'Kabinet kijkt alleen naar OV Randstad'

De provinciebesturen van Limburg, Friesland, Gelderland, Groningen en Overijssel zijn boos op staatssecretaris Mansveld. Ze verwijten haar dat ze alleen naar de Randstad kijkt, en daarmee 'een bom legt' onder het treinverkeer in de rest van Nederland.

Volgens de provinciebesturen hebben de maatregelen die de staatssecretaris wil nemen 'desastreuze gevolgen' voor regionale spoorverbindingen. Als alle plannen doorgaan, zouden de kaartjes tot 40 procent duurder worden en zouden er flink wat treindiensten geschrapt worden. "Het water staat de regionale vervoerders aan de lippen", schrijven de bestuurders in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil af van het accijnsvoordeel op rode diesel. Ook wil het de gebruiksheffing voor het spoor vanaf 2015 fors verhogen. Dit is een grote strop voor regionale vervoerders, omdat deze juist grotendeels gebruikmaken van treinen die op rode diesel rijden.  

De provincies zien het liefst dat er in de toekomst geen treinen meer op diesel of gas rijden. Daarom zouden alle spoorlijnen volledig geëlektrificeerd moeten worden. De provincies bieden volgens omroep L1 aan de haalbaarheid daarvan voor de staatssecretaris te onderzoeken.