Sony verkoopt minder handhelds

De verkoop van de PlayStation Vita en PSP tezamen is in een jaar tijd gehalveerd. In het afgelopen kwartaal zijn achthonderdduizend exemplaren van de draagbare spelcomputers verkocht. Dat maakte Sony donderdag bekend. In augustus had het bedrijf de prijs van de PlayStation Vita nog met vijftig euro verlaagd naar 199 euro.

Doordat Sony de hardwareverkoop van de PS Vita en PSP combineert kunnen we niet zien hoeveel de platformen individueel hebben verkocht. Vorig jaar verkochten ze tezamen in het tweede kwartaal 1.6 miljoen exemplaren, dit jaar slechts 0.8 miljoen. De daling is waarschijnlijk meer te wijten aan de uitfasering van de PSP.

Met de lagere prijs wil Sony tegenwind bieden aan concurrent Nintendo dat in dezelfde periode ruim twee miljoen draagbare 3DS-spelsystemen verkocht. Naast de prijsverlaging bracht Sony ook een dunnere versie van de PlayStation Vita uit voor de Japanse markt.

Mede door de prijsverlaging van de PlayStation Vita en de dalende verkoop van zijn spelcomputers heeft de gamestak van Sony een verlies geleden van achthonderd miljoen yen, omgerekend 5,9 miljoen euro. Over het gehele bedrijf genomen leed Sony in het derde kwartaal een verlies van 19,3 miljard yen (143 miljoen euro).