Concert: The Miseries, Leeuwarden, Podium Asteriks

dekatophetspek

Het was gisteravond weer ouderwets gezellig en druk in het Leeuwarder poppodium Asteriks. In de concertzaal in de voormalige stadsgevangenis van de Friese hoofdstad stonden een drietal erg leuke en veelbelovende bandjes geprogrammeerd, waaronder The Miseries, een garagerockband uit Hoorn, met onder meer Tim Knol in haar gelederen. Dat de muzikant geliefd is in het noorden van het land wisten we vorig jaar al toen Knol met zijn begeleidingsband te zien was op het Welcome To The Village-festival. Bij het concert, dat gisteravond plaatsvond in een totaal uitverkocht Asteriks, liet de sympathieke zanger en gitarist zich van een totaal andere kant horen.

The Miseries 2

De avond begon met de jonge honden van The Homesick. The Homesick is een trio uit Dokkum, dat vorig jaar de hoofdprijs wist binnen te slepen bij de Kleine Prijs van Fryslân. De band, bestaande uit Erik Woudwijk, Jaap van der Velde (Exitlight Empire) en Elias Elgersma (Yuko Yuko), speelt zeer eigenzinnige maar eveneens verdomd catchy indie noisepop. Dat het trio absoluut geen eendagsvlieg is blijkt wel uit het feit dat er al een spetterende EP getiteld Twst yr Wrsts verscheen bij het toonaangevende label Subroutine Records en ook zijn de mannen van The Homesick binnenkort te aanschouwen op onder meer het Eurosonic festival. Het is vrijdagavond en dan mag natuurlijk het lijflied 'Friday Night (We Dance to Johnny Cash)' niet ontbreken in deze explosieve en bruisende set waarin verder weinig van de Man In Black terug te horen is. Afgaande op hetgeen we nu al van deze groep te horen en te zien hebben gekregen zou het me niks verbazen dat we in de nabije toekomst nog veel gaan horen van dit getalenteerde drietal.

Als tweede band van de avond mocht het uit Groningen afkomstige trio The Black Cult aantreden. De groep, bestaande uit zanger en gitarist Douwe Doorduin, bassist Jilles Hazenberg en drummer Wouter Kalsbeek, bestaat pas sinds 2012 maar heeft in relatief korte tijd al behoorlijk naam weten te maken in de Nederlandse muziekscene. Zo verscheen vorig jaar al een fijne EP op het label Tender Records van Tim Knol en werd al menig podium vereerd met een bezoek van dit garagerock trio. Nu heeft Groningen altijd al een goede naam gehad op het gebied van de leukere sixtiespunk bandjes en ook The Black Cult zet deze traditie in ere voort. Muzikaal zit de groep in dezelfde hoek als hun stadsgenoten traumahelikopter en speelt goed in het gehoor liggende drie-akkoorden liedjes in de allerbeste punktraditie. In een goed half uur jakkeren de mannen er dan ook een elftal tracks doorheen waarbij wordt afgesloten met het spiksplinternieuwe 'On My Own'. We kijken nu al vol spanning uit naar het moment dat er een volledig album van The Black Cult gaat verschijnen.

The Miseries
The Miseries

Als laatste was het dus de beurt aan de Hoornse band The Miseries. Een band die we voor het gemak maar even aanduiden als de band van Tim Knol, maar naast deze succesvolle zanger en gitarist bestaat het kwartet uit gitarist Melle Boersma en drummer Kees Schaper, die eerder al samen met Knol in de rockband BeRightBack speelden, en bassist Eric Lensink, die eerder al als toetsenist te horen was in de begeleidingsband van Tim Knol. Verwacht echter niet de zoete popliedjes die Knol onder zijn eigen naam uitbrengt. Met The Miseries maakt hij namelijk vunzige ruige nederbeat met een stevige dosis powerpop. Naast veelal eigen composities zoals de huidige single 'Skinflint' horen we ook een uiterst heftige uitvoering van het liedje 'Sorrow' van The Merseys, al zal dat aan een groot deel van het publiek voorbij zijn gegaan. Over twee maanden zal het debuutalbum van de band verschijnen op Excelsior Records en ook dat is een plaat waar we nu al reikhalzend naar uitkijken.

Al met al kunnen we concluderen dat dit een zeer geslaagde avond was voor een ieder die een fijne bak knijterharde garagerock wel kan waarderen. Uiteraard was uw eigenwijze verslaggever weer eens zijn oordoppen vergeten mee te nemen wat resulteerde in een ietwat minder aangename pieptoon in de gehoororganen. Mocht je trouwens in de buurt van Eindhoven wonen, dan kun je vanavond naar Area51, waar zowel The Miseries als The Black Cult op het programma staan. Een absolute aanrader voor liefhebbers van de betere melodieuze sixties en seventiespunk.