Turks leger raakt alibi voor coup kwijt

Het Turkse leger is een alibi om in actie te komen tegen beleid van de Turkse regering, ontnomen. Het Turkse parlement heeft regelgeving waarin stond dat het leger moest waken over de Turkse republiek, en die ook moest beschermen, gewijzigd.

In de nieuwe regels staat dat het Turkse leger het land moet beschermen tegen externe gevaren en bedreigingen. Daarnaast moet het leger een geloofwaardige afschrikking voor buitenlandse vijanden overeind houden.

Tussen 1960 en 1997 greep het Turkse leger tot vier maal toe in en stuurde het de regering naar huis. In 2007 waarschuwde de legertop premier Recep Erdogan nog omdat zijn beleid de militairen niet zinde.

Met de nieuwe regels is de legertop een juridisch argument om een burgerregering naar huis te sturen, ontnomen, aldus experts. Om het leger nog verder onder controle te krijgen zal de krijgsmacht onder de verantwoordelijkheid van de minister van defensie gebracht moeten worden en zal het defensiebudget openbaar moeten zijn.

Erdogan heeft al eerder de macht van de nationale veiligheidsraad beperkt. Justitie begon bovendien processen tegen honderden hoge militairen wegens samenzweringen om de regering omver te werpen.