FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 31 oktober 2013

Nadal voegt zich bij laatste acht in Parijs

Rafael Nadal heeft zich donderdag naar de kwartfinale op het masterstoernooi in Parijs geslagen. De Spaanse nummer een van de plaatsingslijst versloeg de Pool Jerzy Janowicz (14) met 7-5 en 6-4. Nadal treft nu Richard Gasquet (9).

De Fransman had weinig moeite met de Japanner Kei Nishikori: 6-3 en 6-2. Door de nederlaag van Milos Raonic tegen Tomas Berdych eerder op de dag was Gasquet al zeker van plaatsing voor de World Tour Finals die volgende week beginnen.

Nadal is daar als mondiale nummer een ook bij. De acht kwartfinalisten in Parijs hebben zich allemaal geplaatst voor de World Tour Finals, waar de beste acht tennissers van de wereld elkaar treffen.

Jean-Julien Rojer bereikte samen met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi de kwartfinale. Het duo versloeg de Fransman Julien Benneteau en de Serviër Nenad Zimonjic met 6-4 en 6-4.

[Serie A] AS Roma vestigt met Strootman record

AS Roma heeft donderdag voor de tiende keer dit seizoen een Serie A-wedstrijd gewonnen. Marco Borriello werd in eigen huis matchwinner tegen Chievo Verona: 1-0. De Romeinen vestigden met hun zegereeks een record. Nooit eerder won een Serie A-ploeg de eerste tien wedstrijden van het seizoen.

Oranje-international Kevin Strootman speelde negentig minuten voor Roma. De ploeg heeft dit seizoen naast zijn zegereeks nog een opmerkelijke prestatie op zijn naam staan: de equipe incasseerde pas een doelpunt. Cagliari was in het seizoen 1966-1967 het laatste team dat na tien duels pas een goal tegen had gekregen. Met 24 gescoorde goals is Roma samen met Internazionale ook de meest scorende ploeg.

Koploper Roma heeft vijf punten voorsprong op achtervolgers Napoli en Juventus. Chievo is de hekkensluiter.

[KNVB Beker] IJsselmeervogels loot Ajax, AZ treft Heerenveen

De loting voor de achtste finales van de KNVB Beker koppelde bekerhouder AZ aan sc Heerenveen en Heracles Almelo treedt aan tegen Feyenoord. De wedstrijden staan gepland op 17/18/19 december. 

De amateurclubs IJsselmeervogels en JVC Cuijk hebben een thuiswedstrijd gekregen. IJsselmeervogels zal aantreden tegen AFC Ajax en JVB Cuijck krijgt MVV op bezoek. 

De volledige loting

Thuis Uit
AZ sc Heerenveen
Heracles Almelo Feyenoord
IJsselmeervogels AFC Ajax
FC Groningen N.E.C. Nijmegen
SC Cambuur FC Utrecht
JVC Cuijk MVV
Excelsior PEC Zwolle
Roda JC Vitesse

Mick Jagger ontkent versierpoging Katy Perry

Mick Jagger heeft nooit een poging gewaagd bij Katy Perry toen zij 18 was. Dat laat de 70-jarige Rolling Stone weten via zijn woordvoerder. Perry zei afgelopen week in een interview dat Jagger haar zo'n tien jaar geleden een keer probeerde te versieren.

"Misschien verwart zij hem met iemand anders", aldus Jaggers woordvoerder over Perry's uitspraken. De 29-jarige zangeres zong in mei nog een nummer mee tijdens een optreden van The Rolling Stones. In Las Vegas bracht ze met de Britten het nummer Beast of Burden ten gehore.

Katy Perry (Foto: Novum)
Katy Perry (Foto: Novum)

[PD] Strafschoppen helpen Atlético langs Granada

Atlético Madrid blijft in de Primera División in het spoor van koploper FC Barcelona. De Madrilenen wonnen donderdag met 2-1 op bezoek bij Granada dankzij twee benutte strafschoppen. Diego Costa schoot na 38 minuten de eerste raak, David Villa twaalf minuten voor tijd de tweede. Odion Ighalo deed met een rake kopbal in blessuretijd wat terug voor Granada.

Atlético heeft een punt minder dan het nog ongeslagen Barça. Real Madrid volgt zijn stadgenoot op vijf punten. Bij Atlético bleef de deze zomer van Ajax overgenomen Toby Alderweireld het hele duel op de bank zitten.

Villareal ging in eigen stadion met 1-0 onderuit tegen Getafe. De promovendus kwam al na vijf minuten op achterstand door een goal van Ciprian Marica. Na 39 minuten moest Villareal door met tien man nadat Pablo Iniguez met een rode kaart van het veld was gestuurd. Pablo Farabia maakte er in extra tijd 2-0 van.

Villareal staat vierde op vijf punten van Real Madrid. Getafe komt dankzij de zege op een punt van Villareal.

Utrecht kan Tourstart 2015 organiseren

Utrecht heeft de financiële middelen rond om in 2015 de start van de Tour de France te kunnen organiseren, zo bleek vandaag tijdens een besloten commissievergadering. De Domstad weet echter ook dat de daadwerkelijke handtekeningen om het evenement te organiseren nog niet gezet zijn.

Om de Tourstart naar Nederland te halen is tien miljoen euro nodig, waarvan de helft door de gemeente beschikbaar gesteld wordt en de andere helft door het bedrijfsleven opgebracht wordt. De Utrechtse gemeenteraad zal op 14 november definitief gaan beslissen, waarna de handtekeningen gezet kunnen worden, zo meldt de NOS.

Op 29 november zal dan Tourorganisator ASO een presentatie gaan geven, waarin onder meer voormalig winnaar Jan Janssen een rol zal gaan krijgen. Voor het daadwerkelijke Grand Départ wil ASO vier miljoen euro hebben. Daarnaast probeert Utrecht nog enkele andere evenementen, zoals tentoonstellingen, te houden, het geld hiervoor moet nog gevonden worden.

Nieuwe auto's worden schoner

Alle grote autobouwers halen de Europese norm voor de maximale hoeveelheid CO2 die hun wagens mogen uitstoten. Dat blijkt uit een rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA), een onderdeel van de Europese Unie.

De onderzoekers keken naar de nieuwe auto's die vorig jaar werden geregistreerd binnen de EU. De gemiddelde uitstoot CO2 lag 2,6 procent lager dan in 2011.

De uitstootgrens wordt tot 2015 steeds strenger. Tien merken (Audi, BMW, Citroën, Fiat, Ford, Opel, Peugeot, Seat, Toyota en Volvo) houden zich nu al aan de norm van 2015.


Nou die smerige klotescooters nog

Spinal heeft ook Killer Instinct

In een twee uur durende presentatie over Killer Instinct is B. Orchid uitgebreid besproken. Natuurlijk eindigen de makers met een cliffhanger: op het eind van de B. Orchid-trailer zien we Spinal weer terug. Logisch ook, het is Halloween.

De presentatie ging over van alles en nog wat, maar vooral B. Orchid tegen de verschillende fighters, de trainingsmodus en de dojo. Vooral de trainingsmodus is erg uitgebreid en erg toegankelijk voor newbies. Je kunt zelfs frame voor frame zien wat je moet doen om een specifieke combo te maken. De dojo wordt vooral gebruikt om allerlei uitdagingen aan te gaan, van simpele basisdingen tot extreem lange combo's met wallbouncing enzovoort.

De bevallige Orchid en het skelet van de oorspronkelijke Killer Instinct maken hun opwachting in Killer Instinct 3, dat 22 november uitkomt voor Xbox One.

Android-console Ouya komt naar Nederland

De op Android draaiende gameconsole Ouya zal binnenkort een release krijgen in Nederland en België. De console staat gepland voor 7 november. Bol.com en Gamemania hebben de console inmiddels op hun website staan voor een prijs van €120, wat ongeveer op hetzelfde neerkomt als wanneer je de console importeert.

De Ouya is een open source console. Iedereen kan voor de console games of applicaties ontwikkelen en in de Ouya store plaatsen. Inmiddels zijn er al dik 500 games in de Ouya store te vinden. Al deze games zijn gratis te proberen, waarna de gebruiker de game kan upgraden naar een betaalde versie.

In 2012 werd de Ouya op de crowdfundingsite Kickstarter geplaatst. Het beoogde doel van 950.000 dollar werd ruim overschreden, er werd namelijk ruim 8.5 miljoen dollar opgebracht. In het voorjaar werden de eerste consoles geleverd aan mensen die de Ouya besteld hadden in hun webshop. 

ouya

'370 militairen naar Mali'

Het kabinet wil in totaal 370 militairen naar Mali sturen, onder wie tachtig commando's. Dat staat in het plan voor de missie, waarover de ministerraad vrijdag zou besluiten, meldt de NOS donderdagmiddag.

De militairen gaan zich bezighouden met het trainen van Malinese agenten en het verzamelen van inlichtingen. Voor die inlichtingentaak worden ook vier Apache-gevechtshelikopters meegestuurd met geavanceerde spionageapparatuur aan boord. Deze Apaches kunnen ook de commando's ondersteunen.

Het aantal troepen komt ruwweg overeen met wat de Volkskrant en RTL Nieuws eerder meldden over de missie. De commando's zouden in het noorden worden gelegerd, waar zij de moslimextremisten moeten gaan bestrijden.

De militairen gaan deel uitmaken van de VN-missie in het land, die onder leiding staat van oud PvdA-minister Bert Koenders. Deze missie ging op 1 juli van start na oplaaiend geweld in het Afrikaanse land. Uiteindelijk moeten ruim twaalfduizend VN-militairen en -politiemensen zijn gestationeerd in Mali. Er zijn er nu echter nog maar ruim vijfduizend.

Het noorden van het land viel vorig jaar maart in handen van moslimextremisten en rebellen. Frankrijk greep daarop in met een militair offensief.


Kees Broere: missie Mali niet ongevaarlijk (NOS)

'Israël bombardeert Syrische basis'

De Israëlische luchtmacht heeft donderdag een militaire basis in Syrië gebombardeerd. Een bron rond de Amerikaanse regering heeft de aanval bevestigd tegenover CNN. Doelwit was een opslag van raketten in de buurt van de havenstad Latakia.

Ook tv-zender Al-Arabiya en een Libanese krant meldden dat Israël waarschijnlijk achter de aanval zit. De Israëli's zouden aanwijzingen hebben dat de raketten voor de radicale beweging Hezbollah uit Libanon waren bestemd, een aartsvijand van Israël.

Het Libanese leger meldde eerder op de dag dat Israëlische vliegtuigen het luchtruim hadden geschonden. Tel Aviv wilde tegenover Israëlische media niet op de berichten reageren.

Israël heeft al vaker Syrische doelen gebombardeerd en dat ook toegegeven. Dit jaar gebeurde dat al minstens twee keer eerder. Toen waren wapenkonvooien waarvan Israël dacht dat ze richting Hezbollah gingen het doelwit.


'Israël bombardeert Syrische basis' (beeld: CNN)

Boete voor Googlebril achter stuur

Een Amerikaanse vrouw heeft een verkeersboete gekregen omdat ze een Googlebril droeg achter het stuur. Voor zover bekend is ze de eerste die voor het dragen van zo'n bril met ingebouwd beeldschermpje is beboet, meldden Amerikaanse media donderdag.

Cecilia Abadie (44) uit Californië vindt de bekeuring zeer onterecht. Het ding stond namelijk niet aan.

De politie stelde tegenover de Los Angeles Times niet specifiek te letten op de 'Google Glass', maar scherp te zijn op alles dat de aandacht afleidt van het verkeer.

Boete voor Googlebril achter stuur
Boete voor Googlebril achter stuur (Foto: ANP)

Scarponi naar Astana

De wielerploeg van Astana heeft zich versterkt met Michele Scarponi. De 34-jarige Italiaan komt over van Lampre-Merida en tekende een contract voor één seizoen.

De belangrijkste taak voor Scarponi komend seizoen is het bijstaan van Vincenzo Nibali in de Tour de France. Die wil in Frankrijk namelijk voor de eindzege gaan. "De ervaring van Scarponi in de Alpen en Pyreneeën kan daarbij helpen”, aldus ploegleider Alexander Vinokoerov.

E. Koeman: "Sno is een meerwaarde"

Erwin Koeman heeft tevreden gereageerd op de komst van Evander Sno naar RKC Waalwijk. De 26-jarige middenvelder speelde eerder in het Mandemakers Stadion.

Na een uitstapje naar NEC keerde hij deze week terug. Vrijdagavond tegen NAC Breda staat de krachtpatser mogelijk al aan de aftrap. "Ik denk dat we hem goed kunnen gebruiken. Het recente verleden heeft uitgewezen dat hij hier een absolute meerwaarde was. Ik hoop dat dat zo weer gaat gebeuren", zo sprak Koeman zich uit tegenover Omroep Brabant.

De keuzeheer ziet weinig kwaliteitsverschil tussen RKC en NAC. "Het zijn twee clubs die dicht bij elkaar zitten. Het is een Brabantse derby. We weten hoe we ervoor staan. Willen we wat bereiken, dan zullen we tegen NAC moeten winnen. Zo simpel is het. Wat we tegen Ajax hebben laten zien, moeten we ook nu op de mat brengen."

"We moeten gas geven, zo simpel is het. Zij zullen misschien tevreden zijn met een punt, maar wij moeten winnen", liet Koeman weten. Donderdag trainden de Waalwijkers achter gesloten deuren om de opstelling niet prijs te geven. Frank van Mosselveld, Jonas Ivens en Romeo Castelen zijn weer beschikbaar na respectievelijk een schorsing en blessures.

Vogelsang op proef bij PEC Zwolle

Theo Vogelsang mag bij PEC Zwolle proberen een contract in de wacht te slepen. De 23-jarige Duitse middenvelder zit momenteel zonder club.

De Duitse middenvelder doorliep de jeugdopleiding van FC Twente en toog vervolgens naar zijn vaderland, maar dat werd geen succes. Bij Twente kwam hij enkel in de voorronde van de Champions League in actie, waarna hij werd verhuurd aan Go Ahead Eagles en FC Emmen.

Bij PEC mag Vogelsang vanaf donderdag bewijzen het Eredivisie-niveau aan te kunnen. In zijn vaderland kwam hij tot de zomer uit voor Kickers Offenbach. De club uit de Derde Bundesliga gaf Vogelsang niet de doorstart waar hij op hoopte. In totaal maakte de middenvelder vijfmaal zijn opwachting, waarvan viermaal vanaf de bank.

Ron Jans beschikt al over een evenwichtig middenveld met onder meer Kamohelo Mokotjo, Mateusz Klich, Giovanni Gravenbeek en Mustafa Saymak. De club uit Overijssel presteert tot dusverre uistekend in de Eredivisie. Met achttien punten uit elf wedstrijden bezetten de Zwollenaren de vijfde plaats.

Wawrinka en Gasquet na nederlaag Raonic naar Londen

Stanislas Wawrinka en Richard Gasquet zijn volgende week actief bij de World Tour Finals in Londen. Doordat Milos Raonic donderdag op het masterstoernooi in Parijs met 7-6 (13) en 6-4 verloor van Tomas Berdych, zijn beide tennissers zeker van plaatsing voor het eindejaarstoernooi.

In Londen spelen de acht beste tennissers van de wereld: Rafael Nadal, Novak Djokovic, David Ferrer, Juan Martin del Potro, Roger Federer, Berdych, Wawrinka en Gasquet. Alleen de geblesseerde Andy Murray, de nummer vier van de wereld, ontbreekt. Gasquet (9) neemt zijn plek in.

Gasquet en Nadal komen donderdag nog in actie in Parijs. Mochten zij winnen dan zijn de kwartfinalisten in de Franse hoofdstad dezelfde acht tennissers als die bij de World Tour Finals.

Geblesseerde Ibrahimovic kan niet spelen

Zlatan Ibrahimovic moet vrijdag tijdens het Franse competitieduel tussen zijn club Paris Saint-Germain en Lorient vanaf de kant toekijken. De spits heeft last van een chronische ontsteking in zijn linkerknie, laat PSG weten. Of Ibrahimovic dinsdag de Champions Leaguewedstrijd tegen Anderlecht wel kan spelen moet nog blijken.

De oud-Ajacied schoot anderhalve week geleden vier doelpunten binnen tegen de Belgen. Ibrahimovic scoorde dit seizoen tot dusver zes goals in drie Champions Leagueduels. In de competitie was hij vijfmaal trefzeker.

Geen straf voor dopingzondaar Hesjedal

Ryder Hesjedal hoeft niet bang te zijn voor een dopingschorsing. Michael Rasmussen leerde de Canadese renner in 2003 epo en cortisonen te gebruiken, maar het Canadese antidopingbureau CCES kan de girowinnaar van 2012 niet straffen omdat de zaak is verjaard. Dat meldt het CCES.

Volgens mondiale antidopingregels kunnen renners na acht jaar niet meer gestraft worden voor hun daden. Het CCES betreurt dat Hesjedal niet geschorst kan worden.

Bovendien is het antidopingsbureau teleurgesteld dat de renner meer dan tien jaar heeft gewacht met zijn bekentenis. "Zijn gedrag heeft veel schone Canadese atleten de kans ontnomen uit te blinken in de wielersport."

Rasmussen, die heeft bekend zijn hele loopbaan doping te hebben gebruikt, publiceert maandag het boek waarin hij zijn verhaal doet. Hij schrijft daarin onder meer dat ploegleider Bjarne Riis alles wist van dopinggebruik binnen zijn eigen ploeg.

Capcom heeft nieuwe best-seller

Capcom heeft een aantal ontzettend bekende franchises met Street Fighter en Resident Evil als twee populairste. Lange tijd heeft Street Fighter II voor Super Nintendo bovenaan gestaan met 6,3 miljoen verkochte exemplaren, maar we hebben een nieuwe nummer één.

Resident Evil 5 heeft inmiddels de eerste plaats veroverd met 6,5 miljoen verkochte exemplaren. Kanttekening hier is dat Street Fighter II enkel voor Super Nintendo verscheen en RE5 voor zowel PS3 als Xbox 360 te koop is en nog steeds verkocht wordt.

De top 5 wordt gecomplementeerd met Resident Evil 6 (PS360, pc), Resident Evil 2 (PlayStation) en Monster Hunter Freedom 3 (PSP). 

De Bakker verliest in tweede ronde Genève

Thiemo de Bakker is donderdag uitgeschakeld in de tweede ronde in de challenger van Genève. De 25-jarige Hagenaar verloor met 7-5 en 6-0 van de als achtste geplaatste Kazach Andrey Golubev.

De Bakker bereikte in Zwitserland voor de eerste keer in oktober de tweede ronde, nadat hij eerder in de maand snel was uitgeschakeld in Sao Paulo. De Bakker staat momenteel 144e op de wereldranglijst, Golubev 107e.

Jesse Huta Galung won zijn kwartfinale in het dubbelspel. De Haarlemmer versloeg met zijn Russische partner Konstantin Kravchuk de Britse boers Ken en Neal Skupski met 6-2, 5-7, 10-7.

Heerenveen legt jeugdinternational langer vast

Jeugdinternational Bilal Basacikoglu heeft zijn contract bij sc Heerenveen verlengd tot de zomer van 2016. Ook is er een optie voor nog twee jaar in het contract opgenomen. Dat meldt sc Heerenveen donderdag.

De 18-jarige rechtsbuiten wacht nog op zijn officiële debuut in het eerste elftal. Basacikoglu, die speelt voor Oranje onder 19, maakte al wel minuten tijdens de voorbereiding.

Bom laat treinverkeer langer stilliggen

Het treinverkeer tussen Leiden Centraal en Den Haag Mariahoeve ligt vermoedelijk nog een tijd stil vanwege de vondst van een mogelijke bom uit de Tweede Wereldoorlog. De politie laat weten dat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoek verricht. Aangezien nog onduidelijk is wat er precies ligt, is ook nog onbekend wat er verder gaat gebeuren.

