaar misdrijf gaat en het een verwarde man is, werd besloten zijn identiteit bekend te maken en foto te verspreiden.

Tientallen mensen uit het hele land gaven tips. Uiteindelijk meldde de verdachte zich maandag iets voor 09.00 uur. Uit verder onderzoek moet blijken wat er precies gebeurd is in de woning aan de Oudedijk.

Serveerster mishandeld door ontevreden hotelgast

Een Duitser die te gast was in een hotel in het Groningse Zuidbroek is zondagochtend uit zijn bol gegaan omdat bepaalde smoothies en eieren op waren. De 32-jarige man begon eerste met spullen te smijten en koelde vervolgens zijn woede op een serveerster, liet de politie maandag weten.

De 64-jarige serveerster werd door de man vastgegrepen en richting de ingang van het hotel gesleurd. Hij liet haar los toen andere hotelmedewerkers opdoken.

De Duitser werd door de politie bij zijn hotelkamer aangehouden en is inmiddels weer op vrije voeten. De serveerster hield aan de mishandeling een pijnlijke rug over. Het hotel ligt aan de snelweg A7 in Zuidbroek.

Olieprijzen op laagste peil in bijna zes jaar

De olieprijzen zijn maandag gedaald tot de laagste niveaus sinds het voorjaar van 2009. De daling volgde op een verlaging van de prijsprognose door Goldman Sachs en een oproep van Venezuela aan OPEC om met maatregelen te komen om de prijzen te laten stijgen.

Goldman Sachs verwacht dat de prijs van een vat Amerikaanse olie binnen drie maanden op 41 dollar staat en die van Brentolie in dezelfde termijn op 42 dollar. Rond 10.07 uur was de prijs van Amerikaanse olie met 2,4 procent gedaald tot 47,17 dollar per vat en was Brentolie 2,8 procent goedkoper geworden op 48,73 dollar per vat.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei in Iran dat OPEC, waartoe Venezuela behoort, zich moet inspannen om de prijs te laten stijgen tot honderd dollar per vat om een 'economisch evenwicht' te bereiken. OPEC weigert tot dusver de eigen productie te verlagen.

Chinese politie verijdelt aanslagen Xinjiang

Chinese politieagenten hebben maandag zes mannen doodgeschoten die op het punt zouden hebben gestaan bomaanslagen te plegen in de westelijke regio Xinjiang. Dat hebben een woordvoerder van het lokale bestuur en een nieuwssite van de overheid gemeld.

Volgens de website TS News stuitten agenten in de plaats Shule na een melding op een man die zich verdacht gedroeg. Ze schoten hem dood toen hij hen met een bijl te lijf ging en een explosief tot ontploffing probeerde te brengen. In een vervolgoperatie waarover verder geen details werden gegeven werden nog eens vijf mannen die bommen bij zich hadden doodgeschoten. Agenten en omstanders bleven ongedeerd. Een medewerker van de afdeling voorlichting van Shule bevestigde het bericht, maar wilde geen bijzonderheden verschaffen.

Over de identiteit van de verdachten werden geen mededelingen gedaan. In de afgelopen twee jaar zijn binnen en buiten de regio meer dan vierhonderd mensen gedood bij geweld dat aan radicale Oeigoeren in Xinjiang wordt toegeschreven. De oorspronkelijke, overwegend islamitische bewoners van het gebied voelen zich economisch en cultureel steeds meer overvleugeld door Han-Chinezen.

Druk overleg over verspreiding Charlie Hebdo

Het zijn drukke dagen bij tijdschriftendistributeur Betapress. Het bedrijf heeft vijfhonderd exemplaren van de komende editie van Charlie Hebdo naar Nederland weten te krijgen. Directeur Kris Serrien zei maandag dat er veel belangstelling voor is. De vijfhonderd exemplaren in Nederland worden verspreid over zo'n zestig tot tachtig verdeelpunten.

Vrijdagmiddag wist de distributeur/importeur een akkoord te bereiken met de exporteur van het blad in Frankrijk. In Nederland komen de - nu al legendarische - exemplaren te liggen bij enkele boekenwinkels en winkelketens, maar ook bij treinstations en op Schiphol, zegt Serrien. Het blad is woensdag in Frankrijk klaar voor transport en hij hoopt dat de Charlie Hebdo's die avond of anders donderdag al in Nederland zijn.

"Een paar jaar geleden zijn we gestopt met het blad omdat er hier geen interesse meer voor was. Dat is nu natuurlijk weer heel anders."

Golden Globes: de winnaars

Gisteravond laat was het dan zover: de graadmeter voor de Oscars, de Golden Globes, werden uitgereikt.

