'VN moeten onderzoek Hammarskjöld heropenen'

Een onafhankelijke ploeg deskundigen moet zich buigen over nieuwe informatie over de vliegtuigcrash in 1961 waarbij de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Dag Hammarskjöld het leven liet. Dat vindt de Algemene Vergadering van de VN.

De Algemene Vergadering besloot maandag de huidige secretaris-generaal Ban Ki-moon te vragen een team van experts aan te stellen dat het nieuwe onderzoek op zich moet nemen. Alle lidstaten stemden met de resolutie in. Die roept VN-leden voorts op alle voor het onderzoek relevante informatie vrij te geven.

Vorig jaar september kwam de Commissie van Juristen van de VN tot de slotsom dat er 'belangrijk nieuw bewijs' bestaat dat nieuw licht kan werpen op Hammarskjölds dood. De Amerikaanse inlichtingendienst zou mogelijk over cruciaal bewijsmateriaal beschikken.

Hammarskjöld was op vredesmissie onderweg naar het even tevoren onafhankelijk geworden Congo toen zijn vliegtuig boven het huidige Zambia neerstortte. Er wordt al jaren gefluisterd of zelfs gesteld dat de crash geen ongeluk, maar boze opzet was. Congo was indertijd een broeinest van rebellen, huurlingenmilities en rivaliserende bedrijven en was ook nog eens een slagveld van de Koude Oorlog.

Congo maakte zich in 1960 los van kolonisator België. Buitenlandse ondernemingen aasden echter op de bodemschatten van de jonge staat. De regering in Kinshasa had bovendien te kampen met een door het Westen gesteunde opstand in het zuidelijke Katanga, waar België, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië grote mijnbouwbelangen hadden. Het drietal westerse landen wedijverde met de Sovjet-Unie, die in de gedekoloniseerde landen in Afrika het communisme hoopte te verbreiden. Mocht Hammarskjöld zijn vermoord, dan rust op alle vier de landen wel enige verdenking.