Chinese documentairemaker de cel in

De maker van een documentaire over China's zoektocht naar aan een grondwet gebonden bestuur is dinsdag veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. De districtsrechtbank in Beijing acht Shen Yongping schuldig aan het drijven van een clandestiene onderneming, liet zijn advocaat weten. Shen had geen toestemming verkregen voor het draaien van de documentaire.

Volgens raadsman Zhang Xuezhong gaat zijn cliënt in beroep. Shen houdt staande dat hij zijn film gratis via internet heeft verspreid en er geen winst op heeft gemaakt.

Shen zit sinds april, toen hij de laatste aflevering van zijn achtdelige documentairereeks schoot, achter de tralies. De autoriteiten hadden de dertiger tijdens het filmen meermaals gewaarschuwd en gedreigd met arrestatie. "Maar hij ging door omdat hij niet geloofde dat hij een strafbaar feit pleegde", zei Zhang. "En hij had er een hoop geld voor geleend."

De documentaireserie behandelt de pogingen die Chinezen sinds de val van de Qing-keizers, begin twintigste eeuw, constitutioneel bestuur in hun land in te voeren. De films zijn te zien via Youtube - behalve in China, dat Youtube heeft geblokkeerd.

De Communistische Partij die in China de dienst uitmaakt heeft beloofd de grondwet en het rechtsstelsel te eerbiedigen. Volgens criticasters gedraagt de partij zich echter alsof zij boven de wet staat.