Zie hieronder de complete lijst met winnaars:

Beste film – Drama
Winnaar: Boyhood

Foxcatcher
The Imitation Game
Selma
The Theory of Everything

Hoofdrol (man) – Drama
Winnaar: Eddie Redmayne – The Theory of Everything

Steve Carell – Foxcatcher
Benedict Cumberbatch – The Imitation Game
Jake Gyllenhaal – Nightcrawler
David Oyelowo – Selma

Hoofdrol (vrouw) - Drama
Winnaar: Julianne Moore – Still Alice

Jennifer Aniston – Cake
Felicity Jones – The Theory of Everything
Rosamund Pike – Gone Girl
Reese Witherspoon – Wild

Beste film – Comedy/ Musical
Winnaar: The Grand Budapest Hotel

Birdman
Into the Woods
Pride
St. Vincent

Hoofdrol (man) - Comedy/ Musical
Winnaar: Michael Keaton – Birdman

Ralph Fiennes – Grand Budapest Hotel
Bill Murray – St. Vincent
Joaquin Phoenix – Inherent Vice
Christoph Waltz – Big Eyes

Hoofdrol (vrouw) – TV Drama
Winnaar: Ruth Wilson – The Affair

Claire Danes – Homeland
Viola Davis – How to Get Away With Murder
Julianna Margulies – The Good Wife
Robin Wright – House of Cards

Beste regisseur
Winnaar: Richard Linklater – Boyhood
Wes Anderson – Grand Budapest Hotel
David Fincher – Gone Girl
Ava DuVernay – Selma
Alejandro G. Inarritu – Birdman

Hoofdrol (man) – TV Drama
Winnaar: Kevin Spacey – House of Cards

Clive Owen – The Knick
Liev Schreiber – Ray Donovan
James Spader – The Blacklist
Dominic West – The Affair

Beste TV Drama
Winnaar: The Affair

Downton Abbey
Game of Thrones
The Good Wife
House of Cards 

Hoofdrol (vrouw) – TV Miniseries or Movie
Winnaar: Maggie Gyllenhaal – The Honorable Woman

Jessica Lange – American Horror Story: Freak Show
Frances McDormand – Olive Kitteridge
Frances O’Connor – The Missing
Alison Tolman – Fargo

Beste buitenlandse film
Winnaar: Leviathan, Russia
Force Majeure (Turist), Sweden
Gett: The Trial of Viviane Amsalem Gett, Israel
Ida, Poland/Denmark
Tangerines (Mandariinid), Estonia

Hoofdrol (man) – TV Comedy
Winnaar: Jeffrey Tambor – Transparent

Don Cheadle – House of Lies
Ricky Gervais – Derek
Louis C.K. – Louie
William H. Macy – Shameless

Beste scenario
Winnaar: Alejandro G. Inarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo – Birdman

Wes Anderson – The Grand Budapest Hotel
Gillian Flynn – Gone Girl
Richard Linklater – Boyhood
Graham Moore – The Imitation Game

Bijrol (vrouw)
Winnaar: Patricia Arquette – Boyhood

Jessica Chastain – A Most Violent Year
Keira Knightley – The Imitation Game
Emma Stone – Birdman
Meryl Streep – Into the Woods

Beste animatiefilm
Winnaar: How to Train Your Dragon 2
Big Hero 6
The Book of Life
Boxtrolls
The Lego Movie

Hoofdrol (vrouw) - Comedy/ Musical
Winnaar: Amy Adams – Big Eyes

Emily Blunt – Into the Woods
Helen Mirren – The Hundred-Foot Journey
Julianne Moore – Maps to the Stars
Quvenzhané Wallis – Annie

Bijrol (man) – Series, Miniseries, of TV film
Winnaar: Matt Bomer – The Normal Heart
Alan Cumming – The Good Wife
Colin Hanks – Fargo
Bill Murray – Olive Kitteridge
Jon Voight – Ray Donovan

Beste song
Winnaar: Glory – Selma (John Legend, Common)
Big Eyes – Big Eyes (Lana Del Rey)
Mercy Is – Noah (Patti Smith, Lenny Kaye)
Opportunity – Annie (Greg Kurstin, Sia Furler, Will Gluck)
Yellow Flicker Beat – The Hunger Games: Mockingjay — Part 1 (Lorde)

Beste soundtrack
Winnaar: Johann Johannsson – The Theory of Everything
Alexandre Desplat – The Imitation Game
Trent Reznor, Atticus Ross – Gone Girl
Antonio Sanchez – Birdman
Hans Zimmer – Interstellar

Beste TV Comedy of Musical
Winnaar: Transparent

Girls
Jane the Virgin
Orange Is the New Black
Silicon Valley

Hoofdrol (vrouw) – TV Comedy/ Musical
Winnaar: Gina Rodriguez – Jane the Virgin

Lena Dunham – Girls
Edie Falco – Nurse Jackie
Julia Louis-Dreyfus – Veep
Taylor Schilling – Orange Is the New Black

Hoofdrol (man) – TV Miniseries or Movie
Winnaar: Billy Bob Thornton – Fargo

Martin Freeman – Fargo
Woody Harrelson – True Detective
Matthew McConaughey – True Detective
Mark Ruffalo – The Normal Heart

Beste TV Miniseries TV film
Winnaar: Fargo
The Missing
True Detective
The Normal Heart
Olive Kitteridge

Bijrol (vrouw) – Serie, Miniserie of TV film
Winnaar: Joanne Froggatt – Downton Abbey
Uzo Aduba – Orange Is the New Black
Kathy Bates – American Horror Story: Freak Show
Allison Janney – Mom
Michelle Monaghan – True Detective

Bijrol (man)
Winnaar: J.K. Simmons – Whiplash
Robert Duvall – The Judge
Ethan Hawke – Boyhood
Edward Norton – Birdman
Mark Ruffalo – Foxcatcher

Messi: "Ik wil helemaal niet weg."

