Overheid eigenaar vervuild terrein Chemie-Pack

Redactie

Het Havenschap Moerdijk is door de schikking van de overheid met Chemie-Pack eigenaar geworden van de percelen in Moerdijk waar het bedrijf was gevestigd tot de enorme brand begin 2011. Dat blijkt uit de schikking die deels openbaar is gemaakt na een verzoek van het ANP.

In oktober trof Chemie-Pack een schikking over de miljoenenclaims van de overheid. De totale schade van de brand is geschat op ruim 71 miljoen euro. De gemeente maakte destijds bekend dat de schikking een waarde van 4,2 miljoen euro vertegenwoordigt.

De tekst van de schikking maakt duidelijk dat Chemie-Pack de komende jaren in termijnen in totaal 2,1 miljoen euro betaalt en de grond overdraagt. De percelen gaan in de verkoop maar hoeveel de grond nog waard is, is niet duidelijk. Het verzoek om de taxatie openbaar te maken, werd afgewezen om de onderhandelingspositie niet te ondermijnen.

De gemeente Moerdijk laat zaterdag in een reactie weten dat er goede hoop is dat de uiteindelijke opbrengst nog hoger ligt dan 4,2 miljoen euro omdat de definitieve taxatie hoger uitvalt. Er lopen gesprekken met een of meerdere belangstellenden die de grond willen kopen, aldus een woordvoerder.

De grond van Chemie-Pack op het industrieterrein in Moerdijk raakte door de brand zeer ernstig vervuild. De sanering gaat nog jaren duren. Na afronding is het perceel weer geschikt voor industrieel gebruik.

De uitkomst van de schikking werd destijds het maximaal haalbare genoemd door de betrokken overheden. De gemeente Moerdijk en de provincie Noord-Brabant zijn ieder voor de helft eigenaar van het Havenschap Moerdijk.