FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 oktober 2013

Matchwinner Hupperts nuchter, ondanks treffers

Roda JC Kerkrade schakelde vanavond PSV uit. De Limburgers wonnen in Eindhoven met 1-3. Guus Hupperts maakte twee treffers.

De rechtsbuiten is nuchter, ondanks zijn twee belangrijke doelpunten, waardoor Roda verder bekert. Hupperts ziet de winst als een beloning voor het harde werken. "We hebben gevochten voor elke meter. Met goede counters maak je dan drie mooite treffers. Het was niet makkelijk, maar door onze strijdlust stapten we winnend van het veld", liet hij na afloop voor de camera van FOX Sports weten.

"We gaan nu even een feestje vieren, en dan weer op naar de volgende wedstrijd", sluit hij af. Roda staat door de zege in de achtste finales van de beker. Het won zondag ook al van PSV. In Kerkrade werd het toen 2-1.

Cocu baalt van uitgeschakeld PSV

Philip Cocu werd met PSV vanavond uitgeschakeld in het KNVB Bekertoernooi. De Eindhovenaren verloren met 1-3. 

"Dit komt hard aan. Vooral de manier waarop we zijn uitgeschakeld. Ik denk dat Roda drie keer voor ons doel is gekomen en drie keer heeft gescoord. Dat is moeilijk om mee om te gaan. We hadden de wedstrijd namelijk prima in handen", vertelt Cocu in gesprek met FOX Sports.

"Over het veldspel kan ik niets zeggen, dat was prima. Maar daar moet je wel je rendement uit halen. Daarnaast mag je zo niet die doelpunten krijgen. Dat hebben we nagelaten. Als je de kansen niet maakt dan is het lastig om wedstrijden te winnen", gaat hij verder.

"Ik heb niet het idee dat ik onder vuur lig. Al kijken ook wij kritisch naar onszelf. Ik zie ook veel goede dingen in ons spel. Qua werklust moet ik mijn jongens ook een compliment geven. Ze bleven gaan, ondanks de 0-3 achterstand", sluit hij af.

Depp in film naast vermeende vriendin Heard

Johnny Depp heeft een cameorolletje in London Fields, de misdaadthriller waar zijn vermeende vriendin Amber Heard de hoofdrol in speelt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter woensdag. In de film zijn ook Billy Bob Thornton en Jim Sturgess te zien.

De opnames van London Fields, naar het gelijknamige boek van Martin Amis, gingen vorige maand van start in Londen. Daar worden ook de fantasymusical Into the Woods en het misdaaddrama Mordecai opgenomen, twee films waar Depp een hoofdrol in speelt.

De 50-jarige Depp heeft naar verluidt al enkele maanden een relatie met de 27-jarige Heard. De relatie leek even voorbij, maar vorige week werden de twee weer samen gespot. Depp had tot vorig jaar juni een relatie met de Franse zangeres en actrice Vanessa Paradis.

Volgens bronnen heeft Depp de opnames voor London Fields inmiddels afgerond. London Fields en Into the Woods verschijnen volgend jaar. Wanneer Mordecai verschijnt, is nog onbekend.


Depp in film naast vermeende vriendin Heard (Foto: Novum)

Loterijwinnaar VS wint opnieuw jackpot

Een Amerikaan die vorig jaar tien miljoen dollar won met de lotto in de staat Florida, heeft opnieuw de jackpot gewonnen. Deze keer moest hij genoegen nemen met 'slechts' drie miljoen.

De Florida Lotto maakte bekend dat de 67-jarige James Bozeman jr. Bij de trekking van 31 augustus opnieuw de hoofdprijs heeft gewonnen. Hij heeft ervoor gekozen om zijn nieuwe prijs in dertig jaarlijkse termijnen uit te laten betalen. Dat verzekert de multimiljonair van een gegarandeerd jaarinkomen van een ton.

De geluksvogel kocht zijn lot bij dezelfde winkel, maar speelde wel met andere cijfers. Bozeman liet in een reactie weten zin te hebben om een nieuwe winnende cijferreeks uit te kiezen om mee te spelen in de lotto.

Plasterk: NSA geeft taps NL toe

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft vorig jaar inderdaad gegevens onderschept over 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft dat woensdag bevestigd gekregen, zo onthulde hij in Nieuwsuur.

Plasterk herhaalde nogmaals dat de regering daar niet van op de hoogte is geweest. Bovendien benadrukte hij dat de gegevens niet door Nederlandse inlichtingendiensten zijn verzameld en verschaft.

In de afgelopen weken werd al gespeculeerd over het grote aantal taps in Nederland. NSA zou een groot aantal telefoonnummers in Nederland monitoren en de gesprekken van deze nummers automatisch opnemen. Verder werd duidelijk dat ook een groot aantal wereldleiders zijn afgeluisterd.

Het Nederlandse kabinet reageerde, in tegenstelling tot andere Europese landen, tot nu toe vrij terughoudend op de beweringen en hielden een slag om de arm. Plasterk zei in Nieuwsuur nu alsnog bij de NSA aan de bel te gaan trekken en dat 'dit niet acceptabel' is. Premier Mark Rutte (VVD) en Plasterk zeiden overigens eerder al dat de afluisterperikelen onacceptabel zijn, mochten ze waar zijn.

Plasterk herhaalde verder dat hij niet de indruk heeft dat premier Mark Rutte (VVD) of hij zelf wordt afgeluisterd. "Nederland is geen target. Ik heb geen redenen om aan te nemen dat dat anders is", aldus de minister.


Plasterk over de NSA en afluisteren (NOS)

[Serie A] Napoli en Juventus maken geen fout

Napoli en Juventus hebben woensdag de druk op koploper AS Roma gehouden. De gedeelde nummers twee van de Serie A boekten allebei een overwinning. Napoli won met 2-1 bij Fiorentina, terwijl Juventus een simpele 4-0 thuiszege boekte op Catania.

Napoli en Juve brachten hun puntentotaal op 25, twee minder dan Roma. De ploeg van Kevin Strootman speelt donderdag bovendien nog thuis tegen Chievo.

Bij Napoli maakte de Belg Dries Mertens de winnende goal. Hij scoorde in de 36e minuut op aangeven van Gonzalo Higuaín de 2-1. Laatstgenoemde leverde ook de assist voor de openingstreffer van José Callejón. Fiorentina-spits Giuseppe Rossi maakte vanaf de penaltystip gelijk.

Juventus verspreidde de doelpuntenproductie netjes over twee helften. Arturo Vidal en Andrea Pirlo scoorden in het eerste bedrijf. Carlos Tévez en Leonardo Bonucci deden dat na rust.

AC Milan raakt steeds verderop. De Milanezen, met Nigel de Jong in de basis, speelden met 1-1 gelijk tegen Lazio Roma. Kaká opende voor eigen publiek vlak na rust de score, maar Michaël Ciani maakte in de 72e minuut gelijk. Milan heeft na tien wedstrijden al achttien punten achterstand op Roma.

Opnames Entourage-film in januari van start

De opnames van de langverwachte film gebaseerd op de tv-serie Entourage staan gepland voor januari. Dat zegt Jerry Ferrara, een van de hoofdrolspelers uit de serie. Hiermee komt een eind aan het geharrewar tussen producenten en acteurs. Entourage liep acht seizoenen, de laatste aflevering verscheen op 11 september 2011 op de Amerikaanse tv. Sindsdien gonst het van de geruchten over een film.

Begin vorig jaar werd officieel bekendgemaakt dat de film er zou komen. Niet lang daarna staken echter geruchten de kop op dat er onenigheid was tussen de cast en de producenten. Mark Wahlberg, die de serie coproduceert, weet het uitblijven van de film eerder deze maand aan enkele niet nader benoemde collega's van de serie, die hij veel te inhalig en kortzichtig noemde. Een week later gloorde er echter hoop, toen hoofdrolspeler Kevin Connolly liet weten dat de film er toch echt zou komen, hoewel hij nog niets had ondertekend.

Ferrara gaat dus nog een stapje verder. "We beginnen in januari met opnames, we kunnen eindelijk van start gaan", zegt hij opgelucht. "We hebben alle problemen achter ons gelaten en hebben nu maar één doel: het maken van een fantastische film voor de fans."

Ook Entourage-bedenker Doug Ellin lijkt er helemaal in te geloven. Gisteren twitterde hij een foto waarop hij arm in arm met de cast staat. Wanneer de film moet verschijnen is nog onbekend.


Opnames Entourage-film in januari van start (Foto: Novum)

Raonic laat Haase kansloos in Parijs

Robin Haase is woensdag blijven steken in de tweede ronde van het masterstoernooi in Parijs. De 26-jarige Hagenaar was niet opgewassen tegen Milos Raonic, de mondiale nummer elf. Het werd binnen het uur 6-3 en 6-4 voor de Canadees. Raonic en Haase stonden voor het eerst tegenover elkaar.

Haase wist tegen zijn 38 plaatsen hoger genoteerde opponent niet echt een vuist te maken. Hij kreeg gedurende de wedstrijd geen enkel breekpunt. Raonic had op zijn beurt aan een break in beide sets genoeg. Hij forceerde de doorslag bij 3-2 in de eerste set en sloeg in de openingsgame van het tweede bedrijf nogmaals toe.

Ondanks de nederlaag kan Haase terugkijken op een geslaagd toernooi. Hij doorliep de kwalificaties en won in de eerste ronde van Denis Istomin. Raonic moet in Parijs tot de finale reiken om uitzicht te houden op de ATP World Tour Finals.

F1-teams willen Pirelli 'helpen'

De Formule 1-teams willen Pirelli helpen met het testen van de banden voor het seizoen 2014. De Italiaanse rubbermaker klaagde dat er niet genoeg testsessies voorafgaand aan het seizoen waren en krijgt nu haar zin. Voorwaarde is wel dat Pirelli de logistiek en kosten voor een extra test betaalt.

Mercedes-directeur Toto Wolff: "We moeten meer doen om de bandenleverancier te helpen. Het is zaak om een meer ondersteunende rol te vertolken. Pirelli heeft onze support nodig en het is in het belang van de sport om de banden uitvoerig te testen. Het is voor de veiligheid, pas als de banden veilig zijn kunnen ze de ideale compounds voor de Formule 1 selecteren."

McLaren-directeur Sam Michael voegde eraan toe dat er niet zoals dit jaar met oudere bolides getest kan worden. De Strategy Group heeft in de sportieve reglementen verboden dat er met bijvoorbeeld een 2011-auto 1.000 getest mag worden. "We krijgen drie categorieën; huidige, vorige en historische wagens. 2011 valt in de nieuwe situatie onder de vorige auto's en daarmee is testen dan niet meer toegestaan."

Laptops stinken naar kattenpis

Kopers van laptops van het type Dell Latitude 6430u klagen dat ze een kat in de zak gekocht hebben. Het toetsenbord van de draagbare computers zou namelijk naar kattenpis stinken. De geur is volgens Tweakers.net zelfs zo erg, dat één koper zijn laptop niet mee durft te nemen naar zijn klanten.

Op het supportforum van de computerfabrikant loopt een topic vol klachten. De geur uit het toetsenbord zou zo erg zijn, dat deze niet weg te krijgen is. "Het is gênant om hem mee te nemen naar klanten, omdat hij zo slecht ruikt", aldus een koper.

De fabrikant bevestigt dat de laptops stinken, maar stelt dat er geen 'biologische vervuiling' is. Geen kattenpis dus. "De geur wordt veroorzaakt door een productieproces dat we inmiddels hebben gewijzigd", aldus een medewerker. Kopers die nu een machine aanschaffen, hebben geen last meer van het probleem. Voor bezitters van een stinkend exemplaar wordt nog naar een oplossing gezocht.

Familie Marvin Gaye klaagt Robin Thicke aan

Twee kinderen van Marvin Gaye hebben een rechtszaak aangespannen tegen Robin Thicke. Ze beschuldigen de zanger ervan zijn hit Blurred Lines zonder toestemming te hebben gebaseerd op Got to Give It Up van hun vader. De twee partijen hebben het al enige tijd met elkaar aan de stok. Thicke stapte eerder naar de rechter in een poging de bewering van Gaye's kroost te ontkrachten.

Nona Marvisa Gaye en Frankie Christian Gaye slepen ook EMI voor de rechter. Ze stellen dat het platenlabel niet genoeg heeft gedaan om de nalatenschap van hun vader te beschermen en dat de platenbazen hen hebben geïntimideerd in een poging een rechtszaak te voorkomen. Bovendien herkennen ze wel meer van hun vaders werk in nummers van Thicke, schrijft tijdschrift The Hollywood Reporter.

Blurred Lines was afgelopen zomer een wereldwijde hit. Het nummer, waarop ook Pharrell Williams en T.I. te horen waren, bereikte onder meer in Nederland en de Verenigde Staten de eerste plaats in de hitlijsten.

Hier zijn de twee nummers gemixed.

Federer na zege op Anderson zeker van Tour Finals

Roger Federer heeft zich woensdag geplaatst voor de ATP World Tour Finals in Londen. De Zwitser deed dat door een 6-4 en 6-4-zege op Kevin Anderson in de tweede ronde van het masterstoernooi in Parijs. Federer is de zesde speler die zeker is van deelname aan het eindejaarstoernooi, waar alleen de beste acht tennissers van het seizoen welkom zijn.

Novak Djokovic, Rafael Nadal, David Ferrer, Juan Martin del Potro en Tomas Berdych wisten zich eerder al te plaatsen. Andy Murray lukte dat ook, maar de Brit is er vanwege een blessure niet bij.

Federer was in voorgaande jaren in een veel eerder stadium verzekerd van deelname aan de Tour Finals, maar was dit seizoen beduidend minder op dreef. Voor het eerst sinds 2002 wist hij geen finale van een grand slam te bereiken. Hij is momenteel de mondiale nummer zes.

Weer honderden vluchtelingen van zee gehaald

De Italiaanse marine heeft woensdag opnieuw ruim 300 vluchtelingen van een gammele boot gered. Het vaartuig was op de Middellandse Zee in een storm terechtgekomen, lieten de autoriteiten weten.

Dit jaar hebben al meer dan 36.000 mensen de gevaarlijke oversteek naar Italiaans grondgebied gemaakt, drie keer zoveel als in heel 2012. Net als veel van hun voorgangers waren de vluchtelingen die woensdag van zee werden gehaald op weg naar het eilandje Lampedusa, een van de zuidelijkste punten van de Europese Unie.

Een ongeluk met een boot vol vluchtelingen bij Lampedusa eiste begin deze maand 400 levens. EU-leiders besloten vorige week naar aanleiding van het drama dat mensenhandel en -smokkel harder aangepakt moeten worden. Ook het belang van ontwikkelingshulp om de levensstandaard in Afrika te verbeteren werd op de EU-top genoemd, maar dat betekende niet dat daar meer geld voor werd uitgetrokken.

Zuid-Europese landen vinden dat andere lidstaten hen beter moeten helpen bij de opvang van asielzoekers. Premier Mark Rutte benadrukte echter dat Nederland niet meer mensen wil opvangen. "Nederland heeft al een buitenproportionele instroom van asielzoekers ten opzichte van andere Europese landen", zei hij.

Weer honderden vluchtelingen van zee gehaald
Weer honderden vluchtelingen van zee gehaald (Foto: ANP)

Canadees Hesjedal bekent dopinggebruik

Ryder Hesjedal heeft bekend doping te hebben gebruikt. De 32-jarige Canadees stelt woensdag in een verklaring 'meer dan een decennium geleden het verkeerde pad te hebben gekozen'. Volgens Hesjedal was zijn dopinggebruik van korte duur.

Hesjedal reageerde daarmee op beschuldigingen van Michael Rasmussen, die eerder op de dag in een voorpublicatie van zijn maandag te verschijnen biografie verklaarde in 2003 drie Canadese mountainbikers, onder wie klassementsman Hesjedal, geleerd te hebben om doping te gebruiken.

Volgens Hesjedal, die vorig jaar de Giro won, was hij slechts tijdelijk op het foute pad. "En hoewel die fouten meer dan tien jaar geleden gebeurden en ze van korte duur waren, kan ik niet verbloemen dat ik ze heb gemaakt." Hesjedal zwoor naar eigen zeggen al jaren voordat hij in 2006 bij Garmin terechtkwam dopinggebruik af.

Hesjedal en Rasmussen leerden elkaar kennen bij het opleidingsteam van de Rabobank. De Deen zou de Canadees hebben ingewijd in het gebruik van epo en cortisonen. Hesjedal en Rasmussen maakten beiden later de overstap naar de weg.

VN: VS bespieden ons niet

De Verenigde Staten hebben de Verenigde Naties verzekerd dat de communicatie binnen de VN niet wordt afgeluisterd en dat dat ook in de toekomst niet zal gebeuren. Dat heeft een woordvoerder van de VN woensdag gezegd. Hij ging echter niet in op de vraag of Amerikaanse inlichtingendiensten in het verleden de VN hebben bespioneerd.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde onlangs dat de VS wel degelijk het hoofdkantoor van de VN in New York hebben afgeluisterd. Dat bericht was gebaseerd op informatie van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

VN-woordvoerder Martin Nesirky wilde tijdens de persconferentie niet ingaan op de berichten van Der Spiegel over spionage in het verleden. Hij weigerde vragen hierover te beantwoorden en om dit te benadrukken hield hij op een gegeven moment een papiertje omhoog met daarop de tekst 'geen commentaar'.

Uitslagen derde ronde KNVB-beker (30/10/2013)

Vanavond stonden er zeven wedstrijden op het programma in de derde ronde van de KNVB-beker. Hieronder vind je een overzicht met de doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden. Morgenavond wordt de bekerronde afgesloten met twee wedstrijden.

18.45 uur
PSV - Roda JC 1-3
 18' Fledderus 0-1
 37' Hupperts 0-2
 67' Hupperts 0-3
 88' Brenet 1-3 

19.00 uur
AZ - Achilles'29 7-0
 4' Avdic 1-0
 24' Haps 2-0
 31' Gouweleeuw 3-0
 34' Avdic 4-0
 47' Lewis 5-0 
 56' Lewis 6-0
 88' Overeem 7-0 

20.00 uur
Vitesse - Noordwijk 5-0
 2' Katuka 1-0
 35' Van der Struick 2-0 
 72' Chanturia 3-0
 77' Junior 4-0
 84' Kakuta 5-0 

PEC Zwolle - Wilhelmina '08 4-0
 6' Thomas 1-0
 17' Hiwat 2-0
 23' Lachman 3-0
 26' Benson 4-0 

Excelsior'31 - Heracles Almelo 2-5
 36' Bruns 0-1
 62' Uth 0-2
 67' Rosheuvel 0-3
 80' Cziommer 0-4
 85' David 1-4
 87' Ten Hove 2-4
 90+2' Linssen 2-5 

FC Groningen - Capelle 2-0
 25' Valentijd (e.d.) 1-0
 79' Botteghin 2-0 

20.45 uur
Feyenoord - Hoek 3-0
 31' Vandepitte (e.d.) 1-0 
 63' Bakkal 2-0 
 67' Te Vrede 3-0 

JSF bombardeert eerste doel

Een JSF heeft voor het eerst een geleide bom afgeworpen op een gronddoel. Het wapen raakte een tank bij de Amerikaanse luchtmachtbasis Edwards in Californië. Het Pentagon heeft dat woensdag bekendgemaakt.