Lionel Messi heeft al de verhalen over zijn vertrek bij Barcelona bestempeld als leugens. Hij zou bij zijn coach Luis Enrique hebben gevraagd om een stap naar een andere club, maar volgens Messi klopt er niets van.

"Ik heb nergens om gevraagd", zei de Argentijnse sterspeler na de zege zondag op Atlético Madrid. "Ik wil helemaal niet ergens anders heen. Ik heb gehoord dat mijn vader zou hebben gesproken met Chelsea en Manchester City, maar dat zijn allemaal leugens. Ik zou ook een slechte relatie hebben met Guardiola, Etoo, Ibrahimovic en Bojan. Ze zouden zijn vertrokken door mij, maar ook dat klopt niet. Ik heb ook zeker geen ruzie met Luis Enrique."

Messi wordt er een beetje moe van zichzelf te verdedigen. "Ik zou de club runnen, maar ook dat is grote onzin. Ik ben slechts een speler en neem geen beslissingen."

iZombie van CW komt tot leven in eerste trailer

Na Veronica Mars zoeken de makers van deze hitserie het in een andere hoek, namelijk de ''living dead'' hoek: iZombie is een feit. 

In de trailer zien we Rose McIver als een jonge zombie die werkt in een mortuarium. Daar heeft ze natuurlijk onbeperkte mogelijkheid tot het eten van hersenen. Het vreemde daaraan is alleen dat ze zogenaamde visioenen krijgt wanneer ze deze hersenen eet...

iZombie is gebaseerd op een comicbook serie van DC en is vanaf 17 maart in de VS te zien bij The CW.

Ruim vier miljoen kijkers voor Boer Zoekt Vrouw

Met ruim 4,2 miljoen kijkers is Boer Zoekt Vrouw verreweg het best bekeken programma van de zondagavond. In de tweede aflevering van dit achtste seizoen was te zien hoe de boeren onder leiding van presentatrice Yvon Jaspers gingen speeddaten met de briefschrijvers.

Het NOS Journaal wist ruim drie miljoen kijkers aan zich te binden, het KRO-programma De Reünie staat op de derde plaats van de best bekeken tv-programma's van de Stichting Kijkonderzoek.

De mars tegen terreur die zondagmiddag in Parijs werd gehouden, heeft in Nederland ruim een half miljoen tv-kijkers getrokken. Het verslag van de manifestatie, waaraan ook tal van regeringsleiders meededen, was live te zien op NPO2. Het programma eindige op plek 25 van best bekeken programma's.

Robben: "Nominatie al zege voor Neuer."

Volgens Arjen Robben is het voor zijn Duitse ploeggenoot Manuel Neuer al een overwinning op zich dat hij samen met de Argentijn Lionel Messi en de Portugees Cristiano Ronaldo in aanmerking komt voor de titel wereldvoetballer van het jaar. "Het is voor hem al bijzonder om op gelijke hoogte met Messi en Ronaldo te staan. Dat is waanzinnig mooi en dat verdient hij ook", zegt de Nederlandse international van Bayern München maandag in de krant Bild.

De prijs wordt maandag in Zürich uitgereikt. Robben geeft doelman Neuer niet heel veel kans. "De stemmen komen van over de hele wereld, vanuit Australië tot Afrika en van Afrika tot Amerika. Voor Manuel is dat wel een klein nadeel, want Messi en Ronaldo zijn twee merken, twee wereldmerken nog wel."

Neuer ziet zichzelf ook niet als favoriet. "Ik ga vooral van de avond genieten", zei de doelman. Robben zal ook in Zürich aanwezig zijn omdat hij in aanmerking komt voor een plek in het wereldelftal van 2014.

Van der Poel: "Mathieu krijgt kansen genoeg."

Adrie van der Poel koestert het grote talent van zijn zoon Mathieu. De oud-wereldkampioen veldrijden wil koste wat kost voorkomen dat de 19-jarige renner zich over de kop rijdt. Hij ziet het daarom niet zitten dat zijn jongste telg bij de komende wereldtitelstrijd in Tabor bij de profs gaat meedoen.

"Een wereldkampioenschap bij de elite is heel wat anders dan bij de beloften. Ik heb het zelf ook meegemaakt", vertelt Van der Poel senior. "De druk zal enorm zijn en er komt veel meer stress bij kijken. Mathieu zal het mentaal wel aankunnen. Maar hij moet toch vooral zichzelf blijven. Hij moet dat speelse en zijn onbevangenheid behouden. Ik ben bang dat hij dit te snel gaat verliezen. In Nederland zal het wel meevallen, maar wij wonen in België. Er zal zoveel op hem afkomen. We moeten daar echt voorzichtig mee omgaan. Hij krijgt nog kansen genoeg."