Na de vondst in een sloot bij de Amphoraweg in Leiden in de buurt van station De Vink werd het treinverkeer tussen Leiden Centraal en Den Haag Mariahoeve aan het einde van de middag stilgelegd. De NS laat donderdagavond weten nog niet aan te kunnen geven hoelang er geen treinen rijden. "We hopen tussen 20.00 en 20.30 uur meer informatie te kunnen geven."

Tussen Leiden Centraal en Den Haag Mariahoeve rijden bussen. De bussen zitten erg vol, waarschuwt de NS. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een uur of meer.

Het explosief werd gevonden bij baggerwerkzaamheden in de sloot. De Amphoraweg is afgezet.

SBS wint fittie met RTL

SBS mag net als RTL een tv-programma maken over stellen die met elkaar trouwen zonder dat ze elkaar kennen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. De Duitse producent Red Arrow had een kort geding aangespannen omdat SBS volgens hen een kopie gaat uitzenden van het format Married at First Sight. Red Arrow produceert dat programma voor RTL. SBS is van plan Het Geheim van een Goed Huwelijk uit te zenden, gemaakt door Talpa.

Volgens de rechter zijn beide formats weliswaar gebaseerd op hetzelfde thema, maar verschilt de uitwerking 'zodanig dat er sprake is van een andere totaalindruk'. Verder is volgens de rechter voldoende aannemelijk geworden dat Talpa al lange tijd bezig was met het format voor Het Geheim van een Goed Huwelijk.

De advocaat van Red Arrow zei eerder dat RTL het programma niet meer wil uitzenden als SBS Het Geheim van een Goed Huwelijk op de buis brengt. Een definitieve beslissing is echter nog niet genomen, zei een RTL-woordvoerder tegen Novum Nieuws. "Voor ons spelen twee zaken. Ten eerste het gegeven dat iemand trouwt met iemand die hij niet kent en die door een team van deskundigen is uitgezocht. Als twee zenders zo'n programma gaan uitzenden, is het niet meer uniek."

Verder wil RTL een programma als Married at First Sight 'in alle tijd en rust' maken. "Er zijn veel emoties mee gemoeid. We willen het niet nu even snel gaan maken." Wanneer de definitieve beslissing valt, kon de woordvoerder niet zeggen.

Bowie maakt spotgoedkope horrorclip

David Bowie heeft in het kader van Halloween zijn nieuwste videoclip een horrortint gegeven. De zanger zou slechts dertien dollar kwijt zijn geweest aan het maken van de videoclip voor het nummer Love Is Lost, schrijft het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard.

De 66-jarige Bowie was zelf de cameraman, regisseur en schrijver van de video. Ook monteerde de zanger de clip zelf. In de video is zijn hoofd geprojecteerd op een ander hoofd. De clip is erg donker en ook zijn er verschillende enge poppen te zien.

Bowie, die bekend is van nummers als Heroes, Space Oddity en Let's Dance, nam de videoclip op in zijn kantoor in Manhattan. De poppen zijn ook van hemzelf. De video zou niet meer hebben gekost dan de usb-stick waar de clip op moest worden gezet toen hij af was.

Love Is Lost staat op Bowie's 24e studioalbum The Next Day, dat in maart verscheen. Het is het vijfde nummer van de plaat dat als single is uitgebracht.

Ontwerp van nieuwe euromunten onthuld

De nieuwe euromunten zijn bekend. Het ontwerp werd donderdag onthuld door staatssecretaris Frans Weekers (Financiën). Het zijn de eerste munten met de afbeelding van koning Willem-Alexander. Het ontwerp is gemaakt door fotograaf Erwin Olaf.

Het portret van Willem-Alexander op de munten is fors groter dan dat van prinses Beatrix. Het gezicht van de koning bestaat uit vlakken. Dat is "gebaseerd op het verkavelde Nederlandse landschap en symboliseert tevens de diversiteit van de bevolking van ons land in de huidige tijd", verklaart de Koninklijke Nederlandse Munt, waar de munten worden geslagen.

Op de munt kijkt Willem-Alexander naar rechts, waar zijn moeder altijd naar links keek. Dat is gebruikelijk bij munten: de nieuwe koning of koningin kijkt de voorganger altijd recht aan.

De acht munten hebben waarden van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en van 1 en 2 euro. Ze komen in januari 2014 in omloop. De munten van 1 en 2 cent zijn alleen verkrijgbaar in complete sets voor verzamelaars. Het is nog niet bekend wanneer de eerste nieuwe munt wordt geslagen. Na de invoering blijven de munten met koningin Beatrix overigens gewoon geldig.

Waarschijnlijk komt eind volgende maand een speciale munt van 2 euro in omloop. Daarop staat koning Willem-Alexander afgebeeld met zijn zes voorgangers: de koningen Willem I, Willem II en Willem III en de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. De munt wordt uitgegeven in verband met het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Hoewel het een speciale herdenkingsmunt is, kan er overal gewoon mee worden betaald.

Ontwerp van nieuwe euromunten onthuld
Ontwerp van nieuwe euromunten onthuld (Foto: ANP)

Pimpbisschop nu in klooster

De Duitse pimpbisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst heeft zich teruggetrokken in een klooster in Beieren. Hij verblijft in een Benedictijner klooster in Metten voor 'spiritueel herstel', zei het klooster donderdag.

Paus Franciscus besloot vorige week Tebartz-van Elst vanwege het schandaal over diens 31 miljoen euro kostende residentie in het Duitse Limburg voor enige tijd op non-actief te zetten. Het Vaticaan zei dat hij vanwege de ophef 'niet langer zijn bisdom kan leiden'.

Of de bisschop nog terugkeert als herder van zijn bisdom, is ongewis. Een commissie die onderzoek doet naar het uitgavenpatroon van Tebartz-van Elst zal uiteindelijk over zijn lot beslissen.

De nieuwe vicaris-generaal van het Duitse Limburg, monseigneur Wolfgang Rösch, neemt voorlopig de taken van de omstreden bisschop waar.

Opmars D66 in de peiling

D66 is bezig aan een opmars in de peilingen. De partij van Alexander Pechtold staat in de Politieke Barometer op 25 zetels, meldt Ipsos donderdag. Met deze winst van drie zetels komt D66 daarmee op gelijke hoogte met de PVV van Geert Wilders. Pechtold - nu twaalf zetels in de Kamer - moet alleen de VVD nog voor zich dulden. De partij van premier Mark Rutte (VVD) blijft met 26 zetels virtueel de grootste partij.

Volgens Ipsos weet daarmee alleen D66 te blijven profiteren van het begrotingsakkoord. De ChristenUnie en de SGP die het akkoord medeondertekenden zien dit niet uitbetaald in winst in de peilingen. De partij van Arie Slob (CU) blijft op vijf zetels staan. Ook voor Kees van der Staaij (SGP) gebeurt er niets: zijn partij blijft op vier zetels staan.

De VVD is nog steeds de grootste, maar moet wel twee zetels inleveren. In de week dat Kamerlid Louis Bontes uit de PVV-fractie werd gezet, is er ook een zetel verlies voor de partij van Wilders. Ook het CDA levert in: de christendemocraten zakken van zeventien naar vijftien zetels.

Bij de PvdA (20), SP (17) en Partij voor de Dieren (3) verandert er niets. GroenLinks boekt een zetel winst en komt op vijf uit. Een zetel winst is er ook voor 50Plus: de ouderenpartij staat nu op vijf zetels.

'Meer dan 120.000 doden in Syrië'

Sinds het begin van de burgeroorlog zijn in Syrië meer dan 120.000 doden gevallen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten donderdag gezegd. Volgens de groepering, die de cijfers baseert op data die akomstig zijn van een heel netwerk van activisten in Syrië, zijn onder de doden meer dan zesduizend kinderen.

Het in Londen gevestigde Observatorium zei dat er sinds maart 2011 zeker 120.296 doden zijn gevallen. Onder deze slachtoffers zijn 61.067 burgers, van wie 6365 kinderen.

Onder de aan president Bashar Assad getrouwe gelederen vielen bij de Syrische strijdkrachten 29.954 doden en bij pro-Assadmilities 18.678. Voorts sneuvelden ook 187 strijders van de Libanese Hezbollah.

Onder de doden zijn verder nog 2202 strijders die uit het Syrische leger waren gedeserteerd en 5375 strijders - veelal buitenlanders - die meevochten met de opstandelingen.

De laatste schatting van het aantal doden door de Verenigde Naties dateert van 25 juli. De VN meldden toen honderdduizend doden.

Ondergrondse ruimte gevonden in bos

In een stuk bos in het Zuid-Hollandse Simonshaven is een ondergrondse ruimte aangetroffen. De ruimte werd gevonden door defensiemedewerkers, die het stuk bos woensdag en donderdag uitkamden op zoek naar mogelijke ondergrondse verblijfplaatsen van moordverdachte Patrick S. Dat meldt de politie donderdag.

Of de ondergrondse ruimte door S. uit Spijkenisse is gemaakt, is nog onduidelijk. In de ruimte in het bos aan de Nieuwe Schuddebeursepolder, dat dichtbij Spijkenisse ligt, is vooralsnog niets gevonden. "Maar we gaan het de komende dagen nog verder bekijken", aldus de politiewoordvoerder.

Tijdens de rechtzaak tegen S. kwam eerder al naar buiten dat de man ondergrondse kelders zou hebben gemaakt. S. werd begin dit jaar veroordeeld tot levenslang voor de moord op Farida Zargar en Nanda Kerklaan. De politie kwam hem op het spoor nadat hij was aangehouden voor straatroof. In zijn huis werden spullen van de vermiste Zargar gevonden. Zij werd later dood teruggevonden. S. heeft hoger beroep aangetekend.

In de woning van S. werden in 2011 honderden spullen gevonden waarvan de herkomst onduidelijk is. Een groot aantal van deze spullen is op politie.nl gezet. Eerder deze maand werd bekend dat veertien artikelen afkomstig blijken van onder meer inbraken. De goederen zijn teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.

Belg voor rechter VS in kernbomzaak

Een Belgische zakenman die in de Verenigde Staten terechtstaat omdat hij materialen wilde exporteren die gebruikt kunnen worden voor een kernreactor heeft donderdag gezegd niet schuldig te zijn. De 36-jarige Nicholas Kaiga verscheen donderdag geketend en in een oranje overall in de rechtbank in Chicago.

Volgens de Amerikaanse justitie wilde Kaiga aluminiumbuizen via België naar Maleisië exporteren. Aan de handel in aluminiumbuizen zijn 'met het oog op non-proliferatie' bepaalde restricties verbonden, aldus de aanklagers. Een Maleisisch bedrijf dat bij de zaak betrokken is zou een dekmantel zijn voor 'iemand die soms in Iran verblijft', zei de aanklager, zonder verder in detail te treden.

Kaiga woont in Brussel en Londen. Hij werd in juni opgepakt in New York.

Oppositie wil helderheid over asielzoekers

Oppositiepartijen willen dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zich uitspreekt over een rapport van het Europees Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa. Daarin staat dat mensen die zonder verblijfsvergunning in Nederland leven niet zonder voorzieningen op straat mogen worden gezet.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind heeft, mede namens SP, GroenLinks en D66 in een brief om een reactie gevraagd. D66-Kamerlid Gerard Schouw laten weten blij te zijn met het besluit van het comité, dat overigens niet bindend is.

Volgens het comité moet de overheid uitgeprocedeerde asielzoekers voorzien van onderdak, kleding en voedsel. Dit zijn rechten die beschreven staan in het Europees Sociaal Handvest.

Donderdag liet Vluchtelingenwerk Nederland al weten blij te zijn met het oordeel, dat volgens de organisatie een einde maakt 'aan de vaak onmenselijke omstandigheden waarin uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland leven'.

FOK!filmtips van de Dag: Halloween (animatie) Films

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 Halloween Heksje

Elk jaar hopen we tegen beter weten in dat de programmeurs van de diverse tv-zenders eindelijk weer eens wat leuke klassiekers op het programma zetten. Maar helaas, speculaas. Zelfs de Belgen en de BBC laten ons dit jaar jammerlijk in de steek wat betreft het aanbod van leuke griezelfilms. Wat de FOK!filmtip van de Dag betreft kunnen we kort zijn; laat de televisie vanavond gewoon op Veronica staan.

Scared Shrekless
Scared Shrekless

Om 20.30 uur begint de filmavond met de korte film Scared Shrekless (2010). In de korte animatiefilm voor jonge volwassenen zien we hoe Shrek, Donkey, Gingerbread Man en Puss in Boots in het verlaten kasteel van Farquaad als weddenschap de meest enge verhalen aan elkaar vertellen. Wie bang wegrent is een verliezer. Scared Shrekless is een prachtige animatiefilm van Dreamworks en bevat prachtige persiflages op absolute klassiekers zoals The Bride of Frankenstein, Psycho en The Exorcist.

Scary Movie 3
Scary Movie 3

Om 21.00 uur vervolgen we de avond met Scary Movie 3 (2003). In de door komedie-grootmeester David Zucker geregisseerde film is het natuurlijk weer een feest der herkenning wat betreft persiflages op andere populaire films. The Ring, Signs, The Sixth Sense, 8 Mile, The Lord of the Rings, Hulk, The Matrix Reloaded, The Texas Chainsaw Massacre en The Others, ze komen allemaal voorbij in deze heerlijke horrorkomedie met Leslie Nielsen, Anna Faris, Charlie Sheen, Regina Hall en Simon Rex in de belangrijkste rollen.

Monsters vs Aliens: Mutant Pumpkins from Outer Space
Monsters vs Aliens: Mutant Pumpkins from Outer Space

Om 23.35 uur sluiten we vervolgens de avond af met Monsters vs Aliens: Mutant Pumpkins from Outer Space (2009). In de prachtige korte animatiefilm van Peter Ramsey moeten Susan Murphy en de Monsters het opnemen tegen een buitenaardse invasie. Er is echter één probleem; de invasie vindt plaats op de avond van Halloween en de ruimtewezens hebben zich vermomd als pompoen. De aliens willen de planeet veroveren, maar Susan en de Monsters laten dit niet zonder slag of stoot gebeuren. Alweer zo'n cineastisch pareltje uit de studio van Dreamworks met de stemmen van onder meer Reese Witherspoon, Seth Rogen, Hugh Laurie en Kiefer Sutherland.

Halloween poesje 2
 

Namens de gehele FOK!filmcrew wensen we jullie een fijne Halloweenavond en niet te veel snoepen!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Blatter wenst zieke Ricksen sterkte

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft Fernando Ricksen donderdag moed ingesproken. "Ik wens Fernando Ricksen sterkte vandaag na zijn ALS-diagnose", twittert de Zwitser. "Blijf vechten, Fernando."

Ricksen maakte woensdag bij De Wereld Draait Door bekend dat hij lijdt aan de fatale spierziekte ALS. Blatter zegt dat hij van ALS af weet door Stefano Borgonovo, die ook aan de ziekte leed. De Italiaanse oud-spits overleed eind juni op 49-jarige leeftijd.

De 37-jarige Ricksen speelde in het verleden bij AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. Vorig jaar zette de twaalfvoudig international bij Fortuna Sittard een punt achter zijn profloopbaan.

ALS is een ziekte waarbij de kracht in de spieren afneemt totdat uiteindelijk alle spieren zijn aangedaan. De symptomen beginnen in de meeste gevallen tussen het veertigste en zestigste levensjaar. Vaak leven mensen na het stellen van de diagnose nog hooguit vijf jaar.

[MLB] Bogaerts kan winnen World Series amper bevatten

Xander Bogaerts moet het behaalde kampioenschap met Boston Red Sox nog goed tot zich laten doordringen. "Ik kan het nog steeds niet geloven, maar het is de realiteit", zei de Nederlandse honkbalinternational na het winnen van de World Series bij NOS Radio 1. Boston besliste woensdag de finale tegen Saint Louis Cardinals door in de best-of-sevenserie op een 4-2 voorsprong te komen.

De 21-jarige Bogaerts sprak van een enorme ontlading na de laatste inning. "Iedereen was emotioneel en iedereen was blij. Voor het eerst in 95 jaar pakten we de titel op Fenway Park." De laatste twee kampioenschappen van de Red Sox, in 2004 en 2007, werden in een uitwedstrijd behaald.

Dat Boston uitgerekend dit seizoen kampioen wordt, is volgens Bogaerts heel speciaal voor de stad. "Mensen waren niet vrolijk na de aanslag", verwijst hij naar de bomaanslag die in april bij de marathon in de stad dood en verderf zaaide. "We spelen niet eens voor onszelf, maar voor de stad. Na alles wat de mensen hebben meegemaakt."

De ster van Bogaerts is snel rijzende. De op het Arubaanse Sint Nicolaas geboren honkballer werd pas vorige maand van het opleidingsteam overgeheveld naar de hoofdmacht. In de World Series speelde hij alle wedstrijden mee. Zijn succes in Amerika is ook in Nederland niet onopgemerkt gebleven. "Ik heb heel veel berichten gekregen. Sorry dat ik niet alles kan beantwoorden."

Federer wint en treft Del Potro opnieuw

Roger Federer is donderdag doorgedrongen tot de kwartfinale op het masterstoernooi in Parijs. De als vijfde geplaatste Zwitser was in 63 minuten met 6-3 en 6-4 te sterk voor de Duitser Philipp Kohlschreiber. Federer treft in de kwartfinale Juan Martin del Potro (4).

De twee speelden afgelopen zondag ook al tegen elkaar. In de finale van het ATP-toernooi van Basel won Del Potro toen in drie sets. De Argentijn was in vijf van de achttien onderlinge ontmoetingen de beste.

Assen onthaalt sporters na Spelen Sochi

De olympische sporters worden na afloop van de Olympische Spelen in Sochi feestelijk onthaald in Assen. Dat zal gebeuren op 24 februari, maakte NOCNSF donderdag bekend.

"Ik reken erop dat net als in Haarlem en Den Bosch onze olympische sporters ook nu weer verrast zullen worden door de ontvangst in Assen", zegt chef de mission Maurits Hendriks op de website van NOC*NSF.

Den Bosch onthaalde de sporters vorig jaar na de Spelen in Londen. De Grote Markt in Haarlem was twee jaar eerder toneel van het onthaal. Daarvoor werden de sporters verwelkomd op het treinstation van Zwolle (2006) en in het Olympisch Stadion in Amsterdam (2008).

"De olympische sporters horen en zien tijdens de Spelen zijdelings wel wat er in Nederland gebeurt", stelt Hendriks. "Maar het echte besef komt altijd pas bij de aankomst in de Welkom Thuis-stad."

De Assense wethouder Henk Matthijsse is blij met de uitverkiezing. "Onze filosofie is dat we zo veel mogelijk mensen mee laten doen. Die spirit zal de olympische sporters niet ontgaan als zij - hopelijk behangen met eremetaal - het podium in Assen beklimmen. Ze mogen rekenen op een onvergetelijk welkom."

De Nederlandse sporters kwamen in 2010 in Haarlem met acht medailles thuis, waarvan vier gouden. Die prestatie hoopt Hendriks in Sochi te verbeteren.

Bender tot 2019 bij Leverkusen

Bayer Leverkusen heeft Lars Bender langer aan zich gebonden. Het contract van de middenvelder is opengebroken en met twee jaar verlengd tot de zomer van 2019. De 24-jarige Bender is bezig aan zijn vijfde seizoen bij de Duitse club. Eerder kwam de vijftienvoudig international uit voor 1860 München.

Bender speelde tot nu toe 115 wedstrijden voor Leverkusen en scoorde daarin twaalf keer. Hij verwacht bij de huidige nummer drie van de Bundesliga nog verder door te kunnen groeien. "Ons team is sterk en kan nog veel beter worden. Ik wil deel uit gaan maken van de clubhistorie."

[Upd] 'RIP Hyves'

Het sociale netwerk Hyves bestaat binnenkort mogelijk niet meer. Telegraaf Media Groep is volgens reclamevakblad Adformatie van plan de stekker uit de Nederlandse website te trekken.

Op zijn hoogtepunt in 2010 had het sociale netwerk nog 10,3 miljoen accounts. Inmiddels zou dat nog slechts een miljoen zijn. TMG wil donderdag niet reageren.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus liet TMG al weten 'een probleem te hebben met Hyves'.

