Dorpelingen kunnen niet weg door gevechten Oost-Myanmar

Meer dan duizend dorpelingen zitten vast in twee dorpen in de Myanmarese deelstaat Kachin. Ze kunnen niet weg door zware gevechten tussen regeringstroepen en rebellenstrijders.

De meeste dorpelingen zijn naar kloosters en kerken gevlucht. "Iedereen is doodsbang", aldus Tin Soe, een lid van de Myanmarese oppositie die in het gebied woont. Er staan vrachtwagens klaar om de dorpelingen in veiligheid te brengen, maar die worden tegengehouden door het leger, zei Dawng Hka, een woordvoerder van de rebellen. De regering wilde geen commentaar geven.

De gevechten tussen het leger en de rebellen braken donderdag uit toen leden van het Onafhankelijkheidsleger van Kachin korte tijd de minister van vervoer gijzelden, meldt regeringskrant Global New Light of Myanmar. De minister is vrijgelaten, maar drie agenten die hem begeleidden zijn nog altijd in handen van de rebellen.

Al sinds 2011 staan het leger en de Kachin-rebellen tegenover elkaar. Sindsdien zijn meer dan honderdduizend mensen ontheemd geraakt. De rebellen verliezen steeds meer terrein en worden steeds verder teruggedrongen richting de grens met China.