Hoewel Mathieu veel steun krijgt van zijn vader, die bij de wedstrijden als mecanicien fungeert, blijkt het oordeel van Van der Poel senior niet altijd doorslaggevend. Mathieu van der Poel besloot afgelopen zondag bij de nationale titelstrijd al bij de elite te gaan rijden hoewel zijn vader liever had gezien dat zijn zoon in zijn eigen categorie was gestart. "Mathieu hoort thuis bij de beloften. Dat is zijn categorie en dan moet hij daar ook rijden. Zo zie ik het en dat geldt ook voor het WK. Maar ik fiets niet hè. Hij moet het de komende dagen maar eens op zijn gemak gaan bekijken, want hij gaat met zijn ploeg op trainingskamp in Spanje en daarna zullen we het nog wel bespreken. Hij moet ook nog toestemming krijgen van de UCI, dus het is niet zomaar geregeld."

Van der Poel junior kreeg in Veldhoven zijn gelijk door onbedreigd naar de titel te fietsen. Zijn broer David maakte het succes voor de familie compleet door de zilveren medaille te pakken. "Het is vooral heel mooi dat ze allebei weer een stap vooruit hebben gemaakt. Al zat alles wel mee. Het parcours was in het voordeel van Mathieu. Maar hij heeft hier goed van geprofiteerd. Hopelijk kan hij zijn vorm nu nog een paar weken vasthouden", aldus Van der Poel.

Wozniacki geeft op met polsblessure

De Deense tennisster Caroline Wozniacki heeft maandag vanwege een polsblessure opgegeven in de eerste ronde van het toernooi in Sydney. De als vierde geplaatste Deense verloor de eerste set met 6-4 van de Tsjechische Barbora Zahlavova Strycova.

Bij een stand van 1-1 in de tweede set besloot ze de partij voortijdig te beëindigen. Ze wil met haar pols geen risico nemen met het oog op de Australian Open, die volgende week begint. Wozniacki verloor zaterdag in de finale van het toernooi in Auckland in drie sets van de Amerikaanse Venus Williams.

Laatst levende speler Magische Magyaren dood

Jeno Buzanszky, voetballer van het gouden nationale team van Hongarije uit de jaren vijftig, is overleden. De toenmalige rechtsback was de laatst nog in leven zijnde speler van de zogenoemde Magische Magyaren.

Buzanszky bezweek zondag op 89-jarige leeftijd, zo heeft een goede vriend van de familie tegenover persbureau Reuters verklaard. Hij lag sinds december in het ziekenhuis.

Met het Hongaarse team werd de verdediger kampioen op de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki. Ook stond Buzanszky in het team dat de finale van het WK in 1954 in Zwitserland verloor van West-Duitsland: 2-3.

Hij kwam 49 keer uit voor het nationale team. Toen hij in 1950 voor het eerst werd opgesteld, was hij daar zo trots op dat hij z'n wedstrijdshirt zes jaar lang als pyjama droeg.

School Pakistan na bloedbad weer open

Kinderen en hun ouders zijn maandag teruggekeerd naar de school in Pakistan waar Talibanstrijders een krappe maand geleden honderdvijftig kinderen en leerkrachten vermoordden. De kinderen gaan weer gewoon naar school, ondanks de verschrikkingen die ze hebben meegemaakt.

De aanslag had plaats op 16 december en werd uitgevoerd door zeven Talibanstrijders. Het bloedbad onderstreept nog eens dat Pakistan grote moeite heeft de opstandelingen in te tomen.

Voor veel ouders was het maandag moeilijk om de kinderen weer naar school te brengen. Een van hen, Abid Ali Shah, verloor zijn vrouw bij de aanslag. Ze gaf les. Bovendien zaten zijn beide zoons op de school. De jongste werd in het hoofd geschoten, maar overleefde het. Maandag waren ze te laat, omdat de vrouw van Shah normaal gesproken de kinderen altijd gereed maakte voor school. "De leegheid in mijn leven wordt steeds groter. Ik mis mijn vrouw", zei Shah. De oudste zoon van Shah hield zich maandag groot, totdat zijn kleine broertje begon te huilen. Toen kwamen ook hem bij de tranen.

Hoewel de kinderen maandag naar school gingen, wordt er nog geen les gegeven. Er wordt eerst een ceremonie gehouden en de verwachting is dat de lessen later deze week worden hervat. De school was strengbeveiligd en voertuigen en de pers mochten niet in de buurt van de school komen. De Pakistaanse legerchef Raheel Sharif begroette de leerlingen bij binnenkomst.

Kerry naar Parijs voor overleg over extremisme

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry reist deze week naar Parijs voor overleg over het bestrijden van extremistisch geweld. Dat heeft de Amerikaanse regering maandag bekendgemaakt.

Kerry is donderdag en vrijdag in Parijs. De bekendmaking van de reis volgt op de felle kritiek die Washington eerder kreeg omdat er geen hooggeplaatste functionaris naar Frankrijk was gestuurd om deel te nemen aan de eenheidsmars die zondag in Parijs plaatshad. Aan de mars namen zo'n veertig wereldleiders en meer dan een miljoen mensen deel.

Het bezoek van Kerry is er volgens hem op gericht om de solidariteit nogmaals te benadrukken. Hij spreekt onder andere met de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius.

Aardbeving bij Hoogezand-Sappemeer

Bij Hoogezand-Sappemeer is maandag even na middernacht een aardbeving geweest. De beving, die is veroorzaakt door gaswinning in Groningen, had een kracht van 2,0 op de schaal van Richter. Dat meldt het KNMI maandagochtend.