TMG kocht Hyves drie jaar geleden op voor 43,7 miljoen euro. Dat bleek een miskoop. Het mediabedrijf heeft verschillende pogingen ondernomen nog iets van het sociale netwerk te maken. Zo werd het naast een vriendennetwerk ook een contentplatform met redactionele stukken. Dit alles was zonder succes.

Update 13.23 uur
Inmiddels heeft Hyves bevestigd dat het zijn activiteiten als sociaal netwerk stopzet en verder gaat als spelletjessite. Gebruikers die hun berichten en krabbels nog willen bewaren kunnen deze in de laatste weken van november downloaden. Vanaf 1 december zal Hyves dan nog puur een spelletjessite zijn.

De Hyves knop die tot voor kort onderaan berichten op FOK! stond is nu vervangen door een twitter-knop.

Kamermeerderheid eist harde taal richting VS

De Tweede Kamer wil dat Nederland de Verenigde Staten steviger aanspreekt op het afluisteren van telefoongesprekken. Naast oppositiepartijen SP, CDA, D66 en GroenLinks vindt ook de PvdA de kabinetsreactie tot nu toe te zwak. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS.

Volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt is het niet genoeg om de VS alleen om opheldering te vragen. "We moeten ook onze afkeuring laten blijken", vindt hij. Ook in Europees verband zou een vuist gemaakt moeten worden tegen de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, stelt Recourt.

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil ook dat de Europese landen zich gezamenlijk uitspreken. "We moeten niet alleen zeggen dat het onacceptabel is maar dat ook laten zien", zegt hij tegenover de NOS.

Eerder op de dag eiste CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt al openheid over wie de NSA allemaal heeft afgeluisterd. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) kreeg woensdag de bevestiging dat de NSA vorig jaar inderdaad gegevens onderschepte over 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland. Omtzigt denkt dat sprake is van gerichte afluisterpraktijken.

D66-leider Alexander Pechtold zei dat Plasterk 'achteroverleunt'. De D66'er wil dat er een zogeheten no-spy agreement wordt gesloten met de VS.

Meerderheid: PVV moet democratischer

De PVV moet democratischer worden, dat vindt een meerderheid van de deelnemers aan de peiling hierover op FOK.nl. Bijna 57 procent vindt dat de partij leden moet krijgen (20 procent) óf dat een ondemocratische partij verboden moet worden (37 procent).

Ongeveer éénderde vindt dat de PVV op de juiste koers is (21 procent) óf dat Wilders de teugels juist nog strakker moet aantrekken (14 procent). De resterende 8 procent heeft andere oplossingen voor ogen.

Wilders en kornuiten gooiden dinsdag kamerlid Bontje uit de fractie nadat deze opriep tot meer democratie binnen de partij. Bontje was niet de eerste voorstander van democratisering die de PVV gedwongen moest verlaten: Onder andere Hero Brinkman verliet eerder de fractie.

RickT licht zijn keuze toe: "Hoe kun je nu functioneren in een democratie als je niet eens intern een democratisch systeem kan handhaven? Vallen en opstaan hoort bij een democratie. Wie wil er nu een partij steunen waar je als kiezer 0,0 invloed op hebt? Dan moet je wel héél veel vertrouwen in de politiek hebben en enorm naïef zijn." Terwijl kentenenawa de andere kant kiest in de dicussie: "Wilders staat voor zijn ding en dat vind je iets of niets want dat is een keus. Dat poldergezwam van alles moet in overleg en vooral maar stroopsmeren mag wel eens in de prullenbak!"

Tot het moment van publicatie stemden ruim 2300 personen in deze peiling. Ook stemmen in deze peiling? Klik hier.

Moet de PVV Democratischer?Moet de PVV Democratischer?

Agenten gewond bij zelfmoord in Helmond

Twee agenten hebben brandwonden opgelopen nadat ze een huis in Helmond binnen gingen en werden getroffen door een steekvlam. De bewoner werd later dood aangetroffen. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie.

De politie kreeg donderdagochtend een bericht dat de man in zijn huis aan de Rivierensingel zelfmoord zou willen plegen. Toen de agenten in het huis kwamen, hebben ze even met de man kunnen praten. Daarna ontstond de brand en moesten de twee met brandwonden aan hun gezicht en handen de woning verlaten.

De twee naastgelegen woningen van het pand waar de brand ontstond, zijn ontruimd. De woning wordt onderzocht. De gewonde agenten zijn weer uit het ziekenhuis.

Call of Duty: Ghosts scherper op PS4

Call of Duty: Ghosts op Xbox One heeft een native resolutie van 720p, de PS4 draait op een native resolutie van 1080p. Dat heeft Mark Rubin, executive producer van Infinity Ward, op Twitter bevestigd. De geruchten over een resolutieverschil tussen de twee next-gen-consoles deden al langer de ronde.

De Xbox One-versie wordt wel opgeschaald naar 1080p. Beide games draaien op 60 frames per seconde. Vermoedelijk is de Xbox One-versie op 720p gehouden om een constante framerate te garanderen. Bekijk hier een vergelijking tussen 720p en 1080p.

Eerder maakte DICE al bekend dat Battlefield 4 een native resolutie van 720p heeft op Xbox One en 900p op PS4. Of andere multiplatfrom-titels ook verschillen van elkaar is nog niet bekend.

Voor het eerst hoofddoeken in Turks parlement

Voor het eerst in de geschiedenis van het Turkse parlement droegen vier vrouwelijke politici daar donderdag een hoofddoek, zo meldt de Turkse krant Hürriyet. Een omstreden actie, gezien de strikte scheiding tussen kerk en staat in het seculiere land.

Dankzij het 'democratiseringspakket' dat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vorige maand aankondigde, mogen vrouwen in overheidsfuncties voortaan een hoofddoek om hebben op hun werk, tenzij ze een uniform moeten dragen.

Politica Merve Kavakçı wilde in 1999 al een hoofddoek op in het parlement, maar zij werd weggejoeld en mocht de parlementaire eed niet afleggen. Donderdag werden Nurcan Dalbudak, Gülay Samancı, Gönül BekinŞahkulubey and Sevde Beyazıt Kaçar van de AKP gefelicteerd toen ze met hoofddoeken op het parlement binnenliepen.

Voor het eerst hoofddoeken in Turks parlement
Voor het eerst hoofddoeken in Turks parlement (Foto: ANP)

Zestien arrestaties bij woonwagenkamp Den Bosch

Zestien bewoners van het woonwagenkamp aan de Deutersestraat in Den Bosch zijn opgepakt op verdenking van witwassen. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. Tijdens de politie-inval waren donderdagmiddag 23 volwassenen aanwezig op het kamp. Zes kinderen zijn door de gemeente ondergebracht bij familie.

De politie vond veel contant geld op het kamp en stuitte ook op verschillende vuurwapens. Ook bleek illegaal stroom te worden afgenomen. De Deutersestraat werd afgesloten voor de inval.

De politie deed donderdagochtend een inval bij het kamp in samenwerking met justitie, de Belastingdienst en de gemeente. Alle woningen van de kampbewoners zijn doorzocht. Driehonderd ambtenaren zijn ingezet voor het project.

Greene duikt na 'Eurotrip' op in Volendam

Serginho Greene is terug in Nederland. Na avonturen in Bulgarije, Servië en op Cyprus is de inmiddels 31-jarige verdediger neergestreken in Volendam. Greene krijgt de kans om zich te bewijzen bij FC Volendam.

De komende dagen mag de oud-speler van onder meer Feyenoord en Vitesse stage lopen bij de club uit de Jupiler League. De technische staf zal dan oordelen of Greene een toegevoegde waarde kan zijn voor de Volendammers. Dat zal aanvankelijk op amateurbasis zijn.

De Amsterdammer keerde uit Cyprus, waar zijn werkgever AEK Larnaca maandenlang geen salaris uitbetaalde. Daarvoor stond Greene onder contract bij het Bulgaarse Levski Sofia en het Servische FK Vojvodina. Voor zijn toch door Europa speelde de 31-jarige verdediger achtereenvolgens voor RKC Waalwijk, Feyenoord en Vitesse.

"Greene is welkom en kan een meerwaarde zijn als hij kan worden vrijgeven om als amateur in te stappen", zegt Volendam-trainer Hans de Koning tegen RTV Noord-Holland. De Koning heeft ook aanvaller Gerson Sheotahul op proef. De vleugelaanvaller is transfervrij na een teleurstellend avontuur bij Iraklis Psachna in Griekenland.

"Ze zijn beide een tijdje uit beeld geweest en kunnen hier laten zien dat ze het nog kunnen. In eerste instantie bij de beloftes. Als het dan goed gaat kunnen we gesprekken voeren voor de lange termijn", aldus De Koning.

Djokovic en Wawrinka door in Parijs

Novak Djokovic kwam op het Masters-toernooi in Parijs met de schrik vrij. De Servische nummer twee van de wereld verloor de eerste set van zijn derde ronde-wedstrijd van John Isner, maar wist daarna overtuigend terug te slaan; (5)6-7, 6-1 en 6-2.

Ook Stanislas Wawrinka moest terugkomen van een achterstand. Nicolas Almagro leidde met een break voorsprong en twee gamepunten in de eerste set, maar werd mentaal gebroken door een voetfout. De Spanjaard verloor acht van de daaropvolgende tien games, en het werd dan ook 6-3 en 6-2 in het voordeel van de Zwitser.

Titelverdediger David Ferrer had geen enkele moeite met Gilles Simon, die lichtjes geblesseerd was. De Fransman sloeg veel te veel fouten en had dan ook moeite met op het scorebord komen, waardoor de 6-2 en 6-3 eindstand al na iets meer dan een uur een feit was.

Ook Juan Martin Del Potro leek last te hebben van een fysieke kwaal, maar de Argentijn kwam er na het verlies van de eerste set al snel weer bovenop en was uiteindelijk dan ook met 3-6, 6-3 en 6-4 te sterk voor het Bulgaarse talent Grigor Dimitrov.

Jean-Julien Rojer is de enige Nederlander die nog in actie is in Parijs na de uitschakeling van Robin Haase gisteravond. Samen met dubbelpartner Aisam Qureshi versloeg hij Nenad Zimonjic en Julien Benneteau met tweemaal 6-4.

'Asielzoekers niet meer op straat'

Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen niet meer zonder voorzieningen op straat worden gezet. VluchteningenWerk meldt donderdag dat het Europees Comité voor Sociale Rechten dat heeft besloten. Volgens VluchtelingenWerk betekent dit een einde aan de  'vaak onmenselijke omstandigheden waarin uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland leven'.

Het comité is onderdeel van de Raad van Europa en reageerde hiermee op een klacht van de Protestantse Kerk in Nederland. De bodemprocedure voor een permanent recht op opvang loopt nog, aldus VluchtelingenWerk.

'Hoofd Gestapo begraven op joods kerkhof'

Een Duitse onderzoeker denkt het antwoord te hebben gevonden op een van de resterende grote vragen uit de Tweede Wereldoorlog: wat is er gebeurd met Heinrich Müller, het hoofd van de gevreesde Gestapo? Volgens Johannes Tuchel is Müller in de laatste dagen van de oorlog in Berlijn aan zijn eind gekomen. Zijn lichaam eindigde zelfs op een joodse begraafplaats.

Al tientallen jaren gaan er geruchten dat Müller zou zijn gezien in landen als Cuba en Argentinië. Tuchel, de directeur van het Herdenkingscentrum voor het Duitse Verzet, zegt nu echter bewijs te hebben gevonden dat Müller er nooit in is geslaagd Berlijn te ontvluchten.

Tuchel vond diverse documenten, waaronder een overlijdenscertificaat uit 1945 en de getuigenis van een grafdelver uit 1963. Tuchel is er nu van overtuigd dat Müller in de laatste dagen van de oorlog is omgekomen en in eerste instantie werd begraven bij het hoofdkwartier van de Luftwaffe. De resten van Müller werden later in 1945 uit de grond gehaald en herbegraven in een gemeenschappelijk graf op een joodse begraafplaats.

Molotovgooier laat zich niet uitkopen

De man die vorig jaar met molotovcocktails naar de politie gooide, laat zich door de gemeente Leudal niet uitkopen. Dat meldt omroep L1 donderdag.

Gijsbert Ruiter en de gemeente Leudal lagen in de clinch om een hek dat Ruiter rond zijn woning had geplaatst. Het hek, dat Ruiter moest beschermen tegen bewoners van het naastgelegen woonwagenkamp, moest van de gemeente worden verwijderd. Ruiter weigerde, en kreeg de politie op zijn dak. Voor het gooien van molotovcocktails naar de agenten werd de man veroordeeld tot negen maanden cel. Hij is in hoger beroep gegaan.

Om een einde te maken aan het conflict, bood de gemeente aan om Ruiter uit te kopen. Hij kreeg tot 1 november de tijd om in te gaan op een bod van 365.000 euro. Ruiter wilde dit enkel accepteren onder voorwaarde dat hij tot na de uitspraak van zijn beroepszaak in de woning mocht blijven. Die eis was voor de gemeente niet acceptabel.

'Kabinet kijkt alleen naar OV Randstad'

De provinciebesturen van Limburg, Friesland, Gelderland, Groningen en Overijssel zijn boos op staatssecretaris Mansveld. Ze verwijten haar dat ze alleen naar de Randstad kijkt, en daarmee 'een bom legt' onder het treinverkeer in de rest van Nederland.

Volgens de provinciebesturen hebben de maatregelen die de staatssecretaris wil nemen 'desastreuze gevolgen' voor regionale spoorverbindingen. Als alle plannen doorgaan, zouden de kaartjes tot 40 procent duurder worden en zouden er flink wat treindiensten geschrapt worden. "Het water staat de regionale vervoerders aan de lippen", schrijven de bestuurders in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil af van het accijnsvoordeel op rode diesel. Ook wil het de gebruiksheffing voor het spoor vanaf 2015 fors verhogen. Dit is een grote strop voor regionale vervoerders, omdat deze juist grotendeels gebruikmaken van treinen die op rode diesel rijden.  

De provincies zien het liefst dat er in de toekomst geen treinen meer op diesel of gas rijden. Daarom zouden alle spoorlijnen volledig geëlektrificeerd moeten worden. De provincies bieden volgens omroep L1 aan de haalbaarheid daarvan voor de staatssecretaris te onderzoeken.

iPad Mini mogelijk over drie weken in VS

De vernieuwde iPad Mini ligt mogelijk 21 november in Amerikaanse winkels. Dat schrijft het techweblog Macrumors op basis van verkooplijsten van winkelketens. Tot op heden heeft Apple enkel aangegeven dat de iPad Mini met retina-beeldscherm in november verkrijgbaar moet zijn.

Het instapmodel van de verbeterde iPad Mini moet 389 euro kosten. Naast de iPad Mini komt Apple vrijdag met de iPad Air, een dunnere versie van de bestaande iPad.

De iPad Mini en de iPad Air moeten de krimp van het marktaandeel van Apple stoppen. Volgens marktonderzoeksbureau IDC zag Apple zijn aandeel op de tabletmarkt in het derde kwartaal met 2,8 procentpunt krimpen naar 29,6 procent.

Een jaar geleden had de Amerikaanse techgigant nog een aandeel van ruim veertig procent. Apple verliest steeds meer terrein door de opkomst van tablets van bijvoorbeeld Samsung en Lenovo. Samsung zag zijn aandeel in een jaar stijgen van 12,4 naar 20,4 procent, terwijl Lenovo zijn aandeel ruim verviervoudigde naar 4,8 procent.

Gadgets mogen weer in Amerikaanse vliegtuigen

Passagiers van Amerikaanse vliegtuigen mogen weer hun mobiele telefoons, tablets en andere elektronische apparatuur tijdens hun vlucht gebruiken, ook tijdens het opstijgen en landen. Voor bellen en internetten blijven beperkingen gelden. Dat heeft de Amerikaanse luchtvaartdienst FAA donderdag bekendgemaakt.

De versoepeling van de regels geldt voor toestellen die zo zijn uitgerust dat gadgets geen storing kunnen veroorzaken in de elektronica van het vliegtuig. De meeste nieuwe vliegtuigen voldoen aan deze voorwaarde. Wanneer de nieuwe regel ingaat is nog onduidelijk. De ingangsdatum zal per luchtvaartmaatschappij verschillen.

Sommige functies van telefoons en andere elektronica - zoals bellen, internetten en sms'en - blijven verboden zolang het toestel lager dan drieduizend meter vliegt.

Onderzoek naar scheefwoners in dure woning

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) gaat onderzoek doen naar scheefwoners die niet in een te goedkope, maar in een te dure huurwoning wonen. Hij gaat bekijken wat hun 'verhuiswens' is, zo zei hij donderdag in een Kamerdebat. Met name de SP wil meer aandacht voor wat zij de 'echte scheefwoners' noemt.

Onder scheefwoners worden meestal mensen bedoeld met een relatief hoog inkomen die in een goedkope sociale huurwoning wonen. Maar volgens SP-Kamerlid Paulus Jansen is er ook een grote groep mensen in een sociale huurwoning die meer dan de helft van hun inkomen kwijt zijn aan huur.

"Blok beweert dat arm-zijn een keuze is en dat mensen voor wie de huur te hoog is ook kunnen verhuizen naar een goedkopere woning", zegt Jansen. "Ik ben het nagegaan: in Amsterdam zijn drie goedkope huurwoningen beschikbaar. Dat lukt dus gewoon niet."

Blok is bereid onderzoek te doen naar de omvang van deze groep en naar hun bereidheid om te verhuizen.

Vier Halloween met Dead Rising 3

Na de E3 vreesden we met zijn allen dat Dead Rising 3 een serieuze toon had aangenomen en Call of Duty achterna ging. Inmiddels is die vrees door nieuwe trailers weggenomen. De onderstaande 'Halloween'-trailer onderstreept nogmaals dat de krankzinnigheid nog altijd aanwezig is.

In ander (misschien minder leuk) nieuws: Capcom heeft een season pass aangekondigd. Betaal dertig euro en je krijgt toegang tot vier DLC-packs die normaal tien euro kosten. De packs bevatten nieuwe misseis en wapens.

FOK!toen: Peter Jackson

Vandaag staat er een verjaardagstaart op de tafel in huize Jackson in Nieuw-Zeeland. Peter Jackson, de regisseur die bij de meeste mensen vooral bekend werd door zijn verfilmingen van de boeken van J.R.R. Tolkien, is vandaag namelijk alweer 52 jaar geworden. Voor FOK!toen een goede reden om eens een blik te werpen op het leven van deze sympathieke filmmaker.

De vroege jaren

Peter Robert Jackson word op 31 oktober 1961 geboren in Pukerua Bay, een kustplaatsje vlak bij de stad Wellington. Peter is de enige zoon van Joan en William Jackson. Moeder werkt als fabrieksarbeider en vader is een boekhouder. Als kind is Peter al een groot liefhebber van oude films en als hij van een vriend van de familie een Super 8 camera cadeau krijgt, gaat hij samen met een aantal vrienden korte films maken. Jackson was opgegroeid met de prachtige films van Ray Harryhausen en was daarnaast ook een grote fan van series zoals Thunderbirds en Monty Python's Flying Circus. Jacksons meest favoriete film in die tijd was King Kong en als de jonge filmmaker negen jaar oud is, maakt hij een stop motion remake van de epische rolprent.

In 1971 maakt Jackson zijn eerste film. The Dwarf Patrol is een oorlogsfilm die geheel in de achtertuin van de familie Jackson is opgenomen. Tussen 1971 en 1978 zou de cineast in wording diverse korte films maken, waarvan de James Bond-spoof Coldfinger, de Hammer Horror-parodie Curse of the Gravewalker en The Valley (1976) het meest 'bekend' zouden worden. Als Jackson 16 jaar oud is besluit om hij om zijn school te verlaten en gaat aan het werk bij een lokale krant. Tijdens de daaropvolgende zeven jaar werkt Jackson voor de krant terwijl hij nog bij zijn ouders woont. Op deze manier kan hij geld opsparen om zijn eerste echte camera te kopen. Als Peter Jackson 18 jaar oud is koopt hij zijn eerste 16 mm camera en begint op de opnames van de film Roast of the Day, een film die later bekend zou worden onder de titel Bad Taste.