"Deze test laat zien dat de JSF een echt wapensysteem is geworden", aldus de vlieger Richard Rusnok, die het toestel dinsdag vloog. De Paveway II-bom die hij afwierp bevatte nog geen springstof.

Pietitie-likes naar Van Miltenburg

De likes die de petitie tegen afschaffing van het sinterklaasfeest op Facebook heeft verzameld worden symbolisch overhandigd aan voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg. Dat zeggen de twee mannen achter de zogenoemde Pietitie woensdag tegen BN de Stem.

"We hebben voor de voorzitter van de Tweede Kamer gekozen omdat we geen politieke voorkeur hebben", aldus de initiatiefnemers van de actie. Gezien het hoge aantal reacties, bijna 2,2 miljoen, verwachten ze zeker een antwoord van Van Miltenburg.

Afgelopen weekeinde werden de likes ook al aangeboden aan PVV-Kamerlid Joram van Klaveren tijdens een pietendemonstratie in Den Haag, echter zonder toestemming van de initiatiefnemers. Ze benadrukten daarna op de Facebook-pagina dat ze absoluut 'niet gelinkt willen worden aan welke politieke partij dan ook'. Veel mensen die de actie ondersteunen lieten op sociale media weten niet blij te zijn dat de PVV er met de likes vandoor ging.

De Pietitie ontving vorige week binnen twee dagen meer dan twee miljoen steunbetuigingen nadat VN-onderzoekster Verene Shepherd pleitte voor het afschaffen van het sinterklaasfeest.

Pietitie-likes worden aangeboden aan Van Miltenburg (Foto: Novum)
Pietitie-likes gaan naar Van Miltenburg (Foto: Novum)

Kachel in afgebrande panden Leeuwarden gevonden

De kachel waaruit vermoedelijk twee weken geleden de dodelijke brand in Leeuwarden ontstond, is gevonden. Dat heeft de politie woensdag gemeld. De vondst moet meer duidelijkheid bieden in het onderzoek naar de oorzaak van de brand. De nog afgezette panden worden waarschijnlijk op korte termijn vrijgegeven.

De politie verhoorde vorige week een 38-jarige man in verband met de brand. Vermoed wordt dat hij op 19 oktober in zijn kledingwinkel aan de Kelders bezig was met de losse gaskachel en een gasfles. Daarbij zou een steekvlam zijn ontstaan. Het vuur sloeg snel over naar omliggende panden.

Bij de brand kwam een 24-jarige man om het leven. Meerdere panden in het historische centrum van Leeuwarden raakten zwaar beschadigd.

Politie drukt wegpiraat van de weg

De politie heeft woensdagmiddag na een wilde achtervolging door Zutphen, Lochem en Warnsveld een 67-jarige man aangehouden. Hij reed zonder rijbewijs en weigerde te stoppen. Agenten moesten de man uiteindelijk van de weg drukken om hem te pakken te krijgen. Dat meldt de politie.

Agenten signaleerden de man uit Brummen, van wie bekend was dat hij geen rijbewijs heeft, in Zutphen. Ondanks meerdere stoptekens zette de automobilist zijn auto niet aan de kant maar gaf juist plankgas. Tijdens de achtervolging werden snelheden van boven de honderd kilometer per uur bereikt.

In Lochem beukte de wegpiraat een auto, waarna de politie in verband met de veiligheid besloot hem op afstand te achtervolgen. De man werd uiteindelijk bij Vorden klemgereden. Daarbij raakten twee politieauto's beschadigd. Niemand raakte gewond.

Facebook boekt winst

Facebook heeft in het derde kwartaal een nettowinst van 425 miljoen dollar (309 miljoen euro) geboekt. Dat maakte het bedrijf achter de socialenetwerksite woensdag bekend.

Een jaar eerder leed Facebook nog een verlies van 59 miljoen dollar. Het bedrijf zag de omzet vorig kwartaal met 60 procent stijgen tot 2 miljard dollar. De inkomsten uit advertenties stegen met 66 procent tot 1,8 miljard dollar. Bijna de helft van die opbrengsten kwam uit advertenties gericht op gebruikers van smartphones en tablets.

Facebook boekt winst
Facebook boekt winst (Foto: ANP)

Evacuatie in Mexico om benzinelek

De autoriteiten in het westen van Mexico hebben woensdag vijfduizend mensen geëvacueerd nadat een lek in een benzinepijpleiding was ontstaan. Uit de kapotte pijpleiding spoot een grote hoeveelheid benzine de lucht in, maar de brandstof ontvlamde niet. Het lek is waarschijnlijk veroorzaakt door dieven, aldus de autoriteiten.

Het incident vond plaats in Tlajomulco, in de buurt van Guadalajara. De benzine vatte niet vlam en voor zover bekend zijn er geen gewonden bevallen. De autoriteiten hebben in een straal van een kilometer rond het lek mensen geëvacueerd. Volgens het staatsoliebdrijf Petroleos Mexicanos werd het lek veroorzaakt door dieven die probeerden brandstof af te tappen.

De nooddiensten hebben een barrière van zandzakken opgeworpen om te voorkomen dat de benzine zich kan verspreiden of verder in de bodem kan trekken. In 1992 lekte een grote hoeveelheid gas in het rioool bij Guadalajara, waardoor feitelijk een tien kilometer lange bom ontstond. Het gas vatte vlam en verwoestte duizend huizen. Zeker 210 mensen kwamen om het leven.

Gouden Film voor Borgman

Borgman heeft de Gouden Film in de wacht gesleept. De Nederlandse zwarte komedie van Alex van Warmerdam heeft meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers getrokken. De regisseur en scenarist kreeg daar woensdagavond in de Stadsschouwburg Amsterdam de Gouden Film voor, van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds.

Borgman, dat sinds eind augustus in de bioscopen draait, gaat over een vreemdeling die zich onaangekondigd aandient in een villawijk en een gezin terroriseert. In de film spelen onder anderen Hadewych Minis en Annet Malherbe. De actrices waren woensdagavond eveneens van de partij, net als producent Marc van Warmerdam.

Deze week werd ook bekend dat Borgman is geselecteerd voor het festival van het American Film Institute in Hollywood. De film won eerder al drie Gouden Kalveren en werd onderscheiden op festivals in Spanje, Zweden, Griekenland en Servië. Borgman is tevens de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Eerste nederlaag Oranjevrouwen in WK-kwalificatie

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben hun eerste nederlaag geleden in de WK-kwalificatiereeks. In Volendam was Noorwegen met 1-2 te sterk.

Nederland, dat zijn eerste twee kwalificatieduels had gewonnen, kwam op achterstand door een doelpunt van Caroline Hansen. Zij profiteerde maximaal van een fout van Daphne Koster. Nederland kwam langszij dankzij Vivianne Miedema, maar nog voor rust was het Ingvild Stensland die de eindstand op 1-2 bepaalde.

Noorwegen gaat nu met de maximale negen punten uit drie duels aan de leiding. Nederland deelt de tweede plaats met Belgie.

'Relatie met Rusland in rustiger vaarwater'

Na de diplomatieke incidenten over en weer is de relatie met Rusland in rustiger vaarwater terecht gekomen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de betrekkingen met Rusland. Verschillende fracties prezen de manier waarop het kabinet de zaak heeft aangepakt en een meerderheid staat inmiddels achter het bezoek van de koning.

"Ik denk dat we in ieder geval kunnen vaststellen dat er geen incidenten meer hebben plaatsgevonden", zei Timmermans. "In die zin zijn we in rustiger vaarwater terecht gekomen." De bewindsman kreeg van verschillende kanten lof toegezwaaid. Han ten Broeke (VVD) zei dat Timmermans en premier Mark Rutte (VVD) het hoofd koel hebben gehouden en verstandig zijn omgegaan met de incidenten.

Zo belde Rutte vorige week met de Russische president Vladimir Poetin. Daarna werd duidelijk dat Poetin koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook zal ontvangen als zij Moskou bezoeken ter afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar. Verder zwakte Rusland de aanklacht tegen de bemanning van de Arctic Sunrise af.

Ook Michiel Servaes (PvdA) toonde begrip voor de gekozen koers van het kabinet. Enkele weken geleden riep hij nog op om een 'pas op de plaats' te maken met het Ruslandjaar. Ook wilde hij nog niet zeggen of het bezoek van de koning door moest gaan. Woensdag toonde hij echter begrip voor de gekozen koers. "Er is toenadering op een aantal punten en dat is goed." Alles afblazen doet 'meer kwaad dan goed', aldus Servaes. De VVD was er al voorstander van om het bezoek door te laten gaan.

Het vriendschapsjaar kwam de afgelopen weken onder druk te staan door de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag en de mishandeling van de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch in Moskou. Ook speelt de kwestie nog met het Greenpeace-schip.

Over de afwikkeling van de incidenten met de diplomaten is Nederland nog met Rusland in gesprek. Die vinden op een 'rustige' en 'constructieve' manier plaats. De komende weken zal blijken waar dit toe leidt. Timmermans maakte bekend dat Elderenbosch vrijdag wordt gehoord in het kader van het politieonderzoek naar zijn mishandeling.

Het 'grote vraagstuk' is echter nog steeds de Arctic Sunrise, zei Timmermans. Nederland is in gesprek met Rusland over mogelijke oplossingen. De minister heeft echter nog geen 'concrete aanknopingspunten' dat dit resultaten gaat opleveren. "Ik hoop dat dat gesprek vrucht gaat dragen. We zijn nu in de fase waarin we mogelijke oplossingen aftasten." Meer wilde hij er niet over kwijt in het belang van de onderhandelingen.

Daarnaast is Nederland naar het internationale Zeerechttribunaal gestapt om het schip en de bemanning vrij te krijgen. Rusland erkent het tribunaal maar ten dele en is niet van plan om te komen op dagen bij de hoorzitting. Timmermans benadrukte echter dat de uitspraak van het tribunaal bindend is voor Rusland, ook al heeft het land een voorbehoud gemaakt.

Nederland schat de kansen nog steeds goed in. "Ik denk dat we een goede zaak hebben." Intussen maakt bemanning, onder wie twee Nederlanders, nog steeds barre tijden door in de Russische cel. "Het is natuurlijk geen pretje om in Moermansk in een gevangenis te zitten. Het zijn zware omstandigheden." Niettemin worden zij goed behandeld. Ook krijgen zij consulaire bijstand, aldus Timmermans.

Rusland heeft de aanklacht van de bemanning inmiddels afgezwakt van piraterij naar hooliganisme. Nederland heeft daar echter nog geen officiële bevestiging van gekregen, zei Timmermans. "Het zou best zo kunnen zijn, maar we hebben geen formele bevestiging op dit moment." De uitspraak van het tribunaal wordt voor 21 november verwacht.

Geen nazicellen binnen Griekse politie

De Griekse politie heeft geen bewijzen gevonden dat er binnen haar eigen gelederen georganiseerde groepen zijn die de extreemrechtse partij Gouden Dageraad steunen. Wel zijn er individuele agenten die de Dageraad direct of indirect ondersteunen, zei de politie woensdag.

De politie stelde een intern onderzoek in naar aanleiding van berichten dat groepen agenten de Dageraad in woord en daad bijstaan. Een tiental agenten is naar aanleiding van het onderzoek gearresteerd. Zij worden ervan verdacht wapen- en drugswetten te hebben overtreden. Daarnaast concludeerde de politie dat wangedrag binnen de eigen gelederen sinds 2009 drastisch is toegenomen.

De Griekse justitie heeft een onderzoek ingesteld naar Gouden Dageraad naar aanleiding van de dood van een Griekse rapper, die vorige maand werd doodgestoken. De verdachte in de zaak heeft gezegd een aanhanger van de Dageraad te zijn. Het parlement besloot onlangs partijleider Nikos Michaloliakos en acht andere parlementariërs van de partij hun immuniteit van rechtsvervolging te ontnemen. Michaloliakos en twee anderen zitten in afwachting van hun proces vast.

'Nazi-schat' bestaat uit stukken schroot

Wat klonk als een prachtig jongensboek kreeg woensdag een teleurstellende ontknoping: een vermeende nazi-schat vol goud en diamanten die in het Duitse Mittenwald zou liggen, blijkt te bestaan uit stukken oud-bouwafval. Dat heeft de woordvoerder van theatermaker Leon Giesen laten weten.

Giessen was de initiatiefnemer van de speurtocht naar deze schat. Giesen had op basis van journalistiek onderzoek van Karl Hammer, auteur van het boek Codebrekers, ontrafeld dat het geroofde goud en de geroofde diamanten mogelijk bij een voormalig spoorwegemplacement in Mittenwald verborgen zouden liggen. Hij dacht een code te hebben gekraakt in een stuk bladmuziek die daarop duidde.

Proefboringen toonden aan dat er op de betreffende plek daadwerkelijk iets lag. Na lang overleg met de Duitse autoriteiten mocht er woensdag daadwerkelijk gegraven worden naar de vermeende schat. Woensdagochtend om 07.00 uur begon een grote graafmachine met het weghalen van een laag asfalt op de straat en het graven. Maar op 2,5 meter bleek uiteindelijk niet de schat te liggen, maar slechts wat stukken staal en metaal.

'Nazi-schat' bestaat uit stukken schroot
'Nazi-schat' bestaat uit stukken schroot (Foto: ANP)

Oud-international Ricksen heeft spierziekte ALS

Oud-prof Fernando Ricksen lijdt aan de spierziekte ALS. Dat werd woensdagavond bekend in De Wereld Draait Door, waar de 37-jarige Limburger zijn biografie toelichtte. De ziekte is pas ontdekt en Ricksen, twaalfvoudig international van Oranje, wordt nog onderzocht.

Ricksen sprak in de uitzending heel langzaam. Toen presentator Matthijs van Nieuwkerk vroeg waarom, kon hij door emoties niets zeggen. De schrijver van zijn biografie nam toen het woord. "Er is bij hem een spierziekte geconstateerd, ALS."

De middenvelder speelde bijna een jaar terug zijn laatste duel als profvoetballer bij Fortuna Sittard, de club waar hij zijn carrière ook begon. Ricksen kwam ook uit voor AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. Hij speelde dit seizoen voor de amateurs van RKSV Minor.

Nieuwe op aarde gelijkende planeet ontdekt

Wetenschappers hebben in de Melkweg een planeet ontdekt die zowel qua omvang als samenstelling veel gelijkenissen met de aarde vertoont. Dat is woensdag bekendgemaakt in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Niet eerder werd een planeet ontdekt die zoveel op de onze lijkt.

Exoplaneet Kepler-78b bevindt zich in het sterrenbeeld Cygnus, honderden lichtjaren bij ons vandaan. De planeet is iets groter dan de onze en lijkt voornamelijk te bestaan uit steen en ijzer, net als de aarde. Kepler-78b is wel bijna twee keer zo zwaar als de aarde.

De planeet draait elke 8,5 uur om zijn zon heen, een feit dat de wetenschappers voor een raadsel stelt. Ze betwijfelen dat de planeet zich zo dicht bij een ster had kunnen vormen. Waarschijnlijk wordt Kepler-78b langzaam richting zijn zon getrokken en zal de planeet binnen enkele miljarden jaren worden verzwolgen door de ster.

Anderhalf miljoen voor antiabortusclub

De Tweede Kamer trekt jaarlijks anderhalf miljoen euro extra uit voor Siriz, een stichting die voortkomt uit de Vereniging voor Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK). Een meerderheid steunt een voorstel hiervoor van de SGP, bleek woensdagavond.

Siriz wil 'steun bieden aan tienermoeders'. De organisatie verkeerde in financiële nood, maar is met het extra geld uit de problemen. De organisatie was in het verleden expliciet tegen abortus, maar nu niet meer. Wel worden tienermoeders erop gewezen dat er 'andere mogelijkheden dan abortus' zijn.

Volgens SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zal het in stand houden van de stichting ertoe leiden dat het aantal abortussen wordt teruggedrongen. "Ik ben erg blij met dit bedrag. Wij zetten graag in op betere voorlichting aan onbedoeld zwangeren", zegt Van der Staaij.

De SGP heeft grotere invloed in de politiek sinds het begrotingsakkoord dat het kabinet eerder deze maand sloot met D66, ChristenUnie en SGP. In de Eerste Kamer heeft het kabinet de ene zetel van de SGP nodig voor een meerderheid.

Kleuter zwaargewond in Disneyland Parijs

Een 5-jarig jongetje is woensdag levensbedreigend gewond geraakt door een ongeluk in Disneyland Parijs. De Franse kleuter viel in de attractie Pirates of the Carribean uit een boot, meldden de autoriteiten. Vervolgens raakte het kind vermoedelijk bekneld tussen een ander bootje en de aanlegsteiger.

De precieze oorzaak van het ongeluk wordt nog onderzocht. De attractie blijft voorlopig gesloten, liet het park weten.

In Disneyland Parijs gebeurde in 2011 voor het laatst een ernstig ongeluk. Met Pasen raakten vijf mensen gewond doordat een decorstuk op een karretje van de achtbaan Big Thunder Mountain viel.

Granollers op belangrijke momenten minder dan Nadal

Marcel Granollers heeft woensdag in de tweede ronde van het masterstoernooi van Parijs niet voor een verrassing kunnen zorgen. De Spanjaard bood zijn landgenoot Rafael Nadal (1) zeker niet onverdienstelijk partij, maar moest op de beslissende momenten het onderspit delven. Het werd tweemaal 7-5 voor Nadal, die in de eerste ronde een bye had en nu op de Pool Jerzy Janowicz (14) stuit.

Het lag niet in de lijn der verwachting dat Granollers zou stunten. De mondiale nummer 39 had de vorige twee ontmoetingen met Nadal immers ook in straight sets verloren. Toch wist hij de wereldlijstaanvoerder in beide sets goed bij te benen. Nadal brak echter tweemaal bij 5-5, waarna hij op eigen service geen fout maakte.

Aanklager wil geen supporters Groningen bij Cambuur

FC Groningen mag voor de eerstvolgende officiële wedstrijd tegen SC Cambuur geen uitsupporters meenemen. Dat is wat de aanklager betaald voetbal eist, na een onderzoek naar onregelmatigheden tijdens de eredivisiewedstrijd op 17 augustus. 

De aanklager vindt dat Groningen zich schuldig maakte aan wangedrag van de eigen aanhang. De fans die meegereisd waren zouden onder andere de Friese fans provoceren en de hekken vernielen om zo het uitvak te kunnen verlaten. De club heeft inmiddels gemeld niet akkoord te gaan met het schikkingsvoorstel.

De club uit de Friese hoofdstad kwam weg met een voorstel voor een boete van 5000 euro. Daarvan is de helft voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar. Ook de fans van Cambuur zouden zich schuldig hebben gemaakt aan provocaties, vandalisme en het gooien van bekers op het veld. De club uit Leeuwarden heeft tot dinsdag de tijd om te reageren. 