Het KNMI kreeg niet veel meldingen binnen. "Een beving met een dergelijke kracht wordt niet of maar door een paar mensen gevoeld", zegt seismoloog Läslo Evers. Op sociale media maakten een aantal inwoners van Hoogezand-Sappemeer melding van de beving. Het epicentrum lag op ongeveer vijftien kilometer van de stad Groningen.

Misbruikzaak tegen Gary Glitter van start

In Londen begint maandag de strafzaak tegen Gary Glitter. De Britse ex-popster, die in werkelijkheid Paul Gadd heet, wordt verdacht van seksueel misbruik van kinderen.

De 70-jarige Glitter wordt er door justitie van verdacht zich aan drie meisjes te hebben vergrepen. Twee van de slachtoffers zouden op het moment van het misbruik nog geen 13 jaar zijn geweest. De aanklachten tegen Glitter luiden poging tot verkrachting, aanranding en gemeenschap met een kind onder de 13 jaar. Het misbruik zou gespeeld hebben tussen 1975 en 1980. Glitter heeft tot op heden beweerd onschuldig te zijn.

De excentrieke artiest is al eerder veroordeeld voor het bezit van kinderporno. In de jaren negentig werd hij daarvoor in Groot-Brittannië tot een gevangenisstraf veroordeeld. Ook zat hij enkele jaren in de cel in Vietnam vanwege kindermisbruik.

Glitter is bekend van zijn hits Do You Wanna Touch Me en I'm the Leader of the Gang. Hij verkocht in de jaren zeventig en tachtig miljoenen platen.

Sijsling naar hoofdtoernooi in Sydney

Igor Sijsling is maandag doorgedrongen tot het hoofdtoernooi in Sydney. De Amsterdamse tennisser was in de beslissende ronde van de kwalificaties in drie sets te sterk voor de Braziliaan João Souza. De als zevende geplaatste Sijsling won de partij met 4-6, 7-6 (6) en 6-4.

In de eerste ronde moet Sijsling het opnemen tegen de Australiër Bernard Tomic, die vorige week de kwartfinales haalde in Brisbane.

Giri en Van Wely opnieuw naar remise

Anish Giri en Loek van Wely hebben ook in hun tweede partij op het internationale schaaktoernooi Tata Steel Chess een remise behaald. Giri kwam de puntdeling zondag overeen met de Armeniër Levon Aronian. Van Wely pakte in Wijk aan Zee een half punt tegen de Pool Radoslav Wojtaszek.

Giri begon het toernooi zaterdag met een verdienstelijke remise tegen de Noor Magnus Carlsen. Beide spelers besloten daartoe na dertig zetten. De partij tegen Aronian duurde achttien zetten langer, maar had wel hetzelfde resultaat. Carlsen boekte in zijn tweede partij ook een remise, tegen de Amerikaan Wesley So.

Van Wely zat zondag aanmerkelijk langer aan het schaakbord. Pas na tachtig zetten kwamen de Nederlander en de Pool zetherhaling overeen.

Giri en Van Wely hebben net als zes anderen één punt na twee partijen. Alleen de Italiaan Fabiano Caruana heeft beide partijen gewonnen.

FIFA maakt wereldvoetballer van 2014 bekend

Manuel Neuer kan maandag de eerste doelman worden die tot wereldvoetballer van het jaar wordt verkozen. De keeper van Bayern München en het Duitse nationale elftal is samen met de topspelers Lionel Messi en Cristiano Ronaldo genomineerd voor de Gouden Bal, die op een gala van wereldvoetbalbond FIFA in Zürich wordt uitgereikt.

De prestigieuze prijs, die sinds 1991 door de FIFA wordt overhandigd, ging vorig jaar naar Ronaldo. De Portugees won ook in 2008. Van 2009 tot en met 2012 ging de eer vier keer op rij naar Messi. In 1992 ging Marco van Basten met de prijs aan de haal.

Tijdens het gala worden ook de beste trainer en voetbalster gelauwerd. Daarnaast is er een prijs voor de maker van het mooiste doelpunt van het jaar. Robin van Persie is voor die zogenoemde Puskás Award in de running. Zijn kopbal op het WK tegen Spanje is volgens de FIFA een van de mooiste drie treffers van 2014.

HAL zet plannen beursgang GrandVision door

HAL is nog altijd van plan een belang van twintig tot 25 procent in zijn optiekdochter GrandVision naar de beurs te brengen in Amsterdam. Dat liet de investeerder maandag weten. Wanneer de beursgang plaats vindt, is onder meer afhankelijk van de marktomstandigheden.

HAL wilde GrandVision aanvankelijk al vorig jaar naar de beurs brengen, maar liet medio november weten de beursgang over de jaarwisseling heen te tillen. De investeerder liet weten ook op de lange termijn een aanzienlijk belang te willen aanhouden.

GrandVision, het moederbedrijf van onder meer Pearle, behaalde in de eerste negen maanden van 2014 een omzet van 2,1 miljard euro. Het bedrijfsresultaat kwam in die periode uit op 343 miljoen euro.