Bad Taste

Kotsende ruimtewezens en een hondsdolle aaprat

Van 1983 tot 1987 werd er hard gewerkt aan de totstandkoming van de film Bad Taste. Opnames voor de film konden namelijk alleen in de weekends worden gemaakt, aangezien de meeste mensen in zowel de crew als cast een normale weekbaan hadden. Met een budget van 18000 Euro werden de opnames van de splatterhorrorfilm in vier jaar afgerond. Voor de prachtige gore effecten liet Jackson zich inspireren door de Amerikaanse effecten pionier Tom Savini. Nadat de film op het filmfestival van Cannes te zien was geweest werden de rechten voor Bad Taste in twaalf landen verkocht.

Jackson was ondertussen begonnen met het schrijven van nieuwe scenario's. Hiervoor werkte hij samen met schrijvers als Stephen Sinclair, Fran Walsh en Danny Mulheron. Vooral met Walsh kon Jackson het goed vinden, de twee zouden in 1987 trouwen. Jackson werkt aan een vervolgfilm voor A Nightmare on Elm Street maar doet uiteindelijk niks met het script. Eind 1989 verschijnt de tweede film van Jackson. Meet the Feebles is een heerlijk bizarre poppenfilm die zich nog het beste laat omschrijven als een combinatie van The Muppet Show, The Evil Dead en Deep Throat. Met de slogan 'From the creators of Bad Taste, comes a film with no taste at all!' verscheen de film in april 1990 op een fantasy filmfestival in Hamburg.

Braindead
Braindead

In 1992 verscheen de derde film van Jackson. Braindead was een heerlijke zombiefilm met een uitzonderlijke twist in het verhaal. Waar men normaal gesproken probeert om levende doden buiten de deur te houden, probeert de held in het verhaal van Braindead zijn ondode familieleden in hun huis op te sluiten. Het verhaal van Braindead, die in Amerika zou worden uitgebracht als Dead Alive, was geschreven door Jackson, samen met Fran Walsh en Stephen Sinclair. Met een budget van dik 2 miljoen Euro werd de komische horrorfilm in 11 weken opgenomen in de omgeving van Wellington. Jackson zou wereldwijd prijzen winnen met de film, waaronder de Silver Scream Award op het Festival van de Fantastische Film in Amsterdam in 1993.

Hemelse films

Heavenly Creatures

Na Braindead besloot Jackson dat het tijd werd voor een ander filmgenre. In 1994 verschijnt de film Heavenly Creatures, over de waargebeurde Parker-Hulme moordzaak uit 1954. In de film zien we het verhaal van Pauline Parker en Juliet Hulme, een tweetal 16-jarige meisjes die de moeder van Parker vermoorden. Heavenly Creatures werd genomineerd voor een Oscar en zou diverse prijzen waaronder de Zilveren Leeuw van het Filmfestival van Venetië winnen. In het daaropvolgende jaar regisseert Jackson samen met Costa Botes de prachtige mockumentary Forgotten Silver over de 'vergeten' filmhistorie van Nieuw-Zeeland. Dat de documentaire goed geslaagd was bleek wel toen velen op zoek gingen naar films van de Nieuw-Zeelandse filmpionier Colin McKenzie. Deze waren dan ook woedend toen ze ontdekten dat Colin McKenzie nooit had bestaan.

The Frighteners

Na het grote succes van Heavenly Creatures kreeg Jackson in 1996 de kans om zijn eerste Hollywoodfilm te gaan maken. Met de steun van producer Robert Zemeckis kreeg Jackson de kans om zijn film in Nieuw-Zeeland op te nemen, zolang het verhaal zich maar in een fictief Amerikaans stadje zou afspelen. The Frighteners met Michael J. Fox zou commercieel gezien geen succes zijn. Ondanks dat de film veel goede recensies had gekregen bleef het publiek uit de bioscopen weg. The Frighteners was de laatste speelfilm van Michael J. Fox. De acteur was nog 4 jaar te zien in de serie Spin City alvorens hij met pensioen zou gaan, vanwege de ziekte van Parkinson. Universal had wel vertrouwen in de filmmaker en boden hem aan om een remake te maken van King Kong. Toen echter ook de monsterfilms Mighty Joe Young en Godzilla in productie werden genomen, besloot Universal om haar filmplannen een tijdje in de koelkast te zetten om een overdaad van monsterfilms te voorkomen.

Tolkien

 The Fellowship of the Ring

Nadat Peter Jackson te horen had gekregen dat de opnames van King Kong voorlopig geen doorgang konden vinden besloot de filmmaker om zich op een ander filmproject te gaan storten. In 1978 had hij de bewerking van Ralph Bakshi van het epische verhaal The Lord of the Rings van Tolkien gezien en liep sindsdien al met het plan rond om eens een serieuze film rondom het verhaal te gaan maken. Nadat Jackson in 1997 een ontmoeting had gehad met producer Saul Zaentz kreeg hij de rechten over het verhaal van Tolkien. The Lord of the Rings zou in eerste instantie als een tweedelige film opgenomen worden voor Miramax. Toen de opnames al waren begonnen kreeg de regisseur van de studio de vraag of het verhaal ook in een enkele film verwerkt kon worden. Jackson ging op zoek naar een andere filmmaatschappij voor zijn film en maakte een deal met New Line Cinema voor een trilogie.

Van 11 oktober 1999 tot 22 december 2000 werd de volledige trilogie opgenomen in Nieuw-Zeeland. In 438 dagen werd er op 150 verschillende locaties opnames gemaakt voor de drie The Lord of the Rings-films. Op 19 december 2001 verscheen het eerste deel van de trilogie; The Fellowship of the Ring. Al in het openingsweekend zou de film alleen in Amerika al zo'n 34 miljoen Euro opbrengen, wereldwijd zou de Tolkien-verfilming zo'n 632 miljoen Euro in het kassalaatje brengen. Hiermee werd The Fellowship of the Ring de meest succesvolle fantasyfilm aller tijden. The Fellowship of the Ring zou in 2002 dertien keer genomineerd worden voor een Oscar, waarvan er vier verzilverd werden.

The Two Towers 2

Op 18 december verscheen de vervolgfilm The Two Towers. Oorspronkelijk zou het verhaal van The Two Towers niet apart verfilmd worden, maar nadat Jackson te horen had gekregen dat er drie in plaats van twee films mochten worden gemaakt herschreef hij het oorspronkelijke scenario. The Two Towers, die werd gemaakt met een budget van 68 miljoen Euro zou wereldwijd zo'n 670 miljoen Euro opleveren en was daarmee ook de meest succesvolle film van 2002. De slag bij Helm's Deep wordt door velen als één van de allerbest in beeld gebrachte veldslagen ooit worden gezien. De opname van de veldslag nam zo'n drie maanden in beslag. The Two Towers zou uiteindelijk twee Oscars en een stuk of 76 andere filmprijzen opleveren.

The Return of the King

De The Lord of the Rings-trilogie werd op 17 december 2003 afgerond met The Return of the King. De derde film in de reeks was zonder enige twijfel het meest succesvolle deel in de trilogie. Zo zou The Return of the King in het openingsweekend in Amerika al 52 miljoen Euro in het laatje brengen en zou na Titanic de tweede film worden die wereldwijd meer dan 727 miljoen Euro op zou leveren. The Return of the King zou elf maal voor een Oscar worden genomineerd en zou ze ook allemaal winnen. Alleen Ben-Hur (1959) en Titanic (1997) waren daar ook in geslaagd.

King Kong

King Kong

Na het immense succes van zowel The Fellowship of the Ring als The Two Towers vroeg Universal aan Jackson of hij nog interesse had om een remake te maken van het klassieke King Kong-verhaal. Samen met The Lord of the Rings Co-schrijver Philippa Boyens gingen Jackson en Walsh aan de slag met het script voor de film, die met een budget van 127 miljoen Euro gemaakt zou worden. Voor de opnames van King Kong ging Jackson weer aan de slag met een groot deel van de crew van de Lord of the Rings-films. De regisseur was absoluut niet te spreken over het script dat hem in 1996 aangeboden was en baseerde zijn nieuwe scenario op het boek van Delos W. Lovelace uit 1932.

Op 6 september 2004 begonnen de opnames in Miramar in Nieuw-Zeeland. Al snel bleek de grootse avonturenfilm duurder uit te vallen dan ingeschat was en werd het budget opgeschroefd naar 150 miljoen Euro. Hierdoor kon Jackson de film wel met een half uur verlengen, al kostte dat hem wel zo'n 23 miljoen Euro uit eigen zak. King Kong werd daarmee ook de duurste filmproductie tot op dat moment. In maart 2005 konden de opnames, naar volle tevredenheid van Universal, afgerond worden.

Op 15 december 2005 verscheen de reuzenaap voor het eerst op het witte doek. Met een opbrengst van bijna 400 miljoen Euro zou King Kong in de top 5 van bestbezochte films van 2005 eindigen. Ook zou de dvd van de film zo'n 7,5 miljoen keer over de toonbank gaan. De film zou vier nominaties ontvangen bij de Academy Awards en mocht 3 Oscars mee naar huis nemen.

The Lovely Bones

The Lovely Bones

Na de The Lord of the Rings-trilogie en King Kong wilde Jackson weer eens een wat kleinere film maken. Die kans kreeg hij in april 2004 als hij een bod mag doen op de filmrechten van Alice Sebold's boek The Lovely Bones. Na onderhandelingen besloot Jackson om met Dreamworks in zee te gaan. Met een budget van 50 miljoen Euro ging de filmmaker in oktober 2007 aan de slag met de opnames voor de film, die in zowel Pennsylvania als Nieuw-Zeeland opgenomen zou worden.

In The Lovely Bones draait het om Susie Salmon (Saoirse Ronan), een 14-jarig meisje dat door een buurtgenoot is vermoord. Vanuit het hiernamaals ziet het meisje hoe haar familie op zoek zijn naar haar. Haar vader Jack (Mark Wahlberg) wil wraak nemen op de moordenaar van zijn dochter en moeder Abigail (Rachel Weisz) heeft veel moeite met het verlies van hun dochter. Dan ziet Susie dat de moordenaar opnieuw wil toeslaan en moet een moeilijke keuze maken.

Voor de soundtrack van de film werd Brian Eno ingehuurd. Frans Walsh, fan van de muzikant, stelde Jackson voor om de atmosferische klanken van de Britse geluidskunstenaar te gebruiken. Jackson had daar wel oren naar en belde Eno op met de vraag of hij een tweetal oude composities van hem voor zijn film mocht gebruiken. Tot zijn grote verrassing stelde Eno voor om een geheel nieuwe soundtrack voor de film te componeren. Dat was opvallend aangezien Eno in het verleden meerdere malen had laten weten geen interesse te hebben in het maken van filmmuziek. Voor de soundtrack van Heavenly Creatures maakte Eno onder meer gebruik van een nog niet voltooide demo uit 1973.

The Lovely Bones zou oorspronkelijk op 13 maart 2009 worden uitgebracht, maar de film verscheen pas op 26 december 2009 voor het eerst op het witte doek. Hierdoor kreeg Jackson extra tijd om nog wat opnames op te poetsen en bij te werken. Na de vorige vier blockbusters vielen de resultaten van The Lovely Bones enigszins tegen. De kritieken op de film waren nogal uiteenlopend. Daar kon zelfs een aftiteling van 15 minuten niks aan veranderen. The Lovely Bones zou uiteindelijk wereldwijd zo'n 67 miljoen Euro opleveren.

District 9

Datzelfde jaar zou Jackson aan de slag gaan met een verfilming van het populaire computerspel Halo. Jackson zou de film van Neill Blomkamp produceren, maar nadat ze geen financiële steun konden krijgen voor het ambitieuze filmproject besloten de twee filmmakers om hun krachten te bundelen in het sciencefiction project District 9. In 60 dagen werden de opnames voor de film, die was gebaseerd op Blomkamp's korte film Alive In Joburg, in Zuid-Afrika gemaakt. Bij het verschijnen van de epische sciencefiction-rolprent was District 9 meteen een enorm succes. De film, gemaakt met een budget van 21 miljoen Euro zou wereldwijd meer dan 152 miljoen Euro opleveren.

Ondertussen had men Jackson een aanbod gedaan om een remake van de oorlogsfilm The Dam Busters te produceren. De film, gebaseerd op een scenario van Stephen Fry, had in 2010 moeten verschijnen, maar de productie is tot een nog te noemen tijdstip opgeschort. Jackson had zijn zinnen gezet op een verfilming van de Temeraire-verhalen van de Britse schrijfster Naomi Novik. Temeraire speelt zich af in een alternatieve wereld ten tijde van de napoleontische oorlogen, waar de strijd wordt beslecht met behulp van draken-divisies. In een interview in 2009 liet Jackson weten dat hij er over zat te denken om een mini-serie van het verhaal te maken, om te voorkomen dat het een onafgemaakt verhaal zou worden, indien het eerste deel van een film-reeks zou floppen.

Kuifje

Kuifje

Het idee achter een film over Kuifje ontstond in 1981 toen een filmrecensent de film Raiders of the Lost Ark vergeleek met een verhaal van Kuifje. Steven Spielberg kende de strips niet maar was meteen verknocht aan het heroïsche verhaal van Hergé. In 2001 liep Spielberg dan ook al met het idee rond om een tekenfilm-trilogie te maken over de dappere reporter en kocht via Dreamworks de filmrechten. De eerste film zou draaien rond de verhalen Het geheim van de Eenhoorn en De schat van Scharlaken Rackham, de tweede rond De 7 kristallen bollen en De zonnetempel en de slotfilm van de trilogie zou gebaseerd zijn op de verhalen De Blauwe Lotus en Kuifje in Tibet.

Spielberg nam vervolgens contact op met Jackson om te vragen of zijn filmbedrijf Weta Digital de animatie van Kuifjes hond Bobbie konden verzorgen. Jackson bleek ook wel een liefhebber te zijn van de strips van Hergé en stelde voor om een film te maken met motion capture in plaats van live-action. Nadat de twee filmmakers een bezoekje hadden gebracht aan de filmset van Avatar was ook Spielberg er van overtuigd dat de Kuifje-film digitaal opgenomen zou worden.

Na de voltooiing van zowel Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull als The Lovely Bones gingen de cineasten aan de slag met The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn. De film kreeg op 22 oktober 2011 haar wereldpremière in Brussel en zou vier dagen later in de rest van de wereld te zien zijn. De pers prees de film de hemel in en Kuifje zou uiteindelijk wereldwijd zo'n 271 miljoen Euro in het kassalaatje brengen. The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn was de eerste non-Pixar animatie-film die, naast vele andere prijzen, een Golden Globe zou winnen. Ook won componist John Williams een Oscar voor de prachtige filmmuziek.

The Hobbit

The Hobbit

Nadat Peter Jackson de documentaire West of Memphis had geproduceerd kon hij eindelijk aan de slag met een project waar hij al jaren op zat te azen. The Hobbit zou oorspronkelijk als een tweedelige film gemaakt worden, maar de regisseur maakte in juli 2012 bekend dat het toch een trilogie zou gaan worden, bestaande uit An Unexpected Journey (2012), The Desolation of Smaug (2013) en There and Back Again (2014). Het overgrote deel van de cast uit The Lord of the Rings-trilogie was weer present toen de opnames voor het epische drieluik begonnen.

De opnames van The Hobbit gingen niet zonder slag of stoot. Zo riepen verschillende acteursvakbonden hun leden op om niet aan de film mee te werken. De producenten van de film weigerden acteurs aan te nemen onder vakbondsvoorwaarden en acteurs die de oproep negeerden konden uit de vakbond gezet worden. Jackson liet vervolgens weten dat hij de film dan wel in Oost-Europa op zou nemen. Vanwege deze uitspraak gingen in oktober 2010 duizenden Nieuw-Zeelanders protesterend de straat op. Ze eisten dat de film in Nieuw-Zeeland opgenomen zou worden, omdat men anders misschien wel 1 miljard Euro aan toeristische inkomsten mis zou kunnen lopen. De Nieuw-Zeelandse regering ging in onderhandeling met Warner Bros en bood de studio een extra belastingvoordeel van 7 miljoen Euro. Ook werden wetten op het gebied van arbeidsrecht aangepast om gezeik van en met de vakbonden te vermijden. Op 21 maart 2011 gingen de opnames van start in Nieuw-Zeeland. In juli 2012 eindigden de opnames.

Op 28 november 2012 kreeg The Hobbit: An Unexpected Journey haar wereldpremière in Wellington in Nieuw-Zeeland. De film sloeg in als een bom en zou wereldwijd meer dan 727 miljoen Euro in het kassalaatje brengen. Het vervolg, The Hobbit: The Desolation of Smaug, die in Nederland zal worden uitgebracht onder de titel De Hobbit: de Woestenij van Smaug, is vanaf 11 december 2013 in de bioscoop te zien.

Krajicek en Hogenkamp uitgeschakeld in Nantes

Michaëlla Krajicek is er niet in geslaagd de kwartfinales ITF-toernooi in Nantes(50k+H) te bereiken. In de tweede ronde was de als vierde geplaatste Lara Arruabarrena (WTA-106) in drie sets te sterk. Het werd 6-3, 4-6 en 6-4.

Krajicek zit nog wel in het dubbeltoernooi. De 23-jarige Delftse, die in Nantes samen met haar vaste partner van 2014 Lucie Hradecka speelt, staat in de kwartfinales. Het Tsjechisch/Nederlandse duo is in Frankrijk als tweede geplaatst.

Ook Richel Hogenkamp is uitgeschakeld in Nantes. Ze verloor in twee sets van de Poolse Magda Linette (WTA-162). Het werd 6-3 en 6-2. 

Dierenhandelaar moet cel in voor verwaarlozing

Een Rotterdamse dierenhandelaar moet drie jaar de cel in voor het verwaarlozen van dieren. Hij krijgt een proeftijd van vijf jaar. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald. Tegen de eigenaar van de winkel waar honderd dieren dood werden aangetroffen, werd een straf van 42 maanden geëist waarvan twaalf voorwaardelijk.

De straf is lager uitgevallen dan de eis van justitie omdat de man van werd vrijgesproken op een punt. De rechtbank acht de kans dat de man in herhaling valt hoger dan gemiddeld, omdat hij heeft gezegd in dieren te willen blijven handelen. Daarom kreeg hij proeftijd met bijzondere voorwaarde. Als hij in de proeftijd weer in dieren handelt, moet hij terug de cel in.

De man werd in juni gearresteerd nadat de honderd verhongerde dieren werden gevonden in zijn winkel aan de Uitweg. Hij is ook veroordeeld voor het laten bevriezen van twintig beschermde slangen die in de winter halfdood in zijn auto waren aangetroffen. De pythons en boa constrictors werden een dag daarvoor gestolen van Britse handelaren.

[Roddelcorner] Gratis pizza en een boze vogel

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Boze vogel valt lijnrechter aan
Spelers hebben het vaak op grensrechters gemunt als ze het niet eens zijn met een beslissing. Maar deze grensrechter bij de wedstrijd tussen Navegantes en Inter de Lages in de Braziliaanse derde klasse had last van een hele andere belager. De beste man kreeg het zwaar te verduren van een vogel die het blijkbaar niet met zijn beslissingen eens was.

En als je dacht dat dat bijzonder was, even later werd de wedstrijd stilgelegd omdat er telefoon voor de scheidsrechter was. De official moest naar de kant van het veld om het telefoontje af te handelen. Dit alles tot grote hilariteit van de Braziliaanse commentatoren.

 

De wedstrijd tussen Navegantes en Inter de Lages. (Bron: YouTube)

Kramer en Olde Heuvel trotseren de storm
Als je voor goud in Sochi gaat dan laat je geen training schieten door een storm en code rood. Dat is wat Sven Kramer en Wouter olde Heuvel gedacht moeten hebben. De heren gingen afgelopen maandag gewoon op stap voor hun fietstraining. Dat dat niet altijd even makkelijk was bleek uit een tweet van Olde Heuvel:

Kramer was duidelijk niet onder de indruk van het stormachtige weer maandag.

