Zelfmoordaanslag op parlement Libië

Een zelfmoordterrorist heeft dinsdag in het Libische Tobruk zijn auto vol explosieven in de buitenpoort van het hoofdkwartier van het parlement geramd. Volgens parlementariër Abu Bakr Baeira en een veiligheidsfunctionaris zijn er achttien lichtgewonden gevallen. Onder hen zouden een parlementslid en drie kinderen zijn.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. Na eerdere soortgelijke aanslagen ging de verdenking uit naar moslimextremisten uit het oostelijke Darna. Zij hebben trouw gezworen aan terreurgroep Islamitische Staat.

Het parlement in Tobruk is erkend door de internationale gemeenschap. Het week naar het oosten van het land uit toen islamistische milities afgelopen zomer de hoofdstad Tripoli innamen. In Tripoli zetelen inmiddels een islamistisch tegenparlement en een dito tegenregering.

De tegenregering heeft de aanval ingezet op milities die de olieterminals in Midden-Libië in handen hebben. Door de dagenlange gevechten gingen meerdere olietanks in vlammen op. Minstens 850 duizend vaten olie zijn verloren gegaan.

De internationaal erkende regering voerde deze week voor het eerst luchtaanvallen uit op de westelijke stad Misrata. Het strijdtoneel is daardoor weer wat vergroot. De regeringstroepen zijn in Benghazi al geruime tijd in hevige gevechten verwikkeld. Die oostelijke stad, de tweede van het land, was de bakermat van de opstand tegen dictator Moammar Gadhafi.

Libië is door het aanhoudende geweld tussen rivaliserende milities weggezonken in chaos. Er zijn honderden doden gevallen en duizenden mensen op de vlucht gejaagd. De meeste ambassades in het land zijn gesloten en veel buitenlandse hulpverleners hebben de benen genomen.

Submitter:  Bron: Novum/AP