2K voorspelt het nieuwe seizoen van NBA

Gisteren is de NBA begonnen en waarom zou je niet het seizoen proberen te voorspellen aan de hand van een videogame die van alles meeberekent in de resultaten? 2K Sports heeft het met de next-gen versie van NBA 2K14 en de voorspellingen zijn hier te vinden.

Natuurlijk laten ze meteen wat nieuwe screenshots zien van de next-gen-versie van NBA 2K14, die in november uitkomt voor Xbox One en PlayStation 4.

NBA 2K14

NBA 2K14

NBA 2K14

NBA 2K14

NBA 2K14

NBA 2K14

Herder (80) geeft beer kopstoot

Een bejaarde herder uit Rusland heeft een gevecht met een beer overleefd. Yusuf Algachirov (80) denkt dat hij zijn leven te danken heeft aan zijn strijdlustigheid. Hij gaf de beer onder meer een kopstoot, zo meldde het Russische persbureau RIA Novosti.

De aanval gebeurde op een aardbeienveld in de Russische deelrepubliek Kabardië-Balkarië. Hoewel hij zijn mannetje stond, moet de herder worden beschouwd als de verliezer van het gevecht. Na de kopstoot werd de beer boos en mepte Algachirov van een rots. Toen hield het dier het voor gezien en liep weg.

De bejaarde Rus hield vier gebroken ribben, bijtwonden en kneuzingen over aan het avontuur. Het had erger gekund, concludeerde de herder. "Hij had me zeker gedood als ik geprobeerd had te vluchten."

Russische herder (80) geeft beer kopstoot
Russische herder (80) geeft beer kopstoot (Foto: ANP)

Van Basten over Alves: "Ben ik nog altijd ziek van"

Marco van Basten ziet Afonso Alves de aankomende dagen van dichtbij aan het werk. San Marco heeft geen idee wat te verwachten van de Braziliaan.

Alves sluit in eerste instantie aan bij het beloftenteam van Heerenveen, waar hij zijn conditie op peil kan brengen. Indien de samenwerking bevalt, lonkt er mogelijk een contract. "Hij moet eerst aantonen hoe fit hij is", zegt Van Basten op de website van zijn werkgever.

De voormalige bondscoach weet dat Alves niet meer dezelfde speler is als vijf jaar geleden. "Hij heeft al een tijd niet meer gespeeld. De vraag is hoe hij er fysiek op staat en of hij in staat is weer aan te haken op niveau. Als hij het goed doet, fit is en indruk maakt, gaan we hem zeker nauwlettend volgen. Als dat niet het geval is, dan is het verhaal snel klaar."

In 2007 was Alves eigenhandig verantwoordelijk voor de afstraffing van Heracles Almelo. Liefst zevenmaal trof hij doel in één wedstrijd. Daarmee brak hij het record van Van Basten, bij wie de teller bij zes treffers stokte. "Daar ben ik nog altijd ziek van", aldus de grijnzende hoofdtrainer.

World of Warcraft uitgebreider dan ooit

World of Warcraft omvat nu het originele spel met de uitbreidingen The Burning Crusade, Wrath of the Lich King en Cataclysm waardoor je completer aan de slag kan in de wereld Azeroth. Het nieuwe pakket, voorheen bekend als de Battle Chest, is sinds gisteren te koop.

De doos bevat de game discs, een bijgewerkte Beginners Guide en een beknopte handleiding voor nieuwe spelers. World of Warcraft is beschikbaar in zeven Europese talen, namelijk Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Braziliaans Portugees en Russisch.

De adviesprijs voor World of Warcraft is € 14,99.

Packshot

Keith Bakker met proefverlof, in zomer vrij

Keith Bakker mag met onmiddellijke ingang met proefverlof. De advocaat van de 52-jarige verslavingsdeskundige, die vorig jaar werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens seksueel misbruik, heeft dat bevestigd aan RTL Boulevard.

Ze vindt het terecht dat Bakker met proefverlof mag. "Hij heeft lang genoeg gezeten", laat ze weten. Bakker draagt tijdens zijn uitstapjes een enkelband en mag niet in de buurt komen van zijn slachtoffers. In augustus komt hij definitief vrij.

Bakker werd in mei 2012 veroordeeld wegens seksueel misbruik van ex-cliënten. In drie gevallen werd verkrachting bewezen.

NSA tapt massaal Yahoo en Google af

De communicatielijnen tussen de grootste datacentra van Google en Yahoo worden systematisch afgetapt door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Op die manier worden wereldwijd de e-mails van honderden miljoenen gebruikers van de twee internetgiganten bespied. Dat meldt de Washington Post woensdag op basis van informatie van klokkenluider Edward Snowden.

In een NSA-document uit januari, dat in handen is van de Post, staat dat de Amerikaanse inlichtingendienst dagelijks miljoenen gegevens naar het NSA-hoofdkwartier in Fort Meade stuurt. Het gaat daarbij zowel om metadata - gegevens over wie e-mails wanneer heeft verstuurd of ontvangen - als inhoudelijke informatie.

Het NSA-programma heet MUSCULAR en de Amerikanen werken bij de vergaring van de data van Google en Yahoo nauw samen met de Britse inlichtingendienst GCHQ. Alle data die door glasvezelskabels lopen die de datacentra met elkaar verbinden wordt onderschept. Tussen 9 december en 2012 en 9 januari werden meer dan 181 miljoen stuks data verzameld.

De onthulling is opmerkelijk omdat de NSA al een legale manier heeft om data van Google en Yahoo te verkrijgen: het zogenoemde PRISM-programma. Zolang de NSA toestemming krijgt van de Foreign Intelligence Surveillance Court (FISA), een geheimzinnige rechtbank die de spionageverzoeken van de regering toetst, zijn Amerikaanse bedrijven verplicht de gewenste gegevens te overhandigen. Het komt maar zeer zelden voor dat de FISA een verzoek van de Amerikaanse inlichtingendiensten niet inwilligt.

Via MUSCULAR worden data buiten de Verenigde Staten onderschept. Op die manier omzeilt de NSA de regels die binnen de Verenigde Staten verbonden zijn aan het werk van de inlichtingendienst.

De Amerikaanse regering wil niet op de berichtgeving van de Washington Post reageren. Google liet in een reactie weten 'verontrust te zijn over de beschuldigingen, en zich niet bewust te zijn van de praktijken'. "We maken ons al langer zorgen over de mogelijkheid van deze vorm van spionage. Daarom blijven we de versleuteling van Google-diensten en dataverbindingen uitbreiden." Twee ingenieurs die nauwe banden hebben met Google konden hun woede niet bedwingen toen ze de documenten van de Post onder ogen kregen en begonnen te vloeken. "Ik hoop dat je dit publiceert", zeiden de twee.

Ook Yahoo liet weten niet mee te werken aan het MUSCULAR-programma. "We voeren strikt toezicht om de veiligheid in onze datacentra te garanderen. We hebben de NSA of welke andere overheidsinstantie dan ook geen toegang gegeven tot onze datacentra."

Spaanse krant: Nederland werkt samen met NSA

Nederland is een van de landen die samenwerken met de Amerikaanse geheime dienst NSA, die wereldwijd op grote schaal telefoongesprekken aftapt en internetgegevens onderschept. Dat blijkt uit een document van de NSA, dat woensdag werd gepubliceerd door de Spaanse krant El Mundo.

Het document lijkt te bewijzen dat de Nederlandse inlichtingendienst AIVD wist van het aftappen van telefoon- en internetverkeer door de NSA, en daar ook aan meewerkte. Nederland behoort, net als onder meer Spanje, tot een groep van negentien voornamelijk Europese landen waarmee de NSA 'specifieke samenwerking' heeft. Daarnaast heeft de NSA 'alomvattende samenwerking' met Groot-Brittannië, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland.

GroenLinks wil zo snel mogelijk opheldering van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). "Dit raakt aan de fundamenten van de rechtsstaat. Ik wil van de minister de garantie dat de Nederlandse inlichtingendiensten de illegale afluisterpraktijken niet faciliteren", zegt Kamerlid Linda Voortman.

Heleen van Royen neukt niet meer met andere mannen

Heleen van Royen heeft dit keer geen open relatie. Dat zegt haar wederhelft, de Rigby-drummer Bart Meeldijk. "Blijkbaar heeft ze genoeg aan mij, haha", aldus de 27-jarige muzikant over de 48-jarige schrijfster in Grazia.

"Het grappige is dat ze dat juist niet wil. Het is nooit een punt van discussie geweest", zegt Meeldijk. "Ik zou er ook niet veel voor voelen. Daar ben ik te jaloers voor", geeft hij toe.

Heleen en haar ex-man Ton van Royen maakten er nooit een geheim van dat ze het ook met anderen deden. Begin dit jaar werd bekend dat de twee na twintig jaar een punt achter hun huwelijk hadden gezet.

"Tablets gaan 'console war' winnen"

PlayStation 4, Xbox One, Wii U. Geen van deze consoles gaat de zogenaamde 'console war' winnen. De volgende generatie spelcomputers gaat gedomineerd worden door tablets. Dat zegt Greg Richardson, CEO van Rumble Entertainment, in een interview met gamesindustry.biz.

"De toenemende kracht en flexibiliteit van deze mobiele apparaten is ongelofelijk. Ik denk dat tablets de duidelijke winnaar zullen zijn in de next-gen console war", aldus Richardson. "De grafische potentie, de mogelijkheid om met wie dan ook op Android of iOS te kunnen spelen en het feit dat je ze overal mee naar toe kunt nemen maken tablets ideaal voor de producten die wij maken."

Rumble Entertainment kondigde vandaag aan dat het 17.5 miljoen dollar heeft gekregen van allerlei investeerders, waaronder het Koreaanse Nexon en Google Ventures. Rumble heeft nu in totaal meer dan 35 miljoen dollar vergaard. Hiermee brengen ze free-to-play-games voor tablets, browsers en sociale netwerken (lees: Facebook) op de markt.

Met spellen zoals KingsRoad, Ballistic, en Nightmare Guardians hoopt het bedrijf de wereld te veroveren. De ondergang van Zynga, bekend van spellen zoals Farmville, is echter een duidelijk voorbeeld van hoe snel het mis kan gaan met dit soort bedrijven. De vraag blijft ook of de bovengenoemde games dezelfde doelgroep gamers aanspreken die ook een PlayStation 4 in november gaan kopen.

Gekkies jankzakken over schoolontbijt

Voor sommige mensen is het nooit goed. Krijgt een half miljoen kinderen een schoolontbijt met brood, jam, hagelslag en melk, moet er zonodig weer een zelfbenoemde voedselwaakhond zeuren dat de kinderen liever groente en fruit naar binnen moeten proppen op de vroege ochtend.

Niet alleen vind foodwatch dat het landelijke schoolontbijt ongezond is, ze vindt ook dat het "reclame, kindermarketing en promotie van ongezond eten" is. De organisatie, die het schoolontbijt nu zelf misbruikt als marketinginstrument, wil dat de overheid ingrijpt, omdat er kennelijk nog niet genoeg wordt betutteld in Nederland.

"Kinderen krijgen ongezonde producten zoals volle margarine, hagelslag, smeerkaas en sinaasappelsap uit pak voorgeschoteld’’, aldus een woordvoerster van de foodwatch gekkies. "Als het doel echt is om te benadrukken hoe belangrijk een gezond ontbijt is, waarom worden er dan geen groente en fruit aangeboden?"

Dat het schoolontbijt ook vooral leuk moet zijn lijkt voor deze beroepszeurkousen geen argument. Die zien liever dat kinderen 's morgens met een lang gezicht twee ons sperziebonen naar binnen werken dan lachend een bruine boterham met aardbeienjam. "Daarin zitten suikers, vetten en zouten die kinderen al teveel binnen krijgen, terwijl kinderen juist te weinig groente en fruit binnen krijgen", beschuldigt een woordvoerder alle ouders van Nederland in het Jeugdjournaal.

Het Nationaal Schoolontbijt wordt georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Brood. Vorig jaar werd het voor de tiende keer gehouden, toen deden zo’n half miljoen kinderen van ongeveer 2500 verschillende basisscholen mee.

Het Nationaal Schoolontbijt laat in een reactie weten dat "als foodwatch aandacht vraagt voor overgewicht bij kinderen en kidsmarketing, dan staat Het Nationaal Schoolontbijt aan dezelfde kant". Verder merkt de organisatie op dat groente en fruit in het pakket zeker een wens voor de toekomst is. "In 2008 zat als proef groente en fruit in het pakket, maar dit leverde gezien de houdbaarheid en kwetsbaarheid logistieke en kostentechnische problemen op."

Of foodwatch tevreden gaat zijn als er wél fruit in de pakketten zou zitten valt nog te bezien. Van veel fruitsoorten is bekend dat er naar verhouding erg veel suiker in zit. 

'Schoolontbijt promoot ongezond eten'
'Schoolontbijt promoot ongezond eten' (Foto: ANP)

Steun voor doodstraf neemt af in VS

De steun voor de doodstraf in de VS is afgenomen, zegt opiniepeiler Gallup. Nog maar 60 procent van de ondervraagden is voor de doodstraf voor moordenaars. Dat was in de jaren 90 nog 80 procent.

Amerikaanse media meldden dat volgens de jongste peiling het percentage voorstanders nu het laagst is sinds 1972. Eind dat jaar was 57 procent voor de doodstraf.

"Het teruglopen van de steun voor de doodstraf kan in verband staan met het besluit van een aantal staten sinds 2000 doodvonnissen niet meer te voltrekken, omdat terdoodveroordeelden onschuldig bleken te zijn", aldus Gallup.

Zes staten zijn sinds 2006 nog verder gegaan en hebben de doodstraf helemaal uit hun wetboek geschrapt. De VS heeft 50 deelstaten.

Steam geeft groen licht aan honderd titels

Valve heeft gisteren via Steam Greenlight toegang aan honderd (indie)-titels gegeven om op Steam verkocht te mogen worden. Onder de geselecteerde titels zit er dit keer ook een Nederlandse game tussen, namelijk Castaway Paradise van Stolen Couch Games.

De community op Steam stemt via Greenlight welke games het recht krijgen om op Steam verkocht te mogen worden. Bekijk het volledige lijste geselecteerde titels hier. Zitten er juweeltjes tussen? Laat het ons en andere gamers in de comments weten.

Twente legt doelman Marsman vast tot 2017

Nick Marsman heeft zijn toekomst verbonden aan FC Twente. Het contract van de 23-jarige goalie is verlengd tot de zomer van 2017, zo maakte de gedeeld koploper van de Eredivisie woensdag bekend. Marsman deed vorig jaar op huurbasis ervaring op bij Go Ahead Eagles en is dit seizoen de eerste doelman van Twente.

Marsman heeft zijn vaste plek mede te danken aan een blessure van aankoop Sonny Stevens, de beoogde opvolger van de vertrokken Nikolay Mihaylov. Marsman miste dit seizoen nog geen minuut onder de lat. De goalie doorliep de jeugdopleiding van Twente en maakte in september 2011 zijn debuut.

"Toen ik deze zomer terugkeerde bij de club waar ik als twaalfjarig spelertje binnenkwam, hoopte ik mezelf in de basis van het eerste elftal te spelen. Dat is gelukt", zegt Marsman. "Ik ben verheugd met het vertrouwen dat FC Twente in mij heeft en ik hoop deze lijn natuurlijk door te zetten."

Bach weigerde gesprek met homorechtenactivisten

IOC-voorzitter Thomas Bach weigerde tijdens zijn bezoek aan Sochi eerder deze week met homorechtenactivisten te spreken. De activisten van het Russian LGBT Network zeiden woensdag dat de Duitser hun wel aanbood later af te spreken in Lausanne. De activisten zeggen al twee weken bezig te zijn geweest om een onderhoud met Bach te regelen.

De homorechtenactivisten zijn bang dat de antihomowetgeving in Rusland gebruikt wordt om homo- of biseksuele sporters en bezoekers aan de Spelen aan te pakken. Geweld tegen homo's is in Rusland geen onbekend verschijnsel.

Een woordvoerder van het IOC stelt dat de activisten deze week op het IOC-hoofdkwartier in Lausanne met Bach kunnen praten. "We kijken ernaar uit om hen hier te verwelkomen."

Planetside 2 begin 2014 naar PS4

Planetside 2, de free-2-play MMO-shooter van Sony Online Entertainment, komt begin 2014 uit op de PlayStation 4. Het zou oorspronkelijk een launch-game zijn, maar Sony heeft om onbekende redenen dat niet gered. De game kwam bijna twee jaar geleden uit op de pc.

Wanneer de game uit is op de PS4 kunnen ze samenspelen met pc-gamers. Dat zie je niet vaak. De vraag is of spelers met controllers de mensen met toetsenboord en muis kunnen bijhouden.

[CL] UEFA straft CSKA met thuiswedstrijd zonder publiek

CSKA Moskou moet het volgende thuisduel in de Champions League, op 27 november tegen Bayern München, zonder publiek spelen. De tuchtcommissie van de UEFA vindt dat de fans van de Russische club zich woensdag vorige week in de thuiswedstrijd tegen Manchester City racistisch gedroegen. Yaya Touré beklaagde zich na het duel over oerwoudgeluiden aan het adres van de donkere spelers van de Engelse club.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de Russen in beroep gaan tegen de straf. Daags na de wedstrijd ontkende CSKA de aantijgingen in alle toonaarden. De club citeerde daarbij Seydou Doumbia, eveneens een donkere speler. De Ivoriaanse spits zei dat zijn landgenoot Touré 'duidelijk overdrijft'.

CSKA is al de negende club dit seizoen die door de UEFA wordt gestraft voor racisme.

Wawrinka stap dichter bij Londen na zege

Stanislas Wawrinka kan deelname aan de ATP World Tour Finals bijna niet meer ontgaan. De Zwitser won woensdag in de tweede ronde van het masterstoernooi in Parijs met 6-3, 3-6 en 6-3 van Feliciano Lopez uit Spanje. Wawrinka staat nu in de derde ronde.

Door de zege van Wawrinka kan Nicolas Almagro deelname aan het eindejaarstoerooi in Londen op zijn buik schrijven. De Spanjaard won woensdag wel met 6-4 en 6-3 van de Kroaat Ivan Dodig. Hij kan echter Wawrinka, Richard Gasquet en Roger Federer zelfs bij winst in Parijs niet meer passeren.

David Ferrer (3) ging na een wisselvallige partij tegen Lukas Rosol ook door naar de derde ronde: 6-0, 2-6 en 6-3. John Isner (13) versloeg Michal Przysiezny met 7-6 (3), 4-6 en 6-3. Gilles Simon (15) won in een Frans onderonsje van Nicolas Mahut: 6-4, 6-7 (5) en 7-6 (3).

Man laat kilo's coke achter op bagageband Schiphol

Een Portugees is deze week op heterdaad aangehouden op verdenking van drugssmokkel. De 19-jarige man kwam zijn reistas ophalen waarin de marechaussee donderdag 177 buisjes met vermoedelijk cocaïne had gevonden. De man had zijn bagage eerder achtergelaten op de bagageband na een vlucht uit Zuid-Amerika.