'Ook mogelijk omkoping bij duel ADO'

Ook de oefenwedstrijd van ADO Den Haag bij het trainingskamp in Spanje is mogelijk gemanipuleerd. Dat meldt maandag het International Centre for Sport Security (ICSS) in de Volkskrant. ADO won donderdag met 2-0 van de Albanese kampioen Skenderbeu Korce, dankzij twee goals in het laatste kwartier.

Voorafgaand aan de wedstrijd daalde de noteringen voor ADO bij de bookmakers stevig, hoewel het er op basis van de noteringen op lijkt dat het eigenlijke doel van de 'fix' was dat ADO met minstens drie goals verschil zou winnen.

Vorige week werden ook al vraagtekens gezet bij de uitslag van het duel van sc Heerenveen - Standard Luik, eveneens in Spanje. In deze wedstrijden gaf de scheidsrechter vier strafschoppen. De KNVB en Belgische bond hebben de clubs om een verklaring gevraagd.

"We verdenken in elk geval één bedrijf ervan in Spanje oefentoernooien te organiseren met als doel het fixen van wedstrijden en geld verdienen op de gokmarkt. Het gaat vooral om duels van buitenlandse clubs die in Spanje op trainingskamp gaan", aldus Javier Mena van ICSS in de Volkskrant.

Het verdachte bedrijf is vermoedelijk de organisator van het duel van ADO.

Beelden huilende Chrissy Teigen gaan viral

Even nadat de camera's inzoomden op het geëmotioneerde gezicht van Chrissy Teigen zijn de beelden een hit geworden op social media.

Het model kon haar tranen moeilijk bedwingen toen haar man John Legend een Golden Globe in de wacht sleepte voor zijn lied bij de film Selma. Teigen had niet gerekend op de camera's en de wat ongelukkige momentopname zorgde voor hilariteit op Twitter.

"Sorry dat ik niet geoefend heb op mijn huilgezicht ok?", snauwde ze al snel nadat velen grappen maakten over het beeld van haar huilende gezicht. "Wanneer mensen de foto van de baby die op John Legend lijkt naar Chrissy Teigen sturen", zo verklaarde iemand de gezichtsexpressie. "Als je moeder je aan het huilen maakt en dan zegt 'doe normaal' in het openbaar", merkte een ander op.

Teigen kon de reacties uiteindelijk wel waarderen en plaatste zelf nog een foto op Instagram waar ze het inmiddels bekende beeld nog eens probeerde na te doen samen met haar prijswinnende man. Met nog enkele andere foto's liep ze duidelijk over van blijdschap voor haar man. "Ik ben in mijn leven nog nooit zo trots geweest."

Fans willen nieuwe muziek voor film Moonraker

Fans zijn een crowdfundingactie gestart om de 007-film Moonraker van een nieuwe soundtrack te voorzien. Zij hebben een pagina aangemaakt op de site Kickstarter om 25 duizend pond in te zamelen waarmee de muziek opnieuw kan worden opgenomen.

Moonraker uit 1979 was het elfde filmavontuur van de Britse geheim agent. James Bond, gespeeld door Roger Moore, moet het in de actiekomedie opnemen tegen een megalomane gek die in de ruimte een superras wil kweken.

De muziek van de film is fans al decennialang een doorn in het oog. In tegenstelling tot andere soundtracks van Bond-films werd deze vanwege belastingtechnische redenen opgenomen in een Franse studio die minder kwaliteit afleverde dan de fans gewend waren.

De initiatiefnemers van de crowdfunding hebben dirigent Nic Raine benaderd. Hij zal samen met het Praags Philharmonisch Orkest de soundtrack opnieuw opnemen als het streefbedrag van 25 duizend pond wordt bereikt. Die kans is overigens reëel: binnen een etmaal heeft de Kickstarter-actie al tienduizend pond opgeleverd.

Het is de bedoeling dat de nieuwe opname eind 2015 op cd wordt uitgebracht.

Start grootste vakbeurs op horecagebied

Tienduizenden restauranthouders en cafébazen kunnen komende dagen alles leren over de nieuwste trends en producten op horecagebied. In het Amsterdamse RAI-gebouw wordt tot en met donderdag de jaarlijkse vakbeurs Horecava gehouden.

Centraal staan de veranderende wensen van de consument. Nieuw deze editie is onder meer een paviljoen waarin sommeliers workshops geven over het inkopen van wijnen. Ook is er een 33 meter lange 'Bar of Brands' waar de bezoeker uitgebreid wordt geïnformeerd over allerlei sterke dranken.

Verder zijn er tal van lezingen, kan inspiratie worden opgedaan voor winkelinrichting en zijn er veel hapjes en gerechtjes te proeven. Er is zelfs een paviljoen waar ieder uur een masterclass wordt gegeven door een sterrenchef.

Op de Horecava worden traditioneel ook tal van prijzen uitgereikt. Zo nemen brigades van toprestaurants het tegen elkaar op voor de Gouden Koksmuts. De beursvloer is tevens het strijdtoneel van het NK Pannenkoeken Bakken en er is eeuwige roem te behalen als 'Beste pizzabakker van Nederland'.

De Horecava is niet het enige grote vakevenement deze week. Woensdag start in de Jaarbeurs in Utrecht het hoofdprogramma van de Vakantiebeurs.

