PDC WK: Barney overleeft negendarter Lewis en staat in kwartfinale

Op vechtlust heeft Raymond van Barneveld zich geplaatst voor de kwartfinale van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In een vol Alexandra Palace te Londen won hij met 4-3 van Adrian Lewis. De Engelsman gooide in de eerste set wel een negendarter.

Lewis gooide bij 2-2 in de eerste set de perfecte leg. Hij opende met 180, gevolgd door nog een 180-er en de overgebleven 141 punten werden uitgegooid via triple 20, triple 19 en dubbel 12. Het is de zesde perfecte leg van 2014. Voor Lewis is het zijn derde negendarter die hij gooide op een televisietoernooi.

Net zoals in de eerste set vielen er in de tweede set geen breaks. Barney kwam via 3-2 op 1-1 in sets. Het gemiddelde van Lewis lag wel een stuk hoger dan dat van Van Barneveld. Lewis noteerde 101, waar Barney niet verder kwam dan 91. In de derde set wist Van Barneveld wel direct een break te plaatsen. Hij kon echter de set van Lewis niet afsnoepen. De Engelsman brak direct terug en won mede met een 155-finish de set met 3-1.

Lewis kreeg 2-2 in set vier kansen om de beslissing te forceren, maar vond de dubbel niet. Barney gooide de herkansing en zette een 2-2 setstand op het bord. Het werd 3-3 in sets en een beslissende set was nodig.  Jackpot mocht beginnen en pakte de eerste leg. Van Barneveld maakte in leg twee vanaf 68 geen fout en Lewis leek geknakt.

De darter uit Stoke-On-Trent kon geen triples meer vinden. Barney nam het initiatief over en pakte de break. Hij opende een leg later direct met een 180'er overheen en Lewis was gebroken. Van Barneveld mocht aanleggen voor de zege, om nog vijf matchdarts te missen. Lewis kreeg een herkansing vanaf 121, maar vond de triple niet. Daarop was het via dubbel tien wel klaar. 

Van Banrneveld speelt in de kwartfinale tegen Michael Smith of Stephen Bunting. Beide darters spelen later vanavond nog tegen elkaar.