Niet-christenen mishandelen kerstvierders

Kerst, voor veel mensen een tijd van bezinning en gezellige dingen doen, waarbij het soms lijkt alsof we in deze periode nét iets aardiger tegen elkaar zijn. Behoudens dan enkele elementen uit een onchristelijke gemeenschap die links en rechts voor wat incidentjes gezorgd hebben.

Een daarvan was in de Deense hoofdstap Kopenhagen, waar een stelletje na een gezellige avond lopend naar huis ging. Hierbij maakten ze de fout om door de wijk Enghaveplads te wandelen, een plek waar veel immigranten wonen.

Op een zeker moment kwam er een jongen van 16 of 17 jaar naast het stel fietsen en sprak het stel nogal confronterend aan met: "Wat moeten jullie? Hebben jullie problemen?". Na een tijdje werd dit nogal vervelend en reageerde Mads (de mannelijke helft van het stel). "Wat wil je nu eigenlijk?"

Dat had hij beter niet kunnen doen. Het mannetje op het fietsje sloeg Mads op zijn hoofd met een glazen fles. Daarna ging er blijkbaar ergens een luikje open want er verscheen nog meer, vermoedelijk Somalisch, volk ten tonele. Zij begonnen met fietskettingen op Mads in te hakken.

Ondanks smeekbedes van Mads richting zijn vriendin om hard weg te rennen, leek het Nanna een goed idee om in te grijpen. Maar dat was niet zo handig; ook zij kreeg klappen. Beiden werden uiteindelijk behoorlijk toegetakeld.

Ook in het Duitse Keulen-Ehrenfeld was het raak. Twee vrolijke dertigers liepen daar over de Venlosestraat, terwijl ze iedereen die ze tegenkwamen een vrolijk kerstfeest toewensten. Drie tegemoet komende voetgangers voelden zich hierdoor schijnbaar ernstig gekrenkt. Reden genoeg om een van de twee dertigers uit het niets in zijn rug en hoofd te steken. Van achteren uiteraard. Ze waren immers maar met z'n drieën.

Daarna vluchten de - vermoedelijk Turkse - aanvallers weg. Het slachtoffer heeft helemaal niets gezien van de aanval, behalve dan dat hij opeens bloedend op de grond lag.

In het eveneens Duitse Mönchengladbach, stormde een troep ongelovige koters (het is maar net hoe je het bekijkt hè) een kerk binnen, waar op dat moment een kerstdienst aan de gang was. Hierbij riepen de nogal jeugdige relschoppers onchristelijke verwensingen en gedroegen zich zeer recalcitrant.

De doerakken konden ter plekke worden ingerekend. Tegen de oudste, een 14-jarige, is een aanklacht ingediend. De rest was te jong om voor vervolging in aanmerking te komen.

Op het moment van schrijven heeft nog geen gemeentewoordvoerder of iets dat daarop lijkt een verklaring afgelegd dat het hier om verwarde personen gaat en dat de incidenten niets met (on)gelovigheid te maken hebben.