Het nettogewicht van de in beslag drugs is bijna vijf kilo. Waarom de man zijn tas niet meenam, is niet duidelijk. "Naar de beweegredenen is het altijd gissen", zegt een woordvoerder desgevraagd.

De marechaussee doet onderzoek naar de Portugees. De verdachte zit nog vast.

Rutte neemt euroscepsis serieus

Premier Mark Rutte (VVD) heeft begrip voor het wantrouwen onder de bevolking jegens de Europese Unie. Hij wil het wantrouwen bestrijden door de voordelen duidelijk te maken die de EU met zich meebrengt. Dat heeft Rutte woensdag gezegd in een lezing in Londen.

"De EU wekt nog steeds veel wantrouwen en scepsis, in Nederland en hier in Groot-Brittannië", zei Rutte in de Isaiah Berlin-lezing, die hij hield bij de Liberale Internationale. "Dit zijn gevoelens die we serieus moeten nemen. We moeten meer doen dan eenvoudigweg constateren dat ze bestaan. We moeten mensen de voordelen laten zien die Europa brengt. Niet alleen in tabellen en diagrammen, maar in hun dagelijks leven."

Rutte bepleit dat de interne Europese markt wordt versterkt en dat de EU meer gaat doen om internationale handel te bevorderen. De nieuwe Europese Commissie, die volgend jaar aantreedt, moet hier de voornaamste prioriteiten van maken. Ook wil Rutte een duidelijker scheiding tussen de taken van de EU en die van de lidstaten.

Premier Rutte (Foto: Novum)
"We moeten mensen de voordelen laten zien die Europa brengt" (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: The Skeleton Key (2005)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

The Skeleton Key

Kate Hudson is Caroline, een verpleegster die voor een oude vrouw en haar zieke man zorgt. Het paar woont in een oud herenhuis en ze houden er nogal merkwaardige gewoontes op na. Nadat Caroline een 'Skeleton Key' oftewel een loper heeft gekregen ontdekt ze dat er één kamer in het huis is die niet te openen is met de sleutel.

The Skeleton Key 1

The Skeleton Key is een fijne thriller van Iain Softley, met Kate Hudson, Gena Rowlands en John Hurt in de belangrijkste rollen. Softley maakte eerder naam met films zoals de Beatles-film Backbeat (1994) en Hackers (1995). Ook kent de film een zeer aangename soundtrack, wat de film alleen maar te goede komt. The Skeleton Key is een echte aanrader voor de liefhebbers van bovennatuurlijk thrillers, deze FOK!filmtip van de dag, die vanavond om 20.30 uur te zien is op RTL8. Veel kijkplezier!

The Skeleton Key 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Sinterklaas met zwarte Pieten naar Amsterdam

Sinterklaas wordt volgende maand bij zijn intocht in Amsterdam gelukkig gewoon vergezeld door zijn Zwarte Pieten. De bezwaarschriftencommissie van de gemeente heeft de ruim twintig bezwaren tegen de intocht op advies van burgemeester Eberhard van der Laan afgewezen. Dat heeft de gemeente Amsterdam woensdag bekendgemaakt.

In totaal maakten 21 kindertreiteraars bezwaar tegen het verlenen van een vergunning voor de intocht van Sinterklaas op 17 november. De meeste bezwaren gingen over Zwarte Piet, die in zijn huidige vorm 'racistisch' zou zijn in de ogen van deze mensen die vooral naar huidskleur lijken te kijken.

Van der Laan heeft in een gesprek met 'kunstenaar' Quinsy G., een van de bezwaarmakers, en het comité dat de Amsterdamse intocht organiseert een toelichting gegeven. Hij heeft naar eigen zeggen begrip voor de bezwaarmakers en voor de gevoelens van de sinterklaasliefhebbers. Het comité en Gario praten in de komende weken nog op welke wijze de intocht in de toekomst kan veranderen.

Dat is code voor 'natuurlijk gaan we bukken, hoe diep is alleen nog even de vraag'.

In de afgelopen weken barstte de discussie rondom de aanwezigheid van Zwarte Piet bij het sinterklaasfeest in alle hevigheid los. De discussie ontstond mede na de klachten in Amsterdam en de felle, ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van iedereen die in zwarte Piet gewoon zwarte Piet ziet in plaats van een negerslaafje.

Zoekactie naar lijk zonder resultaat gestaakt

De zoektocht naar het lichaam van de vermiste Ricardo Kooij is woensdag gestaakt. De politie in Rotterdam heeft niets kunnen vinden. Dat heeft een woordvoerder laten weten. De zoektocht naar het lichaam van de 24-jarige Rotterdammer, die vermoedelijk om het leven is gebracht, ging dinsdag van start.

De politie heeft in de buurt van de Zevenkampse Ring, ter hoogte van metrostation De Tochten, gezocht naar het lichaam van Kooij. Ook in de directe omgeving zochten agenten met hulp van speciale teams van Defensie en de Marine naar de vermiste man.

Duikers van de marine hebben in de Zevenhuizerplas gezocht naar Kooij. Volgens een woordvoerder hadden de vijftien duikers goed zicht en was het water helder.

Kooij is voor het laatst op 14 juni gezien. Hij werd pas twee weken later opgegeven als vermist, omdat hij vaker verdween. In de zaak werd in augustus en 41-jarige man uit Rotterdam aangehouden en een maand later werd een 25-jarige verdachte uit Capelle aan den IJssel opgepakt.

'NSA-verhaal weinig geloofwaardig'

Frankrijk vindt de Amerikaanse versie van het spionageschandaal die NSA-directeur Keith Alexander dinsdag vertelde 'weinig geloofwaardig'. Een regeringswoordvoerder heeft dat woensdag laten weten.

Volgens Alexander hebben de inlichtingendiensten van Frankrijk, Italië en Spanje zelf op grote schaal telefoongesprekken van landgenoten onderschept. De gegevens zouden ze hebben doorgespeeld naar de NSA.

Frankrijk reageerde vorige week boos toen media op basis van documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden berichtten dat de NSA vele miljoenen telefoontjes had onderschept in Frankrijk.

Frankrijk: NSA-verhaal weinig geloofwaardig
Frankrijk: NSA-verhaal weinig geloofwaardig (Foto: ANP)

Zelfmoordaanslag bij toeristenresort

Voor een hotel in de Tunesische toeristenbadplaats Sousse heeft zich woensdag een man opgeblazen. Dat heeft het Tunesische ministerie van binnenlandse zaken bevestigd. De dader, die een vest met explosieven droeg, is omgekomen. Er zijn geen gewonden gevallen. Het is vermoedelijke de eerste keer dat er een zelfmoordaanslag plaatsvindt in Tunesië.

Volgens ooggetuigen leek de man op het punt te staan het Riadh Palm Hotel in Sousse binnen te lopen toen zijn explosieven ontploften. Volgens het ministerie is er geen schade gemeld. Sousse is al jaren een belangrijke bestemming voor Europese toeristen.

De politie heeft woensdag ook een man gearresteerd die explosieven bij zich droeg en zich in de buurt van het mausoleum voor president Habib Bourguiba in Monastir ophield. Beide mannen lijken volgens Mohammed Ali Aroui, woordvoerder van het ministerie, bij een extremistische beweging te horen.

Tunesië kampt met onlusten sinds president Zine El Abidine Ben Ali werd verdreven. Islamistische bewegingen plegen geregeld aanslagen. Dat is verontrustend, omdat Tunesië veelal wordt gezien als voorbeeld voor zijn buurlanden.

Antihomodemonstranten verstoren filmfestival

Het Oekraïense filmfestival Molodist is maandag verstoord door antihomodemonstranten. Enkele tientallen mensen verzamelden zich bij een bioscoop in de hoofdstad Kiev om te protesteren tegen de films met homoseksuele inhoud die op het festival te zien zijn. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Op spandoeken waren leuzen te lezen als 'Red Oekraïne van rotzooi', 'Stop de homocultuur' en 'Halt aan de homoseksuele euroagressie'. Enkele regenboogvlaggen, het internationale symbool van de homobeweging, werden verbrand, waarna de as werd opgeveegd door een paar demonstranten die verkleed waren als schoonmakers.

Onder de demonstranten bevond zich ook Aleksandr Skvortsov, vicevoorzitter van het Ouderlijk Comité van de Oekraïne. Hij verweet de Oekraïense overheid een festival voor homo's te sponsoren. "De staat doet niets aan de propaganda van homoseksualiteit", zei hij. "Hoeveel staatsgeld is daar werkelijk aan uitgegeven?"

Molodist is het grootste filmfestival van de Oekraïne en wordt gezien als een van de vooruitstrevendste van Oost-Europa. Het festival heeft dit jaar een speciaal programma voor films voor homo's, lesbiennes en transseksuelen.

In mei was de Gay Pride in Kiev, de eerste ooit in de stad, al het decor van gevechten tussen voor- en tegenstanders van gelijke rechten voor homo's. Toen moest de massaal opgetrommelde oproerpolitie tussenbeide komen om schermutselingen te voorkomen.

Homo's en lesbiennes worden in Oekraïne gediscrimineerd en veelvuldig aangevallen. In het parlement ligt een wetsvoorstel dat het propageren van homoseksualiteit strafbaar stelt. Rusland kent een dergelijke wet al. De invloedrijke orthodoxe kerk in Oekraïne is fel tegen gelijkberechtiging van homoseksuelen. Door de repressie durft maar een fractie van de homo's en lesbiennes in Oekraïne uit de kast te komen.

Van Gaal: "Heb een probleem met de keepers"

De voorlopige selectie van Oranje bevat geen verrassingen. Alleen het aantal doelmannen binnen het elftal (twee) zorgt voor vraagtekens.

Louis van Gaal voerde geen wijzigingen door ten opzichte van de vorige interland. "Ik heb Leroy Fer er nu bijgehaald omdat hij het de vorige keer goed gedaan heeft, maar voor de rest is de selectie hetzelfde gebleven", zegt de ervaren oefenmeester op het digitale thuis van de KNVB.

"Ik heb alleen een probleem met de keepers. Er zijn er een aantal geblesseerd en er zijn er een aantal die niet in vorm zijn", vervolgt Van Gaal. Alleen Jasper Cillessen en Michel Vorm mochten een uitnodiging ontvangen.

Op zaterdag 16 november en dinsdag 19 november oefent Oranje tegen achtereenvolgens Japan en Colombia. Van laatstgenoemd team heeft Van Gaal hoge verwachtingen. "Colombia staat niet voor niets in de top vijf van de FIFA-ranking. Bovendien speelt Falcao mee, dat vind ik een geweldenaar. We kunnen wel wat verwachten van Colombia."

NOC*NSF waarschuwt voor social media

Sporters die volgend jaar namens Nederland deelnemen aan de Olympische Spelen van Sochi moeten voorzichtig zijn met het gebruik van social media. Dat vertelde Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, woensdag tijdens een persbijeenkomst in Amsterdam. "Het is een leuke manier van communiceren, maar iedereen moet zich bewust zijn van de gevaren." Hendriks waarschuwt daarmee voor het plaatsen van ongelukkige tweets of Facebook-berichten die relletjes kunnen veroorzaken.

Hendriks hoopt dat de focus in Sochi vooral komt te liggen op de sportieve prestaties. "Ik verwacht een hele bijzondere Olympische Spelen. Bijna elke dag komen er Nederlanders in actie. We moeten meer medailles pakken dan in Vancouver." Drie jaar geleden in Canada stond er acht keer een Nederlander op het podium.

Hoeveel medailles er moeten worden gepakt om de Spelen geslaagd te noemen, wil Hendriks niet zeggen. "Zijn negen medailles genoeg? Nee, daarmee zouden we de lat te laag leggen", stelt de technisch directeur, die tevens chef de mission is. "We stellen een ondergrens, maar nadrukkelijk geen bovengrens."

De medailles moeten volgens Hendriks niet alleen worden veroverd bij het langebaanschaatsen, maar ook in andere disciplines. "In het shorttrack hebben we ons in vier jaar tijd ontwikkeld tot medaillekandidaat. En in de sneeuw hebben we snowboarders die echt iets kunnen laten zien."

De Olympische Spelen in Sochi gaan over precies honderd dagen van start. Het evenement duurt van 7 tot en met 23 februari.

Ondergedoken leider Moslimbroederschap opgepakt

Een van de leiders van de Egyptische Moslimbroederschap is woensdagochtend gearresteerd. Dat heeft het Egyptische ministerie van binnenlandse zaken gezegd. Essam el-Erian was sinds enkele maanden op de vlucht voor de autoriteiten.

El-Erian, vicevoorzitter van de politieke arm van de Moslimbroederschap, werd woensdagochtend in een appartement in het oosten van Caïro ingerekend, aldus de politie. Hij was een van weinige leiders van de Moslimbroederschap die nog op de vlucht zijn. El-Erian was een gematigde figuur binnen de islamistische beweging, maar werd gaandeweg conservatiever en dook onder na de coup waarbij president Mohammed Morsi, die ook lid is van de Moslimbroederschap, op 3 juli door het leger werd afgezet.

De Egyptische autoriteiten betichten El-Arian ervan vorig jaar aanhangers van de Moslimbroederschap te hebben opgehitst om demonstrerende tegenstanders van Morsi aan te vallen. Tegenstanders van Morsi kwamen vorig jaar in groten getale bijeen bij het presidentieel paleis. El-Arian verscheen op een tv-zender die banden heeft met de Broederschap en riep mensen op 'met tienduizenden tegelijk het tuig te belegeren'.

El-Arian deed er niet het zwijgen toe nadat hij was ondergedoken. Hij bleef zijn aanhangers oproepen de machtsovername te veroordelen en te blijven eisen dat Morsi weer wordt aangesteld als president.

De nieuwe door het leger gesteunde Egyptische regering treedt hard op tegen de Broederschap en heeft al honderden leden gearresteerd. Veel van hen zijn aangeklaagd voor het aanzetten tot moord en geweld. Morsi zelf wordt al sinds juli op een geheime locatie vastgehouden. Het begin van zijn proces staat gepland voor 4 november.

Indonesiër opgepakt na openen nooddeur vliegtuig

Een 25-jarige man uit Indonesië heeft woensdagmiddag op Schiphol de nooddeur van een vliegtuig geopend dat op het punt stond te vertrekken. Het toestel was al weg van de gate toen de man blijkbaar zijn bedenkingen kreeg. De marechaussee sloeg hem in de boeien op verdenking van vernieling en beschadiging van het vliegtuig.

Doordat de man de deur opende werd de noodglijbaan geactiveerd. Het vliegtuig, dat richting Azië ging, kon daardoor niet meer opstijgen. Na onderzoek van de luchtvaartpolitie is het toestel alsnog zonder de verdachte vertrokken. De marechaussee onderzoekt nog waarom de man de deur opende.

Provider mag internet niet afknijpen

Deutsche Telekom mag de internetsnelheid van abonnees die bovengemiddeld veel bandbreedte gebruiken niet afknijpen. Dat heeft een rechtbank in Keulen woensdag bepaald. Het bedrijf wilde de downloadsnelheid van de grootgebruikers onder zijn abonnees drastisch verlagen.

De rechtbank oordeelt dat het beleid van Deutsche Telekom niet door de beugel kan. Duitse consumenten zouden bij een abonnement tegen een vaste prijs betalen voor de dienst en niet voor het gebruik, zo is de redenering. Consumenten hadden al massaal bezwaar aangetekend tegen het plan om de downloadsnelheid van grootgebruikers in te perken.

T-Online wilde de maatregel in 2016 invoeren. Bij gebruik dat sterk afwijkt van het gemiddelde zou de snelheid worden teruggebracht naar twee megabit per seconde. Voor de abonnees met de zwaarste verbinding zou dat neerkomen op een reductie tot één procent van hun normale snelheid.

Deutsche Telekom overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de Keulse rechtbank.

Thor: The Dark World

Thors tweede solofilm breidt de omvang van het Marvel Cinematic Universe nog verder uit dan zijn eerste film uit 2011 en The Avengers in 2012 al deden. The Dark World slaagt erin een episch avontuur te tonen dat zich afspeelt op diverse werelden, zonder zich te vervreemden van wat Marvel-filmfans sinds Iron Man uit 2008 gewend zijn. Met deze grote stap in de richting van high fantasy lijkt Marvel de weg vrij te maken voor verhalen met een nog grotere scope.

Scheringa wil in bestuur 50Plus

Voormalig DSB-topman Dirk Scheringa is kandidaat voor een post in het bestuur van de politieke partij 50Plus. Dat zegt hij woensdag in NRC Handelsblad.

"Ik heb veel sympathie voor de partij en heb me spontaan opgegeven. Ik stel me graag beschikbaar, ook voor politieke functies, als daar behoefte aan is", zegt Scheringa, wiens bank in 2009 failliet ging.

50Plus kiest zaterdag op een congres in Hilversum een nieuw bestuur. Vorige maand trad het halve bestuur af na een conflict. Daarna stapte ook voorman Henk Krol op omdat hij als directeur van de Gay Krant pensioenpremies niet had betaald.

Scheringa is geen kandidaat voor het voorzitterschap. Daarvoor is volgens NRC oprichter Jan Nagel in de race, evenals Dick Schouw, de drijvende kracht achter de lokale ouderenpartijen die onder de vlag van Ouderen Politiek Actief (OPA) willen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

In 50Plus is ruzie over de vraag of de partij zelf op lokaal niveau actief moet worden. Schouw is in verband met die ruzie geschorst als lid, maar dat zou nu zijn opgeheven.

Fatwa voor ruimtereizen

Een moslim reist niet naar Mars. Dit vindt althans sjeik Ali al-Hekmi, lid van de raad van vooraanstaande Saudische schriftgeleerden. De Arabischtalige krant al-Hayat berichtte woensdag dat al-Hekmi via de krant een fatwa heeft gelanceerd over reizen in de ruimte.

De schriftgeleerde is fel gekant tegen het project Mars One, een initiatief van de Nederlandse ondernemer Bas Lansdorp, waarmee mensen willen proberen in de toekomst naar Mars te reizen. Volgens de geestelijke is zo'n reis een dodelijk experiment en daarom ongepast voor islamieten die hun eigen leven niet mogen verwoesten omdat het een gave Gods is.

Al 477 Saudiërs hebben zich aangemeld bij Mars One, maar slechts zes zijn door de ballotage van de projectleiding gekomen. Mars One ijvert voor een eerste nederzetting op Mars in 2023.

PvdA faalt hard met Pietenverbod

De PvdA raadsleden van het Amsterdamse stadsdeel Zuid-Oost blijken nog dommer te zijn dan op basis van hun motie om de Sinterklaasintocht in de Bijlmer te verbieden al aangenomen werd. Wat blijkt? Er waren helemaal geen plannen om daar een Sinterklaasintocht te houden. Dikke faal en +1 aandachtstrekkerij dus.

Een woordvoerder van het stadsdeel en de voorzitter van de lokale winkeliersvereniging laten dit weten aan het ANP.

Naar aanleiding van de discussie in de stadsdeelraad, waar dinsdagavond een meerderheid van de politieke partijen een PvdA-motie tegen Zwarte Piet aannam, hebben ambtenaren van het stadsdeel woensdag ontdekt dat er helemaal geen vergunning is aangevraagd voor een intocht. De winkeliersvereniging heeft ook niet de intentie een intocht te organiseren.