Thomas Dekker wordt filmacteur
Als je als wielrenner niet meer kunt excelleren dan moet je op een andere manier op gaan vallen, zo heeft Thomas Dekker besloten. De Nederlander heeft een rol bemachtigd in de nieuwe film over Lance Armstrong en zal voor een aantal scènes verschillende wielershirts aan moeten gaan trekken. Hoe het er op beeld uit zal komen te zien zullen we pas in september volgend jaar weten.

De mooiste vrouwen van de NBA-spelers
Aan de vooravond van het nieuwe NBA-seizoen maakte de website complex.com een top 25 van de mooiste partners van de spelers uit de Amerikaanse basketbalcompetitie. De hele top 25 kun je hier bekijken. De top 3 bestaat uit Savannah Brinson (de vrouw van LeBron James), Elaine Alden (de verloofde van Landry Fields) en op één Gabrielle Union (de vriendin van Dwyane Wade).

Gabrielle Union (WikiCommons/Nick Step)
Gabrielle Union (WikiCommons/Nick Step)

En zo neem je een penalty dus niet...
Soms doe je als voetballer op YouTube goede ideeën op. Maar ze goed uitvoeren is nog een vak apart blijkt. Tijdens de wedstrijd ATSV Stadl-Paura tegen SK Altheim probeerden twee spelers de strafschop van Johan Cruijff en Jesper Olsen te kopiëren. De spelers van Stadl-Paura moeten nog veel oefenen.


En zo moet het dus niet..... (Bron: YouTube)

Pizza-ongeluk levert NFL-speler een jaar lang pizza's op
Op 24 september van dit jaar had NFL-speler Nate Burleson een bizar ongeluk. Burleson probeerde een schuivende pizza op de passagiersstoel tegen te houden maar dit resulteerde in een auto-ongeluk waarbij hij zijn arm op twee plaatsen brak. Hierdoor moest hij geopereerd en staat sindsdien langs de kant.

Buiten dat Burleson de nodige grappen te verduren kreeg was er deze week ook goed nieuws voor de receiver. Hij kreeg namelijk van pizzaketen Di Giornio een jaar lang gratis pizza aangeboden. Bijkomend voordeel is dat de pizza's bezorgd zullen worden. "Zo hoef je ze niet zelf gaan afhalen", aldus de de pizzaketen.

Douglas: "Vreemd dat het nu zo stil is"

Douglas verhuisde afgelopen zomer van FC Twente naar Dinamo Moskou. Sindsdien is de geboren Braziliaan niet meer in beeld bij het Nederlands elftal. Douglas is in bezit van een Nederlands paspoort en werd al een opgeroepen tijdens de WK-kwalificatiereeks.

Bij de duels met Andorra en Roemenië bleef de verdediger op de bank. Sinds zijn transfer is Douglas niet meer in beeld bij het Nederlands elftal. De voormalig FC Twente-verdediger is daar eigenlijk een beetje verbaasd over.

"Lange tijd werd er geroepen dat ik in het Nederlands elftal moet. Eigenlijk is het dus wel vreemd dat het nu helemaal stil is. Want met Dinamo Moskou speel ik nu in een competitie die sterker is dan de Eredivisie, ook de omstandigheden zijn zwaarder", zegt Douglas tegen Voetbal International. "Waarom is er dan weinig aandacht voor de Russische competitie? Maar het was en is nog steeds mijn droom om voor Oranje te spelen tijdens het WK."

"Een jaar geleden zat ik er bij voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Andorra en Roemenië. Toen is het helaas niet tot een debuut gekomen. Wel had ik een goed gesprek met Van Gaal. Hij was tevreden over mijn spel tijdens de trainingen en gaf aan op welke punten ik me kon verbeteren", aldus genaturaliseerde Douglas.

"Je kunt er van alles bij halen: ik ben Braziliaan van geboorte, spreek geen vlekkeloos Nederlands en verschijn weinig in de media. En feit is dat ik vóór mijn vertrek naar Moskou niet vast bij Oranje zat. Maar de bondscoach zal iedere speler volgen. Hij doet wat het beste voor Oranje is. Zijn keuzes kun je ook niet betwisten. Want tot nu toe heeft Nederland bijna iedere wedstrijd gewonnen", besluit de verdediger van Dinamo Moskou.

Cel geëist tegen ontuchtige schooldirecteur

De 49-jarige voormalige schooldirecteur uit Valkenswaard die verdacht wordt van ontucht met een leerling gaat als het aan justitie ligt twee jaar de cel in. Het Openbaar Ministerie eiste donderdag ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar tegen de man.

De man zou ontucht hebben gepleegd met een minderjarige leerling van Agnus Dei, een school voor 'kwetsbare kinderen' die inmiddels dicht is. Hij werd in oktober vorig jaar aangehouden. Justitie verdenkt hem inmiddels ook van kinderpornobezit.

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch wil dat de man ook een contactverbod met het slachtoffer krijgt opgelegd en dat hij vijf jaar zijn beroep niet mag uitoefenen. Ook vindt justitie dat de voormalige schooldirecteur, bij wie in het Pieter Baan Centrum een aan autisme verwante stoornis is vastgesteld, behandeld zou moeten worden.

A28 op twee plaatsen dicht door ongelukken

De A28 in zuidelijke richting is donderdagmiddag op twee plekken afgesloten door ongelukken. Dat liet een woordvoerder van de ANWB weten. Hoelang de weg dicht blijft is nog onduidelijk.

Ten zuiden van Zwolle ontstond rond 14.15 uur een kettingbotsing waarbij meerdere personenauto's betrokken waren. Daarbij vielen gewonden. Ook bij het knooppunt Rijnsweerd, in de richting Utrecht, is de weg dicht. Daar verongelukte een motorrijder.

Roorda vecht voor zijn kansen bij N.E.C.

Geert Arend Roorda kwam dit seizoen pas 29 minuten in actie voor N.E.C. Nijmegen. Maar de Fries geeft de strijd voor een basisplaats nog niet op . Roorda mocht afgelopen zomer vertrekken bij N.E.C..

Tot een transfer kwam het niet, waardoor de middenvelder zich moest schikken in een bijrol. Tegen sc Heerenveen voegde Roorda zich weer bij de wedstrijdselectie. Dat was voor het eerst sinds het bekerduel met Harkemase Boys eind september, toen Roorda een half uur speelde.

"Maar mijn situatie is wel verbeterd, zeker ten opzichte van eind vorig seizoen", zei de 25-jarige middenvelder tegen Voetbal International. "Ik voel me fit en hoop snel weer een kans te krijgen."

De oud-speler van Heerenveen en Excelsior maakt zijn minuten bij Jong N.E.C.. Dat doet Roorda de laatste weken als spits. "Dat gaat me best goed af, op die positie heb ik in de jeugd ook gespeeld. Ik wil gewoon minuten gaan maken. Als dat als spits is, dan vind ik het ook goed. De komende weken blijf ik vechten voor mijn plek."

Alves: "Weet niet of ik nog zo goed ben"

Het is nog niet zeker dat Afonso Alves aansluit bij de beloften van sc Heerenveen, maar de Braziliaan laat wel weten voorlopig in Europa te blijven. Heerenveen kondigde woensdag aan dat Alves voorlopig mee gaat trainen met de beloftenploeg.

Mocht men in Friesland overtuigd raken van de kwaliteiten van de Braziliaan, daarna kan hij terugkeren bij Heerenveen. "Ik wil nog drie jaar in Europa voetballen. Ik kan hier nog wel wat laten zien", zegt Alves in de Leeuwarder Courant.

De inmiddels 32-jarige spits maakte tussen 2007 en 2009 furore bij Heerenveen met 45 goals in 39 duels. De Braziliaanse goaltjesdief ging vervolgens naar Middlesbrough, maar kon daar niet overtuigen. Via een avontuur in Qatar belandde Alves weer in Brazilië. Bij Heerenveen kan hij wellicht samenspelen met Alfred Finnbogason.

"Hij is een hele goeie spits voor Heerenveen. Maar het is natuurlijk goed om twee goeie spitsen in huis te hebben", aldus Alves, die vrijdag het besluit neemt of in Heerenveen blijft. "Of ik weer net zo goed kan worden als ik was? Dat weet ik niet. Ik heb zeven maanden niet gespeeld en moet alles weer vanaf nul opbouwen."

Sociaal doen in Destiny

De PlayStation 4-versie van Destiny wordt in onderstaand filmpje uitgebreid besproken door Bungie. Je ziet gameplayfootage en ontwikkelaars praten over voertuigupgrades, reizen, sociale features en meer.

Bungie geeft ook aan dat PvP volledig optioneel is en als je volledig solo wil spelen dat dat kan. Als je wel met anderen wil spelen dan is er bungie.net om teamleden te vinden en groepsactiviteiten in Destiny te gaan doen. Ingame sociale features blijven nog steeds vaag.

Tsjechië rekent weer op Berdych en Stepanek

Tomas Berdych en Radek Stepanek zijn de speerpunten van Tsjechië in de finale van de Davis Cup. Lukas Rosol en Jan Hajek completeren het team. Dat maakte de Tsjechische tennisfederatie donderdag bekend. In de finale, die van 15 tot en met 17 november in Belgrado wordt gespeeld, is Servië de tegenstander.

Tsjechië hoopt de Davis Cup voor het tweede jaar op rij te winnen. In de met 3-2 gewonnen finale tegen Spanje vorig seizoen namen Berdych en Stepanek zowel de enkel- als de dubbelpartijen voor hun rekening. Tsjechië is begin volgend jaar de tegenstander van Nederland in de eerste ronde van de Wereldgroep.

Bussemaker blijft vasthouden aan leenstelsel

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) blijft voorlopig vasthouden aan de invoering van het sociaal leenstelsel, terwijl het nog steeds onzeker is of het in de Eerste Kamer wel op een meerderheid kan rekenen. Dat bleek donderdag tijdens het debat over de onderwijsbegroting.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk vroeg wanneer de bewindsvrouw eens een keer haar knopen gaat tellen. In het deze maand gesloten begrotingsakkoord zijn geen afspraken gemaakt over het leenstelsel. Bussemaker hoopte de afgelopen tijd een deal te sluiten met D66 en GroenLinks, die allebei het leenstelsel in het verkiezingsprogramma hebben staan.

Met name GroenLinks legt een reeks aanvullende voorwaarden op tafel. Vooralsnog ontbreekt daardoor steun voor het plan in de Eerste Kamer. "U heeft geen meerderheid", zei Van Dijk. "Laten we daar niet geheimzinnig over doen."

Bussemaker wilde echter nog niet vooruitlopen op de discussie in de senaat. Zij wil eerst het debat in de Tweede Kamer voeren. En daar denkt zij een ruime meerderheid achter zich te krijgen.

De minister herhaalde dat ze openstaat voor discussie en aanpassingen. Ze waarschuwde wel dat elke aanpassing die ertoe leidt dat meer geld beschikbaar komt voor het levensonderhoud van studenten, leidt tot minder investeringen in de kwaliteit van het onderwijs.

CDA eist opheldering nieuwe Brusselse tegenvaller

Oppositiepartij CDA wil weten waar de nieuwe Brusselse tegenvaller van 120 miljoen euro opeens vandaan komt. Tijdens het debat over de Europese top van vorige week vroeg Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) om opheldering bij premier Mark Rutte (VVD). Die liet Omtzigt echter met lege handen staan.

Vorige week werd duidelijk dat Nederland 120 miljoen euro naar Brussel moet overmaken, omdat de Europese Commissie door de crisis minder geld binnenkrijgt uit douaneheffingen. Die moeten de EU-lidstaten voor een groot deel afdragen aan Brussel. Dit geld komt boven op eerdere extra bijdragen die de commissie vroeg en kreeg, van 7,3 en 3,9 miljard. Nederland droeg daaraan 325 respectievelijk 175 miljoen euro bij.

Omtzigt wil weten waar deze nieuwe tegenvaller precies vandaan komt en waarvan hij wordt betaald. Ook vroeg de CDA'er wanneer Brussel precies aanklopte voor extra geld en of ook is geprobeerd om het tekort op te vangen binnen de eigen begroting van de EU. "Dit gebeurt niet overnight. Die tegenvaller komt ergens vandaan."

Rutte wilde helemaal niets kwijt over de kwestie. Die stond niet op de agenda van de Europese top, zei hij. "Dit heeft niets te maken met het onderwerp van het debat van vandaag." Hij wees Omtzigt door naar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Omtzigt noemde Ruttes antwoord teleurstellend. Hij wees erop dat het kabinet wel akkoord is gegaan. "Wij hebben totaal geen informatie gekregen. Dit raakt het elementaire budgetrecht en informatierecht van de Tweede Kamer", zei hij.

De CDA'er diende een motie in waarin hij het kabinet alsnog vraagt om duidelijk te maken waar de tegenvaller vandaan komt, waar die van betaald wordt en hoe de Tweede Kamer om toestemming is gevraagd. Ook wil hij weten welk effect het heeft op het begrotingstekort.

Het ministerie van Financiën liet vorige week weten dat het de nieuwe extra bijdrage als een 'technische operatie' ziet, omdat Nederland anders meer douane-inkomsten had moeten afdragen. Hoe de 120 miljoen euro precies wordt gefinancierd, bleef echter onduidelijk.

Britse politie arresteert vier terreurverdachten

De Britse politie heeft donderdag vier mensen gearresteerd in het kader van een onderzoek naar Britten die ervan worden verdacht trainingskampen voor terroristen in Syrië te hebben bezocht.

In het oosten van Londen werden twee mannen en een vrouw opgepakt. Een derde man werd in Lancashire gearresteerd. De vier verdachten zijn tussen de 21 en 31 jaar oud.

Vorige maand werden twee broers opgepakt die een trainingskamp in Syrië zouden hebben bezocht.

Maldonado: "Nog niets beslist over toekomst"

Formule 1-coureur Pastor Maldonado zegt nog niets besloten te hebben over zijn verdere loopbaan. De Venezolaan zegt een aanbieding te hebben om bij Williams te blijven, maar dat ook andere renstallen naar zijn diensten hengelen.

Volgens Sky Sports-commentator David Croft heeft Maldonado al getekend bij Lotus, maar de coureur zelf ontkent dit. "Het is aan mij om te beslissen, dus ik wil er rustig de tijd voor nemen. Ik hoop voor het eind van het seizoen een beslissing gemaakt te hebben en daarvoor heb ik nog enkele weken. Ik kan Williams nog niet garanderen dat ik mijn heil ergens anders ga zoeken of dat ik zal blijven."

Dat Maldonado tijd nodig heeft voor zijn beslissing heeft te maken met alle veranderingen die op stapel staan en met het recente verleden. Vorig jaar won de Venezolaan de Grand Prix van Spanje, maar in 2013 heeft hij nog maar één punt gepakt. Vanaf komend seizoen, in het nieuwe motorentijdperk, gaat Williams met de Mercedes-krachtbronnen rijden in plaats van de Renaults, terwijl Lotus het Franse merk trouw lijkt te blijven, al moeten de contracten nog getekend worden.

Daarnaast wordt Maldonado gesteund door het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA. Het is nog niet bekend wat dat bedrijf zal gaan doen. Naar verluidt zijn er onderhandelingen gestart om het tot 2015 lopende contract bij Williams af te kopen. Of de oliemaatschappij Maldonado in de toekomst nog blijft steunen is nog niet bekend.

Juf schaart 5 jaar met scholiere van 14

In Wales dient vandaag de rechtszaak tegen ene Rachel Speed. De 41-jarige lerares heeft maar liefst vijf jaar lang een seksrelatie gehad met een leerlinge van haar. Het scharen begon toen het tienermeisje slechts veertien lentes jong was.

Het begon allemaal vrij onschuldig. Speed begon het meisje sms'jes te sturen en online berichtjes. Uiteindelijk vroeg de juf het meisje om bij haar te overnachten. De scholiere ging overstag, waarna de geile docente haar oppikte bij een bushalte.

En toen ging het los. Samen deelden zij het bed. Ook sopten ze elkaar in onder de douche en werd er veelvuldig geschaard. En dat meerdere keren per week.

Toen de ouders lucht kregen van de seksrelatie van hun dochter, lieten ze Speed een contract tekenen. De ouders zouden hun mond houden tegenover de school en de politie als de lerares een punt achter de sekspartijtjes zou zetten tot de kleine meid 21 was of geheel klaar was met haar studie. De doppende docente ging akkoord, maar brak die belofte al gauw.

"Ik was er goed ziek van en woedend", aldus moederlief in de rechtbank. "Mijn dochter was nog maar een kleine meid, hoe kon zij (Speed) haar het bed in lokken?"

Volgens de rechtbank was de lerares uit Hengoed geobsedeerd door haar pupil. Zo gaf zij het meisje een verlovingsring. Ook kreeg de scholiere van juflief een auto toen ze werd toegelaten op de universiteit. 

De lesbische scholiere heeft Speed inmiddels snoeihard gedumpt. Toen ze een ander ontmoette, verbrak ze de relatie middels een lullig sms'je. De rechter van Cardiff Crown Court zal volgende maand uitspraak doen in deze opmerkelijke zaak.

Bussemaker tegen 'tuigschool'

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) is er geen voorstander van om overlastgevende leerlingen op een aparte 'tuigschool' te plaatsen. Dat bleek donderdag tijdens het debat over de onderwijsbegroting.

Bussemaker reageerde op het pleidooi van PVV'er Harm Beertema om leerlingen die zich moedwillig vreselijk gedragen en zo het pedagogisch klimaat verzieken op een aparte school te plaatsen. Zo worden goedwillende leerlingen bevrijd van de 'terreur' van deze overlastgevers.

De bewindsvrouw voelt hier niets voor. Er zijn ook nu al voldoende middelen om deze leerlingen aan te pakken, zei ze. Bovendien is het belangrijk dat zij wel een diploma halen. Anders bestaat de kans dat zij vroegtijdig van school gaan en bijvoorbeeld in de criminaliteit belanden, aldus de minister. "Ik ben nog niet zo ver als u dat daar een aparte voorziening voor moet komen."

De bewindsvrouw reageerde ook op de kwetsende uitspraken die enkele leerlingen van het ROC Mondriaan deden voor de camera van Pownews. Op de bedank-je-leraar-dag schold een aantal scholieren hun leraar juist uit. Bussemaker vindt dit kwetsend en zeer ongepast, zei ze.

Het incident heeft aanleiding gegeven tot een fikse discussie op de school, hoewel er ook leerlingen waren die hun leraren wel prezen. "De uitspraken deugen niet", zei Bussmaker. De betrokken leerlingen zijn streng toegesproken. Ze zijn niet verwijderd van de onderwijsinstelling, maar hebben wel een waarschuwing gekregen.

Krachtige aardbeving in oosten Taiwan

Het oosten van Taiwan is donderdag getroffen door een krachtige aardbeving. In een groot gebied waaronder de hoofdstad Taipei stonden gebouwen op hun grondvesten te schudden, maar er zijn nog geen berichten over schade of slachtoffers.

De beving had volgens de Amerikaanse seismologische dienst USGS een kracht van 6,6. De beving deed zich voor op een diepte van slechts 9,3 kilometer en het epicentrum lag in een afgelegen bergachtig gebied, op 45 kilometer ten zuidzuidwesten van de oostelijke kuststad Hualian.

In Taiwan doen zich dikwijls aardbevingen voor. De meeste zijn licht en veroorzaken doorgaans weinig schade, maar in 1999 eiste een beving met een kracht van 7,6 meer dan 2300 levens.

Levenseindekliniek praat weer met verzekeraars

De actie van euthanasievereniging NVVE om de Levenseindekliniek vergoed te krijgen begint vruchten af te werpen. Het voortbestaan loopt gevaar omdat veel zorgverzekeraars weigeren de kosten van euthanasie te vergoeden, maar de kliniek laat donderdag weten dat met verscheidene zorgverzekeraars opnieuw wordt onderhandeld over vergoeding van euthanasie via de Levenseindekliniek. Nu doen alleen Menzis en ONVZ dat.

