Navalny weer vast na schenden huisarrest

De Russische Poetin-criticus Aleksej Navalny is dinsdag in Moskou opnieuw opgepakt nadat hij zijn huisarrest had geschonden. Navalny was de stad in gegaan om samen met duizenden andere Moskovieten te protesteren tegen de veroordeling van hem en zijn broer. Navalny kreeg een voorwaardelijke straf opgelegd. Zijn broer moet wel de cel in.

De betogers verzamelden bij het Rode Plein en scandeerden 'Wij zijn de macht' en 'Je kunt ons niet allemaal opsluiten', die laatste kreet een boodschap aan het adres van president Vladimir Poetin.

De autoriteiten hadden geen toestemming gegeven voor het protest, iets wat tegenwoordig verplicht is in Rusland. In eerste instantie werd alleen een aantal betogers opgepakt, maar na twee uur greep de politie in om een einde te maken aan de demonstratie.

Beide broers werden schuldig verklaard aan het benadelen van het Franse cosmeticabedrijf Yves Rocher. Behalve hechtenis legde de rechter hun ook boetes op van ieder omgerekend ruim zevenduizend euro en moet het tweetal meer dan 57 duizend euro aan schadevergoeding betalen.

De aanklager had tien jaar cel geëist, maar daarin ging de rechter niet mee. De broers Navalny hielden kennelijk ernstig rekening met onmiddellijke opsluiting en verschenen bepakt en bezakt in de rechtszaal.