'Poetin is machtigste op aarde'

De Russische president Vladimir Poetin is volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes op dit moment de machtigste mens op aarde. Hij staat aan kop in de jaarlijkse lijst van machtige personen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zakte van de vierde naar de vijfde plaats maar blijft volgens Forbes de machtigste vrouw ter wereld.

Poetin stootte de Amerikaanse president Barack Obama van de troon die in 2012 de lijst aanvoerde en nu op de tweede paats staat. Poetin was vorig jaar tweede achter Obama. De Chinese leider Xi Jinping en paus Franciscus staan respectievelijk op de derde en vierde plaats.

Acht aanhoudingen in grote cokesmokkelzaak

Arrestatieteams hebben dinsdagochtend acht verdachten van grootschalige cocaïnesmokkel via de Rotterdamse haven aangehouden. Het gaat om mannen tussen de 23 en 53 jaar uit Amsterdam, Rotterdam en Turkije, laat het Openbaar Ministerie woensdag weten.

In woningen en een garage werden vuurwapens en enkele duizenden euro's gevonden. Die zijn in beslag genomen, evenals auto's, waardevolle sieraden en andere dure spullen. Bij de doorzoekingen waren zo'n honderd politiemensen betrokken.

De verdachten zouden bijna zevenhonderd kilo cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa hebben gesmokkeld. Tijdens het Rotterdamse onderzoek bleken er raakvlakken te zijn met een onderzoek onder leiding van het landelijk parket van het OM. Besloten is in beide zaken dinsdag verdachten aan te houden.

De officier van justitie besluit deze week welke verdachten worden voorgeleid. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Coach Klopp verlengt bij Borussia Dortmund

Jürgen Klopp blijft tot de zomer van 2018 coach van Borussia Dortmund. De 46-jarige Duitser zette woensdag zijn handtekening onder het contract. Klopps vorige contract, dat hij in januari 2012 tekende, liep nog tot en met het seizoen 2015-2016.

Klopp is al sinds 2008 hoofdcoach van Dortmund. Hij leidde de geel-zwarten in 2011 en 2012 naar de Duitse titel en pakte in 2012 ook de DFB Pokal. Afgelopen seizoen moest Dortmund zowel in de Bundesliga als in de finale van de Champions League zijn meerdere erkennen in Bayern München.

Olympische sporters in oranje naar Sochi

De Nederlandse olympische en paralympische ploeg gaan in het oranje gekleed bij de Winterspelen in Sochi. Dat werd woensdag, precies honderd dagen voor de start van het sportevenement, bekendgemaakt in Amsterdam. Kledingfabrikant Asics ontwierp voor de sporters een oranje jas. Voor koude dagen is er ook een zwarte jas met oranje voering beschikbaar.

Voor officiële gelegenheiden is er een pak met een rood-grijs geruit vest, een blauw overhemd en een strik voor de mannen. De vrouwen kunnen kiezen tussen een jurkje van dezelfde geruite stof met een donker jasje of een broek met witte blouse en een geruit jasje.

Eerder maakte de Duitse nationale ploeg bekend een outfit in felle kleuren te hebben. Dat leidde tot speculaties dat het een stil protest tegen de Russische antiohomowet betrof. De vrijwilligers in Sochi dragen ook kleding in alle kleuren van de regenboog, maakte de organisatie woensdag bekend.

Medisch Centrum Alkmaar beste in Elsevier-lijst

Medisch Centrum Alkmaar is het beste ziekenhuis van Nederland. Het scoort maximaal op het gebied van patiëntgerichtheid, veiligheid en effectieve zorg, blijkt woensdag uit de jaarlijks ranglijst van weekblad Elsevier en bureau Sirm.

Het Flevoziekenhuis in Almere, het Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en de MC Groep in Lelystad staan ook dit jaar in de kopgroep. Wel scoorden ze iets minder dan vorig jaar.

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam komt als snelste stijger net achter. In 2011 bleek dat in het ziekenhuis doden waren gevallen door de resistente klebsiellabacterie. Uit onderzoek bleek onder meer dat het ziekenhuis richtlijnen negeerde. Het Maasstad scoort nu weer maximaal op het gebied van medische zorg en effectiviteit. Op het gebied van veiligheid haalt het Maasstad drie van de vier bolletjes.

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, het Deventer Ziekenhuis en het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden leverden vallen nu buiten de kopgroep. Acht ziekenhuizen komen uit op de laagste score, waarvan het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal onderaan bungelt.

De universitaire ziekenhuizen zijn voor het eerst apart vergeleken. De combinatie van hooggespecialiseerde zorg, onderzoek en onderwijs maakt een vergelijking met gewone ziekenhuizen lastig. Het AMC in Amsterdam haalt de hoogste score van de acht umc's.

De lijst werd samengesteld op basis van 542 indicatoren. Oordelen over afzonderlijke ingrepen tellen niet mee, omdat daarover niet of nauwelijks openbare informatie bestaat. Zo valt niet te achterhalen hoe succesvol een ziekenhuis bijvoorbeeld is met dotteren, het opereren van liesbreuken, heupen en knieën of het behandelen van darmkanker.

Vorig jaar kregen vier ziekenhuizen de hoogste score in Elseviers lijst van beste ziekenhuizen: het Flevoziekenhuis, het Rijnstate, St Jansdal en de MC Groep in Lelystad. Rijnstate en St Jansdal behoorden ook in 2011 tot de winnaars.

In de vorige maand gepubliceerde AD Ziekenhuis Top 100 prijkt het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht op de eerste plek. Het Medisch Centrum Leeuwarden eindigde als laatste.

Twaalf jaar voor in brand steken echtgenote

Een 46-jarige man uit Utrecht moet twaalf jaar de cel in voor het doden van zijn 34-jarige echtgenote. Ahmed E., die zijn vrouw sloeg en daarna in brand stak, krijgt geen tbs. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Justitie had vijftien jaar cel en tbs tegen de man geëist.

De rechtbank veroordeelde de man voor doodslag, omdat geen bewijzen werden gevonden van voorbedachten rade. De rechtbank ziet bovendien geen aanwijzingen dat de verdachte in herhaling zou kunnen vallen.

De verdachte ontkent, hij zegt dat zijn vrouw zelfmoord heeft gepleegd. Hij heeft volgens het Pieter Baan Centrum een ernstige persoonlijkheidsstoornis, die een rol speelde bij zijn gruweldaad. Hij was al langdurig onder behandeling. Volgens justitie is de kans op herhaling reëel.

Ahmed E. sloeg zijn vrouw volgens Justitie vorig jaar zomer met een stok in elkaar. Daarna zette hij haar tegen een muur, goot hij benzine over haar heen en stak haar in brand. Het slachtoffer had geen kans meer om te vluchten en overleed door het vuur. Een buurman zag de man vervolgens weglopen met acht maanden oude zoontje van de twee. Het stel had nog twee andere kinderen.

Storing legt systeem studiefinanciering dagen plat

Studenten kunnen momenteel niet checken hoe het ervoor staat met hun studiefinanciering. Door een technische storing bij KPN kan op dit moment niet worden ingelogd bij DUO. De storing duurt naar verwachting de rest van de week, laat de onderwijsuitvoeringsorganisatie woensdag weten.

DUO kan ook zelf het studiefinancieringssysteem niet raadplegen, dus bellen, mailen of langsgaan op een van de kantoren heeft ook geen zin. De organisatie biedt excuses aan voor het ongemak.

Het is wel mogelijk studiefinanciering of een betalingsregeling voor lesgeld aan te vragen. Een ov-studentenkaart kan net als anders worden stopgezet bij een ophaalautomaat. Mensen die hun studieschuld moeten aflossen kunnen telefonisch inlichtingen krijgen over de hoogte van hun schuld en advies krijgen in geval van aflosproblemen.

Defensiepersoneel is vertrouwen in minister kwijt

De meerderheid van het defensiepersoneel heeft geen vertrouwen in de top. Bijna negentig procent denkt dat minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) niet weet wat er leeft in haar eigen organisatie. Dat blijkt uit een peiling van de militaire vakbond AFMP.

65 procent heeft geen vertrouwen in de top van Defensie. 49 procent heeft geen vertrouwen in de top van het eigen onderdeel. Negentig procent van de ondervraagden denkt dat de veiligheid van Nederland in gevaar komt als gevolg van de opeenvolgende miljoenenbezuinigingen van diverse kabinetten. De helft zegt nu al zijn werk niet meer veilig te kunnen doen.

De vakbond maakt zich 'ernstige zorgen' over de uitkomsten. De loyaliteit van het personeel staat onder druk, terwijl die van cruciaal belang is voor Defensie. "Mensen hebben het gevoel dat de ziel uit de organisatie is weggesneden", zei AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels woensdag bij de presentatie van het opinieonderzoek in Den Haag.

Volgens Snels is het een kwestie van tijd voordat missies in gevaar komen. "Het materieel is niet veilig, niet voldoende of kapot. De Patriot-missie in Turkije heeft nu al veel te weinig personeel", zei Snels. Zij wil snel in gesprek met Defensie, de politiek en de overige militaire vakbonden.

Het kabinet wilde oorspronkelijk vijftig miljoen euro per jaar op Defensie bezuinigen, boven op eerdere bezuinigingen. Met het eerder deze maand gesloten begrotingsakkoord werden die bezuinigingen verzacht. Ruim tachtig procent van het defensiepersoneel verwacht echter dat er binnen twee jaar opnieuw ingrijpend zal worden bezuinigd.

Scooteraar overleden na achtervolging door politie

Een politieauto is dinsdagnacht na een achtervolging in Den Haag in botsing gekomen met een scooter. De 22-jarige bijrijder uit Den Haag bezweek enkele uren na de aanrijding en de 25-jarige bestuurder uit Delft is zwaargewond opgenomen in een ziekenhuis, laat het Openbaar Ministerie in Den Haag woensdag weten.

Surveillerende agenten zagen de scooter zonder kenteken rond 02.00 uur met hoge snelheid rijden op de Erasmusweg. De twee mannen op de scooter droegen geen helm. De agenten gaven de bestuurder een stopteken, maar dat negeerde hij. Bij de achtervolging kwam de scooter in botsing met een herkenbare politieauto.

Om de onpartijdigheid van het onderzoek naar de toedracht van het ongeval te garanderen, wordt het uitgevoerd door de Rijksrecherche.

7,3 miljoen tienerzwangerschappen in derde wereld

Het aantal tienerzwangerschappen in ontwikkelingslanden neemt af, maar nog altijd brengen jaarlijks meer dan zeven miljoen meisjes onder de 18 een kind ter wereld. Dat blijkt uit een rapport van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) dat woensdag werd gepubliceerd. Het fonds luidt vooral de noodklok over de risico's die meisjes jonger dan 14 lopen. Die groep, bestaande uit zo'n twee miljoen meisjes, loopt op langere termijn het risico ernstige gezondheids- en sociale problemen te ontwikkelen.

In het rapport hebben de VN wereldwijd onderzoek gedaan naar tienerzwangerschappen, de onderliggende oorzaken daarvan en mogelijkheden om dit probleem in te perken. "De realiteit is dat tienerzwangerschappen vaak niet het gevolg zijn van een bewuste keuze, maar meer het gevolg is van het ontbreken van keuzes en omstandigheden waar het meisje geen invloed op heeft", aldus UNFPA-directeur Babatunde Osotimehin. "Het is een gevolg van nauwelijks of geen scholing, werk, goede informatie en gezondheidszorg." Hij noemde het aantal tienerzwangerschappen 'gigantisch'.

Het hoge aantal tienerzwangerschappen hangt volgens de VN samen met andere sociale problemen. "Uit tienerzwangerschappen spreekt machteloosheid, armoede en druk - van partners, leeftijdsgenoten, het gezin en de gemeenschap. En in te veel gevallen zijn de zwangerschappen het gevolg van seksueel geweld of dwang."

Tienerzwangerschappen zijn vooral in ontwikkelingslanden een probleem: 95 procent van alle tienerzwangerschappen hebben in die landen plaats. In het Midden-Oosten zei tien procent van de vrouwen tussen de 20 en 24 jaar dat ze voor hun 18e ten minste één kind gebaard hadden, in het zuiden van Azië ligt dit percentage op 22 procent en in Westelijk- en Centraal-Afrika op 28 procent.

In het rapport wijst het UNFPA ook op een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie waaruit blijkt dat het aantal meisjes jonger dan 15 jaar dat zwanger raakt snel afneemt. Die trend wordt toegeschreven aan een afname van kindhuwelijken en het uithuwelijken van jonge meisjes.

Hongerwolf dupeert twee restaurants

Een 57-jarige man uit Heerlen is dinsdag twee keer aangehouden omdat hij in twee restaurants in Eindhoven had gegeten zonder te betalen. Rond 17.00 uur kwam bij de politie de melding binnen dat de man bij een zaak aan het Stationsplein had gegeten en zonder te betalen weg wilde lopen. Tegen de Limburger werd op het bureau een proces-verbaal opgemaakt, waarna hij mocht gaan.

Tegen 23.00 uur kwam de tweede melding binnen. De man had deze keer een ander restaurant aan het Stationsplein uitgekozen om zijn maag te vullen, maar ook daar wilde hij niet afrekenen. De recidivist werd wederom opgepakt en is in een cel gezet voor verder onderzoek.

VVD: euthanasie als je klaar bent moet kunnen

Minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) wil een commissie instellen die moet onderzoeken of de euthanasieregels moeten worden verruimd. De SGP heeft zijn bedenkingen en de ChristenUnie is mordicus tegen.

De discussie is opgelaaid naar aanleiding van het recente incident te Tuitjenhorn waarbij een stervende patiënt een dodelijke dosis morfine kreeg toegediend, en door de zaak-Heringa, de man die zijn gezonde stiefmoeder een handje hielp. In het laatste geval ging het om een hoogbejaarde vrouw die niet terminaal ziek was maar haar leven voltooid achtte en ermee wilde stoppen. De VVD zegt dat door deze en vergelijkbare signalen uit samenleving de vraag rijst of de regels rond euthanasie wel voldoende toekomstbestendig zijn en wil daarom een onderzoek.

SGP-leider Kees van der Staaij zegt ongerust over de berichten te zijn maar stelt ook dat nadenken altijd mag. Wel waarschuwt hij dat dit geen vrijbrief mag zijn om 'regels te negeren'. De ChristenUnie is een stuk stelliger en is van plan om Schippers woensdagavond tijdens een debat te vragen het voorgenomen onderzoek te schrappen. Beide partijen tekenden onlangs een akkoord met het kabinet waardoor het steun in de Eerste Kamer heeft.


ChristenUnie: minister moet woorden over euthanasie terugnemen (NOS)

België sleept belgische BUMA voor rechter

Dat auteursrechtenorganisaties er dubieuze praktijken op na houden is iets dat veel mensen al vinden, maar nu eist ook de Belgische federale overheid dat SABAM, de Belgische evenknie van wat in Nederland BUMA/STEMRA is, eens flink inbindt. Dat meldt Webwereld.

SABAM eist in een eerdere rechtzaak 3,4 procent van de omzet van internetproviders, maar de Belgische Federale Overheidsdienst Economie eist nu, op straffe van een dwangsom van 100.000 euro per dag, dat SABAM die eis laat vallen. Zij vindt dat SABAM nu alle internetgebruikers straft voor de illegale handelingen van een kleine groep.

Eerder dit jaar sleepte SABAM de isp’s Belgacom, Telenet en Voo voor de rechter. Volgens de SABAM-gekkies profiteren de providers van de opkomst van allerlei digitale download- en streamingdiensten, zonder daarvoor de rechthebbenden te compenseren.

De FOD Economie was eerder al kritisch over deze claim, maar escaleert de kwestie nu met een eigen rechtszaak. SABAM is piswoest en beticht de FOD van partijdigheid en belangenverstrengeling.

'Klokkenluider moskee-internaten ontslagen'

De Rotterdamse ambtenaar die wordt verdacht van het lekken van documenten over moskee-internaten is ontslagen. Hij kreeg maandag een ontslagbrief van de gemeente, waarin hem 'ernstig plichtsverzuim' wordt verweten. Dat melden NRC Handelsblad en RTV Rijnmond woensdag.

De krant schreef vorig jaar dat verschillende moskee-internaten in Nederland illegaal, onveilig en slecht onderhouden zijn. Op de zolder van een moskee Rotterdam woonden volgens de krant vijftig meisjes zonder vergunning. De situatie was er 'absoluut brandonveilig en zelfs gevaarlijk te noemen', stond in een document van de gemeente dat in handen was van de krant.

De berichtgeving leidde tot veel ophef. Verschillende Kamerleden eisten opheldering en gemeenten namen de moskee-internaten onder de loep. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft inmiddels eisen opgesteld op het gebied van onder meer veiligheid waaraan de internaten moeten voldoen.

De ambtenaar die volgens de gemeente Rotterdam naar de media heeft gelekt, heeft daarmee zijn geheimhoudingsplicht geschonden, stelt de gemeente in zijn ontslagbrief. Hij heeft een 'gevoel van onveiligheid' gecreëerd bij de gemeente door het opnemen en verspreiden van een intern overleg.

De ambtenaar in kwestie zegt het besluit aan te vechten, meldt RTV Rijnmond. Leefbaar Rotterdam en de lokale SP hadden eerder al ontstemd gereageerd op de aankondiging van het ontslag. De partijen zeggen dat de ambtenaar uit gewetensnood handelde.

De gemeente zegt niets over de zaak te kunnen zeggen zolang de interne procedure loopt. In zijn algemeenheid wil een woordvoerder wel zeggen dat bij ontslagprocedures bezwaar kan worden worden aangetekend bij de algemene bezwaarschriftencommissie. "Als er een conflict bestaat en de werkgever is van mening dat iemand weg moet, dan komt op een gegeven moment een ontslagbrief." Een eventuele bezwaarprocedure kan drie maanden duren.

Kinderporno gijzelt Nederlanders

Honderden Nederlanders zijn slachtoffer geworden van zogeheten 'ransomware' die computers blokkeert en kinderporno toont. De politie adviseert slachtoffers niet te betalen als hun computer is geblokkeerd door deze 'schokkende' nieuwe variant. De gebruiker kan het virus zelf verwijderen.

Sinds vorig jaar worden regelmatig computers besmet met deze ransomware, ook wel bekend als 'het politievirus'. Hierbij worden computers op afstand geblokkeerd door criminelen die zich voordoen als politie. Het systeem meldt dat de politie een boete heeft opgelegd, bijvoorbeeld omdat illegale bestanden op de computer zijn gesignaleerd. Betalen is echter zinloos, want daarmee wordt het probleem niet opgelost.

De nieuwe variant toont daadwerkelijk harde kinderporno op het scherm. De computergebruiker wordt via zijn scherm gevraagd 'losgeld' te betalen via anonieme betaalcodes die bij veel winkels verkrijgbaar zijn als vouchers.