Zorgverzekeraars zijn deze week 'bedolven' onder brieven van verzekerden die aandringen op vergoeding. In de voorbeeldbrief die de 147 duizend NVVE-leden kregen om door te sturen naar hun verzekeraar wordt euthanasie een essentieel onderdeel van de basiszorg genoemd. In de brief staat dat als die zorg niet wordt vergoed, dat een reden kan zijn een andere verzekeraar te zoeken.

VGZ, een van de vier grootste verzekeraars, heeft gezegd een contract te willen sluiten met de Levenseindekliniek. Met DSW en enkele andere kleine zorgverzekeraars staan gesprekken gepland. Ook mensen die geen lid zijn van de NVVE kunnen de actie steunen. Daarvoor is de website geachtezorgverlener.nl gelanceerd.

De kliniek probeert sinds de oprichting vorig jaar maart contracten te sluiten met de verzekeraars. Huisartsen hebben al zo'n contract en kunnen kosten van euthanasie wel declareren. De kliniek liet begin deze maand weten te vrezen voor het voortbestaan als de verzekeraars de kosten niet gaan vergoeden.

De Levenseindekliniek biedt euthanasie aan mensen die hier wettelijk wel voor in aanmerking komen, maar geen medewerking van hun arts krijgen. Relatief veel niet-terminaal zieken wenden zich tot de kliniek, onder wie demente mensen, psychiatrisch patiënten en ouderen met een 'voltooid leven'. In de ruim anderhalf jaar van haar bestaan kwamen meer dan elfhonderd euthanasieverzoeken binnen, waarvan er ruim tweehonderd zijn gehonoreerd.

De kliniek voor 'gespecialiseerde laatste hulp' wordt nu gefinancierd uit giften, schenkingen en subsidies.

Snowden aan de slag bij Russische website

Voormalig NSA-systeemanalist en klokkenluider Edward Snowden heeft een baan gevonden als technisch ondersteuner bij een Russische website. Dat heeft zijn advocaat Anatoly Koetsjerena donderdag tegen persbureau RIA Novosti gezegd.

De Amerikaan begint vrijdag aan zijn nieuwe baan, zei Koetsjerena. De advocaat wilde de naam van het bedrijf niet prijsgeven, maar zei wel dat het om een grote Russische website gaat.

Snowden (30) kreeg in augustus asiel in Rusland nadat hij meer dan een maand had vastgezeten op het vliegveld van Moskou. Hij kwam via Hongkong in Moskou terecht. Hij wordt in de Verenigde Staten beschuldigd van spionage vanwege het lekken van geheime gegevens van de NSA.

'Armstrong moet miljoenen lappen'

Lance Armstrong moet mogelijk een slordige negen miljoen euro terugbetalen aan verzekeringsmaatschappij SCA Promotions. De voormalige sponsor heeft het recht om een vordering in te dienen tegen de van zijn voetstuk gevallen oud-wielrenner. Dat bepaalde de rechtbank van Texas donderdag.

Of de eis daadwerkelijk wordt toegewezen, bepaalt de rechtbank pas bij een volgende zitting. De uitspraak is voor Armstrong een lelijke streep door de rekening. Zijn advocaten stelden zich altijd op het standpunt dat er geen juridische grondslag was om het sponsorgeld terug te vorderen.

Armstrong ontving de bonussen van SCA voor zijn Tourzeges. Toen echter in 2004 geruchten opdoken over dopinggebruik, weigerde de verzekeringsmaatschappij te betalen. Armstrong stapte daarop met succes naar de rechter en kreeg in 2006 na een schikking alsnog negen miljoen op zijn rekening bijgeschreven.

Toen Armstrong begin dit jaar bij Oprah Winfrey opbiechtte doping te hebben gebruikt, trok SCA direct aan de bel. Volgens het bedrijf moet de eerdere rechterlijke uitspraak worden teruggedraaid omdat Armstrong tijdens de zitting onder ede heeft gelogen. Door de heropening van de zaak is de kans groot dat de 42-jarige Amerikaan nu alsnog over de brug moet komen.

SCA is niet de enige partij die geld terugvordert van Armstrong. Zo hangt hem nog een miljoenenclaim boven het hoofd van de federale overheid. Het staatsbedrijf US Postal stak tussen 1999 en 2004 veel geld in de rondom de Texaanse kopman gebouwde wielerploeg.

Ruben Nicolai verzamelt pis

Ruben Nicolai zoekt pis. De presentator houdt zondagmiddag samen met organisatie Green Urine een inzamelingsactie voor het gele goedje. De actie wordt georganiseerd om mensen te laten zien dat urine kan bijdragen aan een beter milieu. Mensen kunnen op het Beursplein in Amsterdam hun plasje inleveren.

Rioolwater bevat fosfaat, een stof die wordt gebruikt in mest. Door het water te bewerken kan er fosfaat worden gewonnen om er kunstmest van te maken. Met de ingezamelde urine kan het komende jaar een hectare aan daknatuur worden bemest. "Ik woon zelf in Amsterdam, dus een groenere stad is ook in mijn eigen belang", reageert Nicolai in een verklaring.

Op het plein in Amsterdam is een installatie van plaskruizen gemaakt waar mensen hun urine in kunnen storten. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht start eind dit jaar met het terugwinnen van fosfaat uit afvalwater.

Zeeuwse kindermisbruiker opnieuw vast

Een 47-jarige man uit Vlissingen is woensdag aangehouden wegens seksueel misbruik van een meisje in de gemeente Tholen. De man werd al eerder veroordeeld voor het misbruiken van minderjarigen, laat het Openbaar Ministerie donderdag weten.

De Zeeuw was in 2010 veroordeeld tot een celstraf van drie jaar voor het misbruiken van meerdere meisjes van rond de 15 jaar. Hij had de meisjes in 2008 en 2009, toen hij nog in Middelburg woonde, gevraagd tegen betaling seks met hem te hebben. Vorig jaar kwam hij vrij.

Volgens justitie ging de man dit keer weer op dezelfde manier te werk als eerder. Onderzocht wordt of hij meer slachtoffers heeft gemaakt.

De Vlissinger wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist of hij langer mag worden vastgehouden.

Mansveld niet open voor Fyraplan Arriva

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Openbaar vervoer) staat niet open voor het alternatief dat vervoerder Arriva zegt te kunnen bieden voor de uitgevallen hogesnelheidstrein Fyra. Ze schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat eerder is besloten om niet met andere partijen dan de NS om tafel te gaan. "Omdat er op dit moment geen sprake van een nieuwe aanbesteding is, kan er niet met Arriva/Deutsche Bahn worden gesproken over het voorstel", aldus Mansveld.

Ook de voorwaarde van Arriva om opnieuw te spreken over het recht om op het spoor te rijden - de zogeheten concessie - maakt overleg met Arriva moeilijk, schrijft Mansveld. "Dit is niet in lijn met het Regeerakkoord. Er zijn dus meer redenen om niet op het voorstel in te gaan." Ook versoepeling van deze voorwaarde zal niet leiden tot nadere besprekingen, aldus de staatssecretaris.

Arriva gaf eerder deze maand aan samen met Mansveld te willen kijken naar een alternatief, waarbij het bedrijf samen met Deutsche Bahn op relatief korte termijn snelle treinen zou kunnen aanbieden op het traject tussen Amsterdam en Brussel. Samen met de Lage Landen Lijn die Arriva wil opzetten om Den Haag met Brussel te verbinden, zou er een beter alternatief ontstaan dan de NS kan bieden. Mansveld zei daarop al dat het Arriva vrij staat internationale verbindingen op te zetten, omdat het internationaal spoorverkeer is geliberaliseerd.

Mansveld staat niet open voor plan Arriva
Mansveld staat niet open voor plan Arriva (Foto: ANP)

Vrouw sterft na val in graf

Een hoogbejaarde vrouw uit Pompeï heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. De Italiaanse was in het graf van haar man geflikkerd.

De 75-jarige vrouw was gisterochtend lekker het graf van haar man aan het poetsen toen Magere Hein toesloeg. De marmeren deksteen bezweek onder haar gewicht en de vrouw stortte naar beneden.

Vier meter lager bleef het oude vrouwtje liggen. De spuitgasten rukten hierop uit om haar uit het graf te takelen.

Met een gebroken bovenbeen, maar volledig bij positieven, werd ze naar het ziekenhuis vervoerd. Hier is zij echter aan een hartstilstand, veroorzaakt door de schok, overleden.

'Antibraakmiddel kan leiden tot acute hartdood'

Het antibraakmiddel domperidon kan inderdaad leiden tot een acute hartdood. Het risico is echter alleen aangetoond bij doseringen van meer dan dertig milligram per dag. Dat schrijven wetenschappers van het Diakonessenhuis in het Nederlands Tijdschrijft voor Geneeskunde.

Bij gebruik tot dertig milligram per dag kan het middel veilig gebruikt worden, concluderen de wetenschappers van het Utrechtse ziekenhuis uit literatuuronderzoek. Domperidon is in Nederland zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar. De onderzoekers pleiten ervoor het middel uitsluitend via recept te verstrekken.

Onlangs laaide de discussie over domperidon op omdat het antibraakmiddel het risico op acute hartdood zou verhogen. Het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb kreeg er ook klachten over. De Europese geneesmiddelenwaakhond kondigde in maart aan het middel onder de loep te nemen.

Maag-darm-leverarts Marten Otten van het Medisch Centrum de Veluwe vindt het goed dat de onderzoekers 'een heldere schets geven van het werkelijke gevaar dat dreigt bij het gevaar van domperidon'. Het risico bij oraal gebruik van domperidon is 'uiterst beperkt', zegt hij in een reactie in het vakblad. Het lijkt hem dan ook niet noodzakelijk het middel alleen op recept te verstrekken.

Syrië kan geen chemische wapens meer maken

De productiefaciliteiten voor chemische wapens die Syrië heeft opgegeven bij internationale inspecteurs, zijn allemaal volgens schema vernietigd. Dit staat in een document van de organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) waar persbureau Reuters inzage in heeft gehad.

De OPCW had zich in september tot doel gesteld deze klus voor 1 november te klaren. Syrië moet voor halverwege 2014 van zijn chemische wapens af zijn geholpen. Dat vloeit voort uit een door de VS en Rusland opgestelde overeenkomst. De OPCW in Den Haag is met de uitvoering belast.

Syrië kan geen chemische wapens meer maken
Syrië kan geen chemische wapens meer maken (Foto: ANP)

Inflatie eurozone naar 0,7 procent

De inflatie in de eurozone is deze maand uitgekomen op 0,7 procent. Dat blijkt donderdag uit een voorlopige inschatting van het Europese statistiekbureau Eurostat. De inflatie ligt daarmee flink lager dan de 1,1 procent van september.

De inflatie werd in oktober gedrukt door de energieprijzen. Waar in september consumenten in de zeventien eurolanden gemiddeld 0,9 procent minder kwijt waren voor energie, was dat in oktober 1,7 procent.

Ook de prijzen voor voedsel, alcohol en tabak droegen bij tot de daling van de gemiddelde consumentenprijzen. Vorige maand stegen de prijzen hiervan 2,6 procent. In oktober is de prijsstijging teruggelopen tot 1,9 procent.

Eurostat publiceert op 15 november de definitieve inflatiecijfers over de eurozone. Dan worden ook cijfers over de individuele landen bekendgemaakt.

Winst AB Inbev stijgt dertig procent

Brouwerij AB Inbev heeft vorig kwartaal bijna een derde meer winst behaald. Het concern uit het Belgische Leuven hield eind september 1,7 miljard euro over, zo maakte AB Inbev donderdag bekend. De winststijging is het gevolg van hogere prijzen en de verkoop van nieuwe merken, die het bedrijf na overnames verwierf.

Vooral de miljardenaankoop van het Mexicaanse Grupo Modelo droeg stevig bij aan de winst. AB Inbev kocht in juni alle resterende aandelen in de grootste brouwer van Mexico, nadat het in 2008 ook al vijftig procent van het waardepapier had gekocht. Het Belgische bedrijf betaalde in totaal twintig miljard dollar (14,6 miljard euro) voor de resterende aandelen.

De overname van Modelo had een flinke verkoopstijging tot gevolg. AB Inbev verkocht na de overname elf procent meer drank. Zonder het aandeel van Modelo, fabrikant van onder meer Corona, kromp de verkoop vorig kwartaal juist met 1,3 procent. Wel steeg de prijs van producten gemiddeld met 5,7 procent.

Als gevolg daarvan zag de grootste brouwerij ter wereld zijn inkomsten fors stijgen. De omzet van AB Inbev nam met veertien procent toe, naar 8,5 miljard euro. Door de productie van Modelo samen te voegen met de bestaande productie bespaarde het bedrijf tegelijkertijd al zo'n tweehonderd miljoen euro aan uitgaven.

Desondanks voelt AB Inbev nog de gevolgen van het moeizame economische klimaat. "De economische tegenwind heeft nog altijd zijn weerslag op sommige van onze markten", aldus financieel topman Felipe Dutra. AB Inbev is onder andere producent van Jupiler, Hertog Jan en Leffe.

Monster Hunter helpt Capcom aan omzetstijging

Het actierollenspel Monster Hunter 4 heeft met 2,8 miljoen verkochte exemplaren in Japan een grote bijdrage geleverd aan de omzet van Capcom. De Japanse game-uitgever zag zijn omzet in het derde kwartaal met 16,9 procent stijgen ten opzichte van vorig jaar naar 53,2 miljard yen, omgerekend 395 miljoen euro. Dat maakte Capcom donderdag bekend.

Het horroractiespel Resident Evil Revelations en het puzzelavontuur Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies presteren naar verwachting van Capcom. Het actiespel Lost Planet 3 verkoopt beneden verwachting. Hoeveel exemplaren van deze spellen verkocht zijn, maakte het bedrijf niet bekend.

Ondanks de gestegen omzet vielen de inkomsten uit spellen voor tablets en telefoons tegen. "Dit komt vooral doordat we te weinig succesvolle spellen hebben en veel concurrentie", gaf Capcom aan in een verklaring. Het bedrijf geeft in zijn financiële rapportage aan nog altijd goed te verdienen met Smurf's Village.

Capcom werkt op dit moment aan twee spellen voor de nieuwe generatie spelcomputers. Dit najaar komt het bedrijf met het actiespel Dead Rising 3 voor de Xbox One. Daarnaast werkt het aan de actiegame Deep Down voor de PlayStation 4. De uitgever heeft nog niet bekendgemaakt wanneer Monster Hunter 4 in Europa en Noord-Amerika verkrijgbaar is.

Sony verkoopt minder handhelds

De verkoop van de PlayStation Vita en PSP tezamen is in een jaar tijd gehalveerd. In het afgelopen kwartaal zijn achthonderdduizend exemplaren van de draagbare spelcomputers verkocht. Dat maakte Sony donderdag bekend. In augustus had het bedrijf de prijs van de PlayStation Vita nog met vijftig euro verlaagd naar 199 euro.

Doordat Sony de hardwareverkoop van de PS Vita en PSP combineert kunnen we niet zien hoeveel de platformen individueel hebben verkocht. Vorig jaar verkochten ze tezamen in het tweede kwartaal 1.6 miljoen exemplaren, dit jaar slechts 0.8 miljoen. De daling is waarschijnlijk meer te wijten aan de uitfasering van de PSP.

Met de lagere prijs wil Sony tegenwind bieden aan concurrent Nintendo dat in dezelfde periode ruim twee miljoen draagbare 3DS-spelsystemen verkocht. Naast de prijsverlaging bracht Sony ook een dunnere versie van de PlayStation Vita uit voor de Japanse markt.

Mede door de prijsverlaging van de PlayStation Vita en de dalende verkoop van zijn spelcomputers heeft de gamestak van Sony een verlies geleden van achthonderd miljoen yen, omgerekend 5,9 miljoen euro. Over het gehele bedrijf genomen leed Sony in het derde kwartaal een verlies van 19,3 miljard yen (143 miljoen euro).

Kim ziet Kanye liefst zonder bling bling

Kim Kardashian ziet verloofde Kanye West het liefst met niet al te veel opsmuk. "Ik vind hem het mooist in een spijkerbroek en een T-shirt", vertelt de 33-jarige realityster aan Novum Nieuws. "Lekker casual gekleed."

Kardashian en West verloofden zich vorige week. Kanye heeft veel invloed op de kledingstijl van Kim. Zo liet de rapper de realityster ooit driekwart van haar garderobe wegdoen. "Ik neem mode ontzettend serieus", legt Kardashian uit. "Ik vind het heel belangrijk om me goed te kleden."

Hoewel de realityster het belangrijk vindt goed voor de dag te komen, heeft ze wel veel modeblunders begaan. "Oh mijn god, dat zijn er zo veel. Ik laat met mijn kleding zien wie ik ben en je buien kunnen verschillen, daardoor sla je gemakkelijk de plank mis."

Zus Khloé heeft naar eigen zeggen ook een lading fouten gemaakt op modegebied. "Ik geef mijn moeder de schuld. Volgens mij is het iets wat je erft en als ik oude foto's zie dan snap ik waar het vandaan komt." De 29-jarige Khloé schaamt zich het meest voor de te strakke pakjes waar ze zich in het verleden in heeft gehesen. "Soms ziet iets er heel goed uit als je in de spiegel kijkt, maar ziet het er op foto vreselijk uit. Ik heb zo veel modeblunders."

De twee zussen werken momenteel samen met zus Kourtney aan een kledinglijn voor kinderen. Kim, die in juni beviel van dochter North, ziet door de geboorte van haar kind 'de noodzaak van goede babykleding'. "Het is zo belangrijk dat de kleren goed zitten en dat het materiaal zacht is", zegt de realityster. Ook ziet ze North de door haar ontworpen kleren wel aandoen. "Natuurlijk, ik ontwerp alleen dingen waar ik zelf achtersta."

De realitysterren lanceerden vorige week een kledinglijn voor het Britse merk Lipsy. De collectie van de Kardashians wordt vanaf volgende maand ook verkocht in de Bijenkorf. Khloé, die op 16 november naar Amsterdam komt om de lijn te promoten, voelt zich gezegend met het succes van eerdere modecollecties. "Het is altijd een droom van ons geweest en dat er zo veel van onze dromen zijn uitgekomen is fantastisch."

Stevige winstdaling voor Shell

De nettowinst van Shell is in het derde kwartaal met 31 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst kwam uit op 4,2 miljard dollar (3,1 miljard euro). Voor aandeelhouders kwam de winst uit op 0,68 cent per aandeel. Een jaar eerder was dit nog 0,98 cent. Dat maakte Shell donderdag bekend.

De winst van het Brits-Nederlandse concern werd negatief beïnvloed door de moeilijke situatie in Nigeria en de slechtere omstandigheden in de raffinage-industrie. Ook ontving Shell minder dividend uit een LNG-onderneming. Zonder deze tegenvallers kwam de winst van het oliebedrijf uit op 4,5 miljard dollar.

Shell boekte in het derde kwartaal een omzet van 116,5 miljard dollar, tegen 112,1 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. De olie- en gasproductie lag twee procent lager. Met name de omstandigheden in Nigeria hadden hier een negatief effect op.

Topman Peter Voser stelt in een toelichting op de cijfers dat Shell de wind tegen heeft door slechte marges in de raffinage-industrie en de veiligheidssituatie in Nigeria. Wel heeft het olieconcern een sterke projectstroom voor 2014 en voldoende investeringsmogelijkheden.

Ook een van de concurrenten van Shell, het Franse Total, presenteerde donderdag een lagere winst. Het oliebedrijf hield eind september 2,8 miljard euro over. Dat is tien procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de omzet daalde flink, met zes procent naar bijna 47 miljard euro. Toch vielen de resultaten hoger uit dan verwacht.

