Nieuw beleid KNVB 'werpt vruchten af'

Maarten (rubbereend)

De KNVB heeft het beleid flink aangepast na de dood van assistent-scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen. Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond ziet dat dit effect heeft.

De voetbalbond heeft het beleid aangepast rondom de manier waarop spelers zich gedragen. Door het nieuwe beleid is het protesteren tegen arbitrage afgenomen. "Het werpt zijn vruchten af. Op protesteren staat geel, zonder dat we daar meteen in door willen schieten. Niet bij elk opgestoken handje een gele kaart, maar wel bij feller protest. Dat werkt", vertelt Van Egmond aan NUsport.

Ook een aantal andere regels is verscherpt. "Bij hands gaat het vooral over wanneer het wel of geen hands is en waar je moet staan om dat het best te kunnen beoordelen. En bij ernstig gemeen spel draait het om slidings op de enkels. En ook om de stampende beweging op de enkels, die je de laatste jaren steeds vaker ziet", vervolgt de voormalig arbiter. "Dat is direct rood, al is het soms lastig te beoordelen omdat de tegenstander de overtreding nog weleens erger wil laten lijken dan het is."

De scheidsrechtersbaas kijkt tevreden naar de prestaties van de Nederlandse scheidsrechters in het afgelopen jaar. Vooral naar die van Björn Kuipers. "Hij heeft de Champions League-finale gefloten en het heel goed gedaan op het WK, het kan niet succesvoller", aldus Van Egmond.

Afgelopen kreeg Kuipers samen met zes andere Nederlandse arbiters en tien assistent-scheidsrechters een FIFA-badge uitgereikt. Zij zijn volgend jaar ook op Europees niveau actief. "Ook die andere scheidsrechters ontwikkelen zich goed, in de eredivisie, maar ook internationaal."

"Het doel is om één van hen op te leiden tot de opvolger van Kuipers. Die potentie is er. Het is zeker mogelijk dat een van de andere scheidsrechters die stappen gaat zetten, zonder dat ik daar direct een naam aan wil verbinden."