"Met deze kinderpornovariant van ransomware spelen de criminelen in op het schaamtegevoel van computergebruikers", zegt Wilbert Paulissen, hoofd van de landelijke recherche, in een verklaring. "Als politie zullen we nooit op deze wijze te werk gaan als we verdachten willen vervolgen. De politie kan overigens onderscheiden of kinderporno is binnengekomen via het virus of op een andere manier."

De politie doet in en buiten Nederland onderzoek naar ransomware. Inmiddels zijn diverse bendes opgerold. Paulissen roept computergebruikers en verkopers van betaalcodes op zich niet langer te laten misbruiken door deze zware criminelen. "Deze criminele activiteiten stoppen alleen als slachtoffers niet meer betalen. Als iemand een voucher komt kopen, kun je als winkelier best vertellen dat je ze nooit moet gebruiken als je computer geblokkeerd is."

Matchwinner Toornstra: "Stiekem hands"

Jens Toornstra hielp FC Utrecht dinsdag naar de vierde ronde van de KNVB Beker. Dat deed de middenvelder door met zijn hand te scoren tegen Kozakken Boys (2-1).

Toornstra erkende na afloop dat hij in de verlenging met de hand had gescoord. Het bleek de beslissing in de wedstrijd. "Het was heel stiekem hands, maar zij appelleerden niet en ik ga ook niet zelf naar de scheidsrechter toe om te zeggen dat het hands was", zei de middenvelder tegen RTV Utrecht.

Trainer Jan Wouters maakte zich ondanks de overuren van Utrecht niet veel zorgen over de uitslag. "Dit zijn gewoon vervelende en moeilijke wedstrijden, want de tegenpartij staat met veel mensen achter de bal. Je moet de tegenstander dan kapotspelen. Voor rust deden we dat niet, maar in de tweede helft ging dat veel beter."

Dat deed een verlenging uitkomst moest bieden was voor Wouters geen reden tot paniek. "Ik maakte me geen zorgen. Hun spelers vielen in de tweede helft bijna om van de kramp. Dan weet je dat het doelpunt vanzelf gaat vallen", aldus Wouters.

IsoHunt is terug

IsoHunt, de populaire torrentsite die eerder deze maand besloot voor 110 miljoen dollar te schikken met de Amerikaanse entertainmentmaffia en de site te sluiten, is terug. Sitebouwers hebben de vormgeving en driekwart van de bestaande database terug online gezet op een ander domein, amper twee weken nadat de site offline werd gehaald. Dat meldt Torrentfreak.

De oorspronkelijke eigenaar van IsoHunt, Gary Fung, geeft aan niets met de nieuwe site van doen te hebben. De gemaakte schikking van 110 miljoen dollar zou overigens puur bedoeld zijn als afschrikmiddel. Fung heeft dat geld absoluut niet.

Miley streelt haar blote tepel op tv

Miley Cyrus heeft zich weer eens van haar stoutste kant laten zien. Prime-time op televisie ontblootte ze haar linkerborst en speelde met haar tepel.

Het gevallen zangeresje was enkele weken geleden te gast bij het televisieprogramma 'Saturday Night Live'. Iemand met blijkbaar te veel vrije tijd heeft deze aflevering opgenomen en uitgeplozen.

Op een gegeven moment vindt dus het incident plaats. Ongemerkt voor vele kijkers maar niet voor een trouwe rukker streelt Miley haar snoeiharde tepel. De beste man heeft er een GIF-je van gemaakt en enkele uren geleden op internet gezet.

Geile Miley zien? Zij, en haar tepel, zijn hier te zien. NSFW, uiteraard...

VVD: enkel academici voor VWO-klas bovenbouw

De VVD wil dat vanaf 2020 in de hoogste klassen van het vwo alleen nog les wordt gegeven door docenten die een universitaire opleiding hebben afgerond. De regeringspartij vindt het belangrijk dat leerlingen die worden voorbereid op een universitaire studie worden onderwezen door mensen die zelf ook die achtergrond hebben.

Kamerlid Pieter Duisenberg vindt dat dat scholen het 'stempel vwo' tekortdoen als er geen universitair opgeleide docent voor de klas staat. "Wie kan leerlingen nu beter voorbereiden op de wetenschap dan de ervaringsdeskundigen zelf", vraagt hij zich af.

In de bovenbouw van het vwo heeft volgens Duisenberg nu zo'n zestig procent van de leraren een universitaire opleiding. Hij wil dat opkrikken naar honderd procent. Een ambitieus streven, maar haalbaar, denkt het Kamerlid. "We willen van een 6 naar een 8 in het onderwijs. Dan zullen we over de gehele linie de lat hoger moeten leggen." Leraren die nog geen academische graad hebben moeten zich laten bijscholen.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) is het met Duisenberg eens dat er in de bovenbouw meer universitair geschoolde leraren voor de klas zouden moeten staan. "Alleen ik zou niet zover willen gaan dat er alleen nog maar universitair geschoolden voor de klas staan", zei de bewindsvrouw woensdagochtend op Radio 1. "Misschien zijn er wel heel getalenteerde hbo'ers die ook heel goed in de bovenbouw les kunnen geven."


VVD: alleen nog universitair geschoolde docent op VWO - NOS

Nieuwe hoofsponsor voor Argos-Shimano

Wielerploeg Argos-Shimano krijgt volgend jaar een nieuwe hoofdsponsor. Dat meldt de ploeg woensdag op de website. Welk bedrijf de nieuwe geldschieter wordt, houdt de Nederlandse formatie voorlopig voor zich. Dat moet in de komende weken bekend worden. De nieuwe sponsor verbindt zich van 1 januari 2014 tot eind 2016 aan de ploeg.

Oliebedrijf Argos was sinds april 2012 hoofdsponsor van de Nederlandse ploeg nadat gereedschapsfabrikant Skil eind 2011 was gestopt als hoofdsponsor. Argos stopt nu als geldschieter. Shimano blijft ook in 2014 de tweede sponsor van de ploeg.

De nieuwe sponsor meldde zich onlangs, verklaart teambaas Iwan Spekenbrink. "Het bedrijf past goed bij onze ambitieuze teamdoelen." Argos kijkt met tevredenheid terug op twee jaar als hoofdsponsor. "We zijn erg trots op de ontwikkeling van de ploeg en de resultaten. Argos wenst de ploeg meer succes in de toekomst."

Argos-Shimano oogstte aan de hand van de Duitse sprinters Marcel Kittel en John Degenkolb in de grote rondes. Kittel won vier etappes in de afgelopen Tour de France. Degenkolb was in de Vuelta van 2012 goed voor vijf etappezeges en dit jaar mocht hij in de Giro een keer juichen.

Argos-Shimano is de tweede Nederlandse ploeg die dit jaar een nieuwe sponsor presenteert. Blanco, de voormalige Rabobank-formatie, vond in de Amerikaanse fabrikant van computer- en smartphoneaccessoires Belkin een nieuwe geldschieter. Vacansoleil kon geen bedrijf overtuigen geld in de ploeg te steken. Die formatie ging dit seizoen ter ziele.

Krul ontbreekt in voorselectie Oranje

Doelman Tim Krul zit niet in de voorselectie van het Nederlands Elftal voor de oefeninterlands tegen Japan en Colombia. Bondscoach Louis van Gaal koos voor Ajax-goalie Jasper Cillessen en Swansea City-sluitpost Michel Vorm. Een derde doelman heeft hij niet opgenomen in de 24-koppige voorselectie.

Verder is Gregory van der Wiel weer opgenomen in de voorselectie van Oranje. De verdediger van Paris Saint-Germain was voor de laatste WK-kwalificatieduels tegen Hongarije en Turkije al geselecteerd door Van Gaal. Toen moest hij echter met een knieblessure afhaken en werd Paul Verhaegh zijn vervanger. De verdediger van FC Augsburg zit ook in de voorselectie.

De definitieve selectie maakt Van Gaal volgende week vrijdag bekend. Oranje speelt op zaterdag 16 november in het Belgische Genk tegen Japan. Drie dagen later is in Amsterdam Colombia de opponent.

De volledige voorselectie van het Nederlands elftal:

Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (PSV), Jasper Cillessen (Ajax), Jordy Clasie (Feyenoord), Memphis Depay (PSV), Leroy Fer (Norwich City), Jonathan de Guzman (Swansea City), Daryl Janmaat (Feyenoord), Nigel de Jong (AC Milan), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dynamo Kiev), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Stijn Schaars (PSV), Wesley Sneijder (Galatasaray), Kevin Strootman (AS Roma), Rafael van der Vaart (Hamburger SV), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Michel Vorm (Swansea City), Stefan de Vrij (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain) en Jetro Willems (PSV).

Afonso Alves definitief terug bij sc Heerenveen

Afonso Alves keert terug bij sc Heerenveen. De spits traint gedurende een testperiode mee bij het beloftenteam van de club. Er werd al langer gespeculeerd over een terugkeer van de spits. Vanmiddag bevestigde interim-voorzitter Gaston Sporre tegenover Omrop Fryslân dat de spits definitief terug is.

"We gaan kijken hoe fit Alves nog is", aldus Sporre. In overleg met coach Marco van Basten is er afgesproken dat de oud-topscorer van de Eredivisie voorlopig meetraint bij de beloften.

De reden voor de terugkeer van Alves was volgens Sporre simpel: "Hij wilde graag meetrainen. We zien wel wat er uit voorkomt."

Corporatiegraaiers winnen van Blok

De regeling die de topsalarissen van directeuren van woningcorporaties inperkt is voorlopig buiten werking gesteld. De rechtbank in Den Haag oordeelde woensdag dat de huidige regeling niet zorgvuldig tot stand is gekomen. De rechtbank verwierp wel het bezwaar dat de overheid überhaupt niet zou mogen ingrijpen in de inkomens.

Een speciale regeling koppelde sinds begin dit jaar het maximale inkomen van bestuurders aan het aantal huizen dat een corporatie beheert. Het maximum salaris loopt daarbij van zestigduizend tot bijna 230 duizend euro.

De manier waarop de overheid nu echter ingrijpt kan volgens de rechter niet door de beugel. De overheid moet in een nieuwe regeling meer rekening houden met de bestaande lonen en de zwaarte van de functie. In de huidige regeling worden zittende bestuurders namelijk 'onevenredig hard getroffen'. Het kabinet moet terug naar de tekentafel.

De twee belangenverenigingen van bestuurders en toezichthouders hadden bezwaar gemaakt tegen de regeling. Uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek bleek dat de gemiddelde directeur er veertig procent in salaris op achteruitging. De regeling was volgens belangenbehartigers NVBW en de VTW in strijd met internationale verdragen.

Oculus Rift krijgt Android-versie

Oculus werkt aan een kleinere versie van zijn huidige Virtual Reality-headset, de Oculus Rift. Deze nieuwe versie, moet werken met apparaten waar het besturingsysteem Android op draait. Een iOS-versie is voorlopig niet aan de orde bij Oculus. Dat meldde de CEO van Oculus, Brendan Iribe, tijdens een presentatie op de gameconferentie GamesBeat 2013.

De kleinere versie van de Rift, die voor Android apparaten bedoeld is, zal gebruik maken van de processor van het apparaat om beelden weer te geven. Dit zal dus hoogstwaarschijnlijk inhouden dat de bril niet met oudere toestellen overweg kan. Oculus zal geen iOS-versie gaan ontwikkelen, daar zij van mening zijn dat iOS een te problematisch platform is. Een consumentenversie van de Oculus Rift wordt volgend jaar verwacht. Tot nu toe zijn er alleen nog devkits uitgegeven door Oculus.

Er zijn al verschijdende games die ondersteuning geven voor de VR-bril. John Carmack, de maker van onder andere Doom en Wolfenstein 3D, werkt inmiddels ook bij Oculus, omdat hij een grote toekomst ziet in virtual reality. De Oculus Rift werd in 2012 op de crowdfundingsite Kickstarter gezet, waarna er bijna 2.5 miljoen dollar binnen is gehaald. Het beoogde doel was 250.000 dollar.

sss

Zalm: ABN AMRO begin 2015 naar beurs

ABN AMRO kan als het economisch meezit begin 2015 naar de beurs. Valt het economische herstel tegen, dan is een halfjaar of een jaar uitstel nodig. Dat heeft bestuursvoorzitter Gerrit Zalm woensdagochtend gezegd in een gesprek met de Tweede Kamer.

"Als blijkt dat we over een jaar echt uit het dal aan het komen zijn, dan zou begin 2015 een geschikt moment kunnen zijn. Anders is er ook geen man overboord. Dan kan de minister zeggen: we stellen het nog met een halfjaar of een jaar uit", zei Zalm.

Zalm wees erop dat de bankaandelen in Europa zich de afgelopen tijd hebben hersteld, maar dat ABN AMRO ook sterk afhankelijk is van de Nederlandse economie, die het relatief slecht doet. "Dat toont zich in onze resultaten, met name wat betreft de voorzieningen die we moeten treffen voor het mkb."

Het kabinet besloot in augustus dat ABN AMRO, in 2008 genationaliseerd vanwege de kredietcrisis, weer naar de beurs moet. Zalm zou het liefst zien dat de staat een minderheidsaandeel van vijftien tot dertig procent in handen houdt, maar daar wil minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) niet aan. Zalm legt zich daarbij neer.

Zalm zei er niets in te zien om ABN AMRO geheel in handen van de staat te houden, zoals de SP wil. Dat leidt tot te veel bemoeienis van de politiek, zei Zalm. Hij trok een vergelijking met de NS. "Het gaat hier voortdurend over wat een treinkaartje mag kosten, welke stations open en dicht moeten en of de treinen wel of niet moeten rijden." Zalm heeft geen trek in zo veel bemoeienis met de bedrijfsvoering.

ABN AMRO krijgt wel constructies die bescherming moeten bieden tegen een vijandige overname. Ook zoekt Zalm naar manieren om zeker te stellen dat de bank zich niet opnieuw louter gaat richten op aandeelhouderswaarde, maar vooral op soliditeit, langdurige klantrelaties en de lange termijn. "Als je kortetermijnstuntwerk wilt zien, moet je een andere bank zoeken", is zijn boodschap aan beleggers.

[Upd] Bijlmer wil af van intocht Sint

De deelraad van Amsterdam Zuidoost heeft een motie aangenomen tegen de intocht van Sinterklaas. De lokale tak van de PvdA had een motie ingediend om te vergunning voor de intocht in te trekken, en kreeg steun van D66 en ChristenUnie. Dat betekent echter niet dat de intocht daadwerkelijk niet doorgaat.

Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema (PvdA) laat via Twitter weten de motie van zijn partijgenoten niet uit te voeren. Het betoog dat de intocht een gevaar voor de openbare orde op zou leveren gaat er bij hem niet in. Hij voelt meer voor een dialoog om de traditie van Sinterklaas aan te passen.

De PvdA wilde ook dat met scholen in het stadsdeel gesproken moet worden over het schrappen van Zwarte Piet. Volgens Herrema hebben de scholen al een goede code vastgesteld om anders om te gaan met Sinterklaas en is die nog steeds 'van harte welkom in Zuidoost'.

Update, 12.54 uur
VVD en CDA raadsleden noemden het voorstel ridicuul en weigerden te stemmen. Groenlinks noemde de motie 'onwenselijk' en gebruikte de term 'politiestaat'.

Martijn Kool, voorzitter van de PvdA Amsterdam, heeft via Twitter laten weten dat hij één hatelijke e-mail heeft ontvangen over de Zwarte Piet-discussie. 'Dat bevestigt mijn overtuiging dat we Piet zo snel mogelijk moeten ontkleuren', schrijft de huillie.

Nintendo in het rood ondanks Wii U

Hoewel gamers in het derde kwartaal meer Wii U's kochten, schrijft Nintendo nog altijd rode cijfers. De Japanse gamegigant noteerde een verlies van acht miljard yen (59,2 miljoen euro) mede doordat het bedrijf op elke verkochte Wii U moet bijleggen. In de periode van juli tot en met september werden wereldwijd driehonderdduizend Wii U-spelcomputers verkocht, een stijging van 85 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

"De Wii U zit in de lift", gaf Nintendo woensdagochtend aan bij zijn financiële rapportage. In het tweede kwartaal werden wereldwijd nog 160 duizend Wii U's verkocht, waarvan slechts tienduizend in Europa. Hoewel de verkoop in het derde kwartaal bijna is verdubbeld, valt deze in het niet in vergelijking met de concurrentie. Microsoft verkocht in dezelfde periode een miljoen exemplaren van de zeven jaar oude Xbox 360.

De verkoop van de Nintendo 3DS nam in het afgelopen kwartaal af met twintig procent af ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Er werden 2,49 miljoen 3DS-spelsystemen verkocht.

Alleen over de verkoop van software kan Nintendo tevreden zijn. Dankzij The Legend of Zelda: The Wind Waker HD is het aantal verkochte Wii U-spelsystemen toegenomen. Daarnaast werden ruim zestien miljoen spellen voor de Nintendo 3DS verkocht, een stijging van veertig procent ten opzichte van een jaar geleden. Vooral Animal Crossing: New Leaf was populair.

Voor het lopende kwartaal rekent Nintendo op commercieel succes met Pokémon X en Y voor de Nintendo 3DS. Daarnaast denkt het bedrijf dat de verkoop van de Wii U verder toe zal nemen dankzij Super Mario 3D World dat in november op de markt verschijnt.

In de afgelopen twee boekjaren presteerde Nintendo ondermaats. Twee jaar geleden leed het bedrijf voor het eerst in zijn bestaan verlies. De verkoop van de Nintendo Wii en de spellen voor de Wii en Nintendo DS vielen zo tegen dat een monsterverlies van omgerekend 403 miljoen euro werd geboekt. Vorig jaar werden minimale winstcijfers genoteerd, omdat de verkoop van de Wii U-spelcomputer tegenviel.

Dit jaar denkt Nintendo een winst te boeken van 55 miljard yen, omgerekend 407,5 miljoen euro. Hierbij zou de verkoop van de Wii U een belangrijke rol spelen.

[NHL] Lightning verzuimt de leiding te nemen

De Tampa Bay Lightning heeft vannacht de leiding niet kunnen pakken in de Western Conference. De New Jersey Devils bleken te sterk en versloegen de Lightning met 2-1.

De eindscore kwam volledig tot stand in de tweede periode. Na een scoreloze eerste periode opende Adam Henrique de score door een shorthanded-goal te scoren nadat hij zelf de puck van de Lightning had afgepakt. Jaromir Jagr maakte vervolgens een soortgelijke goal. Hij pakte de puck in zijn eigen gebied af van Martin St. Louis en soleerde vervolgens naar de 2-0. Steven Stamkos maakte in het slot van de tweede periode nog de aansluitingstreffer uit een powerplay maar het mocht niet meer baten voor de Lightning.

De Toronto Maple Leafs leiden nu in de Western Conference, gevolgd door de San Jose Sharks en de Tampa Bay Lightning. De Maple Leafs hebben wel een wedstrijd meer gespeeld.