Total wijt de omzet- en winstdaling mede aan de moeizame Europese markt. Ook verdiende het bedrijf minder aan het verwerken van olie. De winstmarge daalde daar met tachtig procent.

Relkleuters uit bus gezet

Een kordate buschauffeur heeft dinsdag in Schiedam een groep van zo'n 35 kleuters uit zijn bus gezet omdat ze tot vervelens toe op het stopknopje bleven drukken. De leerlingen van basisschool De Taaltuin hadden een uitstapje gehad en waren met een bus van het Rotterdamse openbaarvervoerdrijf RET op de terugweg naar school.

De chauffeur was het spuugzat dat de kinderen steeds op het knopje drukten en waarschuwde hun meester. Die vertelde de kinderen dat ze het niet meer moesten doen, maar toch gebeurde het nog een keer. De chauffeur zette de bus daarop stil en zei tegen de leerkrachten dat de groep moest uitstappen. De kinderen hebben het laatste stuk naar de school gelopen.

De directeur van de school gaat een klacht indienen bij RET. Het bedrijf wil niet op de zaak ingaan. "We kennen het verhaal en gaan met de school in gesprek", laat een woordvoerder donderdag weten.

'Walvissoorten sterven uit door Japanse jacht'

De Japanse jacht op kleine walvissen, dolfijnen en bruinvissen bedreigt sommige soorten met uitsterven. Dat zegt milieuorganisatie Environmental Investigation Agency (EIA) in een rapport dat donderdag is verschenen.

De Japanse vangstquota zijn vastgesteld op basis van gegevens die twintig jaar oud zijn en sommige soorten zijn dusdanig bejaagd dat herstel van de populatie vrijwel niet meer mogelijk is, aldus EIA. Ook de lucratieve handel in levende vangst voor Chinese aquaria is een risico. Levende dieren worden verkocht voor bedragen van omgerekend zesduizend tot zeventigduizend euro. Voor het vlees van een tuimelaar wordt soms meer dan 36 duizend euro betaald.

Japan heeft de limiet voor het aantal walvisachtigen dat mag worden gevangen vastgesteld op 16.655 voor 2013. Dat is veel minder dan de dertigduizend dieren die werden gevangen voor in 1993 limieten werden gesteld, maar wereldwijd nog altijd het hoogste aantal. Het land verdedigt de walvisjacht door te zeggen dat het om een lange traditie gaat, dat het een bron van inkomsten is en dat het nodig is voor wetenschappelijk onderzoek.

EIA roept Japan op de walvisjacht de komende tien jaar af te bouwen. "De regering heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het aantal walvisachtigen op zijn oude niveau komt", zei Jennifer Lonsdale, directeur van EIA. Ook moeten er nieuwe populatiegegevens worden verzameld, aldus de organisatie.

CDA wil namen afluisterschandaal

Het kabinet moet vertellen wie de Amerikaanse inlichtingendienst NSA allemaal heeft afgeluisterd. Dat heeft CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt donderdag bepleit tijdens een debat met premier Mark Rutte (VVD) over de Europese top van vorige week.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) kreeg woensdag de bevestiging dat de NSA vorig jaar inderdaad gegevens onderschept heeft over 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland. Omtzigt denkt dat sprake is van gerichte afluisterpraktijken. "Zou de regering een lijstje kunnen geven van wie de gegevens allemaal onderschept worden in Nederland?", vroeg hij.

Ook D66-leider Alexander Pechtold wil weten wat het kabinet gaat doen, nu blijkt dat de VS ook op grote schaal in Nederland spioneert. "Want Plasterk leunt achterover", zei Pechtold. De D66'er wil dat er een zogeheten no-spy agreement wordt gesloten tussen de VS en de Europese Unie.

PvdA-Kamerlid Marit Maij reageerde niet afwijzend op dat plan. "Ik denk dat het een goed voorstel is." Wel wil zij eerst weten wat de premier ervan vindt.

Doek lijkt te vallen voor vrouwenteam Utrecht

Het vrouwenteam van FC Utecht verdwijnt na dit seizoen waarschijnlijk uit de BeNe League. De Stichting Vrouwenvoetbal Utrecht (SVU) maakte donderdag bekend faillissement aangevraagd te hebben. Wel wordt nog onderzocht of het mogelijk is om een doorstart te maken op amateurbasis.

Voor de SVU is het niet langer mogelijk om aan de financiële verplichtingen aan crediteuren te voldoen, laat voorzitter Gwen Dudok Van Heel weten. "Lange tijd hielden we de hoop en verwachting dat onze missie zou slagen. Maar het ondanks eerdere toezeggingen voorlopig nog uitblijven van een grote sponsordeal heeft de doorslag gegeven om naar de rechtbank te stappen."

Utrecht staat momenteel elfde in de vijftien clubs tellende BeNe League, een gezamenlijke competitie tussen Nederlandse en Belgische teams. Het huidige seizoen zal in ieder geval worden afgemaakt.

Mollema en Vos genomineerd voor wielrenners van het jaar

Bauke Mollema en Marianne Vos behoren tot de genomineerden voor de verkiezing van Wielrenners van het Jaar. De nominatiecommissie heeft de kanshebbers op de Gerrit Schulte Trofee (beste renner), de Keetie van Oosten-Hage Trofee (beste renster) en de Gerrie Knetemann Trofee (talent) donderdag bekendgemaakt.

Mollema, dit jaar winnaar van een rit in de Ronde van Spanje, heeft concurrentie van Pieter Weening, baanrenner Matthijs Büchli, veldrijder Lars van der Haar en four-crosser Joost Wichman. Bij de vrouwen behoren naast wereldkampioene Vos ook Ellen van Dijk, winnares van de wereldtitel bij het tijdrijden, Anna van der Breggen, Laura Smulders en Kirsten Wild tot de kanshebbers.

Voor de Gerrie Knetemann Trofee komen Dylan van Baarle, Wilco Kelderman, Elis Ligtlee, Mathieu van der Poel en Mike Teunissen in aanmerking.

De winnaars worden op 25 november tijdens het Wielergala in Den Bosch bekendgemaakt.

Mollema en Vos genomineerd
Mollema en Vos genomineerd (Foto: ANP)

Omzet Sony stijgt dankzij Xperia-telefoons

Vooral dankzij de verkoop van zijn Xperia-telefoons heeft Sony de omzet in het afgelopen kwartaal met 10,6 procent zien stijgen naar 1,77 biljoen yen (13,18 miljard euro). Het Japanse techbedrijf zag zijn omzet uit digitale video- en fotocamera's het meest dalen. Dat heeft Sony donderdagochtend bekendgemaakt.

Ondanks de stijgende omzet, die het bedrijf voor een groot deel neerlegt bij de zwakke yen, heeft Sony in het afgelopen kwartaal verlies geleden van 19,3 miljard yen (143 miljoen euro). De filmtak had een grote bijdrage aan dit verlies, mede dankzij de actiefilm White House Down.

Sony heeft zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar, dat eind maart afloopt, naar beneden bijgesteld. Het Japanse bedrijf denkt dertig miljard yen, ofwel 222,7 miljoen euro, nettowinst te maken in plaats van vijftig miljard yen.

Dit najaar komt het bedrijf met de Playstation 4. Sony verwacht snel winst te maken op de nieuwe spelcomputer. Er wordt gerekend op vijf miljoen verkochte PlayAtation 4-spelcomputers voor het einde van het boekjaar. Met de PlayAtation 3, die aanzienlijk duurder was, kwam Sony in hetzelfde tijdsbestek niet verder dan 3,5 miljoen exemplaren.

Aantal vakbondsleden daalt gestaag

Nederland kende eind maart bijna 1,8 miljoen mensen die lid waren van een vakbond. Dat zijn 52.000 minder dan een jaar eerder. In 1999 waren nog ruim 1,9 miljoen Nederlanders lid van een bond. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alleen onder 65-plussers nam het aantal vakbondsleden toe.

Dit komt onder meer doordat bestaande 65-plusleden ook na hun pensionering vakbondslid blijven. De groei is in 2013 echter minder groot dan in voorgaande jaren. In totaal waren dit jaar 296.000 65-plussers lid van een vakbond. Het aantal leden nam het sterkst af onder 25- tot 45-jarigen.

De drie vakcentrales FNV, CNV en MHP hadden in maart 155.000 leden minder dan een jaar eerder. Het aantal leden verandert doordat er bonden in of uit een centrale stappen. Het CNV zag het aantal leden hierdoor dalen met vijftigduizend, het MHP met 67.000. Bij FNV was geen verandering in het aantal aangesloten vakbonden, het ledental nam wel af en kwam uit op 1,1 miljoen.

Kreuntest voor het vrouwentennis

De spelersvakbond WTA werkt in stilte aan een kreuntest voor het damestennis. Dat is slecht nieuws voor de bekende kreunende vrouw Maria Sharapova en Victoria Azarenka.

"Wij zijn er drie maanden mee bezig", meldt directrice Stacey Allister in de Amerikaanse krant US Today. Een bedrijf zal bij de toernooien de uithalen meten waarbij rekening wordt gehouden met out- of indoortennis, grote of kleine stadions en zelfs de baansoort en de akoestiek. Uiteindelijk zal dit moeten komen tot criteria waaraan de speelsters kunnen worden onderworpen. "We willen het harde kreunen op termijn uitbannen", meldt Allaster.

In het filmpje hieronder kun je horen hoe Sharapova en Azarenka het tegen elkaar opnemen.


Maria Sharapova en Victoria Azarenka in de ultieme kreuntest. (Bron: YouTube)

'Newey gaat F1 mogelijk verlaten'

Adrian Newey lijkt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging in zijn imposante carrière. De technisch directeur van Red Bull Racing staat bekend om zijn aerodynamische vondsten en zou dat nu eens buiten de Formule 1 willen doen.

Newey had in de afgelopen jaren een groot aandeel in de vier titels die Red Bull-coureur Sebastian Vettel op rij pakte. Eerder was de 54-jarige Brit actief voor March, Williams en McLaren, waarbij hij telkens zorgde voor supersnelle bolides die niet altijd even betrouwbaar waren, maar wel bovenin meededen in de titelstrijd. Het leverde hem wel tien constructeurstitels op.

Aan deze lange rij lijkt een (tijdelijk) einde te komen nu Newey aangegeven heeft er over te denken zijn bakens te gaan verleggen. "Misschien de America's Cup, wie weet." Met deze quote opende Newey de deur naar een andere technisch uitdagende sport. Volgens The Daily Mirror zal zeiler Sir Ben Ainslie zijn landgenoot komend weekend in Abu Dhabi spreken over een mogelijke samenwerking. Ainslie verdedigde dit jaar de titel in de America's Cup met Team USA met succes.

Bij het mogelijke besluit van Newey om te vertrekken kunnen meer zaken meespelen. Zo heeft hij al meermalen de steeds strikter wordende regels gehekeld en verlaken enkele belangrijke personen nu Red Bull Racing. Zo heeft McLaren aerodynamicaspecialist Peter Prodromou voor 2015 aangetrokken en ook nog een tweede man. Volgens Auto Motor und Sport is dat Dan Fallows, teamleider aerodynamica bij Red Bull. Het team uit Woking lijkt hiermee het gat te willen vullen dat door het vertrek van andere kopstukken achter is gelaten.

New York stelt leeftijdsgrens tabak op 21 jaar

De minimumleeftijd voor de aankoop van sigaretten of tabak in New York wordt binnenkort verhoogd van 18 naar 21 jaar. Dat heeft de gemeenteraad van de grootste Amerikaanse stad woensdag met overweldigende meerderheid besloten.

De leeftijdsgrens moet gelden voor sigaretten, bepaalde tabaksproducten en zelfs elektronische sigaretten. Een pakje sigaretten moet minimaal 10,50 dollar (7,63 euro) kosten en tegen illegale verkopers zal de politie harder optreden.

Burgemeester Michael Bloomberg, een voorstander van strenge restricties op roken, moet het besluit binnen dertig dagen bekrachtigen. Het treedt dan 180 dagen daarna in werking.

In New York City is roken al verboden in stadsparken, op stranden en in restaurants. De huidige leeftijdsgrens voor het kopen van sigaretten is 18 jaar, een federaal minimum. Met 18 jaar mogen Amerikaanse staatsburgers ook stemmen en in militaire dienst.

Extra toezicht op gokverslaving bij Holland Casino

De Kansspelautoriteit gaat extra toezicht houden op het preventiebeleid van Holland Casino rondom gokverslaving. Vestigingen krijgen het komende jaar gevraagd en ongevraagd bezoek van controleurs. Ook moet Holland Casino uitgebreider en vaker rapporteren aan de toezichthouder.

Aanleiding is de aankondiging dat Holland Casino zijn marketing meer gaat richten op vaste gasten in plaats van uitgaanspubliek. De Kansspelautoriteit, die wil voorkomen dat het aantal gokverslaafden groter wordt, wil zien wat voor effect dit heeft.

"Wij leggen met dit onderzoek in spreekwoordelijke zin het vergrootglas op Holland Casino waar het gaat om het voorkomen en bestrijden van gokverslaving", meldt de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit donderdag in een verklaring. De toezichthouder vindt overigens dat Holland Casino vooroploopt op het gebied van preventiebeleid. Het extra toezicht is erop gericht dit niveau te handhaven.

Holland Casino is deze week op de hoogte gesteld van het extra toezicht, dat ongeveer een jaar duurt. Het casino moet uitgebreider rapporteren over bijvoorbeeld preventiegesprekken met spelers. De Kansspelautoriteit gaat ook gesprekken voeren met casinomedewerkers.

Holland Casino is nu in staatshanden, maar bereidt zich al een tijd voor op een eventuele verkoop. Het kabinet ziet het aanbieden van kansspelen niet als overheidstaak. Het casino met veertien vestigingen hoopt dat het kabinet ondertussen haast maakt met wetgeving over online gokken, dat nu nog verboden is in Nederland.

Terence Schreurs durft weer nee te zeggen

Terence Schreurs durft door het overwinnen van een burn-out weer nee te zeggen tegen dingen. "Dat woordje is de allerbeste zelfbescherming voor een mens", zegt de actrice in het AD. "Ik weet nu waar mijn grenzen liggen en ben minder veeleisend voor mezelf."

De 37-jarige Schreurs kwam ruim drie jaar geleden thuis te zitten na volledig te zijn opgebrand. "Jarenlang heb ik verblind door een soort fanatisme iedere klus aangepakt omdat ik koste wat het kost carrière wilde maken", omschrijft ze de periode die voorafging aan haar burn-out. "Ik heb op het randje geleefd."

De actrice is er bovenop gekomen dankzij rust, therapie en steun van vrienden en familie. "De balans tussen werk en privé is weer hersteld. Dat voelt meer dan goed." Schreurs, die momenteel te zien is in de tv-serie Zusjes, heeft ook een nieuwe liefde () . De actrice ziet een huwelijk in de toekomst wel zitten. "Tot die tijd leef ik lekker door. Maar dan wel op een normaler tempo dan voorheen."

35.000 dreigtweets per dag

Via Twitter worden in Nederland elke dag 35.000 bedreigingen geuit. Zo'n tweehonderd daarvan zijn zo ernstig dat de politie ze natrekt. Dat zegt plaatsvervangend politiechef in Rotterdam Martine Vis donderdag in de Volkskrant. Elke dag wordt wel een twitteraar opgepakt of berispt wegens een dreigtweet.

De politiechef, die binnen de Nationale Politie verantwoordelijk is voor sociale media, noemt de bedreigingen een sociaal probleem. "Vroeger moest je een envelop kopen, een brief schrijven en hem posten. Nu tik je wat woorden en bedreig je iemand", zegt ze in de krant. "Dat is erg makkelijk en gebeurt dus ook veel."

Dagelijks worden in Nederland tussen de drie en vijf miljoen tweets verstuurd. Zo'n veertig agenten houden het berichtenverkeer dag en nacht in de gaten. Ze letten extra op actuele ontwikkelingen die zouden kunnen leiden tot bedreigingen. Deze week was er bijvoorbeeld extra aandacht voor de Rabobank, die in het nieuws was vanwege de fraude met de rentestand Libor.

De dreigtweeters die worden aangehouden zijn soms minderjarigen die hun emoties niet onder controle hebben. Soms worden echter ook geradicaliseerde eenlingen en leden van belangengroepen opgepakt voor het uiten van een bedreiging.

Inval in woonwagenkamp Den Bosch

De politie heeft donderdagochtend een inval gedaan in een woonwagenkamp in Den Bosch. Bij de actie op het kamp aan de Deutersestraat zijn ook justitie, de Belastingdienst en de gemeente betrokken. Meerdere bewoners zijn aangehouden voor witwassen, laat een woordvoerder weten.

De actie, die om 06.0 uur begon, is gericht op strafrechtelijke, bestuurlijke en fiscale overtredingen. De overheidsdiensten zijn volgens de zegsman nog wel even bezig op het kamp, dat volgens hem zo'n tien wagens telt.

'Klein miljard voor Groningse aardbevingsregio'

Om het aardbevingsgebied in Groningen veilig en aantrekkelijk te maken is 950 miljoen euro nodig. Dat stelt de commissie-Meijer in een nog vertrouwelijk rapport, schrijft het Dagblad van het Noorden donderdag.

Het geld is onder meer bedoeld om woningen en gebouwen aardbevingsbestendig te maken. Verder moet de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) geld beschikbaar stellen voor inwoners die willen verhuizen maar hun huis niet kwijt kunnen, vindt de commissie.

De provincie had de commissie gevraagd onafhankelijk advies uit te brengen. Het rapport wordt vrijdag gepresenteerd. De 950 miljoen euro ligt niet ver van het compensatiebedrag dat commissaris van de koning Max van den Berg (PvdA) vorig jaar claimde bij het rijk.

De aardbevingen in Noordoost-Groningen worden veroorzaakt door gaswinning. Het kabinet neemt in januari een besluit over de winning in de regio. Dat is later dan aangekondigd, omdat de afweging van belangen en onderzoeksresultaten meer tijd vergt, schreef minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De in totaal elf onderzoeken moeten inzicht geven in de gevolgen van de aardbevingen.

De NAM levert op 1 december een zogeheten winningsplan waarin staat hoe veel gas de NAM de komende jaren wil winnen in het gebied en wat wordt ondernomen om de kans op meer en zwaardere aardbevingen te verkleinen. Kamp realiseert zich 'dat de ernst van de problematiek om een spoedig besluit vraagt'.

Oktober uitzonderlijk zacht en nat

De maand oktober gaat de boeken in als een bijzonder zachte, maar ook natte herfstmaand. De meteorologen van weeronline.nl spreken sowieso van een bijzondere weermaand door alle extremen.

De gemiddelde temperatuur kwam in oktober uit op 12,1 graden, laat het weer bureau weten op de laatste dag van de maand. Daarmee komt oktober 2013 in de top tien van warmste oktobermaanden sinds 1900. Normaal is het in oktober gemiddeld 10,7 graden.

Oktober was ook een natte maand. Vooral in het weekend van 12 en 13 oktober kwam het met bakken uit de hemel, met name in het zuidwesten. In Dirksland op Goeree-Overflakkee viel in 24 uur tijd 225 millimeter, wat neerkomt op tien emmers per vierkante meter. De zware regenval zorgde voor veel overlast.

De 22e van de maand was vervolgens bijzonder warm. Een warmterecord werd net niet gehaald omdat het kwik in De Bilt bleef steken op 21,8 graden. Wel was het met 23,1 graden in het Limburgse Ell nog nooit zo warm op 22 oktober op een plek in Nederland.

Een kleine week later kwam het tot een hersftstorm, waarbij voor het eerst in 34 jaar windkracht 12 werd gemeten. In Lauwersoog werden windstoten gemeten tot 152 kilometer per uur. De storm was de zwaarste sinds 1976.

Rus uitgeschakeld in Taiwan

Arantxa Rus is er bij het ITF-toernooi van Taipei niet in geslaagd de halve finale te bereiken. De Nederlandse tennisster werd in de Taiwanese hoofdstad met 5-7 en 4-6 verslagen door Paula Kania. Rus wist weliswaar drie keer de service van de Poolse te breken, maar leverde zelf vijf keer haar opslag in.