Modeontwerper Frans Molenaar overleden

Couturier Frans Molenaar is overleden. De modeontwerper is vorige maand van de trap gevallen en vrijdag aan de gevolgen daarvan overleden. Dat bevestigt zijn persoonlijke assistent tegenover De Telegraaf in de nacht van zondag op maandag.

Volgens de krant brak Molenaar bij de val in zijn huis in Amsterdam, vlak voor de kerstdagen, een paar ribben en een middenvoetsbeentje. Daarnaast had hij "waarschijnlijk nog meer inwendige kwetsuren opgelopen". Daarop werd hij opgenomen in het ziekenhuis. In het VU-ziekenhuis verslechterde zijn gezondheidstoestand. ,,Hij was er ernstiger aan toe dan we met de buitenwereld hebben gecommuniceerd", verklaart assistent Mirjam Bax in De Telegraaf. "Details wil ik niet geven, dat heb ik zo met de familie afgesproken. Maar Frans is overleden aan de gevolgen van die val. Dat is ook wat het ziekenhuis ons heeft verteld."

Molenaar zou in mei van dit jaar 75 jaar zijn geworden. Hij was een van de bekendste Nederlandse modeontwerpers. In 2003 ontving hij de Max Heijmans-ring, een oeuvreprijs die eens in de twee jaar wordt toegekend.

Mirjam Bax was zondagnacht niet bereikbaar.

'Modeontwerper Frans Molenaar overleden'
'Modeontwerper Frans Molenaar overleden' (Foto: ANP)

Expositie Charlie Hebdo persmuseum Amsterdam

In het Persmuseum in Amsterdam is nog de hele maand een expositie te zien over het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Ook worden cartoons getoond die Nederlandse tekenaars maakten als eerbetoon aan de collega's die woensdag werden gedood bij de aanslag in Parijs.

De tentoonstelling brengt aan de hand van originele uitgaven de vijf decennia van het bestaan van het Franse tijdschrift in beeld. Het is daarmee een aanvulling op de lopende expositie over stripjournalistiek.

"In allerlei landen om ons heen, zoals België en Frankrijk, is een zeer levendige cultuur van satirische bladen", zei directeur Niels Beugeling van het Persmuseum. Nederland kent volgens hem geen sterke traditie van satirische tijdschriften. "Ons land kent een relatief gemakkelijk en rustig klimaat. In andere landen staat veel meer op het spel. Bovendien hebben tekenaars al een plek waar ze hun spotprenten kwijt kunnen. Die verschijnen namelijk in de reguliere dag- en weekbladen."

De expositie Hommage aan Charlie Hebdo werd zondag geopend en duurt nog tot en met 31 januari.

'Thuis laten bezorgen van eten in de lift'

Het laten thuisbezorgen van eten is flink in opkomst. De trend beperkt zich niet meer tot pizzakoeriers en shoarmaboeren. Ook cafetaria's leveren inmiddels op grote schaal friet en snacks af aan de voordeur.

Die trend signaleert het FoodService Instituut maandag bij de opening van vakbeurs Horecava. "Als je alle vormen van 'delivery' van eten bij elkaar optelt, zitten we nu al rond de grens van 1 miljard euro omzet per jaar", zegt directeur Jan-Willem Grievink van het kenniscentrum. "Het is nog maar enkele jaren geleden dat we nog niet eens op de helft van dit bedrag zaten."

Door de steeds ruimere openingstijden van supermarkten en andere alternatieven heeft de klant minder trek in het afhalen van zijn maaltijd. Restauranthouders zoeken naar een manier om dit verlies goed te maken.

'Thuis laten bezorgen van eten in de lift'
'Thuis laten bezorgen van eten in de lift' (Foto: ANP)

Veel doden bij verkeersongeval Peru

Een passagiersbus in Peru is in het Andesgebergte in een ravijn gestort. Zeker 23 mensen kwamen om, 44 anderen raakten gewond. Dat hebben de autoriteiten zondag bekendgemaakt.

Het ongeluk vond zaterdag plaats in de staat Cusco, waar de weg recent was beschadigd door de regen. De bus, die twee keer zoveel passagiers aan boord had als toegestaan, viel meer dan honderd meter naar beneden. Onder de doden zijn een baby, diverse zwangere vrouwen en vier bejaarde vrouwen.

Zwarte doos AirAsia uit Javazee gehaald

Duikers van de marine zijn er maandagmiddag (lokale tijd) in geslaagd een van de zwarte dozen van het gecrashte vliegtuig van AirAsia uit de Javazee te halen. Het gaat om de daterecorder, met daarop gegevens over de vlucht. Dat heeft coördinator van de zoektocht Henry Bambang Soelistyo bekendgemaakt.

Zondag werd de zwarte doos al gevonden. Probleem was echter dat het op de bodem op ruim dertig meter diepte vast lag tussen verschillende wrakstukken. De andere zwarte doos, de zogeheten cockpit voice recorder, is nog altijd niet gevonden. Daarop staat informatie over het radioverkeer en gesprekken tussen piloten. Zwarte dozen geven inzicht in de oorzaak van de crash.