Overige uitslagen: 

Thuis Uit Score
Montreal Canadiens Dallas Stars 2 - 1
New York Islanders New York Rangers 2 - 3
Philadelphia Flyers Anaheim Ducks 2 - 3
Chicago Blackhawks Ottawa Senators 6 - 5
St. Louis Blues Winnipeg Jets 3 - 2
Edmonton Oilers Toronto Maple Leafs 0 - 4
Phoenix Coyotes Los Angeles Kings 3 - 1

Beckham wil MLS-ploeg in Miami opzetten

David Beckham wil een voetbalclub in Miami opzetten. De club moet in 2015 deel gaan uitmaken van de Major League Soccer, de Amerikaanse voetbalcompetitie. Dat meldt de BBC woensdag. Beckham zou een licentie kunnen kopen voor 25 miljoen dollar, ruim achttien miljoen euro. Die prijs zou hij als onderdeel van zijn contract bij Los Angeles Galaxy hebben bedongen.

De MLS bestaat nu nog uit negentien teams die vooral uit het Noordoosten, het Westen en het Midwesten komen. Texas heeft daarnaast twee teams en Canada heeft er drie. Het hele zuidoosten heeft geen teams in de voetbalcompetitie.

In 2015 wordt New York City FC, een samenwerkingsverband tussen Manchester City en honkbalclub New York Yankees, de twintigste club. De MLS hoopt in 2020 op 24 teams te zitten. Het is nog onduidelijk wanneer Beckhams club toe zou kunnen treden.

Beckham ging afgelopen zomer met pensioen bij Paris Saint-Germain. Eerder speelde hij voor Manchester United, Real Madrid, Los Angeles Galaxy en AC Milan.

'Bouw kolencentrales was geen goed idee'

Het besluit om nieuwe kolencentrales te bouwen in de Groningse Eemshaven en op de Maasvlakte was 'achteraf gezien geen goed idee'. Dat zei topman van Eneco Jeroen de Haas woensdag op nieuwszender BNR. Zijn bedrijf investeerde niet in de kolencentrales, alleen in gascentrales.

De topman van Eneco wil de nieuwe kolencentrales van zijn concurrenten RWE/Essent, GFD Suez en E.on geen blunder noemen. Met de wijsheid van nu zijn ze wel 'zonde van de investeringen'.

Volgens De Haas hebben energiebedrijven niet helemaal ingezien hoe belangrijk duurzaamheid zou gaan worden. "Dat kunt u achteraf als een misinschatting typeren", zei De Haas op de radiozender. Ook de economische crisis speelt energiebedrijven parten, stelt De Haas. "Wat die bedrijven die geïnvesteerd hebben in kolencentrales - en wij in gascentrales - niet voorzien hebben, is de economische crisis. De vraag is gezakt."

In het energieakkoord hebben alle energiebedrijven afgesproken dat er vijf kolencentrales worden gesloten. Als vervanging voor de energieopwekking wordt geïnvesteerd in windenergie. De Haas wijst erop dat er wel een back-up moet zijn voor als er geen wind is. Wat hem betreft wordt dat ingevuld door 'flexibele, schone gascentrales', en niet door kolencentrales.

Of de kolencentrales op de Maasvlakte opgestart mogen worden, is overigens nog steeds niet duidelijk. De Raad van State oordeelde eerder op woensdag dat het besluit over de milieuvergunningen opnieuw moet worden genomen. De provincie heeft volgens de raad bezwaren van milieuorganisaties afgewezen zonder voldoende onderbouwing.

Jonge Friezin vast voor ghb-handel

Een 19-jarige vrouw uit Zwaagwesteinde zit vast op verdenking van handel in ghb. De Friezin werd vorige week opgepakt toen een meisje van 16 jaar uit Kollumerzwaag aan wie ze de drug in een kroeg had verkocht had onwel was geraakt. Dat laat de politie woensdag weten.

Het meisje dat de partydrug gebruikte moest per ambulance naar een ziekenhuis worden gebracht. Ze mocht de volgende dag weer naar huis.

De aangehouden Friezin is voorgeleid en blijft voorlopig vastzitten.

Vliegveld Twente mag openblijven

Vliegveld Twente hoeft zijn poorten niet te sluiten. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde woensdag dat toenmalig minister van Defensie Hans Hillen in mei 2011 mocht weigeren het luchtvaartterrein te sluiten. De rechtbank in Almelo had vorig jaar november geoordeeld dat de minister daar niet toe gerechtigd was.

Defensie wilde de weg voor de overgang naar een vliegveld voor de burgerluchtvaart openhouden, maar de rechtbank bracht daar tegenin dat er geen militair belang meer speelde. Als die uitspraak in stand was gebleven, hadden de vliegschool en zweefvliegclub die de luchthaven nu gebruiken er na volgende week niet meer terechtgekund.

Area Development Twente, een samenwerkingsverband van de provincie Overijssel en de gemeente Enschede, wil verdergaan met de ontwikkeling van het vliegveld. De uitspraak van de Raad van State zorgt ervoor dat het aanwijzings- en geluidszonebesluit toch in stand blijven, omdat nergens in de Luchtvaartwet staat dat een aanwijzing als luchtvaartterrein moet worden ingetrokken, zodra het militaire gebruik is geëindigd. Ook mocht de minister de overgang naar de burgerluchtvaart bij zijn besluit betrekken. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Gebiedsontwikkelaar ADT, investeerder Reggeborgh en exploitant Aviapartner willen op termijn minstens een vliegtuig per uur zien vertrekken of aankomen op Twente Airport. Uit het vliegrouteontwerp bleek vorige maand dat de eerste commerciële vluchten vanaf 2016 moeten kunnen vertrekken. Het consortium gaat uit van 930 duizend passagiers per jaar in 2030, maar dat zou ook het dubbele kunnen zijn. De geluidsbelasting wordt volgens ADT minder dan tijdens het militaire gebruik van het terrein. De Europese Commissie buigt zich nog over de subsidie die het vliegveld krijgt van de provincie Overijssel en de gemeente Enschede voor de infrastructuur.

Geen verzekeringsgeld voor verwondingen bij seks

Een Australische overheidsmedewerkster die gewond raakte toen ze gemeenschap had in een motelkamer tijdens een zakenreis krijgt geen verzekeringsgeld uitgekeerd. Dat heeft de hoogste rechtbank van Australië woensdag bepaald.

De vrouw raakte gewond aan neus en mond toen een glazen lamp op haar gezicht viel terwijl zij en een man seks hadden. Kort daarna raakte ze depressief en kon niet langer voor de overheid werken.

Het hooggerechtshof zei woensdag dat de vrouw niet is aangezet tot de activiteit waarbij ze gewond raakte en daarom geen recht heeft op verzekeringsgeld.

Een lagere rechtbank had het de vrouw eerder wel toegekend, omdat ze haar verwondingen opliep tijdens haar dienstverband. Ze moest vanwege de zakenreis in een motel overnachten. De rechter zei toen dat 'als ze gewond was geraakt terwijl ze een spelletje kaart speelde, ze wel recht zou hebben gehad op verzekeringsgeld, ook al kan niet worden gesteld dat haar werkgever haar daartoe heeft aangezet'.

De relevante vraag was woensdag volgens het hooggerechtshof of de werkgever heeft aangezet tot de activiteit. De rechters oordeelden van niet.

Minister van arbeid Eric Abetz is blij met het vonnis en noemde het een overwinning van het gezonde verstand. "Gevallen zoals deze, wanneer werknemers de grenzen proberen op te rekken van waar zij recht op hebben, zijn belangrijk en de inmenging van het hooggerechtshof zeer gewenst."

"Rasmussen leerde Hesjedal doping gebruiken"

Michael Rasmussen heeft Ryder Hesjedal, winnaar van de Giro d'Italia in 2012, leren doping gebruiken. Dit schrijft de Deen in zijn boek 'Gele koorts', dat volgende week verschijnt.

"Het werd snel duidelijk dat drie Canadese mountainbikers, Seamus McGrath, Chris Sheppard en Ryder Hesjedal, het licht gezien hadden: een goed resultaat op het wereldkampioenschap in 2003 kon ze naar de Olympische Spelen in Athene in 2004 sturen. Ze verhuisden naar mijn kelder in augustus, voordat ik naar de Vuelta ging en nadat ik het Meisterschaft von Zurich had gereden. Ze zijn er twee weken geweest. Ik trainde met ze in de Dolomieten en ik leerde ze hoe ze vitamineinjecties moesten maken en hoe ze met epo en Synacthen (cortisonen) om moesten gaan."

De drie kwamen weg met een hematocrietgehalte boven 48, net onder de toegestane waarde van 50. De resultaten bleven niet uit. Sheppard eindigde als zestiende op het WK, McGrath lag zesde of achtste toen hij afstapte en Hesjedal finishte tweede. "Hesjedal zou goud hebben gewonnen als hij geen lekke band kreeg vlak voor de finish", aldus Rasmussen.

"Omdat ze in de top 16 eindigden kregen ze geld van de Canadese overheid. We vierden het succes met een diner in Italië, geschonken door Chris Sheppard."

Medeauteur van het boek, Klaus Wivel, heeft contact opgenomen met de drie, maar ze wilden niet reageren op het verhaal.

Omgekomen monteurs werkten voor Barnevelds bedrijf

De twee monteurs die dinsdag om het leven kwamen bij een brand in een windmolen in Ooltgensplaat werkten voor een bedrijf uit Barneveld. Ze waren 19 en 21 jaar, laat het bedrijf, Bettink Service Team, woensdag weten. Het bedrijf noemt het verlies van de collega's 'onbeschrijflijk en hartverscheurend'.

De monteurs waren maandag met twee collega's in de Zuid-Hollandse plaats bezig met werkzaamheden aan de 67 meter hoge windmolen toen door nog onbekende oorzaak brand uitbrak. Een van hen viel tijdens de brand naar beneden. Zijn lichaam werd naast de windmolen gevonden.

Het andere slachtoffer werd niet direct gevonden. Zijn lichaam bleek later in de toren te liggen. De andere twee monteurs konden op tijd wegkomen.

De monteurs van het bedrijf, waar ruim dertig mensen werken, waren op het windpark om onderhoud te verrichten aan twaalf windturbines. Het bedrijf weet niet wat de monteurs precies aan het doen waren toen de brand uitbrak.

De politie en de Inspectie SZW onderzoeken wat er precies is gebeurd. Mogelijk is kortsluiting ontstaan.

Inspectie valt binnen bij uitzendbureau Werk&Ik

Uitzendbureau Werk & Ik, dat onder meer diensten levert aan KLM, wordt verdacht van uitbuiting van zijn Oost-Europese werknemers. De inspectie SZW, de gemeente Amsterdam en de fiscus zijn bij het bedrijf binnengevallen, meldt een woordvoerder van de voormalige arbeidsinspectie woensdag.

De gemeente Amsterdam en de inspectie vielen maandagavond binnen in de garage waar de Oost-Europese werknemers sliepen. De gemeente had aanwijzingen dat een onveilige situatie was ontstaan.

De Inspectie SZW heeft tegelijkertijd onderzocht of de werknemers niet te veel moeten betalen voor hun slaapplek. Dat zou namelijk neerkomen op onderbetaling. Dinsdag hebben de gemeente, de inspectie en de fiscus ook nog een inval gedaan bij het kantoor van Werk & Ik.

Volgens dagblad Trouw krijgen de Oost-Europese uitzendkrachten van Werk & Ik te weinig betaald, werken ze te lang en moeten ze veel geld neerleggen voor de illegale slaapplekken. De werknemers zouden geen loonstrookjes ontvangen en geen vakantiegeld hebben uitgekeerd.

Uitzendbureau-eigenaar Ivan Karels erkent in de krant dat dingen zijn misgegaan, maar wijt dat aan de snelle groei. Hij bevestigt dat onderzoek wordt gedaan of hij de uitzend-cao wel naleeft.

Ook Karin Bloemen doet André Hazes

Karin Bloemen is in maart wel van de partij bij de tweede editie van Holland Zingt Hazes. De zangeres had eigenlijk bij de eerste reeks, in juni, al gehoopt op een uitnodiging. "Maar dat wordt nu goed gemaakt", zegt ze woensdag in De Telegraaf.

De 53-jarige Bloemen heeft al een idee wat ze gaat zingen tijdens de concerten op 28 en 29 maart. "Voor de hand ligt Een Beetje Verliefd, want dat heb ik op zijn vijftigste verjaardag ook voor hem gezongen. Al vind ik een iets onbekender lied ook wel een uitdaging."

Volgens Bloemen heeft Hazes een belangrijke rol gespeeld in haar carrière. "Ik was nog maar 25 en speelde in de TROS-komedieserie De Kip en het Ei. André was toen voor Een Avond Met André op zoek naar talent en stuitte op mij. En zo is het gekomen."

Naast Bloemen gaan onder anderen Simone Kleinsma, Jeroen van der Boom, Danny de Munk en Hazes' kinderen Roxeanne en Dré de bühne op.

Circa 3,5 procent kinderen heeft handicap

Nederland telt 109 tot 129 duizend kinderen met een handicap. Dat betekent dat 3,5 procent van alle kinderen een lichamelijke, geestelijke of zintuiglijke handicap heeft. Dit blijkt uit een rapport van het Verwey-Jonker Instituut dat woensdag verschijnt.

Ruim 68 duizend kinderen, een kleine twee procent, kregen vorig jaar specialistische zorg of voorzieningen. Voor de rest gold dat niet, waardoor deze groep moeilijker is 'op te sporen'. Tot nu toe was er dan ook geen goed beeld van het totaal aantal kinderen met een handicap.

Van de kinderen met specialistische zorg heeft de grootste groep, van zo'n 45 duizend kinderen, een verstandelijke handicap. Een kleine twintigduizend kinderen hebben een lichamelijke handicap en ruim tienduizend kinderen een zintuiglijke, zoals doof- of blindheid. Ruim 6500 kinderen hebben een combinatie.

Er zijn veel meer jongens dan meisjes met een handicap, blijkt verder uit het onderzoek. In totaal is bijna 62 procent van de kinderen met een handicap een jongen. De provincie Groningen telt verhoudingsgewijs de meeste gehandicapte kinderen, Zuid-Holland de minste.

Het onderzoek is uitgevoerd op initiatief van Defence for Children en diverse andere organisaties, naar aanleiding van het feit dat gemeenten volgend jaar volledig verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg en de zorg voor kinderen met een handicap. Het rapport wordt woensdagmiddag aangeboden aan voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Vliegtuigje stort ongemerkt neer bij Nashville

Een eenmotorig vliegtuigje is dinsdagochtend (lokale tijd) neergestort bij Nashville, maar de tijd waarop is onbekend. Niemand merkte de crash in donkerte en de dichte mist namelijk op. De enige inzittende van de Cessna overleefde het ongeluk niet. De meldt CNN.

Het toestel stortte ergens na 3.00 uur neer en vloog in brand. Het wrak werd echter pas na zonsopkomst opgemerkt door de piloot van een ander vliegtuig, die zich klaarmaakte om op te stijgen, maar iets op de baan zag liggen.

De verkeertoren van de luchthaven is 24 uur per dag bemand. Hoeveel mensen tijdens de crash in de toren waren is niet bekendgemaakt. Het ongeluk wordt onderzocht.

Rus kwartfinaliste in Taipei, Kerkhove klaar

Tennisster Arantxa Rus heeft dinsdag de kwartfinale van het ITF-toernooi in Taipei bereikt. In de Taiwanese hoofdstad was ze met 4-6, 6-2 en 7-6 (6) Wen-Hsin Hsu uit Taiwan de baas. Hsu mocht al op 5-3 in de derde set voor de wedstrijd serveren, maar faalde. In de tiebreak kwam de Taiwanese met 6-0 voor om vervolgens acht punten op rij te verliezen.

Voor Lesley Kerkhove viel in de tweede ronde in Taipei het doek. Zarina Diyas uit Kazachstan was met 6-4 en 6-1 te sterk voor de Zeeuwse. Rus treft in de kwartfinale de Poolse Paula Kania. Samen met Kerkhove komt ze ook nog uit in het dubbelspel.

Rasmussen: "Sørensen begroef doping in tuin"

Michael Rasmussen en Nicki Sørensen hebben in 2003 samen doping gekocht, zegt Rasmussen in zijn binnenkort te verschijnen boek. In het boek staat dat de beide Denen elkaar op Mallorca ontmoet hebben toen ze zich voorbereidden op het nieuwe seizoen. In Llucmajor wisten ze een apotheek te zitten waar de preparaties eenvoudig konden worden gekocht.

"Hij (Sørensen, red.) leende een CSC-auto en samen reden we er naartoe. Ik was er al verscheidene keren eerder geweest en de apotheker begroette me alsof we oude vrienden waren. We kochten wat we nodig hadden, zoals EPO en groeihormonen. Nicki verstuurde een aantal hoeveelheden naar huis vanaf Pisa Airport", aldus Rasmussen.

Twee weken later kwam Rasmussen bij Sørensen op bezoek in Toscane. Sørensen zei toen dat hij zo bang was geworden dat hij de doping heeft begraven in de achtertuin.

Tegen het Deense BT heeft Sørensen gezegd dat hij bekend is met de onthullingen in het boek en dat hij tegen het Deense antidopingagentschap zijn verhaal heeft gedaan. "Ik heb geen commentaar op het boek. Vorige week ben ik bij het Anti Doping Danmark geweest en daar heb ik over mijn tijd als wielrenner verteld, dus ik heb verteld wat belangrijk is om te weten."

De 38-jarige Deen is nog steeds actief als wielrenner. Sinds 2001 fietst hij bij Bjarne Riis en zijn ploeg Team Saxo-Tinkoff, maar voor het nieuwe seizoen heeft hij nog geen contract aangeboden gekregen.

FOK! Wat een weer: Koude nachten

Eh ja, goedemorgen! Iets later dan gepland dan toch het weerbericht! We hebben een koude nacht achter de rug, maar we zullen vandaag een vergelijkbare temperatuur hebben als gisteren.

Hoewel er in de ochtend en begin van de middag nog een bui kan vallen, blijft het later vandaag droog. De wind komt uit dezelfde hoek als de storm van maandag, maar zal vandaag niet boven windkracht 4 à 5 uitkomen. Rustig herfstbriesje dus. Vannacht zal het waarschijnlijk weer flink afkoelen, ik verwacht dat de 5 graden wel haalbaar is.

Morgen gaan er rare dingen gebeuren. Het zal waarschijnlijk redelijk wat regenen in de Randstad en op de Wadden, in de rest van het land blijft het droog en laat de zon zich misschien wel even zien. Voor morgenavond heeft eigenlijk niemand echt een voorspelling, maar daar kom ik in het weerbericht van morgen op terug.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen.Je mag deze foto's mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Marieke Poortinga was in New York City en maakte vanaf het Empire State Building deze foto. Klik voor panorama!Marieke Poortinga was in New York City en maakte vanaf het Empire State Building deze foto. Klik voor panorama!

EA stopt ontwikkeling free to play-versie Command & Conquer

EA heeft de ontwikkeling van de free-to-play versie van Command & Conquer gestopt. Victory Games, de studio die het spel ontwikkelde, wordt gesloten. In een post op de officiele site wordt uitgelegd dat de negatieve reacties op de alpha versie de doorslaggevende factor achter het besluit was.