Door het verlies van Rus is er geen Nederlandse meer actief in het enkelspel. Lesley Kerkhove werd eerder in de tweede ronde uitgeschakeld. Rus en Kerkhove komen nog wel samen uit in het dubbelspel.

Kicken op The 7th Guest 3

Trilobyte Games heeft een Kickstarter opgezet om een klassieker nieuw leven in te blazen: The 7th Guest. In The 7th Guest 3: The Collector gaan we terug naar Staufs huis. Initieel komen er twintig puzzels in, maar dat kunnen er meer worden, als er hogere Kickstarterdoelen worden gehaald.

Mochten ze vier miljoen dollar binnenhalen, dan koopt Trilobyte Games The Nunan Estate, de grond en het huis in Jacksonville op basis waarvan Stauf Mansion werd gemodelleerd. Ze maken er dan een spookhuis van. Volgens ons is er al een spookhuis geweest waarin er erge dingen gebeurden met kinderen, maar daar is de rechter het niet mee eens.

The 7th Guest 3: The Collector zal worden ontwikkeld op onder andere iOS, Android, pc, Mac, en misschien wel Linux, Steam en een gameconsole die later bekendgemaakt wordt.

Docent betrapt neukende scholieren op wc

In het Maleisische Tenom is maandag een 14-jarig stelletje op heterdaad betrapt tijdens de seks. Het duo bedreef de liefde op het schooltoilet, maar werd gesnapt door een leraar.

Het 14-jarige meisje en haar even oude vriend hadden wel deze week wel wat beters te doen dan bammetjes te eten in de pauze. Ongemerkt sneakten ze weg en togen naar de wc.

Toen de tuchtleraar van de school rond half elf langs de toiletten liep, hoorde hij gekreun uit het hokje komen. Toen hij poolshoogte ging nemen, zag hij hoe de jongen het meisje alle hoeken van het hokje liet zien.

Dit kan in het moslimland niet door de beugel, dus de politie werd er bijgehaald. Deze heeft de knaap in de boeien geslagen.

[NBA] Heat verliest tweede duel van seizoen

Miami Heat heeft woensdag zijn tweede wedstrijd van het NBA-seizoen verloren. De ploeg die de afgelopen twee jaar kampioen werd, boog met 114-110 voor Philadelphia 76ers. Dinsdag had Miami de NBA nog geopend met een zege op Chicago Bulls.

Ook Brooklyn Nets, dat gezien wordt als een kanshebber op de titel, ging onderuit. Op bezoek bij Cleveland Cavaliers werd het 98-94. New York Knicks won thuis in Madison Square Garden met 90-83 van Milwaukee Bucks.

Overige uitslagen NBA woensdag
Toronto Raptors - Boston Celtics 93-87
Detroit Pistons - Washington Wizards 113-102
Houston Rockets - Charlotte Bobcats 96-83
Minnesota Timberwolves - Orlando Magic 120-115
New Orleans Pelicans - Indiana Pacers 90-95
Dallas Mavaricks - Atlanta Hawks 118-109
San Antonio Spurs - Memphis Grizzlies 101-94
Utah Jazz - Oklahoma City Thunder 98-101
Phoenix Suns - Portland Trail Blazers 104-91
Sacramento Kings - Denver Nuggets 90-88
Golden State Warriors - LA Lakers 125-94

Sanoma schrapt 500 banen

Sanoma Media Nederland (SMN) gaat grondig reorganiseren. Het bedrijf schrapt ongeveer 500 banen bij - voornamelijk - zijn tijdschriftentak. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

Sanoma gaat zich binnen zijn Nederlandse bladendivisie richten op 17 zogenoemde focusmerken, zoals Libelle, Viva, Flair, Margriet en Donald Duck. De merken zijn onderdeel van vijf takken: Vrouwen, Parenting, Kids& Teens, Home Deco en Automotive. Bekende mannenbladen als Nieuwe Revu, Panorama en Playboy ontbreken in het overzicht van titels die blijven.

Het mediaconcern begint met een onderzoek of in totaal 32 tijdschriften kunnen worden verkocht of met een andere titel kunnen worden samengevoegd. Sanoma verwacht dat onderzoek binnen 6 tot 12 maanden af te ronden. Tijdschriften waarvan blijkt dat samenvoegen of verkopen geen optie is, en die niet langer winstgevend zijn, worden vanaf 2015 opgeheven.

Of er ook gemorreld wordt aan de digitale tak van Sanoma is nog niet bekend.

[PD] Hoofdrol Bale en Ronaldo in monsterzege Real

Gareth Bale en Cristiano Ronaldo hebben woensdag een hoofdrol opgeëist in de doelpuntrijke 7-3 zege van Real Madrid op Sevilla. Recordaankoop Bale scoorde in Bernabeu de eerste twee treffers, waarna Ronaldo nog driemaal het net vond. Karim Benzema maakte de andere twee Madrileense treffers.

Voor Bale kwamen zijn goals op een welkom moment. Hij scoorde bij zijn debuut tegen Villarreal, maar daarna niet meer, mede als gevolg van blessures. Ronaldo deed er na de openingstreffers van Bale nog een schepje bovenop en achterhaalde door zijn drie treffers Diego Costa op de topscorerslijst van de Primera Division.

Ivan Rakitic en Carlos Bacca brachten Sevilla terug van 3-0 naar 3-2. Rakitic scoorde ook nog de 5-3 en miste daarna nog een strafschop. In de slotfase werd Stéphane M'Bia van Sevilla nog met rood van het veld gestuurd

Door de zege verkleinde Real het gat met Barcelona, dat dinsdag al won van Celta de Vigo, tot zes punten. Stadsgenoot Atletico Madrid heeft twee punten meer, maar komt donderdag nog in actie bij Granada.

Overige uitslagen Primera Division woensdag
Osasuna - Rayo Vallecano 3-1
Valencia - Almeria 1-2
Real Valladolid - Real Sociedad 2-2

[MLB] Red Sox winnen achtste World Series

Boston Red Sox heeft woensdag voor de achtste keer de World Series gewonnen. In het eigen Fenway Park gaf de ploeg uit Boston Saint Louis Cardinals een pak slaag in het zesde duel: 6-1. Daarmee bracht de thuisploeg de stand in de best-of-sevenserie op 4-2. Xander Bogaerts stond bij de Red Sox opnieuw op het derde honk.

Voor de Red Sox is het de derde keer sinds 2004 dat de ploeg de World Series wint. Ook in 2007 lukte dat. Daarvoor was de ploeg door de 'vloek van de Bambino' 86 jaar zonder zege gebleven. Die vloek was veroorzaakt door de verkoop van Babe Ruth aan New York Yankees. Eerder hadden de Red Sox in 1903, 1912, 1915, 1916 en 1918 de belangrijkste prijs in het Amerikaanse honkbal veroverd.

Al in de eerste inning waren de Red Sox dicht bij het openen van de score. Dustin Pedroia sloeg de bal de tribune in, maar dat gebeurde net aan de verkeerde kant van de lijn. In de derde inning was het alsnog raak. Jacoby Ellsbury, David Ortiz en Jonny Gomes scoorden na een klap van Shane Victorino.

Een inning later sloeg Stephen Drew een homerun en maakte er 4-0 van. De Cardinals haalden vervolgens de veel bejubelde werper Michael Wacha naar de kant, maar zijn vervanger Lance Lynn kreeg ook geen grip op de Red Sox. Ellsbury scoorde na een slag van Mike Napoli, Ortiz deed dat met hulp van Victorino.

Pas in de zevende inning lukte het de Cardinals ook op het scorebord te komen. De 6-1 van Daniel Descalso betekende einde wedstrijd voor Red Sox-werper John Lackey. Zijn vervangers Junichi Tazawa, Brandon Workman en Koji Uehara kweten zich ook van hun taak waardoor de zege van Boston niet meer in gevaar kwam.

Sinds 1918 was het niet meer voorgekomen dat de Red Sox op Fenway Park kampioen werden. In 2004 en 2007 gebeurde dat in een uitwedstrijd.

Gerard Joling knipt Paay-grap uit dvd

Gerard Joling heeft de grap over Patricia Paay uit de dvd-registratie van zijn Lekker-concerten geknipt. De zanger zei eerder deze maand tijdens zijn eerste optreden dat de zusjes van Maywood 'lastiger bij elkaar te krijgen waren dan de benen van Patricia Paay'. Paay kon hier niet om lachen en kwam de dag daarna niet opdagen tijdens de vipavond.

"Het achterwege laten van de grap was, na alles wat er al over is gezegd, het minste wat ik voor Patries kon doen", zegt de 51-jarige Joling donderdag over zijn goede vriendin in De Telegraaf. De zanger begreep in eerste instantie niet dat de grap verkeerd viel, maar bood toch zijn excuses aan. Patricia stuurde vervolgens een sms'je naar de zanger. "Patries schreef dat ze me miste."

Joling was erg blij dat de zangeres toenadering zocht en belde haar direct op. "Waarbij ik voorop heb gesteld dat ik die grap nooit zou hebben gemaakt als ik van tevoren had geweten dat ik haar daarmee zo veel pijn zou doen." Het is nu weer helemaal uitgepraat. "Gelukkig heb ik nog kunnen ingrijpen in de dvd-montage, zodat die grap eruit kon worden gehaald. En tussen mij en Patries is de lucht weer helemaal geklaard."

'Machtsstrijd in 50Plus losgebarsten'

Na het vertrek van Henk Krol als fractievoorzitter is een ware machtsstrijd losgebarsten in 50Plus. Medeoprichter Jan Nagel wil komende zaterdag op een partijbijeenkomst een poging doen partijleider te worden, maar er is een front tegen hem onder aanvoering van oud-vicevoorzitter Marion Schobre, schrijft De Telegraaf op basis van bronnen in de partij.

Nagel zegt tientallen partijgenoten achter zich en de beste papieren te hebben voor de functie. "Ik heb de meeste ervaring en redelijk wat gezag in de club", zegt hij in een interview in De Telegraaf dan zaterdag in zijn geheel wordt gepubliceerd.

Door tegenstanders wordt hij gezien als een alleenheerser die de macht wil grijpen. Partijregels verhinderen nu dat Nagel zijn bestuursfunctie combineert met een politieke rol in de partij, maar Nagel wil die regels aanpassen.

Schobre zou hebben geprobeerd een vergadering over het blokkeren van Nagel te beleggen met provinciehoofden van de partij. Zij wijst op haar beurt naar enkele provinciehoofden en leden van de programmacommissie. Nagel erkent dat er tegenstand tegen zijn kandidatuur is, maar noemt geen namen.

'Toezichthouders schaars door nieuwe regels'

Familiebedrijven en semipublieke instellingen kunnen moeilijker toezichthouders vinden. Nieuwe wettelijke spelregels verbieden commissarissen zich aan meer dan vijf bedrijven te verbinden, waardoor zwaargewichten moeten kiezen en vaak de voorkeur geven aan de beter betalende beursfondsen. Dat schrijft het Financieele Dagblad donderdag.

Deskundigen en commissarissen zeggen in gesprek met de krant dat 'de wetgever is doorgeschoten met de nieuwe regels', zoals Olaf Smits van Waesberghe, directeur van Nationaal Register, het verwoordt. "Het zal lastiger worden om functies bij ziekenhuizen, woningcorporaties en onderwijsinstellingen vervuld te krijgen."

Door de nieuwe regels mag iemand niet meer dan vijf commissariaten op zich nemen. Een voorzitterschap telt zelfs dubbel. Dit moet de kwaliteit van het toezicht waarborgen. Voor beursfondsen gold de beperking al langer. Meerdere commissarissen geven in de krant aan functies te hebben neergelegd.

Britse perswaakhond goedgekeurd

De Britse regering heeft woensdag ingestemd met de komst van een organisatie die de schandaalpers in de gaten moet gaan houden. Een verbond van krantenuitgevers probeerde de komst van de waakhond tegen te houden bij de rechter, maar die wees de bezwaren af.

Volgens de Britse media is de waakhond een aantasting van de persvrijheid. Het onafhankelijke orgaan is volgens de drie grote politieke partijen die de waakhond hebben bedacht juist een goede manier om de omstreden werkwijzen van sommige Britse media in te dammen. Er kunnen boetes tot een miljoen pond (1,2 miljoen euro) worden opgelegd.

De krant News of the World luisterde onder meer politici af. De kopstukken van de inmiddels ter ziele gegane krant staan terecht voor de afluisterpraktijken.

Oud en nieuw in WWE 2K14

Mooie vrouwen, mannen in strakke broekjes en veel bruut geweld. Het komt er allemaal weer aan. Deze week ligt WWE 2K14 in de winkels en om dit te vieren heeft de nieuwe uitgever 2K Sports een launchtrailer uitgebracht.

Het eerste worstelspel uit de stal van 2K biedt een grote combinatie van oude en nieuwe WWE-sterren. Doordat komend jaar de dertigste Wrestlemania wordt gehouden ligt hier een grote focus op. Je kunt terug in de tijd en je kunt los gaan in de streakmodus, waarbij je moet proberen de streak van The Undertaker, 21 Wrestlemania-zeges op rij, te evenaren.

WWE 2K14 komt 1 november uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

FOK! wat een weer: Rare dingen...

Goedemorgen. Het is raar weer in Nederland. In de Randstad en op de Wadden kan er een spatje regen vallen. Twee zelfs. Sterker nog, misschien worden het wel zoveel spatjes dat het een hele bui te noemen is.

Mocht u de spatjes tegenkomen, blijf rechts rijden en probeer ze met lichtsignalen te waarschuwen. Die lichtsignalen kunnen op meer punten van pas komen. Na de storm van afgelopen maandag zijn er rare dingen gebeurd in het land.

Zombies bestormen centrum EindhovenZombies bestormen centrum Eindhoven (Foto: Kees Stravers)

In Eindhoven is gisteravond een grote zwerm zombies gesignaleerd. Ze trokken door het centrum alsof er niks aan de hand was, en dat terwijl het nieteens volle maan was. Het vermoeden is dat het komt door vervuilde regen, of zoals ze het in de zomer van 1978 noemden: 'zure regen'. De verwachting is dat dit de komende avond niet anders zal zijn, want die spatjes kunnen tot meer zwermen van zombies en ander gespuis leiden. Ze zijn af te schrikken met vuur en te paaien met snoepjes.

En vergeet niet: Niet alle zombies zijn eng, soms kunnen ze best schattig uit de hoek komen:

Om op te vreten of om door opgevreten te worden?
Om op te vreten of om door opgevreten te worden? (Foto: Kees Stravers)

Ohja, het weer, daar was ik voor. Vooral in het zuidoosten blijft het droog, en verwacht temperaturen rond de 12, 13 graden. Waaien doet het, maar vooral aan de kust en op het IJsselmeer. De komende dagen zal het in den lande zo nu en dan blijven regenen. Verwacht daar voor het weekend niet teveel verandering in.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen.Je mag deze foto's mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Ochjee, er is vandaag geen weerfoto ingestuurd. Achja, dan pakken we toch nog zo'n leuke zombiefofo? (Foto: Kees Stravers)Ochjee, er is vandaag geen weerfoto ingestuurd. Achja, dan pakken we toch nog zo'n leuke zombiefoto? (Foto: Kees Stravers)

Happy Halloween!

PlayStation 4 is geen entertainmentmachine

Je zou verwachten dat een nieuwe generatie console meer functies toevoegt, maar Sony denkt daar anders over: ze brengen onder andere de DLNA-ondersteuning van de PlayStation 3 niet terug in hun next-gen PlayStation 4.

Veel mensen gebruiken hun console voor meer dan alleen games. PlayStation 3 kan bijvoorbeeld prima als mediaserver gebruikt worden. Vreemd genoeg heeft Sony besloten de mediaservermogelijkheden gedag te zeggen, waarschijnlijk om zo de online winkel van Sony zelf te pushen. In die winkel kun je muziek en films kijken tegen betaling in plaats dat je zelf je eigen (gekochte) films kunt streamen op PlayStation 4.

Sony heeft al gereageerd op de verontwaardiging van gamers. Via Twitter zegt het bedrijf "Thanks for the feedback to the lack of MP3 and DLNA support at the launch of PS4. I'll share with the PS4 Dev team for future consideration". Hopelijk wordt door middel van een update de media-ondersteuning alsnog toegevoegd.

Playstation 4 volgend jaar in eigen land (Foto: Novum)

'NHG wordt stuk duurder'

Het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt een stuk duurder. In plaats van 0,85 procent wordt straks 1 procent van het hypotheekbedrag in rekening gebracht. Donderdag wordt opnieuw gesproken over vergevorderde plannen om de NHG aan te passen, meldde RTL Nieuws woensdagavond op basis van ingewijden.

In de plannen wordt ook gesproken over een eigen risico voor banken van tien procent. Die zouden van plan zijn dat deels of helemaal bij de klanten neer te leggen. Ze kunnen dat doen door het rentetarief voor hypotheken te verhogen of door minder snel een hypotheek met NHG te verstrekken.

Bij huizen met een hypotheekgarantie staat het NHG-fonds garant voor de lening. Mocht de woning later met verlies worden verkocht, dan wordt de restschuld door het fonds vergoed.

Brownie Dutch wint De Grote Bijbelquiz 2013

Brownie Dutch heeft woensdagavond De Grote Bijbelquiz gewonnen. De 26-jarige muziekproducent en zanger mag zich daarmee Bijbelkenner van 2013 noemen.

Hij nam het in de spelshow van de EO en NCRV, vanuit de Grote Kerk in Den Haag, op tegen stylist Maik de Boer en presentatrices Catherine Keyl en Chazia Mourali. De BN'ers werden in zeven speelrondes getest op hun bijbelkennis, bijgestaan door een team bestaande uit Nederlanders uit verschillende delen van het land.

Dutch streed met zijn regio West in de finale tegen Keyl en haar regio Oost. Eerstgenoemde trok uiteindelijk aan het langste eind.

Ricksen: regelmatig hoeren bij Oranje

Fernando Ricksen heeft woensdagavond geruchten bevestigd dat er in zijn tijd bij het Nederlands elftal regelmatig prostituees op bezoek kwamen. De oud-international deed de onthulling in de Wereld Draait Door, waar hij zijn donderdag te verschijnen autobiografie toelichtte. "Zeker in het buitenland, stonden ze beneden al in het hotel te wachten. Het was aan jezelf de keuze te maken om ze mee te nemen. Maar dat werd wel gedaan."

Ricksen, die zei zelf ook regelmatig op de avances in te zijn gegaan, beseft dat hij met zijn onthullingen geen vrienden maakt. "Ik praat er vrij over. Alles is op tafel gelegd. Maar ik heb geen namen genoemd. Al kun je dat natuurlijk zelf wel invullen." Ricksen speelde tussen 2000 en 2003 twaalf interlands voor Oranje. Over die periode deden al langer wilde verhalen de ronde.

Voor de afgelopen zomer gestopte middenvelder, was het een emotionele uitzending. Ricksen onthulde dat bij hem de zenuwaandoening ALS is ontdekt, nadat presentator Matthijs van Nieuwkerk hem had gevraagd waarom hij zo langzaam sprak.


Fernando Ricksen bij DWDD

Sjaak (4): Weerzien

'Sjaak? Sjaak Ondermaat?'
Ik keek op. De vrouw die mijn naam verkeerd had, was erg mooi. Nog mooier dan ze vroeger was. Toen ik haar voor het laatst had gezien was ze zestien of zo. Dat was in een koude fietsenstalling bijna vierentwintig jaar geleden. Dan was ze nu rond de veertig. Natuurlijk, haar huid was niet meer zo glad en bij haar ogen zag je wat barstjes, maar lieve help, wat waren die ogen nog altijd prachtig. Ook haar sproetjes en dat heerlijke lachje mochten er zijn. Haar lange blonde haren waren verdwenen. Ervoor in de plaats dit moderne kapsel, donker geverfd en van achter tot in haar nek. Ik stond op.
'Fien. Je bent niets veranderd. Nog altijd dat schitterende meisje.'

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.