De Airbus A320 van AirAsia stortte twee weken geleden in zee, toen het op weg was van Surabaya naar Singapore. Vermoedelijk was het vliegtuig getroffen door slecht weer.

Gewapende overval op pizzeria Breda

In Breda is zondagavond een filiaal van een pizzaketen het slachtoffer geworden van een gewapende overval, waarbij een onbekend geldbedrag is buitgemaakt. Niemand raakte gewond.

De verdachte, vermoedelijk onder de twintig jaar, pleegde het misdrijf rond 23.30 uur bij de horecazaak op het Graaf Hendrik III plein. Volgens de politie dreigde hij in de zaak met een ,,op een vuurwapen gelijkend voorwerp". Hij heeft geld meegenomen, maar hoeveel is nog onbekend, aldus een politiewoordvoerder. De overvaller vluchtte op de fiets richting de Jacob Catssingel en is nog voortvluchtig. Het gaat om een getinte jongeman, die donkere kleren draagt en een witte tas bij zich had.

De pizzeria werd in augustus vorig jaar ook al getroffen door een overval. Ook toen werd er geld buitgemaakt.

Meer vondelingenkamers geopend

In Middelburg en in de regio West-Brabant openen binnenkort nog twee vondelingenkamers. Ook zijn er plannen voor vondelingenkamers in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Maastricht. Initiatiefneemster Barbara Muller heeft dat zondag aangekondigd.

Vorig jaar openden in Groningen en Papendrecht de eerste vondelingenkamers. Een moeder kan haar baby daar anoniem achterlaten. Tot dusver is er nog geen gebruik gemaakt van die mogelijkheid, aldus Muller.

Er is ook weerstand tegen de vondelingenkamers, onder andere bij de Raad voor de Kinderbescherming.

Het achterlaten van een baby is strafbaar maar staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) treedt vooralsnog niet op tegen vondelingenkamers. De juridische mogelijkheden om op te treden tegen een particuliere voorziening waar vrouwen hun kind kunnen achterlaten zijn beperkt, zegt hij.

Kutpost

Voor Postcrossing kom ik tegenwoordig veel in kiosken, boekenwinkels en kunstzaken. Dit om postkaarten te kopen. De prijs daarvan is al jaren stabiel: je betaalt maximaal een euro per stuk, meestal iets minder. De postzegels die nodig zijn om de dingen de wereld rond te sturen, echter, lijken met de minuut duurder te worden. Nou kunnen we de teruglopende postaantallen de schuld gaan geven, maar ik zeg: het is de privatisering.

Opstelten wil tempo in anti-terreurwetten

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil dat er tempo komt in de behandeling van de nieuwe wetsvoorstellen om jihadisme en extremisme aan te pakken. Hij kan zich ,,goed voorstellen dat daar nog een extra tandje bij komt', zei hij zondagavond in Nieuwsuur.

Een aantal voorstellen uit het actieprogramma dat het kabinet afgelopen zomer presenteerde, ligt al in de Tweede Kamer. Het is aan de Kamer om de behandeling op de agenda te zetten, maar Opstelten hoopt dat dit snel gebeurt.

Een ander voorstel ligt nu voor advies bij verschillende instanties, zoals gebruikelijk is bij nieuwe wetgeving. De minister hoopt dat zij zich ook snel buigen over het plan zodat het daarna naar de Tweede Kamer kan. Het gaat om de mogelijkheid om het Nederlanderschap in te trekken van mensen die zich bij een terroristische organisatie aansluiten. Het kabinet werkt aan een lijst waarop dit soort organisaties staan.

Opstelten wil tempo in anti-terreurwetten
Opstelten wil tempo in anti-terreurwetten (Foto: ANP)

Snookeraar Murphy verslaat Selby op Masters, 147'er van Fu

In het Alexandra Palace te Londen in de 41e editie van The Masters begonnen. De zestien beste snookeraars van de wereld zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het prestigieuze toernooi. Het toernooi begon zondag met Stuart Bingham tegen Marco Fu. In de avond speelde Mark Selby tegen Shaun Murphy.

Murphy won het openingsduel van Selby met 6-5. The Magician kwam 5-1 voor tegen de wereldkampioen. Selby kwam mede door breaks van 92 en 120 terug tot 5-5. In de decider gaan de kansen op en neer, maar uiteindelijk wist Murphy deze uit het vuur te slepen en zich als eerste te plaatsen voor de kwartfinale. In de volgende ronde treft hij Judd Trump of Stephen Maguire.

Zondagavond wust Fu met 6-3 te winnen van Bingham. In het vierde frame scoorde Fu de eerste officiële maximumbreak van zijn carrière. Hiermee kwam Fu op een 3-1 voorsprong te staan. Bingham kwam nog terug tot 4-3 Met zijn derde century in de wedstrijd maakte Fu er echter weer 5-3 van. Het negende (en laatste) frame ging wederom naar Fu met kleine breaks en tactisch spel.

Fu zal donderdag uitkomen tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Ronnie O’Sullivan en Ricky Walden. Maandag zijn de volgende wedstrijden in de eerste ronde. Trump neemt het op tegen Maguire en Neil Robertson speelt tegen Robert Milkins.

 

Marco Fu met zijn eerste een 147-break. (Bron: YouTube) 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
©FOK.nl e.a.