"Part of being in a creative team is the understanding that not all of your choices are going to work out. In this case, we shifted the game away from campaign mode and built an economy-based, multiplayer experience," the update read. "Your feedback from the alpha trial is clear: We are not making the game you want to play. That is why, after much difficult deliberation, we have decided to cease production of this version of the game."

Victory Games probeerde onlangs nog zijn fans tegemoet te komen. Na de kritiek die het ontving op een gesloten test van het spel, maakte het in september bekend dat het alsnog een campagne voor de game zou ontwikkelen. Wat er uiteindelijk met de game en de franchise gaat gebeuren is nog onduidelijk.

"We believe that Command & Conquer is a powerful franchise with huge potential and a great history, and we are determined to get the best game made as soon as possible. To that end, we have already begun looking at a number of alternatives to get the game back on track. We look forward to sharing more news about the franchise as it develops. Thank you again for your participation and support."

Pechstein doet aangifte tegen vader Beckert

Na afloop van de Duitse afstandskampioenschappen in Inzell heeft Claudia Pechstein aangifte gedaan tegen de vader van haar rivale Stephanie Beckert. 

Vader Beckert wordt door Pechstein beschuldigd van laster en smaad. Na de vijf kilometer, die door Pechstein gewonnen werd, zou pa Beckert in de aanwezigheid van schaatsers en coaches hebben gezegd: "Liever een eerlijke derde plaats dan een oneerlijke eerste". Jessica Beckert, het jongere zusje van Stephanie, pakte het brons op die afstand. 

Het gaat al langer niet goed tussen de familie Beckert en de 41-jarige Pechstein. Stephanie Beckert beschuldigde eerder Pechstein al van werkweigering, omdat Pechstein niet mee kon komen in de ploegenachtervolging. 

Kerk blijkt enorme lul

De Christian Science-kerk in Dixon is voorgoed haar onschuld kwijt. De kerk lijkt van bovenaf namelijk op een enorme piemel.

In Dixon, een stadje in de Amerikaanse staat Illinois, is normaal geen zak te beleven. Ook de kerk in het 16.000 zielen tellende plaatsje lijkt van voren een doodnormale kerk. Toen het gebouw werd neergezet, bestond Google Maps dan ook nog niet.

Wie nu Google Maps aanslingert, ziet de kerk als een uit de kluiten gewassen lul, in slappe toestand. Met een boom daaronder als een bosje schaamhaar. Zet je je beeldscherm op de kop, dan wordt het nog veel hilarischer natuurlijk.

De piemeleske vorm van hun gebouw is de kerk inmiddels ook zelf opgevallen. "Giant fig leaf coming soon", schrijven ze vandaag op hun Facebook-pagina.

De fallus wordt dus afgedekt met een enorm blad, net als destijds bij Adam. God zij dank. Saillant detail: de slogan van Christian Science Dixon luidt 'Rising Up'. Mogelijk is de kerk dan ook bewust de lul...


En hij zag dat het goed was...

Neuken beter dan lopen

Dat je van seks enorm afvalt, is al langer bekend. Nu is echter exact onderzocht hoeveel calorieën je hiermee verbrandt. Het blijkt dat een fikse vrijpartij gezonder is dan een rondje wandelen.

Wetenschappers aan de Universiteit van Quebec  in het Canadese Montreal heeft voor het onderzoek 21 heterostellen tussen de 18 en 35 jaar verzameld. Tijdens vier intieme onderonsjes moesten ze een speciale armband dragen, die hun energieverbruik mat. Ook moesten zij aangeven hoe kapot ze waren na de seks, hoeveel inspanning ze hadden geleverd en hoezeer zij hadden genoten van het neuken.

Het onderzoek heeft goed nieuws opgeleverd, en dan met name voor mannen. Zij verbranden tijdens de seks per minuut gemiddeld 4,2 calorieën. Vrouwen verbranden slechts 3,1 calorieën per minuut. Maar zij leveren normaal gesproken ook niet zoveel inspanning als mannen, aangezien zij meestal onderop liggen en niet hoeven te bewegen.

Gemiddeld duurt het dammen zo'n 24,7 minuten. Dit betekent dat mannen tijdens het rampetampen 104 calorieën verbranden. Vrouwen verbruiken echter 69 calorieën. Dit maakt neuken beter voor de vetverbranding dan wandelen, maar minder dan joggen.

'Aantal spijbelaars veel groter dan gedacht'

Leerlingen op de basis- en middelbare school blijken veel vaker te spijbelen dan gedacht. Dat is duidelijk geworden door strenger toezicht. Het aantal meldingen van schoolverzuim is door het nieuwe controlesysteem 'explosief toegenomen', schrijft het AD woensdag.

In Rotterdam blijken scholieren dertig procent meer te spijbelen dan werd aangenomen. Het aantal spijbelregistraties steeg daar met bijna vierduizend tot 9700. In Den Haag verdubbelde het aantal meldingen bijna, tot 7500.

De vier grote steden zitten scholen sinds vorig schooljaar flink op de huid om het schoolverzuim terug te dringen. De gemeenten hebben die taak op eigen verzoek overgenomen van de Inspectie van het Onderwijs.

Over het aantal spijbelaars bestond jaren een scheef beeld door een slechte registratie van scholen. In Den Haag bleken vorig jaar bijvoorbeeld zeventig van de 113 onderzochte scholen hun zaken niet op orde te hebben.

Vorig jaar zijn meer spijbelaars doorverwezen naar Halt voor een straf doordat scholen en gemeenten meer aandacht hebben voor schoolverzuim, zo bleek eerder dit jaar al. Scholen die hun verzuimadministratie niet op orde hebben kunnen worden beboet. De boete kan oplopen tot een ton.

'Russische poging tot spionage op G20-top'

Rusland heeft begin september bij de G20-top in Sint-Petersburg geprobeerd andere landen te bespioneren. Dat berichten de Italiaanse kranten Corriere della Sera en La Stampa dinsdag. De Russische gastheren deelden USB sticks en opladers voor mobiele telefoons uit aan de aanwezigen. EU-president Herman van Rompuy vertrouwde het niet en sloeg alarm.

Van Rompuy liet de gadgets onderzoeken door de veiligheidsdiensten. Voorlopige tests met hulp van Duitse inlichtingendiensten waren positief. De opladers en USB-sticks bleken geschikt te zijn om informatie van computers en mobiele telefoons te verzamelen en door te sluizen. Of dat is gebeurd is niet bekend.

Diplomatieke bronnen die in de Italiaanse media worden aangehaald zeggen dat nationale inlichtingendiensten meer onderzoek doen. Als die tests zijn afgerond kan formeel protest tegen Rusland worden ingediend.

Rusland ontkent de spionagepoging. De woordvoerder van president Vladimir Poetin zegt tegen persbureau Ria Novosti dat de beschuldigingen bedoeld zijn om de aandacht van de echte problemen af te leiden.

Vorige week en deze week kwam met name de Amerikaanse inlichtingendienst NSA veelvuldig in het nieuws wegens vermeende betrokkenheid bij spionage. De NSA zou tientallen miljoenen gegevens van telefoontje in handen hebben gekregen. Ook zou bondskanselier Angela Merkel van Duitsland zijn afgeluisterd.

Zwaargewonde bij steekpartij in Vlissingen

Bij een steekpartij in Vlissingen is dinsdagavond een man zwaargewond geraakt. Het 42-jarige slachtoffer is met meerdere steekwonden naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Over de dader is nog niets bekend.

De steekpartij gebeurde in een woning aan de Bloemenlaan in de Zeeuwse plaats. Wat zich in de woning heeft afgespeeld is nog de vraag. De woning wordt onderzocht op sporen.

Stormschade voor boeren tien miljoen euro

Boeren hebben door de herfststorm die maandag over het land raasde bij elkaar ongeveer tien miljoen euro schade geleden. Het grootste deel van de claims komt van glastuinbouwers in het noorden en westen van het land. Dat meldt De Telegraaf op basis van gegevens van het agrarische bureau van verzekeraar Interpolis.

Het gaat voor een groot deel om gesneuvelde ruiten in kassen, maar ook de schade aan de gewassen zelf is aanzienlijk. "Veel glastuinbouwers hebben net nieuwe tomatenplantjes geplant, die zijn nog zeer kwetsbaar. Met tussenwanden en noodreparaties proberen we het klimaat in de kassen op peil te houden", zegt Adri Witlox van Interpolis tegen De Telegraaf.

De ochtend na de storm schatte het Verbond van Verzekeraars de schade voor particulieren al op ongeveer 95 miljoen euro. Het totaalbeeld is pas over enkele maanden bekend.

'Ajax legt Jamaicaans toptalent vast'

Ajax is op een haar na rond met het Jamaicaanse toptalent Leon Bailey. De 16-jarige aanvaller liep afgelopen jaar stage bij Racing Genk en stond verder ook in de belangstelling van Manchester City, Chelsea, Liverpool, Juventus, Manchester United en Standaard Luik, schrijft De Telegraaf woensdag.

De watervlugge Bailey kan op alle drie de posities in de aanval uit de voeten en wordt in België omschreven als een panter. Hij is afkomstig van de voetbalschool Phoenix All-stars in Jamaica. De junior verkoos een overstap naar Amsterdam boven een contract bij een topclub in een grotere competitie. Er zou al een mondeling akkoord zijn.

Ajax zet de laatste jaren nadrukkelijk in op toptalenten. Na de Deen Christian Eriksen en diens landgenoten Viktor Fischer en Lucas Andersen kwamen ook onder meer Riechedly Bazoer en Vaclav Cerny naar Amsterdam.

[NBA] Heat in openingswedstrijd te sterk voor Bulls

In de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen van de NBA heeft Miami Heat dinsdagavond gewonnen van Chicago Bulls. De titelverdediger trok in de topper met 107-95 aan het langste eind. LeBron James noteerde zeventien punten. Samen met Shane Battier, die vier van zijn vier driepuntspogingen benutte, verpestte hij de terugkeer van Derrick Rose in de NBA.

Rose, meest waardevolle speler in 2011, maakte zijn rentree na een zware knieblessure. In zijn eerste wedstrijd sinds april 2012 was hij in 34 minuten tijd goed voor twaalf punten.

Heat werd voorafgaand aan de wedstrijd gehuldigd voor het behaalde kampioenschap. De spelers kregen hun kampioensringen uitgereikt.

Indianapolis Pacers versloeg in zijn eerste wedstrijd Orlando Magic. De Pacers waren aan de hand van Paul George en Roy Hibbert met 97-87 de sterkste. De LA Lakers was in de derby tegen de LA Clippers met 116-103.

Clementine speelbaar in TWD seizoen 2

Gamestudio TellTale Games is begonnen met het vrijgeven van informatie over hun aanstaande game The walking Dead Season Two. Zo hebben zij aangegeven dat spelers in het spel gaan spelen als het kleine meisje Clementine.

Het kleine weesmeisje kwam ook al voor in het eerste deel, maar dit keer zullen spelers de wereld vol zombies dus ook echt moeten doorlopen als Clementine. "Now assuming the role of an ordinary child, players will struggle to outwit both the dead and the living in situations that will test their morals and control the flow of the story through their decisions and actions", zegt TellTale Games.

The Walking Dead Season Two komt eind 2013 uit op PlayStation 3, Xbox 360, windows, Mac en iOS. Later worden hier nog meer platformen aan toegevoegd.

Eerste Titanfall exclusief voor Microsoft

Ubsioft knuffelt met PlayStation, maar Microsoft kan er ook wat van als het om exclusives gaat. Titanfall komt niet naar andere consoles. Repawn mede-oprichter Vince Zampella tweet dat de studio natuurlijk titels voor PlayStation 4 gaat maken, alleen niet de eerste Titanfall.

Dat impliceert meteen dat er een tweede deel van het spel komt. In een andere tweet merkt hij op dat de studio pas geleden erachter is gekomen dat het spel exclusief blijft. Electronic Arts heeft deze deal gesloten met Microsoft, en vond het blijkbaar niet nodig dat de studio van de levenslange exclusiviteit af moest weten. Wel wist Respawn ze dat Titanfall bij launch exclusief op pc, XBox One en Xbox 360 uit zouden komen. De release is in maart 2014.

Kramer reed op NK in nieuwe olympische pak

Sven Kramer heeft zondag de 10 kilometer bij de Nederlandse afstandskampioenschappen afgelegd in het pak dat de Nederlandse schaatsers in februari bij de Olympische Spelen zullen dragen. De TVM'er kreeg de outfit onlangs uitgereikt om in trainingen te testen. Kramer besloot het pak echter zondag al te dragen bij de NK. Dat meldt de NOS dinsdag op basis van ingewijden.

Kramer maakte veel indruk op de 10 kilometer en noteerde met 12.46,96 een nieuw baanrecord en de tweede tijd ooit op de langste afstand.

Het pak had nog enige tijd geheim moeten blijven. Enkele betrokkenen binnen schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF zeggen onaangenaam verrast te zijn door het uitlekken van het nieuws.

Kramer reed 10 km in nieuwe olympische pak
Kramer reed 10 km in nieuwe olympische pak (Foto: ANP)

Chelsea verslaat Arsenal in League Cup

Chelsea heeft de kwartfinale van de League Cup bereikt. De club van trainer José Mourinho won in het Emirates Stadium met 2-0 van Arsenal. Cesar Azpilicueta en Juan Mata beslisten de Londense derby met doelpunten in de 25e en 66e minuut.

Manchester United, met Alexander Büttner in de basis, bereikte de volgende ronde door met 4-0 van Norwich City te winnen. Javier Hernandez scoorde twee keer, Phil Jones en Fabio waren de andere doelpuntenmakers. Bij Norwich speelde Leroy Fer de hele wedstrijd mee.

Martin Jol beleefde een vervelende avond met Fulham. Zijn club werd met 4-3 verslagen door tweededivisionist Leicester City. Maarten Stekelenburg stond bij Fulham onder de lat.

Stoke City, met Erik Pieters op de bank, won na penalty's van Birmingham City. Na 120 minuten stond er, mede door een goal van Oussama Assaidi voor Stoke, 4-4 op het scorebord. West Ham bereikte de kwartfinale door met 2-0 bij Burnley te winnen.

Djokovic verslaat stugge Herbert in Parijs

Novak Djokovic heeft op het masterstoernooi van Parijs de derde ronde bereikt. De als tweede geplaatste Serviër sloeg zich met 7-6 (3), 6-3 langs thuisspeler Pierre-Hugues Herbert, de nummer 189 van de wereld. De 22-jarige Fransman bood goed tegenstand en won in de tweede set na een 5-0 achterstand drie games op rij. Een stunt bleek er echter niet in te zitten.

Jo-Wilfried Tsonga leed een pijnlijke nederlaag. Tegen de Japanner Kei Nishikori verspeelde de Fransman twee matchpoints: 6-1, 6-7 (4), 6-7 (7). Door de uitschakeling heeft hij geen zicht meer op plaatsing voor de ATP World Tour Finals, het toernooi waar de beste acht tennissers van het seizoen mogen strijden om de officieuze wereldtitel.

Robin Haase komt woensdag pas in actie. Hij speelt een avondpartij tegen de als tiende geplaatste Milos Raonic.

[PD] Hoofdrol Fabregas bij zege Barcelona

FC Barcelona heeft de tiende overwinning van het seizoen geboekt. De Catalanen wonnen met 3-0 van Celta de Vigo en verstevigen daarmee de koppositie in de Primera Division. Cesc Fabregas speelde de hoofdrol door zelf te scoren en twee doelpunten voor te bereiden.

Alexis Sanchez opende al na negen minuten de score. De Chileen benutte de rebound nadat doelman Yoel een inzet van Fabregas niet onder controle wist te krijgen. Kort na rust was Yoel opnieuw de schlemiel toen de bal na een schot van Fabregas via zijn lichaam in het doel belandde. Na een pass van Lionel Messi maakte Fabregas er vervolgens zelf 3-0 van.

Barcelona verspeelde dit seizoen pas twee punten. Alleen van Osasuna (0-0) werd niet gewonnen. Atlético moet donderdag winnen van Granada om de achterstand weer terug te brengen tot één punt.

DLC AC IV blijft PlayStation exclusief

Ubisoft gaat de DLC die nu exclusief voor PlayStation 3 en 4 is aangekondigd niet uitbrengen voor Assassin's Creed IV: Black Flag op andere systemen. De missies met Aveline uit Assassin's Creed: Liberation komen dus niet naar Xbox 360, Xbox One, pc en Wii U.

De uitbreiding heeft drie bonusmissies die bij elkaar zo ongeveer een uur aan speeltijd gaan kosten. Je speelt met een oudere Aveline de GrandPré na de gebeurtenissen uit Assassin's Creed: Liberation.

Wat vind jij van dit soort exclusiviteitsdeals?

FOK!filmblik: The Land Unknown (1957)

In het FOK!filmblik van vandaag vinden we een heerlijke sciencefiction klassieker uit de vijftiger jaren. Op 30 oktober 1957 was The Land Unknown voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen te zien. Rubberen monsters en een gewillige vrouw die geen bezwaar heeft om met 800 mannen opgesloten te worden, wat wil een liefhebber van de betere jaren vijftig pulp nog meer?

The Land Unknown

In The Land Unknown van regisseur Vigil W. Vogel belanden drie mannen en een vrouw in een krater op de Zuidpool. Ze ontdekken daar een verborgen wereld waar dinosaurussen leven. De uit de kluiten gewassen hagedissen zijn niet het enige probleem voor het viertal. Zo zijn er ook gevaarlijke vleesetende planten die wel een stukje mens lusten en alsof dat nog niet erg genoeg is ontdekken ze ook nog verse voetsporen van een mens.

The Land Unknown 1

Scenarioschrijver Charles Palmer liet zich inspireren door de vondst van warm water op Antarctica. The Land Unknown zou oorspronkelijk in kleur worden geschoten, maar na het maken van een mechanische dinosaurus was het geld op en moest de film noodgedwongen in zwart-wit opgenomen worden. Regisseur Jack Arnold had vanaf dat moment geen interesse meer in de film en Vigil W. Vogel mocht het stokje overnemen.

The Land Unknown 2

The Land Unknown zou vooral bekend worden als een heerlijke B-film met supergoedkope effecten. Zo zijn de meeste dinosaurussen in de film gewoon mannen met latex dinosauruspakken aan. Een cineastisch pareltje, gemaakt in cinemascope.

'Israël begint met vrijlaten Palestijnen'

Israël is begonnen met het voorbereiden van de vrijlating van 26 Palestijnse gevangenen. Vijf gedetineerden zijn dinsdagavond overgebracht naar Erez aan de grens met de Gazastrook. Later op de avond worden 21 andere Palestijnen vervoerd naar de grens tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever.

Dat hebben Israëlische media gemeld. Israël en de Palestijnen besloten in juli dit jaar de in het slop geraakte vredesonderhandelingen nieuw leven in te blazen. Dat gebeurde na bemiddeling door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. Israël zegde toe in fasen 104 Palestijnse gevangenen vrij te laten. Een eerste groep Palestijnen kwam half augustus vrij.

De Palestijnse beweging Hamas is sinds juni 2007 aan de macht in de Gazastrook, terwijl de Fatah-beweging de scepter zwaait over delen van de Westelijke Jordaanoever.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.