Parijs: nieuwe feiten

De openbaar aanklager van Parijs hield vrijdagavond rond 23.15 uur een persconferentie waarin de gebeurtenissen van gisteren en vandaag op een rijtje werden gezet. Door de lezing vallen veel puzzelstukjes op hun plek. 

Woensdag was al bekend dat de gebroeders Kouachi achter de aanslagen op Charlie Hebdo zaten. De klopjacht tijdens de nacht van donderdag op vrijdag werd bemoeilijkt door het donker, waardoor ze niet werden gevonden. Vrijdagochtend verlieten de broers het bos waar ze zich sinds donderdagmiddag schuilhielden en roofden ze een auto van een voorbijganger, tegen wie ze riepen dat ze de profeet wilden wreken. Tijdens hun vlucht stuitten ze op een politiepatrouille, waarna een kort vuurgevecht uitbrak.

Tijdens het vuurgevecht raakte een van de broers lichtgewond aan zijn hals. Vervolgens zijn de twee op een industrieterrein een drukkerij binnengevlucht. Daarbij gijzelden ze korte tijd de manager. Rond 10.20 uur werd de man weer vrijgelaten.

Volgens de vrijgelaten gijzelaar waren de broers zeer zwaar bewapend. De eerdergenoemde verwonding stelde volgens de man niet veel voor. Hij wist verder ook te melden dat de terroristen zich op de eerste verdieping schuilhielden.

Ondertussen was een medewerker van de drukkerij ingesloten op de tweede etage van het gebouw. In de kantine kroop hij onder het aanrecht. Zijn aanwezigheid werd de rest van de dag niet opgemerkt door de broers.

Rond de middag probeerde de openbaar aanklager contact te krijgen met de aanslagplegers via hun telefoon, maar ze reageerden niet op de oproepen. Hun telefoons werden echter getapt en daaruit bleek dat ze meer dan 500 berichten wisselden met Amedy Coulibaly; de derde man bij de aanslag op Charlie Hebdo en ook de verantwoordelijke voor de moord op de politieagent gisteren.

Het was deze man die rond 13.45 uur de joodse supermarkt binnendrong en gijzelaars nam. Hij werd meteen herkend op videobeelden. Volgens een tv-station dat hij gebeld had, was het zijn doel om politieagenten 'koud te maken'.

Hij dreigde ook om alle gijzelaars te doden zodra de politie de drukkerij waarin de broers zich schuilhielden zou bestormen.

Ondertussen gingen de broers niet in op onderhandelingen. Rond 17.00 uur openden zij de voordeur enkele centimeters en begonnen ze te schieten op de politie. In het vuurgevecht dat daarop volgde zijn beiden gedood en raakte een politieagent lichtgewond.

De medewerker van de drukkerij kon veilig en wel bevrijd worden. Gedurende de middag hield hij de politie op de hoogte van de gang van zaken in de drukkerij.

Bij het binnendringen van dat gebouw stelde de politie vast dat de broers geprobeerd hadden om boobytraps aan de deuren te bevestigen.

Bij de supermarkt te Vincennes werd de aanval op ongeveer hetzelfde moment gelanceerd, omdat Coulibaly gedreigd had gijzelaars te doden als de drukkerij aangevallen werd. Er vond een telefoongesprek via de vaste telefoon plaats tussen politie en Coulibaly, waarna de laatste vergat om de hoorn erop te leggen. Hierdoor wist de politie wanneer het tijdstip gunstig zou zijn om beide operaties te beginnen: op het moment dat de gijzelnemer zat te bidden.

Coulibaly overleefde de aanval niet, evenals vier gijzelaars. Zij zijn met zekerheid gedood op het moment dat de gijzelnemer de winkel binnendrong, en niet tijdens de bevrijdingsactie. Verder raakten nog vier politieagenten gewond.

Ook hier werden explosieven teruggevonden en had Coulibaly geprobeerd de deur van boobytraps te voorzien. Deze waren echter nog niet verbonden met de explosieven.

De zoektocht duurt voort en focust zich nu op Hayat Boumeddiene, de vriendin van Coulibaly. Verder gaat men de financieringsbronnen van deze operatie na. In Frankrijk en in het buitenland, tot in Jemen.

Op dit moment zitten nog vijf mensen vast in verband met de gebeurtenissen die sinds woensdag hebben plaatsgevonden.