Peter Winnen, meer dan zomaar een wielrenner

Inmiddels is de honderdste Tour de France in volle gang. In al die jaren deden er velen Nederlanders mee aan de Ronde van Frankrijk. Eén van de meest kleurrijke Nederlandse wielrenners uit al die jaren is ongetwijfeld Peter Winnen. Hij was een wielrenner die net iets anders was dan de meeste renners. Graag vertellen we jullie wat meer over deze voormalig winnaar van de witte trui aan de hand van een aantal quotes van hemzelf en van anderen.

"Ik kijk in het peloton rond en zie de getekende gezichten om mij heen, de wallen onder de ogen. Mensen die vroeg oud zijn. Het is een zwaar beroep, dat veel van het organisme vergt, waarop ontegenzeggelijk op de bepaalde momenten roofbouw wordt gepleegd." Dat wielrennen een zware sport is is ontegenzeggelijk waar. Maar Peter Winnen was niet zomaar een renner, hij was een zeer getalenteerde renner. Bij zijn debuut in de Ronde van Frankrijk vestigde hij meteen zijn naam. Winnen won de koninginnen etappe naar l’Alpe d’Huez, behaald een vijfde plek in het eindklassement en mocht de witte trui voor beste jongere mee naar huis nemen.

Een jaar later wist de Nederlander een plaatsje hoger te eindigen in het klassement. Ook wist hij weer een rit te winnen, de bergetappe naar Morzine. In 1983 wist Winnen zelfs op het podium te komen in Parijs. Maar de derde plaats stemde niet geheel tot tevredenheid. Winnen gaf later aan dat gezondheidsklachten hem verhinderde echt een aanval op het geel te kunnen doen. Ook privéproblemen en wat onenigheid in de ploeg droegen niet bij aan een mogelijk gooi naar de overwinning.

In de jaren die hierop volgden kon de man uit Ysselsteyn niet meer mee met de besten berg op. Wel wist hij in 1990 nog Nederlands kampioen op de weg te worden in Meersen voor Steven Rooks en Henri Manders.

"Ik voel het aan mezelf. Aan het einde van het seizoen ben ik een oude man. Dan heb ik weken nodig om weer bij te komen. Om normaal te functioneren. Ik heb er lange tijd over nagedacht. Is de prijs niet te hoog? Ten slotte ben ik tot de vaststelling gekomen dat het niet zo is. Om tien jaar te kunnen koersen wil ik er straks best wat ouder uitzien." Op het moment dat Winnen dat zei wilde hij dus nog niet stoppen met de actieve wielersport. Toen hij tijdens een training voor de Tour de France van 1991 een ongeluk kreeg was dit echter wel de aanleiding voor een definitief einde van zijn loopbaan.

Erik Breukink: "Ik heb het er moeilijk mee om te commanderen. Peter Winnen was een renner tegen wie ik opzag. In de eerste Giro moest hij al voor mij rijden. Daar heb ik het heel moeilijk mee gehad." Nadat Winnen halverwege de jaren ’80 niet meer met de besten mee omhoog kwam, kreeg hij een nieuwe rol in de ploeg. Als ervaren renner stond hij talenten als Erik Breukink bij tijdens de grote rondes. Bij de podiumplaatsen van Breukink in de Giro’s van ’87 en ’88 was Winnen een grote steun, hij fietste zelf beide jaren na een niet onverdienstelijke achtste plaats in het eindklassement.

"Ik heb nooit doping genomen, nu niet en in het verleden niet, zei Roberto Heras. Om te schaterlachen is het. Dom bovendien." Tijdens een uitzending van KRO’s Reporter in 2000 gaf Winnen samen met Maarten Ducrot en Steven Rooks toe doping te hebben gebruikt tijdens zijn loopbaan. Ook in diverse van zijn boeken verhaalt hij over dopinggebruik gedurende zijn carrière.

"Ik behoor tot het meubilair van Panasonic, en dat bevalt me." Zeven jaar lang reed Peter Winnen voor de ploeg van Peter Post. In zijn eerste jaar bij de beroemde ploegleider was dat nog onder de vlag van sponsor TI-Raleigh. De laatste zes jaar was Panasonic de naamgever. Winnen begon zijn loopbaan bij IJsboerke. Waarna hij overstapte naar Capri Sonne waar hij definitief doorbrak. Tenslotte sloot hij zijn wielerloopbaan af bij de Bucklerploeg van Jan Raas.

Egon van Kessel: "Winnen Las boeken in plaats van over wijven te praten" Peter Winnen koos na zijn loopbaan en ander pad dan velen van zijn collega’s. Hij verliet de wielersport en ging naar de kunstacademie. Daarnaast verschenen er ook negen boeken van zijn hand. Alle boeken waren overigens wel gerelateerd aan de wielersport. Ook was Winnen columnist voor diverse media en schreef hij een theaterstuk genaamd “Fiets”.
Peter Winnen is een begenadigd schrijver. Een mooi voorbeeld is een kleine omschrijving van Gert-Jan Theunisse door Winnen: "Toen zette Gert-Jan zich op kop. Een scheefhangend oorlogsgaljoen trok woest en rücksichtslos over de woedende schuimkoppen."

We mogen voor de liefhebber vijf keer het boek 'God of Duivel', geschreven door Peter Winnen, verloten! Klik hier om kans te maken op één van de boeken.